Liječnici se bore za život osječkog srednjoškolca koji je na praksi pao sa stubišta
Nesretni 17-godišnjak iz Čepina jučer oko 13,45 sati se teško ozlijedio na gradilištu Eurodoma u Osijeku, priopćila je Policijska uprava osječko-baranjska.
Srednjoškolac je na tom gradilištu obavljao praksu u tvrtki Vodovod. U neizgrađenom Eurodomu je pao sa nezaštićenog stubišta na donju etažu u garaži objekta. Nakon pada je 17-godišnjak prevezen u Kliničku bolnicu Osijek gdje se liječnici još uvijek bore za njegov život. Policija je obavila očevid u Eurodomu, a tijekom njega je bio prisutan i inspektor zaštite na radu.
zašto bi itko odgovarao, pa to je gradilište jebem mu sunce. opasnost je sama po sebi prisutna na svakom koraku. ne vjerujem da je tu bilo nekih propusta. dečku sve najbolje i želje da se oporavi što prije
zašto bi itko odgovarao, pa to je gradilište jebem mu sunce. opasnost je sama po sebi prisutna na svakom koraku. ne vjerujem da je tu bilo nekih propusta. dečku sve najbolje i želje da se oporavi što prije
Redakcija 031
neizgrađenom Eurodomu je pao sa nezaštićenog stubišta na donju etažu u garaži objekta.
a pošto se na svom poslu izmeđuostalog bavim i zaštitom na radu znam da zakon kaže ovo
Stubišta od 5 i više stuba moraju biti bar s jedne strane ograđena sigurnom ogradom, a stubišta od 10 i više stuba moraju s obje strane imati čvrstu i sigurnu ogradu.
Ograde stubišta moraju biti visoke najmanje 1 metar.
više informacija na http://www.zastita.com.hr/content/view/1921/127/
Nažalost situacija je slična i na ostalim osječkim gradilištima. Zaštita na radu se ne provodi, inspekcija rada normalno ne obilazi gradilišta, i ne kažnjava izvođače koji tjeraju ljude da rade na nesiguran način i mimo zakona i propisa o zaštiti na radu.
Bit će vijest kad na ovim stranicama budemo čitali da je neko gradilište zatvoreno zbog neadekvatne zaštite na radu, a vjerujte takvih je 99%.
u vodovodu učenici već godinama služe kao pomoćni radnici, a ne djeca koja bi trebala ispeči zanat. majstorima su uglavnom na smetnji jer su i sami pod pritiskom rokova i nemaju se vremena baviti djecom, a pogotovo podučavanjem. mislim da je cijeli sistem prakse krivo postavljen i da bi se i odgovorni u školama trebali pozabaviti tim pitanjem. djeci treba dati brener u ruke, nareznicu ili već ovisi o zanimanju, a ne da kao što je sad situacija služe za odlaske majstorima po doručak, skupljanje i eventualno dodavanje alata, ili u najboljem slučaju pridržavanju elemenata.
volio bih dobiti još jedan odgovor iz vodovoda. kako je moguće da djecu šaljete na takva gradilišta, a prije samo par mjeseci ste davali otkaze mladim radnicima zbog nedostatka posla?
ja sam radio na eurodomu dok je još to bila rupa od 20-ak metara. i šta sam tamo u mjesec dana vidio. uglavnom, summa summarum, u tu zgradu neće kročiti jer se bojim da će se srušit na mene s obzirom da su temelj radili totalni debili kojima radni dan uključuje "seksologiju" iliti priče šefa gradilišta kako je neku tamu dernuo tako da je kamilicom morala ispirat znatevećšta mjesec dana. pijane radnike, vozače krana koji su dozvolu dobili u bosni i sl. šaroliko društvo. sve to i još više za dvoznamenkastu dnevnicu a radi se 9 sati dnevno i subotom.
da ne govorim da su mi jednom dok sam umoran ko pas završio s poslom i popeo se gore skužio da mi je ukraden bicikl iz "ograđenog prostora".
ljudi idite i prosite, dostojanstvenije je to nego dopustiti nekome da te izrabljuje!
Redakcija 031
neizgrađenom Eurodomu je pao sa nezaštićenog stubišta na donju etažu u garaži objekta.
a pošto se na svom poslu izmeđuostalog bavim i zaštitom na radu znam da zakon kaže ovo
Stubišta od 5 i više stuba moraju biti bar s jedne strane ograđena sigurnom ogradom, a stubišta od 10 i više stuba moraju s obje strane imati čvrstu i sigurnu ogradu.
