Što kažu istraživanja?
I samo jedna šalica kave dnevno može od vas učiniti ovisnika o kofeinu – pokazalo je najnovije istraživanje koje proveli znanstvenici američkog Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu. Tako su potvrdili ono što mnogi već znaju iz vlastitog iskustva - da se ponekad nije lako "pokrenuti" ujutro bez prve šalice kave.
"Kofein je najrašireniji stimulans na svijetu. Jeftin je i ljudi mogu lako zadovoljiti svoje potrebe za uobičajenim količinama kofeina," kaže Roland Griffiths, profesor psihijatrije i neurologije koji je predvodio istraživanje, koje je obuhvatilo postojeće studije o uživanju kave sastavljene u proteklih 170 godina. Prema riječima profesora Griffithsa, najnovija istraživanja pokazuju da ljudi lišeni uobičajene doze kofeina, pate od cijelog niza simptoma vezanih uz nedostatak kofeina u organizmu, od glavobolje i umora do pomanjkanja koncentracije.
Griffiths i njegove kolege zalažu se da se ovisnost o kofeinu uključi u službeni američki popis mentalnih oboljenja i poremećaja. Eksperimenti su pokazali da 50 posto kavopija razvija glavobolju kada im se uskrati kava, a 13 posto ih se uopće ne osjeća dovoljno dobro da bi otišlo na posao. Profesor Griffiths vjeruje, međutim, da je moguće prekinuti ovisnost o kofeinu, polaganim smanjivanjem dnevne doze kave. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "Psychopharmacology".
http://www.voanews.com/croatian/archive/2004-10/a-2004-10-01-3-1.cfm
Isti izvor navodi da Starbucks većom količinom kofeina (56% više nego drugi slični lanci) stvara ovisnost upravo o svojim proizvodima.
Ima ljudi koji kupuju kavu bez kofeina, ali to ne znači da se ne može razviti ovisnost jer kofeina ima ali manje, pa ako se nalijevate takvom kavom..... isti učinak.
(prosječna količina kofeina u običnoj kavi je 188 mg po šalici, a "beskofeinska" kava 8,6 do 15,8 mg)
http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=w&cat=w&id=14682&show=1
dobijem fras kad me negdje ponude kavom i onda dobijem tursku sa svim onim zrncima unutra iiiiiiiiiiiiik!!!
ii onda sam ujutro hiperaktivna verglammm smijem se skačem..i onda oko podneva ne funkcioniram normalno....al na dan popijem tri sigurno....nekad me probudi nekad ne..uglavnom ovisnik sam...priznajem 

presuperr zvuči...iakoo već vidim da ne volim to...držim se ja kavee