Grad Osijek postaje većinski vlasnik NK Osijeka, uz oprost duga od preko 22 milijuna kuna prema gradu i državi!

Osijek

Grad Osijek postaje većinski vlasnik NK Osijeka, uz oprost duga od preko 22 milijuna kuna prema grad

Grad Osijek, odlučeno je, sudjelovat će u postupku obveznog preoblikovanja Nogometnog kluba Osijek u sportsko dioničko društvo. Procijenjena vrijednost korištenja stadiona Gradski vrt na 25 godina u iznosu od 39.348.750,00 kuna bit će ulog Grada Osijeka u temeljnom kapitalu sportskog dioničkog društva (SDD) pod uvjetom da većina vjerovnika NK Osijek svoju tražbinu pretvori u ulog u s.d.d.-u.

U slučaju neispunjavanja ovih uvjeta 39.348.750,00 kuna postat će financijska obveza NK Osijek prema Gradu Osijeku.

NK Osijek ima dospjele i nepodmirene obveze prema Gradu u iznosu od 7.212.887,42 kune u koji iznos su uračunate i kamate. Grad Osijek će ova potraživanja pretvoriti u svoj ulog u temeljnom kapitalu s.d.d.

Također, NK Osijek ima dospjele i nepodmirene obveze prema državnom proračunu u iznosu od 15.492.443,72 kune u što su također uračunate zatezne kamate. Stoga će gradonačelnik Krešimir Bubalo podnijeti zahtjev Ministarstvu financija za preuzimanje (prepuštanje), bez naknade, ovoga potraživanja Republike Hrvatske prema NK Osijek i pretvaranje navedenog iznosa u ulog Grada Osijeka u temeljni kapital s.d.d.

Funkcioniranje kluba će do daljnjega financirati porezni obveznici grada Osijeka

Najkraće rečeno - ovim preustrojem Grad Osijek postaje većinski vlasnik NK Osijeka uglavnom temeljem ustupanja prava služenja stadiona Gradski vrt i pretvaranjem duga kluba u vlasničke udjele u iznosu od preko 22 milijuna kuna. Kao budući (su)vlasnik Grad će i financirati redovito funkcioniranje kluba - zbog dosadašnjeg netransparentnog poslovanja - u još nepoznatom iznosu. Gradonačelnik Bubalo je najavio konkretne korake već u ovoj godini - dio sredstava planiranih u Proračunu 2012. za omladinsku školu će biti prebačeno za redovito poslovanje kluba.

Na današnjoj gradskoj sjednici Gradskog vijeća moglo se čuti i objašnjenje kako će preustrojem Grad Osijek možda u budućnosti naplatiti svoja trenutna potraživanja kroz prodaju vlasničkih udjela investitorima, koje će tek trebati pronaći.

Facebook anketi: Treba li se poslovanje NK Osijeka financirati novcem iz proračuna grada Osijek?

Povijesni medij

P.S. Danas: Vinkovci: Cibalia - NK Osijek u 18h
Juniori: Hajduk - Osijek 0:2 -> finale kupa!
Kadeti: Zadar - Osijek 1:1 -> finale kupa!

Tekst: R.K./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv 031
Opet stara poruka se šalje: poreze plaćaju budale, velikima se oprašta.
Nije problem što nogometaši vozaju skupe aute, žive na špici, a nije ni problem što njihovi klubovi ne plaćaju poreze.
Sve ćemo to mi platit, mi imamo para, nogometaši nemaju.
Od sutra prestajem

Nije problem što nogometaši vozaju skupe aute, žive na špici, a nije ni problem što njihovi klubovi ne plaćaju poreze.

kakve veze nogometaši imaju s tim?? koji si ti promašaj sad rekao. samo jedno retoričko pitanjce: jel ti ne bi potpisao ugovor kojim ti se jamči tolika para za igranje s loptom? ...krive su uprave koje su im nudile tolike ugovore.

