Sljedeći tjedan se ukidaju besplatne GPP-ove linije prema Avenue Mallu i Portanovi, ali...

Osijek

Sljedeći tjedan se ukidaju besplatne GPP-ove linije prema Avenue Mallu i Portanovi, ali...

Besplatni GPP-ov autobus za Avenue Mall na relaciji Gajev trg - Avenue Mall - Gajev trg ukida se 8. travnja, a nekoliko dana kasnije, 14. travnja, ukida se i besplatni autobus prema Portanovi na relaciji Ulica Hrvatske Republike (Šetač) – Portanova - Ulica Hrvatske Republike.

U GPP-u su ovaj potez objasnili time što im ove linije više nisu isplative, a osim toga GPP ima dodatne obveze prema školskom prijevozu i redovnim linijama. Naime, prilikom otvaranja ova dva trgovačka centra ulagali su velik novac u marketing, pa je GPP imao lijepu pinku držeći njihove reklame na svojim vozilima. No, danas je situacija drugačija, prihod od marketinga ovih centara GPP-u se više ne isplati u smislu čistog rentiranja autobusa i plaćanja prekovremenih sati vozačima.

Portanova je vrlo brzo reagirala i, nakon pregovora s nekoliko autoprijevoznika, uspjela je dogovoriti suradnju s drugom tvrtkom te će usluga besplatnog prijevoza njihovim posjetiteljima i dalje biti dostupna bez i jednog dana zastoja na istoj polaznoj stanici u centru grada (ulica Hrvatske Republike) uz minimalne promjene u voznom redu. Novi vozni red starta s ponedjeljkom, 15. travnja 2013. godine.

U Avenue Mallu još nisu obznanili hoće li naći drugog prijevoznika kako bi zadržali uslugu besplatnog prijevoza svojim posjetiteljima, no vjerojatno će i njih konkurencija natjerati na to. U GPP-u tvrde kako nemaju ništa protiv da autobusi novog prijevoznika prema ovim trgovačkim centrima kupe putnike na istim stajalištima kao i do sada, s time što će to ipak morati dogovoriti s Gradom.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv 031
uh, meni ovo nešto sumnjivo, prebacivanje posla na privatnike.
muvifrik

"pinku"?

to nam novinar objašnjava po šatrovački, da svi shvatimo :evil:
Nisam siguran koliko je legalno da drugi prijevoznici koriste ugibališta i stajališta gradskog prijevoza, a da za to ne plaćaju naknadu.
milo_moje

muvifrik

"pinku"?

to nam novinar objašnjava po šatrovački, da svi shvatimo :evil:

Novinar???
simo031

Nisam siguran koliko je legalno da drugi prijevoznici koriste ugibališta i stajališta gradskog prijevoza, a da za to ne plaćaju naknadu.

Redakcija 031

U GPP-u tvrde kako nemaju ništa protiv da autobusi novog prijevoznika prema ovim trgovačkim centrima kupe putnike na istim stajalištima kao i do sada, s time što će to ipak morati dogovoriti s Gradom.

da li te išta podsjeća na aferu "kiosci".
koji besplatni gpp-ov autobus sve su to oni dobro naplačivali od porta nove

Re: Sljedeći tjedan se ukidaju besplatne GPP-ove linije prema Avenue Mallu i Portanovi, ali...

Bilo bi lijepo da se Portanova (i Avenue Mall) zatvore, pa da se svi dućani vrate u grad. U gradu ima dovoljno praznog poslovnog prostora za sve njih (a nebi morali organizirati besplatne autobuse).
milo_moje

simo031

Redakcija 031

U GPP-u tvrde kako nemaju ništa protiv da autobusi novog prijevoznika prema ovim trgovačkim centrima kupe putnike na istim stajalištima kao i do sada, s time što će to ipak morati dogovoriti s Gradom.

Ne vidim sličnost jer je u ovom slučaju korisnik (GPP) , eventualnu odluku o korištenju lokacija za druge prijevoznike prebacio na vlasnika, tj. grad, što je u skladu sa zakonom. Grad može dati dozvolu nekom drugom prijevozniku za korištenje svojih ugibališta i stajališta, ili ne mora. U slučaju „Kiosci“ imali smo situaciju (moje mišljenje izvedeno iz informacija dostupnih iz medija) gdje je menadžment GPP-a samovoljno, službena informacija kaže bez znanja gradske uprave (iako je to vrlo diskutabilno, ako se pogleda tko je obnašao funkcije u upravljačkoj strukturi GPP-a), iznajmio trećem licu lokacije koje im je grad dao u najam.
simo031

milo_moje

simo031

Redakcija 031

Ne vidim sličnost jer je u ovom slučaju korisnik (GPP) , eventualnu odluku o korištenju lokacija za druge prijevoznike prebacio na vlasnika, tj. grad, što je u skladu sa zakonom. Grad može dati dozvolu nekom drugom prijevozniku za korištenje svojih ugibališta i stajališta, ili ne mora. U slučaju „Kiosci“ imali smo situaciju (moje mišljenje izvedeno iz informacija dostupnih iz medija) gdje je menadžment GPP-a samovoljno, službena informacija kaže bez znanja gradske uprave (iako je to vrlo diskutabilno, ako se pogleda tko je obnašao funkcije u upravljačkoj strukturi GPP-a), iznajmio trećem licu lokacije koje im je grad dao u najam.

nije šija, nego vrat. vidjećemo kad izaberu prijevoznika, još će mu grad sufinancirati autobusne linije prema tim trg. centrima. u ovom slučaju se ponavljaju akteri, fali nam jedino treći ...
more456

Bilo bi lijepo da se Portanova (i Avenue Mall) zatvore, pa da se svi dućani vrate u grad. U gradu ima dovoljno praznog poslovnog prostora za sve njih (a nebi morali organizirati besplatne autobuse).

pa da većina ljudi koji tam rade dobiju otkaz!baš si biser!!
milo_moje

nije šija, nego vrat. vidjećemo kad izaberu prijevoznika, još će mu grad sufinancirati autobusne linije prema tim trg. centrima. u ovom slučaju se ponavljaju akteri, fali nam jedino treći ...

Meni to više izgleda kao pokušaj napumpavanja cijene usluge.
bob11

more456

Ako bi se prodavnica preselila u grad, ne vidim razlog zašto isti djelatnici ne bi radili u njoj!
simo031

milo_moje

da, baš će im biloš to dopustiti
more456

bob11

more456

Ako bi se prodavnica preselila u grad, ne vidim razlog zašto isti djelatnici ne bi radili u njoj!

vjerovatno nebi imali toliko prometa....
negoli zašto ti neotvoriš neku trgovinu u gradu,pa da vidimo dokle ćeš radit...
milo_moje

simo031

milo_moje

da, baš će im biloš to dopustiti

Kao da će ga netko pitati za dozvolu.

Re: Sljedeći tjedan se ukidaju besplatne GPP-ove linije prema Avenue Mallu i Portanovi, ali...

simo031

mislim da nas dvojica opet jedan šumom,a drugi drumom. mišljenja sam da biloš neće dopustiti bilo kakvo napumpavanje cijena prijevoza od strane gpp-a do njegovog centra. prije će unajmiti privatnika da mu vozi posjetitelje, nego gpp-u da plaća skuplji prijevoz. ali samo ako mu je u interesu. ili su nedavni događaji jednostavno utjecali da se zatvori pipa.

ne znam koliko često ideš u portanovu, ali autobusi gpp-a koji voze za portanovu i a.m. su puni učenika koji bježe sa sata, dokonih penzionera i tek ponekog kupca. pravi kupci dođu sa vlastitim prijevozom, a ne da košulju od par stotina kuna , cipele i odijelo od par tisuća kuna vuku sa sobom u bus, gdje neki nose vreću krumpira iz konzuma.

