Kampanja za Osječko pivo “Bećarac” [odgovor Osječke pivovare]

Osijek

Kampanja za Osječko pivo “Bećarac” [odgovor Osječke pivovare]

Vezano uz upit o kampanji Osječke pivovare i medijskim navodima o potencijalnom bojkotu Osječkog piva zbog seksističkih reklama prosljeđujemo odgovor iz Osječke pivovare:

Bećarac povezuje sve važnije vrline slavonskog mentaliteta - veselje, pjesmu, slavlje, erotičnost i humor.

Iako je bećarac jedan od zaštitnih znakova Slavonije prepoznatljiv je i omiljen i među ne-Slavoncima.

Cilj je bio lansirati jednostavnu, pamtljivu i prije svega šaljivu komunikacijsku platformu, koja je nedvojbeno slavonska, ali razumljiva i ostatku Hrvatske.
Za napomenuti je da je Ministarstvo kulture RH bećarac, kao tradicionalnu formu i neizostavan dio današnje tradicijske kulture Slavonije, Baranje i Srijema, uvrstilo na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Sukladno definiciji Ministarstva kulture RH bećarac je ,citiramo, ''vokalni odnosno vokalno – instrumentalni napjev veselog i vedrog teksta, najčešće prožet alegorijama i metaforama…“, odnosno ''Bećarac je deseteračka glazbena vrsta u kojoj se na određeni melodijski obrazac i njegove brojne inačice pjevaju po sadržaju veoma različiti deseterački dvostihovi, najčešće ljubavni i metaforično erotski; hvale se vlastite vrline, ljepota, sposobnosti, imovno stanje, izruguju se neistomišljenici i suparnici, prkosi se i inati.“

Stoga izričito kako naša namjera ni u kom slučaju nije bila plasirati neprimjerene poruke u javnost, već, koristeći šaljivu formu bećarca, dati naglasak na slavonski lokalni identitet i originalnost ukorijenjene u hrvatski tradicionalni kolorit, što inače i krasi Osječko pivo kao prepoznatljivi slavonski pivski brand.

Pogledajte reklame: Jedan, dva, Osječka! Pogledajte nove video spotove za Osječko pivo! Nedostupan povijesni medij

Re: Kampanja za Osječko pivo “Bećarac” [odgovor Osječke pivovare]

Reklama je smeće
Eto ga na, među "vrline slavonskog mentaliteta" ugurana je i erotičnost. Imam dojam da su ju ondje ugurali bez vazelina...
Namjera je bila dati naglasak na lokalni identitet i tradicionalni kolorit?
Put u pakao je obično popločen dobrim namjerama.
Što god da je namjeravano, promašeno je. Ako su tekstovi bećarca i davali prostora za alegoriju i metaforu, vizualni sadržaj reklame je nedvojben: Slavonci su prikazani kao polupijani besposleni natezači kožice, k tomu i povrh svega - bez sluha i glasa.
Takav rezultat dobiješ kada reklamnu kampanju piva koje cilja na lokalni identitet daješ izraditi firmi koja nema pojma o kojem identitetu se radi, jer se nalazi u Metropoli iz koje ne vidjesmo ništa dobroga glede lokalnog identiteta i tradicionalnog kolorita Slavonaca.
Otprilike kao da je neka centralnoafrična država dala reklamnu kampanju za svoje banane u ruke nekoj poluprofesionalnoj firmi koju vode white-domination rasisti, pa se odjednom svi čude što su u reklami prikazani Crnci kako čuče na granama, gule banane i pjevaju: "Hej, mister Taliban, uvali mi bananu".
Tek sada postaje jasno koliko je dobra bila ona kampanja "..., al' pivo je super" s onom ekipom što ide po gradu i zajebava se.

I nije kriva ovdje Pivovara, već agencija koja je radila po lošim stereotipima. Odgovornost Pivovare leži u tome što su ovako loš prijedlog prihvatili. Osječani mrze kad ih se smatra seljacima, a to su previdjeli (papci iz Zagreba). Netko je spomenuo i gaf s "piva" umjesto "pivo". To je baš loše. Jako loše.

No, možda je reklama upućena onima oko Osijeka, tamo ionako prolazi kad ti HDSSB dođe s tamburicom pred vrata.

Lijepo rečeno!

Reklama je sranje al'... pivo je super! ti dečki su napravili 10 puta bolju reklamu nego što je ova... Dobro, činjenica je da se glupe reklame i pamte... kao one ženske što u svakoj situaciji izvuku odnekud onaj prokleti perwoll...
Što se sada svi čude ? Pa glavno pravilo marketinga je "sex sales"...
Carobnica

Lijepo rečeno!

Reklama je postigla svoju svrhu - ljudi diskutiraju o njoj, a pivo je i dalje super, bar meni :-)
Nisu iz Zagreba vec iz Osijeka...
MUGDIM

Zašto onda u reklami kaže "pivA"?

Stoga izričito kako naša namjera ni u kom slučaju nije bila plasirati neprimjerene poruke u javnost, već, koristeći šaljivu formu bećarca, dati naglasak na slavonski lokalni identitet i originalnost ukorijenjene u hrvatski tradicionalni kolorit, što inače i krasi Osječko pivo kao prepoznatljivi slavonski pivski brand.

Ori njivu
Carobnica

MUGDIM

Zašto onda u reklami kaže "pivA"?

Neznam, al u onom spotu od 5:45min stalno govore pivo :D
tko samo osmišljava te retardirane reklame...
Redakcija 031

Stoga izričito kako naša namjera ni u kom slučaju nije bila plasirati neprimjerene poruke u javnost, već, koristeći šaljivu formu bećarca dati naglasak na slavonski lokalni identitet i originalnost ukorijenjene u hrvatski tradicionalni kolorit, što inače i krasi Osječko pivo kao prepoznatljivi slavonski pivski brand.

Upravo ste plasirali neprimjerene poruke, jer tekstovi nisu šaljivi tipa: "Ide deda, ko da mu se neda..." nego su seksistički.

Jedino kako je Osječko prepoznatljiv pivski brand, jest po ekipi ispred trgovine koja već od rane zore natače, a s ovakvom reklamnom kapanjom su se upravo prilagodili toj ekipi.

Redakcija 031

Bećarac povezuje sve važnije vrline slavonskog mentaliteta - veselje, pjesmu, slavlje, erotičnost i humor.

Iako je bećarac jedan od zaštitnih znakova Slavonije prepoznatljiv je i omiljen i među ne-Slavoncima.

Sada je jasno da djelatnike Osječke pivovare valja sažalijevati. Za nekoliko godina, oni će očito biti u potrazi za novim poslom.

Šteta je samo novaca koji je bačen na ovu sramotu. Uzela je novac neka strana firma - Mekken, a mogli su ga isplatiti i nekom pijancu u osječkom parku, koji bi nakon dva-tri besplatna piva sigurno došao do istog rezultata.
Osječka reklama, a svi dečki purgeri. Nek vam oni piju pivo!
"Joj ne znam šta "DA" ti kažem, grad je sranje, nemoj me ništa pitat, al pivo je super".

Koje bogatstvo vokabulara, kolorit, aliteracije, asonance, kakve doskočice, igre značenjima, humor pršti na sve strane.

To je ta osječka urbana mladež. Tako izgubljena, da ju naprosto moraš žaliti. Nevjerojatno mi je da je Osijek toliki patuljak uspoređujući ga sa Splitom. Gdje je ljudima mašta, spontanitet pa na kraju krajeva i intelekt kojeg navodno grade u svim tim silnim gimnazijama.
Npr. ovo je školski primjer di urbana mladež treba "spustiti" pivovari u istoj formi bećarca što misli o reklami. Ali naravno duhovito, a i dvosmisleno.

Kad ste vi vidjeli zadnji puta neki dobar grafit u gradu, koji dočarava duh vremena.
"Ode Vida ode Glava" jeli to maksimum??
Nažalost osječana prepoznaješ odmah i nepogrešivo na interentskim forumima, po enormnoj količini vulgarizama u pisanoj formi..
Nisam to prije primjećivao, ali sada sam nažalost to spoznao.
Dajte se upristojite, barem kada pišete..

To prozivanje za seksizam je smiješno, ne mogu vjerovati da su išli odgovarati na te besmislice.