komentar na člana:

nadam se da će nakon ove pretvorbe nk osijek konačno postati klub kakav mi osječani i zaslužujemo.
haha... strašno
pa ovo nema ni u tunguziji, a para nema, štednja, racionalizacija, skuplje komunalne usluge, voda, priče o stezanju remena i besparici za malu djecu
ovo je jako nepopularan i loš potez kojim se u biti nagrađuje nerad i rastrošnost...
ma da je i jedna kuna previše je za HNL bandite i negledljivu prvu ligu
šteta novca koji je mogao otići u rukomet, atletiku, košarku, odbojku i gimnastiku
Jpvp nece dobiti potrebne novce za svoj rad, ali nk osijek hoce. Jedni spasavaju zivote i imovinu gradana, organiziraju humanitarne akcije, dok drugi trce za loptom pred praznim tribinama. Al to nije ni cudo u ovom gradu posto i ovaj portal jedini nije objavio vijest o poblemima u jpvpu, dok ovu vijest prenose...
N.N.

... nije objavio vijest o poblemima u jpvpu, dok ovu vijest prenose...

Hm, o vatrogascima se dosta pislo i izvještavalo. Možda bi nezadovoljstvo trebali usmjeriti u pravom/nekom drugom smjeru.
inspektormaska

šteta novca koji je mogao otići u rukomet, atletiku, košarku, odbojku i gimnastiku

slažem se potpuno, bolje da drugim klubovima daju tu lovu...
Redakcija 031

N.N.

Hm, o vatrogascima se dosta pislo i izvještavalo. Možda bi nezadovoljstvo trebali usmjeriti u pravom/nekom drugom smjeru.

Što mislite pod tim "dosta"?
PEGY

"Dosta" znači više nego o npr. astronautima. Klikom na linkove se može naići i na spomenute probleme u kojima se vatrogasci nalaze.

Re: Grad Osijek postaje većinski vlasnik NK Osijeka, uz oprost duga od preko 22 milijuna kuna prema

Nezaposlenost sve veća, ali milijuni se troše na Dinamovu podružnicu. Lijepo, nema šta.

Re: Grad Osijek postaje većinski vlasnik NK Osijeka, uz oprost duga od preko 22 milijuna kuna prema

Fuj, krulji mi u želucu od ove vijesti. Da li nekoga zanima jel građani žele ovo financirati?

Platite dugove u K PLUS bonovima idioti nesposobni. Dokle će u ovoj državi nogometni klubovi biti bitniji od samih građana? A tupavi narod samo šuti i šuti...

Da li je netko pitao građane ovoga grada da li žele financirati nogometni klub?
Možda bi radije financirali, ne znam, možda ženski rukometni klub?
Ili gimnastički klub?

Ili bi radije te puste milijune željeli uložiti u nešto drugo, što nema veze sa sportom?

I što uopće znači taj mikimaus "preustroj"?
Da će grad sada i formalno morati financirati nogometni klub iz proračuna i kao vlasnik, financijski i zakonski odgovarati za sve što se tamo događa?

Zanima me hoće li netko u gradu odgovarati što nije radio svoj posao i naplatio 7,5 milijuna kuna koje je klub bio dužan platiti?
Državu da ne spominjem.

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko će "spasitelji" kluba privatno kupiti dionica (uložiti svoj kapital) i postati suvlasnici/dioničari. :lol:

Sada bi hladno NK Osijek mogao promijeniti ime u NK Eldorado.
Redakcija 031

PEGY

"Dosta" znači više nego o npr. astronautima. Klikom na linkove se može naići i na spomenute probleme u kojima se vatrogasci nalaze.

Ovaj portal o tome ne smije pisati neda gradonačelnik,a nije toga bilo ni u glasu pa nije moglo biti ni kopirano, a o astronautima pišite kad ih budemo imali ili bi i mogli pisati Nasi da ove domaće svemirce odvedu što dalje iz naše zemlje ili u svemiri ili onaj kamenjar odakle su i ispuzali.
Bitno je da ne mješate stadion i NK Osijek.

Stadion je i dalje u vlasništvu grada Osijeka, samo se ne zna kolika je vrijednost te nekretnine zajedno sa zemljištem.
A nogometni klub Osijek je dioničko društvo temeljnog kapitala 39 milijuna kuna.

