OŠ "Vladimir Nazor" iz Čepina među prvima imenike zamijenila tabletima

Osijek

OŠ "Vladimir Nazor" iz Čepina među prvima imenike zamijenila tabletima

Počela je nova školska godina a s njom i uvođenje nekih od dugo najavljivanih modernih tehnologija u naše škole. Tako su u 200 škola u Hrvatskoj papirnate školske imenike od ove jeseni zamijenili tableti, a među tih 200 škola nalazi se i jedna iz Osječko-baranjske županije, OŠ “Vladimir Nazor” iz Čepina.

Čepinska škola tako se među prvima u Osječko-baranjskoj županiji uključila u projekt e-dnevnik koji provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a cilj mu je stare dnevnike poslati u ropotarnicu povijesti i zamijeniti ih modernim tehnologijama koje znatno olakšavaju rad. Svaka škola u sklopu ovog programa dobit će bežičnu mrežu, a svi nastavnici moraju proći obuku za rad na tabletima. Svi su uz tablet dobili i token preko kojeg se logiraju u sustav, otprilike poput internetskog bankarstva.

Prednosti rada s e-dnevnikom su višestruke. Nastavnici u tablet unose ocjene i izostanke učenika koje mogu vidjeti i roditelji. Ako se dogodi da se učenik ne pojavi na nastavi, roditelji će automatski dobiti e-mail informaciju o njegovom izostanku. Svaki nastavnik može vidjeti samo svoje ocjene, a zanimljivo je to što više nema klasičnog otvaranja imenika kod ispitivanja već će računalo samo “izvući sretnog dobitnika” koji će odgovarati.

Nastavnici su umreženi pa sve obavijesti dobivaju putem e-maila i svaki je obavezan pogledati svoju e-mail poštu svakoga dana. Pored toga, novost je i to što sustav neće dopustiti pisanje dva testa dnevno, a nema ni naknadnog upisivanja ocjena ni neovlaštenog unosa podataka. Svi se podaci pohranjuju na serverima CarNeta i sigurnost sustava je mnogo veća.

Modernizacija škola zasigurno će olakšati rad nastavnicima ali i roditeljima koji će u svakom trenutku imati pristup ocjenama i izostancima svoga djeteta. S druge strane, učenici vjerojatno neće dijeliti njihov entuzijazam i neće biti oduševljeni e-dnevnikom jer više neće moći „muljati“ roditelje. Kako bi naš narod rekao, nekima je svanulo, a nekima se smrklo pred očima...

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Foto-arhiv Osijek031.com

Povijesni medij
što vole svi izvodit gluposti...
bekie91

što vole svi izvodit gluposti...

...baš kao što neki vole izvaliti glupost....meni kao roditelju je ovo pozitivna stvar...
to što je vama pozitivna, ne znači da je svima. složimo se da se ne slažemo.
Ovo bi trebalo u sve škole uvesti...
Prije nekoliko mjeseci jedan razred Ekonomske škole je slavio godišnjicu mature. Prije proslave svi (još uvijek živi) učenici su se našli u bivšem razredu. Profesorica je došla u razred sa starim imenikom. Prozivala je učenike kao nekada na satu i svatko prozvan je ukratko ispričao nešto o svom životu nakon mature. Malo su se komentirale i ostale "stavke" iz imenika i bilo je smijeha u izobilju.
Nakon 20-30 godina, ako neki razred poželi slaviti godišnjicu završetka OŠ - hoće li razrednik ponijeti stari tablet?

