Marijana Bošnjak nova direktorica Kinematografa

Osijek

Marijana Bošnjak nova direktorica Kinematografa

Nadzorni odbor Kinematografa Osijek novom je direktoricom jučer imenovao Marijanu Bošnjak. Riječ je o diplomiranoj pravnici od trideset i tri godine s petnaestogodišnjim radnim iskustvom, tijekom kojega je niz godina stjecala znanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a trenutačno završava poslijediplomski studij Poduzetništvo.

– Osječka kina sadržaj su koji Osijek ne smije izgubiti, to je bio motiv koji me vodio kada sam se prijavila na natječaj koji je raspisao Nadzorni odbor Kinematografa. Dolazim iz privatnog sektora s mnogim iskustvima i poslovnim kontaktima, koje namjeravam pretočiti u postavljanje ove tvrtke na stabilne temelje. Promjena u Kinematografima zasigurno će biti, no sada me čeka tjedan ili dva pomne analize stanja u tvrtki kako bih znala od čega krenuti i što prvo mijenjati. Održala sam prvi sastanak sa zaposlenicima i prvi su dojmovi pozitivni. Drago mi je što su svjesni da su promjene nužne, njihova je namjera pratiti i pomagati u realizaciji budućih projekata - rekla je za Glas Slavonije direktorica Marijana Bošnjak.

Prvi konkretni potez u Kinematografima, doznajemo, bit će rad na vizualnom identitetu tvrtke, koja će uskoro dobiti internetsku stranicu sa svim servisnim informacijama zanimljivim kinoposjetiteljima. No pravi posao tek slijedi – potrebno je financijski stabilizirati tvrtku, osigurati redovite plaće za zaposlene i na vrijeme plaćati mjesečne režijske troškove i rate kredita podignutog za temeljito uređenje dviju osječkih kinodvorana.

Očito je da tvrtka od kinoprikazivaštva kao jedinog izvora prihoda ne može živjeti, stoga novu direktoricu očekuje i zahtjevna misija pronalaženja novih izvora financiranja, što s obzirom na potencijal dviju dvorana ne bi smio biti problem. Kako je lokalna vlast nekoliko puta naglasila da nema namjeru ulagati novac u tvrtku koja je u većinskom privatnom vlasništvu, (p)ostaje jasno da samo nove ideje mogu privući Osječane na projekcije, a potencijalne ulagače, zakupce i oglašivače na osiguranje budućnosti djelatnosti koja grad doista čini gradom.

Autor: Eduard Soudil/Glas-Slavonije.hr

Re: Marijana Bošnjak nova direktorica Kinematografa

Osijek- grad direktorica :D Sretno joj bilo!
boz sacuvaj, treba to sve pozatvarat i napravit zgradu....
...uh koja vizija za podizanje gledanosti filmova u kinima.....bilo bi bolje da se uplati misa kako bi se pomolili da ne pojeftine DVD playeri i iznajmljivanje filmova.......8)
Svašta je navedeno da treba i da će se uraditi, ali gledatelje, ljubitelje filma neće privući u kino vizualni identitet i internetska stranica ( i to kao prvi korak!?!). Iz kojih sredstava financijski stabilizirati tvrtku? Nova ideja za privući gledatelje? Kvalitetan kino repertoar a ne filmići koji su svi već odgledali na dvd-u a u našim preostalim kinima se vrte tjednima.
A u čijem su to većinskom privatnom vlasništvu kinematografi?
MissConception

A u čijem su to većinskom privatnom vlasništvu kinematografi?

obitelj Guštin iz Zagreba
Iz Zagreba od rata inace Osjecani oboje.

A kad li je prije ta direktorica sve to stigla u 33 godine, 15 godina staza, diploma...doista napredna ....
Mozda ne idem vise toliko u kino ali istina je da je postalo previse monotono. Vec znas cijelu proceduru pri izlasku u kino. Prvo cekas u redu za neki bolji film po pol sata a bilo je i duze. Onda ne nadjes mjesto koje si ocekivao al sta sad daj sta das. Onda razmisljas kako utuci vrijeme pa odes malo prosetati da bas ne stojis na jednom mjestu i 10 minuta prije opet cekas u redu za kokice .