Što bi tek rekli na ovo:

http://mememachine.viralvideochart.com/blog/2011/3/4/top-10-sexiest-beer-ads.html

http://blog.ericshepard.com/2011/10/sexist-beer-labels.html

Mislim, stvarno neukusne reklame, pogotovo ona sa prirodno se nosi, svoju travu ne kosi. Ako ove reklame već neće povečati prodaju Osječkog, a to znamo da neće, onda će nas svakako zacementirati kao jednu od primitivnijih sredina u Hrvatskoj. Bravo marketinškoj ekipi iz Pivovare, znam da je i puno žena u tom timu što cijelu ovu priču čini još morbidnijom. Sramota.
@beejay

Naravno da je pitanje seksizma smiješno, to uopće nije niti pitanje. Zato se i oni brane od toga. Bećarci imaju sadržanu u sebi erotsku poskočicu, to nije upitno.

Zapravo, uopće seksizam u reklamama nije upitan, da netko tako reve i baca loše na klupi u npr. DGO-u bio bi prezren, upozoren ili bi možda dobio i po lampi što je nepametan.

Prikazuju jedan odbačen društveni stereotip kao prihvatljiv te se uz to brane od onoga čega se ne moraju braniti, a kako bi skrenuli pozornost. Suptilno muljaju jer im je jasno u čemu je problem i od te pogreške nema čupanja pa se levati uhvatili seksizma...

To je ono "kako mali Ivica vidi Slavonce"...

Na razini domaće zadaće učenika osnovne škole i što je najbolje Osječkoj pivovari je to netko prodao. He, he... a mogli su bacati kamenčiće u Dravu - tob' blilo pametnije od kupovine ovako loših reklamnih sadržaja...
u principu me nije briga hoće li oni profitirati ili ne.. činjenica stoji: ova reklama je imala odlicnu priliku promijeniti sliku slavonije i slavonaca no...

levati su se poigrali s nekoliko loših rima i tako sve nas predstavili kao čobane koji dovikuju butrama, loču ispred bajte i... jednostavno čobane!
sta se cudite, sav marketing za Osječko se vec odavno radi negdje vani. (citaj: izvan Slavonije)

Otkad su Bruketa i Zinic radili etiketu, na Osječkom nema vise obrisa grada. Jos samo da maknu naziv i vise ne bih znao koje pivo pijem.

Sve reklame za pivo su debilne, pa i ova nije slucajno tako napravljena. Ali to te iste tvornice smatraju svoje konzumente takvima, pa stoga i takve debilne i stereotipne reklame prave, jer valjda ti konzumenti ne bi mogli razumjeti profinjenost reklame poput one za Heineken sa muskim i zenskim ormarom i vristanjem.. to je valjda izvan domena njihovih mozgova.. i to se radi samo ovdje u HR, kad gledas strane reklame uvijek su zanimljive. Sjetim se jos i Pana s onim idiotskim licima i sisatom Đurđom kojoj kipi iz grudnjaka.

bas me zanima koliko su love ulupali na ovo sranje.

bolje bi im bilo da poprave okus i kvalitetu, pa da se Osječko konacno pocne piti zbog toga, a ne samo zbog lokal patriotizma..

bogu hvala pa mogu kupiti Tomislava :D
reklama i nije baš neka, ali dobro je što nema gangi i neretve

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/kada_se_muskarac_uzbudi_treba_ga_stigmatizirati_kao_musku_sovinisticku_svinju/777871.html

Cilj reklame je postignut, art of trolling in effect once more, na raznoraznim portalima se vrte reklame osječkog piva, a da nitko za njih nije platio, i osječkom pivu se priča u svakakvim tonovima.
Svinje seksističke će nakon brižne reakcije udruge babe sise i tako to rado posegnuti za osječkim pivom.
Svaki marketing je dobar marketing, vjerujte da je tako. ako ne vjerujete guglajte, uvjerit će te se.
Al pivo je super spotovi su snimani sa dečima iz Osijeka i Petrijevaca. U Petrijevcima ekipa zna reć piva.
Mali dokaz da Pivovara dobija hrpu besplatnog marketinga:

http://www.vecernji.hr/vijesti/veselim-becarcem-muskarci-zenama-salju-uvredljive-poruke-clanak-419847

mislim da je reklama pokvarila dojam o slavoncima skroz, i da trebate svi vi uvređeni slavonci s foruma tužit pivovaru.
al se ne možete ustat iz fotelje jer pišete dobre komentare na forum.
da se može nekako onlajn nekog tužit, vjerujem da bi bilo napeto, al dobro, sad na fejsbuku nemojte stisnit lajk i šteta je učinjena.
bazinga madafaka
Bravo kreativci!!!

Dakle toliko neutemeljinih, glupih, "ja-sam-najpametniji" .... komentara dugo nisam pročitao na jedn om mjestu.

Ajmo sad, skupite ekipu, smartphone u ruke i napravite kontru. Imali hrabrih?
Sasvim primjereno i kreativno su dorađeni plakati.

Nije dosta?

scenarij/režija/kamera/montaža:
Igor Sambolec

glume:
Hrvoje Čačić - Labavi
Davor Dundović Dooplee - Laćo

asistent:
Goran Šimunović

- Dakle da odmah pojasnim riječ je o izmišljenoj reklami ili bolje rečeno skeču koji je osmišljen u sunčano prijepodne 13. lipnja 2012. dok je autor ovih redaka isjedio u parku. Isti je dan ali popodne i snimljena. Nije pokušaj ismijavanja reklame za Osječko pivo (koja mi se iskreno ne sviđa) niti pokušaj da se snimi nova TV reklama. Riječ je jednostavno o dva kratka skeča i verziji koju je taj dan snimila osječka GERILAFilm iz ljubavi prema svom najdražem pivu - OSJEČKOM!!! Posebne zahvale legosima Dundi, Hrci i Goranu.... (Igor Sambolec)
@Leon....budimo realni....
koga zanima što naši decki mogu napraviti reklamu....koga briga što naši decki imaju potencijala napraviti sto puta bolju reklamu....zašto misliš da bi marketing osjecke pivovare uopce pomislio platiti nekome iz Osijeka da napravi reklamu

bitno je dovesti faking purgere da nama pokažu kako smo mi jadni i seljaci...te da se svijet vrti oko samozvane metropole...
tamna strana

koga zanima što naši decki mogu napraviti reklamu....koga briga što naši decki imaju potencijala napraviti sto puta bolju reklamu....zašto misliš da bi marketing osjecke pivovare uopce pomislio platiti nekome iz Osijeka da napravi reklamu

bitno je dovesti faking purgere da nama pokažu kako smo mi jadni i seljaci...te da se svijet vrti oko samozvane metropole...

Iz ovoga se da zaključiti da se đabe ratovalo. Ono što je nekad bio Beograd, sad je Zagreb.
Isti valov, samo druge svinje.

Ova neslužbena reklama je blaga katastrofa :roll:

dino_bno

Ova neslužbena reklama je blaga katastrofa :roll:

I meni, niti malo duhovito i podsjetilo me je na neke reklame istočnih susjeda samo puno lošije. Čak su i oni bećarci bolji od ovoga.
Baš je skeč prva liga, meni.
TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Dečki, svaka čast na pokušaju, ali fali nešto... Kao fišpaprikaš bez ribe...
simo031

tamna strana

Iz ovoga se da zaključiti da se đabe ratovalo. Ono što je nekad bio Beograd, sad je Zagreb.

a ti misliš da je stanje drugacije ??
no dobro...necemo o politici...ipak je tema pivo...i reklame ;)
tamna strana

a ti misliš da je stanje drugacije ??

Offtopic:
Otkud ti ta zabluda??

Ontopic:
 Osječko pivo je nekad (davne '85-te kad je u Madridu osvojilo zlatnu medalju za kvalitetu) bilo pivo koje je samo sebi bilo najbolja reklama. Danas je nažalost na nivou koje-kakvih jeftinih no name piva, kakova redovno nalazimo na "akcijama" u velikim trgovačkim centrima.
Mislim da ima drugo mjesto na kojem se raspravlja o pivu kao takvom, a ovdje je riječ o reklami za pivo.

Daklem, ja mislim (dakle jesam) da reklame za Osječko nisu seksističke, da su dobro osmišljene, pametno složene u zadani okvir od 16 sec, ali malo "sirotinjski" urađene glede tehničke izvedbe. No, ja bih rekao, koliko para toliko muzike, jelte...
@eseker

Tib' sada trebao, ekipi koja je snimila alternativnu reklamu (kao što si i predložio), platiti pivo.

To bi npr. bilo sasvim u redu. Samo ne Ožujsko, koje nije ni pivo, već Osječko koje jest pivo.
andjusticeforall

@eseker

Tib' sada trebao, ekipi koja je snimila alternativnu reklamu (kao što si i predložio), platiti pivo.

To bi npr. bilo sasvim u redu. Samo ne Ožujsko, koje nije ni pivo, već Osječko koje jest pivo.

Važi, samo će morati sačekati do zime dok ne dođem u Osijek.
simo031

tamna strana

Dobro došli u budućnost... Pardon, prošlost.

Ovo je tipičan primjer iživljavanja velikih nad malima. Ne radi se tu uopće o tome da su bećarci zlonamjerni, nego se radi o tome da Osječka pivovara nije velika firma, a na kraju krajeva, i cijela Slavonija gospodarski loše stoji, a onog tko je slab i loš treba tući i dalje da ostane na tom nivou, da ne bi slučajno ojačao.

Zašto to tvrdim? Evo primjera: imali smo svakodnevno reklamu Erste banke s Leonom Paraminski na našim kanalima u kojoj se doslovno šalje poruka ženama da se seksom može doći do kredita:

...međutim, ovdje se ipak radi o Erste banci, moćnom igraču, i tu se ne smije ništa prigovarati.

Naravno da u ovoj državi jači ismijavaju slabije i da se cilja na to da jedna reklama postane antireklama. Upravo su o tome razgovali i Aleksandar Stanković i Mirela Holy i naravno, Mireli je to gnjusno, ali reklama za Erste banku joj ne bi bila gnjusna.

Meni je osobno isto tako već gnjusno gledati onaj implementirani osjećaj kompleksa manje vrijednosti kod jednog dijela Osječana i Slavonaca koji još uvijek ne kuži da će uvijek biti a priori krivi i ismijavani samo zato što nemaju novca.
beejay

Za prošlost, čak i sadašnjost se možemo složiti, ali za budućnost ne (barem se nadam).
simo031

beejay

Za prošlost, čak i sadašnjost se možemo složiti, ali za budućnost ne (barem se nadam).

I ja se iskreno nadam (da se ne nadam, ne bi mi se ni dalo komentirati) ali jedna stvar je ista kao i prije: onaj tko ima više novaca, više je i u pravu. Dakle, tek kad se jednog dana Osječko pivo bude konzumiralo jednako kao i Ožujsko i Karlovačko, odjednom će nestati i loš imidž koji ga prati. Do tada, svako argumentiranje o seksizmu nema smisla, jer je to čisto subjektivni doživljaj, kao što vidimo na (nesankcioniranom) primjeru Erste banke.
@ beejay (y) :gg: :cheers:
na kraju krajeva reklama je postigla veći efekt no što su se u osječkoj pivovari vjerojatno i nadali. pojavljivanje u nedjelju u prime time na hrt 1 - što više poželjeti? odavno znamo da je najlošija reklama ona koja prva padne u zaborav. da se razumijemo, ni meni se ne sviđa, ponajviše zbog toga što mislim da imamo puno više za ponuditi od ovog stereotipa.
Jel zna netko koji je ovo band danas "zakačen" za tramvaj ZP-Bikara :D

Odlično zvuče :D
legica21

Misliš na one koji su svirali ispred Bipe na prikolici, četiri tipa i jedna žeMska? Taj bend se zove se Hysteria.
Stella1989

legica21

Misliš na one koji su svirali ispred Bipe na prikolici, četiri tipa i jedna žeMska? Taj bend se zove se Hysteria.

ja sam ih srela na kružnom kod Špara :lol:
sad sam ih googlala i vidim da pjeva neka ženska...a jučer je pjevao lik :?
legica21

Stella1989

legica21

ja sam ih srela na kružnom kod Špara :lol:
sad sam ih googlala i vidim da pjeva neka ženska...a jučer je pjevao lik :?

Na službenoj stranici UFO-a piše samo ovo:

Kako bi zagrijali atmosferu i najavili UFO u subotu, 30. lipnja, od 19 sati na trgu će biti parkiran UFO tramvaj s prikolicom na kojoj će svirati osječki bendovi. Prvo će zasvriati osječki bend HYSTERIA, da bi nakon toga, u vožnji gradom, na prikolici svirali razni osječki glazbenici.

legica21

Sviralo je nekoliko bendova, a neki od njih su: Hysteria, Meander Valley i D.O.L.L.

Tagovi