Kažnjena 222 pijana biciklista, neki imali više od tri promila!

Osijek

Kažnjena 222 pijana biciklista, neki imali više od tri promila!

Od početka godine službenici Policijske uprave osječko-baranjske evidentirali su 222 alkoholizirana biciklista na gradskom području. Kako ističe Marko Čaleta, policijski službenik za prometnu preventivu PU, zanimljivo je da u većini slučajeva biciklisti, uspoređujući ih s vozačima automobila, imaju mnogo više promila alkohola u krvi.

- Znali smo zateći bicikliste s više od tri promila alkohola u krvi, što je uistinu rijetko kod vozača automobila. Inače, kazna za vožnju bicikla u alkoholiziranom stanju je 500 kuna, a policija redovito, u sklopu nadziranja motornog prometa, provjerava i te sudionike u prometu - ističe Čaleta.

Provjera biciklista provodi se svakodnevno, a Čaleta kaže kako je velik problem što mnogi biciklisti ne poznaju osnovna prometna pravila. Primjerice, na dijelovima grada u kojima postoje biciklističke staze, oni voze po kolniku, čime ugrožavaju primarno svoj, ali i život drugih sudionika u prometu.

- Nerijetko viđamo bicikliste kako voze u pogrešnom smjeru jednosmjerne ulice. U gradu ima sve više biciklista, što je dobro, no bitno je da poštuju prometna pravila i da imaju tehnički ispravne bicikle - rekao je Čaleta.

Potonje znači da moraju, između ostaloga, imati dvije kočnice (prednji i stražnji kotač), dva svjetla (bijelo na prednjoj strani i crveno na stražnjoj). Također su potrebna i svjetla na pedalama te na kotačima ("mačje oči").

- Na sve navedeno posebno se obraća pozornost pri noćnoj vožnji, dok, ako se nekoga zatekne tijekom dana s neispravnim biciklom, postoji tolerancija te vjerojatno neće biti kažnjen - zaključuje Čaleta.

City i Mountain bike

- Često nas nazivaju građani i kažu da su kupili bicikl koji nema sve potrebne tehničke karakteristike pa ih zanima zašto se dozvoljava prodaja takvih bicikala. Postoje "City" bicikli, dakle modeli predviđeni za gradsku vožnju sa svim zakonski potrebnim specifikacijama. No, ako se netko odluči za kupnju, primjerice "Mountain bike", odnosno brdskog bicikla, a namjerava ga koristiti na osječkim prometnicama, onda je njegova zakonska obveza nabaviti i na vozilo montirati svjetla i ostale potrebne propisane elemente, kaže Čaleta.

Autor: Goran Milanović/Glas-Slavonije.hr
Ajde, pa biciklom i idem u grad zato što se namjeravam opiti. Ili to ili čekati bus do 5 ujutro, mislim... Neka mi uvedu noćne buseve prema Livani vikendom ili bar biciklističku (ili bilo kakvu drugu normalnu stazu) do grada, pa možda budem i ja dobar prema njima ;D
a dobro emperti ti si pijanac, to svi znamo:)

fascinantno je kako se ljudi cude sto nedobiju svjetla uz mountajn bajk, misle da su ih trgovci pokrali...lol

Re: Kažnjena 222 pijana biciklista, neki imali više od tri promila!

Leon

- Nerijetko viđamo bicikliste kako voze u pogrešnom smjeru jednosmjerne ulice. U gradu ima sve više biciklista, što je dobro, no bitno je da poštuju prometna pravila i da imaju tehnički ispravne bicikle - rekao je Čaleta.

Pa nisu svi koji voze bicikl prošli obuku za upravljanje motornim vozilima, odnosno položili ispit iz prometnih znakova!
Ne kažem da nema biciklista koji si žele skratiti put kršeći tako prometna pravila, ali ima i dosta neupućenih koji nesvjesno krše ista...
Trebale bi se od love za kazne financirati brošure s osnovnim prometnim znakovima i ponašanjem u prometu i podjeliti po kućanstvima.. davno sam išla u osnovnu školu i ne sjećam se da me je itko učio ikakvim prometnim znakovima (iako je u knjizi iz tehničkog za 5. razred bilo prvo susretanje sa znakovima)...da li se danas išta promjenilo, da li učiteljice razredne nastave daju djeci obuku, postoje li kakvi testovi/poligoni za djecu u osnovnim školama ?
mene vise zivciraju biciklisti koji voze cestom a postoji biciklisticka staza ... kao npr biljskom cestom

Re: Kažnjena 222 pijana biciklista, neki imali više od tri promila!

