A sve je počelo jednim friend request-om...

Osijek

A sve je počelo jednim friend request-om...

Nekidan sjedim za laptopom i razmišljam trebam li prihvatiti nekoliko ljudi na Facebook-u ili ne. Doduše, sve ženke, na profil slikama ispupčenih usana, neke slikane i u kupatilu, ali nemamo niti jednog mutual friend-a. I to me grizlo. Odem na profil, ne mogu vidjeti ništa, čak niti info, i lagano kliknem na ignore. Nekoliko minuta poslije sjetih se kako je jedan moj poznanik imao zanimljivu interakciju preko mreže, a sve je krenulo jednim friend request-om...

Jedne pijane subote došao je kući u 5 ujutro i, naravno, otišao na Facebook. Već danima je razmišljao da li da pošalje friend request djevojci s kojom ima 1 mutual friend-a. I poslao je. Te subote, kroz alkohol, skupio je hrabrost i prepustio se sudbini, što bude neka bude. Odgovora nije bilo par dana, ni odbijanja ni prihvaćanja. Nakon tjedan dana, kad je već mislio da ništa od toga, djevojka je prihvatila request. Brže-bolje otišao je na njezin profil i pogledao info – single!

S osmijehom od uha do uha skrolao je dalje po njenom životopisu i zaključio je da je cura i više nego zanimljiva. A tu su i slike s mora. Kombinacija naoko zanimljive i zgodne cure ne mora biti promašaj – stavio je lajk na njezin status. Nekoliko spotova s YouTube-a zajedničkog ukusa također ne može biti promašaj – par spotova u roku od pola sata. Stavila je lajk. Dva lajka u jednom danu, uočila ga je.

Jedne večeri odlučio je ne skrivati se više offline na chat-u i kad se prijavio, ona je bila online. Najbolja tema za ulet oduvijek je bila glazba, pa je tako i započeo. Ulet je prerastao u dopisivanje od 4 sata u kojem su si kao u Simsima skupljali plusiće. Slijedećih nekoliko dana dopisivali su se svaku večer, po nekoliko sati, iako su oboje ujutro spavali na predavanjima. Odlučio se na slijedeći korak, ovaj puta bez alkohola, pa je djevojku pozvao van. Kako to uvijek bude, nervoza prije prvog stvarno susreta primjetila se na kilometar. Višesatno časkanje uz kavicu i šetanje po promenadi okrunjeno je poljupcem pokraj njene zgrade. Novi statusi na Fejsu, nove pjesme i novi lajkovi, sve je vodilo prema jednome – relationship request-u.

Nakon objave ljubavnog statusa horda komentara tipa: - Baš mi je drago – zalužila si – :** – baš ste slatki – ajooojjj – popraćeno s još više lajkova. Ruže su cvale, galebi se karali, cvijeće je mirisalo. Na profil slikama dvoje ljudi, zagrljeni i zaljubljeni, u zalasku sunca nad Dravom, sve je tako rozno i lepršavo. Kako je vrijeme išlo, tu i tamo su se posvađali, ali ništa dovoljno jako da uništi raj na Zemlji. Zanimljivo je koliko su svoju sreću (i nesreću) željeli podijeliti s drugima, da su se svako malo slikali i naslikavali za Facebook. On je pobrisao dobar dio ženskih prijatelja i sve je išlo prema ozbiljnijoj vezi. A onda se dogodilo sranje.

Jednog petka na Facebook-u izašle su slike na kojima moj frend grli njoj nepoznatu plavušu, i sve bi to nekako dobro završilo, da ga drugi nisu taggirali. Djevojka mu je dobila 3 živčana sloma, jer je za to vrijeme trebao biti kod kuće. Lažima i drugim ljudima narušena veza nikako nije mogla funkcionirati. Svađali su se, lupali jedno o drugo, urlali, frend se trudio objasniti da mu je to školska, ali ona ga nije htjela slušati. Da više nisu u vezi doznao je preko Facebook-a, jer je odjednom postao single, a ona divorced. Uslijedili su komentari tipa: - O nee, što je bilo?? – o ne, pa kako? – otkud sad to?? – bit će sve u redu, naći ćeš drugog - na što je frend zamračio i obrisao ju s Fejsa.

