Jutros oko 7 sati ispred zgrade Doma zdravlja na Jugu II u Osijeku, u putnoj je torbi pronađena beba, nedonošče.
Kolima Hitne medicinske službe, beba je prevezena u Kliniku za dječje bolesti KBC-a Osijek i smještena u inkubator jer je riječ o bebi koja je rođena s malom porođajnom težinom, svega kilogram i 800 grama i dužine 44 cm. Opće zdravstveno stanje malog pacijenta je stabilno i na Odjelu za neonatologiju ostat će dok se zdravstveno stanje u potpunosti ne stabilizira te dok ne postigne potrebnu tjelesnu težinu.
Ne sudite prestrogo. Vjerojatno je mlada majka premlada, ne zna sto ju je snaslo, samo se zezala s deckom i upala u problem. Sigurno je i da ili nema podrsku ili je se boji zatraziti..
Drzimo palceve da se majka malo smiri, sredi, kaze nekome sto se desilo i vrati se po dijete..
Nije sramota traziti pomoc. Treba se obratiti i bliznjima, cak i ako se boji njihove reakcije, ili objektivno nema podrsku..
Ha treba istrpjeti i malo kritike, prezrivih pogleda, ali djetetu treba majka..
Draga curo, nije kasno da se vratis i uzmes bebu..
U Ribarskoj ulici broj 1 na katu postoji Udruga koja pomaže takvim majkama i bebama. Vjerojatno ta majka ne zna za to.
Ne treba odmah pljuvati po majci, nije bebu ostavila u kontejneru (kao neke) nego pred domom zdravlja nadajući se da će pomoći bebi. Tko zna kakve nju muke muče, a odmah skaču oni koji sjede pred kompjuterom, siti i napiti. Pogledajte komentar: "odmah pištolj u glavu"....UŽAS, kakva si to ti osoba Marina?
Živimo li to na Divljem zapadu pa da bez suda vješamo?
Ne odobravam majčin postupak, ali je samo pokušavam razumjeti umjesto odmah kamenovati.
kako vi uopće znate da je dijete majka ostavila? i kako znate da je mlada?
i ti užasni i strašni komentari zaslužuju osudu veću od tog djela koje komentiraju
nadam se da će štoprije pronaći tu ženu i pomoći joj
...za napraviti, roditi i onda ostaviti dijete na ulici nema opravdanja, već samo bezgranična glupost je ovdje na djelu, pomiješana s gubitkom ljudskosti...onaj tko nije držao svoju tek rođenu bebu, ne zna o čemu se ovdje priča...
...ne zanimaju me njezini razlozi, prvenstveno jer je trebala puno prije o tome razmišljati, otprilike 9 mjeseci prije.....
...i može biti maloljetna, može biti da bi je izbacili iz kuće, možda i ne smije biti trudna, jer ima već 15 djece, možda je i zlostavlja muž - tko zna.....
...ali nema opravdanja za napuštanje tek rođene bebe, pa da ga je i pred samo rodilište stavile, a ne dom zdravlja......
Bolje da ga je ostavila pred domom zdravlja nego u kanalizaciji, kontejneru ili da ga je bacila u smeće. Onaj tko je dijete ostavio očito nije za roditelja, ali barem je dijete živo.
ništa tebe ne zanima, ali ti eto nekako znaš da je to ONA napravila! a šta ako je otac ostavio dijete, a ona recimo leži u nesvijesti?
...primjenjuje se na oboje.....i možda sam malo preagresivno napisala svoj post, ali i dalje nema opravdanja za ostavljanje bebe rođene prije nekoliko sati.....
Branite tu majku sad?hoćete reći da to nije bolesno od nje!da nije zaslužila šamarčinu....
de molim vas.....
pa ja bi ju majkemi našamarao,ništ drugo nezaslužuje!pa znam par ljudi kojima se to isto desilo ne planirano pa šta onda,prihvatili su to,odgajaju dijete i super im je!!
OK,nemora bit da je to majka napravila,al ako je otac njega bi onda još gore prebio....
šta sad treba se trošiti bez zaštite i nepaziti pa ak se zalomi onda ostaviti dijete pred domom zdravlja pa nek se snađe.....
ne branimo majku, ali dok ju se ne pronađe ne možemo znati što se dogodilo
a onaj tko je ostavio bebu treba odgovarati jer to definitivno nije normalno i o tome se ne raspravlja
ne branimo majku, ali dok ju se ne pronađe ne možemo znati što se dogodilo
a onaj tko je ostavio bebu treba odgovarati jer to definitivno nije normalno i o tome se ne raspravlja
Tako je. Ali najlakše je odmah skočiti i osuditi. Ako je to majka uradila onda nije normalna ili je u nekoj gadnoj gabuli. Jasno da je treba naći i sankcionirati na primjeren način.
Kad mi je beba umrla sutradan po rođenju - najradije bih bila umrla i ja za njom.
jbt...kako znamo tuđim penisom po gloginjama mlatiti...
da citiram Krista... "tko je bez grijeha neka baci kamen prvi"
kakve to veze ima s ovime!evo ja nikada nisam ostavio dijete ispred ambulante pa ću baciti prvi kamen.....
@bobe ne pravi se nevješt...
Krist nije rekao "istog grijeha" nego grijeha bilo kakvog.
Naprosto ne mogu vjerovati da si ti baš tako bezgrešan.
nisam bezgrešan al brate mili ti braniš osobu koja je ostavila bebu ispred doma zdravlja bez razmišljanja šta će biti s tom bebom!to je bolesno i treba našamarat....
nisam bezgrešan al brate mili ti braniš osobu koja je ostavila bebu ispred doma zdravlja bez razmišljanja šta će biti s tom bebom!to je bolesno i treba našamarat....
ostavljeno je ispred doma zdravlja kako bi ga netko normalan pronašao i pobrinuo se za to dijete (kao što se i dogodilo). moglo je isto tako biti ostavljeno u kontejneru (tako da ne bi rekla da je bilo potpuno bez razmišljanja).
oduvijek me fasciniralo kako ljudi vide svijet crno-bijelo kao da ne postoje nijanse i različite okolnosti. tko zna šta se događa(lo) toj majci ili ocu ili roditeljima koji su napustili dijete.
ostavljeno je ispred doma zdravlja kako bi ga netko normalan pronašao i pobrinuo se za to dijete (kao što se i dogodilo). moglo je isto tako biti ostavljeno u kontejneru (tako da ne bi rekla da je bilo potpuno bez razmišljanja).
oduvijek me fasciniralo kako ljudi vide svijet crno-bijelo kao da ne postoje nijanse i različite okolnosti. tko zna šta se događa(lo) toj majci ili ocu ili roditeljima koji su napustili dijete.
...moglo se puno više od toga: koristiti prezervative, potražiti stručnu pomoć, bilo što osim ovoga....trudnoća traje 9 mjeseci i ako to nije dovoljno vremena za bilo što od navedenog - a šta da kažem....
zaljubljena u Osijek
snaša
Jel vi koji tako žestoko osuđujete niste čuli za postporođajnu depresiju ?
Vidiš da nemaju pojma o tome.
Čak si i paradajz dobila, OMG...
kakvi likovi Muški genijalci i cure bez djece (vjerojatno).
... ....prvo i osnovno, depra se pojavljuje 2-3 dana NAKON poroda....beba je ostavljena jutro nakon što je rođena, stoga ti pada u vodu teorija....prošla sam dva puta tu situaciju i to prilično žestoko....a pošto očito i vas dvije znate što je to, onda se sjetite da sigurno o takvim momentima uopće niste mogle normalno razmišljati, a kamoli napraviti čitav plan kako ćete ostaviti dijete pred domom zdravlja, tempirano u minutu da ga netko nađe....
...za ovaj čin nema opravdanja, jednostavno nema - stoput sam to ponovila i još ću toliko ako treba....uvijek postoji drugi način...i jedino čega se plašim da će se ta beba po sili nekakvoj kretenskog hrvatskog zakona vratiti nemajci koji ju je bacila....bacila, da - kao staru krpu.....o tome malo razmislite...
...moglo se puno više od toga: koristiti prezervative, potražiti stručnu pomoć, bilo što osim ovoga....trudnoća traje 9 mjeseci i ako to nije dovoljno vremena za bilo što od navedenog - a šta da kažem....
pa moglo se, ali se nije. mogao je kondom puknuti, moglo se pobaciti, ali se možda nije imalo novaca, moglo se svašta.
sačekaj malo,znači ti kažeš da je ok ostaviti dijete pred bolnicom ako ga neželiš??
da muški genijalac koji je prije 7 mjeseci dobio bebu u trenutku kad sam ostao bez posla,a supruga nije ni radila,pa smo se snašli i preživili,a nikada mi nije palo takvo šta na pamet.....
TEBI JE OVAJ ČIN OK??
SORRY ALI TI SI ONDA STVARNO BUDALA....
anakonda
clean_ac
bob11
zaljubljena u Osijek
snaša
... ....prvo i osnovno, depra se pojavljuje 2-3 dana NAKON poroda....beba je ostavljena jutro nakon što je rođena, stoga ti pada u vodu teorija....prošla sam dva puta tu situaciju i to prilično žestoko....a pošto očito i vas dvije znate što je to, onda se sjetite da sigurno o takvim momentima uopće niste mogle normalno razmišljati, a kamoli napraviti čitav plan kako ćete ostaviti dijete pred domom zdravlja, tempirano u minutu da ga netko nađe....
...za ovaj čin nema opravdanja, jednostavno nema - stoput sam to ponovila i još ću toliko ako treba....uvijek postoji drugi način...i jedino čega se plašim da će se ta beba po sili nekakvoj kretenskog hrvatskog zakona vratiti nemajci koji ju je bacila....bacila, da - kao staru krpu.....o tome malo razmislite...
jooj kako netočno, pogrešno, užasno, ....samo tražite opravdanja da osudite majku o kojoj pojma nemate!
i još nešto: ne mora se dogoditi nakon poroda, može i prije poroda ako postoje uvjeti za razvoj takvog poremećaja
http://www.roda.hr/article/readlink/907
POSTPOROĐAJNA PSIHOZA
Kod 0,1% do 0,2 % žena u prva 4 tjedna nakon poroda može se javiti vrlo ozbiljno i kritično stanje postporođajne psihoze.
Karakteriziraju je nagle promjene raspoloženja, paranoja, te halucinacije usmjerene ideji da je dijete zlo, demonsko i slično. Majka često razmišlja o djetetovoj smrti te je vrlo sklona ranjavanju i ozljeđivanju same sebe, bebe ili ostalih ljudi u svojoj okolini.
Iz ovoga je vidljivo da je mami potrebna hitna medicinska pomoć i hospitalizacija.
Postporođajna psihoza uglavnom se javlja kod žena koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.
http://forum.burek.com/index.php/topic,331813.0/wap2.html
Postoje tri vrste postporođajne depresije...
Ovo kažu psihijatri: "Iako su mnogi odmah krenuli olako osuđivati majku, psihijatri ističu kako treba imati na umu da je ona učinila ono za što je u danim okolnostima mislila da je najbolje za njezino dijete. Nije ga ostavila u kanti za smeće ili negdje u divljini da umre, već ga je ostavila na mjestu na kojem je znala da će dobiti potrebnu skrb i pomoć. Stoga bi najbolje rješenje bilo da se majka javi, porazmisli o svemu i ostane uključena u djetetov život."
Ovo kažu psihijatri: "Iako su mnogi odmah krenuli olako osuđivati majku, psihijatri ističu kako treba imati na umu da je ona učinila ono za što je u danim okolnostima mislila da je najbolje za njezino dijete. Nije ga ostavila u kanti za smeće ili negdje u divljini da umre, već ga je ostavila na mjestu na kojem je znala da će dobiti potrebnu skrb i pomoć. Stoga bi najbolje rješenje bilo da se majka javi, porazmisli o svemu i ostane uključena u djetetov život."
Svakoj majci, osim nekoj teškoj psihički bolesnoj, je nezamislivo razdvojiti se od vlastitog djeteta. Samo grozno teške okolnosti mogu ju natjerati na to da ostavi svoje dijete. Možda je i ona žrtva.