HEP Toplinarstvo: Računi za prosinac nisu 100% veći!

Osijek

HEP Toplinarstvo: Računi za prosinac nisu 100% veći!

S prvim danom nove godine stigli su i računi za potrošeni plin za prosinac koji su izazvali buru prosvjeda među ogorčenim građanima koji su tvrdili kako su im računi veći i za 100% u odnosu na račune za studeni, odnosno prosinac 2012. godine.

Stoga se vaš izvjestitelj obratio osječkoj ispostavi HEP-a Toplinarstvo d.o.o. s upitom o čemu se tu radi, držeći u ruci račune za 11. i 12. mjesec 2012. godine te račune za 11. i 12. mjesec prošle godine.

Forum 031: Računi za plin?

Iz HEP-a su pojasnili kako se računa količina potrošenog plina, a ne cijena, a u prosincu prošle godine potrošena je približno ista količina plina kao i u prosincu 2012. Pored toga, računi za ovaj prosinac su nešto viši zbog toga što je sredinom prosinca 2012. došlo do povećanja cijene plina u cijeloj Hrvatskoj i od tada cijene plina nisu se mijenjale.

Najvažniji čimbenik pri utvrđivanju količine plina je vanjska temperatura: prema izračunima HEP-a, prosječna dnevna vanjska temperatura u prosincu prošle godine bila je 1,6 stupnjeva Celzijusa, odnosno nešto viša nego godinu dana ranije (1,1 stupanj). No, u HEP-u također tvrde kako je drugi dio prosinca doista bio topliji od uobičajenog s više sunčanih i toplijih dana, ali je prva polovica mjeseca bila dosta hladna, što ljudi zaboravljaju. U HEP-u također smatraju kako građani moraju uspoređivati račune iz prosinca prošle godine isključivo s računima iz prethodnog prosinca, a ne s računima za studeni 2013. koji su bili dosta niži jer je tada prosječna dnevna temperatura bila 7,8 stupnjeva.

Također treba uzeti u obzir činjenicu da se očitanje brojila, koje je krenulo krajem prošle godine, prenijelo i na siječanj ove godine, tako da je nekim korisnicima brojilo očitano tek 2. siječnja, što znači dva dana više u odnosu na studeni. Zbog toga je i dostava računa na kućne adrese ove godine kasnila.

Kako to egzaktno izgleda na primjeru vašeg izvjestitelja? Račun za plin za studeni 2012. iznosio je 240 kuna, a za studeni prošle godine 315 kuna za stan od 40-ak kvadrata. To se može objasniti poskupljenjem od 22% i eventualno većom potrošnjom prošlog studenog zbog nešto nižih temperatura. Račun za prosinac 2012. iznosio je 332 kune, a za prosinac prošle 345 kuna, odnosno povećanje u iznosu od 4% što se također čini u redu uzevši u obzir poskupljenje cijene polovicom prosinca 2012. te nešto višu prosječnu temperaturu iz prosinca prošle godine. Na mjesečnoj razini, razlika studeni-prosinac je desetak posto što se također čini normalnim.

Iz HEP-a pozivaju sve one koji su dobili visoke račune za prosinac neka im se jave na brojeve telefona 031/ 24 48 26 i 24 47 68 ili dođu osobno do ulice Cara Hadrijana 7 gdje će se vidjeti zašto su računi viši.

Ako postoji neka dobra strana cijele ove priče, to je da je ovogodišnji siječanj neuobičajeno topao, a nema naznaka da nas u narednih desetak dana čekaju veće promjene vremena, što bi se trebalo odraziti i na visinu računa. Živi bili pa vidjeli...

Tekst: M.M./Osijek031.com

Koliko iznosi vaš račun za prosinac i kakav je u usporedbi s računom za studeni?

Povijesni medij

Forum 031: Računi za plin?
Da, srećom pa su sada temperature dosta visoke, ali jednom mora i zahladiti, a tada smo naje**** !!
istina ... lljudi LAZU ... nisu racuni za plin veci 100% ... veci su samo za 98,7% ... a to nikako nije 100% .... koja smo mi stoka sitnog zuba da si dopustamo ovako nesto ... da nas na ovakav nacin prave budalama :( ... i sutimo, trpimo ...
Lažu! Poskupilo je i gradsko grijanje i svi su korisnici dobili veće račune nego dosad. Račun iz veljače prošle godine, kada je temperatura pola mjeseca bila -20, niži je od ovoga iz prosinca. Oni očito mogu što hoće i kad hoće.

Re: HEP Toplinarstvo: Računi za prosinac nisu 100% veći!

Redakcija 031

Kako to egzaktno izgleda na primjeru vašeg izvjestitelja? Račun za plin za studeni 2012. iznosio je 240 kuna, a za studeni prošle godine 315 kuna za stan od 40-ak kvadrata. To se može objasniti poskupljenjem od 22% i eventualno većom potrošnjom prošlog studenog zbog nešto nižih temperatura. Račun za prosinac 2012. iznosio je 332 kune, a za prosinac prošle 345 kuna, odnosno povećanje u iznosu od 4% što se također čini u redu uzevši u obzir poskupljenje cijene polovicom prosinca 2012. te nešto višu prosječnu temperaturu iz prosinca prošle godine. Na mjesečnoj razini, razlika studeni-prosinac je desetak posto što se također čini normalnim.

Dragi izvjestitelju, odakle ti podatak da je prošli prosinac imao 'nešto višu prosječnu temperaturu'?
Na stranici DHMZ se možeš uvjeriti da su prosinačke temperature zraka u Osijeku bile u okviru višegodišnjih prosjeka. Prosinac 2013.
Prosinac 2012. je također bio prosječan, što objašnjava tvoje podjednake račune:
Prosinac 2012.
Moj primjer: toplana, dakle gradsko grijanje za 55m2

prosinac 2012. - 432KN
prosinac 2013. - 608KN

Inace, nikada bas nikada, racuni u najhladnijim mjesecima nisu prelazili 500KN, najskuplji je bio 497KN.

btw. datum izdavanja racuna je 31.12.13.
veći jesu ali su i kubni metri veći, no s obzirom na zimu ipak preveliki, pitanje je kakva je kvaliteta plina, očito loša jer ne daje onu vrijednost koju bi trebao i tu je problem
Ne grijem se na plin ali sam imala priliku vidjeti račun u tvrtki gdje radim. U usporedbi sa 11 mjesecom račun za 12 je duplo veći i još malo preko toga. Prostor se grije 8 sati dnevno i to umjereno, neradnih dana je u 12 mjesecu bilo desetak uzimajući u obzir vikende i praznike i neke slobodne dane, nešto tu debelo ne štima...
shebo sam se u proračunu jedno 300 kuna :(
ima i grupa "bundžija"
https://www.facebook.com/pages/STOP-PLINSKOM-HARA%C4%8CU-U-SLAVONIJI/406756562792686
Redakcija 031

Najvažniji čimbenik pri utvrđivanju količine plina je vanjska temperatura:

čemu onda služi brojilo? već mi je muka od tih njihovih izračuna, te troškovi dostave (kao da ga ručno isporučuju) te kojekave snage, žabe babe....dajte fixnu cijenu po kubiku da si svatko može izračunati potrošnju bez da prati meteorološke izvještaje, vlažnost zraka i brzinu vjetra..ovo zadnje izgleda jako utiče na dostavu plina. možda bi i svi ostal itrebali slijediti njihovu logiku pa da pekari praznicimaviše naplaćuju kruh jer se više troši...ajme...pa što ako je vani hladnije? više ćeš potrošiti i više platiti,tko tu gubi?
Ekipa lijepo molim, skenirajmo račune, i dokažimo suprotno.

Nikad veću potrošnju u kubicima nisam imao...a pratim online stanje u 3 godine!! Tko se sjeća kakve su bile temperature u prosincu 2012 godine???
Sad sam dobio račun na 150 kubika...prošle godine u isto doba 130 a smrzaavam se po kući!!
NEŠTO ne štima !!! :evil:
Leon

Povijesni medij

Ok, odgovaram na poziv. Očito moramo pokazati zube.

Za 11/2013 - 328kn plina. Ajde de.

Sad smo dobili najveći račun IKAD. U povijesti ovog stana i života u njemu. A zima k'o kamilica...
Prethodni rekord je bio 02/2012, a tad je bilo minus 26:
https://weatherspark.com/history/32012/2012/Osijek-Osijek-Baranja-Croatia
Dakle, kad je bilo -26 račun za plin 02/2012 bio je 614 kn.

Za 12/2013 skoro 800 kn.

Jedna plinska fasadna peć.

Ma jok, niži su samo mi ne kontamo.
STOP PLINSKOM HARAČU U SLAVONIJI
Prije 13 h
OBJAVLJUJEMO ZANIMLJIVI KOMENTAR KOJI NAM JE VEČERAS STIGAO

Krešimir Banović: U razgovoru sa kolegom iz PIS-a, saznao sam NESLUŽBENO da je INA ljetos kupila smeće od plina VRLO NISKE kalorične vrijednosti iz Alžira i to po nekoj mizernoj cijeni.Umjesto da su ga miješali sa kvalitetnim plinom pomalo da ovce za šišanje (mi) to ne osjetimo,pustili su nam ga u 12.mj. jer su temperature bile niže samo 5-6'C nego u studenom pa su mislili da ćemo progutati tu priču!Ugl, ista priča je bila i lane u 12.mj.jer sam osobno dobio 700kn više nego u siječnju 2013,a temperature su bile znatno NIŽE!!
ovo je posao za DORH
sve ćemo mi to lijepo platiti, jer ako ne platimo očekujemo ovrhe, nasilne deložacije itd, itd
I ja imam samo jednu fasadnu pl. peć jer uglavnom se grijem na drva, a račun mi je bio za 11/2013 = 133 kn, a za 12/2013 = 198 kn.
Na računu 49 m3 plina i još 4 neke stavke + PDV.
Što bi tek bilo da je smrzavica vani. Badava debela obloga od stiropora kad nam račune ispostavljaju kako im se svidi :(
Ingo

ovo je posao za DORH

Slažem se. Nadam se da će netko tome stati na kraj. Po pričama koje čujem od poznanika i prijatelja svi su dobili gotovo dvostruko veće račune za prosinac u odnosu na studeni koji je i bio hladniji mjesec.

Nešto je trulo u HEP toplinarstvu.

Čitam okolo po medijima...kao ..ako trošiš malo plina..to je skuplja verzija....toliko o zaštiti okoliša i ekologiji!!! Znači ako se potrudiš da kuću dobro izoliraš...oni će opet zaraditi na tebi..kako su se samo dosjetili!! To može smisliti samo bolestan um.... :evil:
Morali su nekako nadoknaditi troskove marketinske kampanje, koju do sada nisu nikada radili/trebali jer su bili monopolisti u RH.

http://vimeo.com/83846362
PRENOSIMO ZAHTJEV ZA OTPIS DIJELA RAČUNA GOSPODINA ALPEZE S PREPORUKOM DA SE SVI ONI KOJI ŽELE I MOGU SVAKAKO ŽALE KAKO BISMO I NA TAJ NAČIN STVORILI DODATNI PRITISAK:

Dopis poslati Plinari, preporučeno sa povratnicom..............

IME I PREZIME
OIB:
MJESTO I ADRESA
Tel.
E-MAIL ADRESA

PLINARA ISTOČNE SLAVONIJE d.o.o.
Ohridska 17
32100 VINKOVCI
[email protected]

ili

HEP-PLIN d.o.o.
Cara Hadrijana 7
31000 Osijek

ODNOSNO VAŠ DISTRIBUTER PLINA ČIJE PODATKE IMATE NA UPLATNICI (u Vukovaru PRVO PLINARSKO DRUŠTVO itd.)

Predmet: Zahtjev za otpis dijela računa
po obračunu za PROSINAC 2013.g.

Poštovani,

Neugodno iznenađen iznosom računa za „potrošeni“ plin u prosincu 2013.g. te nakon pismene komunikacije sa „Potrošačkim forumom“ – udrugom za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana iz Osijeka, zahtijevam da mi se otpiše dio računa za plin.
U studenom 2013. brojilo mi je pokazalo potrošnju od 147 m3 plina dok je, uz malo niže temperature, potrošnja u prosincu 2013. bila 500 m3. Dakle potrošnja plina mi je u podjednakim vremenskim uvjetima točno 3,4 puta veća u 12. nego u 11. mjesecu.
Ne vjerujem da za ovu situaciju postoji neko logično pojašnjenje osim da je u distribuciju pušteno nešto što bi trebao biti plin i što ima upitnu kaloričnu vrijednost.
Isporuka tog „kvalitetnog energenta“ se nastavila i u siječnju 2014. godine jer mi je brojilo očitalo potrošnju u 10 dana kao za cijeli studeni 2013. a temperature su proljetne i potrošnja minimalna.
Imam saznanja da se o ovoj problematici pripremaju emisije u medijima te da su svi Vaši korisnici ogorčeni a nekima su se plinomjeri zamrzavali na temperaturi od -3 stupnja što je pokazatelj kvalitete onoga što distribuirate.

Očekujem Vaše očitovanje na ovaj dopis u roku propisanom Zakonu o zaštiti potrošača te ponovni pravi izračun vrijednosti potrošenog plina i samim tim izbjegnemo nepotrebne troškove eventualnog sporenja pred nadležnim institucijama.
U očekivanju raspleta platit ću dio računa za 12/2013.

S poštovanjem,

POTPIS

Preuzeto s https://www.facebook.com/pages/STOP-PLINSKOM-HARA%C4%8CU-U-SLAVONIJI/406756562792686
slavonija

Nikad veću potrošnju u kubicima nisam imao...a pratim online stanje u 3 godine!! Tko se sjeća kakve su bile temperature u prosincu 2012 godine???
Sad sam dobio račun na 150 kubika...prošle godine u isto doba 130 a smrzaavam se po kući!!

Gdje se može online pratiti potrošnja?
partwish

slavonija

https://mojracun.hep.hr/plin/default.aspx
dally

partwish

slavonija

https://mojracun.hep.hr/plin/default.aspx

Zahvaljujem.

Meni tu nešto nije jasno..a to je sama potrošnja količine plina....mogu oni pisati u šiframa i izračunima koje ni sam Bog ne razumije ali količina utrošenog plina je veća u odnosu na isti period prethodnih godina!! Ovaj puta su nam uterali...i platio sam velik račun...i prodali su nam mooda pod bubrege ..ali samo zato što sam prekinuo vodit svoje evidencije od prije par godina....ali od ovog mjeseca počet ću vodit evidenciju sa više parametara..a to je količina utrošenog plina na dnevnoj razini, prosječnu temperaturu, čak i mali dnevnik sa podacima da li smo odsutni veći dio dana ili smo unutra cjeli dan!! I to bih preporučio svima...jer da se možemo borit sa ovim demagogijama ....treba imat argumente!! Do sada sam online pratio potrošnju plina u kubicima..i ovaj mjesec sam potrošio najviše plina odkad računamo....a još nije zahladilo..stoga netko laže...ili sam ja glup/naivan!!! Jednu godinu me možete zahebat.....i drugu godinu mi možete podvalit...ali treću godinu ovako skupog plina....idemo na alternative....!!
Obračun plina po najskupljim cijenama onima koji najmanje troše...pa to može osmislit samo netko tko nema tri čiste!!!
Opet su nam prodali nekvalitetan (razrijeđen i sa puno primjesa) plin.
simo031

Opet su nam prodali nekvalitetan (razrijeđen i sa puno primjesa) plin.

Hm..ali sada dolaze hladniji dani..analogno njihovoj priči...računi i potrošnja moraju skočiti u odnosu na stanje od ovog zadnjeg izračuna!! Meni je tu cifra na računu apsolutno nebitna za utvrđivanje istine. jer uspoređujem sadašnji prošli prosinac 2013. godine sa veljačom 2012. godine i potrošnja mi je veća u prosincu 2013..od veljače 2012 što je samo po sebi totalno nelogično jer je tada bilo hladnije vrijeme!! Što više razmišljam i kombiniram..to više vidim da netko nama prodaje mooda pod bubrege!!! Ljut sam kao pas bjesni!! Jasno je meni po njihovim dopisima "Rata i mira" da sam ja u prvoj najskupljoj tarifi ali mi nije jasno tko je potrošio toliki plin u mjesecu koji statistički gledano nije bio hladan!!!?? Ako ne hakiraju svoje online stranice ...one će biti same po sebi dokaz da nešto nije u redu.....ako tri godine zaredom imam indentičnu potrošnju plina u kubicima..odakle u 4 godini nagli skok a nisam dodavao radijatorre...niti kupao ili kuhao više u odnosu na prethodni period!!! Ja polako prebacujem njihove online podatke u excel...radim lagani backup podataka..zlu netrebalo!!! :evil:

Ove godine ću progutat njihovu priču...nagodinu čim zima prestane..napravit ću izmjene termostatskih glava i naštimati malo bolje radijatore....pa sačekati drugu godinu "prodavanja mooda"....a nakon toga ozbiljno razmišljanje o alternativi ako se pokaže da je to sve Don Kihot!!!
slavonija

Ove godine ću progutat njihovu priču..

Oni na to i računaju.
slavonija

I šta sam ja napisao u mom prethodnom postu
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=01&dd=17&nav_id=801272

I komšije imaju visoke račune
silence

slavonija

Oni na to i računaju.

ničija ne gori do zore... :evil:
mariox

Ingo

ovo je posao za DORH

Slažem se. Nadam se da će netko tome stati na kraj. Po pričama koje čujem od poznanika i prijatelja svi su dobili gotovo dvostruko veće račune za prosinac u odnosu na studeni koji je i bio hladniji mjesec.

Ne lupetaj gluposti. Činjenica je da su HEPovci nešto muljali s plinom i računima, no studeni je bio osjetno topliji od prosinca.
PreacheR

mariox

Ingo

ovo je posao za DORH

Ne lupetaj gluposti. Činjenica je da su HEPovci nešto muljali s plinom i računima, no studeni je bio osjetno topliji od prosinca.

No ostaje činjenica da je veljača 2012 bila znatno hladnija od studenog i prosinca 2013...i bit će hladnija od siječnja 2014. godine...pa smo u toj veljači 2012. godine potrošili manju količinu plina u odnosu na ovaj "hladni" prosinac 2013...kada je potrošeno najviše dosad plina od našeg računanja i njihovog online računanja !! Činjenica je da nisam bio jak na matematici ali ovo je vidljiva muljaža iz aviona!!!

Tagovi