ennnapa me zanima vaše mišljenje o mentalno retardiranim osobama ( npr. djeca s downovim sindromom), osobama s poteškoćama u razvoju.. da li upirete prstom u njih, čudno ih gledate, smijete im se..
Mislim da ne treba zamjerati ljudima koji bi čudno pogledali tvoju seku ili neko drugo dijete sa sličnim poteškoćama. Postoje neke stvari u psihologiji čovjeka koje su prisutne, a većina će ljudi tvrditi da "kod njih nije tako". Naime, većinu ljudi zanima i intrigira bolest, kao i smrt. U skladu s tim, često znam primijetiti one znatiželjne poglede prema invalidima, djecom s poteškoćama bilo kakve vrste, ljudima na kojima je bolest na bilo koji način vidljiva...
Upiranje prstom, ismijavanje i oni glupavi pogledi koji izražavaju nekakvo sažaljenje mi se, blago rečeno, gade.
Jedno sam se vrijeme jako zanimala za to područje, pa sam malo onako neslužbeno "istraživala". Zanimljivo mi je kako će većina ljudi za takvu djecu reći "A jaaadno dijete" ili nešto slično. A da pitamo jedno dijete s , recimo, Downom, ono za sebe sigurno ne bi reklo da je nesretno ili jadno.
Imala sam priliku provoditi puno vremena s djecom kojoj je dijagnosticiran određeni stupanj mentalne retardacije ili zaostatak u razvoju. Ovisno o stupnju, ovoj drugoj grupi djece ponekad stvarno zna biti teško. Naime, oni s vremenom počinju shvaćati da se u nekim stvarima razlikuju od svojih vršnjaka. Oni stariji su znali reći da osjećaju odbacivanje, poglede... I shvaćaju kad im se netko izruguje.
S mentalnom retardacijom je drukčije. Sve ovisi o bolesti i stupnju, naravno, ali ta su djeca obično zatvorena u neki svoj svijet. Osobito djeca s downom... ajme, zezala sam ih da su svi kao Petar Pan (a oni su, naravno, bili ponosni

). Ali stvarno jesu. Bez obzira imaju li 6, 10 ili 20 godina potpuno su neiskvareni, veseli, svakoga bi dodirnuli, uvijek se smiješe... Problem nastaje u određenim sferama ponašanja koje oni nisu u stanju shvatiti dok im se na to ne ukaže. Recimo, što je dobro, a što loše, pristojno i nepristojno... Doduše, kao i kod svakog malog djeteta osim što kod njih taj proces cijelog života traje. Zato je rad s njima jako, jako važan.
Kada neka djeca, popot tvoje seke, ne znaju komunicirati verbalno, stvar je za obitelj, pretpostavljam, puno tužnija i teža. Ali pokazalo se da je njima "hrana" dodir, pažnja i ljubav koju itekako osjete.
Glupi komentari i izrugivanje neka te ne diraju. Razmisli o inteligenciji i odgoju ljudi koji su sposobni tako nešto raditi.
Najgore mi je kad se neke babetine nađu pametovat pa govore kako je to grozno, pa jadno dijete, pa jadni roditelji, pa dijete živi kao biljka.
Uh.. što se toga tiče, na hipoterapiji sam susrela jedno dijete koje također nije znalo pričati i nije moglo hodati, ali je tako dobro reagiralo na konje da sam otišla u štalu i plakala koliko je to bio predivan prizor. A otac... onaj ponos u očima i očita sreća... nitko me ne može uvjeriti da je to bila gluma ili da se taj čovjek osjeća "jaadno" zbog svog djeteta. Nikome nije lako kada mu je dijete bolesno, naravno. No, to ne znači da bi za te ljude bilo bolje da se takvo dijete nije ni rodilo. Vidjela sam vlastitim očima koliko sreće takva djeca mogu unijeti u život roditelja (nekima je možda teško to zamisliti, ali da - baš kao i "normalna" djeca) ali i u život drugih ljudi koji s njima rade.