Čimpanze u šoku zbog detonacija odbijaju jelo!

Osijek

Čimpanze u šoku zbog detonacija odbijaju jelo!

Iako je pronađen i uništen samo manji dio od 1.200 mina, koliko ih očekuju demineri na lijevoj obali Drave, posljedice ovih snažnih eksplozija u samo tri dana tijekom prošlog tjedna izazvale su psihički šok kod stanovnika Tvrđavice, ali i životinja u osječkom Zoološkom vrtu. Naime, od posljedica detonacijaca trese se cijeli Osijek, a u samo nekoliko stotina metara udaljenom Zoološkom vrt došlo je i do urušavanja nastamba životinja.

- Prve napukline i odron žbuke sa stropa primijetili smo u petak poslijepodne u nastambi leoparda i jaguara. No, u subotu ujutro čuvari su doživjeli neugodno iznenađenje, kada su ugledali u potpunosti urušen strop, srećom životinje nisu ozlijeđene. Riječ je o zgradi staroj koliko i Zoološki vrt, odnosno 50 godina, a životinje uopće više ne puštamo unutra jer se bojimo daljnjeg urušavanja koje bi ih moglo ozlijediti, stoga su stalno u otvorenom dijelu kaveza. U vrijeme deminiranja ponašaju se čudno, pa leopard sjedne iza drveta i izbezumljeno promatra dim koji se diže iz susjedne šume, priča Denis Vedlin, voditelj smjene u Zoološkom vrtu.

Detonacije su inače najviše pogodile čimpanze, koje u petak uopće nisu željele jesti večeru, inače glavni obrok, kojem se najviše raduju.

- Sami su pobjegli u zatvoreni dio nastambe, te se zatvorili, a onda su sjeli u krug i nabili se jedan na drugoga. Neizmjerno su preplašeni. Detonacije su djelovale i na krokodile, kojima u vodi detonacije i vibriraju, pa pri svakoj eksploziji snažno udare repom. Ne znamo do kada će ovo trajati, ali nitko nas nije prethodno upozorio, niti nazvao da pita kako su životinje, kaže Zdenko Srđak, voditelj Zoološkog vrta.

Direktor tvrtke Nitro, Fitim Kurti, koja je izvođač deminiranja, kaže da je situacija na terenu iznenadila i deminere.

- Prema prvim pretpostavkama, na tom se području nalazi oko 920 mina. No, mi smo već do sada pronašli i uništili 1.760 mina – 1.100 protuoklopnih i 660 protupješačkih. Do sada smo razminirali 659.000 kvadrata, a čini se da je na terenu još oko 3.200 mina. Razminiranje će trajati još najmanje 10 dana, te molimo Osječane za strpljenje, kazao je Kurti.

U Nitrou kažu kako je prema pravilima dopušteno uništavati 50 kilograma eksploziva odjednom, a oni ne prelaze granicu od 35 kilograma. U slučaju da na nekim objektima u gradu dođe do oštećenja, primjerice pucanja stakla zbog detonacija, Kurti je pozvao građane da im to prijave, jer sve je osigurano, no prije toga bit će provedeno vještačenje je li oštećenje nastalo od detonacija. Naime, zbog izrazite nestabilnosti, pronađena minsko-eksplozivna sredstva ne mogu se uklanjati, već se moraju uništavati na mjestu pronalaska. Inače, riječ je o projektu koji financiraju Hrvatske šume, a razminirava se 970.000 kvadrata šume topole, namijenjene za sječu.

Stanari Gornjodravske obale u petak su posebno bili uznemireni razminiravanjem. Od detonacija se tresla cijela ulica neposredno uz Dravu.

- Od udara otvarali su se prozori, a na parkiralištu su se uključivali alarmi automobila. Ovo je postalo nepodnošljivo, priča H.S., stanovnica Gornjodravske obale. Najteže je objasniti djeci da se ne događa ništa opasno u neposrednoj blizini. Djeca mlađih uzrasta sa strahom su kretala na poslijepodnevnu nastavu.

Zaštitari životinja iz Udruge "Život" napominju da će sljedećih 10 dana biti iznimno teško za životinje u zatočeništvu, no i kako trebamo biti svjesni da će ovim razminiranjem biti spašen život brojnih životinja u šumi, koje su do sada stradale prolazeći ovim prostorom.

- U Azilu smo primili nekoliko poziva od ljudi kojima su pobjegli psi od straha, a moj pas razbolio se od šoka i dobio temperaturu. Životinjama predstoji 10 teških dana, upozorio je Davorko Feil iz Udruge.

Piše: Nefreteta Zekić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Glas-Slavonije.hr
vatu u uši
stvarno...

valjda je bolje da netko odvozi mine koje su stare 15 godina pa da fino u transportu detonira teret po mogućnosti u naseljenom mijestu blizu škole, kako bi broj žrtava bio veći....

ili možda da demineri svojim tjelima legnu na mine i zaštite jadno pučanstvo i kuce i mace i majmune (i ove prave i ove ljudske koji su navedeni u članku), kako bi oni mogli fino papati i kakiti, i kako im se krhki metabolizam ne bi poremetio

mislim stvarno...
toliko ih ima i konačno se to pitanje riješava kako se nebi izgubio niti jedan LJUDSKI život više od tih prokletih mina, kako ne bi imali sugrađane invalide osakaćene tim prokletim minama, ali fokus je na staklu ,oknima, majmunu koji nemože jesti banane, tzv. ljubitelju i zaštitniku životinja čiji je jadni ćuko pobjego jer se ukenjo od detonacije, a udrugu bi mu mogla malo pročešljat financijska i porezna btw, da vidimo koliko on to voli životinje a koliko sebe

pa da bezveze najbolje da mine ostanu tamo di jesu ionako ćemo ih ukloniti kada neki izletnik ili nečije dijete nagazi na njih.... ;(
jadne zivotinjice
..jesu jadne, ali taj se posao mora obaviti...što se zoo vrta tiče, da su ga obnavljali umjesto gradili hotel, ne bi se srušio strop....
Ma i jadne životinje i stanari, al bolje da se to sad detonira prije nego netko stane na minu. Radije neka to pretrpe nego da se žale. Toga bi barem ljudi trebali biti svjesni ako nisu majmuni.
inspektormaska

stvarno...

mislim stvarno...

pa da bezveze najbolje da mine ostanu tamo di jesu ionako ćemo ih ukloniti kada neki izletnik ili nečije dijete nagazi na njih.... ;(

Halo, šefe! Nisu u pitanju ni kuce ni mace, nego stres koji ta detonacija ostavi. Dođi lijepo kod mene na ručak u Tvrđavicu kad detoniraju pa ćeš vidjeti kako je milina kad ti štokovi od prozora poispadaju iz zida, a žbuka padne u juhu.

To što se čuje u gradu je Natko Zrnčić Pičkin-Dim od onoga što nam grči danima želudac.

Dođeš s posla gruvaju, jedeš gruvaju, hoćeš pružiti noge pol sata oni i dalje gruvaju. Nit znaš kada, nit koliko. Nekad jedna nekad pet.

Sigurno je da se to treba odraditi, da se konačno sve to očisti od mina, ja sam prvi za to, ali sad ga pretjera. :evil:
"...a razminirava se 970.000 kvadrata šume topole, namijenjene za sječu....."
fino, a što će onda biti namjesto tih stabala?
sigurno ne poljoprivredno zemljište...
ode još malo zelenila iz okolice grada.
neće dugo proći, počet će oni i Kopački rit krčit....
Koliko vidim po tekstu i komentarima slučajno je otkriven novi način dijete. Dakle, samo opiči...
inspektormaska

valjda je bolje da netko odvozi mine koje su stare 15 godina pa da fino u transportu detonira teret po mogućnosti u naseljenom mijestu blizu škole, kako bi broj žrtava bio veći....

Sve je to jasno i divno, ali netko prije 15 godina je te mine morao donijeti u kamionu kako bih fino poslagao tamo. Pa nisu ih radili na licu mjesta, mislim. Neka naprave određene mjere opreza i to je to, ali, pretpostavljam, da je ovako jeftinije.

