[FOTO] Lov na komarce - "Praši po tom komarčevom repu!"

Osijek

[FOTO] Lov na komarce - "Praši po tom komarčevom repu!"

Da su komarci mogu biti prava pošast, zna već svatko tko je proveo ljetne mjesece u Osijeku. Nedavne poplave nisu pomogle situaciji.

Zadnjim mjerenjima utvrđeno je kako je izuzetno velika brojnost ličinki na području Briješća i rijeke Drave uz Višnjevac. Srednja brojnost je pronađena je na poplavljenom dijelu lijeve obale rijeke Drave. U kanalima i bajerima se pojavila manja brojnost ličinki koja za sada ne predstavlja veće probleme. Vodstvo i djelatnici Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta su u mjerenjima proteklih dana zabilježili između 15 i 17 uboda komaraca u 15 minuta, što je granična vrijednost.

Jučer je umalo bilo kritično po stambene objekte u Donjem gradu, ali je brzom intervencijom mogućnost za probleme barem umanjena, ako ne već i posve otklonjena. Dobru vijest jučer su donijela tri aviona koja su obavila zaprašivanje u cilju tretiranja zelenog pojasa oko grada i spjrečavanja najezde komaraca.

Foto: Sonja Prica

Foto: Marko Tunuković

Mislite li kako se čini dovoljno protiv najezde komaraca?

Povijesni medij

Pročitajte i:
Prvo zaprašivanje komaraca sa zemlje kreće sutra
Komarce večeras zaprašuju avioni
Nedostupan povijesni medij
 Mene i dalje zanima kako se zove sredstvo koje se miješa sa naftom, za zaprašivanje komaraca. Pomogla bi mi i informacija koju aktivnu tvar sadrži to sredstvo, pa bi sam potražio nešto. Ima li neka dobra duša, da podijeli tu informaciju sa mnom, ili smo moja obitelj i ja osuđeni da budemo hrana komarcima, jer prigradska naselja (Tenja) su zaboravljena po pitanju borbe protiv krvopija.
Zanimljivo je zaprašivanje komaraca posebice trošenje velikih novčani sredstava koje bi pomogle u daleko pametnije svrhe. Dakle danas se uništavaju komarci ,i sutra dan već stižu novi ne pomaže u ovakovom podneblju mozgovi i dalje rasipaju novac poreznih obveznika.. Dešavaju se velike štete u voćarstvu pčelarstvu povrtlarstvu nečemu od čega opstajemo, a mozgovi zagovaraju nekakvu ekologiju . Da napomenemo kopački rit prirodni rezervat gospoda balkanci avionima zaprašuju komarce . Velika je stvar imati nekakvu naobrazbu naučiti nešto o okolišu u kojem se živi.
lehi

Zanimljivo je zaprašivanje komaraca posebice trošenje velikih novčani sredstava koje bi pomogle u daleko pametnije svrhe. Dakle danas se uništavaju komarci ,i sutra dan već stižu novi ne pomaže u ovakovom podneblju mozgovi i dalje rasipaju novac poreznih obveznika.. Dešavaju se velike štete u voćarstvu pčelarstvu povrtlarstvu nečemu od čega opstajemo, a mozgovi zagovaraju nekakvu ekologiju . Da napomenemo kopački rit prirodni rezervat gospoda balkanci avionima zaprašuju komarce . Velika je stvar imati nekakvu naobrazbu naučiti nešto o okolišu u kojem se živi.

Dovuci svoju guzicu ovdje, pa onda kenjaj o ekologiji i kako nije potrebno zaprašivati komarce avionima. Otišla si odavde prije dvadesetak godina, i izigravaš nekog europejca, a iz tebe progovara samo klasičan balkanski jal. Iznesi konačno neki konkretan i konstruktivan prijedlog, u bilo kojoj temi, umjesto kenjanja po postojećem stanju.
simo031

Mene i dalje zanima kako se zove sredstvo koje se miješa sa naftom, za zaprašivanje komaraca. Pomogla bi mi i informacija koju aktivnu tvar sadrži to sredstvo, pa bi sam potražio nešto. Ima li neka dobra duša, da podijeli tu informaciju sa mnom, ili smo moja obitelj i ja osuđeni da budemo hrana komarcima, jer prigradska naselja (Tenja) su zaboravljena po pitanju borbe protiv krvopija.

