[VIDEO] Pogledajte što je ostalo od 'šumice' preko Drave

Osijek

[VIDEO] Pogledajte što je ostalo od 'šumice' preko Drave

Nakon posjeta jakih snaga Hrvatskih šuma naoružanih oruđima s gibajućim zupcima popularnoj 'šumici' s lijeve strane Drave, od šumice je ostala samo kvačica na slovu 'š'. ako i toliko...

Stabla polegnuta u vodoravan položaj i pripremljena za put na vječna lovišta pogledajte u video isječcima. Gradonačelnik Bubalo , odnosno gradski protokol u njegovo ime, je prije nekoliko tjedana uputio poziv medijima za koje je znao da neće postavljati suvišna i neugodna pitanja i tom prilikom je objašnjeno zašto će se drveće rušiti. Sigurni smo da je učinio sve što je želio, znao i mogao kako bi šuma ostala sačuvana i na korist Osječanima.

Važno je napomenuti da ovo rušenje nema veze s novim skate parkom, koji se gradi na prostoru Kopike i niti milimetra ne ulazi u 'šumicu'.

[FOTO]: Posljednji pogled na šumicu prije "masakra" motornim pilama
[ovakve prizore neće biti moguće snimiti sljedećih 30-40 godina]

Iz Hrvatskih šuma pak poručuju: - Riječ je o doista složenim poslovima, jer sukladno našim šumsko-gospodarskim osnovama siječemo tehnološki prestara stabla, mnoga od njih trula i opasna za naše djelatnike Sanacija se obavlja u suradnji s gradom Osijekom gdje je dana suglasnost za početak radova. Cilj nam je unaprjeđenje zdravstvenog stanja, te poticanje rasta autohtone vegetacije i pomlađivanje cijele šume. Nakon uklanjanja odabranih stabala, a u skladu s vegetacijskim ciklusom, bit će obavljeno pošumljavanje autohtonim vrstama drveća - veli Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek

Video: Marin Franov

I, što kažete na ovo?!

Povijesni medij

Skriveni sadržaj

Barbari! Nije se moralo sve posjeći, moglo se ostaviti dosta drveća i opet bi bilo mjesta za skate park.

HdSSb si je ponovno napravio medvjeđu uslugu, misleći da su ovime kupili skejtere i bajkere, koji ionako većinom ne glasuju za njih. A građanima su dali lijepu poruku tko su i što su, i to pred izbore.
zen031

Barbari! Nije se moralo sve posjeći, moglo se ostaviti dosta drveća i opet bi bilo mjesta za skate park.

Nema ove veze sa skate parkom, on nije u šumici nego na kopiki
zen031

HdSSb si je ponovno napravio medvjeđu uslugu, misleći da su ovime kupili skejtere i bajkere, koji ionako većinom ne glasuju za njih. A građanima su dali lijepu poruku tko su i što su, i to pred izbore.

Pa nije ih HDSSB posjekao some, nego Hrvatske Šume :D Možda malo previše al šta je tu je.
zen031

Treba biti u stanju pročitati cijeli tekst. To jest problem naše nacije, neinformiranost, ili pogrešna informiranost, neobrazovanost, i tako dalje.

Jer ovdje lijepo piše da drveće sijeku iz Hrvatskih šuma, državne firme koju kontrolira Sdp, pa je čak i ovdje intervjuirani funkcioner Ljubojević član Sdp-a i na listi Sdp-a za županijsku skupštinu na predstojećim izborima.

Zatim ovdje piše da se stabla ruše jer su opasna, i da skejt park ni milimetar ne ulazi u posječeni dio.

I što mi dobijemo na ovom sve manje razumnom forumu, u prvom komentaru? Napad na Hdssb. Pa ako ćemo već napadati Hdssb, a nisam štedio tipkovnicu otkako su na vlasti, onda barem neka to bude pristojno i sa točnim informacijama. U protivnom upadamo u blato osječke politike, koje je duboko da mu se ne vidi dna.

I patetične slike, ovakvih prizora neće biti - ne znam što se time hoće reći, jer se u Osijeku u zadnje vrijeme glasovi pokušavaju dobiti intenzivnom sadnjom drveća, upravo zbog ovakvih patetičnih seratora, kojima je šuma za rekreaciju najvažniji gradski sadržaj. To što izlaze statistički podaci o gospodarskoj propasti, uslijed koje se smanjuje broj stanovnika, izgleda nikome nije važno - pa mi ćemo umjesto Bubala možda imati Vrkića, a njemu je na listi prioriteta na prvom mjestu sumanuto uređenje promenade, i to sa ukradenim, plagiranim projektom, dakle, ionako se ovdje ništa promijeniti neće, građani to nisu zaslužili.
zaboravimo hlad sljedećih 20 godina! :party:
s ovog linka:
Uklanjanjem starih, trulih i opasnih stabala, osim što se povećava sigurnost ljubitelja ekstremnih sportova, daje priliku mladim i zdravim stablima da dođu do prostora, svjetla i hrane.

koja logika! treba ih poslat u amazonu da malo 'proštijaju'.. pregusto je to tamo.
uostalom, naslagani trupci mi baš ne izgledaju trulo i opasno..wtf
ajmo probati ipak tu sjecu malo gledati s druge strane....odnosno onako kako struka kaže...

iako je politika u svim porama našeg društva...neke stvari se možda ipak moraju odraditi zbog struke....

kao što je receno...ta drva imaju svoj životni vijek...nakon toga moraju biti posjecena...(jbg...neki bi rekli...i konje ubijaju..zar ne...
), a ova su vec trebala biti posjecena davnih dana...no nitko nije imao muda to napraviti...jer svi su znali da ce biti kritika....

neke stvari se jednostavno moraju napraviti....