Tuga i bol, nerazumijevanje uzrokovano nepovjerenjem i nerealnošću u kojoj im je i sama veza nastala, frenda je dovelo da toga da je sve više pucao po šavovima. Kako više nije mogao bez nje, a obrisao ju je s Fejsa, dolazio je kod mene kako bi gledao njezin profil. Jedino što je uvijek provjeravao bilo je da li je i dalje single. Jednog dana sam i ja popizdio i odustao mu pomagati u tome, jer je bilo krajnje vrijeme da prstane tapkati u mjestu i da krene dalje. A onda je napravio još veću pogrešku, pa joj je poslao novi friend request, na što ona nikada nije odgovorila.

Sav usran, u suicidnom stanju, odlučio je obrisati Fejs koji mu je samo donio probleme. Trajalo je to puna 2 dana, a onda ga je opet aktivirao, s izlikom da su mu tamo frendovi koje nema na Gmail-u. Uz moju pomoć i još par frendova, spasili smo ga od daljnjeg propadanja tako što smo ga odvačili od laptopa, i druženje s komadima na Fejsu zamijenili stvarnim izlascima u Tvrđi. I upalilo je.

Frend je sad u vezi s jednom normalnom curom koja, na svu sreću, nema Fejs, niti ga namjerava otvarati. Nekada se i sam pitam koje su prednosti ove društvene mreže i da li ih uopće ima, kad znam pojedince koji dan-noć vise na Fejsu i praktički više niti nemaju pravi društveni život. Koliko je zapravo "iskren" taj profil na fejsu, kad s njim možemo prekriti sve svoje nedostatke i stvoriti od sebe osobu kakva oduvijek želimo biti, bez i malo napora i rada, nadajući se da ćemo s druge strane dobiti iskren odgovor. I sam se trudim provoditi što manje vremena na njemu, pogotovo sada kada su sunčani dani i kad je svaka minuta ne provedena vani na suncu i lijepom vremenu čisti grijeh. A što se tiče samog uspostavljanja relationship-a preko Fejsa, slanja pusica i ljubavnih pjesama, mislim da bolje prolaze fore starih šarmera i da tehnologija, barem u ovom području, još uvijek nema što tražiti, jer se ljubav ne pokazuje nizom znakova nula i jedinica.

Tekst: Hrvoje Jurić
Foto: Foto-arhiv 031
Odličan tekst! :)
Odlican, stvarno odlican! :)
Stvarno dobro napisano.

Iako sam ljubitelj novih tehnologija ipak mi je draže druženje uživo. FB mi je više kao nužno zlo.
odlicno!
može tema po narudžbi? predlažem "dan kada je osijek031 postao privatni blog". *sarcmark*
lajk :)
Ooooo daaa..
???? jeste vi normalni?? jesam ja jedini kome je ovaj tekst ocajan?? nisam imao snage sve procitati vec sam proletio kroz tekst do kraja..

.al ovo stvarno :D
...trebalo mu je nekoliko dana da skupi hrabrosti da nekoj curi posalje friend request na fejsu,, te je tek uz alkohol uspio???
pa lik stvarno ima muda do poda...

ljudi, facebook je alat, ne stil zivota...
jeb vas fejsbuk da vas jeb....
jedino što je fejsbuk stvorio je generacija drkađija
i izopacenih žemski bez morala
pa volimo ženke bez morala ili?
The Visitor

definitivno se slažem! isto tako možemo demonizirati cijeli internet, mobitele, tv, kafiće... ali smo za sve krivi samo MI. facebook je samo zgodna i potencijalno korisna platforma, a na nama je kako ćemu ju koristiti.

Re: A sve je počelo jednim friend request-om...

Napokon da se na ovom portalu pojavio dobar i zanimljiv tekst...autoru sve pohvale !
jel' ovaj tekst zalutao ovdje iz tina ili okeja?
The Visitor

???? jeste vi normalni?? jesam ja jedini kome je ovaj tekst ocajan?? nisam imao snage sve procitati vec sam proletio kroz tekst do kraja..

.al ovo stvarno :D
...trebalo mu je nekoliko dana da skupi hrabrosti da nekoj curi posalje friend request na fejsu,, te je tek uz alkohol uspio???
pa lik stvarno ima muda do poda...

Neka nama tebe tako moćnog i žestokog.
da dečko je ono..mislim..stvarno žestok..on dođe curi i kaže ja sam Nemeš oćeš da se muvamo:-D
DonQuijote

The Visitor

definitivno se slažem! isto tako možemo demonizirati cijeli internet, mobitele, tv, kafiće... ali smo za sve krivi samo MI. facebook je samo zgodna i potencijalno korisna platforma, a na nama je kako ćemu ju koristiti.

Slažem se. Mada mi ove kolumne stvarno, kako je netko napisao, malčice vuku na teen.

Hmmm, face, internet, mobiteli i veze..pa ovako glede konkretne piče mislim da je nepvjerenje nastalo zbog jedne slike..tagirane i sl.. moglo isto tako nastati primjereice na osnovu neke priče iz kuloara, tako da u tom slučaju ne bi krivila face kao takav.

Yoanna35

Hmmm, face, internet, mobiteli i veze..pa ovako glede konkretne piče mislim da je nepvjerenje nastalo zbog jedne slike..tagirane i sl.. moglo isto tako nastati primjereice na osnovu neke priče iz kuloara, tako da u tom slučaju ne bi krivila face kao takav.

:lol:
Ne razumijem ljude koji prekidaju vezu preko Facebooka ili kojima je status na istom razlog za "fistpump", tj. za očaj i dramu. To mi malo spada u rubriku "Dragi Lastane..." kao i cijeli ovaj tekst.
Svaka čast autoru, sve stoji!

Da mogu vratiti vrijeme, fejsbuk nikad ne bih ni otvorila. Koliko samo promašenih postova koji nikad nisu ni trebali biti objavljeni, lajkova i sumnjivih prijatelja koji su vodili do ljubomornih ispada i "tenzijica" u vezi, i još svega i svačega...
Blago onom tko ga nema.
Miss K

Ne razumijem ljude koji prekidaju vezu preko Facebooka ili kojima je status na istom razlog za "fistpump", tj. za očaj i dramu. To mi malo spada u rubriku "Dragi Lastane..." kao i cijeli ovaj tekst.

ne bi se mogao vise sloziti... :)
Hm,ja sam svoju curu ulovio baš na fejsu,iako smo se znali odprije ali na fejsu je nekako to sve krenulo... Znalo je nekada biti ljubomore zbog nečijeg komentara na mom ili njenom profilu ili slikama ali ništa posebno. S vremenom mi je fejs postajao sve glupljim i dosadnijim,nitko od tih prijatelja nije ni dolazio na chat i jednostavno sam ga ugasio pa obrisao trajno. Ubrzo sam shvatio da mi uopće ne fali i da mogu bez njega,imam dovoljno prijatelja (i to pravih) na drugim mjestima. Fejs sam obrisao još prije godinu dana,ne znam više ni kako izgleda niti me zanima,znam samo da je dosadan i isfuran do bola. Ona je svoj fejs ostavila jer se ipak tu i tamo voli čuti s nekim frendovima i to je ok,uopće ne mračim na to. Inače,u sretnoj smo vezi već više od godinu i pol dana i funkcioniramo savršeno...koliko god jedan par može hehe ;)

Tako da ono,ima i lijepih stvari vezanih za fejs ali ipak mislim da ima previše ljudi koji se samo bezveze reklamiraju i to već izgleda stvarno jadno. Fejs je bio jednostavno prolazni fazon koji je sad isfuran do bola i kraj priče. Može li se bez fejsa? Može,itekako,život mi je i bolji bez njega,a to što sam svoju dragu upecao baš uz pomoć njega je više stvar sudbine...
la čupakabra

Svaka čast autoru, sve stoji!

Da mogu vratiti vrijeme, fejsbuk nikad ne bih ni otvorila. Koliko samo promašenih postova koji nikad nisu ni trebali biti objavljeni, lajkova i sumnjivih prijatelja koji su vodili do ljubomornih ispada i "tenzijica" u vezi, i još svega i svačega...
Blago onom tko ga nema.

