Novi papa - Jorge Mario Bergoglio (Franjo I.)

Društvo, politika

Novi papa - Jorge Mario Bergoglio (Franjo I.)

Nakon dva dana glasanja u tek petom krugu, kardinali su izabrali novog papu. Za izbor pape je potrebno 77 glasova ili 2/3 glasova kardinala. On je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio koji je uzeo ime Franjo I.
INFO: https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Francis
"Bergoglio has also encouraged his clergy and laity to oppose both abortion and euthanasia, describing the pro-choice movement as a "culture of death",[52] and had opposed the free distribution of contraceptives in Argentina.[53]"

ovo mi je dovoljno...
Mladjo

"Bergoglio has also encouraged his clergy and laity to oppose both abortion and euthanasia, describing the pro-choice movement as a "culture of death",[52] and had opposed the free distribution of contraceptives in Argentina.[53]"

ovo mi je dovoljno...

Sve je to ista bagra.

Re: Novi papa - Jorge Mario Bergoglio (Franjo I.)

nista posebno, nista novo: teoloski konzervativac (kao i Ratzinger - the Evil Emperor, God's Rottweiler, itd.), protivi se teologiji oslobodjenja nastaloj u samoj Juznoj Americi, covjek koji je kod kuce u vatikanskim spletkama i kabalama, navodno je bio i pobornik argentinske vojne hunte krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih (za sto, doduse, nema direktnih vec samo posrednih dokaza).

zanimljivo zvuci prica da odbija zivjeti u crkvenom luksuzu (za razliku od vecine ostalih katolickih klerika na svim razinama), ali to je otprilike to. mislim da katolici nece dozivjeti drasticne promjene unutar ustrojstva crkve i u samoj crkvenoj dogmi - same old, same old.
Ako o svakom Papi imate jednako mišljenje onda ni o jednom nemate mišljenje. Ne vidim tada uopće razlog komentiranja iste teme. Ako vas to ne interesira ili slično (što iščitavam iz teksta), što onda komentirate?

Nije mi jasno zašto smatrate da će izbor novog Pape promjenit Crkveno gledište na eutanaziju i pobačaj?
Nije vera tu da se prilagođava svakom ponaosob, ako je to tako onda ona ni nema svrhu. Isto je kao i očekivat da će promjenit deset božjih zapovjedi?! Besmislica.

Doduše svi ovdje imaju pravo na mišljenje... pa eto možda i nisam u pravu ako vas pitam "zašto uopće komentirate?"

Lijep pozdrav.
pa evo ja tebe onda pitam što pobogu crkva uz toliku glad, sidu, prenapučenost i još mali milijun posljedica i dalje ima protiv kontracepcije?
zivio papa :) nakon komentara ovih dezurnih mrzitelja jasno mi je da je izabran pravi covjek, i sada mogu mirno u san hehe
...od cijele te price oko izbora pape...(cak što više nebitno kojeg)....fascinira me cinjenica kako novinari vremenski prije iskopaju svu prljavštinu iz života pape...nego što je potrebno da se sam papa izabere....

žalosno je to da se novinarska prica može prodati samo ako se pljuje po nekome

što se tice samog pape Franje....iskreno ne ocekujem ništa od njega....kao što ni on ne ocekuje ništa od mene....

tako da...ja znam da moram krvavo zaraditi za svoj život...a svi on ce se vec nekako snaci.....

zanimljivo je kako neki takozvani katolici na ovom forumu nemaju blagog pojma o vlastitoj religiji... Je li biti glup i neinformiran preduvjet da se bude deklariranim hrvatom-vjernikom?
tamna strana

...od cijele te price oko izbora pape...(cak što više nebitno kojeg)....fascinira me cinjenica kako novinari vremenski prije iskopaju svu prljavštinu iz života pape...nego što je potrebno da se sam papa izabere....

žalosno je to da se novinarska prica može prodati samo ako se pljuje po nekome

što se tice samog pape Franje....iskreno ne ocekujem ništa od njega....kao što ni on ne ocekuje ništa od mene....

tako da...ja znam da moram krvavo zaraditi za svoj život...a svi on ce se vec nekako snaci.....

...tako je, potpis od prvog do zadnjeg slova....

Sad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.
1step2far

Sad sam negdje pročitala kako slabo prevodimo strane jezike na hrvatski (npr. filmove), ali smo papu već pokrstili Franjo. Francisco i Franjo nisu baš ista stvar. Možda bliskoznačnice. Ali ne istoznačnice.

