Treba li legalizirati marihuanu!??
Društvo, politika
Ugl, smatram da ju treba legalizirat jer
1) dokazano da cista marihuana bez aditiva poput spreja za muhe i sl. nije opasna za zdravlje
2) drzava bi imala vecu kontrolu nad tim
3) drzava bi zaradila mnogo para od poreza
4) turizam bi procvao u cijeloj nam lijepoj nasoj (ne bi ju mogli izvozit pa bi pare uvozili)
5) svi bi bili sretni
6) procvat poljoprivede (raste ko korov, ne treba puno brige)
"Saying marijuana is against the law is like saying god made a mistake."
Re: Treba li legalizirati marihuanu!??
marihuana marš!
odma sada
Al je ovaj svijet u K**cu!
justicemoze tri grama.............ne bih imao nist protiv.........po danu naravno!!!!dekriminalizacija,za osobnu upotrebu do 3 grama...
al trebalo bi u svakom slučaju legalizirat, valjda i hoće jednog dana ako bude netko normalan na vlasti....

Nisam siguran al mislim da je jedna stranka to cak i htjela (necu ih reklamirat, a nisam ni glasac, ja sam od onih sto sve zaokruze)
captain_banana
Tko nikad nije došao napušen ko zmaj na posao ne zna o čemu pričam. Nema ljepšeg i konstruktivnijeg radnog odnosa nego onog kad si lijepo napušen i smatraš da svaki problem ima rješenje.
Naviru mi lijepa sjecanja, slazem se.
Kriza je vec dugo, stalno neko padne, a ovo sto se moze nabavit je il slabo(doslovno kamilica jaca) il dobijes jako malo za puno para...
lavic
ček, a šta to nije vec legalizirano kod nas?
shewa
u os za 500kn 100g......povjerljive informacije.....puno ili ne!?? kazu ne isplati im se riskirati za male pare........hmmm a kod nekih prolazi i za sto kn neznam koja kolicina al kvaliteta..........
ispravak netočnog navoda...
500/100=5 kn/g
to bi bilo idealno al panj je 10 grama, stara računica je bila 100kn panj(10g) no sad je po tvom znači 2 grama za 100kn... skupo... al može se nać i 100kn 5grama ak znaš veze (premda kvaliteta nije ko prije 2 godine kad se moglo 2 panja za 100kn nabavit i to kvalitetno)...
Iskreno sam za legaliziranje droge ali samo za nekoliko tipova droge, ali naravno pod strogim nadzorom zakona i države. Ne ove naše države i ne ovih naših zakona jer iskreno naša vladajuća struktura nije si u stanju dupe obrisati (oprostite na izričaju).
E sad mnogi bi rekli droga je droga, oni neupućeniji, ali nije to baš tako zato bih prvo napravio neku svoju klasifikaciju i objašnjenje.
Droge koje bih legalizirao, stavio pod kontrolu, omogućio legalnu distribuciju po ljekarnama i samim tim omogućio i da država zaradi na tome.
Marihuana :
Mišljenja sam da marihuanu treba dekriminalizirati u potpunosti, recimo do neke uporabne mase npr. 5g. No ako se nađe preko 10g u prisustvu jedne osobe slijedi automatska kazna zatvora od 10 godina bez mogućnosti pomilovanja. Kazna stupa na licu mjesta bez suđenja i bez opravdanja. Zakon bi bio čist i dobro preciziran i onemogućile bi se malverzacije. Dilanje ne bi bilo potrebno jer bi se u svako doba dana prvoklasna marihuana mogla kupiti u ljekarnama i iskreno takvom kaznom ne vjerujem da bi ikome palo na pamet ni u snu posjedovati 10g marihuane.
Heroin :
Dekriminalizacija i legalizacija SAMO registriranim ovisnicima. Znači zapadnoeuropski model koji se primjenjuje ako se ne varam u Austriji ili Švicarskoj (nisam siguran). Registrirani ovisnik može s "receptom", dokazom da je registrirani ovisnik, doći u ljekarnu, uzet si za dnevni "šut" i to je to. Količina dnevnog "šuta" je 1g, sve preko 2g rezultira kaznom zatvora od 10 god. Svi kod kojih se nađe prisustvo heroina u bilo kojoj količini, a nisu registrirani korisnici dobijaju kaznu zatvora od 10 godina.
