Dom zdravlja prvi u Osijeku krenuo s outsourcingom neprofitabilnih djelatnosti

Osijek

Dom zdravlja prvi u Osijeku krenuo s outsourcingom neprofitabilnih djelatnosti

Dom zdravlja je prva zdravstvena ustanova u Osijeku koja je krenula u outsourcing neprofitabilnih, odnosno nezdravstvenih usluga.

Ministarstvo zdravlja krenulo je ove godine u racionalizaciju bolničkog sustava kroz tzv. outsourcing svih nezdravstvenih usluga u zdravstvu koji bi trebao biti dovršen do kraja godine. Naime, prema procjenama Ministarstva, trošak nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva iznosi 30% bolničkih proračuna (oko 2,6 milijarde kuna godišnje), što je dvostruko više od europskog prosjeka gdje na popratne službe odlazi svega 16% bolničkih rashoda.

Prvi korak u tom pravcu osječki Dom zdravlja učinio je prošlog tjedna raspisivanjem natječaja za obavljanje usluga zubnih tehničara. Ta je djelatnost Domu zdravlja pravila minus od 400.000 kuna godišnje. Umjesto ugovora s 22 privatna laboratorija, raspisivanjem natječaja želi se sklopiti ugovor s jednim laboratorijem koji bi preuzeo i četiri zubna tehničara zaposlena u ovoj ustanovi.

U Domu zdravlja su svjesni kako je došlo vrijeme kada se moraju baviti čistim „core biznisom“, a to će značiti i ukidanje svih tehničkih službi koje će također prijeći u ruke privatnika. Njihov primjer će prije ili kasnije morati slijediti i druge zdravstvene ustanove, prije svega KBC Osijek, čiji izračuni pokazuju kako bi se privatnicima mogle prepustiti usluge pranja rublja, čišćenja bolnice i tehničke službe, dok kuhinja ne bi bila isplativa za outsourcing jer nitko ne bi mogao pripremati obroke po nižoj cijeni od bolničke.

A pacijenti, upitat će se netko? Pacijenti se mogu samo nadati kako ove promjene neće osjetiti na vlastitoj koži i kako će dobiti bolju uslugu.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto arhiv Osijek031.com

Povijesni medij
Redakcija 031

A pacijenti, upitat će se netko? Pacijenti se mogu samo nadati kako ove promjene neće osjetiti na vlastitoj koži i kako će dobiti bolju uslugu.

A ja budala mislio da su oni tu zbog pacijenata, a ne zbog zarade.

Kako se ne sjete napraviti outsourcing sabora i vlade
U Hrvatskoj treba uvesti outsourcing za političarske fotelje, i to bi nam zasigurno donijelo brojne uštede i napredak, i u moralnom i u ekonomskom aspektu.
milo_moje

Redakcija 031

čistačice nisu tu zbog pacijenata nego zbog čistoće ;)
simo031

to bi nam zasigurno donijelo brojne uštede i napredak, i u moralnom

ako ti je do morala idi u Crkvu. pa tamo "stedi i napreduj".
simo031

U Hrvatskoj treba uvesti outsourcing za političarske fotelje, i to bi nam zasigurno donijelo brojne uštede i napredak, i u moralnom i u ekonomskom aspektu.

Istina!!
koliko samo stranih rijeci koje su nepotrebne ...
The Forger

milo_moje

Redakcija 031

čistačice nisu tu zbog pacijenata nego zbog čistoće ;)

ma imaš pravo, razina čistoće u bolnicama i domovima zdravlja će se popeti vrtoglavo kad te nezdravstvene usluge pređu u ruke nekog privatnika (koji će naravno preko tamo svog rođe pobijediti na natječaju) te će jadni ljudi raditi za 1800 kuna.

Gdje su pare koje je uzeo (čitaj:maznuo) bivši ravnatelj doma zdravlja (čovjek i danas radi tamo). Što to neka pametna glavica ne OUTSOURSA (jebo ih engleski).

Re: Dom zdravlja prvi u Osijeku krenuo s outsourcingom neprofitabilnih djelatnosti

Redakcija 031

Dom zdravlja je prva zdravstvena ustanova u Osijeku koja je krenula u outsourcing neprofitabilnih, odnosno nezdravstvenih usluga.

Zar ne postoji niti jedan hrvatski termin za riječ 'outsourcing'?