Super mi je to što naši uvijek osjećaju potrebu pohrvaćivati nečija imena. Valjda se tako osjećaju bliže papi!

1step2far

Malo miješaš neke stvari, ako je dobio ime po Franji Asiškom, onda ga se i treba zvati tako, a ne Francis, Francisco, Francesco ili kako ga se već zove ovisno o govornom području.
Pape valjda uzimaju latinski naziv koji se onda prevodi na sve jezike onako kako se prevodi, ne pohrvaćavaju samo Hrvati pape, već svi. Tko je bio John Paul II. :)

markonato

1step2far

Malo miješaš neke stvari, ako je dobio ime po Franji Asiškom, onda ga se i treba zvati tako, a ne Francis, Francisco, Francesco ili kako ga se već zove ovisno o govornom području.
Pape valjda uzimaju latinski naziv koji se onda prevodi na sve jezike onako kako se prevodi, ne pohrvaćavaju samo Hrvati pape, već svi. Tko je bio John Paul II. :)

Da, imaš pravo. No, ipak nam je u krvi "prisvajanje" i iskopavanje nekih veza i vezica sa poznatim osobama/događajima.
markonato

1step2far

LOL Aa jesi ga sad opleo... FYI, Franjo Asiški je bio Talijan i sigurno se nije zvao Franjo Asiški! :D Dakle, i to je pohrvaćivanje...
Mladjo

pa evo ja tebe onda pitam što pobogu crkva uz toliku glad, sidu, prenapučenost i još mali milijun posljedica i dalje ima protiv kontracepcije?

Ljudi ne jedu kondome, nego kruh. Druga stvar što je afrika na drugom dijelu planeta gdje nema novinara pa zato ostatak svijeta boli ona stvar pa bi im uvalili kondome. Zašto se kondomi ne uvale onda radnicima Diokija i oni su gladni? Jednako kao da kažeš kako ćeš smanjit nezaposlenost tako što ćeš bacit bombu na biro :D
AIDS se ne riješava kondomima. Ne dobivaju AIDS ljudi zato što vode ljubav sa svojim bračnim partnerom, nego zato što šaraju. Pretpostavka je da znaju s kime se žene ili spavaju. Također kondom kao takav nije 100% siguran sprečavatelj prijenosa HIVa. A što nije 100% nije uopće. Glede prenapučenosti? Prvo se treba poći od sebe, ako je nešto prenapućeno zašto su onda drugi višak, a ne ti sam kao osoba?
evil monkey

zanimljivo je kako neki takozvani katolici na ovom forumu nemaju blagog pojma o vlastitoj religiji... Je li biti glup i neinformiran preduvjet da se bude deklariranim hrvatom-vjernikom?

Ovo nemam pojma kakve veze ima s Papom Franjom, a ni kome je uopće upućeno. Nakana je dakako poznata.

Mala primjedba Papa e za sada Franjo, a ne Fanjo I. pošto još nije dobio nasljednika s istim imenom. Doduše ovo sam i ja tek neki dan čuo, ali stvar je logična, iako minorna u ovoj raspravi.

tranquilize

zivio papa :) nakon komentara ovih dezurnih mrzitelja jasno mi je da je izabran pravi covjek, i sada mogu mirno u san hehe

A glede ovog komentara, biti ću kratak: POTPISUJEM :D

Još nije dovoljno vremena prošlo da mogu ljude lagat kako je Kuharić radio za udbu i takve priče prodavat, al očekujem i to za jedno desetak godina, ako budemo živi uopće! :D
DonQuijote

markonato

1step2far

LOL Aa jesi ga sad opleo... FYI, Franjo Asiški je bio Talijan i sigurno se nije zvao Franjo Asiški! :D Dakle, i to je pohrvaćivanje...

Nije pohrvaćivanje, već prijevod sa latinskog, da li je poengleziranje što ga ljudi sa engleskog govornog područja zovu Francis ili misliš da se to samo kod nas prevodi? Toliko si ogročen nekim stvarima da i ono što ne bi trebalo biti čudno ti postaje čudno, ali to je do tebe i zapravo ispadaš ti smiješan sa takvim zapažanjima.

e svasta - pa ni benedikta nitko nije zvao benedictus (a to mu je sluzbeno summus pontifex ime bilo), kao ni sto ivana pavla nitko u hrvata nije zvao ioannes paulus.

elem franciscus I je u hrvata franjo I, svidjalo se to ljudima ili ne.
DonQuijote

1step2far

Super mi je to što naši uvijek osjećaju potrebu pohrvaćivati nečija imena. Valjda se tako osjećaju bliže papi!

meni je super tvoje vrhunsko rezoniranje :lol:
mali_ivica

Ljudi ne jedu kondome, nego kruh. Druga stvar što je afrika na drugom dijelu planeta gdje nema novinara pa zato ostatak svijeta boli ona stvar pa bi im uvalili kondome. Zašto se kondomi ne uvale onda radnicima Diokija i oni su gladni? Jednako kao da kažeš kako ćeš smanjit nezaposlenost tako što ćeš bacit bombu na biro :D
AIDS se ne riješava kondomima. Ne dobivaju AIDS ljudi zato što vode ljubav sa svojim bračnim partnerom, nego zato što šaraju. Pretpostavka je da znaju s kime se žene ili spavaju. Također kondom kao takav nije 100% siguran sprečavatelj prijenosa HIVa. A što nije 100% nije uopće. Glede prenapučenosti? Prvo se treba poći od sebe, ako je nešto prenapućeno zašto su onda drugi višak, a ne ti sam kao osoba?

o bože dragi. ivice pa ovo ti je odgovor na nivou nekoga tko nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću. al dobro, znam da ovom raspravom ionako ne možemo postići ništa...
tranquilize

DonQuijote

1step2far

meni je super tvoje vrhunsko rezoniranje :lol:

I meni je vaše selektivno rezoniranje vrlo zabavno. Kako odlučujete čije ime se prevodi, a čije ne? Još nisam čuo da je netko npr. Lionela Messija nazvao Lavoslavom, Stephena Hawkinga Stjepanom, a Françoisa Hollandea isto Franjom, zašto Angelo Sodano nije Anđelko?
DonQuijote

I meni je vaše selektivno rezoniranje vrlo zabavno. Kako odlučujete čije ime se prevodi, a čije ne? Još nisam čuo da je netko npr. Lionela Messija nazvao Lavoslavom, Stephena Hawkinga Stjepanom, a Françoisa Hollandea isto Franjom, zašto Angelo Sodano nije Anđelko?

Zabavno je samo tvoje rezoniranje :D
markonato

DonQuijote

Nisam dobio odgovor.
DonQuijote

markonato

DonQuijote

Nisam dobio odgovor.

odgovor ti je dan vise puta i svi sa barem malo opce kulture znaju da se imena crkvenih poglavara u vecini slucajeva (i to ne samo u katolickoj crkvi) prevode... U CJELOME SVIJETU

to je tako stoljecima, to sto je netko zatucan i sto misli da je otkrio toplu vodu pa sad to prevodjenje ide "hrvatima" nabijati na nos u krajnjem slucaju ne mjenja nista (osim sto od sebe pravi klauna i uljepsava nama ostalima dan.. )
tranquilize

odgovor ti je dan vise puta i svi sa barem malo opce kulture znaju da se imena crkvenih poglavara u vecini slucajeva (i to ne samo u katolickoj crkvi) prevode... U CJELOME SVIJETU

kažeš u većini slučajeva... a u kojim slučajevima se ne prevode? možda je općepoznato, ali ja eto ne znam, pa me prosvijetli.
Mladjo

mali_ivica

o bože dragi. ivice pa ovo ti je odgovor na nivou nekoga tko nema apsolutno nikakve dodirne točke sa stvarnošću. al dobro, znam da ovom raspravom ionako ne možemo postići ništa...

Nebih se složio. Činjenica je da nije riječ npr. o Afrci onda se nebi turala ljudima priča o riješavanju gladi smanjenjem broja populacije, nego nabavkom hrane. Jer činjenica je da u svijetu postoje JEDNAKI I JEDNAKIJI! No neću duljit jer bi se udaljio od teme.
DonQuijote

tranquilize

kažeš u većini slučajeva... a u kojim slučajevima se ne prevode? možda je općepoznato, ali ja eto ne znam, pa me prosvijetli.

:roll: nemas tu sta "znati" ili "ne znati" dovoljno je malo logike, ti ili imas 7 godina ili...
tranquilize

DonQuijote

tranquilize

:roll: nemas tu sta "znati" ili "ne znati" dovoljno je malo logike, ti ili imas 7 godina ili...

za logiku te i pitam: po kojoj točno logici većinu tih imena prevodiš (kako si sam rekao), a koja ne?

