U,gospodina Sat2 je ova tema jako uznemirila...
Ajd,sad,fino,polako ispocetka procitajte sto sam napisala,pa onda sto ste vi napisali...
Onda otovrite web stranicu HNK pa procitajte imenom i prezimenoom tko su sve solisti na spisku platnom,onda sjedinite pa pogledajte cjelokupni operni repertuar pa mi javite kolko je tih istih sa spiska odradilo i zaradilo placu u proteklih nekoliko sezona...
Osijek ma glazbenika,ali se ne primaju u angazman jer nema otvorenih radnih mjesta
,A potrebni su orkestru,ok,umjesto placanja vanjskih mogli su zaposliti kojeg,ili umjeestio da su sebi podigli place jel'...pa sad kao nema novaca...svugdje ista prica...ogriju se oni blize vatri...
U kazaliste dolazim,kao i moje kolegice godinama...i to zaista godinama,preko dva desetljeca,neke od njih i duplo vise,i zaista nitko nemoze reci da nam "vjerovatno nije poznato značenje kulture za civiliziran narod ili bi radije od kazališta napravile narodnu pekaru?...
"O cemu vi to?!?Ne shvacate aluziju na razglabanje o kulturi,koja je dakako i potrebna i nuzna,izmedju nekolicine zainteresiranih pojedinaca,u vremenu kad prosjecnom stanovniku Osijeka i okolice nije prioritetno razmisljati o istom dok se rasteze od prvog do prvog u mjesecu?
A,sto ce osnovnoskolsko dijete u kazalistu ako to nije za njega je ocito pitanje nekog tko nije sjedio na nekoj drugoj osim premjernoj izvedbi...to je pitanje koje treba postaviti zaposlenicima u propagandi..Ne jednom,ponavljam,ne jednom sam svjedocila krajnje promasenim kombinacijama.Bogu hvala na Eri i Zrinjskom,te opere osim sto spadaju u program glazbenog odgoja(i opce kulture) imaju i siguran epitet nepogresivosti kod prodaje.
Dijete petog razreda nema sto traziti na prestavi "Riba ribi grize rep"i amen.
O,tome pisah,i iza te tvrdnje stojim.A,ako ne znate prosjecan sastav i dob prosjecnog gledatelja onda ne mozete niti pistati o tome...molim vas lijepo...
100000 ljudi je pristojna brojka...ali kolko od toga broja ljudi ima uopce interesa ici u teatar to je druga prica,i ne samo sad iz socijalnih razloga(jer izdvojiti za ulaznicu i nije mala stavka)nego upravo iz odgojno-obrazovnih...
Publiku treba odgajati.Mlade treba zaljubiti u taj izricaj.Kazaliste treba imati tu funkciju,jer inace uskoro nece imati odraslih gledatelja...osim nekolicine istinskih zaljubljenika...i sminkera,pozera koji se sjate oko svedskog stola...
Glede navedene navodne nespojivosti populizma i kvalitete,moram napomenuti da sam pisala i mislila prvenstveno na dramski program,no kad ste se vec dotaknuli te teme samo cu se osvrnuti na krasnu "Slavonsku rapsodiju",koju da nisama morala odlgledati do kraja zbog klinaca,neznam kako bih provarila da sam dosla svojim izborom...pa se tu,evo slazem s vasom tezom... iako se radi o HNK,odgledala sam predstavu u maniri "Hamleta iz Mrdjuse donje"...i to doslovno,s tim da je spomenuta predstava imala siri spektar dozivljavanja kako onih koji Hamleta nisu ni kao lektiru procitali,tako i onih koji su kroz prizmu procitanog mogli dodatno uzivati i u odglumljenom...
Nadalje,ne treba biti nikakav strucnjak pa da mozete procjeniti jeli nesto slusljivo ili nije...Gospodja Uroic-Ljutic je bila iznimno i nedvojbeno kvalitetna pjevacica,bolju groficu Maricu nisam cula,no...to je bilo prije,zadnje sam ju cula,nedavno, u Eri,i...e,pa...treba znati stati kad je vrijeme...Zao mi je.Zaista mi je zao,neznam sto se dogodja((proslo ljeto u Tvrdji je bilo ono...ufff...grozno,ne mogu se sad sjetiti imena predstave,mozak mi je stao...)ali radje je se sjecam od prije 15-stak godina.
A,sto se tice jedne od najboljih pjevacica mladje generacije,gospodjice Fijacko,e to mi je tek zao sto je otisla...Mozda su njoj mogli dati bolju placu umjesto sto su zaposlili jos par uredskih radnika?!Recimo...
O audicijama neznam,tu se necu petljati.
Eto,tako.
Laku noc.