..vjerujem da se puno vas sjeca događaja kad je u parku kod doma zdravlja gdje je za vrijeme nevremana staro drvo ubilo ženu....ajd pogodite koje su bile prve rijeci vecine građana....bile su...zašto se to drvece ne održava....odnosno zašto se to staro drvece ne sjece...jer da se to cinilo vjerovatno žena ne bi poginula...

eto i ta šumica je uvijek bila interesantna vecini građana...no na svu srecu nikad se nije ništa dogodilo....no da je...budite iskreni...što bi prvo rekli ??

sve na ovom svijetu ima svoj životni ciklus....tako je i s tom šumicom...
plan iz 2000.-te, projekt "osijek longitudinalni grad", odnosno prelazak izgradnje na drugu obalu.
Sad su odlucili odjednom srezati 50 godina staru sumu. A sto su HrSume i Grad Osijek radili posljednjih 20-30 godina?! Jel' se to i inace sume koje se ne sade iskljucivo zbog eksploatacije ovako "nullificiraju"?

Ima li ovdje netko od sumarske struke da nam pojasni ovu praksu?
ljilj

plan iz 2000.-te, projekt "osijek longitudinalni grad", odnosno prelazak izgradnje na drugu obalu.

Bas bih volio vidjeti budalu koja bi zeljela na prostoru te sumice izgraditi kucu.

Meni se cini da je ovo tipican slucaj godinama cijelo selo sere sve u 16, a onda kad se voda prelije preko septicke - svi se odjednom cesu, svima smrdi, a 20 godina u tu sumicu zalaze samo biciklisti, drkomani i napaljeni parovi.

Isto vrijedi i za ekonomiju Osijeka i Hrvatske. Eno, Glavas priznao da je on bio taj koji je tijekom privatizacie firmi u Osijeku i Slavoniji birao ljude i utjecao na tadasnjeg predsjednika, premijera i Fond za privatizaciju. I sad se svi pitaju zasto nema radnih mjesta, zasto je sve propalo.

Iz istog razloga zbog kojeg sada nulliraju ovu sumicu - 20 godina nebrige i 20 godina ponasanj "nista ne vidim, nista ne cujem i nista ne znam/ne pricam".
W.M. Felt

zen031

Treba biti u stanju pročitati cijeli tekst. To jest problem naše nacije, neinformiranost, ili pogrešna informiranost, neobrazovanost, i tako dalje.

Jer ovdje lijepo piše da drveće sijeku iz Hrvatskih šuma, državne firme koju kontrolira Sdp, pa je čak i ovdje intervjuirani funkcioner Ljubojević član Sdp-a i na listi Sdp-a za županijsku skupštinu na predstojećim izborima.

Zatim ovdje piše da se stabla ruše jer su opasna, i da skejt park ni milimetar ne ulazi u posječeni dio.

I što mi dobijemo na ovom sve manje razumnom forumu, u prvom komentaru? Napad na Hdssb. Pa ako ćemo već napadati Hdssb, a nisam štedio tipkovnicu otkako su na vlasti, onda barem neka to bude pristojno i sa točnim informacijama. U protivnom upadamo u blato osječke politike, koje je duboko da mu se ne vidi dna.

I patetične slike, ovakvih prizora neće biti - ne znam što se time hoće reći, jer se u Osijeku u zadnje vrijeme glasovi pokušavaju dobiti intenzivnom sadnjom drveća, upravo zbog ovakvih patetičnih seratora, kojima je šuma za rekreaciju najvažniji gradski sadržaj. To što izlaze statistički podaci o gospodarskoj propasti, uslijed koje se smanjuje broj stanovnika, izgleda nikome nije važno - pa mi ćemo umjesto Bubala možda imati Vrkića, a njemu je na listi prioriteta na prvom mjestu sumanuto uređenje promenade, i to sa ukradenim, plagiranim projektom, dakle, ionako se ovdje ništa promijeniti neće, građani to nisu zaslužili.

Haha, za*eb, ljudi! Mea culpa. :) Priznajem pogrešku. Ja sam kontao da se ta šumica sječe zbog skate parka... U prvoj verziji članka nije pisalo da se ovo sječenje stabala nema veze sa skate parkom.
Leteci mungos

Sad su odlucili odjednom srezati 50 godina staru sumu. A sto su HrSume i Grad Osijek radili posljednjih 20-30 godina?! Jel' se to i inace sume koje se ne sade iskljucivo zbog eksploatacije ovako "nullificiraju"?