Ili barem budi fer i kaži: ok, glup sam i nemam pojma zašto se ta imena prevode, a neka druga ne, još sam gluplji što nemam potrebu o tome razmišljati svojom glavom, a najgluplji sam zato što se podsmjehujem onima koji razmišljaju.
DonQuijote

tranquilize

DonQuijote

tranquilize

za logiku te i pitam: po kojoj točno logici većinu tih imena prevodiš (kako si sam rekao), a koja ne?

Ili barem budi fer i kaži: ok, glup sam i nemam pojma zašto se ta imena prevode, a neka druga ne, još sam gluplji što nemam potrebu o tome razmišljati svojom glavom, a najgluplji sam zato što se podsmjehujem onima koji razmišljaju.

oprosti ali ovo tvoje vec granici sa zescom komedijom , fino je da je na tvoj racun :lol:

ti zbilja nisi uspio zbrojiti 2 i 2 i dokuciti da se nece prevoditi ako recimo u rumunjskoj vec koriste latinski naziv koji je papa izabrao pa nema potrebe prevoditi ? ? ili da se neka opskurna imena pojavljuju samo u latinskom i nisu prevedena/nema ih smisla prevoditi ? evo ti tudume lista pa istrazuj do mile volje
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_popes

isto tako slobodno se kreni zaliti povjesnicarima/vatikanu/lingvistima/papi (tko god da je inicirao tu tradiciju) i trazi da se ukine :lol:
 Izborom imena novi pape se uglavnom referiraju na nekoga od svojih prethodnika istog imena ili na istoimenog sveca.
Benedikt XVI. je tako, kako je sam objasnio, ime izabrao iz poštovanja prema Benediktu XV. (1914.-1922.), papi koji se tijekom Prvog svjetskog rata zalagao za mir, ali i prema svetom Benediktu, zaštitniku Europe, kako bi podsjetio na
kršćanske korijene starog kontinenta.
 Ivan Pavao II. (1978.-2005.) ime je uzeo iz pijeteta prema svom prethodniku
koji je na Petrovoj stolici proveo samo 33 dana.
 Sveti Franjo Asiški, prema kojem je novi papa odabrao ime, zajedno sa svetom Klarom Asiškom osnovao je i jedan od
najpoznatijih ženskih crkvenih redova – klarise. Red je utemeljen 1212., a u Hrvatskoj se samostani klarisa nalaze u
Zagrebu, Splitu i Požegi.
...

a simo promasio ceo fudbal :D

simo, spor se vodi oko prijevoda, a ne oko porijekla imena ;)

evil monkey

a simo promasio ceo fudbal :D

simo, spor se vodi oko prijevoda, a ne oko porijekla imena ;)

Stvarno? Ja uopće nisam skužio. :)
A možda i porijeklo imena, ima nekog utjecaja na to treba li ga prevoditi ili ne? :)

simo031

A možda i porijeklo imena, ima nekog utjecaja na to treba li ga prevoditi ili ne? :)

ne vidim zasto bi porijeklo trebalo imati veze: raspravlja se o principu prevođenja osobnih imena.

Mozemo isto tako pitati zasto hrvati vole govoriti o Franji Asiškom, a ne o Francescu d'Assisiju, sto je covjekovo ime u njegovom materinjem jeziku. Zasto je Ričard/Rikard Lavljeg Srca, a ne Richard Lionheart, ili Franjo Josip Habsburški, a ne Franz Joseph von Habsburg (a propos Franje Josipa - podatak s wikipedije - ne znam koliko je tocan, ali nemam razloga sumnjati u ispravnost -: "Sein Name in den anderen Amtssprachen der Donaumonarchie lautet Francesco Giuseppe I italienisch, František Josef I. tschechisch, I. Ferenc József ungarisch, František Jozef I. slowakisch, Franciszek Józef I polnisch, Franjo Josip I. kroatisch, Franc Jožef I. slowenisch, Фрањо Јосиф (Franjo Josif) I serbisch, Francisc Iosif I rumänisch, Франц Йосиф I ruthenisch.")

btw, to je problem o kojem se raspravlja i u krugovima profesionalnih prevoditelja i onih koji se bave translatologijom - hrvatski jezik je daleko od posebnoga po tom pitanju.

evil monkey

simo031

ne vidim zasto bi porijeklo trebalo imati veze: raspravlja se o principu prevođenja osobnih imena.

