lavic
DonQuijoteali ako su ti roditelji amerikanci i rodiš se u zimbabveu, ti si amerikanac. ili ako ti roditelji nisu amerikanci, ali ti se stara porodi u američkom avionu, na američkom brodu ili u američkoj ambasadi ili konzulatu bilo gdje izvan amerike - ti si amerikanac! rođeni! nema veze što ni ti ni nitko tvoj nema veze s amerikom.
zapravo, nije mi jasno koja je uopće tvoja poanta.
ja sam ovo s amerikancima dao samo za primjer, isto se moze uzeti za bilo koju drugu drzavu ili nacionalnost...
ovo sto ti pricas sad nema veze, ako se ti slucajno porodis bilo di u svijetu ti nes biti to di si se porodio, vec ono odakle dolazis. dakle ak ti je mama rumunjka, al ode na putovanje u japan i tamo se porodi pa normalno da si ti rumunj a ne japanac
a ti mos imat papire od kog god hoces, ko i eduardo ili pešalov... al oni hrvati nikad nece biti...
Postoji narodnost i nacionalnost i to u jednom dijelu teorije nisu istoznačnice. Primjer Amerike dobar je za shvatiti - u Americi žive razne etničke skupine, međutim oni zajedno tvore naciju - američku naciju - društvenu tvorevinu definiranu prostorom i državom. Međutim, u definiranju nacije često se dodaje srodnost, odn. porijeklo, jezik, kultura... Zadovoljio bih se tumačenjem koje sam jednom pročitao i čini mi se najboljim - u Americi žive brojni narodi, različite kulture, jezika, porijekla, boje kože, ali oni svi zajedno čine američku naciju, ukoliko se smatraju njezinim dijelom, poštuju zajedničke vrijednosti i naravno državu.
Takva definicija uvjetuje zamjenu pojma nacionalnost sa pojmom narodnost, što teško može proći kod nas i u Europi. Ovdje dominira pojam nacionalnost i građanstvo. Prema tome, više nacija u Hrvatskoj tvori građanstvo.
Stvar je zapravo potpuno irelevantna. Recimo, netko će definirati naciju na način da je to etapa u razvoju naroda kada se formira unutar jedne države, što je krivo, s obzirom da postoje nacije bez države.
Ja bih rekao, primitivno je vezivati bilo kakve karakteristike za neku osobu ako ta ista osoba nije imala mogućnost na njih utjecati. Stoga je argument "ono si što ti je ćaća, ili mater" zadrt i pripada u srednji vijek, ili barem 20. stoljeće. Da ne kažem da takvo razmišljanje ne prolazi ni malo dublje propitivanje - jer što su ljudi koji ne znaju tko su im roditelj? Nule? Što se mene tiče, ono si, što sam za sebe misliš da jesi. S tim da bih naglasak stavio na jezik (iako nisam lud za Chomskim) - za nekog tkop ne govori hrvatski teško se može reći da je Hrvat, pa makar mu i mater i ćaća dolazili iz Imotskog. Također, za nekog tko je hrvatski naučio, i na taj način može sudjelovati u društvenim procesima, može se sasvim slobodno konstatirati da je Hrvatom postao - evo, npr., ako ćemo najprostije, fudbalski, Eduardo je puno više Hrvat od nekog Biloša iz Argentine.
Na kraju, sve ovo potpuno je nevažno. Dapače, ja bih zabranio izjašnjavanje po tom pitanju, evidencije, ankete i slično. Činjenica da je netk nekog etniciteta ni najmanje ne utječe na njegovu osobu - ili, pojednostavljeno, kako je netko naveo - draži mi je pošteni Srbin od Hrvata lopova.