Ustrijeljen jelen u Gornjem gradu

Društvo, politika

Ustrijeljen jelen u Gornjem gradu

Ne znam jeste li jučer gledali Županijsku panoramu na HRT2, ali bio je prilog o srndaću koji je zalutao među dvorišta Gornjeg grada. Prilog je bio topal: lokalne djevojčice su srndaća nazvale Rudolf, srndać je uplašeno stajao u nečijem dvorištu, ali oko njega je bilo mnogo dobrih ljudi koji će mu pomoći... No, na osijek newsima danas naiđem na informaciju kako je srndać nakon toga ustrijeljen! Evo tekst...

ZALUTALI SRNDAC STRADAO ZBOG LJUDSKE OKRUTNOSTI

Jucer, 15.03.2007.godine pojavio se srndac koji je zalutao i spletom
okolnosti i potpuno izbezumljen i preplasen dosao u grad te se pojavio u
Gornjrm gradu, u blizini osjeckog Vodovoda oko 16h. Prvi su ga vidjeli ljudi
koji su bili u svojim dvoristima, kako preskace ograde potpuno izgubljen i
preplasen. Odmah je obavjestena policija,osječki ZOO, te Hrvatske sume. Bile
je tu naravno i kamera, novinara, ljudi i djece koji su s cudjenjem
promatrali cijeli taj nesvakidasnji dogadjaj, a cijeli spektakl bio je
popracen i na televiziji gdje je sve to bilo prikazano s naznakama da ce se
poduzeti sve da se srndac uspjesno premjesti, mozda i uspava i naravno
spasi, jer je prilikom preskakanja ograda bio ozlijedio i nogu.
Medjutim, kad su se kamere ugasile i kad je pao mrak srndac je ustrijeljen s
nekoliko hitaca, a na ulici se pricalo kako je to bio opasan i ogroman
jelen, i da to tako jednostavno mora biti i da se zivotinje ionako svaki dan
ubijaju i da ce cijela ova zgodna prica zavrsiti jednim dobrim cobancem .
Lov na divljac je strasan, ali ovo je toliko okrutno i brutalno i sramotno
za ljudski rod... da svi ti ljudi danas okupljeni navodno za srndacevo dobro
nisu poduzeli nista i nakraju ga ustrijelili...tu jadnu zivotinjicu utjeranu
u klopku, nemocnu, koja nije imala kamo pobjeci i koja nije bila na svom
terenu u sumi, vec u gradu punom auta, u necijem dvoristu, koja nikome nije
ucinila nista nazao....vec se samo htjela vratiti kuci...i mozda i ocekivala
pomoc ljudi.
Glavno da svi obozavaju prirodu i jako vole zivotinje.
Eto, pokazali smo koliko ih volimo.

Toliko o ljudskoj brižnosti i toploti. Grozno.
...demit...mislim, glupo pitanje, ali da li se po ulici šapuće tko ga ustrijelio?...da li se pojavio tko od nadležnih?
veterinati i ZOO vrt navodno nisu imali sredstvo za omamljivanje pa su pozvali lovce iz LD "Mursa" - po cijenu izbacivanja s ovog foruma do 2034. - jebem im mater krvoločnu! pa nije jelen krvavih očiju i povampiren klao djecu po retfali da se puca u njega!
...pa to nije normalno...gaap - učini nešto po medijskom pitanju...ovakve stvari su odvratne...kome se može uložiti kakva žalba?
...evo, zvala Lovačko društvo, da ih pitam za zdravlje...kaže lik da trenutno tajnika nema, ali ako mi on štogod može pomoći...pa pitah za jelena iz priče, a on mi zamuckujući odgovori da ne zna ništa...da nazovem za pola sata...e, baš hoću...

...informacije do kojih sam došla da je lovac pucao po vlastitom nahođenju...našao se, eto, čovjek u blizini, pa zašto ne...demit...

...eto, gle čuda: ni nakon 45 minuta se nitko živ ne javlja na telefon lovaca...u udruzi "Život" vele mi da su ih novinari zvali, obzirom da se jako puno ljudi iz grada bunilo zbog načina kako je jelen završio...ono što meni nije jasno: kako je moguće da u čitavom gradu nema sredstva za uspavljivanje...halo???...mislim, ako mu već nije bilo spasa, nije morao završiti na taj način...uh, baš sam ljuta... :evil: :evil: :evil:
anakonda

...informacije do kojih sam došla da je lovac pucao po vlastitom nahođenju...našao se, eto, čovjek u blizini, pa zašto ne...demit...

šetao tako lovac gradom, šeretski nakrivljena šešira i s vjernom dvocjevkom pod miškom, kad ono - jelen! i lovac, brže-bolje, digne pušku i opali oba naboja! pih, pa tko bi mu vjerovao da je naišao na jelena u centru grada, ako ga ne pokaže?!
Uuuu.. jeletina, jeletina... čobi, čobi.. mmm... jel bilo đta mesa na njemu, il je to mlada srna bila ? Ako je mladi jelenko... mmm... jeletina, jeletina :)

ps. pozdrav svim Jelenama. - Lovac na Jelene :))
...toni, ne seri...i ja volim čobanac, al ako već u njemu ima divljači - postoji sezona lova na jelene...trenutno je lovostaj i to sve do 8. mjeseca, ako se ne varam...
Sezona lova na jelene.. ja mislim da je sezona cile godine ! Al dobro.. ja sam ionako krivolovac ;)
anakonda

ono što meni nije jasno: kako je moguće da u čitavom gradu nema sredstva za uspavljivanje...halo???...mislim, ako mu već nije bilo spasa, nije morao završiti na taj način...uh, baš sam ljuta... :evil: :evil: :evil:

Ma taj jelen je uz malo njege mogao opet biti pušten... zadržan u ZOOu recimo, poklonjen nekom etno-selu... Meni se čini da je on prošao gradilište noću, i više se nije znao vratiti, bojao se kamiona... U svakom slučaju, jelen u centru nije bijesna lisica!!!

A jebeš ti Osijek, nema veterinarskih lijekova, ali važno je da se ima metaka!!!

Ovo je nečuveno i barbarski, a da se nešto može, može se - jer je "hrabri" lovac prekršio sljedeće zakone:

1. Zakon o lovstvu RH (Prema važećem Zakonu, jelen u gradu NIJE DIVLJAČ JER NIJE U LOVIŠTU, pa je intervencija matorog srolje na mjestu gdje on nema PRAVO LOVA KAZNENO DJELO)
2. Zakon o oružju RH
3. Kazneni zakon (općeopasna radnja i sredstvo, dovođenje u opasnost...bla-bla...)

Jel' netko podnio kaznenu prijavu? To svakako treba!

Što je puno gore - naša zajednica je pala na jednom velikom testu humanizma. S tim jelenom ustrijeljena je u Osijeku i borba za svjetonazore.
LucijaX

Jel' netko podnio kaznenu prijavu? To svakako treba!

SVE VAS BUM TUŽIL !!!
toni

SVE VAS BUM TUŽIL !!!

VSE se kaže. A pola V progutaš.
...prijavu Veterinarske inspekcije podnosi udruga "Prijatelji životinja" s kojima sam upravo razgovarala...također oni planiraju i medijsku kampanju u vezi ovog slučaja...jer nikome nije jasno kako se moglo dogoditi da nema sredstva za uspavljivanje, odnosno kako veterinari nisu reagirali na pravi način...osim toga, mole sve one koji imaju točne informacije ili slike ili whatever da im se jave...
...prijavu također mogu podnositi i građani sami, a na temelju Zakona o zaštiti životinja...
...u Lovačkom društvu mi se i dalje ne javljaju...

Re: Ustrijeljen jelen u Gornjem gradu

jebo im pas mater i tom čovjeku koji ga je ustrijelio i svima koji žderu čobanac. licemjeri jedni prokleti tu se zgražate a šta mislite kako završava jeletina i srnetina u vašim tanjurima?

ja kontam da je neki kreten držo tog jelena u dvorištu, jer koliko sam čuo jelen je došao iz pravca odakle se nalaze obiteljske kuće i pripadajuća im velika dvorišta.

ovo što se dogodilo s jadnom životinjom koja je samo htjela biti slobodna je zločin i barbarstvo i to samo dokazuje da živimo u sredini koja je puna primitivaca i neobrazovanih kretena bez duše, sućuti i srca jer su učinili i dopustili da se ovo dogodi s jadnom životinjom!

i ne da je samo jadan ovaj odvratni grad, već je jadna i ova država a najjadniji u ovome svemu je najveća debela slavonska svinja - ministar čobanković čije ministarstvo nema jedan bijedni metak za uspavati životinju.

danijel20

jebo im pas mater i tom čovjeku koji ga je ustrijelio i svima koji žderu čobanac. licemjeri jedni prokleti tu se zgražate a šta mislite kako završava jeletina i srnetina u vašim tanjurima?

"Jeletina"!?! Čekaj, a što ti jedeš? Ne jedeš meso?
Znaš da ako se 30 dana dereš na fikus, on ugine? Bojim se da si ti taj licemjer, jer sigurno nešto jedeš. Nemoj mi sad dovoditi u pitanje ispravnost jedenja nekih stvari, jer te nju ejdž spike ne pušim.

Mi svi govorimo o neprimjerenosti čina, ne moraš zato junački svima po materi.

Ispričaj se.

danijel20

i ne da je samo jadan ovaj odvratni grad, već je jadna i ova država a najjadniji u ovome svemu je najveća debela slavonska svinja - ministar čobanković čije ministarstvo nema jedan bijedni metak za uspavati životinju.

Životinje se ne uspavljuju metcima.
LucijaX

Što je puno gore - naša zajednica je pala na jednom velikom testu humanizma. S tim jelenom ustrijeljena je u Osijeku i borba za svjetonazore.

Sa svakim ubojstvom životinje čovječanstvo pada na testu humanizma. Sa svakom ubijenom životinjom umire i borba za svjetonazore.

Ne mogu vjerovati, kakvo licemjerje. A svinja ne želi slobodu? Ne, njena je životna želja biti zaklana i požderana.

Zašto je OK ubiti jelena u vrijeme lova? Po meni to nije OK.

" Svijet nije nikakav loše obavljen posao, a životinje nisu nikakav fabrikat za našu upotrebu. Ne sažaljenje, već pravednost čovjek duguje životinjama. "

Najeo se govana dabogda taj lovac i svi ostali koji su s njim uživali u čobancu.

LucijaX

Znaš da ako se 30 dana dereš na fikus, on ugine? Bojim se da si ti taj licemjer, jer sigurno nešto jedeš. Nemoj mi sad dovoditi u pitanje ispravnost jedenja nekih stvari, jer te nju ejdž spike ne pušim.

Pojesti rajčicu ili pojesti meso nečega što je bilo živo ne možemo izjednačavati. Ajmo onda reći da je OK jesti meso mentalno retardiranih ljudi ili možda bolje onih ljudi u komi? Ili bismo mogli, možda, jesti leševe pokojnika? Pa šta, manje su vrijedni ili su mrtvi ili su bez svijesti ili su manje inteligentni od prosječnog čovjeka... Dobar tek!

Ako je OK ubijati da bi "ukusnije" jeli, onda nije Ok pljuvati po ovom događaju. Ubijamo svaki dan. "Nevine, jaaaadne, male životinjice" koje bi samo željele slobodu.
nemojte lutati sa teme koja je da jelen ubijen a ne uspavan!pustite sad tko jede meso, a tko ne i zašto to ne jede jer to ovdje nije tema.

wendy

Pojesti rajčicu ili pojesti meso nečega što je bilo živo ne možemo izjednačavati. Ajmo onda reći da je OK jesti meso mentalno retardiranih ljudi ili možda bolje onih ljudi u komi? Ili bismo mogli, možda, jesti leševe pokojnika? Pa šta, manje su vrijedni ili su mrtvi ili su bez svijesti ili su manje inteligentni od prosječnog čovjeka... Dobar tek!

Ako je OK ubijati da bi "ukusnije" jeli, onda nije Ok pljuvati po ovom događaju. Ubijamo svaki dan. "Nevine, jaaaadne, male životinjice" koje bi samo željele slobodu.

Drobiš demagoški i to bez veze. Čovjek je životinja, genetikom i određena kao mesojed kod kojeg je žderanje iste vrste gadna anomalija, pa ne znam zašto izjednačuješ jedenje trupla s ostalim mesom?!?

Postali smo ljudi kad smo prestali jesti bobice. Da smo jeli travu, danas bi još sjedili na gradni i ugljenom crtali pragoveda na pojilu.
Kad smo postali predatori, narastao nam je mozak iz niza razloga. Jednako tako, ljudima koji ne unose bjelančevine životinjskog podrijetla, mozak atrofira - dokazano, a i u tisućama puta porastaju izgledi da će se pojavljivati anomalije ili jalovost kod potomstva, u svim nasljednim redovima.

Divljač se uzgaja i lovi na zato predviđenim mjestima i na zato predviđen način. To je sve uređeno Zakonom.

A da aposlutno isto s moralnog aspekta pojesti limun, šaku kikrikija ili prase - isto je i proizilazi iz konfiguracije čeljusti i definicje čovjeka. Tako smo kreirani.

Prozivaš mesojede, solidaliziraš se likom koji je svima jebo mater, a ne znaš da je u Dalju nedavno ubijeno 3000 svinja. Ej, tri tisuće...!

Znam ja čime su kampanjski prijatelji životinja motivirani... svinja nikad nije bila junak u dječjoj bajci, niti u reklami za usranu Coca-Colu pa naraštaji i vojske klinaca ne znaju da su i svinja i fazan i cvjetača živo biće s kojim praktički dijele stanište.
Rugali smo se malim Nijemcima koji su crtali ružičaste krave Milke, a kod nas klinci jedva razlikuju psa od mačke, a 99,99% stanovništva misli da srna ide pod jelena!

Nemojte se upuštati u to što je dragocjenije u živom svijetu, euglena ili jak; ili što je veličanstvenije u prirodi, kućni mrav ili australska orijaška sipa, jer moguće je brzo dokazati da "obična" paprika ima osjećaje, a i da borova šuma komunicira i živi socijalno i to ne samo u Gospodaru prstenova.

Skrenuli smo s teme, ne sviđa mi se personalizirana "veći katolik od pape" psuedorasprava... A i to 'sovanje matere u najmnju ruku maloumno.

LucijaX

Jednako tako, ljudima koji ne unose bjelančevine životinjskog podrijetla, mozak atrofira - dokazano, a i u tisućama puta porastaju izgledi da će se pojavljivati anomalije ili jalovost kod potomstva, u svim nasljednim redovima.

A da aposlutno isto s moralnog aspekta pojesti limun, šaku kikrikija ili prase - isto je i proizilazi iz konfiguracije čeljusti i definicje čovjeka. Tako smo kreirani.

Ovo navedeno vezano uz unos bjelančevina životinjskog podrijetla je obična glupost i nikako nije istina. Anomalije kod potomstva? Usporedimo malo rezultate istraživanja provedenih kod vegetarijanaca i mesojeda pa cemo vidjet tko dulje živi, tko je zdraviji, tko ima zdraviju djecu itd., itd. Ne mislim na gluposti koje pišu na stranicama prijatelja životinja, nego na medicinska istraživanja. Osim toga, bjelančevine životinjskog porijekla ne sadrži samo meso, a vegetarijanci (oni koji, dakle, ne jedu meso) nisu isto što i vegani (oni koji ne unose ništa žvotinjskog porijekla).

Konfiguracija čeljusti i definicija čovjeka? Što se tiče našeg probavnog sustava, građen je tako da je puno sličniji onom kakvog imaju biljojedi, a ne mesojedi. Možeš li zamisliti čovjeka kako lovi u divljini neku žrtvu, te ju ubija i kida njeno meso zubima? Ne bih rekla, isto kao što je teško zamisliti tigra kako roštilja meso antilope.
Definicija čovjeka? Čovjek bi, prvenstveno, trebao biti human. Ubijanje nije humano.

No, dobro, na stranu to kad se već ljudi bune zbog smjera za kojim se tema povela. Ali, meni se ne čini da je to offtopic. Zašto je jelen koji je ubijen u nečijem dvorištu "jadna životinja", a jelen ubijen u šumi to nije. Gdje je tu logika? Moral? Etika? Meni je mozak vrlo vjerojatno atrofirao zbog nejedenja mesa, priznajem. Jer, nije mi jasno kako ne mogu, kao neki veliki moralisti, prihvatiti ubijanje kao nešto normalno iz razloga što meso tako fino paše mom jeziku?
gaap

veterinati i ZOO vrt navodno nisu imali sredstvo za omamljivanje pa su pozvali lovce iz LD "Mursa" - po cijenu izbacivanja s ovog foruma do 2034. - jebem im mater krvoločnu! pa nije jelen krvavih očiju i povampiren klao djecu po retfali da se puca u njega!

Meni je logično da zoološki vrt nije imao sredstva za uspavljivanje jer kad njima to zatreba, oni zovu veterinare.

wendy

Ovo navedeno vezano uz unos bjelančevina životinjskog podrijetla je obična glupost i nikako nije istina. Anomalije kod potomstva? Usporedimo malo rezultate istraživanja provedenih kod vegetarijanaca i mesojeda pa cemo vidjet tko dulje živi, tko je zdraviji, tko ima zdraviju djecu itd., itd.

Grdno se varaš. Što bi pijetao Krele na RTSu rekao: "Grešiš, sine, silno grešiš..."

Publicistika i popularna znanost to potvrđuje. Teško je razbijati iluzije, ali evo:
http://www.mercola.com/2000/apr/2/vegetarian_myths.htm
http://tinyurl.com/ysvezs
http://tinyurl.com/2eh6yg

Selektivno odbacujući i intervenirajući u ishranu koja je stvorila čovječanstvo činimo jednu veliku grešku - riskiramo s potomstvom. Neki dan je bilo na televiziji koje su u apsolutnim vrijednostima vjerojatnosti manifestiranja različitih uvrnutih gena kod vegetarijanaca prve generacije, pa druge i tako...

Općenito, ova rasprava nema smisla ovdje, možda ju admin treba preseliti dalje. Ako jedeš jaja, zašto ne jedeš ribu? Ako jedeš ribu, zašto ne jedeš teletinu? To mi nije jasno. Lubenica te ne može pogledati očima ili umilno dahtati kao tele, ali ima ŽIVOT!

Filozofi su zaključili, čovjek je mjera svih stvari.

wendy

Definicija čovjeka? Čovjek bi, prvenstveno, trebao biti human.Ubijanje nije humano.

Čekajm, prema toj tvoj tvrdnji možemo zaključiti sljedeće:
Ako se kupaš, ubijaš mikrobe.
Ako ubijaš, nisi humana.
Dakle, ako se kupaš, nisi humana?

Ubijanje je prirodno, smrt je prirodna kao i rađanje.
Bešga, globoalizacija nam je donijela i donosi gubitke i brisanje svih kriterija i naravno slobodu da misliš i pogrešno...

wendy

No, dobro, na stranu to kad se već ljudi bune zbog smjera za kojim se tema povela. Ali, meni se ne čini da je to offtopic. Zašto je jelen koji je ubijen u nečijem dvorištu "jadna životinja", a jelen ubijen u šumi to nije. Gdje je tu logika? Moral? Etika? Meni je mozak vrlo vjerojatno atrofirao zbog nejedenja mesa, priznajem.

Jelen u lovištu i pile u zamrzivaču ista bogovjetna stvar. Pitanje je samo planiranja (daje jedinka dostigla propisanu dob i sl.) i poštovanja... Nazovi to hranom, plijenom, ulovom... Ubiti progonjenu i umornu životinju, bez riječi veterinara je zločin.

Vratio bih se malo na naše obrisane i poricane kriterije: jelen u gradu nije divljač. Razumiješ? Divljač se uzgaja i odstrijeljuje radi čovjeka, ravnoteže u prirodi i sl. Ne branim lovce, ali njih neka ndagleda tko hoće...

Ubiti mladu životinju, izgubljenu, ozlijeđenu i zalutalu samoinicijativno pucajući lovačkim oružjem u blizini ljudi, djece, kuća, auta - je kazneno djelo i gađenja vrijedan čin s obzirom da to nije jedinka predviđena, niti je vlasništvo, ništa.
Kao da ti netko ubije psa iz puške.

Ako te brine to što jedan organizam umire, a drugi od toga živi - ne znam kako bih ti mogao pomoći, ali sam sasvim siguran da će živi svijet funkcionirati tako dok mu njive Sunce grije.
Anastazija

gaap

Meni je logično da zoološki vrt nije imao sredstva za uspavljivanje jer kad njima to zatreba, oni zovu veterinare.

da u pravu si... ali tu dolazimo do još jedne nelogičnosti... zoološki vrt nema zaposlenog veterinara... istina, (ruko)voditeljica unikomove radne jedinice Zoološki vrt, Tatjana Šalika Todorović je veterinarske struke, ali ona rukovodi, a ne liječi životinje. no njene su kvalifikacije ionako za to radno mjesto uske rodbinske veze sa tajnicom grada Osijeka Jadrankom Nikolov, a ne umijeće u veterini
Istina. I znam da je ona veterinarka i znam da nemaju zaspolenog veterinara koji bi bio veterinar tamo, a ne radio nešto drugo.

I stvarno mi nije jasno da nisu mogli naći sredstvo za uspavljivanje.
gaap

no njene su kvalifikacije ionako za to radno mjesto uske rodbinske veze sa tajnicom grada Osijeka Jadrankom Nikolov, a ne umijeće u veterini

Tako i ja čujem. Ovo za njeno umijeće u veterini.
LucijaX

Publicistika i popularna znanost to potvrđuje. Teško je razbijati iluzije, ali evo:
http://www.mercola.com/2000/apr/2/vegetarian_myths.htm
http://tinyurl.com/ysvezs
http://tinyurl.com/2eh6yg

Mda, studija ima koliko hoćeš, nisam vegetarijanac niti vegan tako da zauzimam njihovu
stranu... npr:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarian_nutrition
http://www.epic-oxford.org/gen_abstract_39.html
Jest da ima svojih mana ali se to da iskompenzirati, a biti vegan ili vegetarijanac nije ista stvar. Jedni će uvijek pričati svoju priču, a drugi
drugu da sad ne oftopičarim previše - naš sufomrumaš toni je upravo primjetio poveznicu između ovog događaja i nastupa određene grupe u OBPu večeras :)
ja jedem meso, i volim jesti meso.ali nikako ne opravdavam polu idiota koji se sad osjeca nadmocno i vjerovatno se hvali u nekoj birtiji kako je "roknio" jelena koji je bio izgubljn i uplasen.pa postoji jebeno vrjeme za lov i takve stvari. bas me zanima sta drugi lovci misle o njegovoj "sposobnosti i nosu " za lov
ajde ne serite, znaci ne opravdavate što je neki lik ubio jelena u lovostaju, a opravdavate što se jeleni ubijaju kad je sezona......ja ne vidim razliku, ubio jelana za vrijeme ili poslije sezone isti kurac, on je mrtav.....ja jedem meso , pa bi bilo glupo da pricam kako sam protiv ubijanja životinja...jedino ne opravdavam što je eto taj jelen ubijen na taj nacin, ipak smatram da je trebalo mu dati sredstvo za uspavljivanje, ali niko ne želi platiti to, pa je gradu jeftinije nekom platiti metak.....a kad jedete neki čobanac(vjerujem da ga vecina jede) unutra je isto mrtva životinja koja je ubijena na isti nacin, ali onda vicete "uf je dobar čobanac"....
Ne bih se složio da je životinja koju jedem u čobancu ubijena na isti način! Taj jelen je bio cijelo popodne uplašen i stjeran u kut jednog dvorišta, dok se jeleni u uzgoju ubijaju ali na puno brži i bezbolniji način!
Nadam se da će netko odgovrati za ovo jer ako npr ubiješ nehotice jelena automobilom u bilo koje vrijeme godine plačaš jebenu odštetu iako čak i ne moraš biti kriv.U isto to vrijeme neki majmun je ubio jednog jelena i sad se vjerovatno time hvali.
LucijaX

toni

SVE VAS BUM TUŽIL !!!

VSE se kaže. A pola V progutaš.

Se vas bum tužil, kad dobim na lutriji!
...ovdje uopće nije riječ o prehrani i čobancima...riječ o nehumanom postupku prema životinji...za takve stvari, Grad/Veterinarska/ZOO/whoever nema novaca, zar ne?...za jedno jebeno sredstvo za uspavljivanje???...e, o tome je riječ...ako mu već nije bilo spasa...u što sumnjam...samo - nitko se još nije očitavao o svemu tome...a ima pitanja dosta: kako se uopće jelen našao tamo gdje je, zašto ga nitko nije mogao barem privatno uzeti, i TKO JE TOM PROKLETOM LOVCU UOPĆE DAO DOZVOLU DA GA UBIJE????????
...kako mi se cini....i od ove price ce na kraju biti....tresla se brda rodio se miš....
anakonda

i TKO JE TOM PROKLETOM LOVCU UOPĆE DAO DOZVOLU DA GA UBIJE????????

Ti uopće ne čitaš, a onda ćeš pizditi da sam ja ovakav ili onakav! Ali dobro... napisat ću kratko.

Nitko ni ne može dozvoliti da to napraviš zato što je to zakonom zabranjeno.
...čitam dobro, ali nove informacije glase: lovna inspekcija je dozvolila da se jelen ubije...piše u Jutarnjem...
anakonda

...čitam dobro, ali nove informacije glase: lovna inspekcija je dozvolila da se jelen ubije...piše u Jutarnjem...

Lovna inspekcija ima svoj radni djelokrug, područje i štatijaznam... Oni u gradu mogu biti samo savjetodavno tijelo. Eto.

Jebiga, u Osijeku nema nigdje kip konjanika sa sabljom da objesimo monstrume na isukanu sablju.
wendy

Sa svakim ubojstvom životinje čovječanstvo pada na testu humanizma. Sa svakom ubijenom životinjom umire i borba za svjetonazore.

Ja sam još iz biologije učio da je čovjek svejed i da je prirodno da jede životinjsko meso. Možda su me krivo učili....
LucijaX

Jebiga, u Osijeku nema nigdje kip konjanika sa sabljom da objesimo monstrume na isukanu sablju.

Može ih se uvijek nabiti na Waldingera ili Kolarića... uz primjenu kvalitetnih lubrikanata...
LucijaX

anakonda

Lovna inspekcija ima svoj radni djelokrug, područje i štatijaznam... Oni u gradu mogu biti samo savjetodavno tijelo. Eto.

...znači, savjetodavno tijelo je reklo "pucajte" i najbliži lovac je opalio...znači li to da su oni direktni krivci?
Uh opet ste me uspjeli natjerat da se i ja malo preser_vam ovdje.
Ta DIVLJA životinja je ušla u urbano područje, ona je vlasništvo lovačkog društva koje ima koncesiju na tom lovištu. Isto tako da je ona uzrokovala štetu na imovini građana to isto lovačko društvo bi moralo nadoknaditi štetu. Pošto je lovac službena osoba koja ima pravo odstrijela divljih životinja logično je da ju je on odstrijelio. Policajac isto to može učiniti u slučaju kada divlja životinja ugrožava zdravlje i sigurnost stanovništva, no onda bi morao pisati izvješće o utošenom streljivu i Izvanrednom događaju. Veterinari imaju pravo uspavati takvu životinju kada to traži vlasnik iste, no životinju sputana od strane vlasnika ili držatelja. Ah da se vratimo na temu taj Jelen ili Srndać ili krava ili Srna jeste li se odlučili što je već bilo, je ozlijeđen sa otvorenom ranom u području abdomena, sa nekoliko dubokih posjekotina u području svih ektremiteta, uzbuđena i opasna po okolinu. Jedino što se moglo učiniti je operativni zahvat, eutanazija ili odstrijel. Policija nije mogla dopustiti možebitno ozlijeđivanje ljudi od strane divlje životinje, tako da veterinari nisu mogli prići takovoj životinji. Jedino logično rješenje je bilo samilosni hitac koji je opisan u zakonskim propisima kao jedna od mjera. I kakve veze ima Zoološki vrt s tom životinjom pa nije njihova. Vezano za onog lovca nije on prekršio nikakav zakon, jer nije bio u lovu. A uporaba vatrenog oružja :gunsmilie: je bila dopuštena od strane službenih osoba i bila zatražena od meritornih službi.
A čobanac je bio dobar i puklo je svih 10 litara :chef: , jedino mi se čini da od ovog jelanka meso qurtza ne valja jer je lik bio toliko uplašen da je odapeo u agoniji, tada meseko bude onak čudnog okusa i žilavo. Ipak bio je mladac valjalo bi ga probati u nekom lovačkom gulašu.
debeli

Vezano za onog lovca nije on prekršio nikakav zakon, jer nije bio u lovu.

Nisi u pravu. Pročtaj prvih pet članaka o Zakona o lovstvu i vidjet ćeš gdje se lovi, što je divljač, što je pravo lova itd.
debeli

Ta DIVLJA životinja je ušla u urbano područje, ona je vlasništvo lovačkog društva .

debeli

životinje nisu i ne smiju biti nečije vlasništvo!!!

gaap

životinje nisu i ne smiju biti nečije vlasništvo!!!

Potpuno se slažem. Ali, ljudi si oduvijek svašta uzimaju za pravo...
...vlasništvo lovačkog društva????...mislim, wtf???...kad već barataš informacijama, prema ovome: "Pošto je lovac službena osoba koja ima pravo odstrijela divljih životinja logično je da ju je on odstrijelio." - vjerojatno znaš i kada je sezona lova, a kada lovostaj?
...idemo dalje:
U nedostatku puške za uspavljivanje ubijen jelen! 17.03.2007.

Kako ni osječko Lovačko društvo ni Zoološki vrt nisu imali pušku za uspavljivanje, predsjednik Lovačkog društva ubio je jelena koji je prek jučer uskočio u jedno dvorište u osječkoj četvrti Ratfala, što je izazvalo osude i reagiranja udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske. Županijska udruga za zaštitu životinja 'Život' istaknula je kako je jasno da u gradu nema odgovarajuće stručne službe koja bi u takvim i sličnim situacijama reagirala. I predsjednici županijskog i hrvatskog Lovačkog saveza Zlatko Stolnik i Đuro Dečak smatraju kako je odluka da se jelen ubije bila ishitrena i da se moglo pričekati nekoliko sati dok se ne donese puška, koju Hrvatski lovački savez ima. Osječki ZOO vrt, čiji su djelatnici pozvani da uspavaju jelena, ima samo puhaljke za uspavljivanje, pa će, kako je rekao predsjednik županijskog Lovačkog saveza, taj savez nabaviti pušku. Jednogodišnji jelen, kome su djeca iz okolnih dvorišta dala ime Rudolf, uskočio je prekjučer poslijepodne u dvorište kuće u izgradnji u Sljemenskoj ulici. Bio je ozlijeđen i ostavio je tragove krvi na ogradama sedam susjednih dvorišta. (Hina)

...znači, i predsjednici LS govore da je odluka ishitrena...znači, jelen i nije morao biti ubijen...nego se sve svodi na osobnu odluku predsjednika Lovačkog društva "Mursa" koji se po gradu šetkara s lovačkom puškom na ramenu...toliko o vlasništvu, divljači u gradu i sličnom...
Mislim da brkate pojam lova sa ovim incidentom, jer taj Jelen nije bambi nego pomahnitala uplašena životinja koja se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ja sam prvi koji bi ju utamanio da mi je ugrožen život, a to je za očekivati u blizini divlje životinje. Isto bi to ona učinila da se ja šetam po šumi i nabauljam ne njenu obitelj, sigurno ne bi čekala odluku vijeća društva za zaštitu ljudi pod kojom predjeda neki Javorko Podatak. A što se tiče lovostaja i onaj medo je ubijen iako je zaštićena vrsta, pa nikom ništ, ah da to je bio medo za njega se zna da je opasan.
kakav bi to lovac bio da nemoze upucat ranjenog jelena i sa 5 metara daljine,pa svi bi se smijali,ovako je predsjednik osvjetlio obraz lovackog drustva,a strasni i opasni jelen zavrsio u necijem frizideru. Bon appetit messiers les chaseurs, entre l'àchtée et le cuorage il y à un pas vous le avez fait, pour quelque kilos de viande.....
@ debeli, djelomično si u pravu, uplašena životinja se brani, no ne mogu prihvatiti da umjesto metka nije mogla biti omamljena i prebačena u zoo (kakav god da je) ili nazad u šumu... lovostaj u ovome slučaju nije bitan jer je životinja bila u gradu, među ljudima i trebalo ju je maknuti od tamo, ali linija manjeg otpora je neprihvatljiva. kladim se da svaki privatni veterinar u gradu ima sredstvo za omamljivanje. Što se Veterinarske stanice Osijek i dr.vet.med. Miroslava Lederera tiče koji je direktor te institucije koja sisa 400.000 kuna iz proračuna Grada godišnje za Higijeničarsku službu (koja bi trebala hvatati pse lutalice i držati ih po zakonu 60 dana, dakle dati šansu za udomljavanje prije humane eutanazije) on je najobičniji krvolok i ubojica pasa koji ne poštuje zakon. Kako jebena gradska uprava može sklopiti ugovor s nekim tko nema uvjete za držanje pasa 60 dana koliko nalaže zakon. Veterinarska stanica raspolaže sa tri (3) kaveza veličine metar sa metar sa metar za držanje uhvaćenih pasa.

Izjednačit ću priču od prije 60-70 godina kada je jedna 'rasa' sebe proglasila superiornijom i nadmoćnijom i pokušala ukloniti 'škart' - rasizam=fašizam=nacizam=specizam! Moramo prihvatiti činjenicu da životinje, kao i ljudi, osjećaju strah i bol, dakle po tome se ne razlikuju od nas. Kao i mi, mogu se izgubiti u nepoznatoj sredini, kao i mi kada se osjete ugroženima naslonit će leđa na zid i pokušati se braniti od onoga što ih plaši... Ne postoji niti jedan opravdani razlog za ubijanje ove životinje, činjenica (u koju zaista ne vjerujem) da nitko nije imao sredstvo za omamljivanje je neprihvatljiva jer jednostavno ne odgovara istini. Taj jelen nije krvavih očiju krenuo u grad klati malu djecu...
super su mi tvoje paralele, to znači kad štakori nagrnu iz kanalizacije u kuće moramo ih na jedan fini i humani način vratiti nazad da ne bi ispali nacisti.
Osim toga sredstvo za omamljivanje imaju mnogi pa i narkomani , problem je samo kako dati životinji koja se boji i svoje sjene injekciju, a da te ne ozlijedi. A to za stanicu , jebga sto će im više kaveza kad Azil pokupi sve pse sebi pa ih tamo muče.
debeli

Ja sam prvi koji bi ju utamanio da mi je ugrožen život, a to je za očekivati u blizini divlje životinje. Isto bi to ona učinila da se ja šetam po šumi i nabauljam ne njenu obitelj

1. Jelen je životinja poznata po svojoj podmuklosti. Jeleni u zasjedama čekaju ljude na cesti, stavljaju barikade, tu i tamo proglase Jelensku autonomnu oblast... Jelen je govedo. Ne diraj ga i neće ti ništa.

2. Čovjek bi trebao biti koju evolucijsku, ako ne civilizacijsku, stepenicu iznad jelena.
je pa zato ja živim u urbanoj sredini a Jelen u šumi. Kad idem u šumu poštujem njegova pravila i svjestan sam rizika da me nabije rogovima. Kad on posjeti grad mora biti svjestan rizika da završi u čobancu, jednostavno. A ako misliš da je jelen umiljata životinja onda je zadnji jelen kojeg si vidila bio Bamby. Na pecanju,i u bicikliranju po Kopačkom sam imao par susreta s njima, vjeruj kad se zalaufa prema tebi ne bih ostala ravnodušna. Ah nije njega niko dirao on je ušao u čovjekov prostor i u svom stanju je predstavljao opasnost za ljude. Pitam se da je slučajno stradalo neko dijete, koji bi komentar onda bio? Ponavljam Respect u oba smjera. A to o evoluciji, malo mi je bolesno da se uspoređujem sa preživačima, koji nemreju po stepenicama, jednostavno im potporni sustav nije prilagođen za hod po stepenicama.
I što sad to znači, kad jelen uđe u grad, mora poštovati ljudska i gradska pravila? Pa nije on namjerno zalutao, vidi se da je bio uplašen k'o sam vrag, a onda ga još i ustrijele! Ti kao čovjek svjesno narušavaš jelenovo prirodno stanište, on ne!
stakori su koliko ja znam štetocine,i kad se zavuku u kucu prave stetu.a jelen nije sigurno dosao sa namjerom da pravi stetu neg se malo zajebucnio i zaluto. ali fora je u tome ,sta bi bilo da u zoo ,recimo neka zivotinja egzoticna malo prosvika ,kako nema neki k.... za uspavljavanje ili smirenje zivotinja,mislim puska za takve stvari?
Pa postoji puška za te stvari, i radila je učinkovito na Jelenu LOL
debeli

je pa zato ja živim u urbanoj sredini a Jelen u šumi. Kad idem u šumu poštujem njegova pravila i svjestan sam rizika da me nabije rogovima. Kad on posjeti grad mora biti svjestan rizika da završi u čobancu, jednostavno.

Nekako smo iscrpili ovu temu, ali tvoja mi se retorika ne sviđa. Ocjena opasnosti nigdje ne postoji formalno, niti ju je donijela stručna skupina... Samo onako... Kao što bi Đuro Čvorović kazao: "DRM!!!" To mi nije humano, nije ljudski.

Čak i kad životinju zakolju radi jela, radi se to planski i ljudi bi morali poštovati svoje jelo, a ne mrcvariti ga.

Opet, retorika ti je grozota, kod tebe ne postoji pozitivna tolerancija čak ni u slučaju kad životinja zaluta... Tako bi i ovi nacisti što će imati skup u Osijeku mogli reći: "Ha, tko ga jebe, taj Kinez/Crnac/Rom zalutao je na naš "turf" i mi smo ga sredili..."

To je opasno.

debeli

Pa postoji puška za te stvari, i radila je učinkovito na Jelenu LOL

A jel 'se sjećaš da je tu bila neka Danica...? Nju nije okinio.
Danice, Danice što si ti jedna glu_a i naivna žena...
debeli

Ma nee.... pričamo o Lovcu na Jelene.
Sigurno znate da lov zovu - sport ! Zanima me gdje je tom nesretnom stvorenju bila puška dok je odvažni , neustrašivi , hrabri lovac - sportaš ciljao u njega ???? Bezobrazluk!! Treba tužiti lovačko društvo i grad za barbarsko ponašanje i ODERATI ih. Po džepu,pa će 2. put kupiti sredstvo za uspavljivanje,iako,vjerujem, da su ga i sad imali, negdje, u rezervi. Primitivci.
debeli

sudeci po tvom razmisljanju,mogao bi se ti parijavit za olimplijadu "pametnih",dobices makar, broncanu,jer od glupih ima jos glupljih,
...xexexe...go, mont, go...
danas jelen, a sutra će doći i medo. meni su najbolji oni lovci iz helikoptera. opale rafal u krdo gazela i to je to...pravi sportski lov i ribolov:) inače žao mi je bambija. najebo ni kriv ni dužan.

Tagovi