Na Trgu A. Starčevića u petak i subotu 23. i 24. veljače 2007. održat će se akcija Želim život, kojom Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske promiče stvaranje hrvatskog registra koštane srži.
Ukoliko se želite priključiti akciji, dođite na Trg u petak između 12 i 20 sati, ili u subotu između 10 i 14 sati.
Za više informacija možete se javiti Ireni (091/ 5213 551), Mariji (098/ 9808 440) ili Doroteji (099/ 2163 303).
zvao sam ja prije dan-dva
dosta je bitno da se prijavite telefonom ili SMSom jer tako ce dobiti okviran broj ljudi koji ce doci taj dan i prema tome dovesti i dovoljan broj medicinskih ekipa.
ja sam bio 151. po redu 12.1.
da je netko u drugi u pitanju ne bi išla...Ali pošto je Ana u pitanju idem ma makar puzala do trga i makar bila 1000-ta po redu...u mobitelu čuvam taj datum kad će to biti od trenutka kad je to pisalo u glasu slavonije prije mjesec i više dana...ljudi vidimo se tamo..
evo ja sam sad poslala poruku i IRENA mi je odgovorila citiram..
"Ne morate se ništa posebno prijavljivati,dovoljno je da 23. ili 24.2 dođete na trg ante starčevića..."
e, a što bude ako/kad jave vam da ste davatelj i da trebate dati istu tu koštanu srž?
inače, postupak nije bezbolan, pa me zanima kolko bi u toj situaciji ljudi ipak odlučilo pomoći, a koliko pokušava izigravati mrtve brojke na papiru/altruiste.
e, a što bude ako/kad jave vam da ste davatelj i da trebate dati istu tu koštanu srž?
inače, postupak nije bezbolan, pa me zanima kolko bi u toj situaciji ljudi ipak odlučilo pomoći, a koliko pokušava izigravati mrtve brojke na papiru/altruiste.
oj
ako smo se prijavili svjesni smo što to nosi,i da boli bez pogovora ako to nekome može spasiti život ili poboljšati mu kvalitetu života..
ja ću donirati koštanu srž ako budem mogla,makar morala sva 4 sata trpiti bol..ja mogu trpiti 4 sata , zašto bi neka osoba trpila bol cijeli život??!
Znam kako je tim osobama,jer imam jednu takvu u najužoj obitelji
Iako nisam iz Osijeka, potrudit ću se doći i voljela bih da mogu nekome pomoći na taj način, jer (na žalost) znam kakav je osjećaj gledati dragu, bolesnu osobu, a biti potpuno nemoćan pomoći mu!
Iako nisam iz Osijeka, potrudit ću se doći i voljela bih da mogu nekome pomoći na taj način, jer (na žalost) znam kakav je osjećaj gledati dragu, bolesnu osobu, a biti potpuno nemoćan pomoći mu!
Sam postupak zapravo i nije bolan. jedan je način da se iz zjeličnih kostiju iglom za biopsiju uzima koštana srž. To, doduše, uključuje dosta uboda nakon kojih će to područje neko vrijeme biti malo osjetljivo i bolno, ali ništa puno jače nego kad primite injekciju u guzu
Postupak se izvodi pod općom anestezijom, tako da se ne može nazvati bolnim. Jedina "opasnost" je pokoji ožiljak koji bi mogao ostati nakon uboda, no ako je nekome stalo do života druge osobe, to mu neće predstavljati problem. Inače, srž se uzima uglavnom malo iznad stražnjice.
Postupak izdvajanja perifernih matičnih stanica malo je neugodan onima koji se "boje krvi" ali je u pravilu jednostavniji. Slično je dijalizi. Dakle, nekoliko sati se krv davaoca centrifugira i odvajaju se periferne matične stanice, blabla...
Eto, mislim da tu nema mjesta nekom strahu jer ni jedan od postupaka nije opasan ni naročito neugodan.
Koliko sam shvatio, slučajno da nas pozovu da budemo donatori moramo ići u Zagreb u bolnicu. Svaki potencijalni donator može odustati ako ga se pozove.Sam postupak je skoro kao davanje krvi samo što duže traje. A opet sa druge strane, vrijedi se potruditi taj jedan dan ako ćeš nekome život spasiti. Ja dolazim sutra!
i mene zanima koliko je ljudi uistinu spremno donirati koštanu srž? ne samo dati uzorak za tipizaciju - već kad vas pozovu kao potencijalnog donora da se na taj poziv odazovete i pretrpite sve što taj postupak sa sobom nosi.
jest da postoje dva načina uzimanja stanica -jedan iz periferne krvi koji je nalik dijalizi i vrlo elegantan ali istini za volju on se ni ne rabi često. Puno efikasniji i puno bolniji je postupak kojim se koštana srž vadi iz kostiju zdjelice. Jest da se postupak izvodi u općoj anesteziji ali to nije nimalo bezbolno. Koštana srž vadi se debelom iglom iz kosti i to sa mnogo uboda. Oporavak nije jednostavan nije kao da ste dobili injekciju u guzu-jer ipak je to burgijanje po kostima.
zanima me koliko bi ljudi to učinilo iz čistog altruizma za nepoznatu osobu.
i mene zanima koliko je ljudi uistinu spremno donirati koštanu srž? ne samo dati uzorak za tipizaciju - već kad vas pozovu kao potencijalnog donora da se na taj poziv odazovete i pretrpite sve što taj postupak sa sobom nosi.
jest da postoje dva načina uzimanja stanica -jedan iz periferne krvi koji je nalik dijalizi i vrlo elegantan ali istini za volju on se ni ne rabi često. Puno efikasniji i puno bolniji je postupak kojim se koštana srž vadi iz kostiju zdjelice. Jest da se postupak izvodi u općoj anesteziji ali to nije nimalo bezbolno. Koštana srž vadi se debelom iglom iz kosti i to sa mnogo uboda. Oporavak nije jednostavan nije kao da ste dobili injekciju u guzu-jer ipak je to burgijanje po kostima.
zanima me koliko bi ljudi to učinilo iz čistog altruizma za nepoznatu osobu.
---burgijanje kostiju je bezbolno,nema nikakvih nerava,moze boljeti samo tkivo sa nervnim celijama,sto je povrsinamanja, manje i boli dakle bezopasno i skoro bezbolno.