Ima li ovdje netko od sumarske struke da nam pojasni ovu praksu?

e to je vec konkretno pitanje....
a ne cviljenje za šumom koja je ionako davnih dana trebala biti posjecena...i posađena nova...
dakle prije ili kasnije do ovoga je trebalo doci...a zašto to nije napravljeno...je vec neko sasvim drugo pitanje
Trulo drveće naravno da treba ukloniti, ali nije mi jasno zašto se čekalo 20 godina da to drveće prvo istrune pa da se onda cijelo područje iskasapi?
Što su Hrvatske šume radile 20 godina i zašto se onda njima plaćaju koje kakve naknade kad će oni ionako prodati te trupce i opet zaraditi?
To je područje poplavno i nikad se tamo ništa neće moći graditi.
Eto barem će drugi dio Pannonian Challengea dobiti novi prostor u Šumici i moći će se raširiti koliko ih je volja.
osijek je devastiran i postao je grad cackalica ... nasi unuci ce mozda uzivati u hladovini drveca ...

laik sam ... ali sva ova debla izgledaju prilicno zdrava ... laz je da su sve to bolesna stabla koja je trebalo rezati.
Ta suma je stvarno bila u katastrofalnom stanju, topola i preko 50 godina starosti ( a reze ju se nakon 20).
Nema sumlje da je ovo trebalo napraviti i to nema veze ni sa politikom ni sa pannonianom, ali sta se radilo od rata tamo? Zasto 20 godina nitko nije postupno rusio i sadio to je drugo pitanje. Da su HŠ radile svoj posao i postepeno obnavljale ne bi sada imali ovu smjesnu sumu gdje su ostala 3 stabla bez krosnje.
Šmrc, sad ćemo se kuhati na Pannonianu. Zar nisu mogli posjeći samo ona najopasnija stabla? Zašto nisu zadnjih 20 godina polako rezali i pošumljavali?

Koliko je ovaj SDP-ovac na čelu Hrvatskih šuma u Osijeku?

Hvala ovakvom gradonačelniku, koji je dao posjeći šumu kako bi pridobio Pannonijaše. Zašto nije prije 4 godine tražio rezanje dijela i pošumljavanje?! Sad bi bilo koliko toliko stabala i hlada. Sramota!
ta šumica je bila oaza mira gdje se mogao čuti prekrasan pjev ptica, poglavito grdelina... predlažem kad su već sve sasjekli neka asfaltiraju ili poploče kao trg Slobode. Kad je već ruglo, neka bude do kraja ...
Mislim da nitko tko ovdje nešto govori protiv sječe stabala nije zadnjih 10 godina prošetao tom šumom.

Ima puno trulih stabala koja jedva čekaju da padnu, a premda je to naplavno područje, poslje svake veće poplave nekoliko drveča se je znalo s korjenom izvrnuti i izčupati iz zemlje i pasti preko staze.

Iako kritika stoji, mogli su svake 2-3-4-5 godina posječi stabla koja su trula i zasaditi nova, i tako bi šuma išla ukorak i konstantno bi bila takva kakva je, umjesto tipičnog hrvatskog: "Ima vremena, napravit će mo kada to budemo morali napraviti, pa će mo napraviti kako treba."
W.M. Felt

zen031

Jasno je da mnogi ne čitaju napisano (još je žalosnije ako pročitaju, a ne razumiju ili ne žele razumjeti).
Odavno sam primijetila da je ovdje pljuvanje postalo "olimpijska disciplina" i mnogima jedini razlog pisanja.
Često sam ranije hvalila ovaj portal, ali me žalosti u što se pretvorio :(
...nikako nisam pobornik uništavanja šuma na bilo koji način, ali ovdje je problem samo jedan: ovo se trebalo raditi puno prije i nikako ne tako naglo i odjednom.....nisam šumarske struke, ali sve ima svoj vijek trajanja, pa tako i ovo....
...ne znam čemu se uopće čitav taj dio raskrčio, obzirom da Panonian nema veze s tim dijelom...
...i zanima me koliko je metar tih drva što ih HŠ sada prodaju.....
Napomena: "Važno je napomenuti da ovo rušenje nema veze s novim skate parkom, koji se gradi na prostoru Kopike i niti milimetra ne ulazi u 'šumicu'." nije pisala kad sam postavio svoj komentar.

A radi li se zaista o tome da su sva stabla bila stara i predstavljala opasnost, možete sami vidjeti u video prilogu, ili ovdje: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.435639176532677.1073741827.100002597955843&type=1
Da je zbog pannoniana, bilo bi u neku ruku opravdano jer smatram da trebaju bolji i veci prostor..

Ali sad kad vidim da to nema veze s time, mislim da je malo previse..ok, bila je to sikara, samo su međedi i vukovi falili unutra, ali ona golotinja koju sad gledamo svakodnevno je definitivno previse..ovo nema veze sa uredenjem, ovo je ubojstvo!

Mora da je nekome na poziviji trebalo dobrih par metara drva za zimu...
wild child

Mora da je nekome na poziviji trebalo dobrih par metara drva za zimu...

Oni na pozicijama se sigurno ne griju na drva 8)
krvavi_perec

... Što su Hrvatske šume radile 20 godina ...

pa primale plaću kao i ostale državne firme ... men najsmješnije od svega što se svi sad pjenimo a možemo svirat kurcu u kratke talase ... a onda će doć izbori i nikom se neće dat na izbore
Bitno je malo galamiti po medijima ..izbori su nek se nešto radi.. Briga gradonačelnika za šumicu koliko samo ima važnijih stvari u gradu i ništa..

Re: [VIDEO] Pogledajte što je ostalo od 'šumice' preko Drave

Znam što bih rekao, ali sve bi se brzo cenzuriralo.

Samo me zanima znaju li djelatnici Hrvatskih šuma što je to zapravo šuma? Šuma nije gradski park, nije drvored u nekoj ulici, već prilično složen i jedinstven ekosustav. Jednostavnim guglanjem pojma 'šumarstvo', dođemo do ovoga:

'Šumarstvu je cilj poznavati šume i šumske ekosustave i potrajno (obnovljivo) njima gospodariti na opću korist pojedinca, društva i čovječanstva. To znači da se materijal iz šume može uzimati, a da ga u šumi ne bude manje, već više.'

