Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Inspektori na jesen kreću u lov na neprijavljenu rakiju?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
zaljubljena u Osijek

Ukupno postova: 2366
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 31.08.2013. 15:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

E sad, može li mi netko malo bolje objasniti slijedeće:
Imam 2 stabla šljive. Ove godine dobro rodila (nekakvim sitnim šljivicama) i skupili smo 2 burenceta ploda za kom. Ako odem peći kod nekoga tko ima kotao (ili mi ga on posudi) - tko plaća paušal? Ja za tih 15-20 l rakije ili vlasnik kotla?

Kome se posjedovanje kotla prijavljuje? Plaća li vlasnik paušal i u godinama kad nema što za ispeći tj. kad voće ne urodi?

Ipak je i ovaj zakon nedorečen, čini mi se. Confused

Ukupno postova: 2875
Spol: Muško Muško
Post Postano: 31.08.2013. 17:10 
Naslov:  

Paušal plaća vlasnik kotla, a ti njemu daš za uslugu pečenja rakije ilj novac.

Vjerojatno Poreznoj upravi, ne znam, već sam napisao.

Svi naši zakoni su nedorečeni, odnosno imaju rupu, da se velike ribe provuku.

Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.08.2013. 20:11 
Naslov:  

Izgubili se ko guske u magli slati inspektore da traže rakiju koju litricu više kraj tolikog kriminala . Dakle onaj Joža-bravar se borio za radnika za seljaka mogao si kupit šljive i peći rakije koliko želiš i naravno seljak je dobro živio .

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Ukupno postova: 2875
Post Postano: 01.09.2013. 13:06 
Naslov:  Re: Inspektori na jesen kreću u lov na neprijavljenu rakiju?

lehi je napisao/la:
Izgubili se ko guske u magli slati inspektore da traže rakiju koju litricu više kraj tolikog kriminala . Dakle onaj Joža-bravar se borio za radnika za seljaka mogao si kupit šljive i peći rakije koliko želiš i naravno seljak je dobro živio .

e malo si se zajebala, i kod jože bravara se plaćalo pečenje rakije

"Još u staroj Jugoslaviji država je započela naplaćivati “višak” rakije. Nastavilo se u onoj socijslističkoj i trajalo do kraja 60-tih - kaže Ivan Zirdum koji je s ocem pekao rakiju po šumama bježeći ispred financa, žandara, porezana i milicajaca. Tada su to zvali Karađorđevićev namet, a ovaj zovu Karakosor danak u rakiji."
izvor: http://www.jutarnji.hr/sokirani-slavonci--porez-na-kazan-damo--ali-na-rakiju-nece-moci/451785/

Leteci mungos

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 02.09.2013. 23:14 
Naslov:  

zaljubljena u Osijek je napisao/la: Ja za tih 15-20 l rakije ili vlasnik kotla?
Placa vlasnik kotla.

Citat: Ipak je i ovaj zakon nedorečen, čini mi se. Confused
Jesi ga procitala?

Zakon o trosarinama

Članak 54.

(1) Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića za potrebe ovoga članka, smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu.

(2) Proizvođaču iz stavka 1. ovoga članka nije dozvoljena prodaja jakog alkoholnog pića.

(3) Jakim alkoholnim pićima se u smislu ovoga članka smatraju proizvodi obuhvaćeni tarifnom oznakom KN 2208.

(4) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića mora carinarnici nadležnoj prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje, te istovremeno dostaviti podatak o volumenu pojedinog uređaja za proizvodnju alkohola-kotla (u daljnjem tekstu: kotao) kojeg ima u vlasništvu odnosno uporabi.

(5) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića plaća trošarinu ovisno o zapremini kotla. Trošarina za svaki kotao zapremine 40 do 100 litara iznosi 100,00 kuna, a za kotao zapremine preko 100 litara iznosi 200,00 kuna.

(6) Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede jako alkoholno piće u količini većoj od one propisane u stavku 1. ovoga članka, na tu količinu obračunava i plaća trošarinu u iznosu propisanom člankom 46. stavkom 6. ovoga Zakona.

(7) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića obvezan je carinarnici nadležnoj prema prebivalištu, dostaviti godišnje izvješće s podacima o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu. Trošarinu obračunatu sukladno stavku 5. i 6. ovoga članka dužan je platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.

(Cool Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića najkasnije do 31. siječnja tekuće godine obavijesti nadležnu carinarnicu da kotao nije u uporabi i zatraži da se zapečati, u sljedećim poreznim razdobljima ne nastaje trošarinska obveza dok je kotao zapečaćen. Za godinu u kojoj nadležna carinarnica skine pečat ili utvrdi da je pečat bio skinut bez suglasnosti nadležne carinarnice, nastaje trošarinska obveza u skladu sa stavkom 5. i 6. ovoga članka.

(9) Pečaćenje i skidanje pečata s kotla obavlja nadležna carinarnica na zahtjev i trošak malog proizvođača jakog alkoholnog pića.

(10) Mali proizvođač jakog alkoholnog pića oslobađa se uvjeta propisanih u odredbama Glave IX ovoga Zakona.

(11) Ministar financija pravilnikom propisuje provedbu ovoga članka.

Ukupno postova: 6728
Post Postano: 02.09.2013. 23:18 
Naslov:  

Btw. iz onog clanka u Jutarnjem izdvajam kljucan dio, bitan za razumijevanje razloga uvodjenja ovakvog Zakona.

Zvonimir Prislinger, diplomirani ekonomist iz Podvinja, nezaposleni branitelj pokušava svoju egzistenciju osigurati voćarstvom. Ima tisuću debala šljive koja ove godine treba doći u puni rod.

- Očekujem 20-ak tona i od jednog dijela namjeravam ispeći rakiju. Dobijem oko 500 litara, a po Zakonu morat ću državi platiti 450 do 470 litara što je oko 11 tisuća kuna! Uvjeren sam da će se Zakon mijenjati i nadopunjavati - kaže Zvonko.

Dakle, on de facto ima tvornicu alkoholnih pica. Sva alkoholna pica (osim dijela piva, amislim i vina) podlijezu trosarinama na alkohol. Dakle, Badel placa trosarinu na svaku proizvedenu litru. Da sutra vi pozelite napraviti tvornicu pelina ili whiskeya, na svaku litru bi morali placati trosarinu.

Dakle, zasto smatrate da Badel (ili vi) trebate placati trosarine, a ovaj koji ispece i prodaje 5000 litara rakije ne treba?

Ukupno postova: 442
Upozorenja : 1
Post Postano: 02.09.2013. 23:29 
Naslov:  

rakija?

to smrdljivo "autohtono cudo" od vusranih sljiva kojim se dice Slavonci i Srbijanci treba (Ustavom) zabraniti.

dino_bno

Ukupno postova: 1157
Post Postano: 02.09.2013. 23:42 
Naslov:  

Vilenjak je napisao/la :
rakija?

to smrdljivo "autohtono cudo" od vusranih sljiva kojim se dice Slavonci i Srbijanci treba (Ustavom) zabraniti.

Idi trolat negdje dalje

Skoči u forum: