[FOTO + VIDEO] Ponos: Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je prva Povorka ponosa prošla u toleranciji i bez nasilja!

Osijek

[FOTO + VIDEO] Ponos: Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je prva Povorka ponosa prošla u tolera

[06.09.2014. 14:09] U Osijeku se danas održala prva povorka ponosa. 200-ak aktivista LGBT zajednice, njihovih simpatizera ali i ostalih građana iz Osijeka (kao i iz drugih gradova Hrvatske i regije) prošetalo se centrom Osijeka upozoravajući ovom povorkom na loš položaj seksualnih manjina u gradu na Dravi.

Uz uobičajeni dekor zastava raznih boja i zviždaljki, povorka ponosa je napravila krug od glavnog osječkog trga, Trga Ante Starčevića, promenadom pored Drave pa Kapucinskom ulicom natrag do trga uzvikujući parole za ljubav, toleranciju i razumijevanje.

Galerija 031: Osijek pride 2014. [povorka ponosa]
[Foto: Dino Spaić, Cacan][06.09.2014. Trg Ante Starčevića]
Napomena: Fotke pregledavate KLIKOM na fotku ili strelicama lijevo-desno, kao na Facebooku ;-)

Po završetku polusatne šetnje, okupljenima su se na trgu obratili predstavnici organizacijskog odbora povorke ponosa, njihovi gosti iz Beograda i Soluna te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače Osječanin, koji je izjavio kako je ponosan na svoj grad dodavši da su najtolerantnije zemlje obično i najrazvijenije te da je to put kojim Hrvatska i Osijek trebaju ići.

Velik broj pripadnika temeljne i specijalne policije te zaštitara koji su pratili kolonu nisu imali posla jer nije zabilježen niti jedan izgred ili incident. Protivnici povorke ponosa očito su poslušali preporuke da se drže podalje od centra grada i ignoriraju cijeli događaj. Usprkos tome, na samom Trgu Ante Starčevića se okupilo dosta 'kibicera' i da nije bilo zastava, ograde i policije, činilo bi se kao da je u centru jedna sasvim obična subota.

Ovim je Osijek postao prvi grad u Hrvatskoj u kome je prva povorka ponosa prošla mirno, za razliku od sličnih inicijativa u Zagrebu i Splitu.

Tekst: M.M./Osijek031.com

Povijesni medij

[06.09.2014. 13:40] Osijek položio test tolerancije... Osječani mogu biti ponosni - Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je prva povorka ponosa prošla u toleranciji i bez nasilja...

VIDEO:
Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij

Povijesni medij
da je ne zanm ko prosao gradom ne bi se niko bunio...nije tolerancija nego pasivnost...
ma mogu paradirat crni, bijeli, zuti, visoki, niski, gay, hetero, lijevi, desni tako mi svejedno... jedina koja me zanima je ona protiv svih onih koji nas godinama unistavaju i tjeraju da selimo iz ovog grada
lijep im taj logo...
rockeros

da je ne zanm ko prosao gradom ne bi se niko bunio...nije tolerancija nego pasivnost...

pa ne bi ja baš tako rekao, da su kojim slučajem imali koji natpis i na ćirilici loše bi se proveli
http://prntscr.com/4k9j6b
muvifrik

http://prntscr.com/4k9j6b

LOL

Pa on se sam identificiro s originalnim natpisom..:dumb:
Građani su zaista tolerantni na sve događaje u ovome gradu zaista pohvalno imati tako pokorne građane . Dakle u ovakvoj kaljuži prljavom društvu korupciji stanuje nekakva tolerancija. Ova parada je cirkus koji ima svoju pjesmu - karavane prolaze ,a psi i dalje laju -. Barem da je nekakav mozak iz te parade da uradi nešto za ovaj grad da mladi konačno imaju imalo budućnosti u gradu i Slavoniji.
Logo:" Osijek, nepokoreni grad" nastao je za vrijeme rata...svi znamo što nam je značio i znači ....tko su tada bili nepokoreni građani.....
tko je u opće dozvolio da se ga se koristi u ovom pederluku...nekako mi ispada, kako smo svi mi tada, u vrijeme rata bili pederi jer smo nastojali izdržati sve one strahote....a šta ovi bijesni homoseksualci izdržavaju...jel se to doistasmije i može poistovjećivati......ee Vrdoljaku...ošo ti u ZG...pa poprimio nove navike sklapanja braka i vođenja ljubavi...ili ti jebanja...kako god....
Svaki komentar je suvišan,ljudima je sasvim svejedno više postalo tko je peder a tko ne,nitko nije izašao i pobunio se kada je donešen novi zakon o radu, koji poslodavcu omogućuje još veće iživljavanje nad nama radnicima.Tako da ne vidim razlog zašto bi se bunili zbog ovih jadnika što paradiraju gradom,a ovi novopečeni političari naravno da su im se priklonili tko zna možda i guzice daju za glasove.
ushiurac

...,a ovi novopečeni političari naravno da su im se priklonili tko zna možda i guzice daju za glasove.

Svaki glas je bitan, a tu je bilo dvjestotinjak potencijalnih glasaća...
Ovi "aktivisti" nikako da skontaju da će morat uvest neku cugu i hranu da bi privukli više ljudi :-)

Re: [FOTO] Ponos: Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je prva Povorka ponosa prošla u tolerancij

OK, da rezimiramo: svakako je pohvalno što je događaj prošao bez incidenata i to trebaju pozdraviti svi. Je li indiferentnost spasila Osijek, ostaje otvoreno pitanje, ali mislim da bi neki drugi gradovi bili sretni da imaju barem takve indiferentne građane. Osijek može odahnuti, sad će u fokusu biti neki drugi gradovi a Osijek to vrijeme može iskoristiti za daljnje pumpanje samopouzdanja i imidža.
negoli peder i ovi ostali koliko je to vaše paradiranje koštalo nas građane??jel se nije bolje moglo potrošiti te novce??pomoći nekome??

kakvu vi jednakost hoćete,a izvodite ove parade gdje blokirate centar grada....
pa paradirajte svaki dan po gradu,samo bez policije i zaštitara....al to se ne usudite...
E grade moj, nekad si se ponosio nobelovcima, vrhunskim stručnjacima i sportašima, a sad došla neka nova vremena da se ponosiš ovim "ponosnima" :(
Tja, nakon "ponosnih" pretvorbenih stručnjaka - novopečenih menađera, "ponosnih" političara... još su namn samo ovi "ponosni" trebali :(
Kako jedna obična, neagresivna, mirna šetnja šačice ljudi koj apsolutno nikome ne čine ništa nažao, može pobuditi onu pravu balkansku primitivnu agresiju, pljuvačinu..dovoljno je reći da netko to nr podržava, okreneš leđa i mir. To je svačije pravo.
bob11

negoli peder i ovi ostali koliko je to vaše paradiranje koštalo nas građane??jel se nije bolje moglo potrošiti te novce??pomoći nekome??

pa paradirajte svaki dan po gradu,samo bez policije i zaštitara....al to se ne usudite...

(y)
alex os

bob11

(y)

cek cek... ja ne kontam vas ljude...
da ne postoji opasnost od vas "normalnih" da napadnete njih "nenormalne" ne bi bilo potrebe ni za policijskom zastitom.

evo parapele pa da bolje docaram: koji klinac treba policijska zastitia za gostujce navijace dinama ili hajduka, ili cak za same igrace tih klubova. iz tjedna u tjedan, iz kola u kolo se osigurava policijska zastita istih, a za koji klinac???
i ne vidim da se itko buni zbog toga?!?!?!

shvatite da se ne napadaju gostujuci igraci, navijaci, pederi ili bilo tko ponaosob, ne bi bilo potrebe za policijskom zastitom i policijom uopce, ali takvi su ljudi po prirodi, samo napadni, osakati, otudi, ukradi i ozljedi drugoga.

i u ostalom... tko odlucuje je li netko normalan ili nije?? stvar je vecine, vecina odlucuje sta je normalno ili ne, stvar je samo nasljedstva, povijesnog nasljedstva i kulture tog naroda, shvatite to.
hrpa je netetoviranih koji smatra da su tetovaže nenormalne (da su tetovirani ljudi potencijalni kriminalci, ubojice, pljaćkaši...), dok recimo odite u neku domorodacku populaciju u novom zelandu gdje je normalno biti tetoviran, a neobicno je suprotno.

vecina odlucuje sta je "normalno" sta nije, ali ne znaci da je vecina uvijek u pravu.
PsychoSoldier

alex os

bob11

(y)

da ne postoji opasnost od vas "normalnih" da napadnete njih "nenormalne" ne bi bilo potrebe ni za policijskom zastitom.

evo parapele pa da bolje docaram: koji klinac treba policijska zastitia za gostujce navijace dinama ili hajduka, ili cak za same igrace tih klubova. iz tjedna u tjedan, iz kola u kolo se osigurava policijska zastita istih, a za koji klinac???

shvatite da se ne napadaju gostujuci igraci, navijaci, pederi ili bilo tko ponaosob, ne bi bilo potrebe za policijskom zastitom i policijom uopce, ali takvi su ljudi po prirodi, samo napadni, osakati, otudi, ukradi i ozljedi drugoga.

i u ostalom... tko odlucuje je li netko normalan ili nije?? stvar je vecine, vecina odlucuje sta je normalno ili ne, stvar je samo nasljedstva, povijesnog nasljedstva i kulture tog naroda, shvatite to.
hrpa je netetoviranih koji smatra da su tetovaže nenormalne (da su tetovirani ljudi potencijalni kriminalci, ubojice, pljaćkaši...), dok recimo odite u neku domorodacku populaciju u novom zelandu gdje je normalno biti tetoviran, a neobicno je suprotno.

vecina odlucuje sta je "normalno" sta nije, ali ne znaci da je vecina uvijek u pravu.

Većina je uvijek u pravu!!

a negoli molim te reci tko ih je napao???TKO???nije bilo kera u gradu jer su im ljudi ignore bacili, i to ih najviše boli!
a što su pederski koristili natpis osijek-nepokoreni grad nije u redu!jel nesmatraš to provokacijom s njihove strane??jel nije to sramota??
inače nemoj petljat nogomet s ovime.....

i nekužim još nešta: ako smo mi normalni, a oni nenormalni,što je istina, gdje si ti u toj priči??nenormalan???
bob11

PsychoSoldier

alex os

bob11

(y)

Većina je uvijek u pravu!!

a negoli molim te reci tko ih je napao???TKO???nije bilo kera u gradu jer su im ljudi ignore bacili, i to ih najviše boli!
a što su pederski koristili natpis osijek-nepokoreni grad nije u redu!jel nesmatraš to provokacijom s njihove strane??jel nije to sramota??
inače nemoj petljat nogomet s ovime.....

i nekužim još nešta: ako smo mi normalni, a oni nenormalni,što je istina, gdje si ti u toj priči??nenormalan???

ocito nisi shvatio poantu ovo sa normalnim-nenormalnim i prevladajucom vecinom, al nebitno.

a sto se tice petljanja nogometa sa ovim, mogao sma ti dati jos nekoliko primjera gdje se koristi policijska zastita a za njome nema potrebe... ta situacija sa domacim i gostojucim navijacima mi se cinila kao najslikovitijai i primjerena sirokoj masi za razumjeti... al ni to nisi skuzio pa nema potrebe za daljnjim objasnjavanjem.
Većina ne mora biti u pravu, često i nije. Sve ovisi gdje živiš i s kakvim ljudima. Najčešće su primitivci okolo po selendrama, neobrazovani, nemaju doticaj sa svijetom i po njima žena treba odgajati djecu i biti neuka domaćica. Jel ta većina u pravu?
Ne.
Isto tako i ovo. Dokle god netko ne ugrožava slobode drugoga, ima na to pravo. Pa ako će ga primat u dupe, neka ga prima, što vas boli? Njega dupe, a vas?
Ili ako će si lizat, ali za divno čudo to gotovo nikome ne smeta ;)
A o tom dosadnom precijenjenom nogometu, bacanju milijuna, tučnjavama, uništavanju itd. nema smisla pričati.
Boost

Većina ne mora biti u pravu, često i nije. Sve ovisi gdje živiš i s kakvim ljudima. Najčešće su primitivci okolo po selendrama, neobrazovani, nemaju doticaj sa svijetom i po njima žena treba odgajati djecu i biti neuka domaćica. Jel ta većina u pravu?
Ne.
Isto tako i ovo. Dokle god netko ne ugrožava slobode drugoga, ima na to pravo. Pa ako će ga primat u dupe, neka ga prima, što vas boli? Njega dupe, a vas?
Ili ako će si lizat, ali za divno čudo to gotovo nikome ne smeta ;)
A o tom dosadnom precijenjenom nogometu, bacanju milijuna, tučnjavama, uništavanju itd. nema smisla pričati.

@boost nema smisla se boriti protiv vjetrenjaca jer vecina nikad nece razumiti neke stvari...
mogao sam tu napisati hrpepetinu primjera da vecina nije uvijek u pravu, ali bi se onda uvlacio u objasnjavanja sa ljudima koji ne razumiju osnovne stvari i ne mogu razmisljati izvan te kutije sto nose na ramenima.
Znači po vama je sasvim uredu dati toliko novaca za osiguranje nekih koji hoće biti jednaki i imati ista prava??a paradiraju gradom i troše naše novce??jel to normalno??
brate mili organizirajte se pa tražite i vi referendum ko i ona spodoba il tak nešta....a ne ovo!!

mislim nemojte pretjerivati sa pravima!!pa danas ni radnici nemaju pravo na plaću,ljudima uzimaju kuće,bacaju ih na ulicu..
e to su problemi,a ne ove budale,ništ više nego budale...
Da...pratio sam i komentare na onoj sektaškoj stranici Republika.eu.
Naravno 90% komentara je bilo vrijeđanje, pederi ovo, pederi ono, kao da se radi samo njima.
Zanimljivo je da se vrlo dobro vidi jedan uzorak...većina tih ljudi su fakat nepismeni, strašno.
I onda su odjednom svi ti komentari, tj. uvrede nestali, pobrisani su.
bob11

Znači po vama je sasvim uredu dati toliko novaca za osiguranje nekih koji hoće biti jednaki i imati ista prava??a paradiraju gradom i troše naše novce??jel to normalno??
brate mili organizirajte se pa tražite i vi referendum ko i ona spodoba il tak nešta....a ne ovo!!

mislim nemojte pretjerivati sa pravima!!pa danas ni radnici nemaju pravo na plaću,ljudima uzimaju kuće,bacaju ih na ulicu..

PA nije u redu, o tome se i radi, žalosno je što se skupina mirnih ljudi ne može prošetati gradom bez zaštite. I to je jako malo novaca u odnosu na novce koji se troše oko "navijača" npr. Da ne nabrajam dalje.
Boost

bob11

PA nije u redu, o tome se i radi, žalosno je što se skupina mirnih ljudi ne može prošetati gradom bez zaštite. I to je jako malo novaca u odnosu na novce koji se troše oko navijača npr. Da ne nabrajam dalje.

mislim da nije toliko jako malo novaca!mislim da je jako više...ako pogledaš koliko je policije bilo i kakvu su opremu koristili...to jako puno košta!pa nije ih nitko dirao,tak da sljedeći put mogu slobodno bez zaštite....
bob11

Boost

bob11

PA nije u redu, o tome se i radi, žalosno je što se skupina mirnih ljudi ne može prošetati gradom bez zaštite. I to je jako malo novaca u odnosu na novce koji se troše oko navijača npr. Da ne nabrajam dalje.

mislim da nije toliko jako malo novaca!mislim da je jako više...ako pogledaš koliko je policije bilo i kakvu su opremu koristili...to jako puno košta!pa nije ih nitko dirao,tak da sljedeći put mogu slobodno bez zaštite....

Dok se god troši novac na NK osijek, koji se od postojanja koprca na dna tablice i svake godine igra svoju najgoru sezonu, gdje slijedeća godina može biti samo bolja i dok se troši novac na policiju koja osigurava te susrete, može se novac trošiti i parade. I to ne na jednu godišnje, nego na tri para svaki dan u godini.
machor

bob11

Boost

bob11

Dok se god troši novac na NK osijek, koji se od postojanja koprca na dna tablice i svake godine igra svoju najgoru sezonu, gdje slijedeća godina može biti samo bolja i dok se troši novac na policiju koja osigurava te susrete, može se novac trošiti i parade. I to ne na jednu godišnje, nego na tri para svaki dan u godini.

koliko znam NK Osijek ne dobiva više novce od grada,zato i jesu u banani!i oko tok se slažem!netreba ni jednima davat novce....
lega poanta je ta da nema delikventnog ponasanja pojedinaca u zajednicama, ne bi bilo potrebe ni za policijom uopce TOCKA
bob11

Kad ovo vidim, dođe mi lupati glavom o prvi zid. Čije to oni novce troše? Koji su to "naši novci"? Možda tvoji ili moji? A ti smatraš da homoseksualci i ostali ljudi u povorci nisu porezni obveznici i ne plaćaju PDV i ostale namete kao i svi mi ostali? Pa daj mučni glavom.. A da uopće ne spominjem da se niti kune ne bi trebalo izdvojiti da nema specijalaca koji se prijete na svakakve stvari. A i ruku na srce, za osiguranje, Osječkog pridea izdvojeno je max maximum 10000 (i to sam puno rekla).
A ovo za referendum ti je super ideja! Pa zašto ne bi potrošili još 50 milijuna kuna na glupave rečenice i igre riječima. To su ti vjerujem bili jako dobro utrošeni novci,ha?
"mislim nemojte pretjerivati sa pravima!!" - o je*ote 2014.godina i 21.stoljeće

Tagovi