Dajte dotucite grad do kraja već jednom: prilagodite ove leteće kante za zaprašivanje komaraca da mogu nositi beton i neka naprave 2-3 leta i ispuste teret gdje god vide zeleno.
Veliko nepovjerenje izgleda vlada u hrvatskom društvu prema institucijama i osobama koje su educirane i zaposlene na poslovima kojima se bave. Tako u Hrvatskim šumama ima priličan broj šumara. Svugdje se stvaraju teorije zavjere, izmišljaju se problemi, da čovjeku pamet stane.

Ljudi ovdje izgleda misle da su djelatnici Hrvatskih šuma u nekakvom zlom pohodu da betoniziraju Hrvatsku, tj. Osijek., pa ruše drveće iz čista mira. Da nije infantilno, bilo bi i smiješno. Osim toga, treba onda locirati i političku odgovornost - to je Sdp, ministar Jakovina, i Hrvatske šume, pod vodstvom Sdp-a.

Inače,u ovoj seoskoj zemlji, Hrvatskoj, šume prekrivaju 40-ak % ukupne površine. Baš lijepo je to, pa kada ovdje više nitko ne bude živio, jer će se svi odseliti zbog posla, bit će to država za šetnju po šumi, lov, i skupljanje plodova. Bit će čist zrak, rijeke, jezera, milina. Sdp i da ima zlu namjeru, nije dovoljno sposobna stranka da betonizira ovako šumski zapuštenu zemlju, pa nema razloga za strah, forumaši, nikakvog.
W.M. Felt

Veliko nepovjerenje izgleda vlada u hrvatskom društvu prema institucijama i osobama koje su educirane i zaposlene na poslovima kojima se bave. Tako u Hrvatskim šumama ima priličan broj šumara. Svugdje se stvaraju teorije zavjere, izmišljaju se problemi, da čovjeku pamet stane.

Ljudi ovdje izgleda misle da su djelatnici Hrvatskih šuma u nekakvom zlom pohodu da betoniziraju Hrvatsku, tj. Osijek., pa ruše drveće iz čista mira. Da nije infantilno, bilo bi i smiješno. Osim toga, treba onda locirati i političku odgovornost - to je Sdp, ministar Jakovina, i Hrvatske šume, pod vodstvom Sdp-a.

Inače,u ovoj seoskoj zemlji, Hrvatskoj, šume prekrivaju 40-ak % ukupne površine. Baš lijepo je to, pa kada ovdje više nitko ne bude živio, jer će se svi odseliti zbog posla, bit će to država za šetnju po šumi, lov, i skupljanje plodova. Bit će čist zrak, rijeke, jezera, milina. Sdp i da ima zlu namjeru, nije dovoljno sposobna stranka da betonizira ovako šumski zapuštenu zemlju, pa nema razloga za strah, forumaši, nikakvog.

(y) (y)
Bio sam zaista zaprepašten koliko je posječeno. Sigurno ima starih i oštećenih stabala, ali posječi cijelu šumu?! Tamo sada ima drveća kao u nekoj gradskoj ulici.
Baš sam volio trčati kroz šumu...hladovina, tišina i mir, svježina...
Ta šuma bila je jedno od prepoznatljivih obilježja našeg Grada!
W.M. Felt

Sad si i ti počeo lupetat gluposti.
Pa nije Jakovina ministar zadnjih 20 godina niti je SDP na vlasti svo to vrijeme :roll:
Da malo istražiš tematiku pročitao bi da se Šumari ophode kao da nemaju veze s državom i rade što god žele.
U svakoj županiji maltene po nekoliko Lovačkih domova u kojima se banči svako malo, a o nezakonitom izlovu i ostavljenim strvinama pogotovo u našoj županiji, ne treba ni pričati.
Da ne pričamo o Crkvi kojoj je također poklonjeno šumsko zemljište, a to sigurno nije napravio Jakovina.
W.M. Felt

Veliko nepovjerenje izgleda vlada u hrvatskom društvu prema institucijama i osobama koje su educirane i zaposlene na poslovima kojima se bave.

stvarno, otkud takva ničim izazvana skepsa..:roll:
aardvark

W.M. Felt

Veliko nepovjerenje izgleda vlada u hrvatskom društvu prema institucijama i osobama koje su educirane i zaposlene na poslovima kojima se bave.

Skepsa je nekada opravdana, nekada ne. Građani se vole postavljati iznad politike, kako bi pronašli krivca za svoje probleme, no političari su baš onakvi kakvo je i društvo. Trenutno vlada paranoja u Hrvatskoj. Svuda se traže zavjere, afere, histerija vlada, medijski teror bombastičnim vijestima. U takvom okruženju je najblaže rečeno nezdravo živjeti, a kamoli raditi.

No da se vratimo na temu - ovdje se radi o sječi nekih stabala, i svi ovdje prisutni kritičari misle da šumari iz Hrvatskih šuma sjeku nepotrebno, i nestručno, dok ih dosta misli da to rade s ciljem betonizacije Osijeka. Ja to ne mislim.

krvavi_perec

Pa nije Jakovina ministar zadnjih 20 godina niti je SDP na vlasti svo to vrijeme :roll:
Da malo istražiš tematiku pročitao bi da se Šumari ophode kao da nemaju veze s državom i rade što god žele.
U svakoj županiji maltene po nekoliko Lovačkih domova u kojima se banči svako malo, a o nezakonitom izlovu i ostavljenim strvinama pogotovo u našoj županiji, ne treba ni pričati.
Da ne pričamo o Crkvi kojoj je također poklonjeno šumsko zemljište, a to sigurno nije napravio Jakovina.

Ova opservacija nema ama baš nikakve veze s temom. Jakovina je sad ministar, i sada sjeku drveće kod Kopike.

Sve ovo ostalo je točno, ali nema nikakve veze s temom, osim što donekle opravdava brigu hrvatskih građana moralista, da se nikad ništa ne radi kako valja. Hrvatske šume doista jesu sklonište za stranačke kadrove, ali kada kažu da je drveće trulo, ja sam sklon da im povjerujem, prije nego da povjerujem onima koji misle da se drveće ruši iz obijesti ili neke zle namjere.

Što će sada biti na tom mjestu, to je pravo pitanje. No i to piše u tekstu - bit će pošumljavanje, ili Sdp-ovac laže. Brzo ćemo vidjeti.

Bolesno stablo:

Ja tu ne vidim bas da su stabla bila bolesna...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.435639176532677.1073741827.100002597955843&type=1
W.M. Felt

No da se vratimo na temu - ovdje se radi o sječi nekih stabala, i svi ovdje prisutni kritičari misle da šumari iz Hrvatskih šuma sjeku nepotrebno, i nestručno, dok ih dosta misli da to rade s ciljem betonizacije Osijeka. Ja to ne mislim.

Ok, sad znamo sto ne mislis.

Mozes li reci sto mislis o tome da se 20 ili 30 godina tu sumu nije odrzavalo/gospodarilo njome na prikladan nacin - redovito ruseci bolesna i stara te sadeci nova stabla?

Ova opservacija nema ama baš nikakve veze s temom. Jakovina je sad ministar, i sada sjeku drveće kod Kopike.

Iako Jakovinu smatram nesposobnjakovicem, on stvarno nema veze s tim sto se 20 ili 30 godina o sumi nije nitko brinuo.
Ono stablo blizu Doma zdravlja čija je grana prije nekoliko godina ubila gospođu Kadiru - također je izvana izgledalo zdravo. Koliko mi je poznato, ne ruše se samo bolesna nego i stara stabla.

Nekako mi se čini da je i ova tema otvorena tako da se na još jedan način okrivi trenutna osječka vlast mada ne vidim poveznicu između njih i rušenja stabala.
Postovi se pišu bez da se pročitaju prethodni ... stvarno postaje dosadnoooooo :roll:
Leteci mungos

Mozes li reci sto mislis o tome da se 20 ili 30 godina tu sumu nije odrzavalo/gospodarilo njome na prikladan nacin - redovito ruseci bolesna i stara te sadeci nova stabla?

Iako Jakovinu smatram nesposobnjakovicem, on stvarno nema veze s tim sto se 20 ili 30 godina o sumi nije nitko brinuo.

Mislim da se 20 ili 30 godina šumu nije održavalo/gospodarilo njome na prikladan način. Kao što se nije gospodarilo prikladno ni s ničim drugim.

Opet, to je tužna prošlost, a sadašnjost je da su izgleda stabla trula, i da šume više nema. Posječena za mandata Jakovine. Ako je posječena bespotrebno, što neki misle, on je kriv.
zaljubljena u Osijek

Ono stablo blizu Doma zdravlja čija je grana prije nekoliko godina ubila gospođu Kadiru - također je izvana izgledalo zdravo. Koliko mi je poznato, ne ruše se samo bolesna nego i stara stabla.

Nekako mi se čini da je i ova tema otvorena tako da se na još jedan način okrivi trenutna osječka vlast mada ne vidim poveznicu između njih i rušenja stabala.
Postovi se pišu bez da se pročitaju prethodni ... stvarno postaje dosadnoooooo :roll:

Za to je zadužen Unikom, a ne HŠ.
Ti ne da se praviš mutava, nego i jesi mutava.

Molim lijepo admine da mi ne brišu rečenice, osim ako i ta Zaljubljena nije admin pa mi ona obriše. Demokracija na nivou.
Moderator: [nazvati nekog "mutavim" baš i nije neko kvalitetno korištenje prava na govor i izražavanje mišljenja]

http://www.jutarnji.hr/907-000-kn-za-smrt-zene-koju-je-ubila-grana/183292/
zaljubljena u Osijek

i bilo je zdravo ... bila je bolesna grana koju je trebalo odrezati. sumari vrlo dobro znaju prepoznati bolesno stablo od bolesne grane

sta bi bilo da joj je za oluje pao crijep ?
W.M. Felt

aardvark

W.M. Felt

Skepsa je nekada opravdana, nekada ne. Građani se vole postavljati iznad politike, kako bi pronašli krivca za svoje probleme, no političari su baš onakvi kakvo je i društvo. Trenutno vlada paranoja u Hrvatskoj. Svuda se traže zavjere, afere, histerija vlada, medijski teror bombastičnim vijestima. U takvom okruženju je najblaže rečeno nezdravo živjeti, a kamoli raditi.

krvavi_perec

Sve ovo ostalo je točno, ali nema nikakve veze s temom, osim što donekle opravdava brigu hrvatskih građana moralista, da se nikad ništa ne radi kako valja. Hrvatske šume doista jesu sklonište za stranačke kadrove, ali kada kažu da je drveće trulo, ja sam sklon da im povjerujem, prije nego da povjerujem onima koji misle da se drveće ruši iz obijesti ili neke zle namjere.

Što će sada biti na tom mjestu, to je pravo pitanje. No i to piše u tekstu - bit će pošumljavanje, ili Sdp-ovac laže. Brzo ćemo vidjeti.

Taj SDP-ovac, Boris Ljubojević je došao na čelo tek prošle godine u srpnju, tako da ni on ne može biti odgovoran za 20 godina nebrige.

http://www.glas-slavonije.hr/171714/7/Ljubojevic-novi-sef-osjecke-Uprave-suma
I meni na auto padne grana za oluje pa ne mislim da treba sve sravnati sa zemljom. I slažem se, šumar zna što je bolesna grana, a što stablo! Hortikultura zahtjeva znanje i planiranje..
krvavi_perec

zaljubljena u Osijek

Ne samo da se praviš, nego i jesi mutava.

Ako sam ja mutava, onda si ti tupav i ne razumiješ što pišem. Nije u mom postu bitan Unikom ili HŠ nego stabla za koje stručnjaci kažu da ih se treba rušiti. Sad ste svi stručnjaci i ne bi rušili, a kad se dogodi nesreća - onda tražite krivca u istima koje sad pljujete zbog rušenja. Jeste li sigurni da se to mjesto neće pošumiti??

Još se nije rodio tko bi narodu ugodio!!
audiworld

I slažem se, šumar zna što je bolesna grana, a što stablo! Hortikultura zahtjeva znanje i planiranje..

...što lokalni "šumari" s iskustvom očito ne znaju, jer ne bi napravili ovakvu glupost, pa utaman da je i svako drvo bilo bolesno.......
Slažem se...
zaljubljena u Osijek

krvavi_perec

zaljubljena u Osijek

Ne samo da se praviš, nego i jesi mutava.

Ako sam ja mutava, onda si ti tupav i ne razumiješ što pišem. Nije u mom postu bitan Unikom ili HŠ nego stabla za koje stručnjaci kažu da ih se treba rušiti. Sad ste svi stručnjaci i ne bi rušili, a kad se dogodi nesreća - onda tražite krivca u istima koje sad pljujete zbog rušenja. Jeste li sigurni da se to mjesto neće pošumiti??

Još se nije rodio tko bi narodu ugodio!!

Bitna je nadležnost jer svatko ima svoje stručnjake, Unikom ima svoje - HŠ svoje,
a konkretno ovdje je riječ o HŠ i o Šumici koja je pod nadležnosti HŠ.
To je i naslov topica, šta spominješ stvari koje nemaju veze s temom i onda još pišeš gluposti
"Nekako mi se čini da je i ova tema otvorena tako da se na još jedan način okrivi trenutna osječka vlast mada ne vidim poveznicu između njih i rušenja stabala."
Mutava.
Možda sva stabla i nisu bolesna, no ako se radi o topoli, a pretežno je ona onda je njen vijek trajanja prilično kratak i vrijeme za eksploataciju. Koliko vidim ostavljana su neka stabla koja su mala ali če se razviti i ako je pameti onda to treba stručno popuniti sa nekim dugotrajnim vrstama drveća te tako napraviti lijep park-rekreacionu zonu. Ovo do sada je iz daleka izgledalo dobro, ali svemu jednom dođe kraj i ponavljam ako ima pameti ponovo će biti jedno9g dana lijepo.
...jednog dana svakako.....čim za jedno 10tak godina naraste ponovno šumica zdravih stabala....do tada ćem gledati rupu, jer netko nije mogao biti pametan pa to raditi sustavno, odnosno kako je i potrebno....
dim

Možda sva stabla i nisu bolesna, no ako se radi o topoli, a pretežno je ona onda je njen vijek trajanja prilično kratak i vrijeme za eksploataciju. Koliko vidim ostavljana su neka stabla koja su mala ali če se razviti i ako je pameti onda to treba stručno popuniti sa nekim dugotrajnim vrstama drveća te tako napraviti lijep park-rekreacionu zonu. Ovo do sada je iz daleka izgledalo dobro, ali svemu jednom dođe kraj i ponavljam ako ima pameti ponovo će biti jedno9g dana lijepo.

Upravo tako, vecinom je topola koju se reze nakon 20ak godina, po tome i treba sasjeci cijelu sumu. Ali da se radilo kako spada islo bi se postepeno a ne sve odjednom.
Netko je spominjo ta drva za grijanje, topola je smece, najlosije toplinske vrijednosti, a cijena koju HŠ traze za metar je apsurdno visoka.
zaljubljena u Osijek

Oni na pozicijama se sigurno ne griju na drva 8)

da, ali vrle vjerojatno imaju kamine za romantiku po najnovijim dizajnerskim pravilima, i pale drva iz cefa a ne da im bude toplo.. (na to sam ciljala :D )
Ja sam bila neki dan u šumici, ako se to više može nazvati tako, i ostala sam zaprepašćena prizorom. To je bila šumica prije, sad je to više park, pošto su dobar dio šume srezali, i sad komotno s mosta možeš vidjeti što i tko radi tamo. To dovoljno govori koliko su posjekli... Meni je to šokantno i sramotno jer su oazu mira pretvorili u neki "šumica-park", izgubila je svoju čar i bit. Ja ne znam kome to zaista ide u prilog, jer sva stabla koja su posjećena nisu čak ni bolesna niti su bila pred padanje, dakle netko je zas*ao. Al eto bar će se netko od ovih koji nisu "za*rali" imati čime grijati cijelu zimu...
RoadToNowhere

Ja ne znam kome to zaista ide u prilog, jer sva stabla koja su posjećena nisu čak ni bolesna niti su bila pred padanje, dakle netko je zas*ao. Al eto bar će se netko od ovih koji nisu "za*rali" imati čime grijati cijelu zimu...

