Put za nigdje: Lijepa naša nuklearka (2. dio)

Osijek031.com rubrike

Put za nigdje: Lijepa naša nuklearka (2. dio)

U pismu upućenom načelniku općine Erdut, Jovanu Jeliću, HEP zahtijeva da Općina u izmjenama Prostornog plana „ostavi koridor za mrežu visokog napona“. Drugim riječima, očito se stvaraju preduvjeti za gradnju nuklearke.

Načelniku Jeliću odmah sam najavila da ćemo organizirati antinuklearnu kampanju i zamolila ga da se ne ljuti što ćemo ga češće kontaktirati i pitati za mišljenje, što mu novinari neće dati mira… A on će meni: „Odmah se uključujem u tu kampanju, ja sam tu ravnopravan s vama! Neću dopustiti da nam nuklearka uništi zavičaj i budućnost. Skupove možete održavati i tu, u spomen-kući Milutina Milankovića, fizičara, klimatologa, matematičara, znanstvenika svjetskog glasa.“

Pričao mi je o smokvama što dozrijevaju na uzvisinama oko Dunava, o parku što ga planira urediti oko kanala usred sela, rekreacijskim terenima i igralištu za djecu, o vizijama razvoja ekološkog turizma. Ponosan je što je sanirao divlja odlagališta otpada uz tako niske troškove, da u Fondu za zaštitu okoliša to nisu mogli vjerovati.

Na putu za erdutsku vinariju i podrum iz 17. stoljeća, stadoh s ljudima ispred seoske birtije.
- Bože sačuvaj. Ni čut'! – snebiva se časna sestra iz Aljmaša, zabrinuta kako će izgledati toranj nove crkve iza kojeg će stršati onaj nuklearne elektrane, te kako će to utjecati na hodočasnike. Slično misle i mještani koji još pamte kada su polovicom sedamdesetih počela mjerenja. Ljudi su zabrinuti za poljoprivrednu proizvodnju i vinograde, jer tko će piti vino iz okolice nuklearke? Radije će, kažu, sve prodati i otići poput mnogih koji su u naponu snage posljednjih godina iselili s tog područja. A upravo takvo razmišljanje zabrinjava i općinsku vlast.

Jovan Jelić – zvijezda na Cvjetnom trgu

Trećeg petka, zadnjeg u lipnju, sunce je pržilo na 37 Celzijevih. Nigdje oblačka, niti povjetarca, a u Dalju smo za 11 sati organizirali pressicu – Presscentar i Zelena lista, daljska udruga Gord i načelnik Općine Jelić. Nahrupili su novinari svih mainstream medija, tv kuća i radijskih postaja, a četiri novinara došla su iz Vojvodine. Pročitali smo proglas, objavili da je već više od 1.500 ljudi potpisalo peticiju protiv nuklearke u Hrvatskoj. Najavili smo i odlazak u Zagreb, na Cvjetni trg. Htjeli smo mi na Jelačić plac, ali nam Bandić nije dozvolio.

Sljedećeg tjedna peticiji se pridružilo još tisuću ljudi, a isprovocirali smo i glas HEP-a! Mr. Josip Lebegner iz Direkcije za korporacijski razvoj i strategiju te član Hrvatskog nuklearnog društva, izjavio da „ako ne bude nuklearke, bit će termoelektrane...“.

Četvrtog petka, početkom srpnja, na Cvjetnom su nas dočekali kolege sa Zelene liste. Transparent Stop nuklearkama razvukli su na ogradu pravoslavne crkve. Uza sve nas, zagrebačkim novinarima načelnik Jelić bio je glavna fora. Čvrst nastup i odličan, žestok govor. Nitko se nije niti osvrnuo na njegovu ekavicu.

Zabrijao je u Zeleni plan općine Erdut, opisivao vinograde, govorio o prvim problemima vezanima uz najavu gradnje nuklearke, jer je vlasnik kutjevačke vinarije, Enver Moralić, odustao od kupovine erdutske vinarije dok se ne sazna hoće li se nuklearka graditi ili ne. Govorio je pogubnosti gradnje nuklearne ili termoelektrane po ekološku vrijednost tog područja, spominjao je da je ondje Dunav najljepši, ta okuka, pa padine, voćnjaci, vinogradi, smokovnici… Stajala sam sa strane i divila mu se.

Naša zagrebačka akcija nije pobudila interes urednika glavnih medija, bez obzira na desetak novinara i snimatelja koji su nas pratili. Da nismo sami sebe fotkali, ne bismo imali niti dokaz da smo ondje bili.

Međunarodna antinuklearna konferencija

Petog petka otkako sam počela istraživati priču o slavonskoj atomskoj centrali, s prijateljicom Vlastom sa Zelene liste počela sam pripremati međunarodnu antinuklearnu konferenciju. Planiramo je održati početkom rujna u Osijeku i Dalju, u Hotelu Central i spomen kući Milankovića. Pozvali smo europske zelene parlamentarce, njemački Greenpeace, austrijsku Agenciju za okoliš, mađarsku Zelenu stranku, mrežu udruga Energija club i više domaćih udruga i stručnjaka. Očekujemo i Branka BorkovićaMladog Jastreba, koji je svjestan da bi godzila od atomske centrale mogla niknuti i uz njegove pašnjake na Privlaci, gdje uzgaja autohtonu vrstu konja Posavca.

Jedan od najuglednijih hrvatskih energetskih stručnjaka, fizičar i nuklearac, bivši inspektor u NE Krško, dr. Branimir Molak, podržava našu kampanju. Iznio mi je neke zastrašujuće činjenice o rasipnosti HEP-a i elektromonopolu u Hrvatskoj. Kaže da su od 13,417 milijardi kWh neto potrošnje u Hrvatskoj 2003. godine, ukupni gubici električne energije u prijenosu i distribuciji bili su 2,543 milijardi kWh, što je čak 23,5 posto. A hrvatska je industrija te godine potrošila svega 3,133 milijardi kWh, pa su gubici u HEP-ovoj elektromreži i samopotrošnji u elektranama gotovo dostigli potrošnju struje hrvatske industrije (!?).

Čekajući Strategiju

Dok smo pet tjedana podizali antinuklearnu kampanju, u Europi su dogodila tri nuklearna incidenta: kvar u mađarskoj nuklearki Paks i dva ozbiljna kvara u francuskim nuklearkama. Mađari su rekli da je popustio neki vijak, ali kako su nedavno uhvaćeni u tajnim poslovima oko nuklearke, nije im baš za vjerovati. Francuzima je u rijeke koje poslužuju nuklearku istekla radioaktivna voda, pa su vlasti zabranile ribolov, kupanje i sl. Ozračeno je i nekoliko radnika, a i u Paksu i u Avignonu istraga je još – u tijeku.

Od otvorenog kanala kojim mi svakodnevno s raznih strana dolaze informacije na temu nuklearki i radioaktivnog otpada, već mi je kaos u kompjutoru i u glavi. Kao članica vladinog Savjeta za održivi razvoj, uskoro ću dobiti i prijedlog nove energetske strategije Hrvatske. Preostaje mi stoga moliti se svim svecima da ona ne sadrži nuklearku, jer tada ćemo morati otvoriti nove frontove kampanje.

Piše: Ljiljanka Mitoš-Svoboda

Pročitajte i...
Put za nigdje: Lijepa naša nuklearka (1. dio)
LJudi nisu dovoljno informirani!

Nuklearna energija je budućnost i jedino što može zadovoljiti potrebe i omogućiti kakav tako gospodarski rast.

Sačekajte za deset godina i koliko će samo biti klimatizacijskih uređaja s obzirom na trend porasta i klimatizacijske uvjete.

A što se tiče opasnosti od nuklearki tu smo izloženi mi htjeli mi to ili ne jer smo u okruženju i biti ćemo još više s obzirom na susjedne zemlje.

treba napomenuti kako propisane mjere zaštite od kontamincaije su izrazito velike i eventualna curenja su takva da sve ostaje u krugu građevine - nije to kao prije 30tak godina i kada su bile nuklearke poput Černobila.
Bas me zanima kako ce nacelnik opcine Erdut, Jovan Jelic, govoriti o "smokvama, sto dozrijevaju na uzvisinama oko Dunava, o parku sto ga planira urediti oko kanala usred sela, rekreacijskim terenima i igralistu za djecu, o vizijama razvoja ekoloskog turizma" kada umjesto ciste (DAKLE, CISTE) nuklearke dobije neku elektranu na fosilna goriva.
Mmmm, vec vidim idilican prizor smokvi koje dozrijevaju uz oblak čađe i crnog dima, rekreacijski teren na kojemu se ne moze disati, ekoloski turizam uz vocnjake iz kojih se voce ne smije pojesti odmah sa grane... Mmmmm....

Jedino sto je gospoja Ljilja ovom dvocinkom o nuklearki pokazala je da o temi zna vrlo malo, gotovo nista, te da zna podic telefonsku slusalicu i nazvat nekoliko ljudi koji, kao i ona, o temi znaju malo, ali su spremni graktat...
jel to znači da će ovih 1500 ljudi odbiti posao u nuklearki jednog dana?
gospođo Ljiljana koliko vaših aktivista kući ima klima uređaj, automobil na benzin i ostale uređaje koji zagađuju?
dajte se manite čorava posla i malo proučite što donosi nuklearka pa onda laprdajte o smokvama i ostalom.
Francuska o kojoj pričate ima svoj najljepši i najplodonosniji vinski kraj upravo u području nuklearki pa ne vidim da pola svijeta svijetli jer su pili radioaktivno vino!
jedino što je "circa" pokazao u svojim komenatrima je da ne zna čitat i da ne razumije što čita i da mu tema nije ni bitna i da jedva čeka nuklearku ili bilo šta slično tome da dobije posao ko neviđeni bogomdani ekspert...i da je hvalevrijedan ekološki aktivista.pusa. :wink: :) :lol:
ljilja

jedino što je "circa" pokazao u svojim komenatrima je da ne zna čitat i da ne razumije što čita i da mu tema nije ni bitna i da jedva čeka nuklearku ili bilo šta slično tome da dobije posao ko neviđeni bogomdani ekspert...i da je hvalevrijedan ekološki aktivista.pusa. :wink: :) :lol:

Pricati protiv nuklearki zbog energetskih lobija i zagadjivanja okolisa paradoksalno je i, u najmanju ruku, glupo...
Vec sam rekao, ne dobijemo li nuklearku, dobit cemo neku TE-TO na fosilna goriva, a naspram nukelarke to je 1000 puta gora varijanta i za ljude i za okolis...
Pitanja za Ljilju:

1. Ako mi zaustavimo gradnju nuklearke na Dunavu, tko jamči da je neće srbi izgraditi s druge strane?

2. Što je alternativa nuklearki?

3. Koliko dugo ćemo trošiti el. energiju ovim tempom bez izgradnje bilo koje nove elektrane?

4. Imaju li zeleni (ili neki drugi) rješenje za predviđeni porast potrošnje el.energije, bez ulaganja u izgradnju novih elektrana?

5. Postoji li neko drugo rješenje koje neće oplesti moj kućni budžet do mjere osiromašenja?

Ako postoje odgovori na ova pitanja, koji su? Mogu li jamčiti sigurnu isporuku el.energije u budućnosti bez opterećenja okoliša? Ako da, ja ću biti protiv gradnje nuklearke.
Do tada nisam protiv gradnje iako nisam baš posebno ni oduševljen gradnjom nuklearke maltene u svom dvorištu. Ipak smatram nuklearnu energiju čistom kad sve radi kako treba.
Barem čišćom od termoelektrane na ugljen koja, iako to malo ljudi zna, radioaktivno više zagađuje okolinu od nuklearne eletrane.
Pitanja za Ljilju:

1. Ako mi zaustavimo gradnju nuklearke na Dunavu, tko jamči da je neće srbi izgraditi s druge strane?

nitko.

štednja, racionalizacija javne potrošnje struje i kontrola trgovanja sa strujom. struja više nije potreba, nego roba.isto ko i mediji,znanost itd.

3. Koliko dugo ćemo trošiti el. energiju ovim tempom bez izgradnje bilo koje nove elektrane?

kratko.kao i sve druge prirodne resurse koje trošimo ko sumanuti-bespotrebno.

4. Imaju li zeleni (ili neki drugi) rješenje za predviđeni porast potrošnje el.energije, bez ulaganja u izgradnju novih elektrana?

nemaju.kao ni koncepciju djelovanja.kao ni ideologiju.i oni su zato postali dio potrošačkog lanca i roba na tržištu.

5. Postoji li neko drugo rješenje koje neće oplesti moj kućni budžet do mjere osiromašenja?

odgovor kao pod toč.2.

pozdrav
ljiljanka ms

Re: Put za nigdje: Lijepa naša nuklearka (2. dio)

Ljiljanka Mitoš-Svoboda

- Bože sačuvaj. Ni čut'! – snebiva se časna sestra iz Aljmaša, zabrinuta kako će izgledati toranj nove crkve iza kojeg će stršati onaj nuklearne elektrane, te kako će to utjecati na hodočasnike.
...
Transparent Stop nuklearkama razvukli su na ogradu pravoslavne crkve.
...
Preostaje mi stoga moliti se svim svecima...

LOL LOL LOL :nuke: :moli:
ljilja

Pitanja za Ljilju:

nitko.

štednja, racionalizacija javne potrošnje struje i kontrola trgovanja sa strujom. struja više nije potreba, nego roba.isto ko i mediji,znanost itd.

nemaju.kao ni koncepciju djelovanja.kao ni ideologiju.i oni su zato postali dio potrošačkog lanca i roba na tržištu.

odgovor kao pod toč.2.

pozdrav
ljiljanka ms

S tim odgovorima, ja sam za nuklearku.
mvarga

ljilja

Pitanja za Ljilju:

nitko.

odgovor kao pod toč.2.

pozdrav
ljiljanka ms

S tim odgovorima, ja sam za nuklearku.

definitivno...
Gospođo vi stvarno nemate pojma što pričate, uz dužno poštovanje...