Dakle ako grad Osijek i proda svoje dionice od kluba NK Osijek bilo kome, on i dalje ostaje vlasnik stadiona i zemljišta.
U tom slučaju će i dalje iznajmljivati stadion po cijeni 130.000 kn mjesečno, odnosno 39 milijuna kuna na 25 godina.
Odvratno :puke:

Na današnjoj gradskoj sjednici Gradskog vijeća moglo se čuti i objašnjenje kako će preustrojem Grad Osijek možda u budućnosti naplatiti svoja trenutna potraživanja kroz prodaju vlasničkih udjela investitorima, koje će tek trebati pronaći.

:goof: :haha:
oftopik

Od sutra prestajem

kakve veze nogometaši imaju s tim?? koji si ti promašaj sad rekao. samo jedno retoričko pitanjce: jel ti ne bi potpisao ugovor kojim ti se jamči tolika para za igranje s loptom? ...krive su uprave koje su im nudile tolike ugovore.

komentar na člana:

nadam se da će nakon ove pretvorbe nk osijek konačno postati klub kakav mi osječani i zaslužujemo.

Vi Osječani koji želite nogometni klub i ostale klubove zaslužite ih svojim novcem i organizacijom u privatnoj inicijativi, a ne tražite proračunski novac koji će netko uzeti i nama Osječanima koje to ne zanima. Molim lijepo!
Redakcija 031

NK Osijek ima dospjele i nepodmirene obveze prema Gradu u iznosu od 7.212.887,42 kune u koji iznos su uračunate i kamate. Grad Osijek će ova potraživanja pretvoriti u svoj ulog u temeljnom kapitalu s.d.d.

Zamislite: Grad će svoja milijunska potraživanja pretvoriti dekretom u vlasnički udjel jedne ovako profitabilne stvari kao što je NK Osijek... Ovakvo što se može naučiti, ko što netko reče, samo na Ekonomskom fakultetu našeg sveučilišta...
Sharon

Redakcija 031

Zamislite: Grad će svoja milijunska potraživanja pretvoriti dekretom u vlasnički udjel jedne ovako profitabilne stvari kao što je NK Osijek... Ovakvo što se može naučiti, ko što netko reče, samo na Ekonomskom fakultetu našeg sveučilišta...

:bravo:
Redakcija 031

N.N.

Zao mi je sto ne znate primiti kritiku, ali takvo je moje misljenje.
Recimo niste prenjeli da ce se po novom naplacivati sve intervencije u kojima nisu ugrozeni zivoti zato sto grad ne zeli dati 1.5 M kuna.
Sto se astronauta tice, ako ih Osijek ima onda opet moram izraziti nezadovoljstvo zbog neizvjestavanja o njima jer su to zasluzili.

treba dočekat trenutak da li će od transfera grad imati koristi ili će hijene međusobno raspodjelit.
Bilo bi pošteno da je netko ikada upitao građane ... pa ovo je katastrofa od ovakvih vijesti....
Redakcija 031

N.N.

Recimo niste prenjeli da ce se po novom naplacivati sve intervencije u kojima nisu ugrozeni zivoti zato sto grad ne zeli dati 1.5 M kuna.

http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=36669
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=33940

http://www.vatrogasci-osijek.hr/11871

O ovome govorim iako sam siguran da i sami znate, ocito je korisnik porezni obveznik u pravu.
No nije bitno, oslo je previse u offtopic. Samo sam htio reci da se nasi novci mogu puno korisnije potrositi.
HDSSB je napravio takvu prčiju od ovoga grada da je to sramota, al neka nema veze, svi ćemo mi radit, crnčit, plaćat porez, ne treba nam salame, sira, kruha, pa eeeej, dat ćemo za NK Osijek, nek se ljudi vesele, nek 1500 ljudi bude sretno... ajmooo osijek, yuhu..

