Nobelova nagrada za mir & politika, Al Gore???

Društvo, politika

Nobelova nagrada za mir & politika, Al Gore???

Mislim da je svma poznato tko je bio Alfred Nobel, izumitelj dinamita koji je odlučio svoj novac iskoristiti za dobrobit čovječanstva.
Prema njegovoj posljednjoj volji, 1900. godine formirana je Nobelova zaklada, koja već od 1901. godine dodjeljuje nagrade za pet oblasti kojeje odredio sam Nobel: knjizevnost, medicinu, fiziku, kemiju te za mir, a od 1968. godine dodjeljuje se i za ekonomiju.

Učili smo u školi o Nobelovcima s naših prostora - Ivi Andriću, Vladimiru Prelogu, Lavoslavu Ružički. Majka Tereza, također dobitnica Novelove nagrade, rođena je u Skoplju. Kandidati za Nobela bili su i Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Miroslav Krleža. Navodno je u tom društvu kandidata treba biti i Danilo Kiš, ali je umro a nagrada se ne dodjeljuje posthumno.

Dok si mlad i zelen i vjeruješ u štošta, sve ti izgleda super. Čovjek je učinio dobro djelo, napisao dobru knjigu, pronašao lijek za neku tešku bolest.... Ali kako godine prolaze, osobito kad pratim tko je sve dobio Nobela za mir, sve počinje "mirisati" na politiku.

Tako je objavljeno kako su Al Gore i UN-ov Međunarodni odbor za klimatske promjene dobili Nobelovu nagradu za mir.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=361360
Meni taj lik i nije neki pozitivac, ne znam što mislite o njemu, ali sve što sam čula, pročitala o njemu, ne govori mi baš o osobi tipa dobročinitelja.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Al_Gore

Ovdje možete pronaći dosadašnje dobitnike Nobelove nagrade za mir:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Dobitnici_Nobelove_nagrade_za_mir

Ako imate vremena, baš me zanima što mislite o dobitnicima. Tu je J. Arafat, Y. Rabin. S. Perez koji su podijelili nagradu za mir a znamo kako stvari i dalje stoje u Izraelu. Sprdnja ilti lakrdija. Zatim Gorbačov, Kofi Anan.... sve čista politika.

Nobelova nagrada znači počast i novac, a kažu da je Alfred Nobel prezirao i jedno i drugo.

Mislite li da ima ikakvog smisla dodjeljivati Nobelovu nagradu za mir? I dolazi li ona u prave ruke? Koliko ima osobnog marketinga, lobiranja, državnog utjecaja u samom izboru, bez obzira radi li se o nagradi za mir ili npr. ekonomiju?
Ma to je dobio zato što je ubio Manbearpig-a.
To je inače pola čovjek, pola medvjed i pola svinja. Ne, čekaj... Pola... Ne, ne, zaboravite :D
@bazooka_joe, možeš ti i bolje.... mislim konstruktivnije... :wink:

Re: Nobelova nagrada za mir & politika, Al Gore???

it's a half man, half bear, half pig, i'm super cereal. o gosn al gore mogu samo reći da jadan čovjek treba malo pozornosti, teško je znate izgubiti izbore od busha i ostati normalan he he. end ajm cereal, super cereal. the manbearpig is out there
Nobelova nagrada za mir dodjeljena zbog globalnog zatopljenja?! WTF ?! :D

Valjda su htjeli reči ljudi kako današnje ozonske rupe štete miru na bliskom istoku! :D

S toga u skladu sa ovim novonastalim lakrdijaškim izborima... mogu jedino i isključivo reči slijedeće:
Ubio bi za NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!
ja nekontam zast njega michael moore toliko voli, al ja nobela nebi dao nijednom političaru i to jos američkom
SeR4f

ja nekontam zast njega michael moore toliko voli, al ja nobela nebi dao nijednom političaru i to jos američkom

Moore voli zdravu hranu, vidljivo po njemu ;-)
Neke od činjenica odnosa SAD-a prema globalnom zatopljenju:

http://www.usatoday.com/news/opinion/editorials/2003-10-28-schulz_x.htm
http://www.ucsusa.org/news/press_release/ExxonMobil-GlobalWarming-tobacco.html
http://krath.dk/writing/globalwarming/usa_and_globalwarmin/
a jeste se uzvikali... kao da ce mu ta nagrada ista priskrbiti...

uostalom pogledao sam onaj njegov dokumentarac... i jako je dobar!

