"Rješenje" za Eurodomovu biciklističku stazu: sad je vidiš, sad ne vidiš!

Osijek

"Rješenje" za Eurodomovu biciklističku stazu: sad je vidiš, sad ne vidiš!

Nakon što su utvrdili uklanjanje staze kod Eurodoma, u petak (6. rujna) predstavnici BikeMyDaya su se hitno sastali s predstavnicima Grada, dogradonačelnikom Denisom Ambrušem, pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno – stambeno gospodarstvo i promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Srećkom Kukićem te sa Sinišom Gregoranom, višim savjetnikom – specijalistom iz navedenog odjela.

Prema njihovim riječima, na dosadašnjoj lokaciji staze kod Eurodoma više neće biti, nego će ovdje biti nogostup te nadalje navode da je prethodna vlast ovu biciklističku stazu označila suprotno propisima.

Predstavnici Grada naglašavaju Generalnim urbanističkim planom propisanu obavezu izgradnje nogostupa na ovoj lokaciji, a odgovornim smatraju projektanta i onoga tko je između nekoliko predviđenih odabrao baš ovaj projekt.

Podsjećamo, izgradnja Eurodoma je počela prije nešto više od osam godina. Dakle, projekt je morao nastati i nekoliko godina ranije. Tada su se već naveliko gradile biciklističke staze u Osijeku.

Nadalje, predstavnici Grada napominju da je o ovom projektu provedena javna rasprava, ali se na nju nisu mnogi odazvali.

"Rješenje"
Kako su izjavili prethodno spomenuti navedeni, Grad će poslati prijedlog upravi Eurodoma da se kroz takozvani "požarni put" koji vodi kroz trg kod Eurodoma napravi biciklistička staza od Trpimirove do Istarske, gdje bi se dalje nastavljala se kroz Vukovarsku. Predložit će i postavljanje parkinga za bicikle. Kako bi se povećala vjerojatnost prihvaćanja prijedloga, isto su predložili i BikeMyDayu.

Pogledajte predloženu rutu staze:

"No, odluka o ovome ovisi o dobroj volji uprave Eurodoma, a i ako do ovakvog 'rješenja' dođe, smatramo da će biti manje kvalitetno nego prethodno.", poručuju iz BikeMyDaya.

Obavezni obostrani nogostupi?
"K tome, članak 73. Odluke o izmjenama i dopunama GUP-a, koja propisuje obavezu izgradnje pješačkih staza uz kolnike prometnica, koje se u pravilu grade obostrano u odnosu na kolnik, a iznimno jednostrano. Budući da je, smatramo, to upravo ovakva situacija, inzistirat ćemo na tome da se uklonjena staza vrati.
Uostalom, zar u Osijeku u gradu ne postoji velik broj lokacija gdje nogostupa nema?"
, nastavljaju.

Nadalje, prostora za postavljanje i nogostupa i biciklističke staze zapravo ima, jedini problem postoji kod "trbuha" tornja. Istočno i zapadno od te problematične točke ima dovoljno prostora, kao što se vidi na fotografijama:

Ono što cijelu priču stvara još zanimljivijom je da je na prikazima kako će projekt izgledati kad se završi, koje se mogu pronaći na službenim stranicama Eurodoma, prikazana i biciklistička staza kojom – kakve li ironije – voze biciklisti.

Tekst i foto: Ivan Podraza/BikeMyDay

Povijesni medij

Pogledajte i:
[FOTO] Kod Eurodoma se uklanja staza i pravi nogostup
BikeMyDay se zalaže za bolju biciklističku infrastrukturu
Generalni urbanistički plan Grada Osijeka i biciklistička infrastruktura - kako to izgleda na papiru?
Nedostupan povijesni medij
napravit će parking za bicikle na požarnom putu, zar to nije kršenje zakona?

policija piše kaznu odmah ako vidi parkirani auto na požarnom putu, a ovi bi da postavljaju stazu biciklističku sa parkingom, i to prema stucu, koja će biti izrazito frekventna, većinom zbog studenata.

Baš se pitam tko će biti kriv ako vatrogasci zbog ovih zamisli ne budu u mogućnosti gasiti požar.
Mamilica za kazne, jedna smjena snaga sigurnosti ispuni normu za cijeli mjesec, možda je to i cilj,...
hren

Mamilica za kazne, jedna smjena snaga sigurnosti ispuni normu za cijeli mjesec, možda je to i cilj,...

pa to mogu na svakom pješačkom prijelazu, gdje biciklista ne siđe sa bica i ne gura ga, ako hoće...
milo_moje

napravit će parking za bicikle na požarnom putu, zar to nije kršenje zakona?

policija piše kaznu odmah ako vidi parkirani auto na požarnom putu, a ovi bi da postavljaju stazu biciklističku sa parkingom, i to prema stucu, koja će biti izrazito frekventna, većinom zbog studenata.

Baš se pitam tko će biti kriv ako vatrogasci zbog ovih zamisli ne budu u mogućnosti gasiti požar.

Ne znam gdje si ti pročitao da je spomenuto postavljanje paarkinga za bicikle na požarnom putu? Vjerojatno su mislili negdje na mini trgu oko fontane u krugu Eurodoma.
Redakcija 031

Prema njihovim riječima, na dosadašnjoj lokaciji staze kod Eurodoma više neće biti, nego će ovdje biti nogostup te nadalje navode da je prethodna vlast ovu biciklističku stazu označila suprotno propisima.

Predstavnici Grada naglašavaju Generalnim urbanističkim planom propisanu obavezu izgradnje nogostupa na ovoj lokaciji, a odgovornim smatraju projektanta i onoga tko je između nekoliko predviđenih odabrao baš ovaj projekt.

a to su?
ime i prezime projektanta?
ime i prezime potpisnika?
Vilenjak

Redakcija 031

a to su?

Slažem se s tobom!

Već mi je dosadilo to kod političara da krivnju uvijek prebacuju na one ranije a nikada imena. Gospodo političari znamo da ste GOVNA i ne morate to stalno dokazivati. Jednom ste nam to pokazali i za vjeke vjekova vam vjerujemo u to.
!Klick

Vilenjak

Redakcija 031

a to su?

Slažem se s tobom!

Već mi je dosadilo to kod političara da krivnju uvijek prebacuju na one ranije a nikada imena. Gospodo političari znamo da ste GOVNA i ne morate to stalno dokazivati. Jednom ste nam to pokazali i za vjeke vjekova vam vjerujemo u to.

:worship:
nema druge nego srusiti Eurodom, pa lipo sve ispocetka, po propisima i zakonima. odgovorne pak za taj esekerski fijasko stoljeca razvlaciti po naslovnicama / kronikama (i zatvorima).

ako je pao Radnicki, moze valjda i ovo stakleno sranje.
pa cemo opet imati poznatu Rupu (jos vecu, jos bolju).
A da se okupimo tamo s transparentima i jedno sat vremena blokiramo prijelaze (one na kojima nema semafora). Šećemo se amo-tamo, sve po zakonu?

Samo me zanima treba li to prijaviti policiji?
zen031

A da se okupimo tamo s transparentima i jedno sat vremena blokiramo prijelaze (one na kojima nema semafora). Šećemo se amo-tamo, sve po zakonu?

naravno da treba, svako javno okupljanje mora imati odgovornog organizatora, i mora biti (unaprijed) prijavljeno policiji.

istina, ne znam sto bi postigli blokadom te dionice pjesacke staze, efektnije bi bilo blokirati gradske limuzine kuronja koji odlucuju o tim pitanjima, pa nek idu pjeske ili biciklom na posao. a mogu i gradskim prijevozom.
Vilenjak

zen031

naravno da treba, svako javno okupljanje mora imati odgovornog organizatora, i mora biti (unaprijed) prijavljeno policiji.

istina, ne znam sto bi postigli blokadom te dionice pjesacke staze, efektnije bi bilo blokirati gradske limuzine kuronja koji odlucuju o tim pitanjima, pa nek idu pjeske ili biciklom na posao. a mogu i gradskim prijevozom.

:bravo: (y)
Nisam mislio na blokiranje pješačke (:D:D:D:) nego kolnika. A što AKO je prelaženje pješaka preko prijelaza (bez semafora) slučajno, spontano i masovno - amo - tamo - tako da vozači automobila ne mogu prolaziti?

Na koju foru seljaci blokiraju 3x važnije prometnice?
...Zakon o javnom okupljanju, članci 5.-23......jedino da neorganizirano organiziraš prosvjednike..... 8)
zen031

Nisam mislio na blokiranje pješačke (:D:D:D:) nego kolnika. A što AKO je prelaženje pješaka preko prijelaza (bez semafora) slučajno, spontano i masovno - amo - tamo - tako da vozači automobila ne mogu prolaziti?

Na koju foru seljaci blokiraju 3x važnije prometnice?

U tom slučaju će opet oni koji imaju loše mišljenje o biciklistima (čitaj: nabrijani vozači tipa "ja imam auto a ostale ko hebe" koji koriste svaku priliku da pljuju bicikliste na ovoj i drugim stranicama) moći potvrditi svoju teoriju da su biciklisti kreteni koji ne poštuju prometna pravila i ugrožavaju ostale sudionike u prometu. A to niti jednom biciklistu ne ide u korist.

Bolja je ideja da svi koji svakodnevno koriste bicikle dođu, zavežu ih lancem i odlože na udarnom mjestu na nekih sat vremena. Pa da se vidi koliko nas je!
zen031

Bolja je ideja da svi koji svakodnevno koriste bicikle dođu, zavežu ih lancem i odlože na udarnom mjestu na nekih sat vremena. Pa da se vidi koliko nas je!

Sviđa mi se ovo razmišljnje! :evil:
RoadToNowhere

zen031

Sviđa mi se ovo razmišljnje! :evil:

Koje, moje ili @zen031? Zbunjuje me krivi citat...
RoadToNowhere

Podebljani! :)

Aha, onda moj. :)
Hvala!

Malo mi je već prekipilo od toga da vozači automobila tretiraju vozače bicikla kao građane drugog reda.
Već bi im trebalo biti dovoljno to da oni svojim autom od točke A do točke B stignu tri puta brže nego biciklisti pa bi stoga trebali biti i tolerantniji prema njima. Posebno zato što oni u svom vozilu imaju sklonište od sunca, kiše i snijega, a biciklistima koji voze kroz cijelu godinu "kako Bog pomogne".
rodaroda

Malo mi je već prekipilo od toga da vozači automobila tretiraju vozače bicikla kao građane drugog reda.
Već bi im trebalo biti dovoljno to da oni svojim autom od točke A do točke B stignu tri puta brže nego biciklisti pa bi stoga trebali biti i tolerantniji prema njima. Posebno zato što oni u svom vozilu imaju sklonište od sunca, kiše i snijega, a biciklistima koji voze kroz cijelu godinu "kako Bog pomogne".

Osijek je seoce u odnosu na gradove svijeta. dva sata hoda po duzini, sat hoda po sirini, to su smijesne relacije i za Zagrepcane, a kamoli za stanovnike Pariza, ili pak (pomisli samo) jednog New Yorka. tako da, u vecini slucajeva, nije tocno da se od tocke A do tocke B stigne brze autom nego biciklom. a kada bi postojala kvalitetna biciklisticka infrastruktura, Osijek bi tek tada pokazao svoje biciklisticke PREDNOSTI; i u odnosu na velike gradove, i u odnosu na voznju automobilom. recimo, kada bude zavrsena promenada uz Dravu, dakle i biciklisticka staza na kompletnom potezu od RF-a u Donjem gradu do Pampasa u Retfali, uistinu ce biti lakse i brze doci biciklom od bilo koje tocke A do bilo koje tocke B na pravcu koji se pruza duzinom Grada na Dravi.

