Radnici Osječke pivovare za srijedu najavili štrajk

Osijek

Radnici Osječke pivovare za srijedu najavili štrajk

Protiv Ivana Komaka, direktora i vlasnika Osječke pivovare, u tijeku su dva kaznena postupka pred osječkim Općinskim sudom, zbog kaznenog djela pronevjere i zbog sklapanja štetnog ugovora. Podignuta je još jedna optužnica, jedan je optužni prijedlog odbijen, a u još jednom slučaju istraga je u tijeku. Također protiv drugooptuženih i trećeoptuženih djelatnika Pivovare u tijeku je nekoliko kaznenih postupaka zbog krivotvorenja službene isprave ili prijevare u gospodarskom poslovanju.

Tako, naime, stoji u odgovoru koji je, na traženje Radničkog vijeća Osječke pivovare i HUS-ova sindikata radnika Pivovare, dostavilo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Kada su o tome dopisu jučer htjeli izvijestiti zaposlenike Pivovare, na unaprijed sazvanom skupu radnika, tome se usprotivio Komak, zabranivši ulazak HUS-ovim predstavnicima u tvrtku, ponajprije Ozrenu Matijaševiću, predsjedniku HUS-a. No radnici se nisu dali smesti pa je njih pedesetak došlo pred ulaz u tvrtku, gdje im je pročitano izvješće Odvjetništva. Tako okupljeni odmah su najavili da će, ako ne bude pomaka u dogovorima oko kolektivnog ugovora, u tvrtki u srijedu početi štrajk. Podsjetimo, poslodavac i predstavnici HUS-a nisu se uspjeli dogovoriti o kolektivnom ugovoru ni nakon višemjesečnih pregovora te je malo vjerojatno da će se to promijeniti u idućih nekoliko dana.

Prethodno je jučer o izvješću Odvjetništva i mogućnosti početka štrajka Matijašević je na konferenciji izvijestio novinare, naglasivši da će i dalje ustrajati na rješavanju pitanja vlasništva nad tvrtkom.

- Na idućoj sjednici Upravnog odbora HFP-a zauzet ću se za podizanje tužbe s namjerom povrata 48 posto vlasništva koji pripadaju Hrvatskom fondu za privatizaciju, a kojim se neopravdano koristi Komak - jasan je bio Matijašević. Upravo je on to pitanje pokrenuo i na prošloj sjednici HFP-a.

Istovremeno, kat niže u osječkom hotelu Mursa, kraj konferencije za novinare dočekao je Ivan Komak, koji je, kako je rekao, došao na poziv novinara i iznio svoju verziju priče. Postavio je pitanje o tome nastupa li Matijašević kao predstavnik sindikata ili kao predstavnik Upravnog odbora HFP-a. Objasnio je o kakvoj je vrsti kaznenih postupaka riječ.

- Radi se, primjerice, o situaciji kada je roba u vrijednosti od tri tisuće kuna izdana u jednoj, a naplaćena u drugoj godini - naveo je Komak, naglasivši kako mu se čini da se želi staviti pod tepih šteta od deset milijuna kuna koju su počinili njegovi prethodnici, a njega se sada progoni zbog pedeset, sto kuna.

- No, neka država radi svoje - zaključio je Komak. Podsjetio je, vrlo emotivno, da je Pivovara tri puta prodavana, '92., '94. i 2006., odnosno 2007., kada je on konačno došao u Pivovaru. Tada je na skupštinama društva HFP priznao da posjeduje 174 dionice.

Osječka pivovara ima dospjelih potraživanja u vrijednosti od 15 milijuna kuna, a, prvi put nakon osam godina, u 2009. poslovala je s dobiti od dva milijuna kuna.

U pivovari Stotinjak ljudi višak

Komak je naglasio kako za sadašnju proizvodnju (Pivovara radi s 20 posto kapaciteta) u tvrtki radi prevelik broj radnika.

- Primjerice, u dvije pivovare koje su propale u posljednje vrijeme po radniku se proizvodilo 1.700, odnosno 1.200 hektolitara, dok se u Osječkoj pivovari taj prosjek kreće ispod 700 hektolitara po radniku, uspoređuje on smatrajući kako to opravdava njegovu namjeru da broj od 230 zaposlenih smanji na 120. Pritom radnicima koji će otići nudi otpremninu u iznosu od najviše 108 tisuća kuna, pa i varijantu da se neraspoređenim radnicima (u pripremi je katalog radnih mjesta) isplaćuju minimalne plaće, a da se ne pojavljuju na radnom mjestu.

PPDIV spreman potpisati kolektivni ugovor

Sindikat PPDIV-a spreman je potpisati prijedlog kolektivnog ugovora za radnike tvrtki Osječka pivovara i Pivovara piće plus, stoji, između ostalog, u priopćenju koje je jučer PPDIV poslao medijima a koje potpisuje Šimo Orešković, područni povjerenik, i Ivana Panak, sindikalna povjerenica PPDIV-a u Osječkoj pivovari. Pregovarački odbor PPDIV-a, naime, prihvaća prijedloge poslodavca o dodatku za radni staž, otpremnine i naknadu plaće. Dok je predstavnicima HUS-a jučer zapriječen ulaz u tvrtku, predstavnici PPDIV-a viđeni su na sastanku s Upravom Pivovare. HUS je novinarima jučer dostavio dokument iz kojeg je vidljivo kako je PPDIV od Pivovare u prosincu prošle godine dobio pozajmicu od 19.600 kuna.(Z.R./D.Ku.)

Tekst: Dario Kuštro/Glas-Slavonije.hr
Foto: Goran Flauder/foto-arhiv 031

Re: Radnici Osječke pivovare za srijedu najavili štrajk

Ok, ako sam dobro shvatio strajk nema veze sa tim tko je vlasnik a tko ne... vec sa neslaganjem oko kolektivnog ugovora.
Pustimo da se na sudu dokaze ko je a ko nije vlasnik... mislim da frku dizu ljudi koji bi najvjerojatnije trebali dobiti otkaz kao tehnoloski visak a ovako zele ostat na poslu na kojem ocigledno nemaju sta raditi ( visak je 50%).
Da, protiv ljudi sam koji trebaju dobiti otkaz - mozda zvuci okrutno ali pogledajte to ovako: Da li bi radje imali pivnicu (i osjecko pivo :) ) koje dobro posluje sa duplo manje radnika ILI da se zadrze svi radnici a pivovara ode pishat (i ode osjecko pivo :cry: )?
Mogli bi to i ovako reci: 100 ljudi sa obiteljima koji dobivaju placu i 100 ljudi na birou ILI 200 ljudi na birou?
Mislim, u kapitalizmu smo, alo :roll:
CokoPralina

Ok, ako sam dobro shvatio strajk nema veze sa tim tko je vlasnik a tko ne... vec sa neslaganjem oko kolektivnog ugovora.
Pustimo da se na sudu dokaze ko je a ko nije vlasnik... mislim da frku dizu ljudi koji bi najvjerojatnije trebali dobiti otkaz kao tehnoloski visak a ovako zele ostat na poslu na kojem ocigledno nemaju sta raditi ( visak je 50%).
Da, protiv ljudi sam koji trebaju dobiti otkaz - mozda zvuci okrutno ali pogledajte to ovako: Da li bi radje imali pivnicu (i osjecko pivo :) ) koje dobro posluje sa duplo manje radnika ILI da se zadrze svi radnici a pivovara ode pishat (i ode osjecko pivo :cry: )?
Mogli bi to i ovako reci: 100 ljudi sa obiteljima koji dobivaju placu i 100 ljudi na birou ILI 200 ljudi na birou?

Pa da, to i je logika novog vala poduzetnika, da svi shvate kako nije bitan broj ljudi koji rade, već profit. Što se Komaka tiče, najbolje da pivo prave roboti, jer se ne bune i nemaju djecu. Ne čudi me Komak, već ovakvi likovi koji nemaju empatije, ma koliko stanje u firmama bilo loše i otpuštanje realno. Uprava ne smije kao spas firme redukciju troškova uvijek navoditi otpuštanje radnika, već proširenje tržišta kao izlaz iz problema. To radi sposobna Uprava, a takvu Pivovara nikad nije ni imala. Uvijek lopovi
Sin od mojih prijatelja radi u pivovari već par godina. Iako je po zakonu trebao biti primljen za stalno, nakon 2 ili 3 godine, nisam sigurna koji je rok za stalni posao, samo je prebačen u sestrinsku firmu i nastavio je raditi na ugovore od 3 mjeseca... Žalili su mi se da ne može dobiti slobodne dane, da ima prekovremenih sati koje ne može nikako dobiti nazad, makar u vidu slobodnih dana.
Ako već ima toliko radnika viška, otkud onda to da nema slobodnih dana??? I otkud prekovremeni, naravno neplaćeni, rad????
A što se tiče toga da rade samo sa dvadeset posto kapaciteta, tu se potpuno slažem sa Chagerom, isključivi krivac je uprava koja ne uspjeva pronaći novo tržište... Jadno i bijedno!!!
samo naprijed ljudi, podržavam vas 100%
chager

CokoPralina

Pa da, to i je logika novog vala poduzetnika, da svi shvate kako nije bitan broj ljudi koji rade, već profit.

Ti radiš za plaću, firma postoji zbog profita.
U doba kapitalizma radnik je roba koja se lako zamjeni.
Globalizacija ruši cjene proizvoda i rada, tjera firme da postanu likvidnije, moderniziraju poslovanje - otpuste radnike.

čemu kukanje sad, kad smo dobili to što smo htjeli?
ne,nisam dobio sto sam htio,to je zasluga generacije 72. i geberacija prije, 90-e sam imao samo 11 godina i nisam imao pravo izbora :)
ovaj legic "coko pralina" to je sigurno "gej" kako si muskarac moze nadjenuti zensko ime??? meni to nije normalno :)
moj komentar na tvoju poruku o otpustanju radnika je
dao ti Bog,ni vise ni manje,nego isto kao tom radniku sto ga otpuste,pa onda nesto pricaj :)
ja sam na strani radnika u svakom pogledu
dok god budu zajedno i slozni nitko im nista nemoze,samo naprijed
Po meni je najbitnije da se pokaže dali je Komak stekao vlasništvo zakonito ili nije i dali je on večinski vlasnik!!! To je osnovno pitanje.

Primitivno je razmišljanje da će se vlasnik firme podređivati svojim radnicima!?!? Di to ima?

Iznimno je bitno dali "novi vlasnik" ima časne namjere sa firmom. Moj odlični frend ( završio je faks i nije trgovački putnik ili šljaker ) radi u pivovari i prema njegovim riječima ja smatram da vlasnik želi napraviti nešto od pivovare.

Stoga, mi je primitivna pobuna radnika. Slična situacija je bila i sa Saponiom prije par godina. Ljudi su se žalili na otkaze ovo ono, ali nema drugog načina. Čovjek je išao u modernizaciju i smanjenje fiksnih troškova da bi mogao opstati. (koliko sam upućen Saponia danas stoji jako dobro) Svaki normalan čovjek tako razmišlja. Pa ne može njemu 50 ljudi točit pivo a konkurentskim firmama 5 ljudi i 1 stroj. Njegov proizvod je automatski skuplji i ne prolazi na tržištu. Takvoj firmi je zagarantirana propast. Sori na iskrenosti prema ljudima ( sa kojima suosjećam ) koji bi trebali dobiti otkaz ali to je realnost!
zbonj

Pa ne može njemu 50 ljudi točit pivo a konkurentskim firmama 5 ljudi i 1 stroj. Njegov proizvod je automatski skuplji i ne prolazi na tržištu. Takvoj firmi je zagarantirana propast. Sori na iskrenosti prema ljudima ( sa kojima suosjećam ) koji bi trebali dobiti otkaz ali to je realnost!

E o tome ja govorim.
BTW znam da je pivovara nabavila stroj koji ima mogucnost napunit nekih 30000 ili 40000 (da,30 ili 40 tisuca - neznam tocno) boca u jednom satu! E sad, mislim da jedna cijela smijena u pivovari nemoze rucno napuniti toliko za vrijeme cijelog radnog vremena koliko taj stroj moze u jednom satu (ili 2)... i to je to. Modernizacija ili propast.
Sto se tice onih 20% - sad nije sezona niti je ikad bila preko zime, cim zatopli siguran sam da ce se povecati potrosnja piva :)

BTW2 nisam gej niti imam ista protiv njih - ja jednostavno OBOZAVAM cokoladne praline :D - otud i moj nick

"prvi put nakon osam godina, u 2009. poslovala je s dobiti od dva milijuna kuna."

O kakvoj vi nesposobnoj upravi pričate?? Pa osječko nikad u povijesti nije bilo marketinški popraćeno kao za vrijeme ove uprave! Zbilja je nesposobnost ostvariti dobit u godini krize! (y)

Zbilja sam šokiran što im prekovremeni nisu plaćeni! Pa koji još privatnik plaća prekovremene?? Poslodavac će uvijek tražiti način kako da ostvari što veći profit, na ovaj ili onaj način, a država je tu da zaštiti prava radnika! Ovo sa ugovorima je rupa u zakonu, a naše zakonodavstvo je k'o švicarski sir. Ja sam isto žrtva te "rupe", samo ne u pivovari nego u jednoj drugoj, većoj i financijski puno jačoj firmi..
Che_079

dao ti Bog,ni vise ni manje,nego isto kao tom radniku sto ga otpuste,pa onda nesto pricaj :)
ja sam na strani radnika u svakom pogledu
dok god budu zajedno i slozni nitko im nista nemoze,samo naprijed

Ja sam potpuno svjestan činjenice da me otkaz jednoga dana čeka jer je u današnje vrijeme gotovo nemoguće raditi isti posao 35 godina.
Ali ću do tog trenutka zbrinuti sebe.
Ti možeš bit na strani radnika a to da im nitko ništa ne može - samo čekaj i gledaj.
ja nisam na strani poslodavca, nedaj bože..ali ljudi vrijeme je da shvatite u kojim
vremenima živimo, moraš razmišljat brzo, prilagodit se situaciji u hipu a ne kukati jer od tog nema ništa.

jedina opcija je izać masovno na ulice i otjerat apsolutno svakog političara u zemlji jedan kontinent dalje od RH.Onda možda bude bolje.
Koji je ovo lik...
... ako firma posluje u dobitku puno vecem od gore navedenoga, zasto onda poslodavac smanjuje place za oko 20 - 30 % kada se uzmu sve stavke u obzir ... ako ima viska radnika - otkuda onda prekovremeni ... treba pogledati omjere trgovackih putnika i uprave naspram proizvodnje koja nemoze biti automatizirana ... sindikat ppdiv -a se ne zauzima za svoje radnike i za njihova prava, trebao bi i on stati u obranu radnika i radnih mjesta, jel tome i sluzi sindikat u ostalom, koliko je meni poznato, a ne stati i drzati stranu poslodavca ... ima dosta stvari u pivovari kojim se da pozabaviti ... a svi vi znate da kada se jednom smanje prava i place radnika da se nikada vise nece vratit na staro ... ipak nije sve tako bijelo kada se uzme u obzir
gospodo,nije pitanje samo radnika pivovare
to je pitanje dostojanstva svih radnika
radnici su danas robovi,cak je i rob bio cjenjeniji
nemam ja nista protiv nijednog vlasnika nijedne firme,
neka vozi "majbaha" neka vozi avion ali ne preko ledja radnika
figurativno
ljudi jos nisu svjesni da je stvar ali stvarno u njihovim rukama
ali to sto traze,traze na pogresan nacin!
kriticna masa se povecava i sad je vrijeme da se to iskoristi
ali bojim se da su ljudi previse sebicni da nesto i pokusaju uciniti
:)
Che_079

gospodo,nije pitanje samo radnika pivovare
to je pitanje dostojanstva svih radnika
radnici su danas robovi,cak je i rob bio cjenjeniji
nemam ja nista protiv nijednog vlasnika nijedne firme,
neka vozi "majbaha" neka vozi avion ali ne preko ledja radnika

Boreci se u rovovima i plebiscitarno dajuci potporu desnim svjetonazorima, upravo su ti radnici zasluzni za ovakvo drustvo. Bez nihove krvi, zuljeva i leseva - ne bi svega ovoga bilo.

Vidis, zajebano je to kad covjek podrzi neku ideju nadajuci se da ce upravo on biti onaj s bicem u ruci, a ne preko ledja... Kockanje na sve ili nista...

Bolje da su igrali loto...
Svako malo mozete vidjeti da Pivovara zaposljava ljude u marketingu i kao trgovačke putnike(a svi znamo da se Osječko ne moze popiti i u nekim kafićima u samom centru,a kamoli dalje),a cilj im je otpustiti ljude u proizvodnji koja je već sad mizerna...

A da ne pricamo kako je doticni direktor(ako to stvarno jest) zaposlio pola svog sela u toj istoj Pivovari,a ljudi koji su tu preko trideset godina predstavljaju visak...

mislim da su neke stvari i vise nego jasne...
Freya_os

Svako malo mozete vidjeti da Pivovara zaposljava ljude u marketingu i kao trgovačke putnike(a svi znamo da se Osječko ne moze popiti i u nekim kafićima u samom centru,a kamoli dalje),a cilj im je otpustiti ljude u proizvodnji koja je već sad mizerna..

Očigledno ne radiš u sektoru komercijale pa ovako pričaš. Uvrstiti jedan artikl u neku radnju ili kafić ne ide po principu "dobar dan. dobar dan. hoćete prodavati moj artikl?", nego po principu koliko novaca nudiš za uvrštavanje tog artikla. Koliko je teško shvatiti ishod borbe između osječke pivovare sa AB Inbevom(žuja, becks, stella itd..) i Carslbergom(pan, tuborg, carslberg)!? Da vlasnici kafića i trgovina razmišljaju na način da treba pogurati ovu, sa svih strana naguženu Slavoniju, bilo bi i osječkog piva u svim kafićima, i kanditovih pralina u svakoj trgovini i svih artikala saponie, žvečeva, megglea itd.. Ali to nije tako jer je samo "para" bitna! Surova realnost! Pljujete po Komaku, a pijete Žuju! Pljujete po Kanditu zbog ne isplaćenih plaća, a jedete Kraš! Počnite malo "gurati" lokalne proizvode pa će nam svima biti bolje..
Burence

Freya_os

Svako malo mozete vidjeti da Pivovara zaposljava ljude u marketingu i kao trgovačke putnike(a svi znamo da se Osječko ne moze popiti i u nekim kafićima u samom centru,a kamoli dalje),a cilj im je otpustiti ljude u proizvodnji koja je već sad mizerna..

Očigledno ne radiš u sektoru komercijale pa ovako pričaš. Uvrstiti jedan artikl u neku radnju ili kafić ne ide po principu "dobar dan. dobar dan. hoćete prodavati moj artikl?", nego po principu koliko novaca nudiš za uvrštavanje tog artikla. Koliko je teško shvatiti ishod borbe između osječke pivovare sa AB Inbevom(žuja, becks, stella itd..) i Carslbergom(pan, tuborg, carslberg)!? Da vlasnici kafića i trgovina razmišljaju na način da treba pogurati ovu, sa svih strana naguženu Slavoniju, bilo bi i osječkog piva u svim kafićima, i kanditovih pralina u svakoj trgovini i svih artikala saponie, žvečeva, megglea itd.. Ali to nije tako jer je samo "para" bitna! Surova realnost! Pljujete po Komaku, a pijete Žuju! Pljujete po Kanditu zbog ne isplaćenih plaća, a jedete Kraš! Počnite malo "gurati" lokalne proizvode pa će nam svima biti bolje..

A kako znas da ne pijem Osječko i ne jedem Kanditove proizvode...?? I da ne zelim da nesto bude od te firme...ali time sto sam usko vezana uz sva dogadjanja tamo,znam da je nazalost i za vrijeme Gucica ta firma bolje stajala nego sad...I oprosti,molim te,ali radila sam na moru i imas cak i tamo Kanditove proizvode...i Meggle...a nema Osječkog...cak ni u Osijeku!!
... jutros je zapoceo strajk u organiziaciji HUS- a, dok je PPDIV potpisao sa Komakom kolektivni ugovor jucer. Sto reci osim da se nadamo da ce drzava hitno reagirati u ovom slucaju i spasiti ono sto je ostalo.
Stvarno je sramota, ako se već ide u štrajk da niste ujedinjeni..
eto naprimjer grčka je kompletno u štrajku, i državni i privatni sektor-zbog najavi štednje u državnom sektoru..a svejedno su privatnjaci s njima u štrajku..a vas 300 u dva sindikata ne možete otić skupa u štrajk.
eto kakav smo narod.
CokoPralina

zbonj

Pa ne može njemu 50 ljudi točit pivo a konkurentskim firmama 5 ljudi i 1 stroj. Njegov proizvod je automatski skuplji i ne prolazi na tržištu. Takvoj firmi je zagarantirana propast. Sori na iskrenosti prema ljudima ( sa kojima suosjećam ) koji bi trebali dobiti otkaz ali to je realnost!

E o tome ja govorim.
BTW znam da je pivovara nabavila stroj koji ima mogucnost napunit nekih 30000 ili 40000 (da,30 ili 40 tisuca - neznam tocno) boca u jednom satu! E sad, mislim da jedna cijela smijena u pivovari nemoze rucno napuniti toliko za vrijeme cijelog radnog vremena koliko taj stroj moze u jednom satu (ili 2)... i to je to. Modernizacija ili propast.
Sto se tice onih 20% - sad nije sezona niti je ikad bila preko zime, cim zatopli siguran sam da ce se povecati potrosnja piva :)

BTW2 nisam gej niti imam ista protiv njih - ja jednostavno OBOZAVAM cokoladne praline :D - otud i moj nick

pivovara prijatelju dragi ima takve strojeve godinama a ručno se pivo punilo prije 20-ak godina a osim PEt linije koja je napravljena za vrijeme Gucića ništa novo Komak nije napravio u Pivovari .

Na te sve strojeve netko mora paziti,jer nemože jedan čovjek paziti na 3 stroja ili dva(govorim iz iskustva) jer često puta nešto zapne ili neka etiketa ili boca,ili pukne boca...osječko se pivo prodaje daleko bolje nego proteklih godina i stoga Komak nema osnove tražiti smanjenje plaće za 40-50 posto plus ukidanje prijevoza i toplog obroka(pa kad to zbrojimo radnik bi trebao raditi za 2000 kuna a ako putuje nek mu na gorivo ili kartu ode samo 500 kuna i na hranu 500 s čima da prehrani svoje obitelji???sa 1000 kuna?)
Freya_os

Svako malo mozete vidjeti da Pivovara zaposljava ljude u marketingu i kao trgovačke putnike(a svi znamo da se Osječko ne moze popiti i u nekim kafićima u samom centru,a kamoli dalje),a cilj im je otpustiti ljude u proizvodnji koja je već sad mizerna...

A da ne pricamo kako je doticni direktor(ako to stvarno jest) zaposlio pola svog sela u toj istoj Pivovari,a ljudi koji su tu preko trideset godina predstavljaju visak...

mislim da su neke stvari i vise nego jasne...

zaposlio ljude koji su nesposobni i nedorasli poslu i stavljeni na radna mjesta da tlače i maltretiraju ostale "starosjedioce"
kišni čovjek

... jutros je zapoceo strajk u organiziaciji HUS- a, dok je PPDIV potpisao sa Komakom kolektivni ugovor jucer. Sto reci osim da se nadamo da ce drzava hitno reagirati u ovom slucaju i spasiti ono sto je ostalo.

to je sindikat koji je praktički sam Komak osnovao i natjerao neke ljude da budu članovi istog...i sad taj sindikat potpisuje kolektivne ugovore sa Komakom(sam sa sobom) a u HUS je veeeeeeeelika većina radnika-nezamislivo
zbonj

Po meni je najbitnije da se pokaže dali je Komak stekao vlasništvo zakonito ili nije i dali je on večinski vlasnik!!! To je osnovno pitanje.

Primitivno je razmišljanje da će se vlasnik firme podređivati svojim radnicima!?!? Di to ima?

Iznimno je bitno dali "novi vlasnik" ima časne namjere sa firmom. Moj odlični frend ( završio je faks i nije trgovački putnik ili šljaker ) radi u pivovari i prema njegovim riječima ja smatram da vlasnik želi napraviti nešto od pivovare.

Stoga, mi je primitivna pobuna radnika. Slična situacija je bila i sa Saponiom prije par godina. Ljudi su se žalili na otkaze ovo ono, ali nema drugog načina. Čovjek je išao u modernizaciju i smanjenje fiksnih troškova da bi mogao opstati. (koliko sam upućen Saponia danas stoji jako dobro) Svaki normalan čovjek tako razmišlja. Pa ne može njemu 50 ljudi točit pivo a konkurentskim firmama 5 ljudi i 1 stroj. Njegov proizvod je automatski skuplji i ne prolazi na tržištu. Takvoj firmi je zagarantirana propast. Sori na iskrenosti prema ljudima ( sa kojima suosjećam ) koji bi trebali dobiti otkaz ali to je realnost!

uopće mi nije jasna tvoja PRIMITIVNA izjava da ovo što se radnici bore za svoje plaće po tebi je primitivizam???
možda je to tebi primitivno jer si preko veze negdje dobio posao i sad uživaš ali radnicima koji rade preko 30-ak godina u Pivovari i svojim rukama su ju izgradili to je borba za goli život...

a da ne govorimo da je sin gospodina komaka jutros pokušao pregaziti radnike na ulazu u Pivovaru...

možete šta hoćete ali ne do kad hoćete
eyewear

zbonj

uopće mi nije jasna tvoja PRIMITIVNA izjava da ovo što se radnici bore za svoje plaće po tebi je primitivizam???
možda je to tebi primitivno jer si preko veze negdje dobio posao i sad uživaš ali radnicima koji rade preko 30-ak godina u Pivovari i svojim rukama su ju izgradili to je borba za goli život...

a da ne govorimo da je sin gospodina komaka jutros pokušao pregaziti radnike na ulazu u Pivovaru...

možete šta hoćete ali ne do kad hoćete

http://www.24sata.hr/news/osjecki-pivari-su-u-strajku-zbog-otkaza-i-manjih-placa/160630/

"...Na predstavnika radnika koji je autom zapriječio ulaz u Pivovaru nasrnuo je Komakov sin Ivica koji je, kao i direktorova kći, bez natječaja zaposlen u Pivovari. Fond za privatizaciju najavio je tužbu protiv Komaka zbog nerazjašnjenih okolnosti stjecanja 48 posto dionica Pivovare"
a jos bolja mi je komakova izjava:

"Neka štrajkaju. Dovest ću ljude koji hoće raditi po mojim pravilima, a HUS ću tužiti za izgubljenu dobit - rekao je Komak odbijajući pregovarati s radnicima. "

po njegovim pravilima????
komak kaže da će biti po njegovim pravilima-e neće:)
maniche

Naravno da nisu ujedinjeni, kada pripadaju sukobljenim političkim opcijama. I to ne samo predstavnici, nego i članovi.

eyewear

Ti koji rade 30 godina zasigurno nisu izgradili ovu pivovaru. Ili je laž da postoji 400 godina.

No ti isti nezadovoljni radnici, njih polovica, koji će štrajkati - nazovimo ih prigodno "Glavaševcima" - nisu se bunili kad je Pivovaru u sumnjivim okolnostima kupio Josip Gucić, pa ju vrlo brzo i lako umalo potpuno upropastio.

Freya_os

"...Na predstavnika radnika koji je autom zapriječio ulaz u Pivovaru nasrnuo je Komakov sin Ivica koji je, kao i direktorova kći, bez natječaja zaposlen u Pivovari.

Samo potpuni kreten od novinara može napisati u članku da je u privatnoj firmi netko dobio posao bez natječaja. Što je onda osoba koja takav kretenski članak prenese na forumu, ne bih znao.

eyewear

E hoće.

Naime, čovjek je, barem zasad, vlasnik firme. U civiliziranim zemljama uprava upravlja firmom, a ne sindikat (i to jedan od dva). Da sam Komak, otkazi bi prštali nevjerojatnom brzinom.

To naravno ne znači da se uskoro neće utvrditi da Komak nije vlasnik firme. Ako se ne varam, nezadovoljni sindikat Glavaševaca podnio je pregršt kaznenih prijava, i ako su u pravu, nemaju razloga strahovati. No njima se štrajka i prije nego Državno odvjetništvo napravi posao, što je znakovito samo po sebi. Prije i nego što će Fond za privatizaciju tužiti Komaka.

Sve je to klasičan primjer kako propadaju hrvatske firme. Očito da nema spasa za Osječku pivovaru - kada pogledamo te ljude koji tamo rade, to je barem jasno. Glavaševci, Đapićevci, Gucićevci, Komakovci...

Činilo se da taj Komak, koliko god nezgrapno istupao u javnosti, ima dobre namjere i barem solidan početak. No, nikad nećemo saznati da li bi i uspio. Teško ćemo saznati i kako je došao do Pivovare, no za pretpostaviti je da nije sve bilo, kako bi rekli, u skladu sa zakonom.
tko je trenutno vlasnik pivovare?
Samo budala moze reci da su ovi sto strajkaju "Glavasevci" kad su ti isti strani radnici nekad bili kolege istom tom Komaku i oni su ti koji su godinama osporavali vlasnistvo gucicu i pomogli Komaku a dodje do te iste firme...A cim se dokopao firme sad mu isti ti radnici nepotrebni "konji"(kako ih sam naziva)...
Ma sve to treba poništiti, oduzeti dionice i iz početka. Odakle nekom vozaču u pivovari novac da kupi tolike dionice pivovare? I po kojoj cijeni? Ta NAŠA Pivovara Osijek 20 godina se sistematski pljačka i uništava. I prije se marisalo pivo, to nije nikakva tajna. Ali u zadnjih 20 godina to je sve podivljalo. Ne znaš tko pije a tko pljačka...
W.M. Felt

maniche

Naravno da nisu ujedinjeni, kada pripadaju sukobljenim političkim opcijama. I to ne samo predstavnici, nego i članovi.

eyewear

Ti koji rade 30 godina zasigurno nisu izgradili ovu pivovaru. Ili je laž da postoji 400 godina.

No ti isti nezadovoljni radnici, njih polovica, koji će štrajkati - nazovimo ih prigodno "Glavaševcima" - nisu se bunili kad je Pivovaru u sumnjivim okolnostima kupio Josip Gucić, pa ju vrlo brzo i lako umalo potpuno upropastio.

Freya_os

"...Na predstavnika radnika koji je autom zapriječio ulaz u Pivovaru nasrnuo je Komakov sin Ivica koji je, kao i direktorova kći, bez natječaja zaposlen u Pivovari.

Samo potpuni kreten od novinara može napisati u članku da je u privatnoj firmi netko dobio posao bez natječaja. Što je onda osoba koja takav kretenski članak prenese na forumu, ne bih znao.

eyewear

E hoće.

Naime, čovjek je, barem zasad, vlasnik firme. U civiliziranim zemljama uprava upravlja firmom, a ne sindikat (i to jedan od dva). Da sam Komak, otkazi bi prštali nevjerojatnom brzinom.

To naravno ne znači da se uskoro neće utvrditi da Komak nije vlasnik firme. Ako se ne varam, nezadovoljni sindikat Glavaševaca podnio je pregršt kaznenih prijava, i ako su u pravu, nemaju razloga strahovati. No njima se štrajka i prije nego Državno odvjetništvo napravi posao, što je znakovito samo po sebi. Prije i nego što će Fond za privatizaciju tužiti Komaka.

Sve je to klasičan primjer kako propadaju hrvatske firme. Očito da nema spasa za Osječku pivovaru - kada pogledamo te ljude koji tamo rade, to je barem jasno. Glavaševci, Đapićevci, Gucićevci, Komakovci...

Činilo se da taj Komak, koliko god nezgrapno istupao u javnosti, ima dobre namjere i barem solidan početak. No, nikad nećemo saznati da li bi i uspio. Teško ćemo saznati i kako je došao do Pivovare, no za pretpostaviti je da nije sve bilo, kako bi rekli, u skladu sa zakonom.

o kojim ti glavaševcima ti pričaš?radio sam tamo...nitko nije za glavaša prijatelju...a firmu su izgradili ako ne ti ljudi onda njihovi očevi djedovi...ako ćemo iskreno očito je da je glavaš vlasnik pivovare;) tako da si pobrko lončiće...

a što se tiče gucića u čije sam vrijeme i ja radio,plaća je uvijek bila redovita...plaćali se prekovremeni,slobodni dani,igrađena PET linija...stoga,gucić je bio "mila majka" za ovog gospodina komaka....

a on je kao vozač kupio pivovaru za sitnu lovu koju mu je kao dala sestra koja je podigla kredit u njemačkoj:):):) smiješan si prijatelju i nemoj pisati o nečemu što neznaš.pozdrav
eyewear

o kojim ti glavaševcima ti pričaš?radio sam tamo...nitko nije za glavaša prijatelju...

Makar šta. I meni svašta pada na pamet.

eyewear

a firmu su izgradili ako ne ti ljudi onda njihovi očevi djedovi...

Znači da se u pivovari već stoljećima radnici primaju po familijarnoj liniji? Kako onda možete prigovarati Komaku što je zaposlio sina? Pivovara je izgleda, drugi naziv za nepotizam.

eyewear

ako ćemo iskreno očito je da je glavaš vlasnik pivovare;) tako da si pobrko lončiće...

a što se tiče gucića u čije sam vrijeme i ja radio,plaća je uvijek bila redovita...plaćali se prekovremeni,slobodni dani,igrađena PET linija...stoga,gucić je bio "mila majka" za ovog gospodina komaka....

Ako ćemo iskreno, jedino je pitanje zašto se uopće trudim odgovarati na ovakve nebuloze. Čak i vrapci na osječkim granama znaju tko je Guciću za par milijuna ondašnjih njemačkih maraka sredio pivovaru, te tko se rukama i nogama borio da ista ostane u Gucićevom vlasništvu - pogađate, Glavaš.

A ako je Gucić bio mila majka za ovog Komaka, svaki je komentar suvišan. Važno da je tebi plaća bila redovita - to što je firma rapidno propadala, nikom ništa. Ti si dokaz da radnike katkad ne treba ništa pitati - slično kao i u Đakovštini. Inače, Gucić je garantirao vedru budućnost, pa zar nisu i ostale firme tog švercera zlata izvrsno poslovale?

eyewear

a on je kao vozač kupio pivovaru za sitnu lovu koju mu je kao dala sestra koja je podigla kredit u njemačkoj:):):) smiješan si prijatelju i nemoj pisati o nečemu što neznaš.pozdrav

Ja zaista ne znam kako je kupio pivovaru. To je potpuno svejedno, uostalom, ako će firma početi raditi uspješno, makar otpustila pola zaposlenika. No zanimljivo je da ti znaš kako je Komak kupio pivovaru - kako će to očito biti predmet interesa Državnog odvjetništva i Fonda za privatizaciju, stvar će izgleda biti brzo riješena - samo trebaju kontaktirati tebe, bivšeg radnika, da im to ispričaš.
maniche

..a vas 300 u dva sindikata ne možete otić skupa u štrajk.

... nemogu otici skupa jel je PPDIV uz Komaka i uopce nedrzi do prava radnika , ljudi koji su tu uclanjeni su sezonci i ljudi koje je Komak doveo ( samo da ostanu raditi ) i sefovi ...

... strajkati je u ovom slucaju potrebno jel se vrsi samovolja pojedinaca i krsi zakon, smanjuje se placa i prava radnika i katalog radnih mjesta nije po zakonu, ali je najveci razlog taj da se nastoji ukazati na sve to i da se pokrene drzavni aparat, a ne da ispadne da se radnici slazu sa svime i sute, zato je doslo do strajka ... bilo bi i vise ljudi samo da se neboje za svoja radna mjesta ...

