Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Eutanazija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Poll :: Eutanazija

za
74%
 74%  [ 20 ]
protiv
25%
 25%  [ 7 ]
Ukupno glasova : 27

Autor Poruka
CatCloe
Ukupno postova: 3252
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.12.2007. 18:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

wendy je napisao/la:
Nekoliko se puta spominju "nepokretni" i "oboljeli od raka" bez dodatnih objašnjenja, a ja ću onda dodati i oboljele od AIDS-a, oboljele od cerebralne paralize, od neuroloških bolesti... ma zapravo, uzmimo ovdje u obzir sve bolesne. Svi se, na neki način, pate. A pate i ljude oko sebe.
mislim da si malo krivo shvatila. nitko nije napisao kako želi ili kako treba ubijati sve bolesne (?!?) mislim da bi takav stav bio pomalo... fašistički?
radi se o situacijama u kojima su ljudi u agoniji i bolovima i kada oni sami žele smrt!
jedino o čemu se tu da raspravljati, po mom mišljenju, je situacija u kojoj je osoba u komi, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi što bi ona sama odabrala - smrt ili vegetiranje od četvrt stoljeća. ali kažem, u najvećem broju slučajeva članovi obitelji mogu znati njezin stav o tome.
i govoreći o "ubojstvu".. moželi se nešto klasificirati kao takvo, ako se već nečiji "život" održava na umjetan način?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mali_ivica

Ukupno postova: 2703
Spol: Muško Muško
Post Postano: 15.12.2007. 19:12 
Naslov:  

CatCloe je napisao/la: curi je slomljena vratna kralješnica i sve što do kraja života može raditi je jesti na cjevčicu, gledati u strop i slušati kako joj netko čita knjigu. odličan način za proživjeti par desetaka godina!

E vidiš ovo što si napisala moraš ispričati gospodinu STEPHENU HAWKINGU ako znaš tko je on? Wink (Gore opisana osoba, muškog spola koja je i kao takva osakačena dala največi obol znanosti... glede razmatranja teme nastanka svijeta iz "velikog praska") Wink

OligofreniDikobrazoid

Ukupno postova: 2339
Post Postano: 15.12.2007. 22:00 
Naslov:  

mali_ivica je napisao/la:
CatCloe je napisao/la: curi je slomljena vratna kralješnica i sve što do kraja života može raditi je jesti na cjevčicu, gledati u strop i slušati kako joj netko čita knjigu. odličan način za proživjeti par desetaka godina!

E vidiš ovo što si napisala moraš ispričati gospodinu STEPHENU HAWKINGU ako znaš tko je on? Wink (Gore opisana osoba, muškog spola koja je i kao takva osakačena dala največi obol znanosti... glede razmatranja teme nastanka svijeta iz "velikog praska") Wink
Ivice, nitko nije rekao da SVE bolesne treba eutanazirati. Samo one koji to žele i one koji bez aparata ne b mogli preživjeti (daklen biljke su), a nema im pomoći..... Treba malo fleksibilnosti imati, a ne doslovno shvaćati baš svaku rečenicu (koja sama ima jedno, a u kontekstu cijelog posta sasvim drugo značenje).....

Tis' mi mjesec, tis' mi zvijezda, dobra ti je mliječna žlijezda...
MissTake

Ukupno postova: 8773
Post Postano: 16.12.2007. 9:05 
Naslov:  

za
eutanazija... vječito pitanje. ljudi koji trpe neizlječive bolove, a ionako će umrijeti kroz mjesec dva, zašto im priuštiti tih nekoliko dana muke i patnje, kad znamo da se stanje neće poboljšati.

SVI SMO MI VUCO
CatCloe
Post Postano: 16.12.2007. 13:03 
Naslov:  

mali_ivica je napisao/la:

ne vjerujem. ne samo da znam tko je stephen hawking, nego sam nekoliko njegovih knjiga i pročitala. a ti?
kakve to veze ima što je on u kolicima i što je paraliziran (a ne "osakaćen")??!!! čovjek želi život i to svakim danom dokazuje... skidam kapu.
ajde pokušaj prvo shvatiti šta piše u postovima, ili ih barem sve pročitaj prije nego što komentiraš..
ono što ja tvrdim je - kako bi svakome (uključujući i hawkinga) trebalo omogućiti eutanaziju i pomoći pri tome UKOLIKO TO ON SAM ŽELI jer/ako mu je život postao nepodnošljiv.. i to smatra svojim izborom.

MissTake

Ukupno postova: 8773
Post Postano: 16.12.2007. 13:30 
Naslov:  

mislim ovo sa hawkingom, de pa nismo u nacističkom logoru da svakog tko iole ne zadovoljava neki kriterij dajemo na odstrel....

eutanazija je izbor.....

ali ako si ti u nesvjesti od bolova, čemu život....

kakvi smo samo kad glava boli??? a tek kad umireš u bolovima.....

