Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Studentski FAQ - Školarine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
dr.jubar
Ukupno postova: 132
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.06.2010. 21:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

none taken. kad bi svima došlo...

Svečano obećajem upravi Filozofskog fakulteta, Senatu Sveučilišta i Ministarstvu znanosti da ću prije crknut nego im dat i lipe na ime školarine kad uvedu linearni sustav naplate školarina ili budu naplaćivali prenošenje ECTS boda u sljedeću akademsku godinu.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lingvist
Ukupno postova: 353
Post Postano: 06.06.2010. 23:07 
Naslov:  

Mislim da se nema smisla svađati, govoriti da su studenti koji su prosvjedovali krivi za novi model naplate školarina, pozivati na sučeljavanja itd., itd. Sve je to offtopic i nevažno. Bitno je da budemo složni. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, naravno, ali pobogu, naplaćivati jedan bod preko 300 kn u najjeftinijem slučaju ili oko 900 na medicini, mislim, pa to je pljačka. Samo ću ponoviti ono što već i vrapci pjevaju - studenti će trčati za dvojkama, smanjit će se kvaliteta znanja koju je bolonja već dobrano smanjila, a da ne kažemo da će neki morati i napustiti studij jer si ga neće moći priuštiti. Jesam za financijsku penalizaciju, ali u puno drukčijem i blažem obliku - vrijednost ects boda računati tako da se iznos školarine dijeli sa 60 i naplaćivati samo bodove koji nedostaju nekom do uvjeta, a ne očekivati da se očisti godina. Znam koliko je teško očistiti godinu, a ja nisam morao raditi tijekom studija, a kako je tek onima koji moraju raditi kako bi preživjeli i imali što jesti.

Ica
Ukupno postova: 246
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.06.2010. 3:44 
Naslov:  

Studenti nisu krivi što su prosvjeodovali, ali bit ćemo svi mi krivi ako ne budemo prosvjedovali još više!

Sve više nestaje srednji sloj! Bogatima je svejedno tko plaća studij - imaju para! Sirotinji je isto svejedno, jer i kad država plaća - opet nije džabe, treba još brdo para...Meni plaća država trenutno, i to je 9400 kn po godini...Stari mi je prije prijemnog reko da ako upadnem uz plaćanje da on nema 10 000 kn godišnje i to je to. Išo bih ponovno na jesenski rok. Ali to je sića. Stan i režije su 1000 kn mjesečno. Još 500-800 za život, hranu, kartu kući...Znači još 15-20 000 kn godišnje...Tako da to što država plati je manja stavka!
Trebaju nam studentski domovi od 100-200 kn mjesečno. Treba nam pošten obrok (Bendek) - STUC se ne računa pod pošten obrok, nego nužda! Ta hrana je užas! Počeo sam radije se u stanu hraniti. Donesu mi graha moji, pa imam za 2-3 dana. Napeče mama šnicle...krompira od kuće i luka...

Upisao sam faks prije 7 godina i sada je ovakva situacija: hrana je lošija, jako lošija! Manje mjesta za prehranu! Nema kantina (nema ništa za kod kuće za doručak i večeru)! Dom je poskupio! Hrana je poskupila! Prijevoz bus je poskupio sa 55 kn povratna na 110 kn! Studenti brže i lakše polažu ispite (kolokviji) i ne vide usmeni!

Pozitivna stvar: HŽ uveo vlak OS-VK Smile i jeftin je, jako jeftin! Još je pozitivna stvar što ću diplomirati uskoro (nadam se) i prestati biti student!

Bilo je lijepo biti student - ali postaje sve teže!

lingvist
Ukupno postova: 353
Post Postano: 07.06.2010. 11:52 
Naslov:  Re: Studentski FAQ - Školarine

To da nestaje srednji sloj odavno je jasno. To je počelo tamo još sredinom devedesetih - političari su nas još trebali do '95., a poslije tko nas j***. Ni meni starci isto nisu mogli plaćati faks tako da je meni bila opcija - ili upasti bez plaćanja i upisati ono što hoću na Filozofskom ili ako to ne mogu, onda nešto što ne želim samo da se ne plaća. Jasno je meni da je vama koji niste iz Osijeka još gore, treba ti 500 kn minimum mjesečno ne računajući stan i režije i to je ono da ne umreš od gladi. O prehrani neću ni govoriti, a sad još čujem da planiraju poskupiti, tj. da će studenti plaćati 50%, a ne 25%, što je, za vas koji niste iz Osijeka, povećanje od nekih 200-ak kn mjesečno, ako se ne varam. A bogate zaboli, to je svima jasno. A o tim kolokvijima i ukidanju usmenih isto bi se dalo svašta napisati, ali mislim da je svima jasno čemu je to doprinijelo...

Ica
Ukupno postova: 246
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.06.2010. 14:44 
Naslov:  

Zbog svega toga ću gledati otići van, u bilo koju drugu državu - samo da bude poštenija neg ova naša! Otići ću iz inata - jer izgleda nikome u ovoj državi nije stalo da me zadrži kad diplomiram! A od domoljublja se baš i nemože živjeti...tako da ću ja lijepo voljeti Hrvatsku na daljinu, iz njemačke, iz švicarske ili nizozemske...
Možda će tamo cijeniti liječnike - ovdje svim silama se trude otežati put do diplome! A i s diplomom im nisi baš drag...

Zaključak je jasan: Hrvatska ne treba obrazovane ljude. A koji se baš žele obrazovati - e to ćete za kaznu masno platiti! A i kad diplomirate, nećete svejedno imat posla ili ćete opet bit potplaćeni!

Da sam ja na vlasti prodo bi savudriju ili neki otok i platio ljudima školovanje - ipak su bitniji ljudi od teritorija. Pa ako obrazovanje nije bitno - što jeste!? Obrazovanje je temelj svega! Odatle dolazi kvalitetno zdravstvo, sudstvo, ekonomija, gospodarstvo, kultura...

snaša

Ukupno postova: 820
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 08.06.2010. 7:07 
Naslov:  

Ica je napisao/la :
Zbog svega toga ću gledati otići van, u bilo koju drugu državu - samo da bude poštenija neg ova naša! Otići ću iz inata - jer izgleda nikome u ovoj državi nije stalo da me zadrži kad diplomiram! A od domoljublja se baš i nemože živjeti...tako da ću ja lijepo voljeti Hrvatsku na daljinu, iz njemačke, iz švicarske ili nizozemske...

I ja sam tog mišljenja..i to govorim svojoj djeci, svugdje će vam biti bolje nego da te gaze "tvoji".

Skoči u forum: