Nakon dva dana glasanja u tek petom krugu, kardinali su izabrali novog papu. Za izbor pape je potrebno 77 glasova ili 2/3 glasova kardinala. On je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio koji je uzeo ime Franjo I.
Društvo, politika
Mladjo
"Bergoglio has also encouraged his clergy and laity to oppose both abortion and euthanasia, describing the pro-choice movement as a "culture of death",[52] and had opposed the free distribution of contraceptives in Argentina.[53]"
ovo mi je dovoljno...
tamna strana...od cijele te price oko izbora pape...(cak što više nebitno kojeg)....fascinira me cinjenica kako novinari vremenski prije iskopaju svu prljavštinu iz života pape...nego što je potrebno da se sam papa izabere....
žalosno je to da se novinarska prica može prodati samo ako se pljuje po nekome
što se tice samog pape Franje....iskreno ne ocekujem ništa od njega....kao što ni on ne ocekuje ništa od mene....
tako da...ja znam da moram krvavo zaraditi za svoj život...a svi on ce se vec nekako snaci.....
1step2far
Sad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
1step2farSad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
markonato1step2farSad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
Malo miješaš neke stvari, ako je dobio ime po Franji Asiškom, onda ga se i treba zvati tako, a ne Francis, Francisco, Francesco ili kako ga se već zove ovisno o govornom području.
Pape valjda uzimaju latinski naziv koji se onda prevodi na sve jezike onako kako se prevodi, ne pohrvaćavaju samo Hrvati pape, već svi. Tko je bio John Paul II.
markonato
1step2farSad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
Malo miješaš neke stvari, ako je dobio ime po Franji Asiškom, onda ga se i treba zvati tako, a ne Francis, Francisco, Francesco ili kako ga se već zove ovisno o govornom području.
Aa jesi ga sad opleo... FYI, Franjo Asiški je bio Talijan i sigurno se nije zvao Franjo Asiški! MladjoLjudi ne jedu kondome, nego kruh. Druga stvar što je afrika na drugom dijelu planeta gdje nema novinara pa zato ostatak svijeta boli ona stvar pa bi im uvalili kondome. Zašto se kondomi ne uvale onda radnicima Diokija i oni su gladni? Jednako kao da kažeš kako ćeš smanjit nezaposlenost tako što ćeš bacit bombu na biro
pa evo ja tebe onda pitam što pobogu crkva uz toliku glad, sidu, prenapučenost i još mali milijun posljedica i dalje ima protiv kontracepcije?
evil monkeyOvo nemam pojma kakve veze ima s Papom Franjom, a ni kome je uopće upućeno. Nakana je dakako poznata.
zanimljivo je kako neki takozvani katolici na ovom forumu nemaju blagog pojma o vlastitoj religiji... Je li biti glup i neinformiran preduvjet da se bude deklariranim hrvatom-vjernikom?
tranquilizeA glede ovog komentara, biti ću kratak: POTPISUJEM
zivio papanakon komentara ovih dezurnih mrzitelja jasno mi je da je izabran pravi covjek, i sada mogu mirno u san hehe
DonQuijotemarkonato
Aa jesi ga sad opleo... FYI, Franjo Asiški je bio Talijan i sigurno se nije zvao Franjo Asiški!
Dakle, i to je pohrvaćivanje...
DonQuijote1step2far
Sad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
Super mi je to što naši uvijek osjećaju potrebu pohrvaćivati nečija imena. Valjda se tako osjećaju bliže papi!
mali_ivicao bože dragi. ivice pa ovo ti je odgovor na nivou nekoga tko nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću. al dobro, znam da ovom raspravom ionako ne možemo postići ništa...Ljudi ne jedu kondome, nego kruh. Druga stvar što je afrika na drugom dijelu planeta gdje nema novinara pa zato ostatak svijeta boli ona stvar pa bi im uvalili kondome. Zašto se kondomi ne uvale onda radnicima Diokija i oni su gladni? Jednako kao da kažeš kako ćeš smanjit nezaposlenost tako što ćeš bacit bombu na biro
![]()
AIDS se ne riješava kondomima. Ne dobivaju AIDS ljudi zato što vode ljubav sa svojim bračnim partnerom, nego zato što šaraju. Pretpostavka je da znaju s kime se žene ili spavaju. Također kondom kao takav nije 100% siguran sprečavatelj prijenosa HIVa. A što nije 100% nije uopće. Glede prenapučenosti? Prvo se treba poći od sebe, ako je nešto prenapućeno zašto su onda drugi višak, a ne ti sam kao osoba?
tranquilize
DonQuijote1step2far
Super mi je to što naši uvijek osjećaju potrebu pohrvaćivati nečija imena. Valjda se tako osjećaju bliže papi!
meni je super tvoje vrhunsko rezoniranje![]()
DonQuijote
I meni je vaše selektivno rezoniranje vrlo zabavno. Kako odlučujete čije ime se prevodi, a čije ne? Još nisam čuo da je netko npr. Lionela Messija nazvao Lavoslavom, Stephena Hawkinga Stjepanom, a Françoisa Hollandea isto Franjom, zašto Angelo Sodano nije Anđelko?
markonato
DonQuijote
I meni je vaše selektivno rezoniranje vrlo zabavno. Kako odlučujete čije ime se prevodi, a čije ne? Još nisam čuo da je netko npr. Lionela Messija nazvao Lavoslavom, Stephena Hawkinga Stjepanom, a Françoisa Hollandea isto Franjom, zašto Angelo Sodano nije Anđelko?
Zabavno je samo tvoje rezoniranje![]()
DonQuijotemarkonato
DonQuijote
Zabavno je samo tvoje rezoniranje![]()
Nisam dobio odgovor.
tranquilize
odgovor ti je dan vise puta i svi sa barem malo opce kulture znaju da se imena crkvenih poglavara u vecini slucajeva (i to ne samo u katolickoj crkvi) prevode... U CJELOME SVIJETU
MladjoNebih se složio. Činjenica je da nije riječ npr. o Afrci onda se nebi turala ljudima priča o riješavanju gladi smanjenjem broja populacije, nego nabavkom hrane. Jer činjenica je da u svijetu postoje JEDNAKI I JEDNAKIJI! No neću duljit jer bi se udaljio od teme.mali_ivicao bože dragi. ivice pa ovo ti je odgovor na nivou nekoga tko nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću. al dobro, znam da ovom raspravom ionako ne možemo postići ništa...Ljudi ne jedu kondome, nego kruh. Druga stvar što je afrika na drugom dijelu planeta gdje nema novinara pa zato ostatak svijeta boli ona stvar pa bi im uvalili kondome. Zašto se kondomi ne uvale onda radnicima Diokija i oni su gladni? Jednako kao da kažeš kako ćeš smanjit nezaposlenost tako što ćeš bacit bombu na biro
![]()
AIDS se ne riješava kondomima. Ne dobivaju AIDS ljudi zato što vode ljubav sa svojim bračnim partnerom, nego zato što šaraju. Pretpostavka je da znaju s kime se žene ili spavaju. Također kondom kao takav nije 100% siguran sprečavatelj prijenosa HIVa. A što nije 100% nije uopće. Glede prenapučenosti? Prvo se treba poći od sebe, ako je nešto prenapućeno zašto su onda drugi višak, a ne ti sam kao osoba?
DonQuijotetranquilize
odgovor ti je dan vise puta i svi sa barem malo opce kulture znaju da se imena crkvenih poglavara u vecini slucajeva (i to ne samo u katolickoj crkvi) prevode... U CJELOME SVIJETU
kažeš u većini slučajeva... a u kojim slučajevima se ne prevode? možda je općepoznato, ali ja eto ne znam, pa me prosvijetli.
tranquilize
DonQuijotetranquilize
kažeš u većini slučajeva... a u kojim slučajevima se ne prevode? možda je općepoznato, ali ja eto ne znam, pa me prosvijetli.
nemas tu sta "znati" ili "ne znati" dovoljno je malo logike, ti ili imas 7 godina ili...
DonQuijotetranquilize
DonQuijotetranquilize
nemas tu sta "znati" ili "ne znati" dovoljno je malo logike, ti ili imas 7 godina ili...
za logiku te i pitam: po kojoj točno logici većinu tih imena prevodiš (kako si sam rekao), a koja ne?
Ili barem budi fer i kaži: ok, glup sam i nemam pojma zašto se ta imena prevode, a neka druga ne, još sam gluplji što nemam potrebu o tome razmišljati svojom glavom, a najgluplji sam zato što se podsmjehujem onima koji razmišljaju.
evil monkeya simo promasio ceo fudbal
![]()
simo, spor se vodi oko prijevoda, a ne oko porijekla imena
simo031ne vidim zasto bi porijeklo trebalo imati veze: raspravlja se o principu prevođenja osobnih imena.A možda i porijeklo imena, ima nekog utjecaja na to treba li ga prevoditi ili ne?
evil monkeysimo031ne vidim zasto bi porijeklo trebalo imati veze: raspravlja se o principu prevođenja osobnih imena.A možda i porijeklo imena, ima nekog utjecaja na to treba li ga prevoditi ili ne?
mali_ivicai ne samo apostoli, nego i sam Isus - Ješua / Jošua je ime puno bliže aramejskom izvorniku, nego latinizirano Iesus, ime koje preuzeto iz grčkog Novog zavjeta, gdje se čita kao Iēsous. Ali koliko to katolika zapravo zna?bez obzira na Franju, apostoli su bili židovi i vjerojatno njihova imena nisu bila Petar, Ivan i slično... u izvornom obliku.
evil monkeyAli koliko to katolika zapravo zna?
Eh, ta imena i njihovo prevođenje...
mali_ivicakakve sad pak veze ima tvoj kvazi-traktat o židovima, pilatu i isusu s problematikom prevođenja osobnih imena, a kojom se bavi velika vecina postova na ovoj temi?
... svašta nešto ...
evil monkeyOva tema bi se trebala baviti Papom Franjom, a ove traktove o prevođenju ste izbacili vi. Na kraju posta sam napisao svoje mišljenje zašto pretpostavljam da je to tako. A i cijeli post na neku ruku obrazlaže isto. Ne radi se o osobnim imenima nego o imenima Svetaca i onoga što oni predstavljaju i tako to treba i gledati. Kvazi trakat je bio pojašnjenje što se događa kad ljudi koji nisu vjernici pričaju o vjeri te misle da ju razumiju, tu je uletila i priča sa Goldsteinom da to dočaram slikovitije. A kako vidim u tom smjeru ide i priča sa imenima. Zato sam u ranijem postu napisao podebljano. Kako je to stvar na koju vjernici slabo obračaju pozornost jer je i ona sama kao takva nebitna.mali_ivicakakve sad pak veze ima tvoj kvazi-traktat o židovima, pilatu i isusu s problematikom prevođenja osobnih imena, a kojom se bavi velika vecina postova na ovoj temi?
... svašta nešto ...
mali_ivica
Nije vera tu da se prilagođava svakom ponaosob, ako je to tako onda ona ni nema svrhu.
SrodnaDuša
Samo me zanima u kojem ce pravcu njegova teologija ici. Mozda nazalost ostanem razocarana njegovim pontifilatom!!
Nakon velikog teloga Benedikta cini mi se da smo dobili slabog teologa, ali čovjeka koji razumije narod. Kao čovjek mi se sviđa, kao teolog...vidjet cemo!
SrodnaDuša
Ako govorimo o narodu, onda je ovo odlican izbor! Topao i pristupacan narodu za razliku od hladnog njemca. Istina da narodu ne znaci previse teologija, ali meni kao tologu to je vazno. Benedikt je jedan od najboljih živucih teologa, ali se kao papa nije snašao. U svome pontifikatu je bio dosta neodlucan. Stalno se govori o nekoj reformi kurije. Ne treba nikakva posebna reforma kurije, treba samo postaviti svoje ljude, prave ljude na prava mjesta. Benedikt je u tome okljevao.
Čini mi se da s Franjom nece biti tako. Isusovci su poznati po odlučnosti i čvrstoci.
SrodnaDuša
Svecenik je radi naroda, ali kakav svecenik??
SrodnaDuša
Kriv je odgoj!
Godinama sam studirala s bogoslovima (svecenickim kandidatima) i tocno znam kako razmišljaju! Često puta sam znala biti razocarana. Čak do te mjere da sam jedan semestar pokupila sve stvari u vrijeme ispita i rekla "Dosta je!"
Po meni sam sistem izgradnje u duhovnom smislu budučih svečenika (bogoslova) ljudi koji se pripremaju za svečenićko zvanje nije dobar. Nažalost iz prve ruke vidjela sam različita podmetanja, mržnju, želju za osvetom od svojih kolega subrata iz bogoslovije. I to od ljudi koji će danas - sutra biti svećenici. Krasno nas uči ta naša teologije!
Mladi ljudi, od 18 godina kada dođu u bogosloviju u 21 sat moraju biti u krevetu, zaključani u zgradi, i tako žive 6 godina. Nisu iskusili život, nisu pošteno disali svojim plučima. Nisu imali priliku vidjeti da li je to uistinu njihov žiotni poziv. A da ne spominjem one koji nakon osnovne škole sa 14 godina odu na npr. Šalatu u malo sjemenište. I onda nakon ređenja što bude - kao psi pušteni s lanca. Rade sve ono što im se branilo punih 6 ili 10 godina.
Opčenito sam jako razočarana cijelim sustavom bogoslovije. I dugo vremena dok sam studirala imala sam unutarnje borbe sama sa sobom. Zato što vidiš da nije dobro, a ne možeš reagirati.
Ali onda vidiš da ima i onih dobrih dečkiju, istina mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ali ih ima. Samo njih ne vidiš po kafićima pijane, kako hodaju s otkopčanim hlačama i kolarom na vratu, nego oni poslje predavanja odlaze u bogosloviju, ručaju, mole, uče...
Završila bi sa riječima mr. sc. psihologije, inače svoga bivšeg profesora "...u bogosloviji imamo leglo pijanica, pedera i kurvaroša..."!