Ne budi smijesna. Sjeti se samo izjave sto ju je Descartes davno izjavio: Habeo facebook, ergo sum!
Ako nemas facebook, ne postojis!
tamna strana

jedino što je fejsbuk stvorio je generacija drkađija
i izopacenih žemski bez morala

S ovime se djelomično slažem zbog 2 razloga:
cijelo društvo propada i zbog drugih stvari,a ne samo Facea, te činjenice da Face ima i dosta pozitivnih stvari.
neke stvari jednostavno nisu za Facebook i do qurca, bas kao fb veze. mrzim dramljenje u kojem si i on i ona izjavljuju vječnu ljubav, ti si onaj/ona pravi/prava bla bla... mamicu ti, takve stvari su samo za tvoju bolju polovicu i nikog vise. a onda kad-tad prekinu, i ajmo ko pred streljackim vodom joj sta cu sad, zivot mi vise nema smisla, bili smo savrsen par, slagali smo se u svemu.... nabijem takve emo ispade u paksu takvim osobama! ne zanima me tvoja osobna kriza koju prozivljavas! stisni zube i ajmo dalje! meni osobno fb sluzi za zajebanciju i sprdnju, bilo kakav sadrzaj privatne/poslovne naravi ide ili u inbox ili preko maila. fb moze biti sredstvo za uspostavljanje veze, ali nista vise. mislim, hocu li ja sa curom ici na fb kavu, ili na kavu medju ljude, na sunce, hocu li se sexat s njom preko tipkovnice i minijaturnog prozora ili cu ju odvest na veceru, u kino i onda kuci, pokoju svijecu, laganu glazbu, neki štimung...??

C'MON PEOPLE!!!!
meni FB uglavnom služi za sprdanje... stavljanje svakojakih pjesama, slika i tak to... kontam da bi bio u krizi neko vrijeme kad bi ga obrisao s obzirom da je to prva stranica na koju idem, al da moram bez njega naravno da bih mogao... al eto, prvenstveno radi zajebancije mi koristi FB...
Lastane, pomagaj...
Tekst je glup iz razloga što se FB okrivljuje za neke stvari za koje su krivi isključivo pojedinci i njihov način korištenja istog.

Zašto ja nikad nemam problema s FB prijateljima, statusima, ljubomorom i sličnim pizdarijama? Zato što FB profil koristim samo za komunikaciju (i to skrivenu) s obitelji i rodbinom, i prijateljima koji su daleko, a ostalo je samo zajebancija. Nikakva upoznavanja, veze i slični proljevi preko interneta.

Ne možete okriviti tehnologiju, već način na koji se ljudi njome koriste.

Balava preseravanja, i dramljenje je postojalo i prije, samo što sad imaju bolji način "prezentacije".

( A za one koji ne znaju, POSTOJE I DRUGE DRUŠTVENE MREŽE preko kojih se sve to može. )
mene samo zanima jel se stvarno piše request-om, friend-om, nisu mi jasne te crtice :hmm:
nisu mi jasne te crtice nake_rado :D
audiworld

nisu mi jasne te crtice nake_rado :D

Duminske Trake

Hm,ja sam svoju curu ulovio baš na fejsu,iako smo se znali odprije ali na fejsu je nekako to sve krenulo... Znalo je nekada biti ljubomore zbog nečijeg komentara na mom ili njenom profilu ili slikama ali ništa posebno. S vremenom mi je fejs postajao sve glupljim i dosadnijim,nitko od tih prijatelja nije ni dolazio na chat i jednostavno sam ga ugasio pa obrisao trajno. Ubrzo sam shvatio da mi uopće ne fali i da mogu bez njega,imam dovoljno prijatelja (i to pravih) na drugim mjestima. Fejs sam obrisao još prije godinu dana,ne znam više ni kako izgleda niti me zanima,znam samo da je dosadan i isfuran do bola. Ona je svoj fejs ostavila jer se ipak tu i tamo voli čuti s nekim frendovima i to je ok,uopće ne mračim na to. Inače,u sretnoj smo vezi već više od godinu i pol dana i funkcioniramo savršeno...koliko god jedan par može hehe ;)

Tako da ono,ima i lijepih stvari vezanih za fejs ali ipak mislim da ima previše ljudi koji se samo bezveze reklamiraju i to već izgleda stvarno jadno. Fejs je bio jednostavno prolazni fazon koji je sad isfuran do bola i kraj priče. Može li se bez fejsa? Može,itekako,život mi je i bolji bez njega,a to što sam svoju dragu upecao baš uz pomoć njega je više stvar sudbine...

X
ovo ko da sam ja pisao od rijeci do rijeci. :D
-nella-

Tekst je glup iz razloga što se FB okrivljuje za neke stvari za koje su krivi isključivo pojedinci i njihov način korištenja istog.

Zašto ja nikad nemam problema s FB prijateljima, statusima, ljubomorom i sličnim pizdarijama? Zato što FB profil koristim samo za komunikaciju (i to skrivenu) s obitelji i rodbinom, i prijateljima koji su daleko, a ostalo je samo zajebancija. Nikakva upoznavanja, veze i slični proljevi preko interneta.

Ne možete okriviti tehnologiju, već način na koji se ljudi njome koriste.

Balava preseravanja, i dramljenje je postojalo i prije, samo što sad imaju bolji način "prezentacije".

( A za one koji ne znaju, POSTOJE I DRUGE DRUŠTVENE MREŽE preko kojih se sve to može. )

Najbolji komentar, upotpunosti se slazem sa svime!
-nella-

Twitter FTW!!! :D

dugo sam razmišljala ima li smisla pisati neko svoje privatno iskustvo. Imam pitanje za ljude na forumu, koliko vas je došlo u neugodnu situaciju zbog tehnologije??? Slažem se s tim da je tehnologija onoliko loša ili dobra ovisno o čovjeku koji ju koristi, ali koliko puta ste došli u glupu situaciju zbog jednog klika mišem??
Imam dva osobna primjera, jedan je na temu mobitela i gluposti koje sam jednom napravila jer su mi pod utjecajem atmosfere vani proradile emocije pa sam počela pisati svašta. Prije nego su se mobiteli pojavili imao si fiksni telefon i znala se kurtoazija u koliko sati smiješ nekoga nazvati, ovako nema limita i opet nema opcije da ti se ohladi glava pa kad tog nekog nazoveš..sretneš sve drugačije izgleda.
Druga opcija je googlanje..naime ozbiljnije googlat možeš nekoga tko je dosta napravio u životu, pa na sve strane postoji niz informacija, kad priznaš da si goolao ispadaš njuškalo..nitko to ne voli, a svi to rade, otvoren ili manje otvoren profil na faceu daje ljudima uvid u tvoje prijatelje ..iz tko zna kojeg razloga smo s nekim dobri, moji neki nisu u HR pa je to najeftiniji način komunikacije, neke ne viđam, a opet s nekima sam dobra i nisu na faceu..i sad netko tko ne zna ama baš ništa o meni uleti pogleda i zaključi da se ja družim s budalama. S druge strane uspješan čovjek kojeg sam googlala diveći se njegovim radovima, pameti, tražeći bilo kakavu sliku ..jer postoji samo jedna ...je meni utajio informaciju da je osnivač jedne tvrtke. Nikakav problem, ali dok smo bili u dobrim odnosima, znao je koje sam struke i da sam bez posla, redovno me je pitao kako natječaji..i jedan dan gledajući njegove radove ja naletim na firmu i padnem u nesvjest..kako mi nije rekao..pa tamo se traži moja struka...
Da ne duljim tehnologija omogučuje pronalaženje puno informacija , ali isto tako može dati potpuno krivu sliku o čovjeku, tvrtci, situaciji i zato sve što se vidi treba uzeti s određenim odmakom jer baš ništa nije onako kako se čini.
Informacije tipa statusa u vezi, slike kako se volimo s nekim, je prezentacja nas u javnsoti i kao tkava je za mene ne prihvatljiva...privatnost treba ostati privatna iza zatvorenih vrata ..jer zašto za ime božije bi nekome dali materijala da nas ima za jaja zbog jedne glupe fotke...ljudi budite pametni i čuvajte svoje .
fejszbuk :sick2: :sick2:
odobravati frend rikveste osobama s kojima nemaš mjučjual frendova ?????????
jel' to fejszbuk ili iskrica?
Yoanna35

Imam pitanje za ljude na forumu, koliko vas je došlo u neugodnu situaciju zbog tehnologije???