Pošto ne volim kada ljudi pametuju o mojoj struci navesti ću nekoliko stvari.

1. Jedino problem nuklearke je otpad, i kada se to sredi nemam ništa protiv jedne, i to ovdje blizu ako treba.

2. Ljudi navode krive razloge zašto su protiv. Naime nuklearno gorivo je puno ekonomičnije i daje kvalitetniju energiju od bilo kojega drugoga, s time da ne zagađuje zrak, kao primjerice "manje opasne" termoelektrane.

3. Ljudi pričaju o Černobilu i boje se njega, ali da bi se tako nešto dogodilo trebaju se poklopiti par stvari, od neuobičajenog niza kvarova, do nepažnje djelatnika. A i ljudi zaboravljaju da bi ta katastrofa bila apsolutno manja, da sovjetska vlast nije zataškavala u ćemu je rijeć.

4. U povijesti su se desila dva takva kvara na reaktoru, 1978 na otoku 3 Mile u SADu i 1986 u Černobilu, dakle 22 godine je prošlo od katastrofe, a nuklearke nicu sve vise svakim danom.

5. ŠTo se tice Černobila pročitajte ovo :
http://www.our-energy.com/hr/cernobil_katastrofa.html

6. Vi cijenjena gospođo imate jednu jako finu ideju, za štednju i kontrolu, ali ne znam kako ne shvačate da je to utopija. Što bi i postigli da mi smanjimo po kucanstvima, kada jedan malo veci pogon troši kao par stotina kucanstava, a pogonima se ne moze smanjiti potoršnja, jer ce se onda automatski smanjiti i proizvodnja, ako se smanji proizvodnja smanjiti ce se i profit, a time automatski i broj potrebnih radnika. Dakle, ako mislimo štedjeti nije moguce jer bi previse ljudi ostalo bez posla.

7.
Pridruzujem se...
ljilja

Pitanja za Ljilju:

nitko.

odgovor kao pod toč.2.

pozdrav
ljiljanka ms

Štovana Lj.Mitoš-Svoboda.
Pročitavši Vaša dva pamfleta i odgovore na ozbiljna pitanja ne mogu a da ne zaključim da Vi, nažalost, niste napravili domaći zadatak prije nego ste se uhvatili pisanja. Jedino što imate jeste jedna ideja neutemeljena na činjenicama i rezultatima znanstvenih istraživanja. Osobno Vam se divim na ustrajnosti i želji/namjeri da spasite ovaj svijet od sigurne propasti.

I ja, isto tako, želim ostaviti unucima nešto u amanet (naslijeđe) a da to ne bude crvenkasto-narančasti krajolik iz kojeg tu i tamo izbijaju sivo-crna strašila od nekadašnjih stabala.

Ostavljajući sada globalnu situaciju, usredotočimo se na Hrvatsku, jer o njoj se radi ovdje. Činjenica je da Hrvatska oskudjeva s energetskim izvorima i nema, nažalost, dugoročne politike rješavanja ovog problema. A za to valja kriviti politički vrh koji nije zainteresiran nizašto drugo do li održavanja svojih pozicija. Ali to je druga tema.

Nuklearna energija je danas najjeftinije, najučinkovitije i najčišće rješenje. Kad se nekom neupućenom spomene nuklearna energija prvo (bojim se i jedino) što im dolazi pred oči su Hirošima, Nagasaki i Černobil. Govorimo, dakle, o razdoblju od šest desetljeća.

Neka Hrvatska i ne sagradi nuklearku, ali imaju je susjedi. Koja je razlika u slučaju nesreće na nuklearki 300 km od Osijeka u Mađarskoj ili one 500 km u Sloveniji?

Što Vam želim poručiti štovana Gđo Lj. Mitoš-Svoboda jest slijedeće: "Base your opinion on educated facts not on emotional impulses."

Namjerno sam ovo napisao na engleskom jer mi je bilo lakše izraziti se, a i Vama, kao obrazovanoj osobi, neće biti teško razumijeti poruku.
eseker

Neka Hrvatska i ne sagradi nuklearku, ali imaju je susjedi. Koja je razlika u slučaju nesreće na nuklearki 300 km od Osijeka u Mađarskoj ili one 500 km u Sloveniji?

pa razlika je definitivno u kilometrima, i da se dogodi sranje, bar bi se mogao sakriti na vrijeme u neku mišju rupu :)
meni samo nije jasno koji se hrvatski biser našao smjestiti NE blizu Kopačkog rita, i erdutskih vinograda? taman kad se ovaj kraj počeo razvijati turistički i izvlačiti iz ratne pustoši, planira se nešto ovako.
zanima me zašto je toliko bitno da bude baš na ovoj lokaciji? nigdje dalje nema mjesta?
ljilja

Pitanja za Ljilju:

nitko.

odgovor kao pod toč.2.

pozdrav
ljiljanka ms

ajme majko moja mila...... koliko sam ja tu gluposti pročitao.....
..uz svo dužno poštovanje...za svoga školovanja sam valjda nekog vraga naučio...pa možda ne mogu puno reći,ali kada netko piše gluposti onda stvarno treba reagirati....
...molim da se objasni ova bespotrebna glupost oko racionalizacije potrošnje....pa ljudi moji....rasionaliziramo potrošnju nafte,plina i ostalih energenata koji itekako štete okolišu...ali struju....pa i sami zeleni se zalažu za povećanjem potrošnje el.en.
...
struja nije potrebna....???? a joj,joj....svaka čast....dobiješ zlatnu malinu za ovu glupost......pa onda ako ti nije potrebna reci mi na što radi ovaj tvoj kompjuter na kojem pišeš....piši na mašinu,pa meni pošalji poštom i ja ću od riječi do riječi prepisati tvoju izjavu i potpisati tebe....
onda peri rublje na ruke....nemoj gledat TV,nego gledaj travu kako raste i oblake kako putuju....
...............
jedino što je točno to je odgovor pod točkom 4. zeleni se buen a ne nude nikakva riješena...kažu to nije njihova struka.... pa šte se petljaju gdje im nije mjesto.... struka će naći najpovoljnije riješenje....nije u odbor koji odlučuje o gradnji nuklearke samo elektrotehnička struka...ima tu i stručnjaka za okoliš,fiziku,ekonomiju,zdravstvo....
pa ljudi moji to je čitava jedna studija.....
..........
milijun puta sam rekao i opet ponavljam...... nuklearna energija ima nedostataka,bilo bi glupo tvrditi da je potpuno savršeno.....ali je trenutačno ekonomski najisplativije i ekološki najprihvatljivije.....to će valjda jednom sjesti ljiljama i zelenima u glavu....
..............
i još jedna molba...oni koji nemaju baš što pametno za reći nek se lijepo suzdržavaju od komantara kao ovi koje sam citirao...
....ono gdje nemam pametnu za reći i koja ne pokriva barem usko područje o kojem nešto znam,ne petljam se.....
......do čitanja....
muvifrik

zanima me zašto je toliko bitno da bude baš na ovoj lokaciji? nigdje dalje nema mjesta?