PS. Jučer je na glavu pao plafon učenicima jedne hrvatske škole (a ima još takvih derutnih i u našoj županiji).
...eh, nekada su i žene prale veš na potocima, kler je spaljivao vještice, itd.....tko zna, kad moji klinci budu imali godišnjicu mature za dvadeset godina, možda će prikazivati holograme i smijati se kako su prije izgledali.....od nostalgije se ne živi...
...navijam za nove tehnologije, jednako kao što navijam i da se sve stare školske zgrade saniraju, odnosno da djeca uopće ne ulaze u takve zgrade....
...nismo više u srednjem vijeku, izađite iz tih svojih kutija.....
anakonda

...nismo više u srednjem vijeku,

Ipak mislim da bi bilo bolje da su sve naše škole podjednako opremljene umjesto da su jedne u budućnosti, a neke u srednjem vijeku.
Kažu da će uskoro roditelji biti on line sa školama, vidjeti odmah ocjenu koju je dijete dobilo i sl. Sve je to lijepo za one koji imaju krov nad glavom i sreću da su djetetu mogli kupiti laptop, tablet ili sl. Što je s onima koji nemaju ništa od toga, a u Lijepoj našoj je takovih svaki dan sve više :? :(
...sad smo već prešli u neku globalnu priču...a samo pohvalila dobru ideju.....:-/
ovo nece nist pomoci u podizanju kvalitete skolovanja nega samo da djeca budu jos vise istraumatizirana i isfrustrirana...mi smo znali da ako dobijes losu ocjenu stignes je ispraviti do informacija i nikom nista
ovo ce stvarno biti prevelik pritisak na i onako isplasenu djecu
Evo ja nisam tako davno završila školu, ali mislim da meni ovakvo poboljšanje i nije neka prednost. Iz razloga što jedna je stvar modernizirat a druga je zamjenjivat recimo imenik sa tabletom. Koja je prednost toga, par listova papira koji su i tako bili reciklirani? Ne razumijem, koji je doprinos tableta? Usput opet se ti podatci u tabletu moraju prenjeti negdje drugdje jer jednom kad tad tablet crkne trebati će backup podataka. A da ne pričam da je ovo korak prema onome da će i djeca za koju godinu raditi na tabletima i laptopima, i da ćemo vjerojatno našu sposobnost pisanja uskoro zamjeniti tipkanjem,što je meni korak unazad a ne unaprijed. Isto tako što će biti s djecom koja si neće moći priuštiti to?
Umjesto toga da se radi na kvaliteti obrazovanja koja je moram priznati ne tako dobra, oni rade na modernizaciji banalnih stvari..
RoadToNowhere

Umjesto toga da se radi na kvaliteti obrazovanja koja je moram priznati ne tako dobra, oni rade na modernizaciji banalnih stvari..

slažem se
ionako su generacije sve gluplje, sada ćemo i profesore malo zaglupiti, a sve radi tog da im se "olakša" posao. privid je da nam sva ta tehnologija pomaže. ona nas zaglupljuje, čini lijenima, udaljava jedne od drugih i smanjuje ljudskost.
više ne moraju roditelji na informacije, ne moraju djeca roditeljima pričati kako je u školi, sve je na tabletima i smartphone-ovima... nitko više s nikim očito ni neće morat pričat licem u lice.
gadi mi se kud ovaj svijet ide.
ali najlakše je nazvati stvari staromodnima. kao da je to znak nekvalitete. novo nije uvijek bolje.
bekie91

RoadToNowhere

slažem se
ionako su generacije sve gluplje, sada ćemo i profesore malo zaglupiti, a sve radi tog da im se "olakša" posao. privid je da nam sva ta tehnologija pomaže. ona nas zaglupljuje, čini lijenima, udaljava jedne od drugih i smanjuje ljudskost.
više ne moraju roditelji na informacije, ne moraju djeca roditeljima pričati kako je u školi, sve je na tabletima i smartphone-ovima... nitko više s nikim očito ni neće morat pričat licem u lice.
ali najlakše je nazvati stvari staromodnima. kao da je to znak nekvalitete. novo nije uvijek bolje.

Potpisujem. Kikač- dva svima.
bekie91

RoadToNowhere

slažem se

Mislim da dosta ljudi ne shvaćaju da je razvitak ovakve tehnologije početak kraja ljudskog svijeta. Jer baš kako je netko rekao gore, za par godina bi mogli imati i holograme. Zapravo tehnologija će se razvijati u tolikoj mjeri da za određeno vrijeme ljudi više neće biti ni potrebni u prosvjeti. Već će robot ili hologram voditi sat i učiti klince. Tako biva i sa tvornicama itd, i šta ćemo onda na kraju krajeva mi ljudi raditi?
RoadToNowhere

bekie91

RoadToNowhere

slažem se

Mislim da dosta ljudi ne shvaćaju da je razvitak ovakve tehnologije početak kraja ljudskog svijeta. Jer baš kako je netko rekao gore, za par godina bi mogli imati i holograme. Zapravo tehnologija će se razvijati u tolikoj mjeri da za određeno vrijeme ljudi više neće biti ni potrebni u prosvjeti. Već će robot ili hologram voditi sat i učiti klince. Tako biva i sa tvornicama itd, i šta ćemo onda na kraju krajeva mi ljudi raditi?

Vjerojatno ćemo pasti travu - ako i nje još bude :(
zaljubljena u Osijek

RoadToNowhere

bekie91

RoadToNowhere

slažem se

Haha pasti ćemo E-travu!
RoadToNowhere

zaljubljena u Osijek

RoadToNowhere

bekie91

RoadToNowhere

slažem se

Haha pasti ćemo E-travu!

GMO - sa genom lude krave.
pozitivno je sto ce roditelji moc vidjeti ocjene klikom kroz aplikciju

to je web aplikacija za vas neupucene, i moze se pokretati na mobitelima, tabletima, laptopima ili desktop kompjuterima

i podaci idu u centralnu bazu, pa kad laptop rikne ili tablet, nista se nigdje nece prepisiavati
maddox_rumble

to je web aplikacija za vas neupucene, i moze se pokretati na mobitelima, tabletima, laptopima ili desktop kompjuterima

i podaci idu u centralnu bazu, pa kad laptop rikne ili tablet, nista se nigdje nece prepisiavati

...no, konačno - nakon dvije stranice, našao se još netko tko vidi prednost u ovom.....utaman pomislih da stvarno nisam normalna što mi sviđa ideja modernizacije i tehnološkog razvoja školskog sustava.....ma, nu ti odma kikosha.....
maddox_rumble

A je li to znači da će ga kakav nadobudni mladi hakerčić možda moći srušiti ;) ili se ubaciti i ispravljati ocjene?? hehe
naravno da je moguce to

kao i sto su dosad mogli upast u skolu i ukrast imenik ili zapalit ih ili ispravit ocjene

no to ne znaci da je sustav los, znaci da je osoba losa
maddox_rumble

naravno da je moguce to

kao i sto su dosad mogli upast u skolu i ukrast imenik ili zapalit ih ili ispravit ocjene

no to ne znaci da je sustav los, znaci da je osoba losa

Da, al su ti imenici bili prepisani na treću stvar. Šta se događa kad haker sruši onaj drugi veliki sistem u kojem su podatci?

Usput, da izgleda da smo došli i do toga da roditelji "nemaju" vremena jednom u tjednu otići na informacije, nego ćemo to sad zamjeniti klikom. Pa da, zašto bi se bespotrebno izlazilo iz kuće više...
Nop, koliko sam ja upucen i dalje ce se morat ici na informacije i odrzavat kontakt

sto se tice ovo prvog sto si pitao - apsolutno svi podaci o tebi - kreditne kartice, stanje na racunu, zdravsteveno i sve to, je sada po serverima, i postoji backup

pa ak se nisi pitao i pravio paniku, sto se dogodi ako ti netko upadne u server banke i mazne lovu, ne vidim cemu panika oko ocjena djece
maddox_rumble

Nop, koliko sam ja upucen i dalje ce se morat ici na informacije i odrzavat kontakt

sto se tice ovo prvog sto si pitao - apsolutno svi podaci o tebi - kreditne kartice, stanje na racunu, zdravsteveno i sve to, je sada po serverima, i postoji backup

pa ak se nisi pitao i pravio paniku, sto se dogodi ako ti netko upadne u server banke i mazne lovu, ne vidim cemu panika oko ocjena djece