Ograde stubišta moraju biti visoke najmanje 1 metar.
više informacija na http://www.zastita.com.hr/content/view/1921/127/
istina. kasnije sam čuo na vijestima da navodno stubište nije imalo ni minimum propisane zaštite. ja sam konto da se radilo o nesreći kakva se na takvim mjestima bez problema dogodi. daj bože da se dečko izvuče.
što se tiče ovog linka vezanog za kbo mogu samo reći da su mi staru nakon prometne otpustili sa traume sa dijagnozom kontuzija po tijelu da bi na prvom pregledu "otkrili" slomljeno rebro a na drugom pregledu dva slomljena rebra. eto toliko o kbo
Zato što su u Vodovodu na rukovodećim mjestima nekompetentni ljudi bez odgovarajuće stručnosti i Direktorevi poslušnici. Dokaz:
Rukovoditelj PJ Montaža Boris Grgurić nema položeni stručni ispit, a izravno je nadležan barem 15 šefova gradilišta???. Bivši ga je direktor zato i maknuo s tog mjesta.
Njegov zamjenik Goran Degoricija obični je tehničar i ne može zapovjedati inženjerima. Ljubin je miljenik i bivši dugogodišnji šef radničkog vijeća, sindikata, Grafičara i član nadzornog odbora. (Kako je to moguće?)
U Vodovodu je još čitav niz takvih jer oni sve izvršavaju bez podpitanja.
Tako nečeg nigdje nema.
Zamislite da u Bolnici bolničari i liječnici bez stručnog ispita naređuju kirurzima, specijalistima i sl.
E zato netko treba konačno odgovarati.
Samo u ovakvoj državi će opet odgovarati nedužni kao inž. Medić kad su poginula dva radnika u kanalizaciji. Namješteno mu je da bi se drugi oprali. I danas tamo pravnik naređuje inženjerima. Ma ljudi moji dokle tako?
Njegov zamjenik Goran Degoricija obični je tehničar i ne može zapovjedati inženjerima. Ljubin je miljenik i bivši dugogodišnji šef radničkog vijeća, sindikata, Grafičara i član nadzornog odbora. (Kako je to moguće?)
U Vodovodu je još čitav niz takvih jer oni sve izvršavaju bez podpitanja.
Tako nečeg nigdje nema.
član radničkog vijeća odlučuje o otkazima radnicima (uglavnom je postavljen od direktora koliko god to bilo suprotno zakonu), a sindikalista ga treba štititi!
tko je ovdje lud?
tko ustvari zastupa interese radnika u Vodovodu?
kako se on uopće sa tom funkcijom mogao kandidirati za sindikalistu??
btw. priča se da su povratkom Novoselića neki ljudi makuti a neki u nemilosti samo zato što nisu odstupili kad je Lijić postao direktor.
o onima koje je novi (bivši) direktor imenovao bolje da ni ne mislim...
Svako tko imalo kuži medicinu zna da su mu ODMAH trebali napraviti CT glave, znaju to i doktori i u Na i u Os ali ljudi moji L-i-j-e-n-o-s-t im je nazivnik.
Vas dvoje ste bili prisutni pa znate što se točno dogodilo?
Serije poput Housea treba ukinuti jer ljudima iskrivljuju ionako iskrivljenu sliku o medicini, bolnici i svemogućim zdravstvenim djelatnicima.
Ne tvrdim da oni ne griješe i ja ću prva reći da nesreće izazvane nemarom treba sankcionirati. Ali, morate li vjerovati svakom naslovu u novinama?
Već mi je dosta toga da svaka seoska baba misli da zna liječnikov posao bolje od njega samoga.
Roditelje razumijem. Mislim da bih ja prva ispočetka tražila krivca za smrt svoga djeteta, a najlogičniji izbor bili bi zdravstveni djelatnici. To je prirodna reakcija koju ne mogu osuditi.
Što se tiče dekubitusa, često ih je apsolutno nemoguće spriječiti. Stanje nekih ljudi ne dozvoljava mijenjanje položaja, masažu i dobru toaletu rizičnog područja...