Mislim da su dečki iz EMŠC prije nekoliko godina napravili neku "spravicu" za zaprašivanje komaraca na okućnicama. Probaj se tamo raspitati ili u Zavodu za javno zdravstvo (mislim da se tako zovu oni što provode prskanja komaraca).
simo031

lehi

Dovuci svoju guzicu ovdje, pa onda kenjaj o ekologiji i kako nije potrebno zaprašivati komarce avionima. Otišla si odavde prije dvadesetak godina, i izigravaš nekog europejca, a iz tebe progovara samo klasičan balkanski jal. Iznesi konačno neki konkretan i konstruktivan prijedlog, u bilo kojoj temi, umjesto kenjanja po postojećem stanju.

Lega... sigurno znaš onu izreku: - Ne bacaj bisere pred svinje!
Uzalud se trudiš kamen naučiti pjevati :)
Prvi puta su ih oprasili kako spada :)
Naučite već jednom, mislim na MEDIJE ali i građane Osijeka da se ne kaže PRAŠENJE-gdje vi tu vidite prah, pravi naziv je ZAMAGLJIVANJE ili DIMLJENJE, tek toliko za informaciju. JOŠ čudnije je ako taj izraz koristi struka. Inače sa dva aviona nije moguće dobro obaviti akciju zamagljivanja Osijeka, da su se još priključli sa zemaljskom mehanizacijom onda bi to imalo nekog efekta, ovako je to manje više uludo bačen novac
Valjda će ovaj vodeni val koji prolazi Dravom odnijeti svu prljavštinu iz grada Osijeka.
zaljubljena u Osijek

simo031

Mislim da su dečki iz EMŠC prije nekoliko godina napravili neku "spravicu" za zaprašivanje komaraca na okućnicama. Probaj se tamo raspitati ili u Zavodu za javno zdravstvo (mislim da se tako zovu oni što provode prskanja komaraca).

Sam top za zaprašivanje nije problem. To sam riješio. Problem je kemija.
dim

Naučite već jednom, mislim na MEDIJE ali i građane Osijeka da se ne kaže PRAŠENJE-gdje vi tu vidite prah, pravi naziv je ZAMAGLJIVANJE ili DIMLJENJE, tek toliko za informaciju. JOŠ čudnije je ako taj izraz koristi struka.

Koristio sam termin koji je korišten i u uvodnom članku, osim toga prašenje mi bolje zvuči. Nekako sexi...
Nikad nisam razmišljala o terminologiji u konkretnom primjeru.
Zaprašivanje je bio i ostao uobičajen naziv za uništavanje komaraca bilo iz zraka ili sa zemlje.
Možda bi riječ „tretiranje“ bila primjerenija.
Kako god bitno je da smo svi razumjeli i da ima manje komaraca.
lehi

Valjda će ovaj vodeni val koji prolazi Dravom odnijeti svu prljavštinu iz grada Osijeka.

Samo da nam ne vrati neku prljavštinu, koju je odnio neki drugi val prije dvadesetak godina, pa sad sraćka po svemu iz daleka svijeta...
lehi

Uteče i onda se razbacuje velikim riječima!
Kokošar...
Zbog te prljavštine koja je opljačkala gospodarstvo u gradu bili smo prinuđeni potražiti rad. mjesto u tuđini. No nije sve tako crno koliko ovih god dana ne možemo ishodovati potrebne dozvole za otvaranje obrta u gradu Osijeku upravo zbog te prljavštine. Dakle da uposlimo još po kojeg forumaša koji se još uvijek valja u prljavoj gradskoj kaljuži. Bogat urod komaraca ove god dakle ošini po prašini..
!Klick

lehi

Uteče i onda se razbacuje velikim riječima!
Kokošar...

Malim riječima...
Ili možda misliš da se ponavljanje desetak napamet naučenih rečenica, treba nazvati velikim riječima?
lehi

Zbog te prljavštine koja je opljačkala gospodarstvo u gradu bili smo prinuđeni potražiti rad. mjesto u tuđini. No nije sve tako crno koliko ovih god dana ne možemo ishodovati potrebne dozvole za otvaranje obrta u gradu Osijeku upravo zbog te prljavštine. Dakle da uposlimo još po kojeg forumaša koji se još uvijek valja u prljavoj gradskoj kaljuži. Bogat urod komaraca ove god dakle ošini po prašini..

Živi novi život u blagostanju kada nisi imao volje niti želje graditi neki novi Osijek već si samo prvom prilikom pobjegao. Stvari se ne mijenjaju preko noći no tebi je važnije tvoje dupe a nama popuješ kako da živimo. Ako si sretan tamo gdje jesi onda mi je to drago no nemaš niti jedno pravo da nama govoriš kako i što jer mi trpimo svaki dan to od čega si pobjegao.
Ti si jednostavno pobjegulja, bila ona ratna ili ekonomska no jesi to. Kako vidim i to prije dvadesetak godina.
Ovdje su tvoji korijeni i ništa više. Niti je tvoj dom niti nas zanima tvoje mišljenje jer nisi tu s nama da živiš ovaj život. Da si barem konstruktivan već nebulozne kritike trpaš gdje god stigneš.
Pobjeguljama sretan put i mirno more , puno bi ljepši i bogatiji bio Osijek da njime nisu vladale koje kakvi profiteri naravno i pobjegulje koje su i dovele grad do ovakovog blagostanja. Pored svega spas tražite u EU ipak kaljuža došla do grla ajd uživajte i malo tiše sa tim migovima za komarce probudište sve babe koje rano ligaju . Deder dosta komedije o komarcima motike u ruke kiša je prestala deder na kopanje lipi moji..
lehi

Pobjeguljama sretan put i mirno more , puno bi ljepši i bogatiji bio Osijek da njime nisu vladale koje kakvi profiteri naravno i pobjegulje koje su i dovele grad do ovakovog blagostanja. Pored svega spas tražite u EU ipak kaljuža došla do grla ajd uživajte i malo tiše sa tim migovima za komarce probudište sve babe koje rano ligaju . Deder dosta komedije o komarcima motike u ruke kiša je prestala deder na kopanje lipi moji..

Ženo iritantna si ko' čir na guzici, ili si dio administracije portala, zadužen za natezanje živaca korisnika, što bi valjda trebalo utjecati na posjećenost samog portala. U svakom slučaju, nešto iritantnije u životu nisam susreo. Svaka ti čast...
Bogat urod komaraca ove god dakle ošini po prašini..

Info: http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=45543&start=15#ixzz2WNRv19GZ

Pored svega spas tražite u EU ipak kaljuža došla do grla ajd uživajte i malo tiše sa tim migovima za komarce probudište sve babe koje rano ligaju . Deder dosta komedije o komarcima motike u ruke kiša je prestala deder na kopanje lipi moji..

Info: http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=45543&start=15#ixzz2WNS24TJW

Ova Lehi, tu do mene desno...nogom tucka, pomalo prducka....
A jel tko od vas domoljuba bio možda na Dravi obišao poplavljena područja stavio se na raspolaganje barem 8 h dragovoljno . Poplavile vam grudi od upljuvavanja političkog.. Ajmo ovisnici sa ekrana dodati koju vreću sa pijeskom slobodno dođite nemojte izbjegavati usmrdili ste se kukavički buljeći u taj ekran i pljuvati po staroj gospođi .
lehi

... i pljuvati po staroj gospođi .

Respekt se ne zaslužuje samo na osnovu godina...
lehi

A jel tko od vas domoljuba bio možda na Dravi obišao poplavljena područja stavio se na raspolaganje barem 8 h dragovoljno . Poplavile vam grudi od upljuvavanja političkog.. Ajmo ovisnici sa ekrana dodati koju vreću sa pijeskom slobodno dođite nemojte izbjegavati usmrdili ste se kukavički buljeći u taj ekran i pljuvati po staroj gospođi .

