[FOTO] Glas čitatelja: "Maknite automobile s biciklističke staze!"

Osijek

[FOTO] Glas čitatelja: "Maknite automobile s biciklističke staze!"

Biciklističke staze i sve što uz to ide su, sami po sebi, odlična stvar. Problemi koji proizlaze iz takve kulture življenja baši ne. Problemi? Možda je frustracija zbog materijalne štete i općeg nemara prikladnija riječ. Pogledajte komentar popraćen fotografijama jednog vozača s osječkih ulica...

Potaknut s više vrsta "rupa" u biciklističkoj infrastrukturi grada Osijeka odlučio sam s vama podijeliti samo još neke od situacija i prizora s kojima se svi mi svakodnevno susrećemo. Iz ovoga što slijedi definitivno možemo zaključiti kako problemi ne leže samo u ”polustazama” i visokim rubnjacima već u parkiranim autima, kamionima, kantama i raznim glupostima koje možemo naći na već ionako preuskim stazama. Kako svoj mobitel uvijek nosim sa sobom, ma gdje god krenuo, nikako mi nije problem ”lupiti” pokoju fotku . S vremenom se nakupilo materijala. Pa eto uživajte…

Nismo prešli niti kilometar od mog naselja (do kojeg naravno ne postoji biciklistička staza), a već se susrećemo s prvim problemom. Kod parka Mačkamama na samom početku staze ne nalaze se samo četiri parkirana auta od čijih je svakodnevnih posjeta pekarni ulegnuta staza puna lokvi, već u daljini primjećujemo i parking za bicikle. Pravo je čudo izbjeći automobile, lokve, rupe i još ne ”naletiti” na ljude koji doslovno ”ispadaju” iz pekarne.

Ovako to izgleda iz druge perspektive:

Malo dalje na Vinkovačkoj ulici također se susrećemo s ljudima kojima parkiranje na za to predviđeno mjesto oduzima previše vremena i snage pa je zbog toga jednostavnije automobil samo ”odložiti”, naravno, a kamo drugdje nego na biciklističku stazu.

Par okreta pedala i evo nas na svim biciklistima dobro poznatoj Divaltovoj ulici, gdje se već na samom početku susrećemo s teretnim vozilom s kojeg se istovaraju prozori. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se i ulegnuti dio staze. Razlog tomu? Upravo ovakva vozila.

Malo dalje, opet na Divaltovoj susrećemo se s automobilom čiji vlasnik biciklističku stazu smatra kao parking za svog limenog ljubimca.

Opet ta Divaltova ! Vlasnik ovog automobila odlučio je subotnje jutro započeti sa kavicom u obližnjem kafiću, već ranije poznatom po ”odlaganju” automobila na crvenoj stazi.

Nedaleko od Centra, u ulici Europske Avenije staza je zakrčena zbog drveta spremnog za zimu, još samo da ga nakon 4 dana netko i makne s biciklističke staze.

Stigli smo i do kraja male vožnje kroz grad Osijek.

Na Strossmayerovoj ulici, nama bolje znanoj kao Štrosika, nailazimo na definitivno preusku stazu kojom jedva prolazi jedan biciklist iako je postavljen znak za promet u oba smjera. Čini se kako to nije dovoljno pa nam u pomoć priskaču Toyota Hilux i čak 12 kanti za smeće koje su stanari zgrade uredno posložili po stazi.

U pozadini se također nalaze nekoliko primjeraka automobila koji sa svoja dva kotača "jaše" stazu.

Za sam kraj odlučio sam vam pokazati kako gradske borbe sa svim ovim gore nabrojanim čudima najčešće završavaju.

Nadam se da ste uživali.

(Fran Vukotić)

Još fotki:

Vinkovačka ulica..

Divaltova ulica

(Sanjin S.)

Pismo je upućeno redakciji BikeMyDay.com, a oni se s razlogom komentiraju i ptiaju sljedeće:

Koliko ste puta vidjeli da je nadležni organ ispisao kaznu za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama?