Re: Dom zdravlja prvi u Osijeku krenuo s outsourcingom neprofitabilnih djelatnosti

PreacheR

Redakcija 031

ili „core biznis“ ??

btw ... sto se teme tice ... ne ciste se jednako ambulante i npr. soba referenta u opcini.

u bolnicama i zdravstvenim ustanovama cistacice moraju biti posebno obucene kako bi zadovoljile visoke kriterije cistoce i higijene ... a i kako bi sebe zastitile od ozljeda, infekcija ... itd.
Vilenjak

simo031

Kad zakaže spoznajni aparatić uvijek za sve možemo optužiti crkvu i ustaše.
Kako otrcano, ćak i kad je od tebe...
biiiig woooords ... prvi krenuli zadnji će završit ... prčija
Redakcija 031

Prvi korak u tom pravcu osječki Dom zdravlja učinio je prošlog tjedna raspisivanjem natječaja za obavljanje usluga zubnih tehničara. Ta je djelatnost Domu zdravlja pravila minus od 400.000 kuna godišnje. Umjesto ugovora s 22 privatna laboratorija, raspisivanjem natječaja želi se sklopiti ugovor s jednim laboratorijem koji bi preuzeo i četiri zubna tehničara zaposlena u ovoj ustanovi.

Znači li to da ćemo na krunice, proteze i sl. čekati godinu - dvije i sve sami plaćati bez obzira na dopunsko osiguranje?

Hmmm... na natječaju će posao sigurno opet dobiti "najbolji" (jelte moliću fino :roll: )
marac35

simo031

Istina!!

broj usklicnika ne cini neku glupost istinitijom, samo glupljom. drzave-drustva s jakim moralom, ali bez parlamentarne demokracije postoje, i zovu se Kina i Sj. Koreja. takav "outsourcing politicara", gdje ce "volju naroda" izvrsavati neke "tehnicke sluzbe", prvi je uveo SSSR.

simo031

Vilenjak

simo031

tvojih palanackih "spoznaja" krcat je ovaj board. kao uostalom i cijela Hrvatska, koja je zivuci primjer kako u praksi funkcionira sprega hajduckog morala i ekonomskog boljitka gradjana.

PreacheR

postoji, i naziva se brca-burazijada. ne znam samo odakle sad ovo silno "cudjenje" sto su neki (civilizacijski) termini sa jednog svjetskog jezika jednostavno neprevodivi na vukojebinski rvacki? zamisli samo, u zemlji koja decenijama ne poznaje produktivnost, oni bi navrat nanos uveli outsourcing. moze, ali samo kao jos jedan u nizu prijevoda zednih preko vode.

ko kad je Sovagovic na Neretvi povikao "preko vode do slobode!", pa skocio i... potonio.
Vilenjak

simo031

Vilenjak

simo031

tvojih palanackih "spoznaja" krcat je ovaj board. kao uostalom i cijela Hrvatska, koja je zivuci primjer kako u praksi funkcionira sprega hajduckog morala i ekonomskog boljitka gradjana.

Govoriš o bogu, a u njega ne vjeruješ, sudiš o ljudskim karakterima dok vlastiti ne vidiš od gliba u koji ste upali, skrećeš sa teme i izvlačiš izjave iz konteksta. Razbacuješ se skupim riječima koje ništa ne znače kad izlaze iz tvojih usta. Usta jeftinog čovjeka. Služiš se primitivnim provokacijama koje dovoljno govore o tvojim namjerama i karakteru. Ukratko, hraniš svoj povrijeđeni ego, na krivom mjestu i sa krivim ljudima. Oslobodi se svog samoljublja, jer će ti na kraju ostati samo to JA, a to ti zasigurno neće biti dovoljno.
simo031

Govoriš o bogu, a u njega ne vjeruješ

o Bogu ja na ovom portalu nikada nisam govorio. zasto bih, kada o njemu ponajbolje govorite vi koji u Boga vjerujete? a ponajvise vi koji tu svoju vjeru, da li u Boga, ili u Naciju, ili u oboje (jer to obicno dolazi u paketu), najvise isticete.

Skriveni sadržaj

simo031

Oslobodi se svog samoljublja, jer će ti na kraju ostati samo to JA, a to ti zasigurno neće biti dovoljno.

opet ti sudis po sebi, uplaseni polucovjece. imas li jos koji (samosamarajuci) vic za blazeno pucanstvo? da nije mozda i ekonomski pojam outsourcinga stigao iz civilizacije utemeljene na plemenskim, umjesto na osobnim pravima?

e moj Simovicu, sve je u toj tvojoj nerazvijenoj glavici tako tuzno i pateticno izmijesano da bi, u nekoj drugoj situaciji, zasluzivao samo zaljenje. medjutim, Osijek i Slavonija ne nalaze se u nekoj drugoj, vec u ovoj, sasvim konkretnoj, i do zla Boga katastrofalnoj situaciji. i to upravo radi takvih nedozrelih jedinki kojima outsourcing obavlja Crkva, HRT, i HDSSB. a sve to iz panicnog straha od suocavanja sa crnim ambisom koji vas gleda iz ogledala u spavacoj sobi, svake veceri kada se ugasi rvacka dalekovidnica, i kada utihnu crkvena zvona.

sto naravno ne bi nikada bio / postao (moj osobni) problem da te svoje zivotinjske strahove zadrzavate unutar zidova vlastite spavace sobe, kao sto je primjereno u civiliziranom svijetu.
Vilenjak

...