Negdje je objavljeno koliko struje troši "kućanstvo" velikog ekologa, ali ne mogu nikako naći pa bih bio zahvalan ako netko stavi link.
:wink:
meni to više ide u kategoriju Nobelove nagrade za okoliš ili Kako prepisati opće poznate činjenice.
Kao, dok nam on to nije rekao mi za to nismo nikad ni čuli ni znali. Govoriti o podizanju svijesti kod ljudi u vezi štednje enrgije,zaštiti okoliša...to može proći samo kod bahatih Amerikanaca.
a jes' ih zabrinulo! vidjet ćemo u budućim filmovima kad se glavni glumci budu vraćali u mračan stan a ne u onaj u kojem cijeli dan puste gorit svjetlo

zanimljivo, meni je Nobelova nagrada prije bila pojam, kažem prije jer ovo što su je dali Alu je stravično, izgleda da su im počeli padat neki kriteriji, baš ono što kaže Morgan "kako prepisati općepoznate činjenice", doduše 80% Amerikanaca garant nema pojma gdje je Europa a ne što je Nobelova nagrada il efekat staklenika, glupa neuka nacija
Da, fora jeste što nam je većini Nobelova nagrada nekada bila pojam. Sad, da li se ovo zove odrastanje, suočavanje sa svijetom kako jeste... ali ne sviđa mi se.

Dakle, Monstrume tako o Amerima, onda kažu da ih ja ne volim.
DanicaV

Dakle, Monstrume tako o Amerima, onda kažu da ih ja ne volim.

pa kad su neuki, priglupi, ništa ih ne zanima, gledaju sam svoje interese i pritom nemilice gaze sve pred sobom, kako ih onda ne mrziti

p.s. čast izuzetcima naravno
a propo amera... bio je na jutubetu neki film o njihovu poznavanju svijeta. predoče im kao kartu a na australiji piše ogromno FRANCE pa ih pitaju da gdje je Francuska...odgovor naslućujete,jel da?
Ma nije problem što Ameri neke stvari ne znaju, ali što kod nas neke stvari s obrazovanjem i tako to idu u istom smjeru.

I dođe mi da se pobljujem kad popljuju Šuvara i njegovo usmjereno obrazvovanje. A čovjek je samo bio ispred vremena. Valjda je grijeh što je bio komunista do posljednjeg daha.
Da pojasnim, danas se zalažemo da se od početka uči ono čime ćeš se baviti u životu, znači specijalizacija. A lijepo je uveo sustav obrazvanja gdje si imao dvije opće godine da ne budeš totalni idiot, a zatim specijalizacija.

Činjenica je da neku opću kulturu, znanje ne možeš uliti nekome u glavu, ali ako imaš sustav školstva koji je koliko-toliko usmjeren da popuni neke praznine, ipak si na dobrom putu. Jer, možeš biti i neki diplomirani nešto ili čak više, a istodobno šizofreničar, budala, primitivac, pedofil.... A možeš imati tri osnovne i biti čovjek. Ravnopravan.
i meni se čini da naše školstvo polako promovira površnost...onaj tko bude bio željan znanja morat će si sam to priskrbiti...polako ćemo se baviti samo sobom ,baš kao i oni.
a glede Nobelove nagrade za mir..nisam baš nešto primjetio da je bilo kanditata za titulu.kad skontaš što se sve ove godine poubijalo ljudi i nije bilo nekoga tk ose baš zalagao za mir.
na pada mi na pamet baš ničije ime.
kad nema kandidata, nagrada se ne mora dodijeliti

nagrada big alu samo pokazuje koliko je cijeli svijet otišao u kurac. prvenstveno zbog glupih amera i njihove maksime po kojoj si očito toliko veliki mirotvorac koliki si kapitalist. sa zaziranjem se gleda na prljavi ovakvi i onakvi komunizam a bolesni i nemilosrdni kapitalizam izgladnjuje sve više ljudi. gore je gospodin koji se vrlo vješto izreklamirao a po meni nobela za mir ne može dobiti osoba kojoj je skromnost strani pojam. čime je on to zadužio čovječanstvo da mu se dodjeljuje takva počast? proveo je studiju i napisao knjigu. i nives celzijus je napisala knjigu.
pa u ovoj temi se ne govori o nobelovoj nagradi nego tko vise mrzi amerikance..