Re: Čimpanze u šoku zbog detonacija odbijaju jelo!

Rizik prevoženja mine koja se dovozi iz skladišta i mine koja je bila u zemlji 18 godina je sigurno isti :D Prosječna protutenkovska mina sadrži oko 6 kg eksploziva, a ovdje ih je pronađeno 1100 pa razmisli što bi značilo prevoženje tog tereta.
DrugsBunny

inspektormaska

Sve je to jasno i divno, ali netko prije 15 godina je te mine morao donijeti u kamionu kako bih fino poslagao tamo. Pa nisu ih radili na licu mjesta, mislim. Neka naprave određene mjere opreza i to je to, ali, pretpostavljam, da je ovako jeftinije.

da...a te mine su ko nove...još im i garancija vrijedi...nisu ni 30 god stare
morgan

kad se dio šume posječe, obično ide sadnja novih stabala...
Ispričavam se duboko, tek sam sada uvidio da u tekstu piše o "izrazitoj nestabilnosti" mina, u prvom čitanju mi je valjda to promaknulo. Prihvatite duboke isprike zbog gluposti.
Možda bi se čipanze bolje osjećale kad bi šef ZOO s njima igrao ringe-ringe-raja došo čika Paja. Molim gospodina Fitima Kurtija da nazove gospodina Zdenka Srđaka i pita kako su životinje. Onda će sigurno biti lakše i životinjama i Srđaku.
ja mislim da je najbolje da mine tamo zauvijek ostanu i da još djece ostane bez ruke jer čimpanze pate.
eto, a nova nam dvorana zjapi prazna.., kog vraga nisu evakuirali cijeli zoo na trpimirovu..
i tko je sad majmun? =)
Vlaja_

inspektormaska

stvarno...

mislim stvarno...

Halo, šefe! Nisu u pitanju ni kuce ni mace, nego stres koji ta detonacija ostavi. Dođi lijepo kod mene na ručak u Tvrđavicu kad detoniraju pa ćeš vidjeti kako je milina kad ti štokovi od prozora poispadaju iz zida, a žbuka padne u juhu.

To što se čuje u gradu je Natko Zrnčić Pičkin-Dim od onoga što nam grči danima želudac.

Dođeš s posla gruvaju, jedeš gruvaju, hoćeš pružiti noge pol sata oni i dalje gruvaju. Nit znaš kada, nit koliko. Nekad jedna nekad pet.

Sigurno je da se to treba odraditi, da se konačno sve to očisti od mina, ja sam prvi za to, ali sad ga pretjera. :evil:

...wtf :shock: ...imaš možda bolje rješenje?....mislim da dva tri tjedna gruvanja nisu toliko strašna...ili možda bi više volio da nedaobog, nečije dijete naleti na mine????......mislim, jednostavno ne vjerujem....
i to je razmišljanje osobe koja živi uz mine...
Jadne životinje...to će sigurno ostaviti dubokog traga na njima...super je što su napokon odlučili maknuti te mine, ali u svakom slučaju...netko će biti povrijeđen. Ne znam što se dobro moglo napraviti...možda se moglo njih negdje evakuirati...ali tko zna...

Znam, da kad sam na Trgu...to odjekuje...AJME! Kontam kako je tek u Tvrđavici i u ZOO vrtu...
ma ostavite mine...neka netko nagazi...neko dijete ili nešto...sve je u redu.....al nemoj da mi čimpanze ne jedu...alo...
Stella1989

Ne znam što se dobro moglo napraviti...možda se moglo njih negdje evakuirati...ali tko zna...

izgleda da nitko ne obraća pažnju na ovaj dio teksta:

"Naime, zbog izrazite nestabilnosti, pronađena minsko-eksplozivna sredstva ne mogu se uklanjati, već se moraju uništavati na mjestu pronalaska."
c-192

Stella1989

Ne znam što se dobro moglo napraviti...možda se moglo njih negdje evakuirati...ali tko zna...

"Naime, zbog izrazite nestabilnosti, pronađena minsko-eksplozivna sredstva ne mogu se uklanjati, već se moraju uništavati na mjestu pronalaska."

mislim da je žena mislila na životinje...da ih se evakuira negdje...a ne mine...

Izgleda da nitko ne obraća ni na konstataciju da detoniraju 35kg eksploziva, a ne 50kg.

Da mi možda ne želiš reći da su mine grupirane po 35kg eksploziva. PROM-ovka ima 425dg eksploziva u sebi. Dakle ako ih smiju prenositi s mjesta gdje su pronađene nema razloga da ih ne odvoze na x mjesto.

Floskule koje prodaju vrištećim majkama koje se busaju u prsa i urlaju o raznesenoj djeci neka zadrže za sebe. U tvrđavici nitko nije nastradao osim krivolovaca, lopova i pijanaca krivolovaca. Znam
Vlaja_

...U tvrđavici nitko nije nastradao osim krivolovaca, lopova i pijanaca krivolovaca. Znam

Ukoliko znaš, a hvališ se time, dužan si to prijaviti policijskoj upravi. Ovako činiš kazneno djelo prikrivanja. Dakle, odluči sam. Ili samo ovdje pišeš po onoj 'rekla, kazala'?
gum099

morgan

kad se dio šume posječe, obično ide sadnja novih stabala...

naglasak je na OBIČNO...al tešk oda će se to ovdje zbiti.
dao bog da griješim
GrgaZlatoper

Ukoliko znaš, a hvališ se time, dužan si to prijaviti policijskoj upravi. Ovako činiš kazneno djelo prikrivanja. Dakle, odluči sam. Ili samo ovdje pišeš po onoj 'rekla, kazala'?

Svi ljudi koji su stradali u šumi oko tvrđavice su uredno odveženi na trijažu ili mrtvozorniku. Nemam pojma zašto miješaš graševinu i tablete kad vidiš da ti škodi jer činiš kazneno djelo zatupljivanja i digresije od stvarne teme.
Vlaja_

Da mi možda ne želiš reći da su mine grupirane po 35kg eksploziva. PROM-ovka ima 425dg eksploziva u sebi. Dakle ako ih smiju prenositi s mjesta gdje su pronađene nema razloga da ih ne odvoze na x mjesto.

Floskule koje prodaju vrištećim majkama koje se busaju u prsa i urlaju o raznesenoj djeci neka zadrže za sebe. U tvrđavici nitko nije nastradao osim krivolovaca, lopova i pijanaca krivolovaca. Znam

A glupost je bezgranična..Prenošenje mine na manjoj udaljenosti (na području koje je btw osigurano) i prevoženje na tko zna koju udaljenost i blokiranje prometnica(ili bi ti možda bez toga) je baš isto. Zato što nitko osim ovih nabrojenih nije stradao ove mine je trebalo ostavit? :roll:
adebisi-jug2

mislim da je žena mislila na životinje...da ih se evakuira negdje...a ne mine...

Da, na životinje...pa zar se za mine kaže evakuirati..? Ne kontam što je c-192 mislio...da je trebalo mine odnijeti negdje drugdje da ne trpe glasne eksplozije...LOL
Vlaja_

inspektormaska

stvarno...

mislim stvarno...

Neznam što bi ti rekao stisni zube malo... valjda se stvari trebaju rangirati po nekim prioritetima za mene su te mine prioritet ma koliko inkomodirale i stvarale stres.
Nemislim da sam išta fulao u svom postu i dalje mislim da se za neke stvari treba žrtvovati i stisnuti a ne cviliti po novinama.
Tužno je da to tek radimo u 2009. godini.
ajde jebote... vozim auto kod esseker centra , kad je pukolo u tvrđavici skoro su mi prozori popucali... mislim ,jasno je meni da se to mora...al valjda postoji i drugi način..šta da su našli bombe iz 2. Svj. rata u centru grada..jedno 100komada... jel bi dizali u zrak u centru grada?
...a što su sad svi odjedaret pametni....svi samo seru kako to buči, kako se stakla tresu, "vrišteće majke kukaju o raznesenoj djeci" i slično....@vlaja - ajd ak si tak pametan, daj više onda neki savjet kako da se ta tri tjedna u kojem gruvaju mine riješe na bolji način????...wtf......mislim, ne razumijem zašto se ne može pretrpiti ta tri četiri tjedna, pa da onda svima bude lakše?????
audiworld

ajde jebote... vozim auto kod esseker centra , kad je pukolo u tvrđavici skoro su mi prozori popucali... mislim ,jasno je meni da se to mora...al valjda postoji i drugi način..šta da su našli bombe iz 2. Svj. rata u centru grada..jedno 100komada... jel bi dizali u zrak u centru grada?

A kako očekuješ da se unište eksplozivna sredstva koja se NE MOGU PREVESTI NA UDALJENIJU LOKACIJU zbog svoje nestabilnosti?
može li me netko prosvijetlit pa mi objasniti kako su te mine "nestabilne"?
Vlaja_

ovo jako podsjeća na ratno doba u gradu...
beziljy

Ako je vjerovati policijskim izvjestajima, o nestabilnosti eksplozivnih sredstava bi ti mogli pricati sugradjani koji zive oko policijske postaje... hint: kasikare po ulicama, prije kojih 5-6-7 godina...
Leteci mungos

beziljy

Ako je vjerovati policijskim izvjestajima, o nestabilnosti eksplozivnih sredstava bi ti mogli pricati sugradjani koji zive oko policijske postaje... hint: kasikare po ulicama, prije kojih 5-6-7 godina...

tad je bilo svakakvih eksploziva i streljiva
ovdje je ipak riječ o protupješačkim i protuoklopnim minama

i dalje me zanima kako su te mine nestabilne?
anakonda

...a što su sad svi odjedaret pametni....svi samo seru kako to buči, kako se stakla tresu, "vrišteće majke kukaju o raznesenoj djeci" i slično....@vlaja - ajd ak si tak pametan, daj više onda neki savjet kako da se ta tri tjedna u kojem gruvaju mine riješe na bolji način????...wtf......mislim, ne razumijem zašto se ne može pretrpiti ta tri četiri tjedna, pa da onda svima bude lakše?????

3-4 tjedna su realna opcija. Stisni dupe...ko da si u Ivankovu...i riješeni od sada do vječnosti. manji problem je to što uz ta svakodnevna gruvanja kojima se ne nazire kraj, jer su predvidjeli 900, pa je bilo 1800 pa je sad odjednom 3200, postoji i gradnja j*bene ceste. Dakle ne možeš na posao kako spada, ne možeš kući kako spada, ne možeš spavati kako spada, odmoriti se, ništa. Sve zato što se non stop nešto odgađa i produžuju rokovi. TO je ono što jebe naše kokoši!

Ako ste rekli 4 tjedna je rok, onda to ne može trajati 4 mjeseca. Mislim da je tu glavni problem za stanovnike blizu izvora detonacije.
beziljy

i dalje me zanima kako su te mine nestabilne?

kako? ovako. željezno/plastično eksplozivno govno je stajalo u zemlji koliko... 17-19 godina, pržilo se na suncu, napala ga voda i tako godinama... ne znam baš da netko ima muda to vadit, tovarit u kamione u vozit u pizdumaterinu gdje nikome neće smetati detonacije...
da se razumijemo, neću reći da znam, ali vjerujem koliko je bed svima onima koji žive na stotinjak metara od bubekane, ali čini mi se da, na žalost, nema drugog izbora...

a to što traje toliko dugo, jebiga, nije to posao koji šest nadničara odrade za šest dana

Re: Čimpanze u šoku zbog detonacija odbijaju jelo!

Jedan nesretni događaj koji pokazuje koliko su opasne i bez upaljača.
Uzrok eksplozije više protutenkovskih mina, od koje su poginula dvojica Mungosa, vjerojatno je tehnička greška na minama, izjavio je Josip Colarić, vođa grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske. Mine su se u zemlji nalazile deset godina, pa je prilikom njihova slaganja radi uništenja vjerojatno došlo do kristalizacije eksploziva, što je moglo izazvati iznenadnu eksploziju, rekao je.

Tagovi