NAKON trinaest godina skrivanja i bježanja večeras je uhićen haški optuženik Radovan Karadžić. Detalji oko uhićenja još nisu poznati.
Press služba srpskog predsjednika i ICTY večeras su oko 23 sata izvijestili o Karadžićevom uhićenju. Iz Ureda predsjednika Srbije stiglo je kratko priopćenje u kojemu se navodi kako je Karadžić večeras akcijom srpskih službi sigurnosti lociran i lišen slobode, no ne navodi se gdje i je uhićen.
Nakon uhićenja Karadžić je priveden istražnom sucu za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u skladu sa Zakonom o suradnji s ICTY-jem.
Haški tužitelj pozdravlja uhićenje
Iz Haškog suda također je nešto poslije 23 sata stiglo priopćenje u kojem se potvrđuje uhićenje koje pozdravlja haški tužitelj Serge Brammetz.
"Od beogradskih kolega obaviješteni smo kako je izvedena uspješna akcija koja je rezultirala uhićenjem Radovana Karadžića. U ime Ureda tužiteljstva čestitam srpskim vlastima, pogotovo srpskim službama sigurnosti koje su pratile bjegunca. Ovo je vrlo važan dan za žrtve koje su više od desetljeća čekale na ovo uhićenje. Također, ovo je važan dan za pravdu jer se radi o jasnoj demonstraciji da nitko nije nedostupan zakonu te da će prije ili kasnije svi bjegunci biti izvedeni pred sud pravde." - službena je izjava tužitelja Brammetza.
Datum transfera Radovana Karadžića u Haag još nije poznat, ali to će se dogoditi vrlo brzo.
Prije 13 godina prva optužnica
Karadžić je rođen 19. lipnja 1945. godine u općini Šavnik u Crnoj Gori, od svibnja 1992. godine bio je predsjednik bosanskih Srba na Palama. Jedan je od osnivača Srpske demokratske stranke u tadašmnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Njegova stranka bila je vodeća politička stranka među Srbima u BiH.
24. srpnja 1995. godine protiv Radovana Karadžića podignuta je prva optužnica. koja je imala 16 točaka koje su ga teretile za genocid i zločin protiv čovječnosti. Druga optužnica, koja se odnosi na zločine u Srebrenici, podignuta je 16. studenog 1995. godine i imala je 20 točaka.
Radovan Karadžić nekadašnji je vođa bosanskih Srba, a optužen je između ostaloga za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnih zakona i običaja, ubojstva, protjerivanje stanovništva,...
čista politička igra........znali su oni gdje je on i puno prije....
pa fala bogu da su znali no sad ako hoće u europu moraju se guzit ko i mi pa su ga predali, nek su ga uvatili baš mi drago, samo mi je žao što je mator i što neće gulit kaznu od 1000 godina u ćumezu nego će vjerojatno krepat za vrijeme suđenja ko i onaj zločinac milošević jebo sliku svoju dabogda mu vragovi vile u dupetu šiljili
sad ce cijela EU izljubiti srbe jer su tako dobri i suradjuju, i mazit ce ih po glavi, tepati im i tapsati ih po guzi ... ako ulove jos kojeg, ulazak u EU im je zagarantiran prije nas srvilnih kmetova
čista politička igra........znali su oni gdje je on i puno prije....
nego šta ..
Ingo
sad ce cijela EU izljubiti srbe jer su tako dobri i suradjuju, i mazit ce ih po glavi, tepati im i tapsati ih po guzi ... ako ulove jos kojeg, ulazak u EU im je zagarantiran prije nas srvilnih kmetova
normalno. a ako preživi suđenje, kao neće dobiti manje godina od bilo kojeg našeg generala..
ahahaha
yea, right.
kad sam pročitala ovaj članak nisam mogla vjerovati da je on slobodno šetao Beogradom i spremaos e doći na ljetovanje u Split
k:"> bila sam uvjerena da je negdje "sakriven" kao običan građanin, ali da se bavi poslom koji iziskuje kontakt sa mnogo osoba ?!?!
a tek činjenica ljetovanja u Splitu me zaprepastila
ova slika je mutna, ali ako je to on onda je svakako bio na nekakvoj operaciji
Ma meni to smrdi na podvalu nekog tamo Svrbe koji će se očajnički žrtvovat za Srbiju i podnjet breme svih zločina koje je Radovanče napravio.
Ako je to Karadžić kako onda izgleda Mladić?Pomoz bog dragi...Pa Djuro Utješanović izgleda bolje, a sudeći prema svemu ,meni to smrdi na takvu podvalu da je to strahota.Nebih se začudio da taj monstrum od dedice sjedi u Haag-u sa tom bradom i da Amerika preko svojih ultra moćnih dnk analiza naloži javnost kako je to stvarno on ali da mu brada treba radi prestižnog imidža koji je onda prije 13 godina vladao diljem Srbije.Ma smiješno....Carla Del Ponte sad sigurno svršava u jednom od Švicarskih restorana....
"Svi smo mi Ante..." ups... "Svaki Srbin je Radovan!"
"Sad je potpuno jasno da borba za opstanak srpstva ne može biti dobivena iz udobnih poslaničkih fotelja, već isključivo junaštvom i spremnošću na mučeništvo", navodi se u priopćenju i dodaje da je "Obraz spreman" i da je "svaki Srbin Radovan".
Obraz je ultranacionalistička skupina osnovana 1993., a 2000. je postala politička organizacija.
Nevjerojatno je s kolikom preciznoscu je ultrancionalizam i mutljagljenje u Hrvatskoj i Srbiji indigo kopirano. Ponekad mi se cini da oni zapravo djeluju zajedno, da se jednom mjesecno nadju u nekoj krcmetini, locu brlju i dogovaraju daljnje korake.
Isto vrijedi za SUBNOR i HVIDRA-u. Kao sto je onomad SUBNOR rogoborio ako se nisu pjevale partizanske pjesmice, nisu slavili partizanski prvoborci s pobranim privilegijama, tako i danas HVIDRA trkelja o koncertu Thompsona.
Djeco, sve ovo nam govori samo jedno - mentalna potkapacitiranost nema boje, okusa ni mirisa, nema naconalnost, narodnost ni krvna zrnca.
"Sad je potpuno jasno da borba za opstanak srpstva ne može biti dobivena iz udobnih poslaničkih fotelja, već isključivo junaštvom i spremnošću na mučeništvo", navodi se u priopćenju i dodaje da je "Obraz spreman" i da je "svaki Srbin Radovan".
Obraz je ultranacionalistička skupina osnovana 1993., a 2000. je postala politička organizacija.
Nevjerojatno je s kolikom preciznoscu je ultrancionalizam i mutljagljenje u Hrvatskoj i Srbiji indigo kopirano.
Dobro narod ko narod vjerojatno nisu imali tih godina toliku dostupnost vanjskih medija kao što smo mi imali pa misle da su svi nevini...
Ali usporedba gospodina Pupovca: Gotovina = Karađić je užasna ako ne i smješna.
I nakon toga onda će ići tražiti dvostruko pravo glasa?!
Jebeš to što su ga uhvatili kad nitko ne zna šta će s njim...
Na ražanj,pa baciti bijesnim psima za večeru.Ma jok,bez ražnja...
Ali to je sve samo nagrada... Za takve se ne moze naci adekvatna kazna u vrijeme ljudskih prava, demokratije i cuvanja dostojanstva zatvorenika...
Jedina prava kazna bi bila vratiti ga u srednji vijek i poigrati se iznimno kreativnim i ucinkovitim spravama za mucenje. Pa ga ubijat godinu dana. Kada mu je lose, dovest doktore da ga srede, a onda opet mucenje.
E da, vec sam jednom predlozio i stand s kamenjem. Kamen jednu kunu, za pogodak u glavu dobijes kamen gratis. Svi novci djeci zrtava njega i njemu slicnih...
Jebeš to što su ga uhvatili kad nitko ne zna šta će s njim...
Na ražanj,pa baciti bijesnim psima za večeru.Ma jok,bez ražnja...
Ali to je sve samo nagrada... Za takve se ne moze naci adekvatna kazna u vrijeme ljudskih prava, demokratije i cuvanja dostojanstva zatvorenika...
Jedina prava kazna bi bila vratiti ga u srednji vijek i poigrati se iznimno kreativnim i ucinkovitim spravama za mucenje. Pa ga ubijat godinu dana. Kada mu je lose, dovest doktore da ga srede, a onda opet mucenje.
E da, vec sam jednom predlozio i stand s kamenjem. Kamen jednu kunu, za pogodak u glavu dobijes kamen gratis. Svi novci djeci zrtava njega i njemu slicnih...
Nevjerojatno je s kolikom preciznoscu je ultrancionalizam i mutljagljenje u Hrvatskoj i Srbiji indigo kopirano. Ponekad mi se cini da oni zapravo djeluju zajedno, da se jednom mjesecno nadju u nekoj krcmetini, locu brlju i dogovaraju daljnje korake.
U pitanju su isti geopolitički interesi koji su i doveli Miloševića i Tuđmana na vlast; isti oni sada destabiliziraju države raznoraznim radikalima, pomažu skrivanju ratnih zločinaca dok istovremeno sjede na sudačkim klupama u Haagu i iz vijeća Europe poručuju "no-no, nećete vi još".
Netko u jednoj europskoj otočnoj državi ne bi baš bio oduševljen integracijom svega od hrvatske do turske u EU. Geopolitika je kurva...
Matakovića za predsjednika...bar bi mu štosovi bili bolji nego Stipini...
vele da je Karadžić bio i kod nas na ljetovanju pa se pitam gdje li su ga oni to tražili?
Misliš ko onu muslimanku što su kamenovali zbog preljuba?
Kamenovali ju 50 muškaraca i svaki od njih je mogao posvjedočiti da je napravila preljub... Kao ono:"Da, da, istina je, preljubnica, drolja jedna, kamenujte ju...", a prije toga im bila dobra...
Al jedno mi nije jasno: Koja bi Radu htjela s onom bradurinom?
Misliš ko onu muslimanku što su kamenovali zbog preljuba?
Kamenovali ju 50 muškaraca i svaki od njih je mogao posvjedočiti da je napravila preljub... Kao ono:"Da, da, istina je, preljubnica, drolja jedna, kamenujte ju...", a prije toga im bila dobra...
Al jedno mi nije jasno: Koja bi Radu htjela s onom bradurinom?
pa čuj možda im nije bila dobra pa su je kamenovali
o tom primitivizmu ne želim ni tipkati... npr. ako muž misli da je njegova žena pomislila na nekog muškarca ima ju pravo kamenovati....
ccccc
ma sve okor deta je velika zavrzlama... da je on šetkao po beogradu, slikao se za novine i tv, ljetovao u Hrvatskoj(e za ovo ili treba imati petlje ili biti lud)
i baš sad ga nađoše
ijuju
čudi me što ga toliko skrivaju, ne pokazuju fotke, ama baš ništa
Nevjerojatno je s kolikom preciznoscu je ultrancionalizam i mutljagljenje u Hrvatskoj i Srbiji indigo kopirano.
Dobro narod ko narod vjerojatno nisu imali tih godina toliku dostupnost vanjskih medija kao što smo mi imali pa misle da su svi nevini...
E, ako nisu do sada znali što se događalo u Srebrenici, neka pričekaju još koju godinu dok ojačaju ona uplašena djeca izbjegla od Mladića što su im očeve onako ponižavajuće poubijali...I neka Hag donese još koju presudu u korist Srbije, pa ćemo u susjedstvu imati pravo minsko polje s dobrovoljcima Džihada stasalim na nepravdama razvijenog i civiliziranog svijeta koji je dopustio, a onda nije kaznio klaonicu u svom dvorištu. Jer što preostaje očajnima koji nemaju ništa osim gorčine zbog proživljene nepravde?
I još nešto: ako ovu životinju što se napila tuđe krvi i isporuče Hagu i ako ga i osude - ne može on jedini biti kriv... Opet će se dogoditi sranje: jedan kriv,svi ostali zaboravljeni!
E, ako nisu do sada znali što se događalo u Srebrenici, neka pričekaju još koju godinu dok ojačaju ona uplašena djeca izbjegla od Mladića što su im očeve onako ponižavajuće poubijali...I neka Hag donese još koju presudu u korist Srbije, pa ćemo u susjedstvu imati pravo minsko polje s dobrovoljcima Džihada stasalim na nepravdama razvijenog i civiliziranog svijeta koji je dopustio, a onda nije kaznio klaonicu u svom dvorištu. Jer što preostaje očajnima koji nemaju ništa osim gorčine zbog proživljene nepravde?
I još nešto: ako ovu životinju što se napila tuđe krvi i isporuče Hagu i ako ga i osude - ne može on jedini biti kriv... Opet će se dogoditi sranje: jedan kriv,svi ostali zaboravljeni!
E ta su djeca već odavno narasla, a što se događa u Bosni i Hercegovini, nitko i ne zna a nikog previše i ne zanima. Važno je da tamo postoje predstavnici međunarodne zajednice, koji kao nešto rade?! E pa ne znam što, možda ubiru dobre plaće, peru novac........i tko zna što još, ali Bosnu sigurno ne vole. Da je vole, već bi funkcionirala kao normalna država, a ne bi bila pod protektoratom
jesam lijepo napisala da treba vjerovati dnk analizi
S obzirom na razinu pismenosti koju si iskazala pri iznosenju svojih misli, nije za cuditi da sam iz "ma daaaaj kao to je on ne vjerujem" pomislio da si htjela reci kako ne vjerujes da je to on. Vjerujes li i da zarezi postoje kako bi one crte po koje se pise imale estetske detalje?
i da mi uopće ne liči na sebe i da stalno tupe da nije imao plastičnih operacija, a očito je po ovoj slici da je imao
Da, "ocito", kazes?! Hm, izgleda da nista ne promice istreniranom zenskom oku. Mozes li, nama laicima i neznalicama, reci sto je to Karadzic oprerirao i po cemu je to "ocito" da je imao plasticne operacije?
Osim sto je prosao kroz plasticnu operaciju zvanu "protok vremena", ne cini mi se kao da je imao neki medicinski zahvat. No, ja sam laik na tom polju.