Velika mana u ovoj prici je cekanje... treba postaviti dvije blagajne i otvarat ih po potrebi (balkon - parter). Treba smanjiti cijenu ulaznice jer ionako ne pokrivaju troskove. Nema pretplate... jer recimo ja odem 7-8 puta godisnje u kino to je cirka 150 Kn. Pa bolje da platim pretplatu jer ako moze kazaliste koje ima isto ili manje mjesta a puno je skuplje onda sigurno moze i kino. Zasto recimo nema nekakvih atrakcija... kao npr. pusta se Shrek i sad platiti nekom liku da se glupira u Shrek odijelu i mase djeci. To bi roditelji htjeli za svoju djecu, da malo i upamte taj dozivljaj a ne samo sjesti i pogledati projekciju.

P.S. Nije mi jesno kako to da Uranija u koju bas nije bilo planski ulagati koliko u Europu i u kojoj se kao prikazuju second rate filmovi ili repriziraju oni iz Europe ima bolji WC od Europe.
Jebote kad sam otisao tamo mislio sam da cu se zaraziti ili da cu sresti nekog narkica. Odmah me podsjetio na WC u Stucu... :)
Zao mi je ove cure s obzirom da nece dugo biti direktorica. Naime u Eurodomu bi se trebao otvoriti nesto poput Cinestara u Zegesu, a ukoliko se to dogodi ne vjerujem da ce itko ici u Uraniu ili Europu.
SmokeY

P.S. Nije mi jesno kako to da Uranija u koju bas nije bilo planski ulagati koliko u Europu i u kojoj se kao prikazuju second rate filmovi ili repriziraju oni iz Europe ima bolji WC od Europe.
Jebote kad sam otisao tamo mislio sam da cu se zaraziti ili da cu sresti nekog narkica. Odmah me podsjetio na WC u Stucu... :)

Eh, nisi bio dugo u Stucu... Sad je sve fino i ljudski!
tonya

Eh, nisi bio dugo u Stucu... Sad je sve fino i ljudski!

Nisam, istina. Ali mi je dovoljno bilo otici davno prije a i dalje drzati tu sliku u glavi poput kakve traume... :)
jel proradilo grijanje u kinu?
Volio bih da imaju matineje u 12:00. Mi smo imali interaktivno kino svaki dan. Prikazivali su se kultni fimovi uz dozvoljen, čak potican glasni komentar publike. Ne samo film nego i ti komentari činili su kino predstave zanimljivije od Pirandellovog kazališta.
Idelano za markirante, studente, nezaposlene, penziće i one koji glume bolovanje.
Da, ovo s matinejama je super.
Uvjerih se npr. da u Londonu kina u "centru" rade cijeli dan - cijene ovise o tome u koje doba dana idete u kino, tako da neke stare filmove možete odlgedati za smijesnu lovu (plus time recimo popuniti vrijeme umjesto da idete vamo - tamo, sjedite u kaficu), postoje cilusi filmova određenih kinematografija, režisera, glumaca...... sve ima svoju publiku. Ne moraju se prikazivati samo blockbusteri, ima ljudi koji žele pogledati neki stari film, dolaze mlade generacije koje bi trebale pogledati bar neke kultne filmove.
Veliko platno je veliko platno.

@SmokeY,
kakvi redovi u kinu, pa kad idem u kino, prebrojavaju nas da vidimo jel dosta ulaznica prodano da bi projekcije uopće bilo.
DanicaV

@SmokeY,
kakvi redovi u kinu, pa kad idem u kino, prebrojavaju nas da vidimo jel dosta ulaznica prodano da bi projekcije uopće bilo.

