Nakon 99 godina zauvijek zatvoreno kino Urania!

Osijek

Nakon 99 godina zauvijek zatvoreno kino Urania!

[08.07.2013.] Ponovo se otvara kino Urania!

[14.10.2011.]Prva kinopredstava u kinu Urania prikazana je 19. rujna 1912. godine.
No, nažalost, to kultno osječko kino neće doživjeti proslavu 100. rođendana od kojega ga dijeli manje od godine dana. Jučer je zatvorilo svoja vrata, čini se, zauvijek!

Iako je u 99 godina postojanja prošlo dva rata, promijenilo nekoliko vlasnika te se više puta za dlaku "iščupalo" iz financijskih dubioza, porazio ga je dolazak velikih kinolanaca u novosagrađenim trgovačkim centrima. Kompleksima komfornih kinodvorana s najsuvremenijom tehnologijom u kojima je svakodnevno na repertoaru i dvadeset filmova, osječki Kinematografi jednostavno nisu uspjeli konkurirati.

Direktorica Kinematografa Marijana Bošnjak ovaj kraj jedne ere za osječku kinematografiju nije htjela komentirati, a vijest o zatvaranju pustila je u javnost u tišini, s tek jednom rečenicom na dan kada su svi mediji očekivali novi tjedni kinoprogram: "Nemamo program za idući tjedan, niti ćemo ga do daljnjeg imati", kratko je rekla Bošnjak, dodavši kako će Osječani preko medija o sudbini kina Urania i osječkih Kinematografa biti informirani u subotu, 22. listopada.

HRT: Marijana Bošnjak
Povijesni medij

Podsjetimo, 1912. godine kada je kino Urania otvoreno bilo je prvo i jedino na osječkom području, a danas se zatvara kao posljednje iz grupacije osječkih Kinematografa koja je kroz stoljeće otvarala i zatvarala pet kinodvorana. Valja napomenuti i da je uz bok Uraniji godinama krahu poslovanja odolijevalo i prvo moderno osječko kino - kino Europa, koje je Osječane upoznalo sa "surround" tehnologijom i udobnim kinonaslonjačima. No, ono se, također, u tišini i bez najava nedavno zatvorilo.

Mnogi Osječani nikada neće zaboraviti ni ostala osječka kina koja su se jedno po jedno zatvarala - kino Zvečevo, kino Narodni i kino Slavija!

Radnici na biro

Gašenjem kinematografske djelatnosti u kinu Urania posao gube i posljednja tri radnika osječkih Kinematografa. Kako kaže njihov sindikalni predstavnik Vlado Rumbak, u radnom odnosu bit će najkasnije do 24. listopada nakon čega će s otpremninama biti upućeni na Zavod za zapošljavanje. Sličnu je sudbinu doživjelo prije nekoliko mjeseci i troje radnika koji su za život zarađivali radeći u kinu Europa.

Autorica: Ivana Kukić-Solar/Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i:
[08.07.2013.] Ponovo se otvara kino Urania!

Re: Nakon 99 godina zauvijek zatvoreno kino Urania!

nije prošlo dva, nego tri rata.

sad me zanima što imaju reći forumski hadeesesbeovci na to što je njihov gradonačelnik bubalo odbio pomoći kinematografima i time ubio dio duha grada osijeka.
totalna sramota.... a pokvarenost u ovom gradu nea granice... eto dokaza...da se dopusti da naša kina propadnu....
...taman prostor da se useli neka banka, osiguranje, skladište, itd...
sta kukate sad, da ste isli u ta kina nebi propala

Bi drzava i grad trebali financijski pomagat svakom nesposobnom vlasniku da se izvuce iz krize?

Oce Bubalo i mojoj firmi pomoc, kupit robu u vrijednosti od par desetaka tisuca kuna da se izvucemo ovaj mjesec??

Da su se vlasnici kina potrudili privuci ljude na bilo koji nacin nebi propali, svi samo sjede i cekaju paket s neba.
Da je grad bio pametan nebi dozvolio otvaranje kina po šopingcentrima, nego bi ih zabranio i investirao nešto malo novca u poboljšanje ponude osječkih kina, koja su se opet mogla udružiti s cinestarom, ili ih je cinestar mogao otkupiti i u njima provoditi svoj program.
To je tužna stvarnost, ali jednostavno nemoš se ravnopravno borit protiv velikog cinestara i onog drugog. Naravno da grad netreba i ne može bit bankomat, ali nisu previše učinili ni da ih zaštite, jel ipak su ta kina dio ovog grada, a neznam koliko jedan avm ili portanova mogu tu biti vječno, a na kraju moj grad jesu ta kina, parkovi, promenada i ostalo, a ne jedna portanova i ostale građevina sagrađene mutnim parama.
Ma ta nasa kina ce se opet otvoriti samo je pitanje vremena.. avm i portanova ce propasti za kojih godinu dvije.. vec je jedan od njih na putu za zatvaranje..
porezni obveznik

To je tužna stvarnost, ali jednostavno nemoš se ravnopravno borit protiv velikog cinestara i onog drugog. Naravno da grad netreba i ne može bit bankomat, ali nisu previše učinili ni da ih zaštite, jel ipak su ta kina dio ovog grada, a neznam koliko jedan avm ili portanova mogu tu biti vječno, a na kraju moj grad jesu ta kina, parkovi, promenada i ostalo, a ne jedna portanova i ostale građevina sagrađene mutnim parama.

PALANKA, od OSijeka su kamenjari napravili palanku. a mi smo im dozvolili.
hebiga..
ne mogu konkurirati novim tehnologijama, ali mozda su mogli cijenom i repertoarom..
holivudske sapunice, sladunjave komedije, teenage gluposti i ostalo moze se gledati i na tv-u..
mozda da su se bacili na neki europski film, starijeg datuma, umjetnicka ostvarenja a manje komercijalna, mozda bi privukli prave filmofile..
Ono, ne pada mi na pamet dati 16 kn za Meg Rajan i sl., za neko cudo 3D tehnologije neki ce dati i 35 kn jer je to sad zanimljivo, a vjerujem da bi mnogi dali 20-tak kn za neki dobar islandski film, svedski, spanjolski klasik..
A koji se ne moze polgedati svaki dan na bilo kojem programu..koji dodju i prodju sa nekakvim festivalima ali ih 90 % ljudi nikad ne vidi..
Steta, imamo za cim zaliti..
nekako mi se čini da je noname sažeo bit. u topicu već sada ima duplo više komentara nego li je znalo biti posjetitelja na projekcijama u bilo od koja dva zatvorena kina... skupa.

još šest ili više ljudi će završiti na burzi i zbog toga žalim. no, u čijem vlasništvu se uopće nalaze ove dvije zgrade?
Uranija mi oduvijek bila omiljeno kino.
R.I.P. kino Uranija...:(
malecka

totalna sramota.... a pokvarenost u ovom gradu nea granice... eto dokaza...da se dopusti da naša kina propadnu....

Ajd iskreno.... koliko si puta ove godine išla u ta dva kina, a koliko si filmova pogledala doma na Divx-u ili DVD-u?
Potpuno očekivano. Cinestar i Cieplexx su uložili ogromne novce i imaju bolju ponudu svega i zato se ovo dogodilo. Vjerujem da bi bolje prošli da su prikazivali filmske klasike nego što su prikazivali iste filmove kao i multiplexi. Vjerujem da ni cineplexx neće dugo opstati u osijeku...
Jednostavno ljudi nisu išli u kina, kao što nisu mogli konkurirati modernim kinima u šoping centrima. Kad firma nema prihoda, onda se zatvara, baš kao i svako poduzeće bez obzira na djelatnost.

Ljudima koji imaju relativno pristojne prihode je svejedno hoće li dati 20 ili 35 kn za kartu dvaput mjesečno... a uvijek će izabrati kristalno čistu sliku i zvuk naspram one jade u Uraniji i Europi.

E sad, što se tiče financiranja gubitaša iz gradske blagajne... to što Bubi i ekipa više vole fudbal nego sedmu umjetnost je neka sasvim druga priča.
recimo da puste katkad Kaurismakija, Herzoga i sl. i da stave ulaznicu 10 kn, vjerujem da bi vise zaradili nego na komercijalnim filmovima po 16 kn..ili kakve dokumentarce zanimljive na neku temu..
Jebeš Uraniju nek' je propala! Da bar u njoj otvore kakav dućan s kineskom robom.
Ne, ne, najbolje bi bilo da Kolobarić, inače eminentni ekspert iz područja povijesti umjetnosti, predloži kakvo briljantno rješenje...
noname

Bi drzava i grad trebali financijski pomagat svakom nesposobnom vlasniku da se izvuce iz krize?

ne idemo mi ni u kazaliste ... pa nije propalo.

postoje neke stvari koje moraju postojati bez obzira na ekonomsku isplativost.
padobranac

recimo da puste katkad Kaurismakija, Herzoga i sl. i da stave ulaznicu 10 kn, vjerujem da bi vise zaradili nego na komercijalnim filmovima po 16 kn..ili kakve dokumentarce zanimljive na neku temu..

Vidi se iz aviona koliko pratiš program i ideš u kino :roll:
kinemat2

padobranac

LOL
kinemat2

padobranac

dobro, u pravu si, vec neko vrijeme uopce ne pratim, ali stoga jer je kad sam zadnji put bila bilo petero ljudi, od toga pola s ulaznica dobivenih od osijek031..ono, pretuzno je..
isao sam u europu i uraniu unatoc novootvorenim kinima u am i pn. bas dodjem pogledat da li prikazuju johnny englisha da odem kupit karte kad ono...
steta
zlusch

malecka

Ajd iskreno.... koliko si puta ove godine išla u ta dva kina, a koliko si filmova pogledala doma na Divx-u ili DVD-u?

Slažem se, zlusch. od art filmova se ne zivi i ne moze se prehraniti 6 ljudi, a sve si mislim da svi ovi artistički nastrojeni forumaši to napuhavaju, kao i svoju spremnost da svako malo (svaki tjedan?) utzivaju u islandskim, malezijskim ili mongolskim filmovima. Budimo iskreni, i dok je bilo ljetno kino u vegi, nije se moglo na slicnim filmovima popuniti ni ono malo plastičkih stolica.
Činjenica je, i produkt 21. st. da su torrenti, divxi i ripovi promijenili navike i funkciju kina. Uranija i Europa pali su (i) zbog toga.
Eto ti u Cineplexxu slične akcije s art filmovima i hvalevrijednim ekskluzivama kao sto su koncertni filmovi i sl., pa se opet ljudi ne tuku za karte. zato dragi 'sineasti', don't labour the point...
picku materinu i sve...
Ingo

noname

loša usporedba.
kazalište je puno na svakoj predstavi.
a ima li neko drugo kazalište u gradu?
a kažeš neke stvari jednostavno moraju postojati?
pa postoje još 3 kina, zar ne?

uraniu je jednostavno ubila konkurencija, a i s pravom.
jer je to bilo samo jedno loše kino.

da ne ponavljam šta je noname rekao.

Tužno. Puno dobrih filmova sam pogledao u osječkim kinima kao klinac i ona svakako predstavljaju jedno lijepo poglavlje moje mladosti. Posljednja projekcija kojoj sam nazočio bila je prilično nadrealna; lega i ja sami u dvorani, gledamo neki španjolski horror B produkcije. Jebiga, valjda će doći i sretniji dani za ovakve ustanove... Do tada put Portanove i Avenue Malla, ako baš želimo gledati film na velikom platnu.
zlusch

Jednostavno ljudi nisu išli u kina, kao što nisu mogli konkurirati modernim kinima u šoping centrima. Kad firma nema prihoda, onda se zatvara, baš kao i svako poduzeće bez obzira na djelatnost.

Ljudima koji imaju relativno pristojne prihode je svejedno hoće li dati 20 ili 35 kn za kartu dvaput mjesečno... a uvijek će izabrati kristalno čistu sliku i zvuk naspram one jade u Uraniji i Europi.

E sad, što se tiče financiranja gubitaša iz gradske blagajne... to što Bubi i ekipa više vole fudbal nego sedmu umjetnost je neka sasvim druga priča.

nemoš uspoređivat NK Osijek sa kinom kad Nk Osijek ima svake druge subote po 1000-2000 gledatelja..u Nk Osijek trenira par stotina klinaca svaki dan.
U kino godišnje dođe 1000-2000 ljudi..

Kriv je internet, komocija građana...svi se busaju u prsa kak im je žao kina a svako kod kuće ima 100 gb divix ili hd filmova i serija.
Lažni moralisti i veliki licemjeri..svaka čast manjini od vas 5-6 koji volite španjolske hororce b produkcije ali zbog vas 6 nema smisla da Grad održava na životu nešto što nije u njegovom vlasništvu.
Da su građani htjeli da Urania ostane išli bi u njega zadnjih par mjeseci kad je počela ova priča o gašenju. sve ostalo glupost

mi jednostavno imamo takav mentalitet tako ej bilo i sa kavanom central nitko nije isao tamo svi su ili isli u waldinger ili u osijek i kada se zatvorila onda svi kuakaju e zarsto se zatvorilo tako je i sa ovime bilo da smo isli u ta kina ne bi se zatvorila ali svima je draze otici u cinestar i gledati neki 3D film nego otici u kino uraniu zalosno ali tako je

woodward33

Tužno. Puno dobrih filmova sam pogledao u osječkim kinima kao klinac i ona svakako predstavljaju jedno lijepo poglavlje moje mladosti. Posljednja projekcija kojoj sam nazočio bila je prilično nadrealna; lega i ja sami u dvorani, gledamo neki španjolski horror B produkcije. Jebiga, valjda će doći i sretniji dani za ovakve ustanove... Do tada put Portanove i Avenue Malla, ako baš želimo gledati film na velikom platnu.

Udruga Novi Film je bila prošle godina ponudila gradu jedan projek za filmski festival. Nešto slično Subversive Film festivalu u Zagrebu. Eto kada nisu htjeli napravitiono što je napravilo kino Europa u Zagrebu: kino za alternativnu scenu, festivale i ostale događaje
mislim, šta su oni mislili - da će i dalje ljudi ići gledat filmove kao što je Thor 3D umjesto u ova kina, a ne u Cinestar i Cineplexx koji su btw. imali akciju preko ljeta 19kn karta :)

Uglavnom ja sam sretan što postoje napokon miltiplexsi u Osijeku i jedva čekam da otvore i IMAX ... :) Što će biti s ovim kinima? To neka odluči ekipa na vlasti, odnosno kada im usfali jeftinih političkih poena, možda se i prisjete ovih kina koja su nekada bila klutno mjesto građana Osijeka :lol: ...
padobranac

mozda da su se bacili na neki europski film, starijeg datuma, umjetnicka ostvarenja a manje komercijalna, mozda bi privukli prave filmofile..

Priče. U većini termina i jesu prikazivali nestandardne naslove. Mislim, kad ste imali, čak i na HTV-u u kasnim noćnim satima, pogledati čadski film? Bilo je i korejskih, honduraških, ruskih, talijanskih i inih, pravih poslastica za "filmofile". I? U zadnjih mjesec dana 3 puta sam bio u Uraniji sam samcat. Jednom nas je bilo troje. I to je to.
Ukratko, uglavnom sve ostaje na priči. Volite životinje? Pa naravno; tko je ikad izjavio da ne voli životinje. A kad ste zadnji puta donirali za azil? I tako; psi laju, karavane prolaze.

Na nekim od najimpresivnijih filmova koje sam u zadnjih 15-ak godina gledao u Europi u Uraniji bio je jednoznamenkast broj posjetitelja. To je tužna činjenica ovog grada.
Dobro se sjećam Jarmuschevog Ghost Dog, gdje sam se pribojao da neće niti biti projekcije jer nas je valjda bilo četvero. Na retrospektivi velikog M. Antonionia bilo je slično. Na filmovima pokojnog sjajnog projekta Kino kultura jedva je bilo ljudi osim studenata koji su morali doći.
Premalo je ljudi koji vole i cijene film u toj mjeri da će za njega platiti kino ulaznicu. To je tužna činjenica ovog grada.
Tvrdit će da vole film, ali će filmove nabavljati na DivX. A danas će uredno na internet forumu izraziti svoje ogorčenje nestankom gradskih kina.

Ja sam iskreno tužan i ovo je jedan od groznih dana za Osijek.
Veliki gubitak za ovaj grad.
Ali kao redoviti posjetitelj kina zadnjih 15-ak godina davno mi je bilo jasno da je ovaj dan neizbježan. Iako sam se uvijek potajno nadao da nikada neće doći.......
zlusch

malecka

znala sam ja često otić a. stvarno bar jednom mjesečno sam išla....jer mi je puno draže otić tamo u kino neg u cinestar i ono nešto tam...
Ingo

noname

mda...samo je problem sto svatko od nas ima svoju neku privatnu listu...
pa cisto kada nam se par puta godisnje pozeli nesto raditi, da to za nas postoji!.hehe kako da ne.

Btw o kojoj mi to umjetnosti pricamo?o filmskoj ili povijesnoj, spomenickoj??
Mislim, u toj cijeloj prici meni je bitan FILM a ne mjesto gdje ga gledam.
Osjecka kina nisu umrla, samo su promijenila adresu, sto ce opet za par godina.
za sve ostalo, tu je setnja tvrdjom ili katakombama.
Šta će Vam kina kad jednom godišnje idete u kino jer nemate novaca?
Šta će Vam kazališta kad nijednom godišnje idete u kazalište jer nemate novaca?
Šta će Vam bazeni kad jednom godišnje idete na bazene jer nemate novaca?
Šta će Vam novci kad nemate posla?
Jako me rastuzio ovaj clanak. Nevjerovatno kakvi smo mi ljudi da unistimo sve sto je lijepo i dobro i sto je nase, a sve sto je nekakva tudja novotarija prihvacamo bez puno razmisljanja. Ne zivim u Osk vec nekoliko godina, ali svaki dan kada sjedam u auto i jurim po milijunskom gradu kroz uzasnu guzvu sjetim se kako se u nasem Osijeku moze setati do posla, voziti biciklom, kako djeca mogu sama ici u skolu, bez pratnje i tutora. Sjetim se kako sam kao 10ogodisnja djevojcica isla sama u kino, na kupanje na Dravu, u park, zimi na klizanje... Ta sloboda koju smo imali je nemjerljiva. Danas dakle, necije dijete ako zeli ici pogledati neki film, obavezan je roditelj, recimo iz DG, voziti dijete na drugi kraj grada i tamo cekati, ( trositi pare nepotrebno u mallu) umjesto da nam dijete ode samo tramvajem do centra u kino. Ne mogu vjerovati sto se dogadja u dragom mi Osijeku. S druge strane i ovdje gdje sam sada kina su samo u mallovima, ali srecom mallovi su u gradu, a ne izvan kao kod nas u OS. Svaki mall ima 5-7 dvorana koje nisu pretjerano velike, cijene variraju ovisno u kom dijelu grada su, filmovi koji se vrte su vecinom isti svagdje, osim sto je satnica razlicita, pa mozes odabrati koji ti termin vise odgovara. Cesto su sale poluprazne, ponekad nas bude svega 3-4 ljudi u kinu, ali nikada nikome nije palo na pamet da zatvori kino ili otkaze projekciju. Jedina zamjerka je sto zvuk bude uzasno glasan.
Kada me pitaju kako je u Hrvatskoj, u Osijeku, pricam kako je lijepo, kako je sigurno, slobodno setati ulicom, da djeca mogu sama ici u skolu, park... sada vidim da se i kod nas polako gube sve one istinse vrednote koje cine zivot lijepim i jednostavnim i postajemo samo potrosaci na tockovima, sa BB na uhu. Steta.
Osijek u srcu

Kada me pitaju kako je u Hrvatskoj, u Osijeku, pricam kako je lijepo, kako je sigurno, slobodno setati ulicom, da djeca mogu sama ici u skolu, park... sada vidim da se i kod nas polako gube sve one istinse vrednote koje cine zivot lijepim i jednostavnim i postajemo samo potrosaci na tockovima, sa BB na uhu. Steta.

Vidi se da nisi godinama u Osijeku ...
Nije tako dugo, ali velike su promjene nastale. Ponekad sam sretna sto nisam tu, kada vidim kako sve propada, a zapravo sam uzasno razocarana u ovakvu lijepu nasu.
zlusch

Uopće nije jada u Uraniji i Europi,meni su baš multipleksi jadni. Preglasan zvuk,preveliko platno i glavobolja poslije odgledanog filma jer ne stignem ni popratiti sve koliko je platno ogromno ali nepotrebno. Po meni razlog zašto sam prestao općenito ići u kina nije zbog njegovog uređenja,platna ili sjedala nego zato što u zadnjih 10 godina nema ništa dobrih filmova,ako sam 5 puta otišao u kino to je vrhunac. Ova djeca danas vole gledati hrpu CGI govana ali ja ne. Da su mogli možda nekim programima poboljšati ponudu mogli su,ali nije lako ni filmove nabaviti...sve u svemu nadam se da će se kinematografija vratiti u stara kina,pa ipak ih neće srušiti.
nemojmo biti licemjeri... pomalo i nostalgičari, kino ima svoga vlasnika, dio je gradski dio je neki privatni aranžman... valjda neznam ni da li je to točno

ja ću krenuti od sebe, nisam išao u to kino jer, je smrdilo i nisu se prale sjedalice, repertoar je bio tak tak, love nisu imali niti su je znali zaraditi

no svejedno mi je žao što ga više nema, zato nemojmo kriviti tu neke "kamenjare", glumiti nostalgiju iz Zg i prisjetćat se Osijeka iz nekih boljih vremena jer od toga nema ništa

dignite guzice i platite ulaznice za kino, predstave, utakmice, i sve što volite jer tako plaćanjem karata ulažete u budućnost, jednostavno prestanite biti dio mase koja je navikla da je sve besplatno, jer to nije normalno

Ponovno otvaraju.
sudeci po komentarima na 031, vide ljudi da su pogrijesili i da ce uranija danas biti dupke puna.
skoro_skorojevic

zlusch

Slažem se, zlusch. od art filmova se ne zivi i ne moze se prehraniti 6 ljudi, a sve si mislim da svi ovi artistički nastrojeni forumaši to napuhavaju, kao i svoju spremnost da svako malo (svaki tjedan?) utzivaju u islandskim, malezijskim ili mongolskim filmovima.
Činjenica je, i produkt 21. st. da su torrenti, divxi i ripovi promijenili navike i funkciju kina. Uranija i Europa pali su (i) zbog toga.

Stvar je još pogubnija jer se i ti isti mongolski i korejski filmovi mogu bez problema ukrasti onlajn pa pogledati doma na miru. Jest da volim i dalje ići u kino, ali priznajem da je i meni 1080p MKV na plazmi i 5+1 zvuku i otac i majka.
skoro_skorojevic

Eto ti u Cineplexxu slične akcije s art filmovima i hvalevrijednim ekskluzivama kao sto su koncertni filmovi i sl., pa se opet ljudi ne tuku za karte. zato dragi 'sineasti', don't labour the point...

