Hm, malo sam pronjuškao o toj temi po netu (IMO ništa skandalozno, al' ajde) i, eto, saznao kako je vojni ordinarij direktno odgovoran Vatikanu, kao što već netko reče ovdje, ali i HV-u, tj. predsjedniku (kao vrhovnom zapovjedniku OS-a).
http://www.nn.hr/clanci/medjunarodni/1997/009.htm
Da se odmah ogradim - biskupi ne bi trebali govoriti vjernicima za koga da glasaju, ali imaju svako pravo (a unutar Crkve i dužnost) reći vjernicima kako glasati. Na pitanje u naslovu topica odgovaram - DA.
Postavlja se pitanje što je točno Jezerinac rekao u svojoj propovjedi? Je li govorio o sotonističkim komunjarama iz SDP-a ili vještičjim strankama sa ženama na čelu? AFAIK nije; čovjek je samo rekao svojim vjernicima da glasaju za one političke opcije čiji programi u sebi sadrže osnovna načela katolicizma. Istina, poslužio se riječima 'sotonski', koje iz nekog čudnog razloga u posljednje vrijeme najviše lecnu ateiste i agnostike. Svi znate moje stavove prema Crkvi, ali pomalo je smiješno iz konteksta vaditi cijelu propovijed zbog 'strašne riječi'. Mislim, wtf?
Za katolike je izvor svega zla Sotona. Kako se svo zlo veže uz njega (a zlo su homoseksualne devijacije, ovisnosti, itd.), tako se inače u normalnom govoru među pukom spominju 'vražja djela' - prevedeno: djela Sotone.
Da je Jezerinac kojim slučajem u propovjedi rekao vjernicima da moraju glasati za HDZ da spase svoje duše, Vatikan bi ga još jučer povukao s dužnosti - gledajući tijek odvijanja stvari u Vatikanu, kao i Benediktova inzistiranja na apolitičnost crkve, a posebno u vremenima u kojima se Rim bori protiv sve izraženije sekularizacije Europe.
Da zaključim - ovo što je Jezerinac rekao, u svojoj bi propovjedi rekao svaki kršćanski svećenik u bilo kojoj zapadnoj zemlji koja je pred izborima. Ništa strašno.
Ja bih samo volio znati - tko je zapravo digao toliku medijsku prašinu oko svega toga? Gledajući ishitrene izjave Mesića i Milanovića - čisto sumnjam da je ljevica.
Jedan pogleda na Sanaderovu samouvjerenu facu u
prilogu na dnu članka - i stvari su već jasnije...