Za moj račun na banci je banka odgovorna, a ukoliko ja ne koristim e-banking, banka mi je dužna isplatiti štetu. Dok zaista ne vidim koristi od zamjenjivanja par listova papira jednim tabletom. Doduše stvarno ne shvaćam zašto mi se stalno obraćaš u muškom rodu?
isprike za neprimjecivanje zenskog znaka pored spola

no, kao sto je banka odgovrna, ovdje je odgovoran vec tko je odgovaran

nisu litovi zamjenjeni tabletom, vec aplikacijom - eImenik

to je prva stvar sto se krivo spominje, a aplikacija se moze pokretat s bilo cega oces - komp, laptop, tablet,mobitel

prednosti : sam se racuna prosjek, kad se treba odgovarat, prosjek izostanaka, uspjeh razreda, najjaci predmet i tako sve to, uvid rodielja bilo kad

a stose tice banaka i steta, kad ti budu nesto sjebali, onda ces vidjet kolko ide to sporo, kad je tebi banka duzna ;) vjeruj mi dozivio sam to
maddox_rumble

isprike za neprimjecivanje zenskog znaka pored spola

no, kao sto je banka odgovrna, ovdje je odgovoran vec tko je odgovaran

nisu litovi zamjenjeni tabletom, vec aplikacijom - eImenik

to je prva stvar sto se krivo spominje, a aplikacija se moze pokretat s bilo cega oces - komp, laptop, tablet,mobitel

prednosti : sam se racuna prosjek, kad se treba odgovarat, prosjek izostanaka, uspjeh razreda, najjaci predmet i tako sve to, uvid rodielja bilo kad

a stose tice banaka i steta, kad ti budu nesto sjebali, onda ces vidjet kolko ide to sporo, kad je tebi banka duzna ;) vjeruj mi dozivio sam to

S ovim što se tiće banke znam to mi je jasno kao dan.
Nego da te pitam, ti zaista smatraš da je E-imenik nešto što je trenutno najpotrebnije našem obrazovanju?
naravno da nije najpotrebnije, niti sam ja to igdje rekao

ja sam samo rekao da je dobro stvar

da ima vjerojatno 101 drugi problem u obrazovanju, ima, ali to ne znaci da ako se neka sitnica napravi koja poboljsava mozda i malkice sustav, da treba popljuvati
A sto laprdate... Profesorima ce biti lakse, kada djeca pocnu uciti sa tableta bit ce i njma lakse, ako nista drugo imat ce bolje drzanje koje se iskrivi od pretestkih torbi. Sta sad nekom smeta sto je umjesto kalsicnog imenika tablet... I sto se to uopce tice roditelja, osim sto moze vidjeti ocjene online...
Kada zaostajemo sa svijetom pljuvanje, kada smo negdje imozda i korak ispred vremena pljuvanje... Jel se rodio u ovoj drzavi netko tko bi barem vecini ugodio?
kaladont

Kada zaostajemo sa svijetom pljuvanje, kada smo negdje imozda i korak ispred vremena pljuvanje... Jel se rodio u ovoj drzavi netko tko bi barem vecini ugodio?

jebi*a @kaladont, opet nekome nisi ugodio sudeći po ovoj "rajčici" :P

ova vijest i nije neka top, jer čitamo da po Hrvatskoj cijeli razredi uče samo na tabletima, a to će kod nas još pričekati. I što ima tu loše što:
- djeca uče na tabletu (ako im nije nešto jasno, spoje se na net i istraže nejasnoće)
- roditelji dobivaju ocijene na mail
- djeca dobiju domaću zadaću na mail koji može biti povezan sa roditeljskim
- moguće je izraditi testove koji se automatski ocjene na kraju testa (poput online testova).... ITD.

Tagovi