Izvrsna je fora s tim koncertima... još da ima više utakmica, zašto ne i Liga prvaka u 3D. Mada, nekako se meni čini da ljudi generalno i imaju love, ali da su se prioriteti promijenili. Bolje je dati pare na tri piva i dvije kutije smrada nego otići u kino. Logika je jednostavna - film se može ukrasti i pogledati doma prije premijere pa makar i telesync izdanje, zguren na stolici ispred monitora.... i onda onako prgavo sprdaš idiote koji su ga pogledali na velikom kristalno čistom platnu i Dolby Digital zvuku - pih, ja sam to gledao još prije mjesec dana!
Mrky007

zlusch

nemoš uspoređivat NK Osijek sa kinom kad Nk Osijek ima svake druge subote po 1000-2000 gledatelja..u Nk Osijek trenira par stotina klinaca svaki dan.
U kino godišnje dođe 1000-2000 ljudi..

A "moš" uspoređivati, barem malo.... jedna godišnja plaća malo boljeg đikana što trči po travi su sve plaće svih zaposlenih u osječkim kinima, dok je mjesec dana pogona gubitaškog kluba i svega oko njega barem godinu dana života oba kina.
Mrky007

Kriv je internet, komocija građana...svi se busaju u prsa kak im je žao kina a svako kod kuće ima 100 gb divix ili hd filmova i serija.
Lažni moralisti i veliki licemjeri..svaka čast manjini od vas 5-6 koji volite španjolske hororce b produkcije ali zbog vas 6 nema smisla da Grad održava na životu nešto što nije u njegovom vlasništvu.
Da su građani htjeli da Urania ostane išli bi u njega zadnjih par mjeseci kad je počela ova priča o gašenju. sve ostalo glupost

Stara kina se gase svugdje, a ne samo kod nas u Osijeku. Tko se uopće sjeća da je do rata bilo čak pet kina koja su imala svoju redovnu publiku? Pamti li itko da je za Star Wars i Supermana red bio veći nego danas za iPhone i WoW?
Duminske Trake

zlusch

Uopće nije jada u Uraniji i Europi,meni su baš multipleksi jadni. Preglasan zvuk,preveliko platno i glavobolja poslije odgledanog filma jer ne stignem ni popratiti sve koliko je platno ogromno ali nepotrebno.

Samo da ti argumentiram moj stav.... kad sam rekao "jada" mislio sam na loše projektore, mutnu sliku, loš zvuk, premala sjedala i uske redove. Ono, gledaš film i navikneš se na boje i oštrinu, kad se na pola filma promijeni projektor, a slika dobije punije boje, ali bude i mutnija nego maloprije. Gledao sam u Europi mislim Terminatora, ne sjećam se koji dio, i zadnji lijevi zvučnik nije radio.
Obzirom da je centar grada, moraš platiti parkiranje i to uvijek negdje daleko jer pokraj kina u pravilu nikad nema mjesta.

Onda pomisliš, okej, za stare filmove ne trebaš neku tehniku prikazivanja.... i onda dobiješ Casablancu i Ben Hura na blurayu i jednostavno ne možeš vjerovati kakav je to gušt gledati...
ZVEČEVO ZAKON!
zlusch

Tko se uopće sjeća da je do rata bilo čak pet kina koja su imala svoju redovnu publiku?

eh ima nas...tad si mogao pratiti film iz kina u kino i tako par tjedana.
sve ima svoj vijek trajanja pa i ova kina,prošla i sadašnja.vjerujem da će se ljudi ponovo vratiti kulturi gledanja filma a pod tim mislim da će doista gledati film a ne zamarati se jesu li ponijeli dovoljno kokica,da li je ambijent ugodan....nekad je postojao Klub ljubitelja filma gdje su ljudi sjedili i na stepenicama ne bi li vidjeli nešto drugačije od kino ponude. danas su rijetki takvi izleti u alternativnu kinematografiju, pogotovo u Osijeku.
ako netko izorganizira kakav festival neka ga "udomi" u ova 2 kina u centru.
a i distributeri imaju tu svoje prste...
Bilo je 5 punih kina, jer nije bilo VCR-a, BluRaya, torrenta, 1000 satelitskih kanala, ali prije svega - jer je nacin zivota bio drugaciji i jer je sustav vrijednosti bio drugacije poslozen.

Ne mozes u sustavu vrijednosti gdje se na tronu ljudskih "potreba" nalaze posjedovanje i konzumiranje ocekivati da ljudi imaju zelje i vremena provesti nekoliko sati gledajuci u nesto sto nije stvarno ili potice na razmisljanje.

Osijek je jedini veci grad u RH u kojem nekidan nitko nije dosao na trg prosvjedovati protiv globalnog ekonomskog sranja. Prosvjednika je, doduse, bilo nesto malo na onim prosvjedima protiv vlade - ali i na tim prosvjedima je bilo sarolike motivacije - od suparnickih stranaka i siromastva do prezentacije.

No, to sto bas nitko nije dosao prosvjedovati ovaj viked potvrdjuje tezu da je u Osijeku jako malo onih koji se zele zamarati, ili razmisljaju o svjetskoj nepravdi, odnosno, puno je vise onih kojima je vrhunac dana/tjedna/mjeseca otici u neki shopping centar i provesti stotine sati obilazeci trgovine, jeduci ili gledajuci kakav brain-dead filmic s puno rokanja (u svako smislu).

Zato u Osijeku vise ne uspijeva (i mozda vise nikada nece uspjeti) nikakva art, ovakva ili onakva scena, odnosno uvijek ce biti u zapecku, plam ce odrzavati sacica entuzijasta (raznih motiva) i to je otprilike to.

Zato se OLJM pretvorio u cisti seljakluk i izgubio svoju izvornu viziju, zato vise ne postoje i nema nikakvih studentskih inicijativa (cast pokojim udrugama, uglavnom onima koje se bave razmjenom studenata - ne bi ni toga bilo da se studenti cesto u ovome ne vode pukom sebicnoscu), tu i tamo zabljesne umjetnicka akademija...

Uglavnom, razlika u ovim kinima sada i kinima od prije 30 godina je u promjeni sustava vrijednosti, svjetonazora, motivacije. Zato bi art scena zivjela onoliko koliko bi se toj sacici "alternativaca" dalo dolaziti na projekcije i same sebe uvjeravati da je moguce imati takvu scenu.

A sto se tice gasenja kina - zao mi je iz nekog sentimenta, but then again - kina su privatno vlasnistvo. Ako nece biti kina, bit ce kockarnice, kuglane ili cevabdzinice. Te zgrade ionako nitko ne moze staviti na kamion i odnijeti.
http://bit.ly/o6Drs8

Pa, moram iskreno reći, da otkad se otvorio Cinestar ja ne idem vise u ova stara kina..iako je cijena u Cinestaru veća, kino je puno bolje i kvalitetnije od ovih nasih kina, tako da mi je drago jer smo i mi dobili jedno moderno, suvremeno kino! :P
Leteci mungos

Bilo je 5 punih kina, jer nije bilo VCR-a, BluRaya, torrenta, 1000 satelitskih kanala, ali prije svega - jer je nacin zivota bio drugaciji i jer je sustav vrijednosti bio drugacije poslozen.

Ovo je živa istina.... išlo se u kino i zbog toga jer je na TV-u bilo dva programa, a filmovi su bili stari kao biblija. Kino je donosilo filmove sa zakašnjenjem od samo par mjeseci ili možda godinu dana i nije bilo interneta i IMDB-a da ljudi saznaju kada je zapravo koji film izašao i za koliko će doći kod nas. Bilo je svjetsko čudo kada se za neki film (ne sjećam se sad točno koji) najavilo da će biti prikazan u isto vrijeme kada i u cijeloj Europi.

Danas na kabelu/IPTV-u za par desetaka kuna ima hrpa filmskih kanala, a DivX/MKV se može ukrasti isti dan kada izađe na blurayu u USA.

Na koncu, zašto platiti nešto što si navikao dobijati džabe u vlastitom domu, bez potrebe izlaska van? Kao što već rekoh, netko voli gledati telesync kopije zguren na stolici pred monitorom, netko voli bluray na plazmi i 5+1, a netko sjesti u kino i uživati u doživljaju.

I život teče dalje....
Leteci mungos

Te zgrade ionako nitko ne moze staviti na kamion i odnijeti.

Povijesni medij
zlusch

Leteci mungos

Ovo je živa istina.... išlo se u kino i zbog toga jer je na TV-u bilo dva programa, a filmovi su bili stari kao biblija. Kino je donosilo filmove sa zakašnjenjem od samo par mjeseci ili možda godinu dana i nije bilo interneta i IMDB-a da ljudi saznaju kada je zapravo koji film izašao i za koliko će doći kod nas. Bilo je svjetsko čudo kada se za neki film (ne sjećam se sad točno koji) najavilo da će biti prikazan u isto vrijeme kada i u cijeloj Europi.

Danas na kabelu/IPTV-u za par desetaka kuna ima hrpa filmskih kanala, a DivX/MKV se može ukrasti isti dan kada izađe na blurayu u USA.

Na koncu, zašto platiti nešto što si navikao dobijati džabe u vlastitom domu, bez potrebe izlaska van? Kao što već rekoh, netko voli gledati telesync kopije zguren na stolici pred monitorom, netko voli bluray na plazmi i 5+1, a netko sjesti u kino i uživati u doživljaju.

