Hrvatska - zašto otići?

Društvo, politika

Hrvatska - zašto otići?

Prenesno s pollitika.com

Tekst jednog Hrvata koji je emigrirao u inozemstvo kako bi svoj rad i znanje naplatio !

Evo teksta šta on misli o Hrvatskoj...:

Hrvatska postoji samo na papiru. Naime, ne postoji slobodna, demokratska i nezavisna država Hrvatska svih svojih građana. Onakva kakvu smo ju zamišljali.
To je zemlja ratnih profitera
To je zemlja sa najvećim dugom
To je zemlja sa pametnim i obrazovanim ljudima koje strane firme izrabljuju za kikiriki
To je zemlja u kojoj su sve banke i pivovare u vlasništvu stranih firmi. I mnoge druge firme
To je zemlja koja uskoro kreće u rasprodaju svojeg tla
To je zemlja pokvarenih političara bez stvarne ideje i cilja
To je zemlja sa penzićima koji gladuju i kopaju po smeću (prizor kojeg se ne sjećam da sam vidio dok sam bio klinac)
To je zemlja korupcije, nemorala i primitivizma u vladajućim i državnim institucijama
To je zemlja bez zakona u kojoj za ubojstvo dobiješ 6 godina zatvora, za malu pljačku 10 (ili za jednu popušenu vutru) a za veliku pljačku 0 godina...za silovanje 2 godine max
To je zemlja u kojoj mladi čovjek nema a ma baš nikakvu perspektivu ma koliko on bio sposoban i obrazovan
To je zemlja sitnih i krupnih lopova koji kradu pošten svijet kojeg pak dodatno krade i država
To je zemlja sa ogromnim brojem lažnih invalida domovinskog rata koji na taj način na najružniji način vrijeđaju prave branitelje i ono za što su se borili
To je država u kojoj ništa nije naše...uskoro niti ta država u kojoj živimo
To je zemlja - banana republika sa predsjednikom fikusom i premijerom ridikulom i poslušnikom
To je zemlja koju i dalje volim
To je zemlja u kojoj sam htio ostati iako mi je otac nudio studij u inozemstvu
To je zemlja u kojoj sam htio raditi cijeli život
To je danas zemlja u kojoj više ne želim živjeti
žalosna istina i potpisujem svaku riječ
zemlja sretno nezaposlenih
Al je žalosno kad se sve činjenice iznesu. Baš žalosno.

Re: Hrvatska - zašto otići?

Leteci mungos

Prenesno s pollitika.com

Tekst jednog Hrvata koji je emigrirao u inozemstvo kako bi svoj rad i znanje naplatio !

Evo teksta šta on misli o Hrvatskoj...:

JEDNO VELIKO ALI!
Ali ako netko uspije u RH bez nekih prevelikih štela lopovluka i sl.
Onda on za sebe može reči da je stvarno doktor i Džek!
I u tome leži sva čar!

Biti prosjek je za svaku zemlju pušioničarski i onaj tko je navikao biti prosjek, njemu je u svakoj zemlji isto.

Još nešto, umjesto da se bježi treba povući konce i poduzet nešto, jer se bježat nemože vječno. Treba se suočavat sa problemima i rješavat ih. Zato su oni i tu da se riješavaju, a ne da se od njih bježi!
tko bježi od problema
čuj ne možeš reći da studiram sa cijelom nesposobnom generacijom
jer od svih koji su diplomirali u 9mj do sada nitko nije našao posao, osim ako nije zaposlen u firmi mame i tate, te eventualno po nekim trgovinama-- što ih par našlo

među spomenutim ex studentima ima i onih koji su bili top studneti, onih za koje znam da su sposobni....

danas sam vidjela legu koji mi je obzanino da je već preko godinu dana sretno nezaposlen

ovo što si ti napisao je jako lijepo i slažem se s time, ali kad se jednom kreneš boriti protiv birokracije vidiš koliko si nemoćan. ja sam sad u fazi da se moram boriti za sebe, ne zbog posla već zbog nečega drugoga i gdje god kreneš imaš zapreke. od običnih stvari, do toga da završiš na komisiji i oni ne mogu ništa

žalosno je što u ovoj državi pomoć dobiješ tek' kad si u teškoj banani i onda ti daju više para nego što bi ti trebalo da su ti pomogli na početku

zato ja sad ne odustajem i idem do kraja
e @ivice stvarno ga kenjaš,jel ti šta radiš ili studiraš?
znaš kak je super kad završiš faks i onda nemožeš naći šljaku je jbg nemaš nikakvu štelu,
jer je netko zaposlen po rodijačkoj,političkoj ili tko zna kakvoj šteli,možeš ti imati kakvu god hoćeš školu kad te nitko ne jebe ni 5%,
vidjećeš kak je to zanimljivo kad lapiš po cijele dane i samo pišeš glupe zamolbe,a mjeseci i godine idu,a naravno da nećeš početi raditi kao raznosač novina kad si već završio faks,e pa da te onda vidim.
ja se slažem s tobom da netreba bježati iz države al poneki ljudi puknu i odu u bijeli svijet jer je ovdje situacija katastrofalna.

a tekst je potpuno uredu i sasvim je istinit...
justice

vidjećeš kak je to zanimljivo kad lapiš po cijele dane i samo pišeš glupe zamolbe,a mjeseci i godine idu,a naravno da nećeš početi raditi kao raznosač novina kad si već završio faks,e pa da te onda vidim.

vidiš, s ovim se slažem. bila sam na jednoj radionici gdje je jedan tvrdio da svatko tko hoće može dobiti posao. da, ali koji. evo kolegica je dobila posao, solidno plaćen, diplomirala, radi na moru u butiku?
zatim prodaja životnih osiguranja od kuće do kuće, traže dipl.oec.
jel' zato ja studiram?
jel' produžujem studentska prava da bi radila preko stuca samo zato jer kao dipl. ne mogu naći posao?
lijepa mi je perspektiva!!!
justice

...
znaš kak je super kad završiš faks i onda nemožeš naći šljaku je jbg nemaš nikakvu štelu,
jer je netko zaposlen po rodijačkoj,političkoj ili tko zna kakvoj šteli,možeš ti imati kakvu god hoćeš školu kad te nitko ne jebe ni 5%,

uf kako to mrzim i ovih jebenih skoro godinu dana bez ikakvog posla i perspektive osim povremenog težačkog rintanja za 100 kn na dan. jebemti ovakvu državu i sve laži i obećanja, s faksa na posao, samo završite bit će za vas uvijek mjesta, svuda, a kad završiš e onda je recesija ili se jednostavno nema otvorenih mjesta, a rođo može radit iako je isti fakultet studirao 4 godine duže i platio pola ispita, a nije vidio ni p od predavanja ni v od vježbi. pretužno. i zapravo iz cijelog teksta me boli najviše onaj dio
Leteci mungos

To je zemlja u kojoj sam htio raditi cijeli život
To je danas zemlja u kojoj više ne želim živjeti

MissTake

više ni to, jer su i tu (napokon) uveli reda, pa treba položiti poseban tečaj za bavljenje time.
Pokrenite vlastiti biznis.
PEGY

baaaa,vidi se da imaš 17 godina
neznam samo koji,hoću raditi s dopom ili samo s žižom

RE: Hrvatska, zašto otići

Pa takvi defetisti i ne trebaju Hrvatskoj. Da su tako razmišljali branitelji 91 što bismo danas imali. Najlakše je pobjeći i iz udobne fotelje srati po svemu. Bijedno!
Čovječe, ne odgovara se na temu novom temom. Daj se sredi. Ili nek te moderatori srede. Cirkus :)
il ću dilat oružje i municiju.

lako je otvorit biznis al kredit odn. startni kapital koji si utržio od banke moraš i otplaćivat jer nemoš otvorit biznis sa 500kn i to ako ti banka uopće da kredit za osnivanje biznisa.
Prodaj dionice. Valjda imaš neke. Svi ti to imaju u Hr.

Re: RE: Hrvatska, zašto otići

citalac_031

Pa takvi defetisti i ne trebaju Hrvatskoj. Da su tako razmišljali branitelji 91 što bismo danas imali. Najlakše je pobjeći i iz udobne fotelje srati po svemu. Bijedno!

tako je. bolje ostat i crkavat od gladi i gledat penzionere kako kopaju po kantama i to oni isti koji su izgradili sve ovo oko nas. pješke hodat okolo i gledat terence lopina il ratnih profitera, pljačkaša i mafijaša dok ti bližnji rade (ako imaju sreće) mjesec dana za ono što oni ostave za vikend u birtiji i na kurve. davat mjesečno 150kn za telefon i net bez da si digo slušačicu i 79kn za rtv pretplatu na kojoj nikad nema ništa, a ako i odlučiš preć u drugu tvrtku koja nije sestrinska onda ti prerežu žice i to tako ostave. plaćat struju 300+kn svaki mjesec bez pogovora da bi ti svakih 6 mjeseci mogao doć pretplaćeni račun kojeg nemoš stornirat, a nemoš dobit povrat novca. ladno sjedit i gledat kako vladajuća struktura prodaje državu i to metar po metar i to onu istu koju su ti isti branitelji o kojima drobiš krvavo platili, branitelji, ne ratni profiteri kojih ima više od 50% ali se nekim čudom ne mogu raskrinkati, ne mogu ili se ne žele. e to je prijatelju moj bijedno, a ne čin pametnog čovjeka koji je imao muda otić van i startat iz ničega samo sa spoznajom da ga neće krast govnari.

@pegy, hhahaahah koje crne dionice :)
E pa onda neka ti pametni koji su otišli osnuju neku stranku, udrugu ili nešto slično i vrate se te podignu ovu državu... Ali taj film nećete gledati, iz razloga što kod nas kukavce odlaze. Nije to odlazak trbuhom za kruhom kao što je nekad bio, kada ljudi stvarno nisu imali što za jesti, danas je to odlazak zbog luksuza, zbog novog mercedesa, kuće sa bazenom, markirane odjeće itd... Sve su to kukavice u većini. Što nisu hrabri pa ostali i promjenili nešto?
jebes mi sve, da mi neko ponudi stalan posao u sloveniji,oso bi bez razmisljanja..
...da mi je netko prije dvije godine ponudio posao u struci umjesti konobarenja, nikad ne bih otišla "trbuhom za kruhom"...i nisam išla zbog mercedesa, odjeće i slično...išla sam da bi djetetu mogla pružiti bar neki početak u životu, kojeg osobno ja nisam imala...a vratila sam se u hrvatsku jer mjesto gdje sam bila je bilo vrlo ekstremno....da je to bilo negdje dalje, niti u jednom trenutku se ne bih dvoumila, već bi se preselila s obitelji tamo....
...kakvu budućnost u ovoj državi ja mogu ponuditi svom djetetu?????...korupciju u svim sferama, narodnjake, mafijaška ubojstva i pljačke banaka u pola bijela dana????....štrajkove radnika i studenata?....
...ako sam kukavica, neka sam - bar znam i zašto sam....a ti mi, @esseker daj prijedlog kako da se borim protiv toga...kako da "postanem hrabra, ostanem i promijenim nešto"????
DonQuijote

MissTake

više ni to, jer su i tu (napokon) uveli reda, pa treba položiti poseban tečaj za bavljenje time.

da preciziramo
tečaj ti plati poslodavac, koji očekuje od tebe da radiš min 3-6mj za njega(kako koji) s time da moraš ostvariti određenu proviziju
tako da ti se san o početnoj plaći što ti obeća na prvom razgovoru prepolovi. zatim ti kaže da će ti plaću dati tek nakon 2 ili 3mj da se on uvjeri da ti dobro radiš i da nećeš zbrisati s certifikatom, ali ako ne budeš zadovoljavao isto tako ti može dati otkaz nakon 3mj bez ičega plaćenoga jer ti na to pristaješ potpisivanje ugovora

rajt????

Re: RE: Hrvatska, zašto otići

citalac_031

mislim da branitelji 91' nisu ni pomišljali o ovome
kyx

jebes mi sve, da mi neko ponudi stalan posao u sloveniji,oso bi bez razmisljanja..

Tu se pojavljuju 2 problema. Prvi je procjena destinacije boljom od trenutačne - stvar je opasna, jer je teško znati da li je negdje bolje sve dok se tamo ne provede pokoja godina. Ljudi su skloni svakakve gradove i države proglašavati ultimativno boljima, iako je realnost drugačija (odnosno, neke su stvari nedgje bolje, no to ne znači da je bolji i život).

Drugi problem je činjenica da one destinacije, dakle gradovi i države, koje zaista jesu ultimativno bolje od našeg, u pravilu ne trebaju Hrvata neradnika, niti rijetkog Hrvata radnika. Ne trebaju niti Hrvata s hrvatskom diplomom, niti Hrvata hrvatskog stručnjaka. Više ne trebaju ni Hrvata jeftinu radnu snagu, jer hrvatska radna snaga više nije jeftina. Masovniji odlasci u takve zemlje nisu mogući, a često nisu mogući nikakvi odlasci. Preduvjet je deficitarno zanimanje (za koje i u Hrvatskoj bez problema dobivaš posao) ili vrhunska stručnost (što je, unatoč vlastitom busanju u prsa, s iznimkom fudbalera, u Hrvatskoj prava rijetkost).

Hoću reći, visina plaće ne bi trebao biti odlučujući kriterij, to bi trebala biti opća kvaliteta života (a to je poprilično kompleksna stvar, jer je na Zapadu dokolica jedan od osnovnih elemenata kvalitete života - a gdje ćeš naći više dokolice od Hrvatske, hehe).
ovako ćemo završiti ako ne naprave nešto bolje za mlade
anakonda

...kakvu budućnost u ovoj državi ja mogu ponuditi svom djetetu?????...korupciju u svim sferama, narodnjake, mafijaška ubojstva i pljačke banaka u pola bijela dana????....štrajkove radnika i studenata?....

Medijska tortura crnilom u Hrvatskoj je novitet, te se ljudi pale. No zamislimo da živiš u Parizu. Tko je bio složit će se sa slijedećim - korupcija znatna (umalo im propade najveća banka), narodnjaci posvuda (i to arapski), mafijaška ubojstva uobičajena pojava, pljačke banke - normalne. Normalne su i pljačke ljudi na ulici usred bijela dana, silovanja, ubojstva svih lica i naličja... Prosvjedi i štrajkovi? Pa Hrvatska je mala šala za Francusku kad pričamo o prosvjedima - sjetimo se posljednjih u Parizu - u štrajkovima su najbolji na svijetu...

I što dobijemo? Dobijemo rezultate različitih istraživanja u svijetu po kojima je Francuska najbolje mjesto za život, odnosno neki njezini dijelovi.

Da parafraziram Einsteinovu ženu, "sve je to relativno"...
W.M. Felt

Hoću reći, visina plaće ne bi trebao biti odlučujući kriterij, to bi trebala biti opća kvaliteta života (a to je poprilično kompleksna stvar, jer je na Zapadu dokolica jedan od osnovnih elemenata kvalitete života - a gdje ćeš naći više dokolice od Hrvatske, hehe).

Tako je.
Živilo lapljenje i džabalebarenje. :clap: :bravo: :bravo:
essek031

E pa onda neka ti pametni koji su otišli osnuju neku stranku, udrugu ili nešto slično i vrate se te podignu ovu državu... Ali taj film nećete gledati, iz razloga što kod nas kukavce odlaze. Nije to odlazak trbuhom za kruhom kao što je nekad bio, kada ljudi stvarno nisu imali što za jesti, danas je to odlazak zbog luksuza, zbog novog mercedesa, kuće sa bazenom, markirane odjeće itd... Sve su to kukavice u većini. Što nisu hrabri pa ostali i promjenili nešto?

zašto bi netko iole pametan osnivo stranku i jebo se (da prostite na izrazu) da ga sutra bolje neko može reketarit, pljačkat ili nešto treće ?

kao drugo tko će okupit 20 voljnih ljudi koji su se izdigli iz ovog blata da se vrate nazad u to isto blato iz kojeg su pobjegli, da ih opet neko bolje može jebat u dupe recimo na izborima po selima gdje je na jednoj adresi prijavljeno 400 glasača, u drugom selu gdje od 5000 žitelja ima 7000 glasača, kako, pa lijepo glasali su mrtvi, da se brže bolje mogu dovozit autobusi puni glasača iz okolnih država jer su još uvijek prijavljeni na adrese jer o tome nitko ne vodi račune jer im nije u interesu, da im dijaspora kroji sudbinu, da se donese jedan zakon preko drugog zakon, nakon 6 mjeseci ukine i donese treći da bi se ukinuo i vratio prvotni, da se ruši bespravno sagrađena imovina ali samo do nečijeg interesa, da netko tko ima 100 radnih dana u godini prima 5X veću plaću od prosječnog radnika, ima besplatan prijevoz, parkiranje, sam sebi iznajmljuje svoj poslovni prostor, pogoduje sebi i svojima pri nabavi svega od spajalica do kamiona, a to sve košta, a to sve plaćaju porezni obveznici, da se legalno donose zakoni koji narodu otimaju zemljište i prenamjenjuju se za golf igrališta, da postoje zakoni koji dozvoljavaju da netko nako samo 1 saborskog mandata može imat veću mirovinu od nekoga tko je radio 50 godina ...

kao treće, šta ima loše u čovjeku koji se školovao preko 20 godina, a posao je dobio kumić vlasnika firme pa je on otišao van države jer perspektive u ovoj rupi jednostavno nema.

kao četvrto vidiš kako prolaze hrabri koji mijenjaju nešto, sad ćeš vidjeti šta će dobiti studenti koji su digli glas protiv plaćanja, a poslje ćeš vidjet što će reći profesori kad uvate štrajkat kad im srežu 6% od plaće, a mislim da već i vidiš kako se u našoj preljepoj državi rješavaju hrabri, eno ti afera index, hrabri su se digli, prijavili profesore i najebali ko žuti dok se profesori izvlače kroz ušicu igle

da nastavim nabrajat ili vidiš na šta ciljam ?
citalac_031

nisi li i ti rekao da si u dijaspori?ček.. ček
"Kao Osiječanu u dijaspori mi se čini Vrbošić dobar izbor."
nekako odgovaraš ovoj svojoj predzadnjoj rečenici...
ne može se nikome zamjeriti ako ima želju potražiti sreću negdje dalje. u ljudskoj je prirodi da uvijek traži nešto bolje kao što je u ljudskoj prirodi i da griješi i ne vidi da ono što traži ima ispred sebe.ne morate otići iz Hrvatske, preselite u neki drugi, perspektivniji kraj(nek idan čuh neku reportažu o firmi na moru koja za čišćenje ribe i sortiranje iste daje 6500 kn plaće).sve loše stvari koje imamo u našoj zemlji naći ćete i u inozemstvu s tim da ćete se kao stranac teže nositi sa njihovim sistemom.
sve ovo nabrojano je točno.svi koji su dali argumente za odlazak su u pravu.ovdje se krše osnovna prava čovjeka da radi i živi od svoga rada.ne traži nitko nemoguće kad ni ono najosnovnije nije dostupno.
Jako tužno i žalosno, stalno misliš bit će bolje, prodju godine a kad ono sve gore.......
justice

e @ivice stvarno ga kenjaš,jel ti šta radiš ili studiraš?
ja se slažem s tobom da netreba bježati iz države al poneki ljudi puknu i odu u bijeli svijet jer je ovdje situacija katastrofalna.

a tekst je potpuno uredu i sasvim je istinit...

I radim i studiram.
Posao se netraži samo pisanjem zamolbi(najgluplji način)! Jesi kada otišao u neku firmu najavio se kod direktora i pitao jel ima slobodnih radnih mjesta i primaju li slučajno nekoga? (bezobzira na to jeli natječaj objavljen ili ne?!)
Onaj tko želi radit radit će ako treba i u tiskari za početak iako mu se taj posao nesviđa, a paralelno tražit drugi posao ako mu se dati nesviđa.
Još nešto odabir zanimanja također utjeće na šansu za dobitak posla.
Nemojte mi reči da svi koji studiraju ekonomiju i pravo to i vole, te da su zato to i upisali.
I dalje tvrdim da se posao može naći samo ga treba znat tražit, naravno neočekivat da ćeš odmah nakon završenog faksa dobit posao na kojem ćeš zarađivati milijarde, to su gluposti...
PEGY