a opet, živi bili pa vidjeli.
milo_moje

simo031

mislim da nas dvojica opet jedan šumom,a drugi drumom. mišljenja sam da biloš neće dopustiti bilo kakvo napumpavanje cijena prijevoza od strane gpp-a do njegovog centra. prije će unajmiti privatnika da mu vozi posjetitelje, nego gpp-u da plaća skuplji prijevoz. ali samo ako mu je u interesu. ili su nedavni događaji jednostavno utjecali da se zatvori pipa.

ne znam koliko često ideš u portanovu, ali autobusi gpp-a koji voze za portanovu i a.m. su puni učenika koji bježe sa sata, dokonih penzionera i tek ponekog kupca. pravi kupci dođu sa vlastitim prijevozom, a ne da košulju od par stotina kuna , cipele i odijelo od par tisuća kuna vuku sa sobom u bus, gdje neki nose vreću krumpira iz konzuma.

a opet, živi bili pa vidjeli.

Nije problem u autobusima, nego u ugibalištima i stajalištima. Koliko gore navedeno (sa linka) ima utjecaja na ovo pojma nemam, ne krećem se u tim krugovima, pa ne kužim vezu.
sad bi trebalo naplačivati i ugibališta pa nije parking ili treba možda i nogostupe naplačivati
haj sad ..šetnjica po zraku...bistriti glavu ....sačuvati plastike....dosta grijanja i paradiranja po hodnicima......aa je to postala mučna slika ljudi koji nemaju..a slinee po izlozima
građani su zakinuti za bespla vožnju,a oni koji rade u dotičnim trgovačkim centrima,od sada će morati,izgleda kupovati kartu od APP-a od 300-tinjka KN,pa nadalje....
GPP očigledno ne mari za građane,tj GPP je Medić-Štedić company......
nešto mi nije jasno u gpp-u imaju naj menađera a stalno u izvješćima o poslovanju u gubiku?
Mene od svega ovoga zanima samo taj novi vozni red
modri

sad bi trebalo naplačivati i ugibališta pa nije parking ili treba možda i nogostupe naplačivati

Što ti nije jasno? Koristi li itko dio tvog stana/dvorišta bez tvoje dozvole? Grad je vlasnik stajališta i ugibališta, te je iste napravio na svom zemljištu, i brine se za njihovo održavanje. GPP-e je gradska tvrtka, i kao takva ima franšizu ili neki sličan ugovor tog tipa za korištenje gradskih ugibališta i stajališta. Ostalo možeš zaključiti i sam, ako želiš.
Gradski prijevoz putnika ima zadatak da osigura redovit, kvalitetan i siguran gradski prijevoz.Za to mu je potrebna tehnološka i stručna podloga (servis, organizacija prometa...i sl.). Ovakvi marketinški eksperimenti nemaju nikakve veze sa poslovanjem gradskog prijevoza. "Profit" takve firme je usko povezan sa gospodarskom aktivnošću u gradu i tu nema filozofije. Po meni ... vodstvo firme provodi aktivnosti koje nemaju baš neke veze sa njenom ulogom. Gradska firma ne može biti reklamna agencija... a najbolji primjer su i ta dva autobusa (normalno da nedostaju negdje na liniji).
roki5432

Gradski prijevoz putnika ima zadatak da osigura redovit, kvalitetan i siguran gradski prijevoz.

Sa ovim se slažem, jer GPP-e je javni servis za prijevoz građana, no ta usluga nije besplatna. A u ovom slučaju govorimo o ukidanju besplatnih linija. Vjerujem da bi GPP-u bilo najjednostavnije kad bi vozili sve linije bez naplate karata, a grad i građani iz prireza financirali normalno funkcioniranje i razvoj tvrtke, ali to očito ne ide tako. U slučaju da netko želi da te linije i dalje budu besplatne, logično je da će morati pronaći način financiranja istih. Sve ostalo je bajka iz jednog društvenog poretka, kojeg više nema.

Tagovi