...znam da Biblija ima svoja značenja o svemu što piše u njoj, a da ponekad to nema veze sa stvarnošću....no, slučajno danas naletih na ovo:
"Kad si to učinila,
prokleta bila među svim životinjama
i svom zvjeradi divljom!
Po trbuhu svome puzat ćeš
i zemlju jesti sveg života svog!
Neprijateljstvo ja zamećem
između tebe i žene,
između roda tvojeg i roda njezina:
on će ti glavu satirati,
a ti ćeš mu vrebati petu."
(Gen 3, 14-15)
...ono što me zbunilo ovdje je da Bog govori zmiji "da će puzati..."....znači li to da zmije do tada nisu puzale?...odnosno, da li od toga dolazi poslovica da "netko nešto krije kao zmija noge"?
Ma zmija je žena, pobogu, nevjernica protiv svetice. Grešnica protiv uzvišenog bića koje služi rađanju djece nakon bračnog oplođivanja. Grešnica ima da puže po podu.
Ma zmija je žena, pobogu, nevjernica protiv svetice. Grešnica protiv uzvišenog bića koje služi rađanju djece nakon bračnog oplođivanja. Grešnica ima da puže po podu.
tada bi imali opreku muškarac-žena, gdje bi se žena sastojala od dobre žene i loše žene, postojao bi dualitet. to nije nemoguće, ali mi nekako nije simetrično, jer nema dualiteta za mušku stranu te jednadžbe. nategnuto bi mogli reći da muški dualitet predstavlja odnos bog-vrag, ali je u slučaju žene loša žena poistovjećena sa zmijom, što kod muškarca nije slučaj. nekako mi se više čini da je zmija neki treći entitet.
@DonQ, dakle, imamo tri entiteta: muskarca, zenu i zenu-zmiju. Kontam da su ovoj zeni-zmiji s vremenom vratile (evoluirale) ruke i eto ti - muskarci zive u svijetu u kojem je nemoguce razdijeliti zene od zena-zmija.
Jos kad se u obzir uzme i incestuozno medjukrizanje u ranim stadijima razmozavanja prvih biblijskih praljudi, dobije se bistra slika otkud tolika kolicina debiliteta u svijetu, poglavito u vrijeme zaokruzivanja brojeva ispred imena na izbornim listicima.
...znam da Biblija ima svoja značenja o svemu što piše u njoj, a da ponekad to nema veze sa stvarnošću....
Ono što mi obični ljudi znamo reči preneseno značenje.
anakonda
...ono što me zbunilo ovdje je da Bog govori zmiji "da će puzati..."....znači li to da zmije do tada nisu puzale?...odnosno, da li od toga dolazi poslovica da "netko nešto krije kao zmija noge"?
Kada povežemo ova dva citata dobivamo nešto iz rubrike PROSERI 031. Mislim, ako se stalno tuđi proseri spominju u toj rubrici zašto onda nebi i naši, jel tako.
Oh, jadni mali muškarčići, zlostavljani i zlorabljeni od strane tih sotonskih stvorenja sa sisama i svojim mrskim međunožjima, fuj fuj... Hajte se poženite međusobno, i prestanite kukati protiv žena!
...znam da Biblija ima svoja značenja o svemu što piše u njoj, a da ponekad to nema veze sa stvarnošću....
anakonda
Kada povežemo ova dva citata dobivamo nešto iz rubrike PROSERI 031. Mislim, ako se stalno tuđi proseri spominju u toj rubrici zašto onda nebi i naši, jel tako.
Krajnji odgovor na tvoje pitanje je slijedeći:
Leteci mungos
Danas nije lako biti muskarac.
Pozzz
...mislim da tvoj komentar prije može ući u navedenu rubriku, obzirom sve što si napisao nema veze s postavljenim pitanjem, već usputnim komentarom na moj stil pisanja.....no, naviknuta na tvoje izjave, ništa čudno....
...a o tvom krajnjem odgovoru koji je, zapravo nečiji tuđi odgovor, govori slijedeći citat iz Biblije:
U knjizi Postanka:
" A ženi reče: "Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati. Žudnja će te mužu tjerati, a on će gospodariti nad tobom."