nije jedina lokacija al je jedna od rijetkih jer je za hlađenje potrebna velika masa vode poput Dunava

:cry: Stvarno odelično lobiranje za nuklearke u komentarima.Odgovore zašto NE nuklearki znaju svi koji su se niže javili....Izlaz iz dužničkog robstva a u ovom slučaju energetskog robstva,leži u drugim riješenjima od ovih koje nudi ,vozimo u petoj, naša vlada.Riješenja koja nude obnovljivi izvori energije su ono što proizvodi struju danas a nuklearka samo puni kešom nuklearnu hobotnicu dok struja i problemi stižu za deset-dvadeset godina.Energetstka strategija koju željno očekujemo zasigurno će maziti kapital a ne javni interes.Zamislite samo život u kući sa solarima,struja badave,grijanje također, vode za zaljevanje i pranje bogom dani a na kraju mjeseca još stiže isplata od kojih tisuću-dvije kuna za predane viškove u mrežu...Vjerovali ili ne, takva kuća postoji u Zagrebu (Špansko) i funkcionira po gore navedenim parametrima.
Strašno je to kad neko živi u svojoj kućici badava pa još od elektroprivrede traži lovu za isporučenu struju a nuklearka ipak muze lovu i lovu te donosi proviziju i profit razvojničkom kapitalu.
Darko zeleni
Korisni članci na:

http://www.zvjezdarnica.com/?akcija=dnm&id=402
Skriveni sadržaj

http://www.zvjezdarnica.com/?akcija=dnm&id=409
Skriveni sadržaj

darkostosic

:cry: .Zamislite samo život u kući sa solarima,struja badave,grijanje također, vode za zaljevanje i pranje bogom dani a na kraju mjeseca još stiže isplata od kojih tisuću-dvije kuna za predane viškove u mrežu...Vjerovali ili ne, takva kuća postoji u Zagrebu (Špansko) i funkcionira po gore navedenim parametrima.
Strašno je to kad neko živi u svojoj kućici badava pa još od elektroprivrede traži lovu za isporučenu struju a nuklearka ipak muze lovu i lovu te donosi proviziju i profit razvojničkom kapitalu.
Darko zeleni

Ajd' mi samo objasni kako da obitelj koja ima 4 clana i primanja od oko 4000-5000 kuna (dvije place - sto nije uvijek slucaj) , ili netko sa mirovinom od oko 1500 kn sagradi takvu kucu ??? A takvih je vecina u Hrv.
Mislim nije da pametujem, ali sve mi se to cini jaaako skupo...
Pa vi zeleni, koji ste vi utopisti...

Sve je to lijepo i krasno kako vi vidite budučnost, ali je realno nemoguce...!
Ovi današnji "zeleni" su ono što smo mi bili 60-70ih "djeca cvijeća". Odvojeni od stvarnosti, žive u oblacima, negiraju znanstvene činjenice... Oni u stvari žele najbolje nama i budućim generacijama, ali - na žalost - isključili su iz stvarnosti.

U današnje doba sanjati o Idili je van svake pameti.

Planirajmo budućnst za probitak generacija koje će nas naslijediti, ali - molim vas! - prizemljimo se, uzmimo u obzir saznanja več stečena i na njima temeljimo planove. Ostavimo se idealizacije.

Za razumijeti mi je ove mlade, iako dobar dio lijepo razmišlja, ali mi stariji, štovana Lj.M.S., bismo trebali znati bolje.

darkostosic

:cry: Stvarno odelično lobiranje za nuklearke u komentarima.Odgovore zašto NE nuklearki znaju svi koji su se niže javili....Izlaz iz dužničkog robstva a u ovom slučaju energetskog robstva,leži u drugim riješenjima od ovih koje nudi ,vozimo u petoj, naša vlada.Riješenja koja nude obnovljivi izvori energije su ono što proizvodi struju danas a nuklearka samo puni kešom nuklearnu hobotnicu dok struja i problemi stižu za deset-dvadeset godina.Energetstka strategija koju željno očekujemo zasigurno će maziti kapital a ne javni interes.Zamislite samo život u kući sa solarima,struja badave,grijanje također, vode za zaljevanje i pranje bogom dani a na kraju mjeseca još stiže isplata od kojih tisuću-dvije kuna za predane viškove u mrežu...Vjerovali ili ne, takva kuća postoji u Zagrebu (Špansko) i funkcionira po gore navedenim parametrima.
Darko zeleni

evo ovako...neću tražiti točnu cijenu....ali imao sam jedan mali,ajmo to nazvati,projektom na četvrtoj godini etf-a....(informacije radi cijena solarnog modula oko 220W je oko 8500 kn+konverter+akomulator...dalje računaj sam ako želiš...)
....dakle ovako je to išlo.... uzeo sam za primjer mali objekat...znači oko 60-tak kvadratnih metara.... i gledao koliko bi troškovi izgradnje bili u slučaju više načina opskrbe el.en....
...bilo je tu opcija pomoću vjetra, solarni pogon, agregat i još neke koj etebi baš puno i ne znače.....( a skoro su svi uvjeti bili idealni, dakle vjetra koliko trebaš,sunca više neg na ekvatoru i tako to,naftna bušotina pokraj objekta)
...i došao sam do prilično jednostavnog računa gdje mi je najjeftinija opcija od svih sa sveukupnim troškovima oko 17 tisuća malih zelenih amerikanaca ( dakle, dolara)..i to u idealnim uvjetima,koji su daleko od stvarnih...
..i sada ti lijepo dođi mom ocu koji ima plaču oko 2500 kn i mojoj majci koja ima 2700 kn reci da moramo imat takvu kuću....( inače je naša kuća oko 200 kvadrata) pa kad to po nekoj logici izračunamo troškovi su oko 55-60 tisuća dolara,U IDELNIM UVJETIMA ( cca. 275 tisuća kn= to ti je 6 godišnjih plača mojih roditelja,bez da se plačaju režije kruh i mlijeko i sve ostalo,a i zašto bi plačali režije i jeli kruh kad živimo zeleno....)
..dakle takve kuće su u sadašnjim trenutcima približno jednake utopiji...ali jednog dana da....za nekoliko desetaka godina....ima još milijun stvari,za koje ni ne sanjaš da postoje, a koje ljudi danas ugrađuju u nove kuće i daju kao jeftiniju energiju,samo im je ugradajne još puno PUNO preskupa...
..pa sad ti meni reci koliko je to badava živjeti u kućici i da mi još netko plača el.en koju ja isporučujem.....jedino što ćemo mi isporučivat našoj elektroprivredi slijedečih nekoliko godina su tisuće i tisuće kuna zato što je el.energija preskupa.....a izgradnjom Nuklearne elektrane cijena el.en. SIGURNO pada....
.............
pozdrav, sokrat antizeleni
haha,skoro ste povjerovali i gotovo nasjeli na odgovore "Pitanja za Ljilju:
nitko.

odgovor kao pod toč.2."

normalno da postoji rješenje. normalno da zelena politička opcija ima sve argumente i činjenice, dakako i snagu da se suprotstavi uhaklanom nuklearnom lobiju. normalno je i logično da se u Slavoniji NEĆE graditi ni nuklearka ni termoelektrana. Ako niste informirani , djeca cvijeća koja rade u tvrtki INGRA već postavljaju pripreme za veliko vjetropolje kod Iloka, a hrvatsko nuklearno društvo, od kojeg i potiču bezumne želje ( pa svi nešto sanjarimo!) za nuklearkom , svoje ambicije moraju ipak zadržati na razini rengenskih aparata.
što se tiče solarne energije, država (naša,zamislite) potiče kreditima i dotacijama svaki oblik energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih energetskih izvora za pojedince i tvrtke.za to su nam i odobrena sredstav iz europske blagajne.informirajte se. nemojte neobavješteni hodati po svijetu.
nuklearke u europi se zatvaraju postepeno, tijekom 2007. godine na cijelome svijetu u pogon pušteno svega sedam (7) nuklearki.atomski je lobby to iskoristio kao povod da na sva zvona objavi renesansu atomske energije. I to su dobro obavili, njima baš za dušu. nasreću, stanje je upravo suprotno, samo u Britaniji - Brown najavio hitnih 100 milijarda funti za obnovljive izvore.
uostalom, i velebno krško je dobilo svoj rok za zatvaranje.
pa i pokreću se u hrvatskoj i kogeneracijska postrojenja za proizvodnju struje.ima jedan vrstan stručnjak po tom pitanju baš u osijeku.
a što se tiče ostalih dilema koje muče nuklearne lobiste, eto bit će uskoro i međunarodna konferencija u osijeku-pa dođite,diskutirajte uživo, poslušajte i druge stručnjake iz hrvatske, njemačke, austrije, mađarske. najlakše je debatirati sakriven pod nadimkom i iza kompjutora.
ja se barem ne skrivam iza nadimka kad se borim, a i vjerujem u tu bitku, što je najopsanije...
pozdrav svima,baš je dobra rasprava
ljiljanka ms :D :lol:
e,skoro zaboravih naglasiti: odgovor da "zeleni nemaju koncepciju i da su potrošna roba" djelomično je točan, ali se odnosi na poseban sektor zelenih zvan "ekološke udruge". da ne bude ljilja rekla pa porekla...
Zahvaljujem Ljilji na točnim, kratkim i jasnim odgovorima na mojih pet, čini mi se, ne baš preteških pitanja.
Doduše, ja odgovore nisam vidio osim neke općenite fraze ali priznajem da moja razina promišljanja nije dovoljna da izvuče odgovore iz svih tekstova. Jedino mi preostaje da dođem na neku hebenu konferenciju diskutirati.
Možda i dođem. Ali budu li odgovori kao ovi bojim se da ću poludit'.

Dakle, odakle nam energija u budućnosti? Iz Rentgen aparatura, solarnih ćelija i kolektora ili vjetropolja i vjetroelektrana u Iloku?
Hoće li to biti dovoljno?
Hoće li to biti skupo?
Hoće li riješiti energetske probleme Hrvatske i na koliko dugo?
Hoće li zeleni još dugo držati u tajnosti svoje političko-energetsko riješene za Hrvatsku?
Gdje su objavljeni natječaji za europske fondove, tko i koliko je dobio? (Možda Solar za energetsku kuću?)
Dali u obnovljive izvore spada i drvo? Hoćemo li spaliti šume kako bi udovoljili ekolozima?
Imali netko izračun cijene struje s vjetropolja?
Da li je INGRA dobrovoljna ustanova ili profitna tvrtka? Hoćemo li morati platiti za struju s vjetropolja u Iloku?
Kada bi se zeleni bavili energetskom krizom odmah bi isao po neki agregat...
tako je, agregat je odlično rješenje.
haha, hoce li nam zeleni financirati gorivo za agregat??? :D
eseker

Ovi današnji "zeleni" su ono što smo mi bili 60-70ih "djeca cvijeća". Odvojeni od stvarnosti, žive u oblacima, negiraju znanstvene činjenice... Oni u stvari žele najbolje nama i budućim generacijama, ali - na žalost - isključili su iz stvarnosti.

U današnje doba sanjati o Idili je van svake pameti.

Planirajmo budućnst za probitak generacija koje će nas naslijediti, ali - molim vas! - prizemljimo se, uzmimo u obzir saznanja več stečena i na njima temeljimo planove. Ostavimo se idealizacije.

Za razumijeti mi je ove mlade, iako dobar dio lijepo razmišlja, ali mi stariji, štovana Lj.M.S., bismo trebali znati bolje.

LJ.M.S. ima dovoljno godina da bude "dijete" cvijeća..... Samo što su neki odrasli i krenuli dalje nakon ranih 70'tih, a ona je ostala ufurana u spiku ;-) Treba i to poštovati...
Agregat ide, kao i medvjedici dobrog srca, na cistu dobrotu i uopce ne zagadjuje pa je krasno rjesenje.
Bravo! Kako se samo narod toga ranije nije sjetio???
Pada mi na pamet i zvucna kulisa u mojoj zgradi, recimo...
Svaki stan na balkonu ima agregat i udri pa da vidis veselja... Svaki dan, cijeli dan, zvuk kao kad Unikomovci kose trave pod prozorom... Mmmm, prekrasno...
Ironija nije rješenje za energetsku krizu, a Vi očito imate samo to rješenje!
Vodite se plašenjem needuicarnih masa iz Podunavlja i plašenjem da će im narasti treće uho i da će bobe grožđa biti 30cm i šarani biti ljubičasti umjesto da argumentirate točno protiv čega ste i točno zašto ste protiv toga.
Lako je reći da ste protiv nuklearke jer vi ste zeleni pa to morate, ali ako ste već protiv nečega recite TOČNO zašto.
pa ako ti "močno sevanje" , nuklearni otpad i ružno zdanje elektrane na zelenoj pozadini nije dosta, onda ne znam šta da ti kažem...
ne postoji energetska kriza, to je izmišljotina.postoje špekulanti koji se koriste naivčinama kako bi ispirali mozgove narodu. eto vam primjera rata rusije i gruzije-toliko je jasno da je to rat za energetsku sirovinu. narod popušio, trgovci naftom, plinom i oružjem trljaju ruke radi dobrog posla.
sa nuklearkama je ista priča: narodu čudovište, građevincima i proizvođačima kotlova i reaktora bauštela, trgovcima struje lova, a iluzije poput tehnološkog razvoja i parole"imamo struje,naše struje"..e to ostaje forumašima.. :)
ljilja

... normalno je i logično da se u Slavoniji NEĆE graditi ni nuklearka ni termoelektrana...
ljiljanka ms :D :lol:

Ajd' da se okladimo u 100 eura da ce biti. :D
ljilja

ne postoji energetska kriza, to je izmišljotina.postoje špekulanti koji se koriste naivčinama kako bi ispirali mozgove narodu. eto vam primjera rata rusije i gruzije-toliko je jasno da je to rat za energetsku sirovinu. narod popušio, trgovci naftom, plinom i oružjem trljaju ruke radi dobrog posla.
sa nuklearkama je ista priča: narodu čudovište, građevincima i proizvođačima kotlova i reaktora bauštela, trgovcima struje lova, a iluzije poput tehnološkog razvoja i parole"imamo struje,naše struje"..e to ostaje forumašima.. :)

gospođo Ljiljo....uz svo dužno poštovanje,ne pričajte gluposti.....
..............
energetska kriza ne postoji...?????
......ako je tako, koju su pm mene onda učili na faksu......ispirali mi mozak....???
.........kako dolazi do energetske krize....??? povečanom potrošnjom,a nemogučnošću opskrbom.....
..dakle,imamo ogromnu potražnju za naftom ( uzimajući u obzir da je ona najvažniji energent )....naravno njena cijena je itekako velika....
...spomenuli ste rat u gruziji....i je zbog nafte je. (jedna od rijetkih stvari u kojoj se mogu složiti s vama.)...dakle to po vama nije kriza.... da nafte ima na svakom ćošku ne bi sigurno zbog nje ratovali.... jednog dana će se ratovati i zbog pitke vode....a zašto...zbog njenog drastičnog manjka....
....dakle ako nečega nema,to po vama ne izaziva krizu.....???
.....svaka kriza je ista...samo su drugačiji motivi ....
...........................................
kad nađete izvor onoga što izaziva krizu,ona nestaje..... ljudi su u novčanim problemima...na neku sreću nađu "dobar" posao,počnu primanja i njihova ekonomska kriza je prolazu....
...tako je i sa el.en... sve je više velikih potrošaća... potrošnja je itekako narasla... vi sigurno volite biti u klimatiziranom prostoru kada je vani 38 stupnjeva, i vi volite da vam je toplo kada je vani -15 stupnjeva...i to je normalno...zanima me samo kako će te razmišljati kada vam struja i grijanje budu preskupi...???? dali će te se smrzavati ili ćete si pojačati grijanje.....????? a račun astronomski.....samo zato što je energija skupa...bitno je da ste vi "zeleni"
riješenje je u nuklearci....ona je izvor el.en.... ne ovisi o nafti.... daje ekonomski isplativu energiju....i ekološki je najisplativija ( i ako uzmemo u obzir nuklearni otpad)
.......................................
eto, uvijek dobijem neku inspiraciju kada pročitam neki od odgovora gospođe ljilje...
...toliko da ni sam ne znam od kuda bih krenuo,i što napisao a da još uvijek bude u granicama pristojnoga....
........................................
ja razumijem neke ljude koji daju konkretne odgovore zašto nisu za nuklearku....najčešće je to strah....ali ovi zeleni melju jedno te isto,a ništa konkretno.....pa ljudi moji.....nitko nije toliko glup da si želi zlo..... samo kada se normalno razmišlja, između dva zla pokušavamo izabrati manje.....
........................
pa eto gospođo ljiljo,vama za domaću zadaću..... napišite prednosti i nedostatke nuklearne elektrane,termo elektrane, hidro elektrane, vjetroelektrane, solarnih ćelija, turboagregata.... i usporedite ih.... i sami ocijenite što je najprihvatljivije....
"kad nađete izvor onoga što izaziva krizu,ona nestaje"

uz dužno poštovanje vama (ne znam što su vas učili na faksu,al uzmemo li u obzir relativnost obrazovnog sustava u nas, više vrijedi dopunsko-praktično obrazovanje) sa ovim "kad nađete izvor onoga što izaziva krizu,ona nestaje" sami ste si dali odgovor na vašu energetsku dilemu.

inače, nemam klima uređaje niti u privatnom niti u u radnom prostoru.nemam ni ventilator.ni termopeć.ni plinsko grijanje. fakat trošim struju samo koliko i kad mi treba. palim bojler kad mi treba topla voda.imam štedne žarulje već dugo.redovno opskrbljujem hepovce sa novcem plaćajući struju i cijenjim sve njene blagodati smatrajući je toliko vrijednom da je ŠTEDIM. gasim sve aparate kad nisu u ipotrebi.šta još da kažem ? jako puno putujem po svijetu, ali vlakom, jer željezničkih pruga ima zaista po cijeloj evropi-e tu ćete reći da vlak ide na struju!da, ali vozi 1000 ljudi, za razliku od jednog auta sa jednom osobom...a može i brodom.on ide na naftu, al isto prevozi 1000 puta više robe i ljudi nego auto. i tako dalje, da ne nabrajam, ne da mi se više gubit vrijeme i trošit struju na ove besmislice na forumu.

ali šta to sve vrijedi kad struju i naftu rasipate i rasipaju svi drugi na bezbroj načina: od kućanstva do industrijskih pogona, uličnih i gradskih rasvjeta i . pa kad ste toliko zadriti za nuklearke i smatrate da su potrebna još nova energetska postrojenja, onda ja sad pitam vas. jeste li vi iz kamenog doba? zar niste odrasli uz osvjetljenu kuću, tv,kino ,frižider, električni šporet i slično?kako ste učili?uz petrolejku? vjerojatno niste.pa mi kažite što vam je falilo u to vrijeme.struje? zaključno.krize nema, prevelika potrošnja i rasipnost, vrijeme predatorskog konzumerizma i pad etičke vrijednosti društva uzrok je tome što nam se pokušava naturiti: ah živjet ćemo u mraku.izgradimo si još nuklearki, hidrocenrala i ugljenara.uništimo se.al uz dobro osvjetljenje .

Pozdrav Osječanima! Vidim da ima mnogo odgovora. Nuklearna energja postaje ponovno aktualna tema, kao što je bila 1980-ih, kad sam bio aktivan u tadašnjem antinuklearnom pokretu. Tada se planirala druga jugoslavenska nuklearna elektrana u Prevlaci kod Zagreba, a treća na ovoj lokaciji - pri čemu se čak spominjali blok od četiri reaktora po 1000 megavata. :shock:

Zastupnici nuklearne energije uvijek nastupaju kao katastrofičari (što inače zamjeraju ekologistima): nuklearna energija je jedina nada za čovječanstvo, ne mžemo nikako doći do struje bez nje, itd.. Pa su tako u ono doba pričali kako će Jugoslavija propasti bez nuklearki... A ja budala dokazivao da neće. :lol:

OK, šalu na stranu. Jedan dio komentara ponavlja rutinsku nuklearnu propagandu, drugi pokazuje elementarno neznanje, neki i bez razloga vrijeđaju.

Jedan od "argumenata": "pa imaju i drugi u okolici nuklearke...": Naravno, ipak nije isto da li je ona na stotonjak kilometara, ili ovdje. Glede Srbije (ili Vojvodine): antinuklearno raspoloženje je vrlo snažno.

Drugi lokalni argument: "Ako nećete nuklearku, sagradit će vam termoelektranu." Ne može nitko, pa čak ni HEP (koji je kao reorganiziran, ali su i dalje arogantni kao kad su bili aspolutni monopolist) graditi nešto kako mu puhne. Suglasnost lokalne zajednice mora postojati. A termoelektrane nema mnogo smisla graditi daleko od naselja. U planovima HEP-a, koji su mi dostupni, govori se o novom bloku TE-TO u Osijeku i mogućoj TE u industrijskoj zoni u Vukovaru; Dalj se nigdje ne spominje.

Argument da ih eto i drugi grade: to su, gotovo u potpunosti, samo projekcije želja nuklearnog lobija. Osim Rusije i još poneke zemlje bivšeg SSSR-a, jedina nuklearka u gradnji u Europi je trenutno u Fnskoj. S druge strane, Austrija je nakon referenduma zatvorila već izgrađenu nuklarku i antinuklearno raspoloženje je vrlo jako. Danska je 1980. odlučila odustati od ranije planirane gradnje nuklearne elektrane i razvijati obnovljive izvore, osobito vjetroelektrane; naši su se energetičari 1980-ih slatko smijali glupim Dancima - danas vjetar daje 20 posto njihove potršnje struje uz dalji rast, a vjetroelektrane su jedan od najvažnijih izvoznih prozvoda. Švedska je također u to doba bila odlučila postepeno zatvoriti sve nuklearne reaktore, a Njemačka 1999., i to provode.

Slučaj Njemačke je posebno zanimljiv, jer je tu odluku donijela crveno-zelena koalicija. Demokršćani su tada iz oporbe prijetili da će odluku ukinuti kad osvoje vlast, ali to nakon 2005. nisu učinili. Planiraju zatvoriti nuklearne elektrane, a ipak istvoremeno planiraju do 2020. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 20 posto - povećati udio obnovljivih izvora na 20 posto - i pazite sad, osobito je važno. smanjiti ukupnu potrošnju energije za 20 posto! Angela Merkel je izrazito aktivna u promociji mjera za sprečavanje klimatskih promjena - svaki tjedan nešto o tome kaže.

O nekim stereotipima koje promoviraju zastupnici nuklearne energije pročitajte u priopćenju stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene stranke .

Bilo je inače, i ima, dosta fizičara koji su protiv nuklearne energije. Jedan (iz Austrije) bit će i na međunarodnoj konferenciji, slijedeći tjedan u Osijeku. Drugi je Ivan Supek, koji je jednostavno iskazao tri ključna razloga, zašto su nuklearke načelno neprihvatljive. (Ne, problem otpada nije riješen - ostaje opasan tisućama godina, naše potomke za sto generacija ne smijemo opterećivati brigom o našem smeću.) Drugi značajni fizičar, koji je mnogo puta pisao protiv nuklearne energije, je Ivo Derado. Njegov posljednji članak na tu temu: Sudbonosna energetska dilema

Toliko zasad.
Evil Poodingh

Zoran Oštrić ajd javi mi se za onu trepeljku od cinculatora što smo se dogovorili da ti prodam...

A što je sad ovo? Neki moj imenjaki prezimenjak? :)
ljilja

"
...uz dužno poštovanje vama (ne znam što su vas učili na faksu,al uzmemo li u obzir relativnost obrazovnog sustava u nas, više vrijedi dopunsko-praktično obrazovanje) ...

Da pogodim, Vi nemate zavrseni fax ?
Ispravite me ako sam u krivu.
tyler_durden

ljilja

"
...uz dužno poštovanje vama (ne znam što su vas učili na faksu,al uzmemo li u obzir relativnost obrazovnog sustava u nas, više vrijedi dopunsko-praktično obrazovanje) ...

Da pogodim, Vi nemate zavrseni fax ?
Ispravite me ako sam u krivu.

potpuno u krivu
Malo mi je previše skrenula ova rasprava, pa se ne bih ni htio previše miješati, samo bih skrenio pozornost na to da 'dobre vile' u INGRA-i jednako gledaju na kapital i posao kao i 'zli orci' u tvrtkama specijaliziranima za opremanje nuklearki.
Ja bih vrlo rado vidio puno vjetrenjača koje bi INGRA (tj. tvrtke-partneri) sagradila po (nadam se) povoljnoj cijeni - na kraju krajeva - one su proizvod hrvatske pameti, no opet na ostaje just-in-case scenarij u koji se uklapa nuklearka.
Isto tako, od ljudi koji rade ili su bili u doticaju sa razvojem i izgradnjom hrvatskih vjetroelektrana čuo sam svakakve priče o ulupavanju državnog novca u ne baš jako uspješne projekte, poput pokusnog polja u blizini Šibenika gdje je vjetar često prejak kad ga ima (pa se rotori moraju zakočiti), a kad ga nema - nema ga.
bazooka_joe

čuo sam svakakve priče o ulupavanju državnog novca u ne baš jako uspješne projekte, poput pokusnog polja u blizini Šibenika

Koliko je meni poznato, gradnja vjetroelektrana u Hrvatskoj je već davno otišla iz faze "pokusnih polja". Nisam čuo da su neki veliki novci negdje ulupani. Alternativci kao ja zapravo se već desetak godina vjetroelektranama ne bave - nego biznismeni i inženjeri. U Europi, VE su u golemoj eskpanziji - danas već dostižu četiri posto ukupne proizvodnje električne energije, a plan Europkse komisije za 2020. je 12 do 14 posto. Pazite - ne u ovoj ili onoj zemlji, nego u EU, 25, zemalja, u cjelini! U Hrvatskoj, dane su prethodne suglasnosti za gradnju 330 MW a zahtjrevi su bili još prošle godine za 800- nikakvi "državni novci" tu nisu potrebni, to tu tvrtke iza kojih stoje strane banke - onih 330 MW, to je oko 400 milijuna eura direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku - proizvodnja oko 800 milijuna kWH godišnje. Opet u Europi - u razdoblju od osam godina instalirano 47.000 megavata...

Da ne drobim tu sada, ima jedan moj detaljniji članak na tu temu: Kako uštedjeti 700.000 tona ugljena godišnje

Da, bez nuklearne energije, uz niz drugih mjera, sasvim lijepo možemo zadovoljiti potrebe za električnom energijom, i energijom uopće. Njemačka smatra da može...
Zoran Oštrić

Koliko je meni poznato, gradnja vjetroelektrana u Hrvatskoj je već davno otišla iz faze "pokusnih polja".

Pitajte ljude u institutu "Hrvoje Požar" čime su se intenzivno bavili do prije godinu-dvije...

Zoran Oštrić

Alternativci kao ja zapravo se već desetak godina vjetroelektranama ne bave - nego biznismeni i inženjeri.

:)
Svima je drago što se alternativci poput Vas ne bave projektiranjem i izgradnjom VE...

Zoran Oštrić

U Europi, VE su u golemoj eskpanziji - danas već dostižu četiri posto ukupne proizvodnje električne energije, a plan Europkse komisije za 2020. je 12 do 14 posto. Pazite - ne u ovoj ili onoj zemlji, nego u EU, 25, zemalja, u cjelini! U Hrvatskoj, dane su prethodne suglasnosti za gradnju 330 MW a zahtjrevi su bili još prošle godine za 800- nikakvi "državni novci" tu nisu potrebni, to tu tvrtke iza kojih stoje strane banke - onih 330 MW, to je oko 400 milijuna eura direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku - proizvodnja oko 800 milijuna kWH godišnje. Opet u Europi - u razdoblju od osam godina instalirano 47.000 megavata...

Da ne drobim tu sada, ima jedan moj detaljniji članak na tu temu: Kako uštedjeti 700.000 tona ugljena godišnje

Gledajte, bez uvrede, ali ovakvu hrpu napamet iz tko zna kojih izvora naučenih brojeva bih očekivao od nekoga poput Sanadera, nekoga sa pravnom školom. Ipak, lijepo od Vas što navodite izvore - svoj blog...

Zoran Oštrić

Njemačka smatra da može...

Neka njemaca, milijuni tona ugljena i njihove u Bundestagu jake stranke zelenih. Još se sjećam kako su se njihovi zeleni grčevito borili samo protiv vlakova koji su prevozili svježe gorivo za NE. No, prerijetko se čulo o njihovim blokadama megalomanskih površinskih kopova ugljena ili termoelektrana, stranka zelenih se ipak bojala reakcije radnika u NRW-u.
od 21.lipnja do danas je skupljeno 3592 potpisa!!! plus one papirnate peticije,dakle ima više od 5 tisuća. :lol:

peticija protiv nuklearke na web strani zelene liste http://www.zelena-lista.hr/peticija/add_message.php

ovi koji se potpisuju PROTIV isto su "neobrazovani i neinformirani".kako ih opametiti ZA???!!!??? :roll:
bazooka_joe

Pitajte ljude u institutu "Hrvoje Požar" čime su se intenzivno bavili do prije godinu-dvije...

Pratim što rade Branka Jelavić, Laszlo Horvath i drugi. S mojom prethodnom rečenicom to nije u konfliktu. Naime - niz tvrtki radi na primjeni VE u Hrvatskoj, sasvim konkretno, ne "istraživanje i razvoj". Izvori: službene web stranice HEP-a i Hrvatske gospodarske komore. (Naravno, također i neposredni kontakti.)

bazooka_joe

Gledajte, bez uvrede, ali ovakvu hrpu napamet iz tko zna kojih izvora naučenih brojeva bih očekivao od nekoga poput Sanadera, nekoga sa pravnom školom. Ipak, lijepo od Vas što navodite izvore - svoj blog...

Bez uvrede. A da si se malo potrudio virnuti u navedeni članak, tamo bi našao točne izvore, dovoljne i za pregledni znanstveni rad: službene dokumente Europske komisije, znanstvene ekipe iz Beča koja radi procjene potencijala vjetroenergije idr..

Znam da imaš predrasudu kako zeleni samo lupetaju, pa ne treba ni pokušati ozbiljno prostudirati što govore. Znam da se protiv predrasuda teško boriti - i ja sam, u doba kad se dogodio incident na Otoku tri milje (1979.) kao student fizike zastupao nuklearnu energiju - trebalo mi je pet-šest godina da promijenim stav. Evo, recimo, možda bi mogao pročitati članak dr.sc. Ive Derade, na koji sam gore dao link. Ako te zanima njegova biografija, pogledaj ovaj članak.

Usput: glavni sam tajnik stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene stranke
ljilja

od 21.lipnja do danas je skupljeno 3592 potpisa!!! plus one papirnate peticije,dakle ima više od 5 tisuća. :lol:

peticija protiv nuklearke na web strani zelene liste http://www.zelena-lista.hr/peticija/add_message.php

ovi koji se potpisuju PROTIV isto su "neobrazovani i neinformirani".kako ih opametiti ZA???!!!??? :roll:

postavili ste peticiju, ali ne vidim nigdje argumente
zanima me da li prilikom potpisivanja uživo dajete nekakve promo materijale
faktor-x

postavili ste peticiju, ali ne vidim nigdje argumente
zanima me da li prilikom potpisivanja uživo dajete nekakve promo materijale

Ja sam gore objavio jedan tekst, u kojem dajem neke argumente i linkove. Ima naravno i na sajtu Zelene liste, a i na mojem blogu.

Priopćenje povodom početka antinuklearne kampanje: Neki stereotipi

Zajedničko priopćenje povodom raspisivanja peticije

Zašto nuklearke ne smiju biti dio energetske strategije Hrvatske

Osobito preporučam članak koji je napisao fizičar dr. Ivo Derado: Sudbonosna energetska dilema.

Srećom, nedavno je došlo u svijetu do revolucionarne spoznaje i konsenzusa (koji se, nažalost, skoro ne odražava u hrvatskim medijima) da je dugoročno nuklearni scenarij slijepa ulica i da su obnovljive energije jedina alternativa. Posve je neupitno da su, dugoročno, obnovljive energije jedino samoodrživo rješenje sa stanovišta resursa, ekologije, cijene, izbjegavanje ratova i terorizma. Ostaje samo tehničko pitanje koliko vremena znači dugoročno.

Glede obnovljivih izvora, jedan od aspekata, kojeg čak i ljudi koji se time bave nisu svjesni, jest koliko su vjetroelektrane danas postale golem biznis; nisu više nikakva "alternativa" - riječ je o ulaganjima od deset milijrdi eura godišnje na području EU(, uz rast. Brojke nisu, kako me gore optužio bazooka_joe, isisane iz prsta, nego iz pouzdanih dokumenata. Pogledajte: Priopćenje povodom Europskog dana energije vjetra, gdje su dati neki linkovi. To je naravno samo jedan segment mnogo šire priče.
bazooka bi se silom htio zaposlit u toj NE, pa zato lobira :)
Ma dobro, pustimo to, nego stvarno bih volio da mi se javi Evil Poodingh
koji ima u svojem potpisu poziv:

Zoran Oštrić ajd javi mi se za onu trepeljku od cinculatora što smo se dogovorili da ti prodam...

:lol:
Zanima me tko mi je taj imenjak i prezimenjak (znam trojicu inače, ali ne u Slavoniji; najpoznatiji je košarkaški trener u Rijeci, dobijete pomiješano podatke o meni i o njemu kad u google utpkate "Zoran Oštrić").

A drugo što me zanima, sa stajališta čiste radoznalosti, što je zaboga to "trepeljka od cinculatora". :shock:

Deset minuta kasnije:
OK, zanemarite prvi dio, skužio sam! Nisam taj štps nikad prije vidio. :P Dobro, drugio pitanje još stoji, ali nije baš važno! :wink:
Zoran Oštrić

što je zaboga to "trepeljka od cinculatora".

Trepeljka cincilatora je dumina koja izlazi iz gefufne a upasuje se, slično apcigeru, na rotor cincilatora.

Nadam se da sam bio jasan. :D
bazooka_joe

Trepeljka cincilatora je dumina koja izlazi iz gefufne a upasuje se, slično apcigeru, na rotor cincilatora.

Cool. Hvala, zapravo sam to mislio, ali nisam bio siguran. :)

Tagovi