To je to. To su droge koje bi se trebale na ovan način "legalizirati". Konzumacija je ISKLJUČIVO dozvoljena samo u svoja 4 zida. Konzumiranje izvan svoja 4 zida rezultira, za marihuanu 1 god zatvora, za heroin 10 godina zatvora. Ako se u osobe koja konzumira drogu van svoja 4 zida utvrdi da ima količinu veću od dozvoljene, na kaznu od 1/10 godina dodaje se kazna za posjedovanje veće količine droge od dozvoljene ;
Npr. uhvate vas da pušite travu izvan okrilja svoga doma i imate 10 grama trave u džepu - slijedi - automatska kazna 11 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja. Vaše lice, ime i prezime u novinama i nakon što bi mediji preko tv-a informirali javnost o takvih 5 kazni garantiram da nikome ne bi palo na pamet niti pušiti na ulici, a kamo li dilati drogu.
Ako se u osobe nađe bilo koji oblik neke druge droge ; ecstasy, lsd, heroin, speed, crack ili prekoračenje dopuštene količine "legalne" droge (to znači samo marihuane jer bi heroin bio dozvoljen samo registriranim ovisicima) - automatska kazna od 10 godina zatvora.
Zatvori za "narkomane" bili bi slobodnoga tipa. Bez električnih žica i sličnoga s par stražara koji imaju ovlasti za najgore. Pokušaj bijega - metak u leđa. Zatvori bi bili kao male komune. Zatvorenici bi radili za dobrobit države ; poljoprivreda, građevinarstvo, socijala, ispomoć gdje god je potrebno. Naravno plaćeno minimalnom plaćom propisanom u RH s tim da bi se pola plaće oduzimalo za smještaj, hranu i režije po isplati plaće. Dozvoljena dva dana u mjesecu za posjet rodbini i bližnjima. U zatvoru dozvoljene posjete. Bijeg s dozvoljenog dopusta kažnjava se produženjem kazne za još jednu izvornu kaznu i osoba se prebacuje u tzv "maximum security prison" American style.
Znam da se mnogi neće složiti s ovim i samo se nasmijati. Pogotovo oni kojima je smrtna kazna za pokušaj bijega smiješna ali ako malo pogledate vrijeme kada su smrtne kazne bile "legalne" stopa kriminala je bila minimalna, a kriminalom se bavio samo najokorjeliji šljam. Danas te izbodu u pola bijelog dana zbog 100kn.
freemo.syncleus.com/marijuana.pdf
btw. ovo nije reklama za marihuanu nego drukčiji pogled od nametnutog...
exHOP3onlijepo slozeno, no jab radije da ima kafana za pusenje, naravno ko kod alkohola da se ne vozi, makar ona cista i ne utjece na vozaca ni priblizno ko alk...
To bi naravno ušlo pod ta "4" zida. Specijalne, "tematske" ugostiteljske radnje, popularni "coffee shop" gdje bi se mogao zapaliti joint, bez iznošenja na ulicu, zabranjen ulaz osobama ispod 21 godine, zabranjena prodaja alkohola i cigareta, samo sokovi, kave i eventualno mala količina duhana do 5g različitih okusa (jabuka, cimet, vanilija, čokolada itd.), zatamnjena stakla ugostiteljskog objekta. Državni porez objektu duplo veći od ostalih ugo. objekata jer bi zarada bila zagarantirana, kako i vlasniku objekta tako i državi.
PDV na opojna sredstva bi bio recimo 40% umjesto 22%. Isključivi nabavljač sredstava bila bi država preko koja bi obavljala sva poslovanja i koja bi naravno izdavala dozvole uzgajivačima marihuane. Oni bi bili ograničeni kako brojem tako i količinom dozvoljene proizvodnje, naravno da ne bi svatko mogao uzgajati marihuanu.
Npr. poznati dugogodišnji, kvalitetni uzgajivač duhana koji godinama snabdjeva neke od hrvatskih proizvođača cigareta TDR ili TDZ, izjavi želju za uzgojem određene količine marihuane. Količina uzgoja bi bila kontrolirana na polugodišnjem odnosu ponude i potražnje i ne bi se uzgajalo stihijski i nekontrolirano. U suglasnosti više ministarstava, među kojima su naravno min. unutarnjih poslova (detaljna obrada uzgajivača, svih bližnjih, rodbine i prijatelja), financija (ekonomska isplativost), poljoprivrede (poticaj i razvoj županija sa slabijim polj. razvojem), zdravstva (detaljne analize sastava i količine THC u proizvodu te razvijanje studija o štetnosti marihuane ali i skupljanje postotka zarade za financiranje raznih borbi protiv raznih bolesti, recimo raka itd.), zajednički bi se donjela suglasnost o ugovoru na godišnji uzgoj marihuane s mogućnošću raskida ugovora naravno samo i isključivo od strane RH.
Uzgajivači marijuane ne bi bili financirani od strane države samo bi im se isplaćivala zarada za ponuđeni proizvod.
Svaki vid korupcije i malverzacije uzgajivača ili nekog iz vladajuće garniture kažnjavalo bi se s 20 godina strogog zatvora jer bi se samo jako jako rigoroznim kaznama moglo uredovati na ovom vidu trgovanja. Naravno ovo je praktički nemoguće u RH al idejno bi bilo i više od zadovoljavajućega.
Na ovaj način kontrole i oporezivanja ;
- smanjio bi se broj ovisnika u državi
- država bi imala kontrolu nad ovisnicima i nad konzumentima, ali i nad proizvodnjom i trgovinom
- država bi zarađivala na ovisnicima
- veliki postotci zarade mogli bi financirati mnoge plemenite ciljeve i borbe protiv raznih bolesti
- kontrolom i rigoroznim kaznama smanjio bi se broj novostvorenih mladih ovisnika
- konzumacija bi se ograničila na privatnost doma i manje ljudi i prvenstveno djece bi došlo u doticaj s drogom
- smanjio bi se rizik širenja AIDS putem intravenoznog konzumiranja, u ljekarni bi se uz svaki kupljeni gram heroina dobijala i šprica i igla
Zaboravio sam naglasiti, naravno u ljekarnama bi se prodavala marihuana samo starijima od 21 godine.
Mislim da u ovoj našoj konzervativnoj državi nitko još i nije pomišljao na legalizaciju, niti je napravljena i jedna studija o tome. No ako jedan laik koji ima malo znanja o svačemu može vidjeti prednosti ovakvog tipa omogućavanja, a u isto vrijeme ograničavanja i kontrole konzumacije opojnih sredstava možemo samo zaključiti da su općenito europski i liberalni mentaliteti i otvorenost na nove ideje strani našim vladajućim strukturama.
ovaj kostur mozda buduceg zakona je savrsen, svi sretni zadovoljni i naduvani... steta sto je drzava takva kakva je...
tko zna, mozda netko ovo procita, prouci i predlozi tam gori...
exHOP3onbrutal, ti si car...
ovaj kostur mozda buduceg zakona je savrsen, svi sretni zadovoljni i naduvani... steta sto je drzava takva kakva je...
tko zna, mozda netko ovo procita, prouci i predlozi tam gori...
Hvala na komplimentu.
Ovo je šturi izgled kako bi to moglo funkcionirati, no prije samog pomišljanja o početku razvoja ovakvog sustava morale bi se napraviti strahovite i radikalne pretvorbe prvenstveno u glavama i mentalitetu svih stranaka jer ovakvo, nazovimo ga "poslovanje" ne može funkcionirati ako ne funkcionira pravna država i ako se mentalitet ne promijeni. Kod nas se u vladi krade na tepisima, a bojim se i pomisliti što bi bilo kada bi se netko dokopao dozvole za uzgoj, kada bi netko odlučivao kome se može prepisivati "lijek", a kome ne, kada bi se dodjeljivale dozvole za otvaranje ugo. objekta ... , a da ne spominjem naše zatvorske kazne i općenito funkcioniranje našeg pravnog sustava.
Prije i same pomisli pravosuđe i općenito zakon se mora srediti, kazne se moraju uskladiti i povisiti i jednostavno se ne smije ostaviti prostora bilo kakvoj malverzaciji. Poseban odjel za suzbijanje krimiala odrješenih ruku i bez kontrole, vođen iskusnim ljudima kojima se može vjerovati bi mogao imati nadzor nad ovakvim sustavom. Ovakav sustav otvorio bi tisuće radnih mjesta i počeo stvarati ogroman priljev novca u državnu blagaju.
A najljepša stvar je što uzgoj zahtjeva minimum napora, nije potreban startni kapital i dnevna briga jer mi zapravo govorimo o korovu. Država ne bi morala uložiti ama baš ništa, samo bi trebala biti poštena, usuglasiti se i dodjeliti dozvolu za uzgoj kompetentnim ljudima. Urod je zagarantiran, kvalitetan, kontroliran. Svi sretni i zadovoljni, a najvažnije je da se budžet puni iz ničega, iz korova, iz biljke koja može rasti bilo gdje. Otvarila bi se radna mjesta, dobili bi ogroman plus na turizam, proizvodnja i potrošnja bi bila kontrolirana, a novac od zarade bi bio preraspodjeljen za druge namjene, tamo gdje je "tanko", pa bilo to zdravstvo, školstvo, poljoprivreda, turizam...
Treba odrzavat prosvjed za svaki mali znak problema, a ne kad je skoro prekasno...
Neki misle da ak bude previse strogih zakona, gusi se sloboda, no upravo suprotno, oni pravedni bi bili slobodni...
za oglupljivanje, ak si mlad i jos u razvoju, svaki opijat ti steti, tj izbacuje razvoj iz ravnoteze, no odraslom covjeku to ne steti u tolikoj kolicini, al ne oglupis u svojoj glavi neg ti se izmjeni nacin izrazavanja, tj slike u glavi ti vezu mal promaseno
no to ipak ovisi najvise o kolicini i kvaliteti, ak si cijelo vrijeme napusen, pogotovo u razvoju, ipak je dosta stetno, a kvaliteta, kak da to objasnim, oni skartovi kojima dodaju aditive su jebeno opasni, moj lega boluje od bronhijalnih bolesti jer je konzumirao spricanu...
to sve sam 98% siguran, nacitao sam se o tome i proucavao, ak grijesim u necemu slobodno me ispravite...
ja sam sa otprilike 16 prvi put konzumirao, nakon tog tek sa 18, u medjuvremenu sam se informirao sto vise mogu da znam di moram pazit, bio sam u drustvu starijih koji su mi rekli sve al i upozorili da ne smijem probat nista jace jer onda tek nastaju problemi i da pazim od koga sta nabavljam...
a i ko sto vanstep kaze, nije to za one slabe volje jer se mogu navuc na nesto teze...
pamet u glavu i dim u pluca...
nema boljeg od tog kad se s ekipom naduvas pa se kreveljite, joj dodje mi da se sad naduvam, al ovo sto se sad nudi je skart
mante se djeco tog otrova
pa ko kaze da prije ljudi nisu zivili bolje...
hehe, to su ti pravi alkosi...
exHOP3onheheheheh hvala na savjetu al mislim da nece biti potrebe, jer ja nisam alkos al nekad mi dodje da se otkacim malo (kao i svima vjerujem)....pa eto sad sam po prvi pit presao jebacki granicu........od onda..........a i nije cuga tolko skupa, litra vina za 10kn a rakija 30 kn po litri.....vise me izadje pur do bolnice!!! hehehe xD xD xDbtw, shewa, ak os pit besplatno, popij mal antifriza i brzo u bolnicu, ak ti ne dodje do jetre prezivjet ces i par dana dobivat alkohol u infuziji...
hehe, to su ti pravi alkosi...
Treba saditi nove kulture.
KloppoZakon!!!
Ako su legalizirali kriminal onda mogu i marihuanu.
Pa to je obični korov..

treba ju uvrstiti u medicinske preparate i dobro naplaćivat' recepte.
morgan
ne treba!
treba ju uvrstiti u medicinske preparate i dobro naplaćivat' recepte.
potpuno se slažem s ovim...
vrijeme je krize,ovo bi državu vratilo iz ponora
Da vidiš prosperiteta...
Povijesni medij
Treba legalizirati lake droge, prostituciju, sve fino institucionalizirati i oporezivati i voila!
Samo pogledajte jednu Nizozemsku, meku sex turizma. A osim toga nemaju NISTA. Bas nista. Pa vecini ljudi je prva asocijacija na Nizozemsku trava. More im je hladno, drugih znamenitosti bas i nemaju, pa opet na tome obrcu milijarde eura od turizma godisnje. O porezima na 'red light district' da ne pricam.
Futile ExistenceNaravno. Nikad nisam probao ali nema logicnih argumenata za njenu zabranu!
Treba legalizirati lake droge, prostituciju, sve fino institucionalizirati i oporezivati i voila!
Samo pogledajte jednu Nizozemsku, meku sex turizma. A osim toga nemaju NISTA. Bas nista. Pa vecini ljudi je prva asocijacija na Nizozemsku trava. More im je hladno, drugih znamenitosti bas i nemaju, pa opet na tome obrcu milijarde eura od turizma godisnje. O porezima na 'red light district' da ne pricam.
Futile Existence
Jesi li bio ikad u Nizozemskoj???
Frost
Treba sve legalizirat i ubirat porez.
Da vidiš prosperiteta...
Da se ponovim...
Futile Existence
... A osim toga nemaju NISTA. Bas nista.
Nije baš da nemaju ništa osim seksa za lovu i trave.Nizozemska je velesila u proizvodnji svega što se sadi,sije,podrezuje,kopa i ore.... Također Amsterdam je prekrasan grad sa mnoštvom povijesnih znamenitosti.E da,Van Ghog,Rembrandt,Hals i ostala armada slikara su puuuno više od "NIŠTA"
Povijesni medij