S druge strane, policija svake godine revno kažnjava bicikliste. Podržavamo kažnjavanje biciklista koji voze neoprezno i opasno te izvan biciklističkih staza tamo gdje postoje, ali se odlučno protivimo kažnjavanju vožnje po nogostupu tamo gdje prikladne biciklističke infrastrukture nema – pod uvjetom da se ne radi o prebrzoj i opasnoj vožnji jer i sami znamo kako nam je zdravlje i život važniji od eventualne kazne.

Stoga se, logično, pitamo: kako "biciklirati biciklističkom" kad nam se u jednoj prosječnoj vožnji ispriječi barem pet smetnji u obliku automobila, kanti i sličnoga, a da šetače po stazama i ne spominjemo?

Nedavno smo policiji podnijeli prijedlog za pravedniju represiju prometnih prekršaja i kroz nekoliko mjeseci ćemo zatražiti izvješće o broju izrečenih upozorenja i ispisanih kazni za sve sudionike u prometu, s posebnim naglaskom na bicikliste, pješake koji šeću po stazama i vozače automobila koji su na njima parkirani.

Imate li vi zanimljivu fotografiju, priču ili video? Pišite nam na adresu elektroničke pošte redakcija[at]osijek031[dot]com ili na Osijek031.com Facebook stranici.

Kako vi komentirate prometnu kulturu u gradu?
Povijesni medij

Pročitajte i:
Zakazuje li prometna kultura Osječana?
BikeMyDay policiji podnio prijedlog za pravedniju represiju prometnih prekršaja
[FOTO] BikeMyDay: Zrinjevac - kako pokvariti i ono što valja?
[FOTO] Novi izgled parka Zrinjevac
BikeMyDay: Miss biciklističke staze [1/2]
Netko je spavao na poslu: neispravni prometni znakovi!
Rok trajanja radova – nekoliko mjeseci?
[FOTO] BikeMyDay: Rubnjaci - nepotreban i štetan trošak!
Netko je spavao na poslu: neispravni prometni znakovi!
Zakazuje li prometna kultura Osječana? [#2]
Uf, dobro je, nisi mene uhvatio ;)
Od sutra fotkam ove što voze u zaranjenom smjeru 8)
Trebao je ostaviti i tablice, pa neka policija pošalje čestitke na kućne adrese! Ionako nam je proračun prazan, pa neka ga napune bahati građani. Slažem se i sa postom iznad, biciklisti redovito voze u suprotnom smjeru i moraš ih izbjegavati. Umujesto da policija piše kazne za zvona, mogli bi pisati onima koji voze u suprotnom smjeru.
Treba biciklima izgrebati te automobile, pa neće više.
Sve fotografije imamo i bez zamućenih tablica, a razlog zamućivanja je što hoćemo izbjeći eventualne "probleme" s vlasnicima automobila.

Ako nadležne interesiraju prekršitelji, a trebali bi, možemo im lako poslati fotografije.

Isto tako, podržavamo kažnjavanje svih prekršitelja, uz neke iznimke, kako smo naveli u prijedlogu za koji se nalazi poveznica u članku, tako da slobodno fotkajte. ;)

Re: [FOTO] Glas čitatelja: "Maknite automobile s biciklističke staze!"

da stvarno zašto se zamagljuju tablice ? kad je netko faca nek bude faca do kraja ! a ionako ne bi ništa koristilo imate pravo !
tko je jači taj tlači , bilo je i bit će
Jedan jedina riječ: nekultura. Grad razno raznih čobana.
Carobnica

Treba biciklima izgrebati te automobile, pa neće više.

Nadam se da je ovo bila za_ebancija, jer čak i za tebe to je previše ekstremno.
Treba natjerati mjerodavne službe (u ovom slučaju policiju i komunalne redare) da rede svoj posao, i pune proračun.
Nismo rodovsko društvo, pa da sami smišljamo i provodimo zakone kako nam odgovara.
partwish

Trebao je ostaviti i tablice, pa neka policija pošalje čestitke na kućne adrese! Ionako nam je proračun prazan, pa neka ga napune bahati građani. Slažem se i sa postom iznad, biciklisti redovito voze u suprotnom smjeru i moraš ih izbjegavati. Umujesto da policija piše kazne za zvona, mogli bi pisati onima koji voze u suprotnom smjeru.

ne samo bicikliste, već i vozače automobila

Ima još bisera, nije biciklistička, nego još gore - ovaj svako jutro šlajdra unazad preko trave da dostavi par gajbi odmah tu gdje je kamera, 10m od parkirališta:
Ja ti, recimo, kad mi se da, slučajno ogrebem auto pedalom ako je na biciklističkoj.
ja u ovome vidim priliku za honorarni posao, jedna ili više slika na kojoj se vidi registracija vozila koje se nepropisno parkiralo 20 % od kazne isplatiti fotografu

bili

Ima još bisera, nije biciklistička, nego još gore - ovaj svako jutro šlajdra unazad preko trave da dostavi par gajbi odmah tu gdje je kamera, 10m od parkirališta:

ovo je na sjenjaku, kod robne kuće.

a ova toyota na vinkovačkoj je mislim od gazde od pekare jumbo
Pyroclasm

Ja ti, recimo, kad mi se da, slučajno ogrebem auto pedalom ako je na biciklističkoj.

meni se znalo omaknit da razmišljam o smislu života i otkinem retrovizor
Tako je to kada se biciklističke staze nacrtaju , sada pred izbore jako puno smo izgradili-nacrtali biciklistički staza..
Kad bi se uvelo da tako uslikani auti dobivaju kaznu na kucnu adresu da vidis kako bi se brzo uvela kultura. Ne samo za biciklisticke, za sve prekrsaje. Danas svatko ima mob sa kamerom i rijetki bi imali muda tako se bahatit.
N.N.

Kad bi se uvelo da tako uslikani auti dobivaju kaznu na kucnu adresu da vidis kako bi se brzo uvela kultura. Ne samo za biciklisticke, za sve prekrsaje. Danas svatko ima mob sa kamerom i rijetki bi imali muda tako se bahatit.

Ovo je na tragu rješenja...
simo031

N.N.

Ovo je na tragu rješenja...

to je pravi SF...

zamislite scenarij...

Osoba A parkira auto na biciklističku stazu (dakle, nepropisno), osoba B naiđe sa biciklom i uz spominjanje cijele bliže i dalje rodbine uzima mobitel i okida par slika, pomoću maila šalje slike na policiju, a ovi brže bolje uz pomoć registracija otkrivaju zagonetnu osobu A. Izdaju prekršajni nalog, koji se odmah prosljeđuje FINA-i, te ova odmah skida sa računa osobe A iznos potreban za podmirenje prekršajnog naloga.
Nadalje, osoba B sliku (registarsku oznaku) promijeni u photoshopu ne bi li se osvetio osobi C koja igrom slučaja također vozi srebrni Clio.
Što onda?
Na prvoj stranici teme sam naveo da treba natjerati komunalne redare i prometnu policiju da bolje rade svoj posao, odnosno da više budu na terenu. Komunalni redari i policija ionako imaju fotoaparate. To je rješenje na koje sam mislio.
Boost

Nadalje, osoba B sliku (registarsku oznaku) promijeni u photoshopu ne bi li se osvetio osobi C koja igrom slučaja također vozi srebrni Clio.
Što onda?

ostaje opcija da se novčano kazni osoba B
a) ako nema licencirani photoshop
b) ako osoba C uspije dokazati da to nije bio njegov auto
silence

Boost

Što onda?

ostaje opcija da se novčano kazni osoba B
a) ako nema licencirani photoshop
b) ako osoba C uspije dokazati da to nije bio njegov auto

I upravo su to neke od stvari zašto taj način nikako ne može funkcionirati.
Moglo bi npr. ovako

Svatko tko je slikao donese mobitel ili digitalni aparat u najbližu policijsku postaju, da na uvid svoju osobnu i uređaj na kom se nalazi fotografija.(bar dvije fotke)

Službenik slike prebaci na računalo, dalje je sve jednostavno.
Fotograf amater ostaje anoniman, učinio je društveno korisno djelo i usput zaradio koju kunu, proračun na dobitku, policija i dalje ne mora ništa raditi.
(osim osiguranja visokorizičnih nog utakmica, gay parada, prosvjeda i sl)
Opet je to nezgodno..prejednostavno je sliku prepraviti i onda ju ponovo uslkati mobitelom.
Imam osjećaj da bi se takav zakon jako puno zloupotrebljavao.
silence

Moglo bi npr. ovako

Svatko tko je slikao donese mobitel ili digitalni aparat u najbližu policijsku postaju, da na uvid svoju osobnu i uređaj na kom se nalazi fotografija.(bar dvije fotke)

Službenik slike prebaci na računalo, dalje je sve jednostavno.
Fotograf amater ostaje anoniman, učinio je društveno korisno djelo i usput zaradio koju kunu, proračun na dobitku, policija i dalje ne mora ništa raditi.
(osim osiguranja visokorizičnih nog utakmica, gay parada, prosvjeda i sl)

U čemu je problem kvartovske policajce i komunalne redare zaposliti da slikaju prekršitelje?
Njih ima dovoljno, imaju opremu i ovlasti da slikaju i pišu kazne.
Boost

Opet je to nezgodno..prejednostavno je sliku prepraviti i onda ju ponovo uslkati mobitelom.
Imam osjećaj da bi se takav zakon jako puno zloupotrebljavao.

Fotkat trebaju službene osobe. Komunalni redari i kvartovski policajci.
Upravo tako, fotograf mora biti profesionalac u svome poslu ,objektivan, s adekvatnom opremom i nadzorom da ne bi bilo nikakvih zlouporaba.
Tada ta fotka može služiti kao eventualni dokaz.
Boost

Upravo tako, fotograf mora biti profesionalac u svome poslu ,objektivan, s adekvatnom opremom i nadzorom da ne bi bilo nikakvih zlouporaba.
Tada ta fotka može služiti kao eventualni dokaz.

Osim toga isti imaju ovlasti ispisati i kaznu prekršitelju.
Koliko sam primjetio kad policija ispiše kaznu zbog nepropisnog parkiranja, ne fotkaju za uspomenu. Samo ti kazna ostane kao uspomena.

A kada komunalni redari ispišu kaznu, a vjerojatno zbog žalbi i svoje zaštite, uvijek slikaju zatečeno stanje.
A kad ćemo imati akciju" Maknite bicikliste s pješačkih staza" !
I pješake sa biciklističkih staza ;)

Polako bit će
dit

Imamo ju skoro svaki dan, a provodi ju MUP.
dino_bno

dit

Imamo ju skoro svaki dan, a provodi ju MUP.

Pa nisam baš primjetio,tj. ne sjećam se da sam ikad vidio da je policija zaustavila biciklistu,bar ne ovdje gdje stanujem....
Sjedni na bic i imat ćeš uskoro takvo iskustvo. ;)
treba fotkati bicikliste koji voze u kontra smjeru pejačevićevom ulicom,pa kad ih auto skoro pokupi onda još psuju i mašu rukama....
bob11

treba fotkati bicikliste koji voze u kontra smjeru pejačevićevom ulicom,pa kad ih auto skoro pokupi onda još psuju i mašu rukama....

a ružinom, dubrovačkom, ove ulice u retfali gdje su okrenuli smjer prometa naopako itd...
Fotkat, kazne i gotovo. Toliko ima debilizma u prometu i parkiranju da komotno mozes zaposliti 40 prometnih redara koji za cilj imaju putem kazni isplatit svoju placu, a isto toliko i murjaka za idiotizam u prometu.

Samo na parkiranju na stazama kao i na biciklistima koji voze preko pjesackog mozes solidno popuniti gradski proracun.
Preko puta "El Pana" na svačićevoj je katastorofa . Auti su u pravilu na biciklističkoj tijekom cijelog dana.
Istina, to raskrizje su vrata pakla. Auti na stazi a biciklisti ko manijaci se zaljecu preko pjesackog. Tamo treba postavit murjake koji ce pendreciti i jedne i druge...

Tagovi