..smatram da su ti ljudi opravdano stupili u strajk jel mislim da pivovara nije zasluzila da prode kao i sve slavonske firme giganti ... svi bi trebali pokazati barem malo suosjecanja prema tim ljudima ...
W.M. Felt

eyewear

o kojim ti glavaševcima ti pričaš?radio sam tamo...nitko nije za glavaša prijatelju...

Makar šta. I meni svašta pada na pamet.

eyewear

a firmu su izgradili ako ne ti ljudi onda njihovi očevi djedovi...

Znači da se u pivovari već stoljećima radnici primaju po familijarnoj liniji? Kako onda možete prigovarati Komaku što je zaposlio sina? Pivovara je izgleda, drugi naziv za nepotizam.

eyewear

ako ćemo iskreno očito je da je glavaš vlasnik pivovare;) tako da si pobrko lončiće...

Ako ćemo iskreno, jedino je pitanje zašto se uopće trudim odgovarati na ovakve nebuloze. Čak i vrapci na osječkim granama znaju tko je Guciću za par milijuna ondašnjih njemačkih maraka sredio pivovaru, te tko se rukama i nogama borio da ista ostane u Gucićevom vlasništvu - pogađate, Glavaš.

A ako je Gucić bio mila majka za ovog Komaka, svaki je komentar suvišan. Važno da je tebi plaća bila redovita - to što je firma rapidno propadala, nikom ništa. Ti si dokaz da radnike katkad ne treba ništa pitati - slično kao i u Đakovštini. Inače, Gucić je garantirao vedru budućnost, pa zar nisu i ostale firme tog švercera zlata izvrsno poslovale?

eyewear

Ja zaista ne znam kako je kupio pivovaru. To je potpuno svejedno, uostalom, ako će firma početi raditi uspješno, makar otpustila pola zaposlenika. No zanimljivo je da ti znaš kako je Komak kupio pivovaru - kako će to očito biti predmet interesa Državnog odvjetništva i Fonda za privatizaciju, stvar će izgleda biti brzo riješena - samo trebaju kontaktirati tebe, bivšeg radnika, da im to ispričaš.

stvarno su ti neke izjave u najmanju ruku čudne...
a što je to komak pozitivno napravio za pivovaru???
eyewear

Kao osoba koja rad te firme prati u medijima, zapamtio sam nekoliko stvari - nova boca, drugačiji marketing, investicija u proizvod (navodno se kvaliteta piva poboljšala, tako kažu oni koji ga piju), a najvažnije od svega, Pivovara je nakon 8 godina prvi puta poslovala s dobiti. Nije ne znam što, ali je pomak nabolje.

Kako je cilj svake firme da ostvaruje dobit, to u isto vrijeme garantira da firma neće propasti. Hoće li dobiti biti i za godinu ili dvije, to ćemo vidjeti, ali zasigurno je neće biti ako radnici budu kamionima blokirali ulaz u firmu. Kaže se - sjeku granu na kojoj sjede.

Ne treba zaboraviti - Pivovara nije brodogradilište - ako počne bilježiti gubitke otići će u stečaj, i nitko ju neće spasiti. Samo iz tog razloga ne podržavam ovakve poteze sindikata - otpuštanja mora biti, jer je očito radnika previše. Bolje i to, nego da propadne cijela firma. Iako bi mi svi bili sretni kad bi Pivovara proizvodila piva više od Heinikena i zapošljavala 100.000 ljudi.
popravila se kvaliteta piva, tako se barem meni čini.
dal je to zbog te nove boce i medijske prisutnosti, ne znam..al pivo je nakako bolje.
felt ima istine u tome što ti pričaš ali ako je istina da taj želi rezat plaće 40-50% onda jebiga..pa ne rade ti ljudi za 8 tisuća kuna.
Pivo se popravilo i prije početka medijske kampanje! ;)
W.M. Felt

eyewear

Kao osoba koja rad te firme prati u medijima, zapamtio sam nekoliko stvari - nova boca, drugačiji marketing, investicija u proizvod (navodno se kvaliteta piva poboljšala, tako kažu oni koji ga piju), a najvažnije od svega, Pivovara je nakon 8 godina prvi puta poslovala s dobiti. Nije ne znam što, ali je pomak nabolje.

Kako je cilj svake firme da ostvaruje dobit, to u isto vrijeme garantira da firma neće propasti. Hoće li dobiti biti i za godinu ili dvije, to ćemo vidjeti, ali zasigurno je neće biti ako radnici budu kamionima blokirali ulaz u firmu. Kaže se - sjeku granu na kojoj sjede.

Ne treba zaboraviti - Pivovara nije brodogradilište - ako počne bilježiti gubitke otići će u stečaj, i nitko ju neće spasiti. Samo iz tog razloga ne podržavam ovakve poteze sindikata - otpuštanja mora biti, jer je očito radnika previše. Bolje i to, nego da propadne cijela firma. Iako bi mi svi bili sretni kad bi Pivovara proizvodila piva više od Heinikena i zapošljavala 100.000 ljudi.

Ti pratis u medijima(???),a neki od nas imaju članove obitelji koji tamo rade 30 godina...tako da smo malo upuceniji kako se sve odvija tamo...
i sto sada? doci cu u osijek i ostati zedan iili piti pan?
Ne znam kakva je situacija 'unutra',ali postoje i elegantnija rjesenja ovog pitanja od fizicke blokade poduzeca.
bazooka_joe

i sto sada? doci cu u osijek i ostati zedan iili piti pan?
Ne znam kakva je situacija 'unutra',ali postoje i elegantnija rjesenja ovog pitanja od fizicke blokade poduzeca.

A sto kada se sva ta "elegantna" rješenja istrose,a direktor i dalje ne postuje zakone nego radi sto i kako on hoce??
vama zbilja nije jasno da komak ništa dobro u pivovaru nije donio,sve ideje o amrketingu i boci su već postojale,čovjek uništava firmu...

na čemu on zasniva svoje argumente za drastično smanjenje plaće ako firma posluje u dobitku???
nije mi jasno kako neko može braniti komaka!pa taj je nemarom države došao na čelno mjesto pivovare iako ima 4 razreda osnovne škole.već je ne poštujući prošlogodišnji kol.ugovor smanjio plaće radnicima za 30%,potpisuje nebulozni kol.ugovor sa sindikatom u kojem ima 15 radnika(đubrad o šefova i radnici na određeno),planira otjerati 100 ljudi a istovremeno prima nove,pada mu prodaja iako laže da raste,prodaje nekretnine i pokretnine pivovare i to prikazuje u dobit,te si isplaćuje dividendu.istovremeno njegov sin maltretira starije ljude te svakodnevno po nekoliko paleta piva da bi zadovoljio svoju kockarsku strast,a neki još krive radnike što štrajkaju.stvarno sramota!
Bla, bla, bla.... I ja bi štrajkao da ne dobijem otkaz na poslu na kojem ništa ne radim a plaćaju me.
murinjos

pada mu prodaja iako laže da raste

Mislim da nema istine u ovoj tvojoj izjavi; radim u drugoj firmi ali pratim prodaju i marketing pivovare u svakoj radnji koju obilazim i nigdje nisam dobio odgovor da se prodaja piva smanjila, čak štoviše, sve ostalo je stalo osim piva i cigara!

Zašto ljudi nisu na strani radnika!? Zato što se zna da tamo radi masa ljudi koji su pijani na radnom mjestu i ne žele raditi! Znam osobno putnika pivovare koji je donio 20-ak narudžbi da bi mu netko tamo prigovarao u smislu "tko će to slagati i voziti"!? Pa halo, tako nekome bi odmah uručio radnu knjižicu i nogu u dupe - doslovno!

Prenijet ću jednu izjavu koju sam čuo od vlasnika jednog kafića: "Ne znam šta se uopće Komak j... na taj način. Nek jednostavno ušeta u smjenu sa dregerom u ruci i riješit će se 30% radnika!". Smiješna izjava ali i istinita.. Onaj "ljubazni i uvijek nasmiješeni" čiko u diskontu sumnjam da je i 1 dan ispod 1.5 promila!

pola od vas ovdje piše gluposti i stvari koje ne znaju.Bivša sam radnica Pivovare i radila sam sa Komakom te ga jako dobro poznajem.Taj Komak koji je radio prije rata kao vozač i dobro se okoristio u to vrijeme,je kod prodaja prvih dionica,nagovarao radnike koji nisu znali u ono vrijeme što je dionica da im proda za sitne pare,a pošto je to bilo poslije ratno vrijeme i ljudi nisu imali novaca,dali su se nagovoriti i prodali mu svoje dionice za 100 do 300 onda maraka.Da bi za par godina ostali radnici prodali (ne svi) Guciću za 25000 maraka.Pa mi onda neka neko kaže da ih Komak nije prevario.Naime naivnim ljudima u ono vrijeme je prodao priču da te dionice ništa neće vrijediti da je to običan papir a ljudi kada nemaju novaca ne razmišljaju.Kada je dobio otkaz,obilazio je stalno radnike i uvlačeći im se govorio da će on uz podršku radnika biti vlasnik i najbolji direktor ikada.Da skratim ,došao je u Pivovaru na sumnjiv način i to će riješiti sud i u kratkom roku uveo svoja nestručna pravila.Doveo je svoju kćer i sina za kojekakve direktore i zaposlio iz svog sela Jelisavca ljude a stare radnike se želi riješiti.Sada hoće dati otkaze istim tim ljudima koji su mu naivno prodali dionice i koje je iskoristio.A što se tiče njegova sina i kćerkice ,užas iživljavaju se i deru na radnike koji im mogu roditelji biti a nemaju pojima o poslu.Ono što se sada događa u Pivovari nikada nije bilo gore .,ja sam se izvukla na vrijeme od takvog ponašanja ali žao mi je tih radnika i šta sada doživljavaju.A oni pametnjakovići koji pišu gluposti da odobravaju neke postupke Komaka ,neka se malo informiraju pa neka onda komentiraju.........a Komaka i njegove nove radnike stići će sudbina Gucića (kad je on bio direktor dobivali smo bar plaće i prekovremene i stimulacije)
uvanov

pola od vas ovdje piše gluposti i stvari koje ne znaju.Bivša sam radnica Pivovare i radila sam sa Komakom te ga jako dobro poznajem.Taj Komak koji je radio prije rata kao vozač i dobro se okoristio u to vrijeme,je kod prodaja prvih dionica,nagovarao radnike koji nisu znali u ono vrijeme što je dionica da im proda za sitne pare,a pošto je to bilo poslije ratno vrijeme i ljudi nisu imali novaca,dali su se nagovoriti i prodali mu svoje dionice za 100 do 300 onda maraka.Da bi za par godina ostali radnici prodali (ne svi) Guciću za 25000 maraka.Pa mi onda neka neko kaže da ih Komak nije prevario.Naime naivnim ljudima u ono vrijeme je prodao priču da te dionice ništa neće vrijediti da je to običan papir a ljudi kada nemaju novaca ne razmišljaju.Kada je dobio otkaz,obilazio je stalno radnike i uvlačeći im se govorio da će on uz podršku radnika biti vlasnik i najbolji direktor ikada.Da skratim ,došao je u Pivovaru na sumnjiv način i to će riješiti sud i u kratkom roku uveo svoja nestručna pravila.Doveo je svoju kćer i sina za kojekakve direktore i zaposlio iz svog sela Jelisavca ljude a stare radnike se želi riješiti.Sada hoće dati otkaze istim tim ljudima koji su mu naivno prodali dionice i koje je iskoristio.A što se tiče njegova sina i kćerkice ,užas iživljavaju se i deru na radnike koji im mogu roditelji biti a nemaju pojima o poslu.Ono što se sada događa u Pivovari nikada nije bilo gore .,ja sam se izvukla na vrijeme od takvog ponašanja ali žao mi je tih radnika i šta sada doživljavaju.A oni pametnjakovići koji pišu gluposti da odobravaju neke postupke Komaka ,neka se malo informiraju pa neka onda komentiraju.........a Komaka i njegove nove radnike stići će sudbina Gucića (kad je on bio direktor dobivali smo bar plaće i prekovremene i stimulacije)

To je prava istina! Svaka čast! :worship:

Tagovi