Čast izuzecima ali novinari su danas uglavnom šarlatani i bijedna piskarala kojima je bitna samo senzacija. Kako uopće mogu napisati nešto, bez da to što se usuđuju tvrditi detaljno istraže?
Što se tiče dečka koji je nastradao, nadam se da će se oporaviti i proći sa što manje posljedica.
ovo treba kaznit s 40 godina robije..zato što se njima ne da stavit jebenu ogradu, ovog dečka više nema..kolko košta ograda...da je kovana mamu im jebem došla bi 3000kn
a nek ode sve u pm nemam riječi.... :\
šta im ta praksa uopće i znači?Bio sam tehnička škola i išao na prakse i jedino naučio kako je burek dobar ujutro i sjedio do 3 popodne i pušio cigarete..i bio sam u vodovu na praksi nekih 3 godine...ma ovo je strašno šta više rade od te prakse a za bolnicu nemam riječi više.
jbg sućut obitelji....
...sućut obitelji...a što se cijele priče tiče, prestrašno....nadam se da će se naći krivci, od onih na terenu, pa do onih u uredu uprave....da sam roditelj u takvoj situaciji ne dao Bog, vjerujte da bih otišla pravdu potražiti sama, jer znam da se na drugi način dogodila ne bi....pa to je praksa, dijete je imalo 17 godina....zar je stvarno teško osigurati minimalne uvjete sigurne na gradilištu?..u čemu je problem, u parama???...ne vjerujem....o nečijem nemaru???...vjerojatno...odvratno, fuj odvratno....
pridružujem se izrazima sućuti mladićevoj obitelji i svima koji su ga poznavali.
beziljy
btw..ovo treba tretirati kao ubojstvo s predumišljajem...
itekako. zatvor su zaslužili i oni kojima je u opisu radnog mjesta obilaženje gradilište i zaštita na radu. ukoliko dobiju manje od minimalne kazne, pravosuđe nam ne treba.
ljudi nije kriv vodovod osijek već izvoditelj radova. dečko je bio na praksi u vodovodu ali vođenje poslova zaštite na gradilištu je u ingerenciji osijek koteksa ak se ne varam (ili tko već radi eurodom)
i šta je on mogao naučiti na tom gradilištu? nije mi jasna ta praksa nimalo...nitko nikad neradi ništa na njoj osim donošenja bureka majstorima i tu i tamo neki alat...a bitno d se u dnevnike rada piše kako su napravili space shuttle i bili u svemiru popraviti satelit....
Vjerovatno opet neki poslovođa, ili grupovođa.Ovo je nažalost već viđeno prije 10-ak godina uvodovodu.Hoće li već neko uistinu pošteno provesti istragu.Netko je primjetio da gospodin gregurić,direktor montaže, nema položen stručni ispit, pa se pitam, dali bi gsn. Gregorić sjeo s nekim u automobil tko nema položen vozački ispit i da ga taj vozi u Zagreb.Njegov zamjenik Degoricija sa srednjom školom i naravno bez stručnog ispita također nije kompetentan za svoje radno mjesto, točnije, ne može biti ni šef gradilišta, a kamoli zamjenik direktora "montaže".Dali su voditelji prakse stručni ili podobni neznam, ali je očito da su se povratkom ljube vratili i naglo ozdravili podobni, a ne sposobni.Ja te ljude ne krivim toliko koliko krivim grad kao vlasnika te gsn. Bubala kojega izuzetno cijenim,zbog dovođenja Novoselića,za koga se zna kako se vratio, odnosno, za koliko" konvertibilnih maraka".Ja na ovu problematiku u vodovodu skrećem pažnju već duže Novoselićevo vrijeme, ali sada se počelo ginuti i to D J E T E.Sve ovo pišem u ovom tonu jer je objavljeno na TV-u da je zaštitnu ogradu trebao postaviti Vodovod te je upitno dali bi do nesreće došlo.Apeliram i na ostale postere da svojim uključenjem primoraju mjerodavne da istražne radnje odrade kako treba jer se pokazalo prije navedenih 10-ak da se kažnjavanjem poslovođa ne rješavaju problemi nego se dešavaju još gori.Zato gsn.Bubalo ribu počnite čistiti od glave jer odande i smrdi.
Poštovana redakcijo, Obraćam Vam se kao bivši umirovljeni tehnički djelatnik Vodovoda-Osijek. Najprije da izrazim duboku potresenost tragičnim stradavanjem mladića na praksi u Vodovodu. Reći ću vam da sam tijekom svog radnog vijeka i sam radio s praktikantima i uvijek se pazilo da praksu obavljaju u radionici u krugu Vodovoda, a gradilišta su obilazili organizirano uz pratnju odgovorne osobe za praksu. Nije mi jasno zašto su dječacu raspoređeni na takva gradilišta koja nitko nije pregledao da se utvrde propisane mjere zaštite na radu. Neodgovorno je djecu raspoređivati, a istovremeno čitamo kako direktor otpušta radnike s gradilišta ne bi li smanjio troškove. Istina je da u PJ Montaža vlada pravi javušluk i nered jer nesposobni i nestručni rukovoditelji Boris Grgurić i Goran Degoricija o svemu odlučuju i mješaju se u sve, a odgovornost prebacuju na druge. Grgurić kao inženjer nema položen stručni ispit i kao takav ne može biti rukovoditelj gradilišta prema Zakonu o gradnji. Pitanje je kako onda može biti šef rukovoditeljima gradilišta i direktor poslovne jedinice kad po zakonu može biti samo pomoćnik rukovoditelja gradilišta. Upravo ga je zato bivši direktor Lijić i smijenio jer nema kompetencije. Isti je slučaj i s Goranom Degoricijom njegovim zamjenikom i tehničkim rukovoditeljem PJ Montaža. On kao tehničar i prema zakonu o gradnji može biti samo šef gradilišta na obiteljskoj kući, a nikako odgovorni rukovoditelj inženjerima gradilišta. No kao direktorevi ljudi oni sve potpisuju i odrađuju samo da ostanu na svojim mjestima. Odgovorno tvrdim da se kroz ugovoreni trošak gradilišta provlače silne fakture i troškovi koji nemaju veze s gradilištem jer je to mehanizam kako se izvlači lova iz komunalnog dijela tvrtke. Tu mislim na usluge političarima u zemlji i inozemstvu(!), privatnu korist i korumpiranost čimbenika sustava koji sve to znaju, a ništ ne poduzimaju. Kupuju se tako stanovi pogodnima posebno preko predstavništva Zagreb, rade se čamci, centralna grijanja podobnima i sve to na trošak gradilišta. Naravno da onda kažu voda treba poskupjeti jer treba pokriti sve te silne vikendice u Baranji, vile na Ugljanu, Drinovcima i sl. Recept je jednostavan: za odgovorne proglasiš one podobne koji nemaju propisanu stručnu spremu i oni sve odrađuju. Dokaz za to je: Zdenko Laksar, SSS, majstor radi kao rukovoditelj RJ Vozni park Ljubinka Privšek, SSS tehničar rukovoditelj RJ Nabava Jasna Zima, rukovoditelj PJ Gradski vodovod nema položen obvezni stručni ispit Drago Jukić, pravnik rukovoditelj PJ Graditeljstvo koju je oduvijek vodio inženjer Lidija Novoselić, slastičar radi kao voditelj Službe za priključke gdje treba bit inženjer ili eventualno pravnik, inače je slučajno i supruga direktora Novoselića Mijo Birčić, kv električar rukovoditelj Pogona za proizvodnju vode Nikola Subotić, voditelj Službe održavanja vodovodne mreže nema položen stručni ispit…. i tako redom da dalje ne nabrajam. Silni nekompetentni ljudi na rukovodećim mjestima udruženi u interesnu organizaciju pranja novca građana grada Osijeka. Bivši Direktor Lijić je to htio razbucati i počeo je samo nije imao vremena da sprovede ono što svi želimo, a to je da se zaustavi lopovluk i pljačka. I zato će voda poskupiti jer ovima nikad dosta. I zato ljudi ginu. Sjetimo se prije osam godina smrti dva radnika u dubokom kanalu. Optužili su nevinog jer tobož nije koristio zaštitnu oplatu koju nije ni imao jer se štedilo da se može više krasti. Eto to je istina o vodovodu i žao mi je što o tome nitko ne piše ništ, a onaj se voza u najskupljem autu i glumi facu mada svatko u vodovodu zna da je lopov. Nadam se da ćete ove tvrdnje iskoristiti za suzbijanje pošasti i zla koja hara Osijekom deset godina. Dosta je bilo!