Ovo također nije loša ideja, čak štoviše odlična je. Samo treba imat muda za tako što, jer najslađe je bit šef na papiru.
Svaka čast za prijedlog!
Kažu da su najbolji poslovi nicali u doba recesije.
Ivice ivice opet pišeš svašta,ajd kak si dobio ti taj posao?
nema veće gluposti ići kod nekog direktora,jer kod nas je poznato da sve veće face inače vole popričati s običnom rajom,he he... nema on šta pričati s tobom ukoliko te netko nije poslao tamo na razgovor,tj. zbog poznanstva će se malo pozabaviti s tobom.
Vidiš dobro si to rekao "tko hoće raditi" fino započneš šljakati taj neki posao i vidiš da je svakim danom sve gore,nema nigdje na vidiku nešt iz tvog faha,i na kraju si sretan što imaš i tu šljaku
Odlazak iz poznatog okruženja je pretpostavljam veoma težak. Tražiti sreću i život je sigurno veliki rizik. Vani ne postoji odstupnica koju imaš ovdje. Mislim na većinu ljudi. Živjeti ovdje je mnogo lakše jer uvijek imaš mogućnost vratiti se roditeljima ili rodbini.

Kada jednom odeš van, tamo si sam. Početni kapital za život i stan polako se topi. Rijetko netko uspije odmah. Neki moji prijatelji, iz moje generacije su nekoliko godina živjeli na rubu. Imali su smještaj te jedan obrok, nisu bili gladni, ali živjeti na tuđi račun je teško.
Po njihovoj priči teško je i pronaći posao bez početnog kapitala. Mislim na nekoliko funti za kartu podzemne željeznice ili busa. Teško je otići i tražiti posao. Nazvati oglas.

Bez obzira na znanje jezika ili stručnost u nekom zanimanju, vani uvijek krećeš od najnižeg u hijerarhiji. Na svu sreću ti moji prijatelji su postigli nešto ali dobro pamte prve godine tamo.

Mislim da uspoređivanje s mafijaškim ubojstvima, korupcijom, pljačkom banaka u sred dana nije baš dobro, mi još uvijek imamo veliku sigurnost na ulicama te je takav kriminal nas rijetko pogađa. Možemo mirno šetati noću, ako ništa drugo.

Kod nas je veći problem frustriranost te što su nam svima porasli apetiti. Čovjek sa srednjim primanjima teži da vozi automobil više klase, mislim kao primjer. Isto tako mislim da većina ljudi živi iznad svojih mogućnosti.

Isto tako ne mogu se složiti da je jednostavno otići u neku firmu i reći, ja sam taj i taj, završio sam fakultet i te sam struke jel me možda trebate. U većini firmi kadrovska politika se vodi ipak drugčije.

Pokretanje vlastitog posla je isto utopija, pogotovo ako ne postoji iskustvo. Ne mislim na veze, kumstva i zemljaštvo, nego na ozbiljan posao. Teško je i plasiranje roba i usluga bez iskustva, koje nemaš i bez poznanstva. O početnom kapitalu da ne govorimo.

Ipak smatram da je svatko kovač svoje sudbine te koliko ima sreće i mogućnosti možda uspije. Ali takvi su rijetki, teško da mogu biti uzor.

Usporedba ovog problema s braniteljima je glupava, ja kao branitelj znam da nikada ne bi dobrovoljno obukao uniformu da nije napadnut moj dom. Odnosno situacija u mom okruženju me je natjerala na to.

A sam se raspisao!!!?
nisam za

Isto tako ne mogu se složiti da je jednostavno otići u neku firmu i reći, ja sam taj i taj, završio sam fakultet i te sam struke jel me možda trebate. U većini firmi kadrovska politika se vodi ipak drugčije.

Naravno da nije jednostavno, za to treba imati muda. Isto tako treba znati nastupit prema poslodavcu.

Ja nisam rekao da je situacija bajkovita, ali da se totalno nemože nije istina.
Gledajući situaciju dalje, trenutno nije ništa bolje. Obzirom na recesiju.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Kokain

http://hr.wikipedia.org/wiki/Heroin

http://hr.wikipedia.org/wiki/LSD

= RJEŠENJE
ivice nemoj pričat gluposti, ajmo ovako kad si već prvi započeo

1. šta studiraš, koliko dugo to isto već studiraš i zašto studiraš to toliko dugo (pravi razlog zbog kojeg već davno nisi otišo s faksa, pod otišo mislim odustao ili bio otjeran)

2. šta ti to radiš da si išao SAM, bez ičije pomoći i guranja kod direktora firme i koja je to firma (pod firma se ne podrazumjeva nešto što nema BAR 3 odjela od kojih je jedan kao što je justice napomenuo kadrovski, o takvim firmama se priča u ovom topicu (karikirano molim da se ne uvrijede vlasnici firmi s 1 odjelom ili bez odjela)), koliko ja znam sastanak s "direktorom", odnosno nekim iz kadrovske službe se unaprijed ugovara telefonski preko tajnice koja u 99% slučajeva pita "tko ste vi" i "šta vi hoćete" što znači da je njen posao sve mlatimudane držat podalje od direktora koji vodi firmu i nema vremena za drkanje s budalašima, za to postoji kadrovska, osim naravno ako firma nije od 2 ljudi od kojih je 1 lega a isto i direktor/tajnica/kadrovska služba/domar itd (svaka čast svakome ko ima firmu, nema ništa loše u tome, karikiram)

3. da li si ikada išao na razgovor za posao bez obzira znajući da će netko drugi dobiti posao jer si to već čuo s druge strane (hrvatska stvarnost)

4. nemoj lagat jer ja znam istinu pa ako budeš slago reći ću sve ;)
Monstrum

Neprepričavam svoje nego tuđa iskusta.

Sa druge strane ako si več nemožeš naći posao, jesi si probao naći štelu?
Ako mogu drugi kako ti kažeš, možeš i ti!
Sumnjam da ce ti ista reci, on voli puno pametovati a prvi ne radi to sto zagovara.
mali_ivica

Monstrum

Neprepričavam svoje nego tuđa iskusta.

eto potvrde!!
ivice izvuko sam te ko ribu na suvo ;) prvo pričaš jedno, pa drugo, pa treće. odluči se više i ubuduće nemoj pričat o nečemu o čemu nemaš pojma. u našoj državi je valjda jedna od najtežih stvari nać posao ako nemaš štelu, a i kad ju imaš šansa da upadneš je manja od 25%. ne bilo kakav posao nego posao koji ti neće skraćivat život pa sad bilo riječ o poslu za na kratko/za na duže vrijeme/zauvjek.

previše je u ovoj državi ljudi vss koji prodaju majce po trgovinama/iznajmljuju dvd-ove u videotekama/rade sezonski itd. zašto ? zato što je vladajuće struktura krasno u zadnjih 18 godina vodila državu u pravom smijeru tako da umjesto da imamo puno više, da nakon skoro 20 godina možemo reći obnovili smo ekonomiju od rata, ulagali smo u brodogradilišta i rekonstruirali ih pa smo najveći izvoznici brodova u svijetu, imamo najrazvijeniji i najbolji ljetni/zimski/seoski/lovni i ribolovni turizam, proizvodimo dovoljno hrane za sebe ali i za izvoz, uvoz nam je 3X manji od izvoza, situirali smo i pobrinuli se za umirovljenike, imamo jaku i stabilnu valutu te jak i stabilan bankarski sustav, imamo najjaču farmaceutsku tvrtku u europi, imamo jaku industriju nafte i plina, imamo besplatne telefone i internet, imamo sve što se poželjeti može, a mi umjesto toga imamo debelu kurčinu crnačku i apsolutno ništa i onda se uopće ne čudim ljudima što kupe pinklec i bježe iz ovog broda što tone.
Šta je Ivice maca popapala jezik???
Monstrum

previše je u ovoj državi ljudi vss koji prodaju majce po trgovinama/iznajmljuju dvd-ove u videotekama/rade sezonski itd. zašto ?

Zašto, da ti kažem zašto?!
Evo neki dan mi priča lega njemu poznata osoba dobije premještaj da radi u Vukovaru, za ne tako malih 5500kn, no datoj osobi se neda putovat pa je rađe odabrala videoteku u
Osijeku kako ti kažeš.
Naravno za 2-3 mjeseca ćemo je vjerojatno vidjeti kao stalnu članicu foruma031,
sa izlijevima kako su za sve krive vladajuće strukture.

Ma dajte molim vas!
Nisam u startu rekao da se sve može kao po loju. što je i pisalo u mom tekstu, trebalo je samo čitat.

Ljudi očekuju da će:
1) Odmah po završetku faksa naći posao u struci
2) Taj posao biti abnormalno plaćen, naravno bez obzira na to što oni nemaju iskustva
3) Nisu spremni raditi posao koji im se trenutno ponudi ako se on kosi sa onim što su si oni zacrtali.

I nikad nemožeš očekivati da će svi živi dobiti posao, pogotovo ne ako ti je struka suficitarna, no onda se treba potruditi pa makar i štelom, da ga dobiješ ukoliko ni to neupali, tko kaže da ti moraš raditi baš to samo zato što si si to ti tako zacrtao.

Još nešto kako je netko ovdje napisao: Zašto neotvoriti privatnu firmu?

PS: @monstrum nisi ti mene nigdje izveo na suvo. Ja sam radio i boga i vraga od poslova. NISAM ODBIJAO PONUĐENO, a koji put je bila i štela što nekrijem.
A ono što si čuo kao i predviđanja zašto studiram i sl. Iza toga možeš povući vodu, ja nestignem imam tu još posla dosta za napravit!
mali_ivica

previše je u ovoj državi ljudi vss koji prodaju majce po trgovinama/iznajmljuju dvd-ove u videotekama/rade sezonski itd. zašto ?
Evo neki dan mi priča lega njemu poznata osoba dobije premještaj da radi u Vukovaru, za ne tako malih 5500kn, no datoj osobi se neda putovat pa je rađe odabrala videoteku u
Osijeku kako ti kažeš.

Neznam da li je ovo istina što kažeš, ali sumnjam da bi itko odbio u vrijeme recesije posao plaćen 5500 kn?!? Ako i je istina, takvih je ljudi u gradu ma ni 2%, svi dobro znamo da bi ubili za super posao i lijepu plaću kao što je ova, a ne još radili u buticima i videotekama za minimalnih 2000 kn. Molim te o kakvom je poslu riječ ako ti nije problem, baš me sad zanima mada idem u offtopic!
Heroina9

Molim te o kakvom je poslu riječ ako ti nije problem, baš me sad zanima mada idem u offtopic!

Neću reči, pošto mi je rečeno u povjerenju, također ako misliš da je takvih 2% grdno se varaš.
Nemoj uspoređivati način razmišljanja drugih sa svojim, to sam ja radio i u nebrojeno puno se zajebao. Nismo svi isti premda mislimo da jesmo.
Heroina9

mali_ivica

Osijeku kako ti kažeš.

Neznam da li je ovo istina što kažeš, ali sumnjam da bi itko odbio u vrijeme recesije posao plaćen 5500 kn?!? Ako i je istina, takvih je ljudi u gradu ma ni 2%, svi dobro znamo da bi ubili za super posao i lijepu plaću kao što je ova, a ne još radili u buticima i videotekama za minimalnih 2000 kn. Molim te o kakvom je poslu riječ ako ti nije problem, baš me sad zanima mada idem u offtopic!

Za 5500 kn + putni troškovi bi priklo nekog, jebate...
Joj, jako se nasekiram kada netko priča o stvarima u kojima nema iskustva, to se prvenstveno odnosi na malog iveka. :roll: I ja sam mislila, dok sam studirala, da će se firme tući za mene kad diplomiram. Ili da ću bar bez veće muke naći pristojan posao. Eeeee....jedna odbijenica-mislim ma nemoš' od prve, :roll: pa druga pa treća, pa informacije o vezama i vezicama i tako godinu dana! Ukazala mi se prilika (čitaj:preko interneta) za dobro plaćen posao u inozemstvu i otišla sam. Super plaća, grad, uvjeti života, sve jeftino, multinacionalna firma....jedino, je...ga, navikla ja na Slavoniju pa sam se nakon nekog vremena vratila. I to samo zbog ljubavi i ničeg drugog. Jer je ova sredina takva kakva je-nepotizam, korumpcija, samovlada, nezainteresiranost, ali i ima svoje čari.
A sada ja još uvijek čekam svoju priliku za zaposlenje....
otvoriti vlastiti biznis je naporna stvar. nećak mi je pokrenuo svoju firmu i prokleo ono čudo od sanaderovog HITRO.nigdje dobit pravovaljane informacije,nikakvih uputa o tome što si dužan prema sebi i prema državi,čekanje na papire danima te dobivanje jednog je uvjetovano prikazivanjem drugog na koji naravno čekaš. ne znači da je za sve djelatnosti tako.ako imaš dobru ideju koju tržište traži - u dobitku si.
mislim da većina vas koji tražite posao imate završeno nnešto što iziskuje ili sjedenje u kancelariji ili sl.za ljude koji imaju neke vještine posao se može naći.moj primjer - sa 41 godinom sam otišao u Pulu (pitanje za primanje na posao je bilo "Znaš li držati čekić?),tamo sam se obučio za neke sasvim druge poslove od onoga za što sam školovan.promjenio sam 2 firme i stekao još nekih vještina.po povratku se prekvalificirao,dobio papir i ostavljao zamolbe po firmama dok me na kraju nisu pozvali u ovu u kojoj radim. opet ne ono za što sam prekvalificiran nego ono što sam naučio kroz posao.u međuvremenu radio na crno i to za sasvim solidan novac.
najavit se u neku veću firmu direktoru na razgovor
je nemoguće. to možeš napravit kod privatnika i to pod uvjetom da si "načuo" da traži ljude.oni imaju kratko pamćenje pa ako i porazgovaraju sa tobom teško da će te se sjetiti kad im zatreba čovjek.
morate raditi kompromise,u nekim stvariam popustiti, nešto žrtvovati da bi išli naprijed.
...nije pitanje ZAŠTO otići...tu su odgovori potpuno jasni...
..mislim da je veće pitanje KAKO otići...GDJE otići....
..završavam "perspektivni" fax..a posla nema....a radit želim....
i onda si sam postavim pitanje gdje otići...kako otići....a odgovor mi uvijek bude isti....jednostavno nemam hrabrosti otići negdje i krenuti od samog početka....čini mi se da me previše veže obitelj..prijatelji...osjećaj da znaš gdje si...
sokrat

..završavam "perspektivni" fax..a posla nema....a radit želim....
i onda si sam postavim pitanje gdje otići...kako otići....a odgovor mi uvijek bude isti....jednostavno nemam hrabrosti otići negdje i krenuti od samog početka....čini mi se da me previše veže obitelj..prijatelji...osjećaj da znaš gdje si...

Upravo tako.Prevelik je to rizik.
epona

I ja sam mislila, dok sam studirala, da će se firme tući za mene kad diplomiram. Ili da ću bar bez veće muke naći pristojan posao.

Kao prvo ja ni u jednom trenutku nisam pomislio da će se firme borit za mene, niti sam rekao da ću bez veće muke naći posao.

ALI shvatite jedno!!!
Samo pisanje zamolbi i slanje na natječaj nije nikakva muka to rade ljudi koji mole Boga da nedobiju posao, posao se tako netraži odnosno onaj tko ga traži tako šanse da ga dobije su izrazito male.

I NEKA TE NEBUDI MUKA! :wink:
sokrat

...jednostavno nemam hrabrosti otići negdje i krenuti od samog početka....čini mi se da me previše veže obitelj..prijatelji.

wow! tebi je sa 24 teško krenuti od početka...nemoj tak orazmišljati. kamo god otišao naći ćeš prijatelje i tvoja obitelj - koju si ostavio (pretpostavljam da misliš na roditelje) će biti puno sretnija ako te je taj potez usrećio. ako tamo negdje budeš zadovoljan, matrijalno objezbjeđen biti ćeš u stanju i više se družiti s njima. vezivanje za neko mjesto samo zbog emocionalne važnosti je bespotrebno. dok se nisam maknuo iz Osijeka i ja sam tako razmišljao al sad znam da sam pogriješio.
ako ti se negdje u HR ukaže prilika za dobrim poslom zgrabi ju, hodi, pa makar i privremeno, kad se vratiš bit ćeš bogatiji za jedno iskustvo.

mali_ivica

Samo pisanje zamolbi i slanje na natječaj nije nikakva muka to rade ljudi koji mole Boga da ne dobiju posao, posao se tako ne traži odnosno onaj tko ga traži tako šanse da ga dobije su izrazito male.

gle, to je prvi korak da uopće dođeš u dodir sa nekom firmom i ti to moraš napraviti.drugi korak je da te sa Biroa upute na razgovor pa ako ne odeš onda ulaziš u tu grupu koju ti spominješ. druga stvar je što oni ne nalaze za shodno porazgovarati sa svima.kao što je već rečeno, banuti na vrata neke firme je malo glupo.
jesi ti tako našao svoj posao ili te je netko uputio kod koga da ideš?
morgan

mali_ivica

Samo pisanje zamolbi i slanje na natječaj nije nikakva muka to rade ljudi koji mole Boga da ne dobiju posao, posao se tako ne traži odnosno onaj tko ga traži tako šanse da ga dobije su izrazito male.

gle, to je prvi korak da uopće dođeš u dodir sa nekom firmom i ti to moraš napraviti.drugi korak je da te sa Biroa upute na razgovor pa ako ne odeš onda ulaziš u tu grupu koju ti spominješ. druga stvar je što oni ne nalaze za shodno porazgovarati sa svima.kao što je već rečeno, banuti na vrata neke firme je malo glupo.

Gle, zamolbe poštom šalju svi, to je več isfurano nekažem ja da se ne napiše zamolba, ali treba otići drito u firmu odmah samim time strvaraš drugačiji psihološki dojam kod poslodavcu, šta on može zaključiti o tebi kada dobije tvoje pismo na kojemu piše ja sam mali_ivica završio sam to i to, pa takva pisma prima svaki dan na stotine, kladim se da ih pola ni nepročitaju!!!
I ne samo da treba ići od firme do firme kad su natječaji, nego i kad nisu kad tad će te netko nazvati ako ništa drugo da ti dojavi gdje ima posla.

Eto svojedobno mi se pružila prilika da budem "savjetnik" svom prijatelju sa faksa, te sam mu savjetovao ovo što sam sada pisao. Doslovno ovim riječima:
Isprintaj 30 zamolbi, digni se u 7h ujutro i od firme do firme kod kojih si mislio radit.
Dolazi dečko meni nakon 2mjeseca, kaže: E lega imao si pravo ja to napravio i iz prve nisam dobio nakon tjedan dana me zove gospođa iz računovodstva jedne firme kaže da ova druga firma traži nekog kao ja te me preporučila, dečko ošao i počeo radit.

Od pukog slanja pisama (kod kojih direktori kad čitaju prvo što pomisle je da je pola toga nasrano), nema neke prevelike vajde...
Ako želiš nešto postići sa zamolbom u vezi posla onda ih moraš slat svaki mjesec po jednu i biti dosadan odnosno uporan.Ja sam slao tako i hvala dragom bogu uspio sam.Zvali su me na razgovor i dobio sam posao i nije istina da oni koji zamolbe šalju poštom traže posao a mole boga da ga nedobiju.Što se tiče BIROA ja bih ga ukinuo jerbo mi oni nikad ništa nisu pomogli.A kad sam došao na biro nakon 21 god rada rekli su mi da ću pošto nemam nikakve škole jako teško nać posao.Dakle danas je vrijeme računla,printera,pišite zamolbe i samo ih štancajte i šaljite ako vam je do posla stalo, jerbo svi vi koji imate bilo kakve škole jedino tako možete uspjet a na biro idite samo da vas imaju na evidenciji MOŽDA vam i oni nađu nekakav posao.SRETNO SVIMA ONIMA KOJI TRAŽE POSAO
mali_ivica

eeeeem WTF?

mali_ivica

Zašto, da ti kažem zašto?!
Osijeku kako ti kažeš.

Jel' to neki ulomak iz santa barbare... de ajd, tko bi to odbio?

mali_ivica

Ljudi očekuju da će:
1) Odmah po završetku faksa naći posao u struci
2) Taj posao biti abnormalno plaćen, naravno bez obzira na to što oni nemaju iskustva
3) Nisu spremni raditi posao koji im se trenutno ponudi ako se on kosi sa onim što su si oni zacrtali.

1. ne odmah, ali u rioku od 6mj se svi nadaju, a onda shvate da sanjaju
2. ne smatram da ću dobiti 10000kn, već da ću imati za normalan život
3.pa ako sam dipl. nešto mislim da je ponižavajuće da jedini posao koji mogu naći sezonski na moru i to kao sobarica ili kuharica

sokrat

bravo ;)

---------------------------------------------

p.s. stanje je takvo da ako sad ostaneš u lsavoniji moraš očekivati min, 2 godine biti bez posla, jedine mogućnosti zapošljavanja su zagreb i more

Tagovi