Blokade prometnica [Vijesti Osječke]

Osijek

Blokade prometnica [Vijesti Osječke]

Poljoprivrednici koji prosvjeduju zbog neisplate poticaja nakon jučerašnjeg sastanka bez dogovora s ministrom Tihomirom Jakovinom počeli su s blokadama prometnica. Poljoprivrednici su ogorčeni i na niske cijene poljoprivrednih proizvoda pa je tako otkupna cijena pšenice tek kunu i pet lipa a zbog cjelokupnog lošeg stanja u poljoprivredi traže i ostavku resornog ministra Jakovine. Prema podacima MUP-a blokirane su prometnice u četiri županije: Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj. U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova ističe se kako su prosvjednici današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Stoga ih upozoravaju da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s navedenim zakonima.

U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:

- radovi u Županijskoj ulici
- pripreme za Veliku Gospu u Aljmašu
- opasnost od nevremena

Osječka televizija - Vijesti, 09.08.2013.

Više informacija; Osječka televizija

Vijesti Osječke televizije možete svakodnevno pratiti na stranicama portala Osijek031.com.
Ogorčeni su na državu, pa idu po ko zna koji puta zagorčati život nama koji nemamo nikakve veze s time. Baš bi volio da radnici koji ne dobiju plaću odluče prosvjeovati tako da seljacima blokiraju opristup njivama... Baš me zanima kako bi onda reagirali!?
Ako im ne odgovara cijena pšenice, neka ju prodaju vani na burzi (Novi Sad, Buidimpešta, Kiojev i t.d.) Što ima država sa cijenom pšenice ?
Kruh su zaboravili peći, jer tvrde, da kupuju najskuplji kruh. Ja pečem doma kruh !
...možda naši seljaci jednom shvate da se od pšenice više ne živi i da je krajnje vrijeme za uvođenje novih kultura i prestanak inaćenja i natjerivanja svoje volje.......
anakonda

...možda naši seljaci jednom shvate da se od pšenice više ne živi i da je krajnje vrijeme za uvođenje novih kultura i prestanak inaćenja i natjerivanja svoje volje.......

možda neki forumaši jednom shvate da je svima jasno da je pšenica neisplativa kultura, kao uostalom i većina ratarskih kultura, ali da se ratarske kulture MORAJU uzgajati! zašto moraju? zbog njihove strateške važnosti, zato što moraš imati u državi nešto od čega ćeš praviti brašno. u suprotnom se država dovodi u nezavidan položaj da vitalnu namirnicu mora uvoziti izvana što, pak, otvara prostor za vanjskopolitičke ucjene.
Prosle godine kad je zita bilo ko sodera cijena je bila 1,40 kn.
Ove godine kad zita nema cijena je 1,05 kn.

Zakon ponude i potraznje kakav se vida samo u ovoj vukojebini! Ali mora netko ove godine i Mercator otplatiti.
Dino8090

Zakon ponude i potraznje kakav se vida samo u ovoj vukojebini! Ali mora netko ove godine i Mercator otplatiti.

odlična primjedba

vezano za blokadu prometnica - samo me zanima zašto seljaci sada ne blokiraju granične prelaze kad je sezona turista, znaju da bi ih milanović razbucao kao svinja masnu vreću, jbt ne smiješ više ni zviždati vlasti, odmah ćorka
milo_moje

jbt ne smiješ više ni zviždati vlasti, odmah ćorka

Ispravak netočnog navoda- nije zviždao već "hukao" :D
DAVNE 1962 GODINE SAZNAO SAM U POLJOPRIVRENOJ ŠKOLI NA ANKIN DVORU DA JE PO ONDAŠNJKOJ TEHNOLOGIJI ZA SVE RADOVE OKO PŠENICE POTREBNO UKUPNO 45 SATI LJUDSKOG RADA. TO JE ONDA ZA MENE BILO FNTASTIČNO OTKRIĆE. ZAMISLITE KOLIKO JE TEHNOLOGIJA NAPRTEDOVALA DO DANAS. KOMENTAR OVOME NIJE POTREBAN !
davne 63. seljak je za 10 jutara pšenice išao kupiti novi IMT, danas sa 100ha i znatno večim prinosima jedva skrpa kraj s krajem. Komentar ovome nije potreban!
dr.jubar

anakonda

možda neki forumaši jednom shvate da je svima jasno da je pšenica neisplativa kultura, kao uostalom i većina ratarskih kultura, ali da se ratarske kulture MORAJU uzgajati! zašto moraju? zbog njihove strateške važnosti, zato što moraš imati u državi nešto od čega ćeš praviti brašno. u suprotnom se država dovodi u nezavidan položaj da vitalnu namirnicu mora uvoziti izvana što, pak, otvara prostor za vanjskopolitičke ucjene.

...možda i shvate forumaši, za razliku od seljaka......a možda i ne, pa će i dalje peglati o tome da je bolje prijeći na nove kulture, ako žele preživjeti, a ne prosvjedovati....danas nije lako biti seljak i besmislene su mi usporedbe s nekim 60-tim i 70-tim godinama kada smo prehranjivali cijelu Jugu....danas to NIJE tako, nego je puno puno lakše reći "ajmo uzgajati pšenicu i samo pšenicu, malo ćemo ucjenjivati ministre, zablokirati poneku prometnicu, jer ionako živimo i radimo SAMO zbog poticaja"....malo se previše odužila ta priča, koja je počela davno, davno - još dok je pšenica nestajala iz silosa.....
anakonda

dr.jubar

anakonda

...možda i shvate forumaši, za razliku od seljaka......a možda i ne, pa će i dalje peglati o tome da je bolje prijeći na nove kulture, ako žele preživjeti, a ne prosvjedovati....danas nije lako biti seljak i besmislene su mi usporedbe s nekim 60-tim i 70-tim godinama kada smo prehranjivali cijelu Jugu....danas to NIJE tako, nego je puno puno lakše reći "ajmo uzgajati pšenicu i samo pšenicu, malo ćemo ucjenjivati ministre, zablokirati poneku prometnicu, jer ionako živimo i radimo SAMO zbog poticaja"....malo se previše odužila ta priča, koja je počela davno, davno - još dok je pšenica nestajala iz silosa.....

a možda i ti shvatiš... dum spiro, spero, govoraše latini
dr.jubar

Zašto bi se seljaci trebali brinuti o kulturama koje su od strateške važnosti državi? Ako je pšenica državi toliko važna - valjda bi ponudila dobru cijenu za otkup iste.
Tako da ti ovo oko "strateške važnosti" nije nikakav argument; pa ne radi seljak za državu već za sebe.
A meni je već pun kurac plaćanja njihove gluposti.
Sramno i jadno da seljak u tako maloj i bogatoj zemlji ne može normalno živjeti. Naši politički gospodarstvenici očito nisu sposobni raditi svoje zadaće. Istina je da je seljak u onom mračnom komunizmu dobro živio sramno je sve što se događa radnim ljudima u današnje vrijeme.
dr.jubar

u suprotnom se država dovodi u nezavidan položaj da vitalnu namirnicu mora uvoziti izvana što, pak, otvara prostor za vanjskopolitičke ucjene.

Ova tvoja opaska bi imala smisla prije 50 godina ... danas te ucjene i nezavidan polozaj obave banke, naftni lobiji ... itd.
PEGY

davne 63. seljak je za 10 jutara pšenice išao kupiti novi IMT, danas sa 100ha i znatno večim prinosima jedva skrpa kraj s krajem. Komentar ovome nije potreban!

Ne, danas ide kupovati John Deer, IMT je prejadan i preslab, jer su naučili da im država daje. Dok su kupovatli IMT, nitko im nije davao poticaje, i sasvim solidno su živjeli.
borisk1

PEGY

Ne, danas ide kupovati John Deer, IMT je prejadan i preslab, jer su naučili da im država daje. Dok su kupovatli IMT, nitko im nije davao poticaje, i sasvim solidno su živjeli.

Moj potpis.
John Deera ne kupuje svaki seljak, nego onaj kome je potreban. Sve ostalo je zavist ljudi. Nije kupio J.D. da mu stoji u boravku, već da u što kraćem roku uzore,podrlja i posije kulture.

Žitarice(prvenstveno pšenica i kukuruz) su u svakoj iole normalnoj zemlji su strateške namirnice. Sjetite se malo rata, u redovima ste čekali KRUH, a ne ananas i banane.
milo_moje

John Deera ne kupuje svaki seljak, nego onaj kome je potreban.

Nažalost, tako bi trebalo biti, no u praksi je ipak nešto drugačije.
borisk1

PEGY

imt ne može odradit 100ha u roku
ja sam govorila o cijeni inputa koji su prije bili niži, dok je cijena pšenice ostala "tu negdje" već desetljećima, naravno zaradu nije pokupio proizvođač
milo_moje

John Deera ne kupuje svaki seljak, nego onaj kome je potreban. Sve ostalo je zavist ljudi. Nije kupio J.D. da mu stoji u boravku, već da u što kraćem roku uzore,podrlja i posije kulture.

Žitarice(prvenstveno pšenica i kukuruz) su u svakoj iole normalnoj zemlji su strateške namirnice. Sjetite se malo rata, u redovima ste čekali KRUH, a ne ananas i banane.

JD ne kupuje onaj koji ore 10 hektara. Naime u proslosti su postojale seljacke zadruge koje su izmedju ostalog sluzile da seljaci djele iste resurse tako da ne mora svaki seljak koji ima 10 hektara imati traktor od 100k€
kaladont

JD ne kupuje onaj koji ore 10 hektara. Naime u proslosti su postojale seljacke zadruge koje su izmedju ostalog sluzile da seljaci djele iste resurse tako da ne mora svaki seljak koji ima 10 hektara imati traktor od 100k€

Tako je. J.D. ne treba svatko imati, nego samo oni koji doista imaju potrebu za njim. No problem je, što su mnogi neodgovorno pokupovali skupe strojeve, a da nisu imali stvarnu potrebu za njima. Sada kad se stanje u poljoprivredi još dodatno pogoršalo zbog dugogodišnje krive agrarne politike, mora se tragati za nekim novim rješenjima. Jedno od njih je i udruživanje u interesne skupine, radi postizanja što manje cijene proizvodnje. To u pravilu znači da se moramo vratiti na ono što smo imali i bilo je dobro, a razni zlonamjerni pojedinci u vladi RH su to upropastili radi osobnih interesa, i sad u najboljem slučaju gule krumpir kao pokoru za svoj grijeh. Jadno.

Re: Blokade prometnica [Vijesti Osječke]

Seljak svoje neda, a vaš gradane sitnog zuba nek Todoric i ekipa obrste, kad nebudete za vodu imali, mozda onda shvatite kakve ste guske bili.
bazooka_joe

dr.jubar

Zašto bi se seljaci trebali brinuti o kulturama koje su od strateške važnosti državi? Ako je pšenica državi toliko važna - valjda bi ponudila dobru cijenu za otkup iste.
Tako da ti ovo oko "strateške važnosti" nije nikakav argument; pa ne radi seljak za državu već za sebe.
A meni je već pun kurac plaćanja njihove gluposti.

1. jel ti to mene zajebavaš ili stvarno vjeruješ da su državne vlasti Republike Hrvatske (raspala se, dabogda, što prije) toliko razborite da prepoznaju strateški resurs?!
pa ovi idioti (kao ni oni koji su bili na vlasti unazad 25 godina) ne bi prepoznali strateški resurs da im ispred nosa visi.
daj razmisli prije negoli napišeš idiotariju.

2. ne trebaš ti plaćati njihovu glupost, nego državni proračun mora podmiriti svoje obveze koje ima prema poljoprivrednim proizvođačima. to, naravno, država pokušava izbjeći zato što je proračun suh ko sahara pa se štedi na poljoprivrednicima, studentima itd.

3. netko je napisao da trebaju prijeći sa ratarskih na povrtlarske kulture. logike ima, ali logika ne funkcionira u Republici Hrvatskoj. naime, da pratite poljoprivredu (kao što ne pratite) primjetili biste da su i povrtlari i voćari u govnima zato što ne mogu plasirati proizvode na tržište. razlog: uvozna politika koja potiče uvoz istih onih kultura čiji uzgoj država financira. toliko o sposobnosti strateškog planiranja državne vlasti.
meni vec ide pomalo na K ova prica sa John Deerovima, postalo je to nesto sto apsolutno svako vrti kao pokvarenu plocu i to u 99% slucajeva napamet, zivim i radim pored prometnice gdje igrom slucaja prolazi veci broj traktora, pa i bacim oko svako malo (zbog buke koju proizvode), od 30tak traktora 29 je apsolutni krs, a mozda jedan bude noviji/bolji...
gdje vi vidjate te silne "luksuzne" traktore i seljake kojima oni nisu potrebni ja neznam...

i btw volio bih da svaki od njih ima novi/bolji traktor (ne nuzno traktor, primjer...) , jer znam kako je tesko odrzavati zastarjelu opremu i fizicki a i financijski, vremenski...
razumijem ja zbog cega ljudi imaju suvisne kolicine jala i zavisti ali...
tranquilize

meni vec ide pomalo na K ova prica sa John Deerovima, postalo je to nesto sto apsolutno svako vrti kao pokvarenu plocu i to u 99% slucajeva napamet, zivim i radim pored prometnice gdje igrom slucaja prolazi veci broj traktora, pa i bacim oko svako malo (zbog buke koju proizvode), od 30tak traktora 29 je apsolutni krs, a mozda jedan bude noviji/bolji...
gdje vi vidjate te silne "luksuzne" traktore i seljake kojima oni nisu potrebni ja neznam...

i btw volio bih da svaki od njih ima novi/bolji traktor (ne nuzno traktor, primjer...) , jer znam kako je tesko odrzavati zastarjelu opremu i fizicki a i financijski, vremenski...

Sve što si naveo štima, ali kakvi su traktori na prosvjedima?
dr.jubar

1. jel ti to mene zajebavaš ili stvarno vjeruješ da su državne vlasti Republike Hrvatske (raspala se, dabogda, što prije) toliko razborite da prepoznaju strateški resurs?!
pa ovi idioti (kao ni oni koji su bili na vlasti unazad 25 godina) ne bi prepoznali strateški resurs da im ispred nosa visi.

2. ne trebaš ti plaćati njihovu glupost, nego državni proračun mora podmiriti svoje obveze koje ima prema poljoprivrednim proizvođačima. to, naravno, država pokušava izbjeći zato što je proračun suh ko sahara pa se štedi na poljoprivrednicima, studentima itd.

1. Kako već rekoh - zašto bi mene, kao proizvođača nečega trebalo biti briga oko stanja rezervi strateških resursa države? Zapravo bih trebao biti sretan kad postoji potražnja za strateškim resursima, a kad već ne postoji unutar ove države, onda postoji drugdje.

2. Ja punim državni proračun, ergo...
bazooka_joe

dr.jubar

1. Kako već rekoh - zašto bi mene, kao proizvođača nečega trebalo biti briga oko stanja rezervi strateških resursa države? Zapravo bih trebao biti sretan kad postoji potražnja za strateškim resursima, a kad već ne postoji unutar ove države, onda postoji drugdje.

2. Ja punim državni proračun, ergo...

opet jeftini sofizmi.

ad 1. nekoga je briga za strateške interese države zato što ima nekakvu političku svijest. nekoga je nebriga za sve osim za sebe zato jer je sebičnjak. svođenje rasprave o uzgoju ratarskih kultura na mogućnost tržišnog plasmana i ostvarivanja većeg profita je banalizacija teme. uostalom, poljoprivredni proizvođači prosvjeduju zato što im nisu isplaćeni poticaji.

ad 2. ja punim državni proračun, ergo ja plaćam korisnicima proračuna nije ni jeftini sofizam, a kamoli da bi bilo valjan zaključak. prema toj tvojoj uvrnutoj logici ispada da ja isplaćujem plaću radnicima tvornice duhana udbina i kandita zato što svoje pare trošim na njihov duhan i čokoladu.
a to naprosto nije točno. naime, ako nisi znao, sredstva koja se na različite načine (pa i od tvog poreza) uprihoduju u proračun dodjeljuju se korisnicima proračuna posredstvom političkog procesa u kojemu se iskazuje volja za plaćanje nečega ovome ili onome. nemaš ti tu nikakvog neposrednog upliva, a ponajmanje tolikog da možeš tvrditi da ti nekome, moš mislit, plaćaš.
simo031

misliš vani na cesti ili na TVu što ti prikažu? iziđi pa vidi, malo popričaj s ljudima, možeš im i hladne vode odnijeti, neće te ugrist i nemoraš se bojat ljudi koji imaju m.. dić glas i borit se za sebe
Nije uredu da blokiraju građane da ne mogu na posao. Nek odu pred sabor i blokiraju njih dok su u sabornici. Kao Bosanci kad su blokirali parlament.
BARTLEBY

Nije uredu da blokiraju građane da ne mogu na posao. Nek odu pred sabor i blokiraju njih dok su u sabornici. Kao Bosanci kad su blokirali parlament.

u vezi toga se u vrijeme nakon prvih blokada prometnica u Zarezu br. 279 očitovao Drago Lovrić, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Ivanovca i rekao:
»Z: Ovaj prosvjed je bio radikalan, a dosada nije bilo tako, bar što se tiče seljačkih prosvjeda. Sada ste pokrenuli radikalnu akciju širokih razmjera i skrenuli na svoje probleme oči javnosti. Zbog čega je u ovom trenutku takva radikalna akcija bila primjerena?

Drago Lovrić: Gledajte, 15 godina je bilo po narodnoj poslovici “Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba”.
Problem poljoprivrede je prvenstveno problem Slavonije. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo biti u Slavoniji, u Osijeku ili Vinkovcima ili Đakovu. Posljednje dvije godine Vlada je potpisivala s nama sporazume, obećavala brda i doline da na kraju ništa ne bi ispoštivala. Novine su nas prozivale da imamo “bijesnu” mehanizaciju, a sad se na ovim prosvjedima pokazalo da imamo traktore stare 30-40 godina s kojima ne možemo ići u Zagreb, tako da smo odlučili da ne idemo u Zagreb, nego da radikalno reagiramo u Slavoniji.
Nažalost, radikalnom akcijom smo mnoge sugrađane spriječili u cestovnoj komunikaciji, ali mi drugog rješenja više nismo imali. Obećanja i laži je posljednjih godina u Zagrebu bilo previše.«

cijeli intervju možete pročitati na http://www.zarez.hr/repository/issue/pdf/342/279.pdf

a analizu toga što su i koliko bosanci postigli blokadom parlamenta napisao je Dinko Kreho u hrvatskom izdanju LMD-a za srpanj 2013. članak je dostupan online na http://lemondediplomatique.hr/nakon-zatisja-sarajevskih-prosvjeda/?preview=true
dr.jubar

BARTLEBY

u vezi toga se u vrijeme nakon prvih blokada prometnica u Zarezu br. 279 očitovao Drago Lovrić, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Ivanovca i rekao:
»Z: Ovaj prosvjed je bio radikalan, a dosada nije bilo tako, bar što se tiče seljačkih prosvjeda. Sada ste pokrenuli radikalnu akciju širokih razmjera i skrenuli na svoje probleme oči javnosti. Zbog čega je u ovom trenutku takva radikalna akcija bila primjerena?

Drago Lovrić: Gledajte, 15 godina je bilo po narodnoj poslovici “Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba”.
Problem poljoprivrede je prvenstveno problem Slavonije. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo biti u Slavoniji, u Osijeku ili Vinkovcima ili Đakovu. Posljednje dvije godine Vlada je potpisivala s nama sporazume, obećavala brda i doline da na kraju ništa ne bi ispoštivala. Novine su nas prozivale da imamo “bijesnu” mehanizaciju, a sad se na ovim prosvjedima pokazalo da imamo traktore stare 30-40 godina s kojima ne možemo ići u Zagreb, tako da smo odlučili da ne idemo u Zagreb, nego da radikalno reagiramo u Slavoniji.
Nažalost, radikalnom akcijom smo mnoge sugrađane spriječili u cestovnoj komunikaciji, ali mi drugog rješenja više nismo imali. Obećanja i laži je posljednjih godina u Zagrebu bilo previše.«

cijeli intervju možete pročitati na http://www.zarez.hr/repository/issue/pdf/342/279.pdf

a analizu toga što su i koliko bosanci postigli blokadom parlamenta napisao je Dinko Kreho u hrvatskom izdanju LMD-a za srpanj 2013. članak je dostupan online na http://lemondediplomatique.hr/nakon-zatisja-sarajevskih-prosvjeda/?preview=true

Da, ministarstvo bi trebalo biti u Slavoniji. Vjerovatno nije zbog toga što bi ih lakše blokirali. Što se tiče onemogućavanja građana u cestovnoj komunikaciji... Moj šef npr nema razumjevanja kada kasnim ili ne dođem na posao. Ostanem bez dnevnice. Koje rješenje Vi meni nudite? Da si zoljama ljudi krče puteve do posla sa izgovorom "drugog rješenja na žalost nismo imali?" Ljudi rade za crkavicu, plaćaju kredite, školuju djecu... Svima je sve jasno, ali građani, radnici trpe, a ne političari. Kad mi Vi već stavljate članke da pročitam, eto i ja ću staviti jedan http://www.24sata.hr/zanimljivosti/nijemac-traktorom-dosao-do-hrvatske-i-putuje-duz-obale-327558 Ako on može... Znači, samo je volja bitna. Kad se boriš za pravedan cilj, ne smije postojati prepreka. `91 je to pokazala :drive:
dr.jubar

opet jeftini sofizmi.

Zar postoje i skupi sofizmi? :)
Nije mi namjera zbuniti te ili trolati namjernom pogreškom u logici, jer ne nalazim grešku u svojim tvrdnjama (dok mi ne uspiješ dokazati suprotno). Obrazloženje slijedi...

dr.jubar

ad 1. nekoga je briga za strateške interese države zato što ima nekakvu političku svijest.

Opet ti o strateškim interesima države u raspravi o proizvođačima. Pravne i fizičke osobe pune proračun iz kojega se plaćaju osobe koje bi trebale razmišljati o ovome. Zbog toga imamo svake 4 godine izbore, da se izjasnimo koga smatramo boljim strategom i izvršiteljem strategije.
Kod nas, nažalost, prolaze samo jeftine demagogije; vjerojatnost da za dva-tri posta postanem srbin se povećava. :D

dr.jubar

nekoga je nebriga za sve osim za sebe zato jer je sebičnjak.

Kad smo već kod sofizama... :)

dr.jubar

svođenje rasprave o uzgoju ratarskih kultura na mogućnost tržišnog plasmana i ostvarivanja većeg profita je banalizacija teme. uostalom, poljoprivredni proizvođači prosvjeduju zato što im nisu isplaćeni poticaji.

Dakle, glavni motiv proizvođača - profit - nije bitan, bitni su poticaji države? Zar se ne radi ovdje upravo o profitu?

dr.jubar

ad 2. ja punim državni proračun, ergo ja plaćam korisnicima proračuna nije ni jeftini sofizam, a kamoli da bi bilo valjan zaključak. prema toj tvojoj uvrnutoj logici ispada da ja isplaćujem plaću radnicima tvornice duhana udbina i kandita zato što svoje pare trošim na njihov duhan i čokoladu.

Moja uvrnuta logika (banalni algoritam u pseudokodu):

10 Ja (radnik kod proizvođača) kupim proizvod.
20 Državi oporezuje transakciju i puni proračun.
30 Proizvođač dobije svoj dio novca i koristi ga za isplatu troškova proizvodnje (plaće, komunalije, transport...). Pojedine međukorake opet oporezuje država.
GOTO 10

Tako to nekako ide mojom uvrnutom logikom.

dr.jubar

a to naprosto nije točno. naime, ako nisi znao, sredstva koja se na različite načine (pa i od tvog poreza) uprihoduju u proračun dodjeljuju se korisnicima proračuna posredstvom političkog procesa u kojemu se iskazuje volja za plaćanje nečega ovome ili onome. nemaš ti tu nikakvog neposrednog upliva, a ponajmanje tolikog da možeš tvrditi da ti nekome, moš mislit, plaćaš.

Svatko od nas ima direktnog upliva u "političke procese" raspodjele sredstava. Barem svake 4 godine.
I, da, upravo sam bacio pogled na svoju isplatnu listu pa ću i dalje ostati pri tvrdnji da (između ostalih) ja plaćam korisnike proračuna. ;)
ok svi plaćamo u taj proračun, al nije mi jasno šta ste se toliko digli na noge čim je netko krenuo u borbu za svoje dostojanstvo?
Ne bore se oni za nase bolje sutra, nego svoje. Opravdavam njihovi borbu, ali ne i nacin. Koliko god se ja ne slagao za poticajnom politikom ako je ministarstvo nesto potpisalo onda to treba ispostovati. Samo smijesno je sto se to dogadja iz godine u godinu... Ako svake godine ministarstvo potpise nesto sto ne ispostuje u potpunosti nije li blesavo nastaviti sa istim poslom?

To zapravo nije poticaj, vec sufinanciranje. Ne mozes nekog poticati 10 godina.

Gledao sam jednom govor neke zenske iz Agrokora koja kaze da su silosi puni i da se psenica prodaje po visokoj cijeni. Sto se tu dogadja, veliki igraci otkuplju psenicu za sitnu lovu i naravno kalkuliraju kada ce je prodati, odnosno kad procjene da je cijena dovoljno visoka. Bilo bi pametnija seljacima da se pokusaju udruziti i odjebati prekupce, no tu prica staje kod manje vise svake kulture....plasman...
PEGY

ok svi plaćamo u taj proračun, al nije mi jasno šta ste se toliko digli na noge čim je netko krenuo u borbu za svoje dostojanstvo?

nije problem u borbi za dostojanstvo, nego u nacinu borbe.

btw. problem nije nov, postoji vec 20 godina ... umjesto da koriste zimske mjesece smisljajuci kako rijesiti te probleme ... oni uporno iz godine u godinu upadaju u iste i onda ih rjesavaju blokadama prometnica.

Re: Blokade prometnica [Vijesti Osječke]

BARTLEBY

...Kad mi Vi već stavljate članke da pročitam, eto i ja ću staviti jedan http://www.24sata.hr/zanimljivosti/nijemac-traktorom-dosao-do-hrvatske-i-putuje-duz-obale-327558 Ako on može... Znači, samo je volja bitna...

Kaže ovaj Nijemac, vozi traktor 25 km/h, policija se slika sa njime, a što zakon kaže o brzini kojom se kreće

"Člankom 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 - Odluka UsRH i 74/11) propisano je da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h. Za sudionika u prometu koji počini prekršaj iz navedenog članka propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna

Sukladno članku 51. navedenog Zakona, vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu, a kada je brzina kretanja manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim ako koristi žuto rotacijsko svjetlo. Ako vozač ne postupi u skladu s citiranom odredbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna.

Brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 40 km/h
." izvor:http://www.mup.hr/1158.aspx
bazooka_joe

dr.jubar

opet jeftini sofizmi.

Zar postoje i skupi sofizmi? :)
Nije mi namjera zbuniti te ili trolati namjernom pogreškom u logici, jer ne nalazim grešku u svojim tvrdnjama (dok mi ne uspiješ dokazati suprotno). Obrazloženje slijedi...

dr.jubar

ad 1. nekoga je briga za strateške interese države zato što ima nekakvu političku svijest.

Opet ti o strateškim interesima države u raspravi o proizvođačima. Pravne i fizičke osobe pune proračun iz kojega se plaćaju osobe koje bi trebale razmišljati o ovome. Zbog toga imamo svake 4 godine izbore, da se izjasnimo koga smatramo boljim strategom i izvršiteljem strategije.
Kod nas, nažalost, prolaze samo jeftine demagogije; vjerojatnost da za dva-tri posta postanem srbin se povećava. :D

dr.jubar

nekoga je nebriga za sve osim za sebe zato jer je sebičnjak.

Kad smo već kod sofizama... :)

dr.jubar

svođenje rasprave o uzgoju ratarskih kultura na mogućnost tržišnog plasmana i ostvarivanja većeg profita je banalizacija teme. uostalom, poljoprivredni proizvođači prosvjeduju zato što im nisu isplaćeni poticaji.

Dakle, glavni motiv proizvođača - profit - nije bitan, bitni su poticaji države? Zar se ne radi ovdje upravo o profitu?

dr.jubar

Moja uvrnuta logika (banalni algoritam u pseudokodu):

10 Ja (radnik kod proizvođača) kupim proizvod.
20 Državi oporezuje transakciju i puni proračun.
30 Proizvođač dobije svoj dio novca i koristi ga za isplatu troškova proizvodnje (plaće, komunalije, transport...). Pojedine međukorake opet oporezuje država.
GOTO 10

Tako to nekako ide mojom uvrnutom logikom.

dr.jubar

Svatko od nas ima direktnog upliva u "političke procese" raspodjele sredstava. Barem svake 4 godine.
I, da, upravo sam bacio pogled na svoju isplatnu listu pa ću i dalje ostati pri tvrdnji da (između ostalih) ja plaćam korisnike proračuna. ;)

prvo, krajnje je nekorektno cjepkati nečiji komentar pa obarati tvrdnje izvačeći ih iz konteksta.

drugo, označavati glasanje na parlamentarnim izborima direktnim uplivom u političke procese je nepismeno. FYI, demokratski sustav u RH je predstavnički, iliti posredni, iliti INDIREKTAN. direktan upliv ima onaj tko sastavlja proračun.
BARTLEBY

dr.jubar

BARTLEBY

Da, ministarstvo bi trebalo biti u Slavoniji. Vjerovatno nije zbog toga što bi ih lakše blokirali. Što se tiče onemogućavanja građana u cestovnoj komunikaciji... Moj šef npr nema razumjevanja kada kasnim ili ne dođem na posao. Ostanem bez dnevnice. Koje rješenje Vi meni nudite? Da si zoljama ljudi krče puteve do posla sa izgovorom "drugog rješenja na žalost nismo imali?" Ljudi rade za crkavicu, plaćaju kredite, školuju djecu... Svima je sve jasno, ali građani, radnici trpe, a ne političari. Kad mi Vi već stavljate članke da pročitam, eto i ja ću staviti jedan http://www.24sata.hr/zanimljivosti/nijemac-traktorom-dosao-do-hrvatske-i-putuje-duz-obale-327558 Ako on može... Znači, samo je volja bitna. Kad se boriš za pravedan cilj, ne smije postojati prepreka. `91 je to pokazala :drive:

poljoprivrednici nisu napravili totalnu blokadu, nego su blokirali samo neke prometnice i zaobići ih je vrlo lako. nazoveš hak, pitaš gdje je blokirano, sjedneš u auto 6 minuta ranije i dođeš na posao. vrlo je jednostavno.

no, meni je ipak nešto puno zanimljivije. naime, čim netko krene u malo žešće prosvjede, bili to studenti, poljoprivrednici ili netko reći, svi se odmah dignu na zadnje noge i počnu kukati o tome kako će im ti prosvjedi naštetiti. e, mene zanima kako vas ljudi nije sram?
tebe kinji poslodavac, njega kinji država. pa, obojicu vas netko kinji! kako ti umjesto »joj, kako ću ja na posao?« ne padne na pamet banalna ideja »e, a što ja ne bi s kolegama na poslu dogovorio da napravimo akciju podrške tim poljoprivrednicima koji se bore za pravednu stvar!« ne košta ništa puno: odeš u papirnicu i kupiš hamer papir, dva crna i jedan crveni marker. sve skupa, 25-30 kuna. našvrljate na hamer poruku podrške i stavite ispred svoje firme. uslikate se mobitelom i stavite fotku na net. jebote, u roku od pola sata ćete bit narodni heroji, a ovako ste samo obični malograđani od kojih i konj ima širi vidokrug.
A molim te mi samo objasni kako da ja podrzavm njihov prosvjed kad sam ja apsolutno protiv poticaja, barem po sadasnjem modelu. Podrzavam njihove prosvjede, samo zbog toga sto imaju pravo na obecano. Daleko od toga da mislim da im je vlada to trebala i obecati. Do sada sam bio na svim prosvjednim skupovima pa cak i na onima gdje se odazvalo 100-200 ljudi pa do onih zadnjih. Ja da mogu prvi bi ukinio te poticaje po sadasnjem modelu. Jedino mogu ici prosvjedovati protiv poticaja, nista vise.
dr.jubar

prvo, krajnje je nekorektno cjepkati nečiji komentar pa obarati tvrdnje izvačeći ih iz konteksta.

drugo, označavati glasanje na parlamentarnim izborima direktnim uplivom u političke procese je nepismeno. FYI, demokratski sustav u RH je predstavnički, iliti posredni, iliti INDIREKTAN. direktan upliv ima onaj tko sastavlja proračun.

Hm, u 15 godina dobio sam prvi prigovor na cjepkanje citiranog posta... Obicno znam isjeci komade posta koji nemaju veze s raspravom, ali tvoj sam post ostavio citav, dakle nema izvlacenja iz konteksta, samo odgovora na pojedine dijelove kako bih odrzao tijek (sto je inace praksa u elektronickoj komunikaciji).

U pravu si glede predstavnickog sustava, no ne treba smetnuti s uma cinjenicu da su i dalje su biraci ti koji odlucuju TKO ce sastavljati proracun.
dr.jubar

poljoprivrednici nisu napravili totalnu blokadu, nego su blokirali samo neke prometnice i zaobići ih je vrlo lako. nazoveš hak, pitaš gdje je blokirano, sjedneš u auto 6 minuta ranije i dođeš na posao. vrlo je jednostavno.

no, meni je ipak nešto puno zanimljivije. naime, čim netko krene u malo žešće prosvjede, bili to studenti, poljoprivrednici ili netko reći, svi se odmah dignu na zadnje noge i počnu kukati o tome kako će im ti prosvjedi naštetiti. e, mene zanima kako vas ljudi nije sram?
tebe kinji poslodavac, njega kinji država. pa, obojicu vas netko kinji! kako ti umjesto »joj, kako ću ja na posao?« ne padne na pamet banalna ideja »e, a što ja ne bi s kolegama na poslu dogovorio da napravimo akciju podrške tim poljoprivrednicima koji se bore za pravednu stvar!« ne košta ništa puno: odeš u papirnicu i kupiš hamer papir, dva crna i jedan crveni marker. sve skupa, 25-30 kuna. našvrljate na hamer poruku podrške i stavite ispred svoje firme. uslikate se mobitelom i stavite fotku na net. jebote, u roku od pola sata ćete bit narodni heroji, a ovako ste samo obični malograđani od kojih i konj ima širi vidokrug.

Podržavam ja prosvjednike protiv nepravde ovih na vlasti i više nego što misliš. Ne samo poljoprivrednike već i ostale. Iako ja Bogu hvala radim, supruga mi ne radi. Ali, da sad ne ulazimo u neke rasprave bezveze ovako online jer to ničemu ne vodi. :wink: Nisam djete iz grada već sa sela i znam kako je biti POŠTEN seljak. Ali, ubija Vas politika, a bogme ubija vas i ova bagra koja poštene zemljoradnike koristi za osobne interese. Što se tiče poticaja.... Svatko od nas zna bar nekolicinu koja na tome debelo vara državni proračun. No, svi šute o tome. Kad sami "istrjebite" korov među sobom bit će bolje i Vama, a i nama jer ćemo moći kupovati domaće proizvode. Ovako jedemo uvozna sranja ( ja osobno ne jer imam bašćice i nešto zemlje :wink: ) Na ove uvrede se neću očitovati jer je konj ipak plemenita životinja, a i vjerovatno utječe i ova vrućina na ljude, pa malo eto olako shvate tipkovnicu :lol: :cheers:
milo_moje

BARTLEBY

...Kad mi Vi već stavljate članke da pročitam, eto i ja ću staviti jedan http://www.24sata.hr/zanimljivosti/nijemac-traktorom-dosao-do-hrvatske-i-putuje-duz-obale-327558 Ako on može... Znači, samo je volja bitna...

Kaže ovaj Nijemac, vozi traktor 25 km/h, policija se slika sa njime, a što zakon kaže o brzini kojom se kreće

"Člankom 139. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10 - Odluka UsRH i 74/11) propisano je da se autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila ne smiju kretati pješaci, zaprežna vozila, bicikli i životinje, pomoćna pješačka sredstva, kao ni vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h. Za sudionika u prometu koji počini prekršaj iz navedenog članka propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 kuna

Sukladno članku 51. navedenog Zakona, vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu, a kada je brzina kretanja manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim ako koristi žuto rotacijsko svjetlo. Ako vozač ne postupi u skladu s citiranom odredbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna.

Brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 40 km/h
." izvor:http://www.mup.hr/1158.aspx

Nisam čovjek od zakona, pa ne ulazim u to. No, ne da mi se po netu tražiti da li je protuzakonito da na sred ceste natjeram naprimjer kamp prikolicu i tak eto malo odmaram, a nek se promet odvija obilaznim putevima :wink:
simo031

tranquilize

ne znam kakvi su traktori na prosvjedima, takodjer nemam ni informaciju odgovara li "prosjecni traktor " na prosvjedima "prosjecnom traktoru" u zemlji :lol: tu informaciju nemas ni ti, zelim samo ukazati da je ta prica o "ferrari" traktorima na prosvjedima vec presla u urbanu legendu koju sire vladama bliski mediji ne bi li sprjecili solidarnost ostatka naroda sa seljacima...
tranquilize

simo031

tranquilize

ne znam kakvi su traktori na prosvjedima, takodjer nemam ni informaciju odgovara li "prosjecni traktor " na prosvjedima "prosjecnom traktoru" u zemlji :lol: tu informaciju nemas ni ti, zelim samo ukazati da je ta prica o "ferrari" traktorima na prosvjedima vec presla u urbanu legendu koju sire vladama bliski mediji ne bi li sprjecili solidarnost ostatka naroda sa seljacima...

Eto, očito je da ćemo imati priliku gledati na TV-u nastavak prosvjeda, i vidjeti traktore. Potom možemo komentirati, kakvi su.
Točno je da na tv uvijek prikažu samo JD, a ne cijelu kolonu u kojoj ima i puno onih starih traktora.

Vjerujem da ima istine u ovim riječima:
".....da je ta prica o "ferrari" traktorima na prosvjedima vec presla u urbanu legendu koju sire vladama bliski mediji ne bi li sprjecili solidarnost ostatka naroda sa seljacima..."

Info: http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=46333&start=45#ixzz2bn4mTUkO
simo031

tranquilize

simo031

tranquilize

Eto, očito je da ćemo imati priliku gledati na TV-u nastavak prosvjeda, i vidjeti traktore. Potom možemo komentirati, kakvi su.

ja vjerujem samo vlastitim ocima/iskustvu, kao sto je zaljubljena spomenula vrlo cesto mediji upotrebljavaju djelove snimaka/fotografija koji njima odgovaraju (ili bolje receno onima koji ih placaju) bilo direktno sa tog dogadjaja bilo iz arhiva, najlakse je to primjetiti na "uglednim" i posjecenijim portalima gdje su novinari dno dna pa i u tim pokusajima oblikovanja javnog mijenja ispadaju smjesni i prozirni...
a sto se tice objektivnosti "novinara" (onih na utjecajnijim pozicijama)... na nju ne treba trositi ni rijeci, prostitucija kako god okrenes, ili podilazenje vladajucima ili novcu...

zbilja se ne sjecam kada sam procitao kvalitetan i objektivan clanak gdje novinar ne pokusava sugerirati ili nametati neko misljenje, vec je samo neutralni promatrac koji nudi dvije strane price... :sick:
Imam prijatelja na OSTV-u koji kaže da se snime kadrovi koji su realni, da nitko ne sugerira kakv prilog mora biti te koji se kadrovi smiju koristiti,a koji ne.
Tu i tamo pogledam vijesti i često primjetim da u kolonama uglavnom budu mrcine od traktora koji meni ne izgledaju staro.
Ok, ne razumijem se u traktore pa možda griješim.

Tagovi