...siroti muškarci, nije im bilo lako ni u biblijska vremena, a pogotovo sad....
Zmija je žena protiv koje se valja boriti, jer je žena ionako lakše podatna vragu. Zato valjda žene u Crkvi mogu biti samo kućne pomoćnice, jer su stalno na ivici provalije grijeha. Kod muškarca nema tog dualiteta, kako netko reče, jer nije potreban - muškarca grijehu može odvući samo žena, odnosno zmija (jer ne bi Adam jabuku grizao, da nije prokletnice). Zato je bilo potrebno ženu postaviti na odgovarajuće mjesto, u okove. Podrška mužu, rađanje djece, za to služe (vjerujem da bi se Crkva i rađanja odrekla, samo kad bi i muškarci mogli zatrudnjeti).
...znači, bit će da je zaključak ovoga da je zmija/žena/prokletnica/vrag/whatever kriva što je muškarac bio toliko slab, pa nasjeo na grijeh?...uf...kao što to netko reče, jadni muškarci...
anakonda
znači li to da zmije do tada nisu puzale?...
@ Anakonda ova dva komentar sam mislio, zato sam ih gore i podebljao, ali ih nisam htio vaditi iz ostatka teksta da nebi prigovarala.
Naime jedan od ta dva komentara pobija onaj drugi ali to očigledno nevidiš.
A zašto sam spomenu rubriku proseri?
Zato što vidim da ti i tebi slični konstantno vadite drugima što su oni napisali i sl.
Negledajući na ono što i sami pišete, a od nebuloza koje sam se načitao i kontradikcija također u kojima ste sami sebe pobijalio kao i jedan primjer što ga vidimo gore. O tome bih mogao napisati knjigu.
Ukratko: Ljutim se samo zbog toga što vidim da su večina ljudi ovdje jedne obične seronje koje neznaju izraziti suprotno mišljenje a da pri tome nevrijeđaju i ne omalovažavaju druge, a to konstantno radite! To je to.
Laku noć.
@mali ivica, sad da odem offtopic, al neka...znaš onu staru narodnu s kim si, takav si?....čemu trošiš onda svoje vrijeme na postove ljudi koje smatraš seronjama?....slobodno napiši knjigu, sigurno će se uvrstiti uz onu Nives Celzijus...za književnu nagradu Kiklop...
...nadalje, analiziranjem i čitanjem između redova, kao i izvlačenjima konteksta, otišao si u drugom smjeru...ono što sam otvaranjem posta namjeravala je zapitati da li bi Biblija dozvolila evoluciju zmije da nije ova zgriješila....ili da li zmije hodale danas prema istoj knjizi....
...ono što si ti odgovarao, jedino ima veze s mojim nepoznavanjem gramatike (ako)....
@mali ivica, sad da odem offtopic, al neka...znaš onu staru narodnu s kim si, takav si?....čemu trošiš onda svoje vrijeme na postove ljudi koje smatraš seronjama?....slobodno napiši knjigu, sigurno će se uvrstiti uz onu Nives Celzijus...za književnu nagradu Kiklop...
...nadalje, analiziranjem i čitanjem između redova, kao i izvlačenjima konteksta, otišao si u drugom smjeru...
Pa kada sam držao u kontekstu onda nisi shvatila, zato sam poslije izvadio iz konteksta. Glede knjige, imam pametnijeg posla. Očigledno si sve krivo shvatila.
Ciao
Ljutim se samo zbog toga što vidim da su večina ljudi ovdje jedne obične seronje koje neznaju izraziti suprotno mišljenje a da pri tome nevrijeđaju i ne omalovažavaju druge, a to konstantno radite! To je to.
Laku noć.
Da mene ljuti kad je netko takav egoist da suprotno miljenje ne tretira kao jedno drugo mišljenje koje je takvo kakvo je, nego je razmišljanja bez nekih argumenata kako je njegovo mišljenje jedino ono pravo.
...@mali ivice, ti svoje mišljenje uopće nisi izrekao na temu posta, već na temu moje gramatike...prema tome, ne kaki....
Nije uopće na temu gramatike ili pravopisa. to potvrđuje ono da nisi skontala što sam napisao.
Nekakim nego sam se osvrnuo da si napisala nešto što pobija ono što si prethodno ustvrdila, to nema veze sa gramatikom, nego načinom razmišljanja.
I to je jedan od vida prosera koje si istaknula, no sve u svemu javio sam se zato što sam primjetio da si ti jedna od onih koji u rubrici proseri istiće druge sa njihovim proserima, a sada kada sam ja istaknuo tvoj, sad se ljutiš!
Vratimo se na temu.
Bibliju je napisao muskarac!!! pa zasto se onda cudimo da je zena u svakoj knjizi ocrnita.
Constantin je u 3 stoljecu izmijenio tekstove u bibliji, priznao samo 4 evandjelja koja je prije toga sve procesljao ne bi li bilo po njegovoj volji a ostale stare tekstove dao spaliti te je naterao ljude da se pokrste a oni koji nisu htjeli su zavrsili na lomaci ili s macem u trbuhu. Tako je htio kontrolirati neuki narod prijeteci mu vjecnom paklu a jadan narod nije ni znao da je vec zivio u paklu.
Hm jel bi Bog postupio tako sa svojom djecom ili samo egoisticni vladar sa svojom vojskom.
Prica o Adamu i Evi je slikovita znaci nije se dogodila vec je masta nekog pisca bila prebujna a mi danas to uzimamo kao povijesni dogadjaj. Ja jednostavno u to ne mogu vjerovati jer mi nista nije logicno.
Cinjenica da je muskarac napisao bibliju a ne Bog vidi se u svakoj recenici gdje sebi daje apsolutnu moc a zenu blati, proklinje, ocrnjuje jer nemoze kontrolirati svoju pohotu ili pucki receno: cim vidi zenu digne mu se ku..c.
Sebi je dao moc i u kuci bozjoj iliti ga crkvi gdje je dan danas muskarac "blizi" bogu tako da zene nikako nemogu biti svecenice a kamoli poglavarice crkve vec samo nekakve sluskinje obucene u siroke haljine da slucajno ne bi izazvale pohotu a ostale zene su sve "kurve".
Crkvene dogme vise ne prolaze, pitanje je samo vremena kada ce ih ljudi odbaciti, one su nelogicne, nepravedne i samo nas vracaju u srednji vijek.
Ja postujem ljude koji idu u crkvu i vjeruju u bibliju al ajmo ostaviti to postrani i biti donekle logicni i razumni.....
Isus je propovijedao po livadama, sumama....a ne u nekim ogromnim i hladnim zgradurinama koje se grade od poreza-naseg novca. Isao je medju ljude po trznicama u ribolov....Kad ste danas vidjeli da kardinali ili pape idu u narod a da ih neprati cijela ceta bodyguarda ili da se ne vozaju u blindiranim autima, pa di to ima? cega se boje? Ne bi li narod popizdio i ubio ih jer zive od naseg novca a nama propovijedaju da budemo skromni i da je bogadstvo-prokledstvo.
Tako bi mogli u nedogled.
Danas se postuje i cijeni sve sto je novo, krenuvsi od znanosti, fizike, kvantne fizike, astronomije, medicine, psihijatrije.......samo kod vjere vrijedi sto stariji spisi to bolje!! .....zar nije vrijeme da i to promjenimo kao sto smo prihvatili da je zemlja okrugla tako trebamo prihvatiti da mentalni sklop ljudi prije 2000 godina ne vrijedi i danas!!!!!
Naravno imas moje dopustenje i ne samo ti vec svi koji tako misle. Crkva je nista bez nas.
Ja ne idem u crkvu od svoje 17, kao ni moj brat i roditelji i vise od 90 posto mojih prijatelja. Onih 10 posto idu jer je to linija manjeg otpora a samo 1 posto ide jer u to vjeruje. Vec sam to rekla al cu ponoviti, postujem ljude koji idu u crkvu i koji u bibliji pronalaze rijeci utjehe jer i ja nesto nadjem u bibliji sto mi odgovara kao npr. ...razliciti putevi vode do gospodina... Svatko treba graditi odnos sa Bogom kako njemu odgovara, u samoci i tisini ili mozda u velikoj skupini ljudi na misi....nije bitno, bitno je da ti u to vjerujes i osjecas se ispunjeno. To je razlog zasto ne idem u crkvu jer jednostavno u to nevjerujem i osjecala sam se lazno kad god sam usla i poklonila se nekakvim kipovima i freskama, koji su naravno predivni svaka cast umjetnicima.
Smatram da nam je vjera nametnuta. Da smo se rodili u turskoj bili bi muslimani i mi zene bi nosile one marame, zasto? ma ko te pita, moras! tako ti je bog rekao! E pa nije, vec opet muskarac koji si dao za pravo da ako zena nije nevina u prvoj bracnoj noci moze je vratiti roditeljima, javno je poniziti i osramotiti cijelu obitelj a u nekim dijelovima svijeta cak je ubiti. Zahvalna sam sto nam to nije vjera iako i kod nas ima nelogicnih dogmi i zakona.
Da smo mi prava krscanska drzava kako se volimo predstavljati svi bi isli svaki dan u crkvu, petkom ne bi jeli meso, nitko ne bi imao seksualne odnose prije braka, u braku ne bi koristili kontracepciju, ne bi bilo pobacaja, ne bi postojali socijalni slucajevi, ne bi ubijali bliznjega svoga........i tako u nedogled a recite mi poznajete li vi barem jednu takvu osobu(ne racunaju se fundamentalisti), ja osobno ne poznajem iako vjerujem da ima takvih ljudi jer su tako izabrali i to je u redu, al smatram da smo licemjerni se predstavljati da smo krscani kad ustvari nismo, to nam je nametnuto od rodjenja, krstenje, pa prva pricest, krizma, ne mozes se vjencati ako nemas to troje, u skolama je vjeronauk i moras ici na to inace dobijes 1.
Smatram da vjera mora biti izbor. U skolama treba biti predmet gdje bi se ucilo o svim vjerama, roditelji bi trebali svoju djecu uciti toleranciji i prihvacanju a drustvo ne bi trebalo izopciti ljude koji razmisljaju drukcije.
Prije 7-8 godina kada sam otvoreno govorila o ovome sto sad pisem znala sam dozivjeti vrlo neugodne situacije od strane prijatelja i poznanika jer to je tema o kojoj se ne raspravlja, ne smije se bogohuljiti i sumnjati u rijec bozju vec samo slijepo to postovati i slijediti. A danas vec nije tako, sve vise mladih ima ovakvo ili slicno misljenje. Npr. moje neke prijateljice nece krstiti svoju djecu vec ce im to ostaviti na izbor kad budu dovoljno odrasli da sami to naprave ili ne.
Mislim da u takvom gradu, drzavi, svijetu trebamo zivjeti sto se tice vjere i duhovnosti, jer to je osobna stvar!!!
glupo je raspravljat o doslovnom znacenju jednog dijela recenice iz BIBLIJE.
ko ista zna o krscanstvu,bibliji i ostalim "temeljima" te religije zna da rasprava oko ovog ne vodi nigdje.
igdje.
fala Bogu da je netko konačno skužio..
Večina ljudi kako ovdje i šire voli vaditi riječi, rečenice iz konteksta pa se onda zapravo niočemu ni neisplati voditi raspravu, isto tako večina ljudi voli shvačati nešto što je napisano, onako kako samo njima odgovara.
Večina ovdje ni nema svoje neko mišljenje o nekim određenim stvarima nego samo potvrđuje aplaudira, nekome tko je več svoje iznio nebili bio draži tom/toj koji/a je to napisala.
U oba slučaja dolazimo do toga da se neisplati voditi rasprava, no kako svugdje tako i ovdje uvijek postoji nešto što je jače od mene i što me ipak natera da kažem svoje mišljenje.
Večina ljudi kako ovdje i šire voli vaditi riječi, rečenice iz konteksta pa se onda zapravo niočemu ni neisplati voditi raspravu, isto tako večina ljudi voli shvačati nešto što je napisano, onako kako samo njima odgovara.
Večina ovdje ni nema svoje neko mišljenje o nekim određenim stvarima nego samo potvrđuje aplaudira, nekome tko je več svoje iznio nebili bio draži tom/toj koji/a je to napisala.
U oba slučaja dolazimo do toga da se neisplati voditi rasprava, no kako svugdje tako i ovdje uvijek postoji nešto što je jače od mene i što me ipak natera da kažem svoje mišljenje.
večina - većina
niočemu - ni o čemu
več - već
nebili - ne bi li
"tom/toj koji/a je to napisala" - "osobi koja je to napisala."
neisplati - ne isplati
natera - (u kontekstu rečenice) tjera
večina - većina
niočemu - ni o čemu
več - već
nebili - ne bi li
"tom/toj koji/a je to napisala" - "osobi koja je to napisala."
neisplati - ne isplati
natera - (u kontekstu rečenice) tjera
Sjedi - 1.
Bitno je da si shvatio ono što sam htio reči i to mi je drago!
Bez obzira na ocjenu. Pozdrav
Isplati se voditi rasprava pogotovo o necemu i nekomu sto nas je ugnjetavalo tisucljecima,lagalo nas,ubijalo,tlacilo......a sto je najtuznije to jos uvijek rade!!
Treba uvijek iznova ponavljati da to stablo nije stablo i ta zmija da nije zmija - ali da se to ne smije omalovažiti, da se u tim slikama krije najdublja istina o ljudskoj sudbini. Nažalost - ili vjeroučitelji to dovoljno ne ističu, ili mladi to vrlo površno shvaćaju. A bez toga jedva je moguće dalje pratiti Božji naum s čovjekom - sve do Isusa i do naših dana.
Eden - koji se zove i raj zemaljski - zapravo je idealno stanje čovjeka kako ga je Bog zamislio. Kad bi čovjek živio po Božjem naumu, bilo bi mu kao u raju već na ovom svijetu. Cijelom bi prirodom vladao, sva bi mu se bića pokoravala, bio bi sretan u radu i u ljubavi. Sve bi mogao uređivati i razvijati kako bi htio - jedino bi morao poštivati Božji zakon o razlikovanju dobra i zla. To je prikazano stablom koje se baš tako zove: “drvo spoznanja dobra i zla”.
Zmija u ovom prikazu nije zmija, nego zloća koja je ovdje uosobljena, pa se može smatrati i Zloduhom. Potiče čovjeka da se pravi Bogom - da sam proizvoljno odlučuje što je zlo, a što dobro. Ne tek u tako zamišljenom edenu nego i u naše dane u svim državama koje primjerice ozakonjuju ubijanje djece u utrobama i bolesnika u smrtnim posteljama - pobačaje i eutanaziju. I više takvih slučajeva - kao što je ubijanje zarobljenika, izgladnjivanje sirotinje i slično. Tako se “istočni grijeh” stalno na svoj način događa s trajnim produljenjem prokletstva u svako doba.
jučer sam na tv gledala na history channel emisiju baš na tu temu i ako sam sve dobro pohvatala onda mi se stvarno čini vrlo vjerojatnim da su "za sve krivi svemirci" naravno, opet imamo dobre i loše svemirce jer prvi su se nešto međusobno posvađali u kojem će smjeru kreirati ljude pa su se malo pofajtali i... dalje je legenda
Pogledaj sliku na 2:07 videa , ako cemo ici dalje eno ti na nasoj katedrali zmijolika bica u obliku kipova , ako cemo gledati dalje odi u valpovacku crkvu koja je iz 17 tog stoljeca imas slike tog zmijolikog bica.
Biblija kao i vjera pisana je da bi pomutila um ljudima , da bi se koristila kao kontrola mase , da bi se koristila za izazivanje ratova itd.
Slozila bih se samo s jednim djelom ovoga gore navedenog.
Ima puno istene u onome da religija zarobljava, a vjera oslobađa! Prema tome vjera je jedno, a religija drugo. Sve što se služi strahom nije dobro, nije od Boga. Religija se služi strahom, ali NE vjera!
S jedne strane je tako, ali postoji i druga koja je trenutno nepotrebna za ovu raspravu ovdje.