Kakav čas ONO i DSZ-a. Hvala.
1. A ja mislim da je. Imati fiksan dan za odmor u tjednu je civilizacijski doseg i ljudska potreba. Možda vama nije. Radite li nedjeljom? Želite li silno raditi nedjeljom? I nemojte, molim vas, rabiti floskule o tome da biste ako će vas platiti dvostruko - jer one koji rade nedjeljom ne plaćaju dvostruko, nego ih izrabljuju.
2. Dakle potvrdili ste ono što sam napisao - SDP ne samo da ne zastupa neradnu nedjelju, nego se još i bori protiv toga. Predivno. Objasnite mi kako to da neradna nedjelja nije protuustavna u Austriji. Što se tiče mog "kvazi-intelektualnog stava principijelne neutralnosti", kako ste se nemušto izrazili, ne berite brigu. Usprkos što je SDP prenapučen likovima poput vas i još puno gorim - moj glas ćete uvijek dobiti. Jer ja glasam po liniji najmanjeg zla. I usprkos vama ću uvijek tvrditi da je SDP najmanje loša opcija.
3. Vaše tumačenje dana Gospodnjeg, kad je tko šta, odakle što potiče - pa to je za malu djecu. Neki pojam itekako jest kršćanski (a ne kršČanski pojam kako opetovano pišete) ako ga kršćani rabe. A naravno da su ga preuzeli, kao još stotine drugih, iz religija koje su prethodile kršćanstvu, odnosno iz onih čije su sjedbenike nastojali inkorporirati. Zvučite poput nekoga koje svoje znanje temelji na nedavnom gledanju Zeitgeista.
4. Mvarga, naravno. Ali on nije prenosio stavove neke sekte, ili vjerske zajednice - shvatite to. On je iznosio svoj stav koji je takav kakav je. Ako netko ne smije izraziti svoj stav, samo zato što se poklapa sa stavom neke ckvene organizacije - gdje je tu onda sloboda govora?
5. E ova peta točka me je navela da ovo nazovem malim časom ONO i DSZa. Humanizam nipošto nije bio otpor kršćanskoj, odnosno katoličkoj zatucanosti, nego reakcija na srednjovjekovnu rigidnost koja je kršćanstvo svela na okvir za držanje ljudi u duhovnim i materijalnim okovima. Humanizam je pokušaj da se ponovo otkrije božansko u čovjeku. Da se čovjek ponovno uzdigne na pijedestal, baš kao što ga je Isus Krist uzdigao. Kao i reformacija koju je počeo MArtin Luther - humanizam je duboko kršćanska pojava. E sad što je srednjovjekovno kršćanstvo u mnogim aspektima nekršćanska pojava - to je drugi par opanaka. Želite li da komunizam i socijalizam sudimo na temelju Marxova nauka ili Staljinove primjene?
Bilo kako bilo - pošto sam na godišnjem neću vam biti u prilici odgovoriti na vaš, očekujem, dogmatski odgovor. Smatram i da ova tema nije zaslužila ovoliko truda, ali neka.
Ako otvorite temu na religiji, ili duhovnosti - narav i porijeklo humanizma - rado ću se odazvati.
Srdačan pozdrav.