ljudi nije kriv vodovod osijek već izvoditelj radova. dečko je bio na praksi u vodovodu ali vođenje poslova zaštite na gradilištu je u ingerenciji osijek koteksa ak se ne varam (ili tko već radi eurodom)
eto čovjek je u pravu
neznam šta ste se svi okomili na vodovod, oni su najmanje krivi, odgovorni su investitor, nadzor i glavni izvoditelj radova, a dalje onda tek idu podizvoditelji koji su angažirani oko nekih poslova, vodovod nije radio te stepenice stoga nije njihova dužnost postaviti zaštitnu ogradu...
možda ne bi bilo loše da se i inspektor oglasi jer je, koliko sam čitao, baš on izjavio da je krivica do vodovoda.
ali u svakom slučaju se pitam koliko je dugo spomenuto stepenište bez ograde, koliko je ljudi trebalo i moralo upozoriti na propust, ali i koliko je nadzora gradilišta do sada bilo a da se propust nije primjetio?
nemojte zaboraviti da je zgrada u završnoj fazi, a stepenice se rade u početnoj...
eto čovjek je u pravu
neznam šta ste se svi okomili na vodovod, oni su najmanje krivi, odgovorni su investitor, nadzor i glavni izvoditelj radova, a dalje onda tek idu podizvoditelji koji su angažirani oko nekih poslova, vodovod nije radio te stepenice stoga nije njihova dužnost postaviti zaštitnu ogradu...
copy/paste glas slavonije
U službenom priopćenju inspektorata stoji da je inspektor rada za zaštitu na radu područne jedinice Osijek odmah nakon obavijesti policijskih službenika obavio očevid na mjestu na kojem se dogodila nesreća te utvrdio da je do stradavanja učenika došlo jer poslodavac VODOVOD-OSIJEK d.o.o. (koji je obavljao montažne radove instalacije grijanja i hlađenja) nije postupio sukladno odredbama Pravilnika o zaštiti na radu u građevinarstvu. Poslodavac VODOVOD-OSIJEK prije početka radova nije uredio radilište i osigurao da se radovi obavljaju u skladu s pravilima zaštite na radu kako je to određeno čl. 55 Zakona o zaštiti na radu, ističe Vedrana Cetina u priopćenju.
Izgradnja objekta kao što je Eurodom je vrlo kompleksna zbog svoje složenosti , veličine, učešća mnogobrojnih kooperanata(koji se moraju brinuti za sigurnost svojih djelatnika).Kod planiranja ovako velikih i kompliciranih poslova predviđaju se i moguće nesreće na radu.To su vrlo rizični poslovi te si ja postavljam pitanje:ŠTA IMA TRAŽITI ILI RADITI DJETE,koje nemože samo otići kupiti ni cigarete,NA TAKVOM GRADILIŠTU?Djeci treba omogućiti da na praksi nauče struku, ali nikako ne u ovakvim uvjetima.
Što se tiče odgovornosti mislim da je kriva inspekcija, jer na većini gradilišta šefovi gradilišta iako postavljeni od poslodavca nemogu obavljati to radno mjesto jer prema zakonu je jednom inžinjeru građevine potrebno puno više od same diplome. Tu se podrazumjeva i radno iskustvo od nekoliko godina na određenim dijelovima građevine.
Unazad nekoliko godina dobili smo toliko šefova gradilišta koj to nemogu biti, a inspekcija ne provjerava tvrtke na terenu i ono što je prijavljeno na papiru pa tako dobivamo nestručne ljude na ogovornim mijestima.
Sve u svemu zakon imamo samo ga ne provodimo i kao obično zbog toga se dešavaju ovakve strahote.
Smatram da svatko iole normalan, ukoliko dovodi djecu na gradilište, treba voditi računa o sigurnosti. To nema veze sa stručnim ispitom, nego sa nemarom najgore vrste. Da se bilo tko od nas pojavi na gradilištu, vidjeli bi da je potrebno osigurati stepenice sa zaštitnom ogradom, jer se to samo po sebi nameće.
Obitelji iskrena sučut i iskrenose nadam da će se SVI krivci (alioni pravi a ne žrtvena janjad) otkriti i kaznitite da će napokon i oni koji postavljaju nesposobne,bahate i gladne novca napokon i sjeniti.
NO to sve neće vratiti jadnog dečka, ali da barem nešto nauče svi i da nešto dobro proizađe iz ove tragedije... Još jedanput - obitelji iskrena sučut...
u cijeloj ovoj priči nedostaje nekoliko detalja pa je teško prosuditi što se doista dogodilo i kako je momak završio dolje.jel se možda naguravao sa nekim, jel bio alkoholiziran...navodno se spotaknuo.ograde - improvizirane - postoje na gradilištu i svi otvori za liftove (mislim na one prave tunele od liftova) su zakucani letvama.prije koji mjesec je kolega opao sa skele na istom gradilištu (jer mu je točak propao kroz rupu ostavljenu za spoj kanalizacije) te su od tada postavljene ograde i sve te rupe zablindane limom.
šta je momak tražio na gradilištu? bio je na praksi a s obzirom da se školuje za takvo zanimanje logično je da ide na praksu tamo gdje se to radi jer ne postavljaju se cijevi grijanaj u radionici.svi srednjoškolci prije odlaska na praksu polažu zaštitu na radu.po meni ovo je nesretan slučaj.da je bila postavljena završna ograda pitanje je bili mu i ona pomogla.doista mi je žao momka al grozno mi je da netko preko njegove nesreće sad ide istjerivati neku pravdu prozivajući ljude koji nemaju veze sa događajem.nek se ustanovi tko je voditelj gradilišta i nek čovjek odgovara zbog stanja na njemu.
šta je momak tražio na gradilištu? bio je na praksi a s obzirom da se školuje za takvo zanimanje logično je da ide na praksu tamo gdje se to radi jer ne postavljaju se cijevi grijanaj u radionici.svi srednjoškolci prije odlaska na praksu polažu zaštitu na radu.
po meni je u tome i največi problem! slanje djece te dobi na gradilište! slažem se da djeci treba praksa ali... to djete je bilo prvi mjesec trećeg razreda. znači još razigrano i rastrčano koje se tek počeo susretati sa nekim stvarima iz prakse. djeca te dobi trebaju u radionici (a vodovodova je hvala bogu idealna za to) učiti uzimati mjere, rezati cijevi, rezati navoje, s vremenom se prihvatiti varenja, da nauči osnove koje će jednog dana prenjeti na objekte, a ne provoditi vrijeme na gradilištu kako bi majstorima išli po doručak ili iza njih skupljali alat, a dugogodišnja činjenica je da upravo to rade!
s druge strane vodovod je prije mjesec - dva otpustio dio radnika koji su izmeđuostalog radili baš na eurodomu jer više nije bilo posla za njih i bili su im samo na trošku...
gospodo iz strojarske škole, gospodo iz vodovoda i ostalih firmi koje uzimaju učenike. ta se djeca trebaju učiti zanatu, a ne samo BITI na praksi! zbrojite se samo kakvi radnici vam dolaze kod prvog zaposlenja! uglavnom kreću od nule. rijetko koji je naučio nešto raditi.
a posebno gospodo iz vodovoda (nadam se da ipak netko kompetentan ovo i čita). ti dečki koji su i naučili nešto i imalo žele raditi uglavnom odlaze kod privatnika odmah ili čim se malo nauče poslu u vodovodu. razlog? mislim da u ovom trenutku ne treba ni spominjati.
prema tome, svi odgovorni za praksu, sjednite za stol i pod hitno napravite program prakse kakav bi treba biti. jer ovo sada je samo linija manjeg otpora.
ovo je sad postala tema u kojoj crnimo samo strojarsku školu i vodovod, ali nažalost situacija je preslikana i u svim drugim školama i firmama koje uzimaju učenike na praksu (što njihovi roditelji najbolje znaju)!
te dobi ? momak je imao 17 godina pokoj mu duši. nije planirao ići na faks nego se školovao u strukovnoj školi. u strukovnim školama postoji stručna praksa koja se mora obavljat u skladu s poslom za koji se uči. gdje će netko naučit varit (npr.) ako u životu nije vario, kako će znat prepoznat neke kvarove na postojećem objektu ako ih nije vidio u živo itd. meni nije jasno kako ste vi svi zabezeknuti i pitate se "a šta je on imo radit na gradilištu". jebote momak je radio na gradilištu u sklopu stručne prakse. tu pričate kao momak je razigrano dijete, alo momak je imao 17 godina, pun kurac ljudi/djece u tim godinama već imaju djecu, nije da to podržavam ali je tako. momak je vjerovatno vikendima cugo vani i zajebavo se ko i svi tinejdžeri i kladim se da je volio ići na praksu više nego sjedit u klupi i slušat blok sat matematike. jest da to vjerovatno sad iz mojih usta zvuči odvratno i okrutno ali je tako.
i misliš da mu je to bio prvi dan prakse?koliko ja znam na praksu se kreće već u prvom srednje...
"s druge strane vodovod je prije mjesec - dva otpustio dio radnika koji su izmeđuostalog radili baš na eurodomu jer više nije bilo posla za njih i bili su im samo na trošku... "
ne znam što si htio time reći? trebali su i djete na praxi otpustiti?to što nije bilo posla za sve ne znači da su radovi tamo i stali i da se ništa nije radilo.
Nesreće se na žalost događaju, no to ne znači da se ne treba voditi računa o sigurnosti, i mjerama zaštite na radu. Da je bilo sve po propisima, ili da je netko razmišljao unaprijed o mogućim problemima kada srednjoškolci jurcaju po neosiguranom stepeništu, vjerojatno se tragedija mogla izbjeći.
Ja osobno ne znam kako vama ali fotke mjesta nesreće, ta rupetina , neograđeno stepenište, izgleda mi jezivo, ma mogao se tamo i kakav radnik zaplest vukući nešto i unesrećiti se.
Ako neko zna neka mi kaže dali od još koje firme učenici idu na praksu na eurodom.Ponavljam da su takvi poslovi vrlo rizični upravo zbog toga što ne postoje u svakom momentu uvjeti za siguran rad.Tu bi trebali raditi iskusni i dobro plaćeni ljudi a ne djeca.Djeca trebaju praksu obavljati na sigurnim mjestima ili u radionama jer nevidim razliku u spajanju cijevi,rezanju navoja, na n-tom katu bez ograda,sa rupama za razne instalacije od rada u sigurnim uvjetima.Treba omogućiti roditeljima koji pošalju djete na praksu autobusom da im se autobusom i vrati, a ne da se vrati u lijesu.
Ponavljam da su takvi poslovi vrlo rizični upravo zbog toga što ne postoje u svakom momentu uvjeti za siguran rad.
O cemu ti pricas? Kakvi to "poslovi"? Koji je to rizicni posao ovaj nesretni djecak obavljao? Silazenje niz stepenice?!
Ili mozda znas nesto sto mi ne znamo - npr. da je visio s vrha zgrade i skidao zbuku s vanjskih stranica prozora?
Decko je mozda bio samo gledao kako netko drugi nesto radi. Mozda je nesto sitno i pomogao. Zato se to i zove praksa.
Kad nema prakse, onda se kuka kako iz skole izlaze debiloidi nesposobni za prikucati 'ekser', a kad se djecu dalje na pravu praksu [ima li bolje prakse od one na samom gradilistu?], onda je rizican i njihov boravak na gradilistu, put u skolu ili sam zivot, jer ce sigurno umrijeti - kad-tad.
Inspekcija ce valjda utvrditi sto se ovdje dogodilo, ali ako je vjerovati medijima, decko se spotakao i pao u rupu (odgovornost za neogradjenu rupu je jedna druga rpica). Isto to se moglo dogoditi i radniku s 30 godina iskustva, zeni s trapeza i Plavom Ninji [dobro, njemu ne bi].
Decko je mozda bio samo gledao kako netko drugi nesto radi. Mozda je nesto sitno i pomogao. Zato se to i zove praksa.
u pravu si, djeca na praksi baš to rade.
zar zaista misliš da će gledanjem i sitnim pomaganjem naučiti posao??
to nije praksa nego mazanje očiju!
To sve ovisi o zainteresiranosti učenika...onaj kojeg taj posao zanima "gura se", gleda, propitkuje, e tu je sad majstoru prilika da objasni i da dečku da priliku zavariti, narezati navoj i što već spada u posao...samo nažalost malo ima praktikanata koje zanima što se to odvija na njihovom budućem radnom mjestu, pa hvataju maglu čim prije mogu.
Moje mišljenje je da upravo na gradilištu mogu peći svoj zanat i sticati potrebne vještine...samo..već poznata priča i veliki problem - nezainteresiranost.