Očekuje se 50.000 vjernika u Aljmašu

Osijek

Očekuje se 50.000 vjernika u Aljmašu

Čak 50.000 vjernika očekuje se u srijedu na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. I ove će godine najveći broj vjernika na hodočašće krenuti pješice, a organiziran je zajednički polazak u 4 sata sa Zelenog polja.

Cisterne s vodom

Autobusima Panturista u Aljmaš se kreće u 6, 8 i 10 sati s kolodvora, a brojne osječke župa organizirale su posebne autobuse za svoje župljane.
Kako upozorava osječka policija, u Aljmaš će se puštati tek vozila s propusnicama, mještanima i vozačima s osiguranim dvorištima za parkiranje. Ulazak će biti omogućen invalidima te vozačima koji prevoze starije osobe, ali su iste dužne izvesti vozilo van.

Parkirat će se moći na uređenom prostoru uz polje veličine 12 hektara, na kojoj će se nalaziti i cisterna s vodom. Kako ne bi došlo do dehidriranja vjernika pobrinuli su se i Mladi HNS-a, koji će rashlađenu vodu iz automata dijeliti u plastičnim čašama na dvjema lokacijama od 4 do 11 sati - na ulasku u Sarvaš kod nogometnog igrališta i na izlasku iz Bijelog brda. Zbog gužvi koje svake godine nastanu na cesti Osijek-Erdut hodočasnike-pješake se upućuje i na obilazne putove.

Na izlasku iz Bijelog brda, pokraj zidanog križa, nalazi se skretanje na planinarski put, a dužina puta može se skratiti i poljskim putem nakon uspona na Mišino brdo.
Najveći priljev vozila očekuje se oko 10 sati kada je i središnja svečana misa, koju će predvoditi biskup đakovačko-srijemski mons. dr. Marin Srakić.

Desnom stranom

Uz predstavnike gradske i županijske vlasti dolazak je najavio i predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Hodočasnici koji će se uputiti pješice moraju se kretati desnom stranom u smjeru kretanja. Trebaju se kretati u koloni po jedan i biti označeni reflektirajućom materijom. Preporučuje se reflektirajući prsluk kakav koriste vozači.

Organizirana kolona pješaka ne smije biti duža od 50 metara, a razmak ne smije biti kraći od 50 metara, navodi policija.

Autorica: Željka Rački-Kristić/Vecernji.hr
Jel ide netko s foruma?
Ja gibam...
Ja idem svake godine...
Ja ću biti tamo s najvećim križem, najvećom Gospom na majici i krunicom napravljenom od kocaka za popločavanje.

Re: Očekuje se 50.000 vjernika u Aljmašu

...ja odo biciklićem..... :)
si ja!
allein

Ja ću biti tamo s najvećim križem, najvećom Gospom na majici i krunicom napravljenom od kocaka za popločavanje.

Kakvoj majici? Drzat cu Gospu licno za ruku
Gledat ču vas kroz prozor kad čete prolazit :zbunj2: ...al neču vam reč, jel ču bit kad Daneta ili kod Zekota, da me ne prepoznate :cat: Popit ču jedno i u veše ime :beer: a vi se pomolite za moju crnu dušu :angel:
ja idem cipelcugom u 1...i mislim da cu istruniti do aljmasa,i onda cu se napiti svete vode i zaspat
Obozavam 50.000 vjernika koji se Aljmasa sjete samo kada imaju kod koga otic zderat i pit...

Prave su rvatine...
Circa

Obozavam 50.000 vjernika koji se Aljmasa sjete samo kada imaju kod koga otic zderat i pit...

Prave su rvatine...

iskreno...za vodu sam mislio bas na vodu te da bi zaspo od umora tj.od hodanja...a ako se ocu napit i nažderat to mogu i kuci...
idem ja u valjda 3 iz tenje, idem slikati =) ak se netko hoce pridruziti kretenima iz tenje slobodno :D barem cu imati s nekim nesto pametno sa spikati :)
cibura1

Circa

Prave su rvatine...

iskreno...za vodu sam mislio bas na vodu te da bi zaspo od umora tj.od hodanja...a ako se ocu napit i nažderat to mogu i kuci...

Nisam ni mislio na tebe...

Nego onako, generalno... To je festa pretjerivanja u jelu i picu sto Crkva ne odobrava
Allende

allein

...e za ovo ne da imate kikace vec i cugu.....8)
Pare, novac, lemujzina...

Crkva u 'Rvata je skontala da su svetista big-n-quick-bucks, pa se krenulo o otvaranje svetista. Vjerski turizam, krunice od cokolade, crkvice od marcipana, svecenik s mikrofonom, masovni brainwash... scena je dosta slicna onoj iz Time Machinea, kad Eoli sa svih strana hitaju prema ulazima u Morlocke pecine...

Kako god, 15. kolovoz je i neradni dan, ugodan ljetni dan - kao stvoren za rostiljanje. Zato je svake godine lijepo svetkovati tu drevnu vjestinu termicke obrade zivotinjskog mesa. Zahvaljujem Drzavnom povjerenstvu za utvrdjivanje blagdana, praznika i inih svetkovina sto pri definiranju datuma blagdana uzima u obzir zemoljopisni polozaj Republike Hrvatske, utjecaj klime, oseke, plime...

Steta sto su nekim Eolskim prijateljima Morloci prvo pojeli ratio, pa su postali skloniji kilometarskom pjesacanju, nego ugodnom podnevnom objedovanju. Tja, a tako lijep kolovoski dan... kao stvoren za rostiljanje... netko ribu, netko meso, netko Eolski ratio...
Ma idemo svi u Aljmaš, i treba da idemo, kad može drugi narod iz ostalih dijelova Lijepe naše, pa valjda možemo i mi koji smo tu najbliži. :lol: :angel: :angel: :love:
jocika

Gledat ču vas kroz prozor kad čete prolazit :zbunj2: ...al neču vam reč, jel ču bit kad Daneta ili kod Zekota, da me ne prepoznate :cat: Popit ču jedno i u veše ime :beer: a vi se pomolite za moju crnu dušu :angel:

ć, ć, ć.
tamna strana

Allende

allein

...e za ovo ne da imate kikace vec i cugu.....8)

baš, ali ja mislim da će allein za svaki slučaj ispod majice s Gospom imati crvenu majicu na kojoj piše Atheist Rap

hm, ionako liči na Isusa 8)
miaaaa

Ma idemo svi u Aljmaš, i treba da idemo, kad može drugi narod iz ostalih dijelova Lijepe naše, pa valjda možemo i mi koji smo tu najbliži.

Kud idioti, tu i mi... :D
DanicaV

Ja ću voditi prošenciju kroz šljivike 8-)

:molitva: :whip: :bravo: :hypocrite:
allein

DanicaV

Ja ću voditi prošenciju kroz šljivike 8-)

:molitva: :whip: :bravo: :hypocrite:

tko zna gdje će tvoja grupa završiti 8)
U skupljanju šljiva i izgradnji komune u kojoj ću ja biti jelte glavni hipik :)
ja.bi.išla.ali.radim.sutra.grrrrrrrrrrrrrrrr...
al.je.mala.gospa.16.u.mom.selu.pa.ću.se.tamo.pomoliti...........za.sve....pa.čak.i.za.alleina
legica_os

al.je.mala.gospa.16.u.mom.selu.pa.ću.se.tamo.pomoliti...........za.sve....pa.čak.i.za.alleina

Netko ti rebindao razmaknicu na točku? Ili mozak na pašu? :D

evo ja stigu kuc malo prije i tolko sam umoran od hodanja(do aljmasa 7 i pol sati),sva sreca pa su vozaci gpp-a bili susretljivi pa nas pustili iako nismo imali kartu,i sada idem spavati do sutra ujutro... :zijev:
cibura1

evo ja stigu kuc malo prije i tolko sam umoran od hodanja(do aljmasa 7 i pol sati),sva sreca pa su vozaci gpp-a bili susretljivi pa nas pustili iako nismo imali kartu,i sada idem spavati do sutra ujutro... :zijev:

Daj molim te objasni meni kaurinu....kako se to ide pjeske autobusom GPP-a?
Allende

cibura1

vjerujem da je mislio na put nazad.

Ja sam donijela konačan zaključak da je u Aljmašu puno ljepše kada nema nikoga, tj svog tog cirkusa. Bar se možeš prošetati u miru, obići sve...
Sve je to lijepo, hodočašća, moljenje trala la la..ali ovo je previše...toliko ljudi, s jedne strane janjetina, s druge prasetina, pa štandovi, kafovi, a ispred svega misa. Sve u svemu, ne možeš doživjeti cijelu bit da si ne znam šta!
legica_os

fakat nisam vjernica, ali mislim da je 16.8. sv. Rok a ne mala Gospa koja je 8.9.

(znaš onaj kirvaj u Višnjevcu :!: :idea: )
legica_os

...ajd prvo kreni sa molitvom za sebe.....a mene možeš ostaviti negdje za kraj.......8)

Hodočasnici putem do Aljmaša uljepšavali fasade, kaže HRT.

Prilozi

• Image0815-1935(HRT1).jpg
  • Image0815-1935(HRT1)(1).jpg
  • Image0815-1934(HRT1).jpg
....ma to je netko sasvim slucajno....iz ciste dosade.....al s obzirom da se vide i neki križevi.....nije im za zamjeriti......8)
...valjda su to nove fore novopecenih vjernika.....8)
Svašta, Steam, fino su se pomolili nakon toga i nikom ništa. A bilo je i janjetine.

Ne želim uvrijediti vjernike.
Anita_os

Allende

cibura1

vjerujem da je mislio na put nazad.

Ja sam donijela konačan zaključak da je u Aljmašu puno ljepše kada nema nikoga, tj svog tog cirkusa. Bar se možeš prošetati u miru, obići sve...
Sve je to lijepo, hodočašća, moljenje trala la la..ali ovo je previše...toliko ljudi, s jedne strane janjetina, s druge prasetina, pa štandovi, kafovi, a ispred svega misa. Sve u svemu, ne možeš doživjeti cijelu bit da si ne znam šta!

pjeske do aljmasa...poludio prolazeci kroz ono brdo...nazad busom...a sada opet spavat
Mišino brdo, to ko da je neka bitka tamo bila
DanicaV

Mišino brdo, to ko da je neka bitka tamo bila

Tako je! Prije ohoho godina Mišo je sam ušao u bitku s 300 Turaka. Završila je tako što je Mišo uskočio u Dunav, preplivao na drugu stranu te im se beljio i pokazivao stražnjicu. Turci su bili gnjevni, ali su ipak odlučili otići.

Mišo se kasnije odao alkoholu i umro je sam...
Bilke, jesi se ti malo danaske odao alkoholu?

300 Turaka, ovo je super... :D
DanicaV

legica_os

fakat nisam vjernica, ali mislim da je 16.8. sv. Rok a ne mala Gospa koja je 8.9.

(znaš onaj kirvaj u Višnjevcu :!: :idea: )

znam da je u višnjevcu tad,govorim za đak.satnicu,tamo je 16.8 mala gospa.
Hahahaha! Ne mogu vjerovati, jope su svastiku krivo okrenuli!
"UBI SRBINA" - kontam da su južnosrpski četnici pismeniji od ovih, pa makar pisali na ćirilici... Ne zvao se ja bazuka_džo!
legica_os

znam da je u višnjevcu tad,govorim za đak.satnicu,tamo je 16.8 mala gospa.

U Satnici je kirvaj za sv. Roka, a u Semeljcima i Višnjevcu Mala Gospa 8.9.

Malo mi nelogično da su dva sveca isti dan pa priupitah tete iz tog kraja. :roll:
S obzirom na to kolko sam ja pijanih hodočasnika mlađih od 18 godina vidio u razdoblju 0000-0030 dok sam prolazio po gradu, uopće me ne čude oni silni grafiti. Ionako se pravi Arvati definiraju kao kao katolici i mrzitelji Srba i....ustvari, to je to, tu definicija staje. Ništa drugo nije potrebno
:bljak:

cibura1

Do Aljmaša ti je trebalo 7 i pol sati??? Jesi ti puzao ili što? Ja stigla za 4 sata s tim da nisam nigdje stajala, tj. sjela i odmorila, jer iz iskustva znam da je teže krenuti kad se malo odmoriš. Bolje je ne stajati uopće do Aljmaša, lakše je. I mogao si prije Mišina brda skrenuti lijevo i ići kroz šljivik. Lakše je, nije toliko monotono i stigneš puno prije
nama je isto trebalo 4 sata krenuli smo s Juga 2, i taman stigli na prvu misu, meni je to drugi put da sam išla, i moram priznati da mi je prošli put bilo puno,puno bolje... nisam ni mogla uživati u tome svemu od tolike dernjave i gomile ljudi, s jedne strane mi je drago što je bilo toliko ljudi, jer to puno govori samo za sebe o tome svemu, al s druge strane jedva čekam slijedeći vikend kada ću otići sama sa svojom ekipicom i u nekom svom miru to sve proživjeti... jer tamo je stvarno predivno...

ana18os

cibura1

Do Aljmaša ti je trebalo 7 i pol sati??? Jesi ti puzao ili što? Ja stigla za 4 sata s tim da nisam nigdje stajala, tj. sjela i odmorila, jer iz iskustva znam da je teže krenuti kad se malo odmoriš. Bolje je ne stajati uopće do Aljmaša, lakše je. I mogao si prije Mišina brda skrenuti lijevo i ići kroz šljivik. Lakše je, nije toliko monotono i stigneš puno prije

krenili iz retfale ujutro u pol dva i stiglu i devet...u tih sedam i po sati me je lega zivciro koji se napio te se gego(do nemetina) i nismo mogli ici brze.nakon toga opet nesuglasice u ekipi te se kod stuca rastajemo...nakon polusatne potrage krecemo(ostatak svoje ekipe nestao),te nakon opojnih mirisa kroz nemetin(lega se od njih i otrijeznio) stizemo oko 6 u sarvas te se tamo odmaramo oko pola sata.krecemo kroz bjelo brdo komentirajuci one natpise te stizemo do misinog brda i skrecemo lijevo u sljivike te jos dva sata kroz te sljivike i napokon tabla aljmas i ispijanje u tom trenutku drage kave...sa ostatkom ekipe se sastajemo u aljmasu i svi smo bili sretni i puni snage i truli...

Tagovi