..debili sve sami, katastrofa..
Pouzdano znam da je to * Kamenko forsirao i zakuhao.
Samo vi pišite. Babo vas gleda. Ima on pristup netu u KPD-u.
Kruha i igara. Kruha je sve manje, a nogomet mi je sve odvratniji. Žalosno je da živimo u dobu da je financiranje jednog sportskog kolektiva važnije od prosperiteta građana. Jbg, kakav narod, takva vlast.
Za sufinanciranje besplatnog prijevoza za srednjoškolce i đake - 4 milijuna, za vatrogasce 1 milijun za vraćanje cijena vrtića na stare 2,4 milijuna.
Ukupno: 7,4 milijuna - broj korisnika cca - 30 000

Za 11 nogometaša 39 000 000 kuna. Eto vidi se što je prioritet Bubalu i HDSSB-u. Nisu djeca, nisu školarci, nisu vatrogasci ali privatna igračka Branimira Glavaša je. Pa glasajte opet za njih...
Ne kontam vas HSP-enjare i HDZ-enjare (Angelium, Sharon, ...) ... tja, i Srb i Matkovic i HDZ-ovci su glasali za ovo. Nije valjda da ste se oteli stranci?!

Gradjani Osijeka ce dobiti ono za sto su glasali - dobit ce da im nekadasnji huligani i nasilnici, lazni invalidi govore kako je ovo dobro za grad, dobro za same gradjane... kako se NK Osijek mora financirati, jer je to institucija u rangu kulturnih institucija koje grad finanancira (HNK, galerije i sl.).

Eto, ako Kolobaric kaze da je tako - onda valjda je! Zna nas varioc i kako tenk postaviti usred grada i kako napustiti hotel i ostaviti milijunske gubitke, a da te nitko ne pita za zdravlje.

I ne samo da zna, on je covjek gospodin u odijelu, zastupnik Gradskog vijeca, izabran voljom gradjana Osijeka.

Eto, dragi sugradjani, to je vama VASA VOLJA donijela, sad jedite to...
No, od tih sabana sto kaljaju binu gradskog vijeca, gori je jedino spin koji ce GlavasoidniMediji prezentirati krumpirima s pravom glasa koji nastanjuju ovu vukojebinu.

Bit ce ovo prezentirano kao spas NK Osijeka, nuzan potez, zadnja slamka spasa. Bubalo i ekipa ce biti predstavljeni kao spasitelji, Isusi 21. stoljeca.

Vec sutra ce u NK Osijek krenuti teci milijuni kojima ce se financirati punjenje dzepova i predizborna kampanja stranke ciji clanovi, poput cetnika, ne priznaju ustavno-pravni poredak RH i velicaju ratnog zlocinca.

Vec sutra ce se u Osijeku poceti primjenjivati recept "Dinamo", po kojem ce gradjani Osijeka financirati rad kluba, a zaradu od prodaje ce ubirati pojedinci koji se nalazi u uskom krimogenom krugu.

Vec sutra ce suci dobivati naknade za posteno sudjenje, a nogometasi poceti primati place visestruko vece od prosjecnih, odnosno beskonacno vece od placa koje ne primaju na desetine tisuca Osjecana (istih onih koji ce sutra krimogenoj nakupini dati glas).
Javlja se ovdje jos jedno zanimljivo pitanje.

Grad Osijek je pravo sluzenja Gradskim vrtom zamijenio udjelom u vlasnistvu. Recimo da se ni nakon 2 godine ne nadje investitor, a NK Osijek kakav vec je, u to vrijeme nakupi jedno 20-30 milijuna gubitaka. Grad sanira klub (plati dugove) i odluci prodati klub za jednu 1kn, kako bi se izbjegli buduci gubici.

Tada ce posotojati i politicka volja i konsenzus javnosti da se Grad treba rijesiti tog vruceg krumpira, bez obzira na cijenu.

Grad odluci prodati svoj udio u vlasnistvu za npr. 1kunu.

Sto se dogadja s Gradskim vrtom? Znaci li to da zbog ukljucenja prava sluzenja Gradskim vrtom u udio u vlasnistvu, Grad zapravo nikada nece moci prodati NK Osijek, bez gubitka stadiona?
Niti gledam nogomet, niti mi treba klub koji će ionako biti vreća bez dna... :roll:
slažem se da ima mnogo prečih i korisnijih stvari za financiranje od nogometa...
Leteci mungos

Javlja se ovdje jos jedno zanimljivo pitanje.
Grad Osijek je pravo sluzenja Gradskim vrtom zamijenio udjelom u vlasnistvu. Recimo da se ni nakon 2 godine ne nadje investitor, a NK Osijek kakav vec je, u to vrijeme nakupi jedno 20-30 milijuna gubitaka. Grad sanira klub (plati dugove) i odluci prodati klub za jednu 1kn, kako bi se izbjegli buduci gubici.
Tada ce posotojati i politicka volja i konsenzus javnosti da se Grad treba rijesiti tog vruceg krumpira, bez obzira na cijenu.
Grad odluci prodati svoj udio u vlasnistvu za npr. 1kunu.
Sto se dogadja s Gradskim vrtom? Znaci li to da zbog ukljucenja prava sluzenja Gradskim vrtom u udio u vlasnistvu, Grad zapravo nikada nece moci prodati NK Osijek, bez gubitka stadiona?

Vrlo dobro uočen problem...
Nekako previše podsjeća na sanaciju banaka devedesetih... ne čini li vam se? :shock:
Nažalost sve gradske vlasti, pa i ova su nemilice trpale novce u vreću bez dna zvanu NK Osijek. Razloge takvog ponašanja teško je razumjeti. Možemo li ovakav NK Osijek smatrati brendom grada, pa ga zbog toga moramo prisilno održavati na životu, iako svi odavno znamo da je taj pacijent odavno mrtav? Treba li brend grada biti nešto što godinama generira gubitke gradu i građanima Osijeka i može li si grad i njegovo građani u ovom trenutku priuštiti takav luksuz?
 Osobno nisam veliki ljubitelj nogometa (pogotovo nogometa kakav se igra u HNL-u) i mišljenja sam da NK Osijek hitno mora iznaći načine boljeg samofinanciranja (kroz marketing, školu nogometa, transfer igraća itd.) ili preći u neku nižu amatersku nogometnu ligu. Krajnje je vrijeme je za nepopularne mjere i bolne rezove u NK Osijeku.
Od sutra prestajem

Ha! A kakav klub treba imati grad sa manje od 100k stanovnika i bez ekonomije?
Leteci mungos

Ne kontam vas HSP-enjare i HDZ-enjare (Angelium, Sharon, ...) ... tja, i Srb i Matkovic i HDZ-ovci su glasali za ovo. Nije valjda da ste se oteli stranci?!

@mungose, predugo se družimo po forumu da bih zatomila potrebu da ti odgovorim...
Može glasati tko god hoće za ovakvu odluku, no to ne mijenja činjenicu da je smatram lošom.
Iskreno, živo mi se hebe za nogomet - previše je tu love oprano, izvučeno, isisano - da bi klubovi redom završavali na prosjačkom štapu, a sad netko od, doslovno, očajnih građana traži njihovu lovu za još. Ja, na primjer, kad nemam love za financirati neku vrstu ZABAVE - ne upražnjavam je više. A tako bi trebali i gradski oci, pretpostavljam. Pogotovo što barataju s tuđim novcem. I što je ovdje riječ o dokolici, a ne gospodarstvu.

Kao što netko reče - kruha nemamo, a igre postaše prljave toliko da izazivaju mučninu gladnom želucu...
Awatto

Od sutra prestajem

Ha! A kakav klub treba imati grad sa manje od 100k stanovnika i bez ekonomije?

Očito drugoligaški. Ova vlast je zbilja prevršila svaku mjeru s ovom glupošću. Para se nema a oni
opraštaju dugove i ulaze u nogometni klub. Tragikomično debilni potezi. Jasno oni tu imaju svoju
računicu, sad će svoj gnoj i ovdje rasprostrijeti pa isisati i ono nešto dostojanstva što je ostalo
tom klubu. Ako se nema para - stadion na bubanj ili neka dignu hipoteku na njega pa grad neka
pokrpa rupe a NK Osijek neka se dogovori s bankom kako će tamo igrati. A ne ovako pljuvati u
lice svim građanima koji plaćaju porez. Ja bih radije taj dio svojeg poreza dao podvodnom hokeju
ili ne znam, bejzbolu recimo. Bilo čemu samo nogometu ne jer tamo ima para ko' blata koje oni
razgrabe među sobom i ne dam im još svoje novce da krpaju rupe koje nakon toga ostanu.
A zasto grad ne bi nama oprostio primjerice dug za komunalnu vodu..ali ne, ako ne platis komunalnu vodu dva mjeseca eto ti lijepo opomene pred tuzbu, s dodatkom kazne za opomenu plus zatezna..
Mislim, ono, da i meni grad oprosti 50 kn, da si mogu kupiti patike i ici igrati nogomet..
Leteci mungos

kako se NK Osijek mora financirati, jer je to institucija u rangu kulturnih institucija koje grad finanancira (HNK, galerije i sl.).

Paralele između ovog paravana za pljačkanje poreznih obveznika, i kulturnih institucija, već su se povlačile, i u svojoj su biti opasne.

Naime, nogometni navijač sa završenom tek osnovnom školom sigurno će se pitati zašto bi se novci davali kazalištu, ako se ne daju šutačima lopte. To je pitanje sasvim očekivano.

Opasno je, međutim, kada jednim gradom vladaju ljudi koji također postavljaju slična pitanja. Dakle, kada gradom vladaju nepismeni i nekulturni, bili oni u duši dobri, ili loši (kao ovi u Osijeku). Kada neobrazovani vladaju, događaju se fićo koji gazi tenk, ogromni Starčević, i slične stvari, što još i nije tako strašno, ali predstavljaju primjer civilizacijske propasti jednog grada, koja se sada događa. Osijek se nekad smatrao gradom jer ima kazalište, galeriju i muzej, a selo to nema. No selo također ima nogometni klub. Kako je Osijek danas grad samo na papiru, jer njime ne vladaju građani, sasvim je moguće da neki varioc ili mostarski zatvorenik sutra izjednače HNK i nk Osijek, jer bolje ne znaju.

Zato bi bilo bolje da se ovakve paralele više ne povlače. Inače bi mogli uskoro na pozornici HNK šutati loptu, zavijati gangu, ili postavljati nove umjetničke instalacije, primjerice, zavarenu Tuđmanovu glavu na stropu, ili kombinaciju klasa žita, svinje i tamburice, pokraj branitelja s kalašnjikovom (simbole današnje vlasti).

Jasno, udrugu šutača lopte treba prepustiti onima koje zanima, pa neka ju oni financiraju. Novci poreznih obveznika služe za nešto drugo.
Ova tema je za bankara Gradonačelnika.....
Leteci mungos

No, od tih sabana sto kaljaju binu gradskog vijeca, gori je jedino spin koji ce GlavasoidniMediji prezentirati krumpirima s pravom glasa koji nastanjuju ovu vukojebinu.

Bit ce ovo prezentirano kao spas NK Osijeka, nuzan potez, zadnja slamka spasa. Bubalo i ekipa ce biti predstavljeni kao spasitelji, Isusi 21. stoljeca.

Vec sutra ce u NK Osijek krenuti teci milijuni kojima ce se financirati punjenje dzepova i predizborna kampanja stranke ciji clanovi, poput cetnika, ne priznaju ustavno-pravni poredak RH i velicaju ratnog zlocinca.

Vec sutra ce se u Osijeku poceti primjenjivati recept "Dinamo", po kojem ce gradjani Osijeka financirati rad kluba, a zaradu od prodaje ce ubirati pojedinci koji se nalazi u uskom krimogenom krugu.

Vec sutra ce suci dobivati naknade za posteno sudjenje, a nogometasi poceti primati place visestruko vece od prosjecnih, odnosno beskonacno vece od placa koje ne primaju na desetine tisuca Osjecana (istih onih koji ce sutra krimogenoj nakupini dati glas).

skidam kapu....:)

vrlo dobro srečeno....

Tagovi