Stella Minahan s melbourneskog sveučilišta Deakin i njezin kolega Michael Beverland identificirali su tih pet vrsta kupaca u novoj knjizi Zašto žene kupuju (netko je cak napisao knjigu o shoppingu
).
Terapijskom šopingu sklone su žene koje kupujući nastoje zaboraviti brige što su ih snašle u životu, dok one koje preziru svaku vrstu kupovine kupuju na brzinu, tehnikom zgrabi i bježi. Osim njih australski autori prepoznaju i lovce, odnosno one koje obožavaju velika sniženja i ne žale vremena i truda da ih iskoriste. Za njima slijede žene koje kupuju u društvu, odnosno cure na šoping-izletu. One kupnju pretvaraju u cjelodnevni događaj isprepleten stankama za ručak i kavu. Zadnja su kategorija osamljeni lutalice, odnosno žene koje kupovanje doživljavaju kao vrijeme opuštanja provedeno izvan kuće u kojemu najradije uživaju same.
mislim da ja spadam negdje izmedu kategorije lovaca i onih koje kupuju u drustvu. lepo da je netko sve to srocio u knjigu... premda bi mozda bilo bolje da su se osvrnuli kak bolje kupovati neg zas i kak kupujemo - ovak mi je nistkorist! garant je knjiga namjenjena muskima.