I život teče dalje....

u pravu ste obojica ali ne slazem sa da je kultura odlazenja u kino umrla.
Naravno da su nabrojane stvari uzele dio kolaca kinematografima, ali dovoljno je vidjeti zarade koje filmovi ostvaruju u kinima.
Da ti se zavrti.
Dodajmo tome da cak i u ovoj jadnoj drzavi cinestari i plexi nicu kao gljive poslije kise, stvar je jasna.
Poanta je da nitko pametan nece otici u uraniju ili europu kada par km dalje ima vrhunsku sliku, zvuk, sav komfor..za 5-10 kn vise.
2 stara kina su se trebala okrenuti tematsim vecerima,stranom filmu i tako to..ali budimo realni, nisu znali poslovati dok su imali monopol, tko je uopce ocekivao da ce znati sada?
Zelim zaposlenicima srecu u pronalazenju posla, mozda ih uzmu nova kina, ali mi uranije i europe uopce nije zao.
kao sto sam rekao..filma ce i dalje biti, samo u boljim uvjetima..to je jedino sto me zanima.
i donji grad je imao svoju Uraniju pa je nema već odavno, sve ima svoj "rok" trajanja
!nnovation

2 stara kina su se trebala okrenuti tematsim vecerima,stranom filmu i tako to..ali budimo realni, nisu znali poslovati dok su imali monopol, tko je uopce ocekivao da ce znati sada?

Samo da te malo korigiram.... kina su bila pred propadanjem i prije dolaska multipleksa u grad. Baš negdje u to doba je direktorica postala Marijana (sad se ne mogu sjetiti prezimena) i pokrenula kojekakve akcije tipa jeftino pivo, džabe parking.... i izvadila Kinematografe iz banane.

Ipak, dolazak ova dva lanca bio je glogov kolac u srce starim kinima...
!nnovation

Poanta je da nitko pametan nece otici u uraniju ili europu kada par km dalje ima vrhunsku sliku, zvuk, sav komfor..za 5-10 kn vise.

jesam li pametan ili ne ostavljam na prosudbu drugima, ali mi je (osim za neke filmove koje stvarno vrijedi gledati u 3d-u, a takvih je malo) uvijek bilo draže otići u stara kina. to mi je kao rock'n'roll, autentičniji zvuk daje gramafonska ploča nego cd ili dvd. neki to nikad neće razumjeti, ali je to ok.

zlusch

Baš negdje u to doba je direktorica postala Marijana (sad se ne mogu sjetiti prezimena)

marijana bošnjak.
DonQuijote

!nnovation

jesam li pametan ili ne ostavljam na prosudbu drugima, ali mi je (osim za neke filmove koje stvarno vrijedi gledati u 3d-u, a takvih je malo) uvijek bilo draže otići u stara kina. to mi je kao rock'n'roll, autentičniji zvuk daje gramafonska ploča nego cd ili dvd. neki to nikad neće razumjeti, ali je to ok.

zlusch

Baš negdje u to doba je direktorica postala Marijana (sad se ne mogu sjetiti prezimena)

marijana bošnjak.

Što je to autentičan zvuk ili slika?
zlusch

Samo da te malo korigiram.... kina su bila pred propadanjem i prije dolaska multipleksa u grad. Baš negdje u to doba je direktorica postala Marijana (sad se ne mogu sjetiti prezimena) i pokrenula kojekakve akcije tipa jeftino pivo, džabe parking.... i izvadila Kinematografe iz banane.

Takvih glogovih kolaca nagledali smo se na svim poljima unatrag dvadesetak godina :cry:
što je ostalo od poznatih mjesta za izlaske u našem gradu??? :(
zlusch

!nnovation

sve je to bilo mlacenje prazne slame, kako bi nasi stari rekli.
najjace mi bilo kad su klimatizirali u vrijeme dok je svaka supa vec bila klimatizirana, i iskakali par tjedana iz svake pastete..eto klimatizirali smo!!!
hehe strasno.
gle, nova kina rade dobro i to je pokazatelj da osijek ima publiku..a zasto ju nisu imali europe i uranija dok su drzali monopol...pitam se pitam.
Sjecam se da sam svaki put kad bi otisao u europu govorio pobogu kada ce osijek dobiti normalno kino da vise nikad ne primirisem tu...i eto dogodilo se, i eto ocito nisam jedini tako razmisljao.

@don sorry krivo sam se izrazio..uvijek ce postojati nostalgicari, ali od njih se ne zivi:)
zaljubljena u Osijek

zlusch

Takvih glogovih kolaca nagledali smo se na svim poljima unatrag dvadesetak godina :cry:
što je ostalo od poznatih mjesta za izlaske u našem gradu??? :(

Zakon ponude i potražnje... da su ta poznata mjesta generirala vlasnicima neki prihod, ne bi bila ugašena.

E sad... to što smo mi sentimentalni, sasvim je druga bajka :)

Tagovi