A ne, nisam tako mislio... mislio sam u tih 7-8 puta kad odem pogledati hitove i uvijek je guzva... (srijeda - subota)

Bio sam i ja na projekcijama na koje si nas mogao izbrojati na prste desne ruke... :)
DanicaV

Svašta je navedeno da treba i da će se uraditi,

danice bez ljutnje, al nije tu navedeno nista i onak iskreno mislim da je to jedna od nasih svakodnevnih farsa. Nisam jedan od onih koji od pocetka sve popljuju al nekako se mislim da sam ovaj put vidovit;)
Nadam se da će nova direktorica uspjeti. Osim matineja kino-dvorane su idealna mjesta za veće prezentacije ili predavanja. Mislim da se i tu može postići sinergija pogotovo što je blizu Hotel Osijek.
Predlažem svim da na forumu dodaju svoju ideju kako popraviti poslovanje Kinematografa Osijek. Ja ću to onda skupiti i prodati kao poslovni paket unaprjeđenja poslovanja.
Hehe, da pitaš slavne hrvatske ekonomiste, tipa Vedriš ili Vidošević, a kamoli neke manje poznate, kako unaprijediti poslovanje kina, oni bi ti rekli da treba povećati prihode ulaganjem u marketing, da treba napraviti dugoročnu strategiju razvoja, da treba smanjiti ulazne troškove, bla, bla, bla, bla. Kao što im je glavni savjet za državu povećati izvoz, smanjiti uvoz i povećati zaposlenost, te smanjiti vanjski dug. Bravo za njih.

U pravilu mi bude zlo kad gledam hrvatske ekonomske analitičare. Ova kina će se teško izvući ako se otvori multipleks, jer ljudi više vole bazati po nekakvim centrima nego šetati gradom. Ja kao laik za sliku i zvuk ne vidim razliku u samom gledanju filma, niti u sjedalicama, WC-ima i slično, jer na WC u kinu nisam išao ni jednom u životu. Samo znam da je u onoj Tkalča Brodvej dvorani, kad sam zadnji put bio, neprekidno lupala neka ventilacija, od koje normalnom čovjeku ostanu ozbiljne psihičke posljedice.

Na kraju, bojim se da i tim spominjanim Guštinovima nije bilo jako stalo do opstanka kina, već su htjeli nekretnine. Međutim, grad ih je zeznuo zaštitom, pa te zgrade nije moguće prenamjeniti u bilo šta drugo. Tražili su zadnji put 3 milijuna eura od grada, što je smiješno.
duje

DanicaV

Svašta je navedeno da treba i da će se uraditi,

danice bez ljutnje, al nije tu navedeno nista i onak iskreno mislim da je to jedna od nasih svakodnevnih farsa. Nisam jedan od onih koji od pocetka sve popljuju al nekako se mislim da sam ovaj put vidovit;)

Koja ljutnja?
Moj tekst je i trebalo shvatiti da je to farsa.
Ako naprave internet stranicu, svi će pohrliti u kino..... budalaština.
Od čega će platiti rate kredita i platiti plaće zaposlenima. Koliko kino ima zaposlenih?
bonsai

A kad li je prije ta direktorica sve to stigla u 33 godine, 15 godina staza, diploma...doista napredna ....

Da, dosta staža... ili je studirala uz rad ili su je prijavili po završetku srednje škole da joj ide staž. To je uobičajena praksa, ako imaš roditelju ili rodbinu poduzetnike.
DanicaV

bonsai

Da, dosta staža... ili je studirala uz rad ili su je prijavili po završetku srednje škole da joj ide staž. To je uobičajena praksa, ako imaš roditelju ili rodbinu poduzetnike.

Direktorica je izvrsna, osobno poznajem one koji ju poznaju. I nije iz priče o štelama. Iako je dobronamjerno odlučila pomoći, bit će gadno. No neću sad tu iznositi njenu biografiju i radno iskustvo, jer se ne radi o javnoj osobi (iako se kina pokušavaju prikazati kao javna dobra od općeg interesa). Kad ih kupi grad, ako ih kupi, bit će mjesta za raspravu o direktoru.
Pozdrav,

obraćam Vam u vezi vaših konstantnih kukanja o tome kako ne dobivate plaću, kako je u kinu hladno, kako su Osječani izgubili naviku dolaska u kino, … ali pitam ja Vas što ste konkretno pokušali napraviti da se to promjeni?!
U ovom pismu nastojati ću iznijeti konkretne prijedloge kako privući ljudi u kino.

1. Obiteljske ulaznice
Sigurno ste svjesni da su cijene ulaznica previsoke i da ukoliko četveročlana obitelj želi otići u kino treba izdvojiti 80 kn + piće, hrana = cca 150 kn što je za imovinsko stanje naših građana apsolutno previše! Stoga predlažem da napravite obiteljske pakete:
- 50 kn četveročlana obitelj
- + 10 za svakog sljedećeg člana obitelji
Na taj način stimulirati ćete roditelje da dovode djecu u kino, a samim time stvarate kulturu odlaska u kino kod mlađih generacija!

2. Godišnja/mjesečna ulaznica (paket 12/6 ulaznica)
Jasno je da kad igra blockbuster da je kino prepuno ili makar pristojno popunjeno,
ali kad igra neki manje poznati film u kinu bude svega nekoliko ljudi. Zato ne bi bilo loše kada bi postojale godišnje/mjesečne ulaznice upravo za filmove, da se tako izrazim, druge kategorije.
- godišnja/polugodišnja ulaznica po cijeni od 180 kn za 12 /// 120 kn za 6 projekcija
- mjesečna za 4 filma po cijeni od 50 kn

3. Popularni dan
Jedan dan u tjednu da bude popularni dan kada će cijena ulaznica ulaznice biti 10 kn.
Na taj način bi način privukli mlađe generacije koje nemaju svoj izvoz prihoda.

4. Popust za studente
U dogovoru sa Studentskim zborom i Sveučilištem da studenti imaju popust (SZBOR sufinancira mnogo takvih stvari). Recimo da cijena karte bude 15 kn za redovne studente.

Postoji još mnogo takvih i sličnih prijedloga i mislim da je za vas bolje puno kino po nižim cijenama nego prazno po skupljim! Vaš glavni problem je marketing jer se svodi na kukanje kako niste dobili plaću, a to nije dobar pristup problemu. Neće ljudi iz samilosti doći do Vas već zato jer im imate što ponuditi. Nije dovoljna samo akcija Spasimo osječka kina kad ona konkretno ništa ne nudi osim poziva u kino A TO NIJE DOVOLJNO!!!

Krenite po školama i govorite djeci o kulturi kina. Nudite im karte po nižim cijenama, 10-15 kn, pravite letke, plakate, pozivajte putem radija,…. uglavnom marketing vam je nula i ako tako ostavite ostati ćete i Vi bez posla i mi bez kina a to nitko ne želi!
I da ne zaboravim nešto jako bitno u današnjem svijetu, a to je Internet stranica!!! Žalosno je da moram lutati po stranici od glasa,osijek031,osijek-online i sličnih da bi vidio što igra, a onda tražiti na nekoj stranici recenziju filma!
Gospodo krenite od osnova i kina će biti puna!

Nadam se da nećete ovaj papir baciti u smeće bez da makar razmislite o tome!
to sam prije par mjeseci iz dosade poslao staroj direktorici kina.čak se udostojila nakon kojih mjesec dana kontaktirati me i izmotavati se...
faktor-x

to sam prije par mjeseci iz dosade poslao staroj direktorici kina.čak se udostojila nakon kojih mjesec dana kontaktirati me i izmotavati se...

Pošalji i novoj direktorici...
tonya

Pošalji i novoj direktorici...

Ne treba joj slati jer osobno mi je priznala da čita Osijek031. Stoga eto nekoliko prijedloga javno:

1.) Uvesti kino-kava sponzora. Npr poslije projekcije kino-karta vrijedi 1 kavicu u kafiću (blizu kina) gdje se može komentirati sadržaj filma, popričati o novoj direktorici ili bez veze se družiti i tračati.

2.) Uvesti sponzora predstave. Npr. "Ovu predstvu sufinancira Kraš i svaki posjetitelj uz kupljenu kartu dobije promo - kekse ili čips ili kandit čokoladicu ili šta ja znam.

3.) Odlazak u kino mora biti doživljaj. Uvijek će biti onih (i ja sam među njima) koji će radije otići u kino nego u videoteku. Neka se osmisli kako da se netko krevelji u kostimu Šreka kad je premjera tog filma. Tad će i djeci biti draže ići u kino nego u videoteku.

4.) U neka kina zabranjeno je unositi kokce ili bilo što drugo što nije kupljeno u kino prodavaonici. Moguće je i to riješiti putem ugovora ili nekako.

5.) Abonoman. Npr. slijedeće sezone, svake srijede ili bilo koji drugi dan ulazak u kino plaća se 5,00kn ukoliko se kupi godišnja karta od 250,00kn. Tada je stolica u kinu rezervirana za abonomenta ukoliko najavi telefonom da će doći na predstavu i podigne kartu 15 min prije predstave. Ukoliko ne podigne karte gubi svoje pravo. Rezervirana karta čeka na blagajni rezervirana na broj abonomana. Tako se stvara Comunity (u prijevodu: eto Vam Lazari ja imam ABO i mogu ući, a vi koji nemate gledajte ga nabaviti).

6.) Treba prije predstave uštimati jačinu zvuka ovisno o broju posjetitelja. Puno puta sam gledao film u praznom kinu a zvučnici prže da bole uši.

7.) Vrtiti stare kult filmove u matineji. Maldi nisu imali prilike vidjeti toliko dobrih filmova jer su kina zainteresirana za Blockbustere, a to nisu nužno i najbolji filmovi.

8.) Uvesti obiteljsku matineju. Npr., subotom u 17:00 4 karte za 50,00 kuna (spomenuo je to faktor -x), a projekcija je filmova tipa Indiana Jones, Gospodar prstenova, Ratovi zvijezda, Pirat s kariba, Mulan, Harry Potter, Zvjezdane staze ili što ja znam što.

9.) Osigurati dvoranu, sklopiti ugovor i držati predavanja studentima onih faksova koji nemaju adekvatnu dvoranu. Osiguranje treba zato da ne bi neki veseljak bojom ili nožem ukrasio sjedalicu.

10.) Filmofili su nestali iz kina. To su oni opskurni likovi koji dođu na predstavu i kada ntko drugi neće, koji ne gledaju samo blockbustere (ustvari uopće ih ne gledaju), koji neki film vole pogledati više puta. Za njih više nema repertoara. Ali samo da ne postane sado-mazo iživljavanje na publici pa da se prikazuju filmovi koje ne želi ni redateljeva mama gledati.

11.) Volio bih imati redateljske cikluse: Fassbinder, Hitchkock, Polansky, Linch, Stone, Kurosawa, Altman i njima slični mlađima su danas kao SF. I Glumačke cikluse: Robert de Niro, Meryl Streep, Dustin Hoffman, Jack Nicholson, James Cagney, Kathrin Heppurn, Cary Grant, Humphrey Bogart itd.

12.) Da spomenula je ona i factor-x web stranicu. To svakako.

13.) Mislim da se ona direktorica prije trudila i da nije uspjela. Mislim da će se i ova truditi. Zbog nje, a i zbog sebe želim da uspije. Pošto čita Osijek031 na pola puta je do uspjeha. Nešto od napisanog će joj se sigurno svidjeti.
Mislim da je pokretanje web stranice jako dobra ideja, pogotovo odluka da se uloži u marketing, jer ambalaža prodaje proizvod, vidi se da je direktorica mladog kova i da razmišlja kako privući mlade, jer oni najviše vise na internetu. Vi svi koji kukate da su kina ovakva ili onakva, ne sviđa vam se ovo ili ono, da idete češće u kino, a ne 7-8 puta godišnje, stvari bi se promijenile na bolje! Naravno, treba i osmisliti dobru marketinšku strategiju. Ne zaboravimo i sam Internet, preko kojeg se skidaju filmovi koji kod nas dolaze sa laganim zakašnjenjem i većina ljudi ih već pogleda dok dođu do nas. Još mi uvijek nije jasno kako jedan naš pružatelj inTernet usluga u svojoj reklami prodaje ADSL spiku: "neograničeno skidajte filmove i glazbu za samo ... kuna!" Poticanje na piratstvo. I nikom ništa. I potpisujem sve što je rekao faktor-x.
ima tu jako dobrih prijedloga ... ali i ne treba puno izmisljati toplu vodu.

odem u zagreb, i cinestar prepun. kad god dodjes, redovi pred blagajnama. ... a i njihova gradska kina zjape prazna.

problem je u vlasnistvu i lovi. distributeri debelo naplacuju svaku projekciju ... tako da i te revije starih filmova, matineje i ostali prijedlozi tesko da ce proci.

ali, puno srece novoj direktorici i obitelji Gusti koja je u zagrebu :)
Nisam nikada bio u Cinestaru pa me zanima što to ima u njemu da ljudi tamo idu toliko?
Koliko znam tamo je ulaz čak skuplji nego u gradska kina.
@muvifrik,

evo recimo idem više od 7-8 puta u kino. samo kad je bila revizija azijskog filma, išla sam 5 dana zaredom u kino.
ali neću ići u kino gledati budalaštine.
internet stranica kina sigurno neće povećati broj posjetitelja. na svim mogućim portalima imamo najave kino programa, znači dovoljna je dobra suradnja s lokalnim portalima.
da, skuplji ulaz ... ali imaju jako dobar marketing i ogroman prostor u kojem se stalno nesto dogadja.

neces pokisnuti, imas besplatno parkiranje u garazi, veliki izbor filmova, trgovine, kafice ...
DanicaV

na svim mogućim portalima imamo najave kino programa, znači dovoljna je dobra suradnja s lokalnim portalima.

Sto se tice portala Osijek031.com, nadam se da ce nova direktorica dostavljati program (cim se kreira) i opise filmova na mail redakcije (redakcija *at* osijek031 *tocka* com) u elektronickom obliku.
@DanicaV,

ako se dobro osmisli web, vizualno i sadržajno, i ako na njemu možemo naći vijesti, kupit karte online, recenzije, forum, možda prodaja filmskih plakata, itd, ljudi će biti zainteresiraniji što se događa u kinu, i oko njega. Nemoj misliti da i ja idem gledati budalaštine. Naravno, korekcije u ponudi definitivno treba napraviti. Mislim da definitivno treba staviti naglasak na mlađu populaciju i u njih usaditi naviku odlaska u kino, gdje će se nešto zanimljivo događati i prije same projekcije, pogotovo ako je film koji idu gledati animirani. To će im više ostati u sjećanju, nego da odu u videoteku i vuku mamu-tatu za rukav za crtić u dvd omotu.
vidim po nicku "muvifrik" da si filmofil.
sve je to super, ali u ovom trenutku je osmišljavanje web-a najnebitnija stvar, po mom mišljenju.
ima previše drugih problema-
što se tiče populacije, svakako je potrebno vratiti ljude u kino, ali mislim da se u kino trebaju vratiti i generacije koje su već imale naviku gledanja filmova u kinima.
nismo mi baš NewYork pa da ne možemo otići do kina i stati u red, pa fino kupiti kartu (ima i u tome čari). treba imati u vidu da nemamo baš prevelik % populacije koji se koristi net-om, a ciljna skupina za kino je punoooo veća.
net populacija već ima svoje ustaljene stranice za čitanje recenzija, pa i na osijek031 uvijek bude link na kojem možemo saznati o filmu.

što god mi razglabali, bitno da Osijek zadrži bar ova dva preostala kina i da se repertoar poboljša, jer bez toga....

p.s.
u Zagrebu je trenutno filmski festival. bilo bi super da bude neka retrospektivica i u Osijeku, da vidimo bar dio filmova. kao poklon od nove direktorice.
ja sam uvjeren da kinu ne treba web stranica jer se nikad ne raspitujem o filmu, po naslovu odlucim idem li ili ne....a sto igra i onako pogledam na os031 !!!!!!!! (admin ocu kikirikija) ili se lagano prosetam do onih panoa eto toliko da u mraku nabadam sto pise
e da, panoe bi mogli osvjetlit

Re: Marijana Bošnjak nova direktorica Kinematografa

nisam u kino krocio 2 godine, ni ne namjeravam ici uskoro!!! a mislim da nije u tome fora da ja ne zelim ici nego jednostavno ponuda ne opravdava cijenu!
DanicaV

@SmokeY,

hehehehe, istina...
gamba

nisam u kino krocio 2 godine, ni ne namjeravam ici uskoro!!! a mislim da nije u tome fora da ja ne zelim ici nego jednostavno ponuda ne opravdava cijenu!

Tagovi