Elena_Os

Leon

.. davno sam išla u osnovnu školu i ne sjećam se da me je itko učio ikakvim prometnim znakovima (iako je u knjizi iz tehničkog za 5. razred bilo prvo susretanje sa znakovima)...da li se danas išta promjenilo, da li učiteljice razredne nastave daju djeci obuku, postoje li kakvi testovi/poligoni za djecu u osnovnim školama ?

Nažalost rijetko...a to bi se od malih nogu trebalo učiti..prometna kultura.. :(

Ingo

mene vise zivciraju biciklisti koji voze cestom a postoji biciklisticka staza ... kao npr biljskom cestom

takvi su mi najomiljeniji,imaju biciklističku oni se voze hadrijanovom,vukovarskom,itd...

a ove naše super kvalitetne drotove treba zabraniti,svakih par mjeseci imaju super akciju-uhvati biciklista,prije jedno par mjeseci zaustave me "pigs" i kao "nemaš svjetla i te uobičajne stvari" (nemožeš im objasniti da su ti ukrali već dva seta svjetala i da mi se više nedaje po 80kn za njih),uglavnom majstor mi naravno piše kaznu a pored nas jedno 15-ak metara dalje klinci razbijaju boce i uništavaju gradsku imovinu (kante za otpatke),i sad ja onak pomalo bezobrazno govorim šta oni mene sad tu zajebavaju,klinci razbijaju a oni ništa nepoduzimaju neg lagano pišu kaznu u blokić,e tu oni meni odgovaraju-dobili smo naredbu da hvatamo sve bicikliste bez svjetala...
Smiješno i žalosno
ma debili i jedni i drugi...

kad biciklistu marne auto jer je krivudao po cesti onda je vozac kriv, a ima biciklisticku stazu metar od ceste, po kojoj btw hodaju pjesaci...eh to se zove kultura u prometu... zalosno
Leon

Potonje znači da moraju, između ostaloga, imati dvije kočnice (prednji i stražnji kotač), dva svjetla (bijelo na prednjoj strani i crveno na stražnjoj). Također su potrebna i svjetla na pedalama te na kotačima ("mačje oči").

- Na sve navedeno posebno se obraća pozornost pri noćnoj vožnji, dok, ako se nekoga zatekne tijekom dana s neispravnim biciklom, postoji tolerancija te vjerojatno neće biti kažnjen - zaključuje Čaleta.

Samo vi grebite lovu za drzavu kasu..to je vas domet
Prevencija nula bodova isto kao i edukacija. :evil:
Ingo

takve bi i ja najradije odgurao s ceste

pi*ka im materina, imaju super novu stazu a oni i dalje po cesti
ja sam prosle godine dobio kaznu 580kn jer sam napirio 1.12 u pol 4 ujutro kad sam se vracao kuci sa panonian challangea, vozio sam legin bic u tvrdji po onoj drndavoj cesti jer nema nigdje za pjesake..bitno da su mene kaznili a nisu ni razmislili da mozda naprave plocnik za pjesake, biciklisticku stazu ili jednostavno da mi oproste kao sto su oprostili pijanoj vozacici koja je bila tamo kad i ja...ruku na srce al imala je stvarno velike sise..
edukacije za bicikle nema a trebalo bi uvesti, kad vec imamo zakon i kazne za to. Oprema na biciklu je potrebna kao i na autu, skuteru i motoru, tako da to treba uvesti pravilnik za prodaju, tj. riješiti to kako treba. A što se tiče pijanih na biciklu, oslobodio bih bez pardona svakog tko ih zatepe autom, i to na mjestu događaja. A pijanom biciklisti kazna plus odšteta za popravak auta.
Mene snetaju ovi što se biciklima voze trotoarom koji je isključivo za pješake i još ti kada te ne mogu običi zvoncaju. I to sve u samom središtu grada, kroz vukovarsku, ulicu republike, europsku, kapucinsku...ma nema gdje ih nema, a policijotima ni traga niti ih takvi nesavjesni vozaći (pogotovo tinejdjeri koji juracju), koji mogu recimo naletjeti na dijete koje izlazi iz zgrade, uopće zanimaju. Još nisam vidio da policajac po danu zaustavlja biciklistu koji se vozi po pješačkom koji je isključivo za pješake.
Jedan u mislim negleskoj, biciklista je naletio na curu i usmrtio je. kada u osijeku bude biciklista isto tako ubio ili teško ozlijedio neko dijete, tek onda će naši revni policijoti odlučiti nešto poduzeti.
sic!
Ma daj koje sranje...
obadvije kočnice, svjetla, ovo ono...
moj bicikl ima samo zadnju kočnicu, nemam niti jedno svjetlo, niti jedno mačje oko i redovito vozim pijan, a opet sam puno manja prijetnja u prometu od dedeka i baba koji voze sporije neg što ja hodam i krivudaju!
i ne planiram staviti ništa više na bicikl i nije tehnički ne ispravan, ne treba mi ništa od navedenoga, iovako ga moram još za koju kilu olakšati...
a ako vidim pandure, pa neka me pokušaju uhvatiti ako mogu, možda nisam brži od njih, ali ja mogu tamo gdje oni nemogu, ni autom ni motorom..
definitivno potpisujem ulogica 8)
što se tiče vožnje u pijanom stanju, pa gospodo, bolje pijan na biciklu nego pijan u autu.
a što se tiče vožnje po trotoaru smatram je opravdanom i kad nema biciklističke uvijek njim vozim, čisto iz razloga svoje sigurnosti jer baš vozit bicikl vukovarskom :? , a i zato što sam i sam vozač auta pa popizdim kad vidim one koji voze bicikl po cesti kao da voze auto, po sredini, popizdim i dođe mi da ga pregazim :D
unLog!c

Ma daj koje sranje...
moj bicikl ima samo zadnju kočnicu, nemam niti jedno svjetlo, niti jedno mačje oko i redovito vozim pijan, a opet sam puno manja prijetnja u prometu od dedeka i baba koji voze sporije neg što ja hodam i krivudaju!
i ne planiram staviti ništa više na bicikl i nije tehnički ne ispravan, ne treba mi ništa od navedenoga, iovako ga moram još za koju kilu olakšati...
a ako vidim pandure, pa neka me pokušaju uhvatiti ako mogu, možda nisam brži od njih, ali ja mogu tamo gdje oni nemogu, ni autom ni motorom..

jako si pametan, nema šta! a da znaš, kad voziš auto, koliko je teško u sumrak ili noću uočiti neosvjetljenog biciklista, dok ne dođeš (pre)blizu... koliko mi se puta dogodilo da sam umalo pokupio neku neosvjetljenu budalu, i onda bih nosio kretena na savjesti do kraja života.
Fifa

definitivno potpisujem ulogica 8)
što se tiče vožnje u pijanom stanju, pa gospodo, bolje pijan na biciklu nego pijan u autu.
a što se tiče vožnje po trotoaru smatram je opravdanom i kad nema biciklističke uvijek njim vozim, čisto iz razloga svoje sigurnosti jer baš vozit bicikl vukovarskom :? , a i zato što sam i sam vozač auta pa popizdim kad vidim one koji voze bicikl po cesti kao da voze auto, po sredini, popizdim i dođe mi da ga pregazim :D

E pa vidiš, a ja iz razloga vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje malodobne djece bih prvoga kojega vidim da jurca biciklom vukovarskom i vozi slalom izmedju pješaka, mogao ladno gurnuti i inscenirati da se on biciklom zabio u mene, te ga tužiti i doslovno mu oderati kožu da mu više nikada tako nešto ne padne na pamet. Na Trotoaru koji je namjenjen pješacima, biciklisti nemaju što tražiti jer time ugrožavaju sigurnost pješaka i čine prometni prekršaj za koji se plaća kazna.
bolje voziti slalom među pješacima nego među autima 8)
ima pješaka koji hodaju kao da su jedini, ne gledaju nigdje oko sebe. ja sam definitivno za vožnju bicikla trotoarom, tamo gdje nema biciklističkih stava, a vidim da sada osijek povezuju cijelog biciklističkom i to je super.
a ako je neko sposoban inscenirati cjeli slučaj nakon što je dotičan gurnuo biciklista onda stvarno ne znam šta da kažem.
ja sam se sam par puta zabio u pješake i od toga priznajem da je samo jednom bilo mojom greškom....a kada nije bilo mojom greškom, dao sam im do znanja svađajući se na ulici.8)
ista situacija...ako se ovako nastavi još će se zabranit pijano šetanje po pješačkoj gdje će biciklist biti kriv
Fifa

ima pješaka koji hodaju kao da su jedini, ne gledaju nigdje oko sebe. ja sam definitivno za vožnju bicikla trotoarom, tamo gdje nema biciklističkih stava, a vidim da sada osijek povezuju cijelog biciklističkom i to je super.
a ako je neko sposoban inscenirati cjeli slučaj nakon što je dotičan gurnuo biciklista onda stvarno ne znam šta da kažem.
ja sam se sam par puta zabio u pješake i od toga priznajem da je samo jednom bilo mojom greškom....a kada nije bilo mojom greškom, dao sam im do znanja svađajući se na ulici.8)

Ma bitno da si ti izvisio zastavu s crvenom zvezdom petokrakom i glumiš "druga", a nisi ni svjestan da bi te drugovi milicajci svojevremeno zbog vožnje po trotoaru uzeli za uši i odvukli u policijsku postaju, a po tebi bi morali doći roditelji i obećati im da više takve gluposti nećeš praviti.

No da se kojim slučajem zabiješ u mene svojim biciklom na trotoaru, mene bi vozili u policiju, a tebe bi krpala hitna.

:lol:
Zuljko

ista situacija...ako se ovako nastavi još će se zabranit pijano šetanje po pješačkoj gdje će biciklist biti kriv

biciklist bi bio kriv zato što se vozi tamo gdje ne smije, a pijani pješak bi bio kažnjen jer učestvuje u prometu pod utjecajem alkohola. tako je inače u uređenim pravnim državam u kojima građani poštuju prometna pravila i s njima su upoznati. Sramotno je i poražavajuće da ti i tebi slični uopće niste svjesni da činite prekršaj koji je čak i u našim zakonima prekršaj.
e @spin a gdje bi se po tvom trebali voziti bicilklisti ako nema biciklističke u blizini? po cesti?po trotoaru? po zraku? gdje?
justice

e @spin a gdje bi se po tvom trebali voziti bicilklisti ako nema biciklističke u blizini? po cesti?po trotoaru? po zraku? gdje?

ja osobno nemam ništa protiv da biciklisti voze po pješačkoj ako prilagode brzinu, paze i ne divljaju. to govorim kao pješak i biciklist. a kao vozač, ako voze po cesti, obavezno moraju biti propisno obilježeni, odnosno osvijetljeni, najviše zbog svoje sigurnosti, jer oni koji ne voze ne znaju koliko je teško nekada na vrijeme uočiti neosvjetljenog biciklistu!
@don kužim ja tebe,slično razmišljamo,jer sam i ja vozač,koji ponekad dobije slom živaca kad vidim gdje se sve voze bicikli,
nego mene samo zanima @spin koji tu izbacuje neke poluprijetnje s smješkom,gdje bi se biciklisti po njegovom trebali voziti
spin

Fifa

Ma bitno da si ti izvisio zastavu s crvenom zvezdom petokrakom i glumiš "druga", a nisi ni svjestan da bi te drugovi milicajci svojevremeno zbog vožnje po trotoaru uzeli za uši i odvukli u policijsku postaju, a po tebi bi morali doći roditelji i obećati im da više takve gluposti nećeš praviti.

No da se kojim slučajem zabiješ u mene svojim biciklom na trotoaru, mene bi vozili u policiju, a tebe bi krpala hitna.

:lol:

inače ta crvena zastava s petokrakom je zastava vijetnama :lol: , da sam htio ispast "drug" stavio bi kinesku 8)..šteta pa jugoslavenske nema 8) .

za milicajce ne znam :D , ali za policajce znam i uvjeren sam jer sam vidio, da nikad nisu nijednog biciklista "odvukli za uho u postaju" jer je vozio po trotoaru, pa čak ni pijan.

a to da bi ja završio u hitnoj...pa brate, hvala bogu pa i normalni ljudi hodju pločnikom :D
Fifa

za milicajce ne znam :D , ali za policajce znam i uvjeren sam jer sam vidio, da nikad nisu nijednog biciklista "odvukli za uho u postaju" jer je vozio po trotoaru, pa čak ni pijan.

Ne vjeruj bas u sve sto ti stariji govore. Pogotovo ovakvi poput spina koji bi, da nije bilo rata, vjerojatno ostali isti kakvi su i bili prije njega.

Danas su oni veleuvazeni clanovi braniteljskih udruga ili jedni od 100 000+ ratnih invalida. Takvi onda, izmedju dvije price o tome kako NDH nije bila nacisticka i antisemitska, djecu plase pricama o babarogama s petokrakom na celu i slicnim pizdarijama, jer se boje da ih ne skontaju i ne oduzmu im privilegije koje imaju. Najglasniji su upravo oni koji nemaju osnov za privilegije.

Prava istina je da je voznja bicikla pjesackim stazama i u vrijeme "milicije" bila tretirana jednako kao i danas. Usudio bih se reci da se tada daleko vise tolerirala voznja "trotoarom", sto zbog nepostojanja biciklistickih staza, sto zbog sveopce klime daleko veceg razumijevanja.
jebem vas smotane, evo vam članak Zakona o prometu koji daje precizan odgovor na vaša pitanjca, drugovi!

19. PROMET BICIKALA, MOPEDA I MOTOCIKALA

Članak 112.

(1) Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
(2) Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

a evo vam i linka na celi zakon pa se obrazujte.
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm
;)

žurim sada, nemam vremena se dalje natezati s vama. možda kad proučite taj Zakon.
spin

jebem vas smotane, evo vam članak Zakona o prometu koji daje precizan odgovor na vaša pitanjca, drugovi!

Bravo! A, gdje tu pise da se nekad zavrsavalo u muriji zato sto se vozilo "trotoarom"?
spin

19. PROMET BICIKALA, MOPEDA I MOTOCIKALA

Članak 112.

(1) Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
(2) Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

a evo vam i linka na celi zakon pa se obrazujte.
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm
;)

žurim sada, nemam vremena se dalje natezati s vama. možda kad proučite taj Zakon.

to nije odgovor na moje pitanje...
pusti ti zakon
" to nije odgovor na moje pitanje...
pusti ti zakon"

A što sada očekuješ od mene??? da ti ja još jednom nacrtam i kažem gdje da se ti voziš biciklom??? pročitaj još jedared polako i pažljivo. odgovor se nalazi u citiranom članku, a što se to tebi ne sviđa i što bi se ti radije vozio nogostupom nego kolnikom je tvoj problem, a ne moj.
;)
Leteci mungos

spin

Bravo! A, gdje tu pise da se nekad zavrsavalo u muriji zato sto se vozilo "trotoarom"?

do toga odgovora možeš doći jednostavnim logičkim radnjama i razmišljanjem. ali da ti pomognem postavit ću ti potpitanje; misliš li da svaki vozač bicikla koji počini prekršaj je punoljtna osoba i ima pri sebi dovoljno novca da plati kaznu?

druga je stvar što su neki drugovi milicajci radije čupali ventile van i tako te prisiljavali da dalje nastaviš s guranjem ili su te puštali ako im se tvoje prezime svidjalo, što znači ako si bio srbin jer 80% milicajaca su bili srbske nacionalnosti. a možda su tebe puštali baš iz tog razloga?

evo ti jedan svježi primjer (dobro baš ne tako svježi primjer) o protekciji koju u našem gradu uživaju srbi, ako nalete na organa srbina ili bilo kojeg drugog srbina koji radi na mjestu na kojem može svog brata protežirati.
onaj mali debeli na porti na ulazu u bolnicu u krug bolnice s autom za vrijeme posjeta propušta svoje zemljake. na moje oči, a tjedan prije mene nije pustio.
vidi @spine ovako,ja sam u ovom topicu napisao neke stvari,koje mi odgovaraju a koje ne,a ti si samo kenjkao o biciklistima,da te podsjetim
spin

Mene snetaju ovi što se biciklima voze trotoarom koji je isključivo za pješake i još ti kada te ne mogu običi zvoncaju. I to sve u samom središtu grada, kroz vukovarsku, ulicu republike, europsku, kapucinsku...ma nema gdje ih nema

spin

prvoga kojega vidim da jurca biciklom vukovarskom i vozi slalom izmedju pješaka, mogao ladno gurnuti i inscenirati da se on biciklom zabio u mene, te ga tužiti i doslovno mu oderati kožu da mu više nikada tako nešto ne padne na pamet.

evo dovoljno za sada,iz tog razloga sam te pitao gdje da se biciklisti voze? ja zbilja nevolim kad se ljudi voze bajsom po cesti (to radim samo po svom kvartu gdje znam napamet sve ulice).
pošto ti pišeš da se ah evo ustvari bolje ovako-
spin

Na Trotoaru koji je namjenjen pješacima, biciklisti nemaju što tražiti jer time ugrožavaju sigurnost pješaka i čine prometni prekršaj za koji se plaća kazna.

mene zanima koji je to "trotoar" za bicikle a koji za pješake,ja neznam za takve osim promenade gdje je fino ocrtano gdje je za pješake a gdje za bicikliste (koje se naravno krši i od jednih i od drugih)
eto to je od mene a ove gluposti što si ih napisao @letećem o srbima,neznam šta ti reći osim da s tobom baš nešt i nije u redu,kakve krvave k. veze imaju srbi s kažnjavanjem 222 pijana vozača bicikala (o čemu je ovaj topic) zato se fino prebaci na političke topice pa tamo ljepo pljuj lego po srbima koliko hočeš...
arrideverci
lepi, jel ti to mene zajebaješ il tebi stvarni nije jasno???

gle, biciklisti se imaju voziti biciklističkom stazom, kužiš? a ako nema biciklističke staze, ondak kolnikom (kolnik ti je ono gdje se voze auti i ostala VOZILA (bicikli je isto vozilo, samo što nije na motorni pogon, nego konjski (sudeći po tebi))
a nogostup ili trotoar kako sam ga ja prvotno nazvao (naziv koji mi je eto zaostao iz nekih davnih vremena) je isključivo rezerviran za prometovanje pješaka.

jel ti sade jasno?

I nije bitno što ti voliš il nevoliš il što se tebi svidja il ne svidja, već što Zakon kaže. bar bi ti to morao znati "pravdo" ili "pravedniče"

;)
opa tako znači,e vidi ovako ako nisi skužio nijedan normalni biciklista se neće voziti po cesti jer tamo ima velike mogućnosti da će ga zatepsti neki vozač automobila,e da mudri čovječe a gdje je to "trotoar" rezerviran isključivo za pješake???
imaš možda i tu neki zakon?
aaaaa mudri???
vidiš ja tebe neću vrijeđati kao ti mene
spin

nego konjski (sudeći po tebi))

he he...
nije tebi lako.

sorry
nije to uopće stvar zakona, da je sve po zakonu i da se svi pridržavaju zakona u ovoj državi(mada ima debilnih), di bi nam kraj bio.

stvar je u zdravnom razumu, normalno da neću vozit bicikl po vukovarskoj di auto voze 90+ km/h, makar to bio uz desni rub bankine(još uvijek sam u fazi kad volim svoj život :D ), nego ću vozit po nogostupu ili po biciklističkoj tamo gdje je ima.
ko ima nešto protiv neka mi kaže kad me drugi put vidi.
Gle vozi ti cestom bez beda, povuci se uz rub kolko ide i to je to (nemoraš ići preko rupa i kanalizacije, metar od ruba je sasvim dovoljno). Imaj barem prednje i zadnje svijetlo i to po noći i u sumrak, čisto da te ekipa vidi, jer vjeruj mi, nije ni malo zgodno na pet metara u mrklom mraku skontat biciklistu a ti barem 50 ili vise. Ak baš nigdje nema svjetla, stavi je.... prsluk, zbog sebe barem, jer to govno reflektira na tri kilometra i nema beda.
Činjenica je da je vukovarska, strossa i gundulićeva u banani za bicikliste. Mozda je bolje koristiti sporedne ulice, pa presjeći put tako. Kako god, da se svi drže propisa, mi ne bi o ovome pričali. Na cesti ima pun k.... debila i to je činjenica, al ih ima i u autima i na biciklima, a bogami i pješke. Meni osobno nimalo nije draga ekipa na skuterima jer stvarno neznam s koje strane da ih slijdeći put očekujem...
Fifa

nije to uopće stvar zakona, da je sve po zakonu i da se svi pridržavaju zakona u ovoj državi(mada ima debilnih), di bi nam kraj bio.

stvar je u zdravnom razumu, normalno da neću vozit bicikl po vukovarskoj di auto voze 90+ km/h, makar to bio uz desni rub bankine(još uvijek sam u fazi kad volim svoj život :D ), nego ću vozit po nogostupu ili po biciklističkoj tamo gdje je ima.
ko ima nešto protiv neka mi kaže kad me drugi put vidi.

Ma bravo i za tebe, a čega je to stvar, ako nije Zakona??? i zbog čega se onda donose zakoni kao npr. ovaj o Prometu ili bilo koji drugi, ako se nećemo pridržavati toga što piše u Zakonu??? Koliko sam primjetio svi su ovdje nabrijani na NEZAKONITE radnje u pretvorbi i privatizaciji, ali kada se tiče poštivanje najbanalnijeg zakona koji brine o sigurnosti SVIH učesnika u prometu, tada za drugove ti zakoni jednostavno ne važe. E blago naše balkansko, nikada od tebe europejaca.
kažeš da još uvijek voliš svoj život, ali te očito ne zanima život tamo nekog nepoznatog klinca koji može istračati iz svoje zgrade i tebi podletiti pod bajs s katastrofalnim posljedicama. naravno, možda ga i ubiješ, ali bitno da je tvooja guzica sigurna.

razmisli malo o tome.
tako je spin, prosvijetlio si me.

idući puta kad budem imao 2 promila u sebi ću sjest u auto, pa ako pokupim klinca, onda bar znam da ću ga ubit.8)
jer naravno, puno je bolje kad te neko pokupi autom nego biciklim.
@spin može jedno pitanje,pa šta onda reći roditelju koji će pustiti svoje dijete da istrči iz zgrade na ulicu?
tko je najviše kriv-biciklist ili roditelj koji nepazi na svoje dijete?
nemoj misliti da te ja sad podjebavam neg te ljepo pitam.jer isto tako možeš reći da ako malo dijete izleti na cestu pogaziće ga auto
Fifa

tako je spin, prosvijetlio si me.

idući puta kad budem imao 2 promila u sebi ću sjest u auto, pa ako pokupim klinca, onda bar znam da ću ga ubit.8)
jer naravno, puno je bolje kad te neko pokupi autom nego biciklim.

opet krivo mladi gospodine. idući put kad budeš bio pijan, nazovi tatu da dođe po tebe pa na taj način nitko neće stradati. naravno pod uvjetom da ti tata bude trijezan.

a sada reci hvala za trud koji sam u tebe uložio i za savjete koje sam ti podjelio.nadam se da nije bilo uzalud?

:wink:
justice

@spin može jedno pitanje,pa šta onda reći roditelju koji će pustiti svoje dijete da istrči iz zgrade na ulicu?
tko je najviše kriv-biciklist ili roditelj koji nepazi na svoje dijete?
nemoj misliti da te ja sad podjebavam neg te ljepo pitam.jer isto tako možeš reći da ako malo dijete izleti na cestu pogaziće ga auto

joj, joj...baš ste naporni.naravno da brižni roditelj savjetuje svoje dijete da ne istračava na cestu, ali isto tako do ulaza zgrade se ne nalazi cesta već nogostup i dijete a i roditelj zna da bi tu trebalo biti sigurno i ne očekuje majmuna na biciklu da ga pogazi, lužiš? osim toga dijete je dijete i čak pod roditeljskom paskom može izmaći kontroli i baš zbog toga Zakon o sigurnosti u prometu zabranjuje biciklistima da se voze po nogostupu, kužiš sada?
a naravno da ukoliko dijete istrči na cestu i ti ga pogaziš nećeš biti toliko kriv koliko bi bio da ga pogaziš na nogostupu. valjda sam sada bio jasan.

i ako nisam, odustajem, više ne mogu brate mili, ti i ovaj drugi me izmoriste. namjerno. :lol:
čekaj gdje u zakonu piše da je zabranjeno biciklistima vožnja po nogostupu???
spin

opet krivo mladi gospodine.idući put kad budeš bio pijan, nazovi tatu da dođe po tebe pa na taj način nitko neće stradati. naravno pod uvjetom da ti tata bude trijezan.

a sada reci hvala za trud koji sam u tebe uložio i za savjete koje sam ti podjelio.nadam se da nije bilo uzalud?

:wink:

ovaj, hvala spin na tvom trudu, zbog razgovora s tobom sam postao bolji čovjek :spam:.

što se tiče neizravnog vrijeđanja gore navedenog, neću se spustit na tvoj nivo i uzvratit predrasudama o tome kakav si ti čovjek i kako odgajaš svoju djecu, vjerujem da im nećeš kupit bicikl do 18, jer zaista, ako voliš svoju malodobnu djecu mislim da ih nećeš pustit biciklom na vukovarsku. Jer ozbiljno ja smatram da je bolje djetetu za njegovu sigurnost njemu uskratit užitak vožnje bicikla, na kraju krajeva sve za zdravlje djeteta :wink:.

a tvoj trud nije bio uzaludan, koristio si dovoljno da imam razloga nabijati postove, jer se tu stvarno nema šta dokazati.
Ljudi će uvijek voziti i nogostupom i cestom, bicikle jel.Pješaci se pijani padati pod aute, biciklisti pijani gaziti pješake i padati pod aute :D, te će se to puno češće događati nego što će obziran i vješt vozač ubiti nekoga bicikom, pa makar to bilo dijete koje je pred njega izletilo.
Ko bi reko ,možda i ja tebe nešto naučim do kraja ovog razgovora (y)
spin

Zuljko

biciklist bi bio kriv zato što se vozi tamo gdje ne smije, a pijani pješak bi bio kažnjen jer učestvuje u prometu pod utjecajem alkohola. tako je inače u uređenim pravnim državam u kojima građani poštuju prometna pravila i s njima su upoznati. Sramotno je i poražavajuće da ti i tebi slični uopće niste svjesni da činite prekršaj koji je čak i u našim zakonima prekršaj.

po svemu sudeći o znaći da bicikl mogu voziti samo po biciklističkoj stazi, ako ne želim da me pokupi auto ili da ne pokupim ja pješaka. znači svi lege i legice mogu provozat svoje bajsove osijekom dobra 3-4 km kolko ima biciklističke staze do koje vjerojatno trebaju onda gurat bicikl par kilometara da bi došli do staze,njome se voziti i doći do nigdje
DonQuijote

unLog!c

Ma daj koje sranje...

jako si pametan, nema šta! a da znaš, kad voziš auto, koliko je teško u sumrak ili noću uočiti neosvjetljenog biciklista, dok ne dođeš (pre)blizu... koliko mi se puta dogodilo da sam umalo pokupio neku neosvjetljenu budalu, i onda bih nosio kretena na savjesti do kraja života.

vozim i auto i znam kako je to kada netko ne osvjetljen ti se vozi po cesti, zato se uvijek ponašam kao da sam potpuno ne vidljiv i ja se brinem oko svih sranja te se mičem od auta...
Zuljko

spin

Zuljko

po svemu sudeći o znaći da bicikl mogu voziti samo po biciklističkoj stazi, ako ne želim da me pokupi auto ili da ne pokupim ja pješaka. znači svi lege i legice mogu provozat svoje bajsove osijekom dobra 3-4 km kolko ima biciklističke staze do koje vjerojatno trebaju onda gurat bicikl par kilometara da bi došli do staze,njome se voziti i doći do nigdje

Tako nekako. ako ćemo se držati slova zakona. Prema tom novom Zakonu bi drug organ zadužen za njegovo provođenje, svakog biciklistu koji se ne vozi biciklističkom stazom ili se ne vozi desnim rubom kolinka, trebao kazniti kaznom od 300 kuna. No potpuno je jasno da se toga zakona neće nitko slijepo pridržavati i zato oni koji će se ipak voziti nogostupom, moraju biti svjesni da čine prekršaj i ukoliko nalete na pješaka vozeći se nogosstupom i nanesu mu ozljede, pred sudom će bez sumnje biti proglašeni krivim. Pa tko voli nek izvoli. zato sam i naveo onu smicalicu koja bi se lako mogla iskoristiti za pecanje i "deranje" naivnih biciklista.
:)
Evo jedan poučan članak (kao naručen) kojega preporučam drugovima koji ne vide ništa strašno u tome da se pijani ili trijetni voze biciklima po nogostupu ( objavljen na dnevniku.hr). dakle uverite se što je pravna država i što znači pridržavati se slova zakona. naravno da se ovako nešto ne može očekivati od naših organa reda, ali ni od pravosudnih organa, ali se zato može desiti da npr. Miroslav Kutle bude oslobođen svih optužbi ili da se guranje prsta u anus proglasi rukovanjem ili da se za cinkanje kriminala (slučaj Radjenović) stvar od strane gradonačelnika našeg glavnog grada i njegovog partijskog šefa, pokušava gurnuti pod tepih.
Zato djeco učite na ovakvim primjerima iz njemačkog pravosudja, a nipošto iz našega.

"Vrli njemački birokrati zabranili su invalidu da vozi svoja kolica jer je u njima zatečen u pijanom stanju.

Michael S. na putu prema sudu 20-ogodišnjeg Michaela S. zaustavila je policija oko 1 ujutro, kada su uočili kako krivuda naokolo u svojim invalidskim kolicima.

Student se vraćao kući s rođendanske zabave, a nakon ispijenih litara piva i 'žestice' jedva da je mogao upravljati kolicima. U jednom momentu iz istih je čak i ispao.

Zbog toga što mu je to prvi prijestup, sudac ga je kaznio globom od 100 eura. No vlasti tu nisu stale te su invalidu zabranile da koristi kolica na mjesec dana!

'Nisam uopće znao da se ne smijem pijan služiti kolicima. Priznajem pogrešku ali moram naglasiti da sam o njima i ovisan', rekao je Michael koji je tražio da se odluka prenese na viši sud no žalba mu je odbijena.

'Invalide se ne smije diskriminirati ali ne treba im se ni popuštati. Dobili ste ozbiljnu kaznu no isto bi dobio i vozač kamiona. U tom pogledu, zabrana vožnje je ispravna odluka', obratio se sudac
Spin, jesi li se kad vozio Vukovarskom biciklom? Vidiš, ja jesam (jer se držim zakona pa ne vozim pločnikom) i jako me bilo strah da me netko ne udari. Vjeruj, ima vozača koji te ne vide ili koji jednostavno misle da drže dovoljan razmak vozilom.
E, da, onaj je Ćaleta, ne znam tko je, neki u policiji, rekao da biciklisti smiju preko Trga Ante Starčevića biciklom (voziti ga, a ne gurati), ali naravno, uz oprez. Pisalo to jednom i u Glasu, a i na Slavnoskom čula kad je čovjek to rekao.

Tagovi