Nit je tko zasrao ( barem ne sad, proslih 20 godina netko je), niti ce se netko grijati na to. To je glupa topola koja se reze nakon 20 godina, a ova je i do 50. Toplinska vrijednos je niska i nitko tko se grije na drva ne kupuje topolu, pilane ju ne zele jer je drvece puno gelera i ne isplati se unistit pilu. HŠ traze 30 eura po metru, a za te novce se dobije mnogostruko bolje drvo za grijanje.
Samo se nadam da nece opet posaditi topolu jer brzo raste pa da se sto prije popuni taj prostor.
U pravu ste svi koji sumnjate u svoju stručnost glede rušenja stabala. Niste stručni po toj tematici niti sam ja nešto posebno no školovanjem ponešto sam učio o tom. Neki prijatelji su mi šumarski fakultet završili i slažu se da nije trebao biti toliki masakr već možda nekih 5% više ostaviti no rekoh bi da od šume ne vidite stablo. Naime radi se o tom da je šuma zapuštena bila i nije održavana pa je bolje ukloniti većinu stabala i posaditi planski novu šumu da bi se mogla lakše i kvalitetno održavati. O tome se radi točno i stručno a ne o zavjeri. E sad vi pljujte koliko hoćete ovo za razliku od vašeg ipak stručno mišljenje.
Vjerujem da će struka odraditi svoj dio zadaće uklonuti što ne valja i zasaditi zdrava mlada stabla . Barem da se desi tako što u našoj prljavoj politici u gradu, da poratne ekipe koje se još drže običaja dugo na vlasti kao u onom mračnom komunizmu, i tek žale za ponekom trulom šumicom..
lehi

.... kao u onom mračnom komunizmu, i tek žale za ponekom trulom šumicom..

je*em mater onome ko je upalio svjetlo

i trulije je sve ostalo nego sto je bila ta sumica :)

ali drago mi je za ovaj autogol ... odlican predizborni salto mortale :)
Nisam šumarske struke i nemam pojma o šumarstvu, kao niti većina komentatora ovdje. Ne razlikujem zdravo drvo od bolesnoga, niti ono koje treba srušiti od onog kojeg ne treba. No, evo što sam našla u časopisu "Hrvatske šume" :

http://casopis.hrsume.hr/pdf/197.pdf#page=18

Prije nego počnem srati o nečemu čemu nemam pojma, malo ću ipak pričekati da vidim što će se napraviti, hoće li se pošumiti i posaditi grmlje i drveće, kako je rečeno u članku. Kažu da hoće. Možda hoće. MOžda neće. A možda su u šumi. ;)
E, pa, živi bili pa vidjeli.
Evo što piše:

"U suradnji s Gradom Osijekom i udrugom Pannonian, Hrvatske šume počele su sanaciju šume na lijevoj obali Drave u Osijeku. Riječ je o vrlo delikatnom zahvatu, jer se nalazi na vrlo prometnom pješačkom pravcu pored šetnice uz Dravu, gdje su stara stabla predstavljala opasnost za građane.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na području Tvrđavice, od poznatog osječkog pješačkog mosta pa sve do Športsko rekreativnog centra Copacabana, Hrvatske šume su započele radove na
sanaciji šume uz dravsku šetnicu. Sjeverozapadni dio
uz kupalište te šuma između popularne Kopike i pješačkog mosta ovih dana je puna radnika Hrvatskih šuma koji u navedenom području uklanjaju stabla topole, stara više od 50 godina, koja predstavljaju opasnost za građane. Stabla koja su već nekoliko godina predmet rasprave i upozorenja od strane šumarske struke, konačno će biti uklonjena, tako da će građani Osijeka moći bez straha uživati u omiljenoj šetnici koja se smatra simbolom grada.
U šumi postoji trim-staza koja već godinama služi kao borilište poznatom osječkom natjecanju u ekstremnim sportovima – Pannonian Challengeu. U suradnji sa gradom Osijekom, gdje je dana suglasnost te udrugom Pannonian, davno najavljivana sanacija konačno je započela.
- Dogovorili smo se sa Hrvatskim šumama da se stara šuma
zapadno od Kopike uredi, prorijedi i sanira. Postavit ćemo i opremu za vježbanje na otvorenom. Na taj način, lijeva obala Drave
konačno dobiva sportsko rekreacijski izgled koji smo željeli – istaknuo je prilikom obilaska radilišta osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Šuma ukupne površine 10 ha dobit će tako novo ruho. Niža i zdrava stabla neće se dirati, kako bi hladovina i dalje štitila natjecatelje i posjetitelje Pannonian Challengea. Uklanjanjem starih, trulih i opasnih stabala, osim što se povećava sigurnost ljubitelja ekstremnih sportova, daje priliku mladim i zdravim stablima da dođu do prostora, svjetla i hrane.
- Sanacija se obavlja u suradnji sa Gradom Osijekom gdje
je dana suglasnost za početak radova. Cilj nam je unaprjeđenje
zdravstvenog stanja, te poticanje rasta autohtone vegetacije i pomlađivanje cijele šume. Nakon uklanjanja odabranih stabala, a u skladu s vegetacijskim ciklusom, bit će obavljeno pošumljavanje autohtonim vrstama drveća, - naglasio je voditelj osječke podružnice Boris Ljubojević.
Gradski dužnosnici i stratezi razvijaju projekte na daljnjem uređenjima lijeve obale Drave. Već je počelo uređenje Slavonskog botaničkog vrta koji će se posaditi u nastavku šetnice, od mosta prema Zoološkom vrtu, gdje će biti posađeno 30 autohtonih slavonskih vrsta drveća te 35 vrsta grmlja. Uz pojedina stabla i grmove bit će postavljene informativne ploče, s opisima pojedine vrste, a sjenica s klupama i stolovima, uređena u slavonskom stilu, omogućit će održavanje terenske nastave za učenike i studente."
Tekst: Goran Vincenc
kakva god tema bila zavrsi se na hdssb.u :=) da hrvatske sume nekim slucajem nisu odlucile sanirati to podruce i da je netko zbog toga nastradao tema bi opet bio hdssb :D dajte malo maste o vi silni propagandisti i kvazi politicari...
...uh....nadam se da će netko iz Panoniana službeno demantirati gore citiranu rečenicu.....
...@Klick, što se tiče ove rečenice: "Neki prijatelji su mi šumarski fakultet završili i slažu se da nije trebao biti toliki masakr već možda nekih 5% više ostaviti no rekoh bi da od šume ne vidite stablo" - većina ljudi na ovom topiku je izrekla isto mišljenje (da se nije trebalo to sve napraviti odjednom, već postupno i to unazad zadnjih 20 godina opće nebrige)....
Evo i službenii odgovor:
http://www.zeleni-osijek.hr/uklanjanje-stabala-u-popularnoj-osjeCkoj-sumici_56_n

Očito je da su se svi zeleni davno prodali za fotelje i to treba sve razjebati... mladi GDJE STE?!?!

Sramota me što sam osječanin. U Zagrebu su se ljudi okupili i SPAVALI na drvima kada su im htjeli posjeći par komada, nama cijelu šumu posjeku i svi samo sliježu ramenima, lajkaju i pišu dopise.

I ja sam jedan od tih, i sramota me.

Gdje nam je ekološka svijest? I gdje su nam muda da se suprotstavimo uništavanju zelenila u Osijeku? Kada će više biti dosta? Kada zadnje drvo posijeku biti će prekasno.

Ne mogu vjerovati šta čitam...najveći i glavni dušebrižnik ovog foruma piše kako se u šumici samo nalaze drkomani,narkomani i biciklisti...pa zadavio bi te ko mačku sad najrađe,boli me briga što će mi admini lupiti ban. To je isto kao da ja kažem ma srušite tu staru smrdljivu katerdralu,tamo se ionako okupljaju samo babetine koje su griješile cijelog života pa se pred kraj odlučile pokajati i prebaciti na krepost. Godinama siješ gluposti ali čovječe sad si stvarno dno dna i talog!
Duminske Trake

...kako se u šumici samo nalaze drkomani,narkomani i biciklisti...

Jel' ti uopce razumijes sto drugi pisu, ili citas i shvacas recenicu po recenicu?!

Nije problem u tome tko JE odlazio u sumicu, vec TKO NIJE, a trebao je. A trebali su sumari. I sad se cude gradske vlasti, cude se ovi, cude se oni. Cude se gradjani. Svi se cude sto nitko tom sumom nije gospodario 30 godina.

Problem nije nastao jucer, nije nastao prije 20 dana kad su poceli rusiti. Problem je nastajao zadnjih 30 godina. Uostalom, bas kao sto nastanu i svi problemi i onda se svi cude (kreditima, dugovima, raspaloj ekonomiji, opljackanom drustvu).

Da je netko 1993. rekao da se tom sumicom treba pametno gospodariti, onako kako se gospodari i sumama u okolici, siguran sam da bi iskocio kakav lik s etiketom "dusebriznik". Eto, upravo ovakva sjeca se dogodi kad nema dusebriznika.

Godinama siješ gluposti ali čovječe sad si stvarno dno dna i talog!

Ne znam koliko dugo citas s nerazumijevanjem (oliti ne citas s razumijevanjem), ali po ovome bih rekao da se radi o godinama.
dim

Aha! Eksploatacija na čiji račun?
A kad su se ljudi s ovog foruma raspitivali gdje je završilo posječeno drveće iz Višnjevca i ostali drvoredi, svi u Gradu su se pravili blesavi. U čijim će to ljetnjikovcima završiti?
Molim neka netko podsjeti što je bilo s tim...

(foto: internet)

Prilozi

Nevjerojatno... Evo primjer Tiergartena u Berlinu:

Ovdje nikom ne bi na pamet palo da sijece sumu usred grada.

Sramota...
pfloyd

Nevjerojatno... Evo primjer Tiergartena u Berlinu:

Ovdje nikom ne bi na pamet palo da sijece sumu usred grada.

Sramota...

da samo što su po sredini šume napravili cestu

Tagovi