Vidim, vidim na tvojim rukama te silne žuljeve od lopatanja pijeska za nasipe i okopavanja vrta i cvjetnjaka... :shock:
Pa zašto nisi stavila rukavice da te sad ti žuljevi toliko ne iritiraju??? :roll:
ZAPRAŠENJE ILI PRAŠENJE NIKADA NIJE BIO UOBIČAJEN TERMIN, TO SU SAMO NEZNALICE TAKO PROZVALE, BILO TO IZ ZRAKA ILI SA ZEMLJE, TO ŠTO SE VIDI DA IZLAZI IZA AVIONA JE MJEŠAVINA NAFTE I INSEKTICIDA I KADA SE TO ISPUŠTANJEM IZ AVIONA KROZ PRODUŽENI AUSPUH NA ODREĐENOJ TEMPERATURI DA NE IZGORI INSEKTICID POJAVI NASTAJE MAGLA ILI DIM I TO JE TO, U TAKVOJ KOMBINACIJI NEMA NIKAKVOG PRAHA.
dim

ZAPRAŠENJE ILI PRAŠENJE NIKADA NIJE BIO UOBIČAJEN TERMIN, TO SU SAMO NEZNALICE TAKO PROZVALE, BILO TO IZ ZRAKA ILI SA ZEMLJE, TO ŠTO SE VIDI DA IZLAZI IZA AVIONA JE MJEŠAVINA NAFTE I INSEKTICIDA I KADA SE TO ISPUŠTANJEM IZ AVIONA KROZ PRODUŽENI AUSPUH NA ODREĐENOJ TEMPERATURI DA NE IZGORI INSEKTICID POJAVI NASTAJE MAGLA ILI DIM I TO JE TO, U TAKVOJ KOMBINACIJI NEMA NIKAKVOG PRAHA.

Ako ništa, barem ti caps lock savršeno radi.
Ma nek to zovu kako kome drago samo neka potamane leteću gamad da mogu mirno boraviti vani
partwish

dim

Ako ništa, barem ti caps lock savršeno radi.

Oteo mi slova... @dim što si se toliko napalio? Sve činjenice koje si naveo stoje i poznate su mi. Zamagljivanje, zaprašivanje, zadimljavanje ili kako god, živo mi se _ebe.
Hoću ime insekticida (ili djelatne tvari unutar istog) koji se miješa sa naftom!!!
Namjerno sam pisao CAPS LOCK-om nisam neznalica kako misliš i znam što znaći takovo pisanje, a i nisam se napalio, samo bi bilo dobro da se barata pravim izrazom osobito mediji i ništa više.
simo031

Hoću ime insekticida (ili djelatne tvari unutar istog) koji se miješa sa naftom!!!

uzmi DDT, nećeš pogriješiti
i na kraju što bi ti s tim insekticidom, odi lijepo u ZZJZ, Sanitaciju, Pestrid..... i oni će ti vjerojatno prodati tu mješavinu, samo ne znam što ćeš sa njom ako nemaš to sa čim zamagliti, ili ako možeš orošavati to je drugi vid uništavanja komaraca, ako znaš a kažeš da ti je sve poznato, nisam baš siguran da je.
simo031

Može li ovo pomoći?

http://www.genera.hr/pro/hr/1689/#.Ub3QnthBP90
milo_moje

simo031

uzmi DDT, nećeš pogriješiti

Hoćeš mi ga ti nabaviti?
dim

i na kraju što bi ti s tim insekticidom, odi lijepo u ZZJZ, Sanitaciju, Pestrid..... i oni će ti vjerojatno prodati tu mješavinu, samo ne znam što ćeš sa njom ako nemaš to sa čim zamagliti, ili ako možeš orošavati to je drugi vid uništavanja komaraca, ako znaš a kažeš da ti je sve poznato, nisam baš siguran da je.

Imam sa čime zamagljivati. Postoje topovi ručne izrade na struju. Možeš ga kupiti, ili sam izraditi... Ja sam se odlučio za opciju "Uradi sam".
hm....samo da priupitam - koja svrha je tretiranje komaraca u svom i npr. susjedovim dvorištima kada leteće napasti dojezde vrlo brzo iz npr. drugih ulica? Isplati li se (mal)tretirati komarce na strogo ograničenom prostoru?

nema baš neke velike i dugotrajne vajde od toga.
zaljubljena u Osijek

simo031

Može li ovo pomoći?

http://www.genera.hr/pro/hr/1689/#.Ub3QnthBP90

Ovo ja zovem kvalitetnom informacijom... Hvala puno!
Sutra zovem poljoprivredne ljekarne po Osijeku i okolici,da provjerim je li sredstvo dostupno ili se mora naručivati.
lega imaš kunu

hm....samo da priupitam - koja svrha je tretiranje komaraca u svom i npr. susjedovim dvorištima kada leteće napasti dojezde vrlo brzo iz npr. drugih ulica? Isplati li se (mal)tretirati komarce na strogo ograničenom prostoru?

nema baš neke velike i dugotrajne vajde od toga.

Isplati se. Uzgajam kuniće kojima komarci prenose jednu opaku bolest. Osim toga puno je ugodnije raditi u vrtu ili roštiljati sa ekipom u dvorištu kad nema krvopija.
e....ako je za zaštitu kunića i ako je posrijedi dignitet roštilja onda nema druge - opleti po krvopijama...
lehi

...ybte, de sjaši više.....
lehi

...da, za razliku od tebe, pobjegulje koja ima lice kao džon, pa iz tuđine prodikuje.....i nije bilo samo 8 h, bila su dva dana od ujutro do navečer, na temperaturi od 30C..normalno je da se čovjek usmrdi kad radi....imaš još možda koje pitanje????.....jel postoji neki instrument na ovom portalu pa da se ovakve iritantne spodobe maknu?????...po meni je ovo vrijeđanje, iako admini ne misle tako....i još nešto - u tvom slučaju nemam niti zrno pristojnosti, pa utaman da si i moja baka......
anakonda

lehi

...da, za razliku od tebe, pobjegulje koja ima lice kao džon, pa iz tuđine prodikuje.....i nije bilo samo 8 h, bila su dva dana od ujutro do navečer, na temperaturi od 30C..normalno je da se čovjek usmrdi kad radi....imaš još možda koje pitanje????.....jel postoji neki instrument na ovom portalu pa da se ovakve iritantne spodobe maknu?????...po meni je ovo vrijeđanje, iako admini ne misle tako....i još nešto - u tvom slučaju nemam niti zrno pristojnosti, pa utaman da si i moja baka......

I tebe _ebe isti čir na guzici, kao i mene zmijo? LOL
...pa da, počinje se već širiti i na drugi guz, pa ne mogu ni mirno sjediti....
Očito da ste se u Slavoniji sami sebe počeli grickati komarci su davno nestali to ne primjećujete, deder konačno počnite nešto raditi inače ste naj naj lošiji razred..
lehi

Očito da ste se u Slavoniji sami sebe počeli grickati komarci su davno nestali to ne primjećujete, deder konačno počnite nešto raditi inače ste naj naj lošiji razred..

Mis iritantnosti opet napada…
Simo, daj nastavak priče o komarcima,jesi nabavio insekticid i obavio zaprašivanje
milo_moje

Simo, daj nastavak priče o komarcima,jesi nabavio insekticid i obavio zaprašivanje

Nisam nabavio, ali ako te zanima radi li, mogu sa sigurnošću odgovoriti da radi. Legi smo lane pravili top i zaprašivali (zamagljivali za @dim), i ubijalo je krvopije bez greške. Međutim linija kojom smo nabavljali prošle godine otrov nam se po_ebala.
Klik
Ovaj usisavač za komarce mi se čini najekološkiji, ali sumnjam da ćemo ga ikad vidjeti po gradu.

Tagovi