...

sto se pak postivanja i nepostivanja tice, po mom osobnom iskustvu stvari ovako stoje -> vecina vozaca redovito zaustavljaju svoje automobile pred biciklistickim prijelazima i propustaju bicikliste, mada u vecini slucajeva upravo vozaci auta imaju prednost prolaza. medjutim, na cesti je situacija obrnuta; samo maleni broj vozaca zaobilazi bicikliste na propisani nacin (ja sam recimo dvaput letio preko bankine), a nervoza koju primjetis na licu vozaca kad te na raskrscu mora propustiti jer se kreces cestom s prednoscu prolaza, upravo je, hmmm, pa hajde, posluzit cu se izrazom -> neupitna. i sve je to razumljivo (i logicno).

rjesenje je kristalno jasno -> odvojiti bicikle od motornih vozila (i pjesaka), dakle izgraditi kvalitetnu prometnu infrastrukturu za bicikliste u Osijeku. rjesenje kristalno ocigledno, ali kako vidimo po ovim primjerima koje navodi udruga BikeMyDay, i dalje upitno za gradske celnike.
rodaroda

RoadToNowhere

Podebljani! :)

Aha, onda moj. :)
Hvala!

Također, dosad sam tisuću puta se susrela i kao pješak i kao biciklist da po najgorem pljusku i hladnoći, ja sam ta koja čeka da me vozač propusti, dok njemu ni ne pada na pamet stati. I ne pričam o nekom "pretrčavanju" već o pješačkim prijelazima. Neću generalizirati niti su svi vozači bezobrazni, niti su svi biciklisti odgojeni i prometno obrazovani. Evo recimo neki dan, vozim se po biciklističkoj stazi navečer a posred biciklističke mi šeće jedna ženska bleji u mobitel i fura ona svoju spikicu.. I normalno ja prođem po svojoj stazi, da bi zenska zaurlala "Ajme, Isuse Bože!", i meni tlak jednostavno skoči. Jer zaista ima puno i previše ljudi koje nije briga za nikoga osim za sebe...

Re: "Rješenje" za Eurodomovu biciklističku stazu: sad je vidiš, sad ne vidiš!

RoadToNowhere

Također, dosad sam tisuću puta se susrela i kao pješak i kao biciklist da po najgorem pljusku i hladnoći, ja sam ta koja čeka da me vozač propusti, dok njemu ni ne pada na pamet stati. I ne pričam o nekom "pretrčavanju" već o pješačkim prijelazima. Neću generalizirati niti su svi vozači bezobrazni, niti su svi biciklisti odgojeni i prometno obrazovani. Evo recimo neki dan, vozim se po biciklističkoj stazi navečer a posred biciklističke mi šeće jedna ženska bleji u mobitel i fura ona svoju spikicu.. I normalno ja prođem po svojoj stazi, da bi zenska zaurlala "Ajme, Isuse Bože!", i meni tlak jednostavno skoči. Jer zaista ima puno i previše ljudi koje nije briga za nikoga osim za sebe...

jesi joj barem spomenula rodbinu onako po finjaka :P
Haha, nisam inače nemam običaj (ako me nešto treće nije pošteno nanerviralo) spominjati rodbinu, al eto ovaj je bila ajmo reć "pristojna" pa je samo urlala nije meni spominjala rodbinu. Ali da se razumijemo ima i onih pješaka također na biciklističkoj koji meni počinju spominjati rodbinu, e tu ne ostajem dužna! :lol:
RoadToNowhere

Također, dosad sam tisuću puta se susrela i kao pješak i kao biciklist da po najgorem pljusku i hladnoći, ja sam ta koja čeka da me vozač propusti, dok njemu ni ne pada na pamet stati. I ne pričam o nekom "pretrčavanju" već o pješačkim prijelazima.

da, to je zanimljivo. vozaci staju biciklistima na biciklistickim prijelazima (mada u vecini situacija upravo vozaci imaju prednost), medjutim, kad se biciklist spusti s bicikla, da bi presao pjesacki prijelaz, vozaci ga tretiraju kao obicnog pjesaka, i onda vec rijedje staju (mada upravo pjesak u svim situacijama ima prednost).

hajde da te naucim jedan (stari) trik. kada hoces s biciklom prijeci na pjesackom, uhvati bicikl za sic i lagano ga gurni (u biti, cimni prema) naprijed, na cestu. da vidis kako ce stati i propustiti te.
Zadnji put kad sam koristila taj tvoj trik Vilenjak, naišla sam na bahatog majmuna u BMW-u,koji me skoro zgazio, bilo je oko 1 u noci, koji je napravio snažni zalet prema nazad izlazući iz auta sa stavom : "Šta si rekla ?Ponovi?". (jer sam jasno nakon što je on projurio u skretanje sa definitivno prevelikom brzinom da nije mogao vidjeti ni auto a kamoli pješaka, dotakla rodbine :).. Ugl, vjerojatno sam ja pehista pa uvijek naliječem na budale..

Re: "Rješenje" za Eurodomovu biciklističku stazu: sad je vidiš, sad ne vidiš!

Samo da spomenem da je točno prije 10 dana automobil vukovarskih tablica ulazeći u Istarsku ulicu srušio ženu sa bicikla na biciklističkom prijelazu, te je žena nepokretna čekala dolazak hitne pomoći, a policija je regulirala promet do dolaska hitne pomoći.
Što je sa ženom bilo kasnije nemam pojma.
RoadToNowhere

bilo je oko 1 u noci

i tolika koloncina automobila na cesti da nitko nije zelio stati na pjesackom, pa si morala pribjeci triku? oprosti, a gdje je to konkretno bilo? nemoj ljutis, cini mi se malo vjerojatno.

naravno da trik ne pali s pijanim budalama u 1 iza ponoci.
Sudeci prema slikama moze se pretpostaviti da na tom "trbuhu" Eurodoma ima dovoljno mjesta izmedju procelja objekta i kolovoza, te se taj dio moze vrlo jednostavno preprojektirati, i na tom dijelu popuniti sve asfaltom, dakle bez ono malo trave, i ima dovoljno mjesta i za stazu i za biciklisticku stazu.
Sigurnost biciklista, koji bi bili odmah do ceste, osigurati sigurnosnom ogradom ili stupicima..
I eventualno malo suzena staza ili malo suzena biciklisticka su bolje od izostanka jedne od njih. Ili ovako kako su mislili kroz prolaz ispod Eurodoma, ako oni to dopuste..cek cek hoce to biti javni prostor ili ostalo zemljiste?
Vilenjak

RoadToNowhere

bilo je oko 1 u noci

i tolika koloncina automobila na cesti da nitko nije zelio stati na pjesackom, pa si morala pribjeci triku? oprosti, a gdje je to konkretno bilo? nemoj ljutis, cini mi se malo vjerojatno.

Ne upravo suprotno nije bila koloncina niti išta slično, al kad vidiš nekoga iz daljine da piči ko da je sam na svijetu, i kad mu ti spomeneš rodbinu jer si krenuo preći svoji pješački prijelaz a on te skoro ubio..Plus semafori ne rade tako da ima fini put za voziti ko maniak, i bilo je to na Sjenjaku.
Za te i slične slučajeve zahvalite našim prometnim stručnjacima u nadležnim gradskim/županijskim/državnim tijelima.

Kad netko pogine, ekspresno će se postaviti znak/ležeći policajci i slično. A možda neće ni onda.
RoadToNowhere

Vilenjak

RoadToNowhere

bilo je oko 1 u noci

Ne upravo suprotno nije bila koloncina niti išta slično, al kad vidiš nekoga iz daljine da piči ko da je sam na svijetu, i kad mu ti spomeneš rodbinu jer si krenuo preći svoji pješački prijelaz a on te skoro ubio..Plus semafori ne rade tako da ima fini put za voziti ko maniak, i bilo je to na Sjenjaku.

no pa da, to sam i pretpostavljao. zato ti i rekoh da "vilenjakov trik" pali samo po danu. nocu vrijede neki sasvim drugi trikovi, jer su i pravila druga. dobro si ti jos i prosla, kakvih sve bolida ima.

Tagovi