"Velika je odgovornost odabrati ime djetetu, kažu znanstvenici. Lošim odabirom mogli biste osuditi svoje dijete na neuspjeh. Krivo ime osobito može naškoditi djevojčicama.
Kao što svaki roditelj zna, velika je odgovornost odbrati ime za dijete.
Najnovije istraživanje je pokazalo da ime uistinu određuje životni put djece koja ga nose, osobito kada su curice u pitanju.
Znanstvenici su otkrili da stupanj ''ženstvenosti'' djevojčičinog imena može jako utjecati na njen karakter i izbor karijere.
Najženstvenija britanska imena su Isabella i Anna. Djevojčice koje nose to ime teško da će studirati prirodne znanosti, jer ih njihova iznimno ženstvena imena nimalo ne potiču na to.
David Figlio, profesor ekonomije na Sveučilištu na Floridi, nadopunio je ovu studiju s listom imena, poredavši ih po stupnju ženstvenosti.
Figlio je rangirao imena na osnovi rasporeda slova i zvučnih kombinacija.
''Postoje brojna očekivanja, ali ljudi različito percipiraju Isabellu od Alexes'', pojašnjava on svoju teoriju.
''Djevojčice za ženstvenim imenima obično završe kao tajnice.''
Profesor Figlio je u svoju analizu uključio 55.000 djece i kaže da su oni s ''nepopularnim'', često neuobičajenim imenima obično bili najlošiji na testovima, jer, kako kaže, profesori svjesno ili nesvjesno od njih manje očekuju.
Opasno je djecu nazivati po dekadentnim pop-zvijezdama, tipa Jordan ili Pamela.
Isto tako Beckhami su osudili svog sina Brooklyna na neuspjeh, smatra ovaj znanstvenik, nazvavši sina po kvartu New Yorka u kojem je začet. "
Kako izabrati ime djetetu?što ako se vi i vaš partner/ica ne možete odlučiti za isto ime?Koja su vam najljepša imena za muško/žensko dijete?
ako bude muško onda je Mario,a ako bude žensko onda je Sanja...ja sam svoje već rješila
legica i ja smo već u srednjoj tražile imena i naišle na simbolička imena...jedno mi se posebno svidjelo...Kai=sretna...iako mislim da takvim imenima ljudi obilježe dijete do kraja života i da ime jako utječe na budućnost
Meni nekak u zadnje vrijeme kul Toni za djevojčicu. ERika. Jona. Prabaka mi se zvala Koleta i to mi je isto zanimljivo.
Muška Benjamin, Sebastijan ili Danijel (ko što mi se i braco zove )
Btw, ja imam (relativno) rijetko ime, kad sam bila mala nisam ga voljela jer me činilo drugačijom od ostalih klinaca, sad mislim da mi savršeno pristaje. Hehe
imam ja jedno pitanje...hm..kako ti pade na pamet tema ?
kasni mi ........dva tjedna......... pa ono..možda zatreba...
jah onda ne možda...nego treba
Eh, ela ccc ajde nemoj legici razbijati balon deluzije
Možda ti zatreba, legice Ako ti bude zatrebalo, pitaj i oca (djeteta) dal ima neke ideje. Osim ako je u slučaju bezgrešno začeće, onda ćeš preko anđela dobit naredbu kako ima da se zove
Dat npr. djetetu ime Robert. Onda djete do jedno 5 godine života nema teorije da izgovori svoje ime, a retardiranim tetkama je vrlo zabavno pitat to dijete svakih 5 minuta kak se zove..
Par desetljeća kasnije, te iste tetke zaborave zubalo kod kuće i onda im to dijete (koje je u međuvremenu naučilo izgovorit svoje ime) dođe i pita ih kak se zovu. Onda dok mrmljaju svoje ime kroz svoju rasturenu čeljust, nije im jasno zašto ih dijete to pita, ali djetetu je jasno. I dijete se smije. BUAAAAHAHHAHAHAHA
meni se muška imena ne sviđaju. tj. nema mi niti jednog jako dobrog. među prihvatljivijim su Ognjen i Stefan... ali opet. da moram sad dat djetetu ime ne bi znala koje....
Jako je pametno sto dajemo djeci strana imena .. engleska, francuska, itd..
Sigurno i oni daju svojoj djeci imena kao sto su " Hrvoje, Tomislav, Branimir, Magdalena, Vedrana, Katarina .. "
Tako da je logicno da mi svoje zovemo * Sven, Steven, Eric, Emilio, Emma, Gabor[cast cipelama].. *
ne kužim roditelje koji se prezivaju recimo ivanović i daju djetetu ime ivan ili ivana... prestrašno! kako maštovito, valjda da dijete lakše zapamti...
marko marković, petar petrović, stjepan stjepanović... užas s tvrdim ž.
znam lika koji se zove nenad nenadović, majke mi
kako ti znaš odgovara li ime uz to prezime, kad ne znaš ni kako se to prezime pravilno izgovara! ili možda znaš? bilo bi bolje da ima i ime koje ljudi oko njega ne znaju ili ne mogu pravilno izgovoriti?
a zamisli kombinaciju Enrique Milošević....ili možda Mića De La Puertez....nikako ne ide kao što kaže Cat Nenad Nenadović,Ivan Ivić...baš bezveze...nema uopće logike
a zamisli kombinaciju Enrique Milošević....ili možda Mića De La Puertez....nikako ne ide kao što kaže Cat Nenad Nenadović,Ivan Ivić...baš bezveze...nema uopće logike
ne znam za ime ja bi onak tipično ako je muško onda marko ili igor ili filip...aaa ako je žensko ema ena karla klara... ajmee mene moji nazvali mirna pa ništ od te osobine
Tako je moja baka nazvala psa... a dvoumila se između toga i Pavarottia uh...
Znam jednu obitelj... prezivaju se Ovčar, a djeca se zovu, redom: Afrodita, Kasandra, Challenger Goran i Lancelot Leon.
Ne znam kako bih nazvala dijete, ali kad si kupim kobilu haflingerku sigurno ću ju nazvati Laura. Ti konji izgledaju baš petrarkistički s onim zlatnim "kovrčicama"
A za svoju curicu bih sigurno izabrala neko rusko ime. Baš mi se sviđaju.
Mitra -za parove koji su kombinacija Bik Škorpion.
To je grčki bog koji objedinjuje oba znaka.
a može bit i muško a i žensko ime.Ja sam htio za sina al je na kraju Andrej