SVI SMO MI VUCO
pumpkin

Ukupno postova: 978
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 16.12.2007. 17:22 
Naslov:  Re: Eutanazija

Ovo je otišlo u nekom sasvim drugom smijeru, nije riječ o tome da treba pobiti bolesne, nego da li omogućiti eutanaziju ljudima koji ju sami žele, i koji su pri punoj svijesti. Meni je u tom filmu o djevojci od milijun dolara najstrašnije bilo kad si je sama dva puta pregrizla jezik u pokušaju da se uguši. Koja volja je potrebna čovjeku da takvo nešto sam sebi učini. Ježim se. Nitko od nas nije ni tražio da se rodi, nitko nas nije pitao da li želimo taj život, pa zašto bi se ona morala patiti do zadnje minute svoga života ako ona to sama ne želi. A nitko drugi nema pravo odlučiti to u nečije ime, ni prekinuti tuđi život na koji bilo način.

mali_ivica

Ukupno postova: 2703
Post Postano: 16.12.2007. 17:48 
Naslov:  

CatCloe je napisao/la:
odličan način za proživjeti par desetaka godina! ako takva osoba, koja je savršeno pri svijesti, želi da joj se život okonča, stvarno ne vidim šta se tu ima itko praviti pametan..

Fascinanto opravdanje za činjenje samoubojstva!
Ovo je genijalno, čovjek zapadne u dugove i zbog toga se ubije, sjebe kompletnu svoju familiju zato što citiram "On ima jedini pravo odlučiti želi li biti živ ili mrtav" razlika je jedino što ovaj hoda a ovaj drugi je nepokretan...

Zatim još nešto:
vodila se rasprava o pobačaju, no onda nitko nije govorio da recimo jedino djete ima pravo odlučiti želi li biti abortirano ili ne?! Wink

Kao što rekoh za svaki kurac možeš naći TURBOSUPER OPRAVDANJE iliti "vid humanosti" u svrhu ispunjenja svoje SUPERTURBO SEBIČNOSTI. Wink

A to potkrepljuje činjenicu da smo mi kao ljudska bića uvijek težili k tomu da postanemo BOGOVI. Wink

031maja

Ukupno postova: 237
Post Postano: 16.12.2007. 18:33 
Naslov:  

mali_ivica je napisao/la :
CatCloe je napisao/la:
odličan način za proživjeti par desetaka godina! ako takva osoba, koja je savršeno pri svijesti, želi da joj se život okonča, stvarno ne vidim šta se tu ima itko praviti pametan..

Fascinanto opravdanje za činjenje samoubojstva!
Ovo je genijalno, čovjek zapadne u dugove i zbog toga se ubije, sjebe kompletnu svoju familiju zato što citiram "On ima jedini pravo odlučiti želi li biti živ ili mrtav" razlika je jedino što ovaj hoda a ovaj drugi je nepokretan...

Zatim još nešto:
vodila se rasprava o pobačaju, no onda nitko nije govorio da recimo jedino djete ima pravo odlučiti želi li biti abortirano ili ne?! Wink

Kao što rekoh za svaki kurac možeš naći TURBOSUPER OPRAVDANJE iliti "vid humanosti" u svrhu ispunjenja svoje SUPERTURBO SEBIČNOSTI. Wink

A to potkrepljuje činjenicu da smo mi kao ljudska bića uvijek težili k tomu da postanemo BOGOVI. Wink
ivice sve što sam ja htjela reći (a nije mi baš uspjevalo jer me ljudi baš nisu shvatili) rečeno je ovim postom. osijek031.com smile

CatCloe
Post Postano: 16.12.2007. 19:36 
Naslov:  

to što si ti, ivice, oduvijek želio postati bog, ne znači da smo to željeli i mi ostali. ja, osobno, mislim kako bogovi zavide nama.. na tijelu, tjelesnim užicima, pa i sebičnosti... ali hedonizam je nešto što sumjam da možeš razumjeti.
govoreći o samoubojstvu, nikada mi nije bilo jasno kako i zašto se netko na to odluči, ali ako je to nečija želja, smatram kako ima apsolutno i nepovredivo pravo na to. ključna riječ je IZBOR, a to je ono što uvijek i u svakoj situaciji podržavam.
i urnebesno mi je smiješno to što smo od rasprave o eutanaziji došli do nazovi-rasprave o samoubojstvu... jebote, osim pobačaja, ne mogu vjerovat da postoje biseri koji osporavaju i pravo na oduzimanje vlastitog života! srećom pa ne treba u matični ured ili crkvu po potvrdu, odnosno dozvolu... a možda to i nije tako loša ideja... možda da uvedemo dozvole i za tetoviranje, bušenje ušiju, sex... jer, mislim, tko smo mi da imamo pravo raspolagati svojim tijelom i životom?! osijek031.com smile

