Stara zgrada Litokartona u Ulici Republike postaje zdravstveni centar

Osijek

Stara zgrada Litokartona u Ulici Republike postaje zdravstveni centar

Na mjestu nekadašnjeg grafičkog poduzeća Litokarton, na adresi Ulica Hrvatske Republike 33, otvara se nov i moderno uređen zdravstveni centar.

Riječ je o nekretnini na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, a koja je više od 15 godina stajala devastirana uslijed ratnih razaranja. Ova prekrasna četverodijelna ulična zgrada sagrađena je krajem 19. stoljeća u historicističkom stilu i smatra se zaštićenim arhitektonskim dobrom, stoga se obnova ovog objekta provodila uz nadzor Konzervatorskog odjela u Osijeku i u skladu s njihovim naputcima.

Obnova zgrade Litokartona odvijala se u skladu s generalnim urbanističkim planom Grada, a cijeli projekt imao je za cilj zadržati vanjski izgled objekta što sličniji izvornom. Na pročelju su tako zadržana dva izloga u prizemlju koji su postojali i u izvornoj zgradi kada je sagrađena.

Novi vlasnik u obnovu objekta površine 3.800 četvornih kvadrata poslovnog prostora uložio je gotovo tri milijuna eura s namjerom da zgrada postane zdravstveni centar u čijem sklopu bi se našli optičarska radnja i Poliklinika za oftalmologiju te devet privatnih ordinacija: stomatologija, otorinolaringologija, dermatologija, kardiologija, centar za slušna pomagala kao i nekoliko ambulanti obiteljske medicine. U sklopu zgrade bit će otvoren i ugostiteljski objekt, prikladno nazvan "Kafić Uzdravlje".

U sklopu objekta bivši vlasnik, Hypo-Alpe-Adria Bank, prodao je i dio stražnjeg dvorišta. Ovaj prostor u središtu grada dugo je vremena služio kao smetlište i odlagalište svih vrsta otpada, a Grad je prošle godine u suradnji s Hrvatskom vojskom organizirao veliku akciju čišćenja prostora koji je sada uređen.

Projekt pretvaranja nekadašnjeg gradskog rugla u moderan zdravstveni centar nalazi se u završnoj fazi, a otvaranje centra planirano je za 1. svibnja.

Tekst i foto: M.M./Osijek031.com
Zaista pohvalno!Ipak još ima dobrih vijesti!
Redakcija 031

Na mjestu nekadašnjeg grafičkog poduzeća Litokarton, na adresi Ulica Hrvatske Republike 33, otvara se nov i moderno uređen zdravstveni centar.

Novi vlasnik u obnovu objekta površine 3.800 četvornih kvadrata poslovnog prostora uložio je gotovo tri milijuna eura s namjerom da zgrada postane zdravstveni centar u čijem sklopu bi se našli optičarska radnja i Poliklinika za oftalmologiju te devet privatnih ordinacija: stomatologija, otorinolaringologija, dermatologija, kardiologija, centar za slušna pomagala kao i nekoliko ambulanti obiteljske medicine. U sklopu zgrade bit će otvoren i ugostiteljski objekt, prikladno nazvan "Kafić Uzdravlje".

Redakcija 031

U sklopu objekta bivši vlasnik, Hypo-Alpe-Adria Bank, prodao je i dio stražnjeg dvorišta. Ovaj prostor u središtu grada dugo je vremena služio kao smetlište i odlagalište svih vrsta otpada, a Grad je prošle godine u suradnji s Hrvatskom vojskom organizirao veliku akciju čišćenja prostora koji je sada uređen.

ako sam dobro vidio na slikama od zelene čistke "blok centar" čistilo se upravo stražnje dvorište te nove poliklinike.

Redakcija 031

Projekt pretvaranja nekadašnjeg gradskog rugla u moderan zdravstveni centar nalazi se u završnoj fazi, a otvaranje centra planirano je za 1. svibnja.

divno, baš simbolično. na prvi maj, umjesto da ljudi odmore na taj međunarodni praznik rada, moraće da rintaju da se gospoda dobro počaste.
Svaka čast.
Rijetki su koji se usude investirati toliki novac u ovo vrijeme. Palac gore za Oculus
OK samo ne znam gdje ce naci tolike doktore koji bi opsluzivali sve te ordinacije a k tome postoje uz sadasnji okulus vec tri privatne ordinacije kao i ocni odjel bolnice.
Mozda bi bilo najbolje ukinuti ocni odjel pa sve oci grada privatizirati.
"Obnova zgrade Litokartona odvijala se u skladu s generalnim urbanističkim planom Grada, a cijeli projekt imao je za cilj zadržati vanjski izgled objekta što sličniji izvornom. Na pročelju su tako zadržana dva izloga u prizemlju koji su postojali i u izvornoj zgradi kada je sagrađena.

Mama vam je izvorna!!!!!
Vic.Mackey

"Obnova zgrade Litokartona odvijala se u skladu s generalnim urbanističkim planom Grada, a cijeli projekt imao je za cilj zadržati vanjski izgled objekta što sličniji izvornom. Na pročelju su tako zadržana dva izloga u prizemlju koji su postojali i u izvornoj zgradi kada je sagrađena.

Mama vam je izvorna!!!!!

...tako je, to je i meni upalo u oko odmah.....postojali su izlozi - to je točno, no samo s jedne strane.....
anakonda

Vic.Mackey

Mama vam je izvorna!!!!!

...tako je, to je i meni upalo u oko odmah.....postojali su izlozi - to je točno, no samo s jedne strane.....

pod budnim okom osjeckih konzervatora i uz njihov blagoslov je i gradska kavana u centralu dobila novo bipa ruho ... tak da su za mene izgubili kredibilitet :(

a sto se oculusa tice ... ja sam sa doticnim vlasnikom imao vrlo neugodnih iskustava ... proda skupe naocale na koje vidim losije nego s njima i onda me uvjerava da sam glup, jer sigurno dobro vidim, samo se trebam priviknuti ... i izvrijedja, izbaci iz trgovine, spomene majku ... itd itd.
vidis, ja dosao nakon mjesec dana nakon sto sma kupio naocale u oculusu i rekao da sam si provjerio dioprtiju naocala i da mi ne odgovaraju da mojom dioptrijom i bez beda sam napravio novi pregled (ima jedan mladi optoticar koji jebeno radi svoj posao) i sad mi je do jaja vid
kafić u zdravstvenoj ustanovi :shock:
uistinu je nacija sve bolesnija pa su potrebne različite terapije, što ne pomogne doktor, to će ovi u kafiću izliječiti ;)

I tko je vlasnik zna li se?
Konobar je zamjena za psihologa :)
..."prikladno nazvan Kafić Uzdravlje"....... :sick2: ......
PsychoSoldier

vidis, ja dosao nakon mjesec dana nakon sto sma kupio naocale u oculusu i rekao da sam si provjerio dioprtiju naocala i da mi ne odgovaraju da mojom dioptrijom i bez beda sam napravio novi pregled (ima jedan mladi optoticar koji jebeno radi svoj posao) i sad mi je do jaja vid

onda super ... ja sam imao okrsaj s gazdom :)
anakonda

Vic.Mackey

Mama vam je izvorna!!!!!

Naravno, bolje da je u centru grada rusevina i leglo stakora, nego nova obnovljena zgrada.
Dino8090

anakonda

Vic.Mackey

Mama vam je izvorna!!!!!

Naravno, bolje da je u centru grada rusevina i leglo stakora, nego nova obnovljena zgrada.

...you miss the point.....meni je zasmetalo iskrivljavanje istine....čemu pres**vanje s izvornikom, kad to nije tako, ako već toliko obraćamo pažnju na "tradiciju" i "izvornike".....
zbonj

Svaka čast.
Rijetki su koji se usude investirati toliki novac u ovo vrijeme. Palac gore za Oculus

Ovo je sramota što se radi i kako se pogoduje. Vidm da se lupena na ovome forumi ili komentiraju ljudi koji nemaju pojma o životu. Samo ću napisat da je gosp.Bede kupio LITOKARTON za 190 tisuća maraka kreditom od sl.banke proglasio stećaj i radnike otpustio itd.. da nepišem cijelu analizu (to je samo dio litokartona) . I tako dobija nekretninu vrijednu par miliona eura. Zanima me što je sa dionicarima litokartona obicnim radnicima koji jos uvjek imaju dionice ???? tu ima materijala za istraživanje.. Ali problem je što je uvijek neka zastara.Takđer to se smatra objekat koji ima povijesno znacenje a on ga preuređuje po svome.(SRAMOTA)
anakonda

...you miss the point.....meni je zasmetalo iskrivljavanje istine....čemu pres**vanje s izvornikom, kad to nije tako, ako već toliko obraćamo pažnju na "tradiciju" i "izvornike".....

Gotovo nemoguce je da si rodena krajem 19. stoljeca i da jos uvijek pises po forumu.

A izvorno znaci od onog trenutka kad je zgrada sagradena, a ne od 80-ih ili 90-ih cega se ti sjecas.
Dino8090

anakonda

Gotovo nemoguce je da si rodena krajem 19. stoljeca i da jos uvijek pises po forumu.

A izvorno znaci od onog trenutka kad je zgrada sagradena, a ne od 80-ih ili 90-ih cega se ti sjecas.

...ne vrijedi mi trošiti riječi na nešto što shvatiti ne možeš....ajd zdrao....
anakonda

...ne vrijedi mi trošiti riječi na nešto što shvatiti ne možeš....ajd zdrao....

Ako te bas zanima, bio sam u toj zgradi prije jedno godinu dana za vrijeme obnove. I bas na tim vanjskim zidovima, nakon sto se skine zbuka, se vidi kako su s vremenom mijenjani, nadozidavani i korigirani po potrebama nekad prije. Znaci ono cega se ti sjecas iz bivse juge mozda i nije izvorni izgled zgrade.
Pa potrebno ce biti jos okulistickih ordinacija pa ce mozda ljudi jednog dana progledati od ovog bacanja pijeska u oci.

Niakda zgrada koju je poslije II svjetskog rata i nacionalizacije koristio Litokarton nije imao izloge. Volio bih da konzervatori objave i izvornu fotografiju gdje se oni vide.
Otkuda im podatak da su na toj zgrtadi bili izlozi ???
No kada se dobro podmaze, zasto ne bi i izlozi bili izvorni, jos ce se na kraju ustanoviti da je ta zgrada sagradjena da bi imala kafice.

Tagovi