svaka cast svi ste osvojili nobelovu nagradu zamrznju pema narodu kojega zapravo i ne pozanjete!
Ako malo bolje pročitaš, shvatit ćeš da se radi o neslaganju s američkom politikom a ne mržnji prema Amerima.
jel i onaj dio o glupim neukim amerima isto neslaganje s njihovom politikom?
Aha, kad je u pitanju njihova politika u školstvu i medijima što dovodi do nezainteresiranosti za sve što se zbiva. Rezultat je da imaš masu s kojom možeš raditi što hoćeš i uvijek će te podržavati.
Čast izuzecima. Američki državljani koje sam imala priliku upoznati su baš bili simpa.
pa o tome ti i govorim... mi ih volimo tako okarakterizirati... no koliko ih zapravo poznajemo... i ja sam jedno vrijeme bio tamo... i poznajem ih nekoliko... medjutim uopce nisam stekao dojam da smo mi nesto prepametni napsram njih... bas naprotiv... u nekim stavrima nas dobarno sisaju!
To ti je igra apsolutnih i relativnih brojeva. Na njihov broj stanovnika, broj zatucanih je značajan, a na 4 miliona stanovnika..... sitnica.

Osim toga, ipak mi ne diktiramo svjetsku politiku.
osim toga ni taj apsolutni broj neobrazovanih amerikanaca ne diktira svjetsku politiku!

danice... pa opet ti po starom... pa otud ti znas koliki je broj zatucanih amera? jel znas koliko amerika ima stanovnika i koliko je zatucano? i kolko je to u postotku (ili kako ti kazes u relativnom broju)??? ajde nemoj brate pricat!!! pusti pricu o glupim amerima... dojadila je vec i bogu i vragu!
Rekla bih da me nisi shvatio. Postotak krebila je podjednak svuda.
super_leptir

jel znas koliko amerika ima stanovnika i koliko je zatucano? i kolko je to u postotku (ili kako ti kazes u relativnom broju)??? ajde nemoj brate pricat!!! pusti pricu o glupim amerima... dojadila je vec i bogu i vragu!

Hm, sudeći po vodstvu koje su si izabrali - ja bih rekao da većina amera pripada među zatucane seljačine. Nešto slično mi se mota po glavi kad gledam Hrvatsku, ili kad čitam naše forume...
DanicaV

kad nema kandidata, nagrada se ne mora dodijeliti

SLAŽEM SE!
Dogodi se to da recimo u nekoj godini bude 7 kandidata od kojih su 4 kandidata podjednako jaka odnosno podjednako zaslužuju nagradu, dok slijedeće godine imamo 3 kandidata od kojih nijedan nije ravan onom sedmom iz prethodne.
Samim time ona prva 4 kandidata iz prethodne godine su još više "popušila"!
Nobelova nagrada je uvijek bila i politički motivirana. NE samo ona za mir ali ta najviše. Pogledajte recimo činjenicu o nacionalnoj strukturi dobitnika i vidjeti ćete da je u vrijeme postojanja SSSR i hladnog rata vrlo mali broj Rusa i njihovih kadrova dobio Nobelovu ukoliko nisu bili disidenti. A predvodili su svemirsku utrku recimo.
Netko je spomenuo Teslu. Tesla ju je odbio.
Osim toga postoje dvije nagrade koje mi trpamo pod Nobelovu nagradu. Postoji Nagrada koju dodjeljuje Nobelov-a komitet iz zaklade i Švedski kraljevski odbor. Radi se o istim ljudima ali nagrade su iz različitih izvora i mi ih pojmimo kao Nobelove. Mislim da za ekonomiju i mir nagrade idu iz drugog izvora, a medicina, književnost, kemija i fizika predstavljaju izvorne nagrade.
Kad smo kod politike, molio bih Vas da pogledate topic Biskupi i izbori pod Politika. Hvala.
bazooka_joe

Hm, sudeći po vodstvu koje su si izabrali - ja bih rekao da većina amera pripada među zatucane seljačine. Nešto slično mi se mota po glavi kad gledam Hrvatsku, ili kad čitam naše forume...

kad bi se po tome sudilo to bi se i moglo zakljuciti...
no dovoljno je prisjetiti se na koji je nacin bush dobio izbore...
super_leptir

bazooka_joe

kad bi se po tome sudilo to bi se i moglo zakljuciti...
no dovoljno je prisjetiti se na koji je nacin bush dobio izbore...

pohvala super_leptiru! :D

Tagovi