insomnia

Ukupno postova: 2665
Post Postano: 16.12.2007. 23:26 
Naslov:  

apsolutno sam ZA! ne smatram to ''ubijanjem'', već nečijom odlukom, i željom.. osobno bih isto radije da me ''uspavaju'', kako je netko rekao, nego da se mučim.. isto to mislim i za svoje bližnje.. naravno, ako bi to bila njihova želja.. nikako bih samoinicijativno išta poduzimala i odlučivala.. Nitko nam, kao ljudima, ne može i nema pravo ništa ne dozvoljavati.. Ako bi to bila moja želja, očekivala bih da ju se ispuni.. Kao, recimo, kad netko zatraži da mu na sahrani svira ta i ta pjesma, a ne limenjaci..

Ukupno postova: 3262
Post Postano: 17.12.2007. 7:45 
Naslov:  Re: Eutanazija

Trabala bih pronaći bilježnicu iz srednje škole, predmet etika. Na temu eutanazija sam napisala praktički seminarske radove. Kratko i jasno, definitivno sam pristalica eutanazije. Ne želim vegetirati u starosti ili biti nepokretna, na teret svojim bližnjima. Za obitelj je to teško pitanje jer svi ljudi koji vole nekog žele da se ta osoba zadrži u njihovom i svojem životu što duže. Ali, najvažnija je kvaliteta života, a ne kvantiteta. Zašto bih trpila bolove, stara i nemoćna kad postoji izlaz kojim ću olakšati život svima oko sebe, a ponajviše sebi.

Ukupno postova: 1
Post Postano: 17.12.2007. 14:40 
Naslov:  

Ja sam za eutanaziju iz jednog prostog razloga, a to je da sam video jako puno ljudi koji te gledaju u oci i ti im vidiš u očima da te mole da isključiš aparat za disanje jer oni to ne mogu više da izdrže.
Jedino u opravdanim situacijama kada se zna da je u pitanu karcinom mozga i u saglasnosti sa etičkom komisijom koja postoji u svakoj bolnici

8

Ukupno postova: 1860
Post Postano: 17.12.2007. 18:39 
Naslov:  

zeros je napisao/la :
meni da je neko u obitelji "vezan" za krevet i da ce tako biti citav zivot, bez razmisljanja bih se odlucio na tu opciju, opciju eutanazije, jer time sam toj osobi "olakšao" muke ali sam i sebi olakšao brige i obvezu...

Sjajno receno. Djurina zena ce skuhati rucak, pozdravis se sa svojim uskoro bivsim clanom obitelji, stavis mu komodu na dovod kisika i dok se kolac ispece, on je vec kod Petra na interfonu...
Mene fascinira kad ljudi pisu o zivotu i zdravlju kao o stvari kojima se raspolaze. Mislim da se to zove igranje boga.

Svidja mi se ona misao "odlucio bih se bez razmisljanja" i "sebi olaksao brige".
Iskljucis struju, hitna dodje po mrtvu majku, a ti odvezes umjetna pluca u garazu, das besplatan oglas da prodajes sto ti je ostalo od pelena i popodne si vani na nogometu s deckima.

Svega se ovdje nacitah, pa tako i prava na samoubojstvo. Mislim, ne znam samo kako korporativni moguli nisu na svim povisenim mjestima instalirali lokaciju za samoubojstvo. Ispunis neki formular, kao sto netko ispuni da si se rodio ili da si umro - eto, ti ispunis neki papir, uplatis pristojbu, baka ti ovjeri i odes i ubijes se. Povedi prijatelja, dobijes 20% popusta. Srijeda - obiteljski dan. Nedjeljom ubijanje zabranjeno. Samoubosjtvo je rezultat psihicke bolesti, a spada u red ubojstva.

Uz ovolika prava, mislim da mozemo konstatirati da je u Hrvatskoj samoubojstvo odavno postalo metoda samolijecenja, a abortus planiranja obitelji.
Ne svidja mi se nasa buduca mala, ima smedje oci, Martine napravi mi drugu.

morgan

Ukupno postova: 3964
Post Postano: 17.12.2007. 22:46 
Naslov:  

@8 ovako kako ti to napišeš izgleda jako bešćutno al vjerujem da ljudi koji se odlučuju na skidanje voljenih sa aparata,nakon dosta razmišljanja, ipak se vode mišlju da će više pomoći drugom nego sebi.
lako je govoriti dok nisi u poziciji da stvarno moraš o tome misliti i ,iskreno, ne znam kako bih postupio.

Skoči u forum: