Osijek će konačno dobiti spomenik “crvenom fići”

Osijek

Osijek će konačno dobiti spomenik “crvenom fići”

Sjećate li se što se dogodilo 27. lipnja 1991. godine? A ako spomenemo crvenog fiću? Toga je dana, neposredno uoči početka Domovinskog rata, JNA tenkovima demonstrirala silu na gradskim ulicama, a snimka događaja koji se zbio na raskrižju Vukovarske i (danas) Trpmirove ulice obišao je svijet. Mali fićo neustrašivo je stao na put neusporedivo jačem tenku. Grdosija nije imala milosti. Ipak, mali je fićo ušao u legendu - postao je simbol otpora građana naoružanih samo srcem i hrabrošću u borbi protiv nadmoćnog neprijatelja - a čudovište zauvijek istjerano iz grada. 27. lipnja ove godine napunit će se 20 godina od toga događaja. To bi, ujedno, nada se predsjednik gradskog Odbora za branitelje Miljenko Kolobarić, trebao biti datum otkrivanja spomenika crvenom fići.

- O toj se ideji, na inicijativu građana i branitelja, priča već nekoliko godina. Riječ je o događaju koji je prepoznatljiv, te je, poput grafita “Osijek - Nepokoreni grad” simbol otpora u obrani grada, simbol hrabrosti hrvatskog naroda koji je ustao protiv moćnog agresora. Obitelj pokojnog Branka Breškića, koji je fiću postavio na put tenku, dala je dozvolu, dobili smo potporu gradonačelnika te dogradonačelnica Lovoković i ja intezivno tražimo rješenja - kaže Kolobarić.

Otkriva da se razmišlja o varijantama restauriranog fiće na postolju s odgovarajućim tekstom, fiće s ovaj put tenkom u podređenom položaju, te o multimedijalnom stupu na kojemu bi se, među ostalim, 'vrtila' poznata snimka. Kolobarić kaže da projekt neće biti preskup, odnosno da vjeruje da će se dobar dio sredstava osigurati donacijama. Spomenik će, naravno, biti smješten uz križanje Vukovarske i Trpmirove, preko puta “Ljepotice”, uz Drvljanik.

Grafit je baština

Odbor za branitelje Grada Osijeka traži modele trajne zaštite zida/grafita na uglu Trpimirove i Divaltove ulice “Osijek - Nepokoreni grad”. Želja je, kaže Miljenko Kolobarić, uvrstiti ga pod okrilje Konzervatorskog odjela MInistarstva kulture, kao urbanu spomeničku baštinu grada Osijeka.

Tekst: M.Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
zasto smo i dalje robovi simbola ?

da netko za 30 godina ima sta rusiti, pljuvati po tome ? ... kao sto smo mi pljuvali i porusili sve 'partizanske' spomenike ?
svaka cast i tom cojvjeku i fico ce se pamtiti.
ali... zar se ima viska novaca pa se trebaju dizati novi spomenici i to malim crvenim autima?
Redakcija 031

Otkriva da se razmišlja o varijantama restauriranog fiće na postolju s odgovarajućim tekstom, fiće s ovaj put tenkom u podređenom položaju, te o multimedijalnom stupu na kojemu bi se, među ostalim, 'vrtila' poznata snimka.

Saznajemo novu dimenziju lika Miljenka Kolobarića. Umirovljenik, ugostitelj, hotelijer, političar, branitelj, a evo sada i konceptualni umjetnik.

Možda će se pismeniji u Hdssb-u sjetiti da su građani Osijeka Đapiću zamjerili što se po svom neukusu birao spomenik, pa će to javiti multitalentu Kolobariću. Eh, nema bolje nego u mirovini biti poduzetan.
oće bit lijep kao i onaj spomenik braniteljima na trgu slobode ?
Hahaha koliko mržnje u komentarima, pa ovaj spomenik žele građani Osijeka, i da se napravi anketa preko 90% ljudi bi to htjelo a to što vas 10 forumaša pljujete po svemu koga briga
Ratni profiter u ime branitelja oblikuje identitet Grada.
Ako pokojni Sušac vidi ovo sigurno mu nije lako…
Ajmo malo kenjat da nam prodje dan ;) I tako iz teme u temu.

Šta fali ovom spomeniku, niti znate kako ce izgledati ni nista o njemu a vec dobrano pljujete.

Spomenik je simbol i treba ga postavit, te stvari se nesmiju zaboravit.
Ja osobno nemam ništa protiv takvog spomenika.Za nekoga tko je cijeli rat bio u Osijeku i proživljavao te teške dane vjerujem da svaki simbol puno znači.
Iako su to bili dani tuge, straha,patnje...opet ih se rado i sa nekim ponosom sjetim,to su dani mog djetinjstva.
Oni koji su se borili i oni koji su u gradu cijelo vrijeme bili i proživljavali te nemile događaje sigurno da im svaki simbol puno znači,da ipak nije sve zaboravljeno.
exosječanka

Ja osobno nemam ništa protiv takvog spomenika.

također, nemam ništa protiv takvog spomenika. bilo bi bolje da je postavljen ranije, u "svoje vrijeme", ali može i sada (ne nužno SADA, nego kad bude sredstava).
DonQuijote

exosječanka

također, nemam ništa protiv takvog spomenika. bilo bi bolje da je postavljen ranije, u "svoje vrijeme", ali može i sada (ne nužno SADA, nego kad bude sredstava).

pa to hocu rec, kriza svuda... a nama superrr
DonQuijote

exosječanka

upravo to, čekat bolja vremena pa ga postavit, a ne sada bacat pare na njega
to nije bacanje, to je svetinja grada, ako je vama to bacanje novaca onda krasno, a i piše da će se gradit iz donacija, zašto tražite loše di ga nema?
Volio bih dati svoj doprinos ovome spomeniku, ali ne mogu ni na koji drugi nacin osim idejom, zasada

Misljenja sam da bi bilo prikladno i prihvatljivo da se postavi reljef, iliti reljefna ploča nekih većih dimenzija na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice, i to sjeveroistocnoj strani (otprilike gdje se trenutno nalazi kapelica).

Pretjerano eksperimentiranje s audiovizualnim predstavama, animacijama iliti sta ja znam mi je degutantno jer smatram da bi spomenik trebao biti dostojanstven i za sva vremena. Naravno, moze se i modernim tehnikama lijepo obiljeziti taj dogadjaj ali budimo realni, to košta, i to 'ajme'. Ako ne mozemo izdvojiti veliku sumu novca za takav pothvat onda najbolje i ne zapocinjati s tim 'modernim forama'.

Što vi mislite o tome?

Cheers
boban_os

to nije bacanje, to je svetinja grada, ako je vama to bacanje novaca onda krasno, a i piše da će se gradit iz donacija, zašto tražite loše di ga nema?

bolje neka s tom lovom riješe par socijalnih slučajeva, a spomenik neka grada kada za to bude vrijeme i kada se stvarno bude imalo novaca

bolje neka s tom lovom riješe par socijalnih slučajeva, a spomenik neka grada kada za to bude vrijeme i kada se stvarno bude imalo novaca

ti stvarno misliš da je to sad uzet novac od nekih socijalnih slučajeva? ili da se taj novac može prenamjenit, pa daj čovječe počni od sebe, ti sigurno isto bacaš novac na neke gluposti poput ispijanja kavi ili neznam čega, daj ti novce za socijalne slučajeve ili u karitas ili neznam gdje. Šta se uvijek sve mora uspoređivat sa socijalom, sve stoji da uvijek ima bitnijih stvari, ali mislim da se nikome neće iz usta uzet kruh ako ljudi doniraju i grad potpomogne nekom sumom i sagradi se spomenik koji ovaj grad zaslužuje već odavno
boban_os

Hahaha koliko mržnje u komentarima, pa ovaj spomenik žele građani Osijeka, i da se napravi anketa preko 90% ljudi bi to htjelo a to što vas 10 forumaša pljujete po svemu koga briga

neka si ti u svom prvom postu na ovom forumu svima obrisao nos :)
neka si ti u svom prvom postu na ovom forumu svima obrisao nos :)

Netrebam vam ja za to, imate mamice
Taj događaj je stvarno jedan od upečatljivijih u zadnjih pola stoljeća povijesti Osijeka i zaslužuje trajno obilježje. Odlično!

I zid treba još malo sredit... neku ogradicu oko njega, postolja za zastave, za vijence i bolje osvjetljenje da ima malo svečaniji izgled jer to i zaslužuje.
boban_os

ti stvarno misliš da je to sad uzet novac od nekih socijalnih slučajeva? ili da se taj novac može prenamjenit, pa daj čovječe počni od sebe, ti sigurno isto bacaš novac na neke gluposti poput ispijanja kavi ili neznam čega, daj ti novce za socijalne slučajeve ili u karitas ili neznam gdje. Šta se uvijek sve mora uspoređivat sa socijalom, sve stoji da uvijek ima bitnijih stvari, ali mislim da se nikome neće iz usta uzet kruh ako ljudi doniraju i grad potpomogne nekom sumom i sagradi se spomenik koji ovaj grad zaslužuje već odavno

di da se prijavim ako ne želim da se od mojih novaca gradi spomenik ?

ja ću te pare donirat onda nekoj sirotinji
Nemam ni ja ništa protiv spomenika, dapače, ako je netko krivo shvatio. Imam protiv Hdssb-a i Hsp-a, a u ovom slučaju protiv već uobičajene pojave da političarćići iz tih dvaju marginalnih lokalnih stranaka sami određuju izgled javnih površina. Jednostavnije rečeno, neće nam valjda Miljenko Kolobarić birati spomenike. Mogli smo onda ostaviti i Đapića, Đapić je za Kolobarića ipak magistar umjetnosti. Kolobarić je dao svoj doprinos iniciranjem projekta, i tu neka se zaustavi. Ima valjda više posla u Zoo hotelu.
svaki ratni dan je događaj za sebe i mogli bi dići isto toliko i spomenika , a zašto ? Moje mišljenje ja da je dovoljan jedan i gotovo pa nećemo cijeli grad pretvoriti u groblje jer svi ti spomenici barem mene asociraju na to . Radije te pare uložiti u nešto korisno i što bi moglo pomoći nekom živom i koji se nalazi u lošoj situaciji a takvih ima i previše . Ljudi glavu gore i gledajte ispred sebe i gurajte dalje a ono što je iza nas neka tamo i ostane ne ponovilo se ..
Kolobarić, prije rata radnik nekakav varioc, a danas nema nadzornog i upravnog odobra u kojem nije. Hoću spomenik ali neka ideja dođe od akademskih i viskoko obrazovanih građana koji vole svoj grad i njegovu povijest, a ne ovi hrvati po zanimanju!
Provokator

boban_os

Gle ti svoje novce možeš svaki dan davati u dobrotvnorne svrhe, nitko ti ne brani, a građani biraju vlast a vlast radi ovakve stvari (u ovom slučaju na inicijativu građana), znači manjina si i jedno što možeš je ispoljavat svoje frustracije ovdje na forumu, to ti nitko ne može oduzet, stoga uživaj
W.M. Felt

Nemam ni ja ništa protiv spomenika, dapače, ako je netko krivo shvatio. Imam protiv Hdssb-a i Hsp-a, a u ovom slučaju protiv već uobičajene pojave da političarćići iz tih dvaju marginalnih lokalnih stranaka sami određuju izgled javnih površina. Jednostavnije rečeno, neće nam valjda Miljenko Kolobarić birati spomenike. Mogli smo onda ostaviti i Đapića, Đapić je za Kolobarića ipak magistar umjetnosti. Kolobarić je dao svoj doprinos iniciranjem projekta, i tu neka se zaustavi. Ima valjda više posla u Zoo hotelu.

Nema ti druge nego sačekaj izbore pa te "marginalne stranke" makni sa vlasti ako uspiješ, ili čekaj da se SDP odluči nešto poduzet u Osijeku, al mislim da češ se načekat u svakom slučaju
ja sam za... čim prije tim bolje...
Bla bla bla bla bla bla bla bla.... Ja samo ovo vidim.
boban_os

Provokator

boban_os

Gle ti svoje novce možeš svaki dan davati u dobrotvnorne svrhe, nitko ti ne brani, a građani biraju vlast a vlast radi ovakve stvari (u ovom slučaju na inicijativu građana), znači manjina si i jedno što možeš je ispoljavat svoje frustracije ovdje na forumu, to ti nitko ne može oduzet, stoga uživaj

vidi za spomenik sam svakako, rat se treba pamtit, nikad zaboraviti , nikad oprostiti.. ali jednostavno mislim da nije vrijeme za spomenik, treba malo sačekat, cemu srljat ?

i još me naprosto strah na šta će to ličiti, nakon stupova na trgu slobode, giganta starčevića na trgu, ovo je slijedeće, valjda neće bit promašaj

Re: Osijek će konačno dobiti spomenik “crvenom fići”

Ja sam za spomenik Fićeku kao autu, ali ne kao barikadi.
Više mi se sviđa ta kozmopolitska dimenzija!

A spomenik Josipu Kiru bio bi puno bolji ratni motiv za obilježiti od ovih niskih strasti Glavaševog zločinačkog pokreta. Vlasnik fićeka je svojevremeno od ratnog zločinca Branimira Glavaša dobio novog Golf-a kao nagradu za svoj podvig pa bi to moglo biti dovoljno razvlačenje te priče.
FIĆO LEGENDA!!!
bilo bi mi ga fora vidjet i negdje kao grafit..ono, fićo gazi tenka.XD
Gradjanin

A spomenik Josipu Kiru bio bi puno bolji ratni motiv za obilježiti od ovih niskih strasti Glavaševog zločinačkog pokreta. Vlasnik fićeka je svojevremeno od ratnog zločinca Branimira Glavaša dobio novog Golf-a kao nagradu za svoj podvig pa bi to moglo biti dovoljno razvlačenje te priče.

Ispravak netočnog navoda. Građanine pokojnom vlasniku crvenog fiće novi Golf je kupila i poklonila pokojna SLAVONSKA BANKA. Istine radi.
IMHO, spomenik fici (u kojem god obliku, samo da nije video-zid (trivijala za debile)) je jedini spomenik o Domovinskom ratu koji je u Osijeku trebao biti postavljen. I to davnih dana.

Malo simbola moze, poput ovog fice, pokazati sav onaj prkos i otpor, sve ono sto su gradjani ovoga grada osjecali.

Ovaj spomenik 15 godina od zavrsetka rata postavljaju oni koji nisu sposobni zivjeti od ovovremenih postignuca, pa se stalno vracaju na rat, jer na njemu su profitirali, od njega zive i danas.

Malo je toga jadnije od onoga da spomenik Starcevicu podize Djapic, a spomenik Osjecanima ratni profiter Kolobaric, osoba u mirovini koja upravlja hotelom u kojem se ne zna tocno iz koje kase radnici dobivaju placu.

Malo je toga jadnije od Osjecana koji ce popast ovakve price, kao sto su i 30 godina nakon WW2 pasli bajke SUBNOR-ovaca.
Leteci mungos

Ovaj spomenik 15 godina od zavrsetka rata postavljaju oni koji nisu sposobni zivjeti od ovovremenih postignuca, pa se stalno vracaju na rat, jer na njemu su profitirali, od njega zive i danas.
...
Malo je toga jadnije od Osjecana koji ce popast ovakve price, kao sto su i 30 godina nakon WW2 pasli bajke SUBNOR-ovaca.

Točno.
jaguar

Gradjanin

Ispravak netočnog navoda. Građanine pokojnom vlasniku crvenog fiće novi Golf je kupila i poklonila pokojna SLAVONSKA BANKA. Istine radi.

Nisam ni mislio da je Glavaš dao lovu iz svog džepa, ali ako se dobro sjećam on je svečano uručio ključeve, a teško da je i banka sama to marketinški prepoznala kao dobar PR bez savjeta "vanjskog suradnika".

Protiv spomenika nemam ništa protiv (doduše ni za), ali lokacija je fuj.
Predlažem da spomenik "nataknemo" na trg između "oca domovine" i grupe građana.
Ma fiću treba parkirati na parkiralište Zoo hotela. Nadam se da će naše stručne i neovisne komisije za ovakve stvari uvidjeti da je to najbolje rješenje. Most do tamo je već gotova stvar. Staviti na ono dječje igralište još nekoliko voštanih figura naših lokalnik velikana iz prošlog desetlječa i vrhunsko turističko odredište je stvoreno.

Crveni figuar je zakon.
odlično! ajmo podić još novih 50 spomenika na 'spomen' tog predivnog rata. tek toliko da imamo razlog prisjetit se svega lošeg i nastavit uzgajat mržnju... šta se nitko ne sjeti napravit spomenik u spomen nečeg lijepog što se dogodilo u povijesti između neka 2 naroda? svi žele 'zaboravit', ali nitko ne želi zaboravit. baš je kul živjet u prošlosti. gg
pootzko

odlično! ajmo podić još novih 50 spomenika na 'spomen' tog predivnog rata. tek toliko da imamo razlog prisjetit se svega lošeg i nastavit uzgajat mržnju... šta se nitko ne sjeti napravit spomenik u spomen nečeg lijepog što se dogodilo u povijesti između neka 2 naroda? svi žele 'zaboravit', ali nitko ne želi zaboravit. baš je kul živjet u prošlosti. gg

Daj čovječe idi u Sombor ili Beograd živit pa češ zaboravit, neke stvari se ne zaboravljaju a to je agresija na ovaj grad, to ne znači da moraš mrzit ikoga, ali što je loše prisjetit se na heroje koji su pali za ovaj grad? Imaš problema sinko..

nemam ja nikakvih problema sinko.. već oni kojima treba prisjećanje na rat. sinko.

pootzko

nemaj ja nikakvih problema sinko.. već oni kojima treba prisjećanje na rat. sinko.

O imaš itekakvih problema, ako ti želiš da se zaboravi nešto što je bilo prije ni 20 godina, to je veliki problem. Svi žele zaboravit a nitko neželi zaboravit, promotri malo bolje tu svoju rečenicu možda ti dođe do glave
U potpunosti se slažem sa ekipom da je spomenik apsolutno nepotreban, sve me to podsjeća i na idiotarije sa NOB-e spomenicima u bivšoj državi, već je čitav Trg Slobode posvećen stradalima u domovinskom ratu i braniteljima, stoga nevidim razloga za ovim fantaziranjem ionako su bedasti Mo po kvartovima u naletu patriotizma i idiotizma već isfinancirali po kvartovima spomenike, kao da građani seru novce a ne da ih moraju teškom mukom zaraditi
Čiko Kolobarić može grafit umjesto spomenika ?

ne znam... doci ce do toga da ce na svakom cosku u gradu biti jedan spomenik necemu ili nekome iz rata. nije li to malo previse? nema li vec dovoljan broj spomenika ne samo u gradu, nego opcenito u drzavi? ako cemo tako, svaki pojedini branitelj je onda zaslusio svoj vlastiti spomenik...
vukovarski toranj, ovcara su sasvim dovoljni podsjetnici na rat i pobjedu. oni predstavljaju i zastavu na Kninskoj tvrdavi i "oba su pala" i ficu i...
Dajte vi radna mjesta mladima da imaju od čega živjeti ,da imaju budućnost.Sve ostalo je sporedna stvar. ::((
Rat je na svima ostavio trag. Treba obilježiti svaki događaj. ne ponovilo se. Bio sam tamo kad je fićo zgažen. Bila bi fora da sad na spomeniku fićo zgazi tenk, jer tak smo i mi zgazili JNA, samo malo kasnije :-)
Leteci mungos

postavljaju oni koji nisu sposobni zivjeti od ovovremenih postignuca, pa se stalno vracaju na rat, jer na njemu su profitirali, od njega zive i danas.

kako istinito!
baš si surov :)
pootzko

Hoces rec da i Hitlera treba zaboravit?!?! Misli, ak je tolko nekul zivjet u proslosti..
Šta da zaboravim!? Kako su mi granate letjele iznad glave i pogađale kuću? Ranjenu i poginulu rodbinu i prijatelje? Vukovar? Za vas koji želite zaboravite, Osijek trebao biti dio velike srbije. A svi znamo kako su prošli civili u Vukovaru koji je bio jedno vrijeme dio te zločinačke države.
Naravno da ne treba mrzit cijeli narod, ali treba mrzit ono što su nam radili. Jer meni nije baš billo ugodno kad sam bio dijete od 10-11 godina i gledao takve stvari.

Tagovi