Nisam nikada, iako razno razna čuda tehnologije, od mobitela pa sve do fb-a koristim, kao i večina ljudi ovdje, od samih početaka.
U svakom trenutku sam svjestan za što mi fb i ostale stvari služe, tako da nikada se nisam doveo u neugodnu situaciju.
A to što se drugi, u pojedinim situacijama ne mogu kontrolirati, druga je stvar.

hehe zanimljivo, toliko negative oko fb-a a svi ga imaju.
Facebook je definitivno korisna stvar u mnogim pogledima i o tome uopce nema rasprave.
s druge strane, ne vidim niti jednu losu koju bih mu mogao pripisati.
kao sto je netko rekao facebook je alat i na korisniku je kako ce ga koristiti.
Kemijska olovka sluzi za pisanje ali vrlo lako s njom nekoga mozes i ubiti.
Glupo je govoriti fb je onakav fb je ovakav...fb je servis i nista vise.
!nnovation

hehe zanimljivo, toliko negative oko fb-a a svi ga imaju.

Nemaju ga baš svi. Ja nemam i ne želim ga imati.

stvar tvog osobnog izbora.
kao sto je stvar osobnog izbora pojedinca kakve ce slike i statuse stavljati na facebook, i sto ce tamo raditi.
No, to tu mrezu ne cini losom ili dobrom.
zuvvu

Duminske Trake

X
ovo ko da sam ja pisao od rijeci do rijeci. :D

Onda daj kikirikija šta si stipsa :D
Frost

-nella-

Twitter FTW!!! :D

Mislim da je dotična mislila na smokvu hehehehe ;)
Ne, nisam mislila na smokvu. Ni iskru.
Budalaštine...ko što je i nella rekla, facebook nije kriv za neke lose stvari koje vam se dogode nego vi sami jer ga ne znate koristiti na ispravan nacin :)
LOL čini mi se da pisac govori o iskustvu "prijatelja" a ne prijatelja ;)
"društvena mreža"..koje tepanje..pa to je mreža gora neg al quaida
mislim da je problem u tome što je ljudima FB postao način života i izražavanja, a ne stranica za zabavu i korištenje... za kojih desetak godina više neće postojati druženje na kavama, igranje nogometa, šetnje po prirodi, vožnja biciklom, već samo FB... i onda ljudi plaču kad su pretili, kad dobiju otkaz ili prekinu vezu zbog neke glupe i smješne slike što je netko totalno krivo porotumačio...
sale car

mislim da je problem u tome što je ljudima FB postao način života i izražavanja, a ne stranica za zabavu i korištenje... za kojih desetak godina više neće postojati druženje na kavama, igranje nogometa, šetnje po prirodi, vožnja biciklom, već samo FB... i onda ljudi plaču kad su pretili, kad dobiju otkaz ili prekinu vezu zbog neke glupe i smješne slike što je netko totalno krivo porotumačio...

Pa već odavno se i djeca ne igraju vani žmirke,žace i lopova,nogometa,autića i barbika...ja sam svoje djetinjstvo proveo vani i ne bi ga za ništa mijenjao. A danas kod odraslih je ostala u biti samo kavana i fejs i ništa više,kad si na kavi pričaš šta ima na fejsu a kad si na fejsu pričaš šta je bilo na kavi...i to ti je neki život? Ma daj,ljudi su uspjeli totalno izopačiti sve što je bilo na internetu,pa i tu iskricu koja je u samom početku bila fora ideja a kasnije se pretvorila u prostituciju i šta sve ne. Baš smo si super kad sve što dotaknemo pretvorimo u govno...

Ne slažem se da je FB kriv za to...
Već smo to mi tj.(pojedinci koji ga koriste, da bi promovirali sebe)...koliko ima samo tineđerica koje se slikaju polugole, pokazuju svoje poprsje, itd. a onda kada im se nesto dogodi svi su drugi krivi samo ne one...
Ja osobno nemam lošeg iskustva sa FB...

Tagovi