Kao i obično sagledavaš i rješavaš problem u hodu. Preskačući ga. Nemaš što reći, i pritom još ne želiš nikoga ćuti. Kad čovjek nešto jako želi, kao što ti želiš biti alfa mužjak svemira, tada i povjeruje da je to istina, no da bi uvjerio druge u to, trebati će ti malo više od pukog trkeljanja. Takvim razmišljanjem i ophođenjem uvijek ćeš biti korak do cilja, a nikada nećeš proći kroz cilj. Želim ti ugodnu utrku.
simo031

Kao i obično sagledavaš i rješavaš problem u hodu. Preskačući ga.

?

osjecas se preskocenim?
ne bih rekao.
Vilenjak

simo031

Kao i obično sagledavaš i rješavaš problem u hodu. Preskačući ga.

?
osjecas se preskocenim?
ne bih rekao.

Oni koji vide sebe, najdalje vide.
@simo031 ... uzalud ti trud.
Samoljubivac uvijek misli da je jedino on u pravu, a ovaj još i vrijeđa sve one koji mu ne povlađuju. Njegovi tekstovi najbolje govore o kakvom liku je riječ.
zaljubljena u Osijek

@simo031 ... uzalud ti trud.
Samoljubivac uvijek misli da je jedino on u pravu, a ovaj još i vrijeđa sve one koji mu ne povlađuju. Njegovi tekstovi najbolje govore o kakvom liku je riječ.

Ne mislim da je uzaludan trud, jer nije on baš takav zloćo kako nam se pokušava predstaviti. Vrijeđa ljude oko sebe kad ga se suoči sa njegovim strahovima. Kada nauči svladati svoje strahove, tada će naučiti komunicirati bez vrijeđanja i biti će sretan u svojoj koži.
...ja mislila vi o autsorsingu, a kad ono tračanje ignoriranih, demit....
..nego, postoji li i neka rvacka verzija riječi outsourcing, ne pričam ja ove stranjske jezike....
anakonda

..nego, postoji li i neka rvacka verzija riječi outsourcing, ne pričam ja ove stranjske jezike....

Nepotizam?
anakonda

...nego, postoji li i neka rvacka verzija riječi outsourcing, ne pričam ja ove stranjske jezike....

Možda bi bilo moguće prevesti kao: "Smanji trošak HZZO". :idea:
simo031

anakonda

Nepotizam?

(y) Još bolji prijevod :bravo: :bravo:
zaljubljena u Osijek

anakonda

...nego, postoji li i neka rvacka verzija riječi outsourcing, ne pričam ja ove stranjske jezike....

Nema tu smanjenja troškova. Samo smanjenje kvalitete radova.
Prije bih to preveo kao: "Uvedi rođu u posao".
simo031

zaljubljena u Osijek

anakonda

Nema tu smanjenja troškova. Samo smanjenje kvlitete radova.

Koliko znamo, privatnik obično radniku daje minimalac. Značilo bi to da će HZZO nešto učariti pa makar u pitanju bio i rođo.
Ili se varam :?
...aha, nepotizam...dakle, sve je u redu, da se ne sekiram oko toga, znači....fala, Simo - nijesam znala da si tako obrazovan
anakonda

...aha, nepotizam...dakle, sve je u redu, da se ne sekiram oko toga, znači....fala, Simo - nijesam znala da si tako obrazovan

To je samo moje viđenje kako se dobija posao u u Hrvatskoj.
zaljubljena u Osijek

simo031

zaljubljena u Osijek

anakonda

Nema tu smanjenja troškova. Samo smanjenje kvlitete radova.

Koliko znamo, privatnik obično radniku daje minimalac. Značilo bi to da će HZZO nešto učariti pa makar u pitanju bio i rođo.
Ili se varam :?

Teoretski da, ali ovo je Hrvatska. Nažalost ti ljudi će s vremenom završiti na birou, kvaliteta posla će pasti, trpjet će pacijenti koji će se zbog loših uvjeta duže i skuplje liječiti, tako da tu neće biti uštede. Osim na papiru, jer papir trpi sve. Možeš njime i guzicu obrisati, što bi i bilo mudro učiniti sa ovakvom odlukom.

Dobra konstatacija @simo. Zaboravih da se kod nas sve vrti u krug :(
simo031

zaljubljena u Osijek

anakonda

Prilozi

• ide_zima.jpg
Vilenjak

...

Tagovi