Intenzivna zvonjava zvona
Ako se ne varam, nekad su se cetvrt, pola i puni sat s "katedrale" culi s diskretnim dong, ali ova zvonjava sada niti je diskretna, niti ima ikakvog racionalnog objasnjenja (broj otkucaja ne govori nista o vremenu)...
Društvo, politika

Crkva mijenja Zakon o zaštiti od buke
Sa zajedničke sjednice Komisije za odnose s državom Hrvatske biskupske konferencije i Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama u srpnju je u Ministarstvo zdravstva poslan zahtjev za izmjenom članka 17. Zakona o zaštiti od buke, koji regulira zvonjavu crkava
Članak kaže kako se u 'naseljenim mjestima dopušta zvučno oglašavanje zvonima i elektroakustičnim uređajima od 7 do 19 sati'. U njemu se nalazi i iznimka da toga ograničenja nema tijekom vjerskih obreda i u dane vjerskih blagdana.
Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić kaže da je izmjena zatražena 'iz povijesnih razloga'.
U javnosti je u više navrata bilo protesta zbog preglasnih crkvenih zvona, a najviše onih ljudi koji stanuju u neposrednoj blizini crkve i zvonika. Jedan od najpoznatijih boraca protiv crkvenih zvona je Tomislav Kikić iz Malog Lošinja, od čijeg je prozora zvonik udaljen svega petnestak metara zračne linije, a najžešću bitku vodio je s bratom kardinala Josipa Bozanića, vlč. Antunom Bozanićem, koji je donedavno bio malološinjski župnik.
'Slažem se da postoje vjerska prava, ali prema Ustavu vas nitko ne smije uznemiravati. Razumijem da zvona imaju liturgijski smisao, ali što je s otkucavanjem sata u zvoniku svakih pola sata. Kakav je to liturgijski smisao tijekom cijeloga dana', pita se Tomislav Kikić, koji je upravo zbog satnog mehanizma povezanog s crkvenim zvonom podnio pritužbu sanitarnoj inspekciji.
'Oni su na svoj trošak poslali mjerača, koji je mjerio od 7 do 19 satii, podijelili su to s minutama i sekundama u danu, zbrojili i rekli da se u prosjeku radi o dopuštenoj buci. Dakle, ja sad vama pola sata mogu manijakalno zvoniti, a kada se to podijeli na cijeli dan, u prosjeku nećete ni osjetiti. Crkva teroririzira građane u svoje marketinške svrhe', ogorčen je Kikić.
On je na svojoj internetskoj stranici objavio odbijenicu Ustavnog suda iz 2004. o ustavnosti spomenutog članka 17., koji su iz Crkve pokušali osporiti nedugo nakon što je Zakon o zaštiti buke stupio na snagu. Ustavni sud odbio je pritužbu da se radi o ograničavanju vjerskih sloboda u jednom segmentu. Vidjet ćemo kako će sve ovoga puta završiti.
tportal.hr
petak, 3.10.2008.
gaap
čini mi se da je crkvena zvonjava novim zakonom ili pravilnikom (whatever) izuzeta od nekog kurca koje se zvalo ograničavanje buke ili tako nešto pa se jebeni popovi kurče opet. gori su od haespeovaca
DonQuijote
iskreno, baš bi mi bilo zanimljivo kad bi se digla džamija i kad bi hodža pozivao na molitvu, čisto da vidim kako bi ovi iz katoličke branše reagirali.
MoiraProblem je što si se naviknula dizati u 2 popodne, i da usupt sam ti podebljao tvoj superkulturni izričaj, mislim kad su svi ostali nekulturni.
gaap
čini mi se da je crkvena zvonjava novim zakonom ili pravilnikom (whatever) izuzeta od nekog kurca koje se zvalo ograničavanje buke ili tako nešto pa se jebeni popovi kurče opet. gori su od haespeovaca
Tako je. A sad zamislite kako je nama koji živimo u krugu od 50 metara od čak dvije crkve! Oni su totalni bolesnici i manijaci, zvone kao kreteni u 6 ili 7 ujutro, stvarno su bahati do iznemoglosti!
Dođe mi da snimim taj jebeni zvuk i pustim im na uvce oko 3 ujutro... mater im nekulturnu!
Jebena država koja uživa u tome da ju guzi kler!
DonQuijoteVjerojatno ništa spektakularno.
iskreno, baš bi mi bilo zanimljivo kad bi se digla džamija i kad bi hodža pozivao na molitvu, čisto da vidim kako bi ovi iz katoličke branše reagirali.
mali_ivica
justiceZašto glupost, jesi li možda vidio njihovu reakciju "poslije" virtualnog
mali_ivica
e ovo je @ivice jedna od većih gluposti što si izvalio,znam da si obožavatelj crkvenjaka al ovo je stvarno previše...
justiceO čemu ti pričaš, o zvonima su najviše kukali građani, a ne ni muslimanska zajednica niti jedna druga i to pretežno oni koji nevjeruju u ništa, da skratim oni koji su jedva dočekali da mogu prozivati crkvu zbog nečega.
vidiš @ivice nažalost nisam uvjeren kao ti u crkvenu miroljubivost, koja se već pokazala dosta puta...
justice
a mogu misliti kakav bi odnos bio crkvene ekipe prema "muslimanskim došljacima" (da se razumijemo meni su i jedni i drugi isti k.) tak da mi se više čini da ti bolje znaš kakvi bi bili koraci klera po tom pitanju,vjerovatno za početak malo kenjkanja po misama,napaljivanja mutavih ljudi i onda bi neka budala nešto napravila,naravno da "oni" nebi imali nikakve veze s time...
bazooka_joeŠta hoćeš reči da je to neki svečenik stavio?
Da, miroljubivi su katolici; kao onomad kad je predstavnica stanara u mamutici koji su bili protiv gradnje crkve u parku između zgrada (upravo zbog straha od silnine zvonjave zvona u jako akustičnom dijelu kvarta) nakon hrpe prijetnji konačno u poštanski sandučić primila kuvertu, a unutra - pušćano zrno. Pametnome dosta.
mali_ivica
Šta hoćeš reči da je to neki svečenik stavio?
justiceDa? kako to ja nisam, oni su uvijek savjetovali za koga da se glasa, ali nikada nisu točno govorili ime stranke i slično! Njihovo moralno pravo je usmjeravati vjernike kako oni misle da je ispravno.
@ivice ja vrlo dobro znam župnike koji su kenjali ljudima za koga da glasaju (šta misliš za koga?) tako da se nebrinem što se ovdje neće čuti njihov glas,jer to nije huškanje il je to sasvim normalna stvar koja se treba čuti u crkvi???
bazooka_joeNisam, ja sam napisao samo ono što si ti htio da netko pretpostavi (kao retoričko pitanje), a što vjerojatno nije istina. I ti to dobro znaš.
mali_ivica
Šta hoćeš reči da je to neki svečenik stavio?
To si ti napisao.
mali_ivica
Nisam,
mali_ivica
ja sam napisao samo ono što si ti htio da netko pretpostavi (kao retoričko pitanje), a što vjerojatno nije istina. I ti to dobro znaš.
bazooka_joeOpet krivo zaključuješ, ja sam napisao retoričko pitanje, a to je Jel ga svečenik stavio u kuvertu?mali_ivica
Nisam,
Hehe, uhvaćen u laži.
mali_ivica
ja sam napisao samo ono što si ti htio da netko pretpostavi (kao retoričko pitanje), a što vjerojatno nije istina. I ti to dobro znaš.
Dakle, ja sam spominjanjem činjenice o zrnu u kuverti htio da netko nešto pretpostavi, a što vjerojatno nije istina?![]()
Jel' ti pročitaš ikada svoje izjave ovdje?![]()
edit:
zaboravih priupitati: kako se to nešto pretpostavlja kao retoričko pitanje?
mali_ivica
Opet krivo zaključuješ, ja sam napisao retoričko pitanje, a to je Jel ga svečenik stavio u kuvertu?
Elena_OsPrimjetih da su se malo primirili s tom zvonjavom...ili se to meni samo čini...
![]()
govorim za ovu u susjedstvu, na Divaltovoj...