Zato što nešto što je prethodno prevedeno, ne može se ponovo prevoditi. Sama filozofija vezana za principe prevođenja mi nije interesantna, pa ako se samo o tome radi, tad sam doista mašio ceo futbal.

Pa meni je logično da se prevode iz razloga kako bi imena u svakom narodu mogao poistovjetit imenom (otuda i imendani) sa nekim svetcima, apostolima i sl. bez obzira na Franju, apostoli su bili židovi i vjerojatno njihova imena nisu bila Petar, Ivan i slično... u izvornom obliku.

mali_ivica

bez obzira na Franju, apostoli su bili židovi i vjerojatno njihova imena nisu bila Petar, Ivan i slično... u izvornom obliku.

i ne samo apostoli, nego i sam Isus - Ješua / Jošua je ime puno bliže aramejskom izvorniku, nego latinizirano Iesus, ime koje preuzeto iz grčkog Novog zavjeta, gdje se čita kao Iēsous. Ali koliko to katolika zapravo zna?

Eh, ta imena i njihovo prevođenje...
evil monkey

Ali koliko to katolika zapravo zna?

Eh, ta imena i njihovo prevođenje...

Pa ja vjerujem da znaju, ali ne posvečuju tomu toliku pažnju, jer zapravo to ni ne trebaju.
Činjenica je da se Isus morao negdje rodit, bio to izrael, Japan, Kina, Rusija, Srbija, Hrvatska... Od tuda su i njegovi apostoli... Ali Biblija ne govori o tome kako se Bog preko Isusa htio pojavit u obliku Kineza, nego u obliku čovjeka!
Kada bi rezonirali tako da razmišljamo o Isusu kao pripadniku neke narodnosti ili pak o ljudima koji ga okružuju kao pripadnicima također neke narodnosti, a ne ljudima. Onda bi dobili izjavu kakvu si je jednom priuštio Goldstein onaj sijedi (neznam kako mu ime) Koji je gorljivo branio "židove" te govorio kako Isusa nisu osudili Židovi, nego Pilat. Što samo znači da on kao takav upotpunosti ne razumije Bibliju niti ono o čemu priča. Jer ovdje mjesto rođenja i narodnosna pripadnost ne igra ulogu. Mogao se rodit na Aljasci i mogli su ga osudit ljudi sa Aljaske. Samo se kaže da su ga njegovi osudili, odnosno ljudi. To je bit.
Zato ne vidim ni čemu tolka pompa oko prevođenja tih imena? Ljudi iz spektra vjere religije nisu bitni zbog pripadnosti narodu, nego onome što su činili, po njima se dobivaju imena i valjaju bit prepoznatljivi u svakom narodu.
mali_ivica

... svašta nešto ...

kakve sad pak veze ima tvoj kvazi-traktat o židovima, pilatu i isusu s problematikom prevođenja osobnih imena, a kojom se bavi velika vecina postova na ovoj temi?

:zbunj1:

a ako cemo vec digresirati u tvom smjeru: naravno da igra ulogu gdje su zivjeli protagonisti proto-kršćanstva, jer je povijesni razvoj citave price neodvojiv od prostora i vremena u kojoj je prica nastala. Opet ne znas neke bazicne stvari: tvog katolicanstva, kako ga ti dozivljavas, ne bi bilo da nije bilo utjecaja grcke filozofije (Platon, Aristotel i drugi) na ranokršćanske mislioce (od Savla/Pavla nadalje) - da je Ješua / Jošua / Isus rođen prije 2900 godina (umjesto prije 2000 i kusur godina) u Kini i da se zvao Jao-Chi Hung, mozes se kladiti da teologija u koju ti i tvoji slicnomisljenici vjerujete ne bi izgledala ni priblizno ovako kao danas. Ako mi ne vjerujes, odi pitaj nekog izvrsnog i objektivnog strucnjaka za crkvenu povijest koji je specijalist za problematiku ranokršćanske i srednjovjekovne filozofije.
evil monkey

mali_ivica

... svašta nešto ...

kakve sad pak veze ima tvoj kvazi-traktat o židovima, pilatu i isusu s problematikom prevođenja osobnih imena, a kojom se bavi velika vecina postova na ovoj temi?

:zbunj1:

Ova tema bi se trebala baviti Papom Franjom, a ove traktove o prevođenju ste izbacili vi. Na kraju posta sam napisao svoje mišljenje zašto pretpostavljam da je to tako. A i cijeli post na neku ruku obrazlaže isto. Ne radi se o osobnim imenima nego o imenima Svetaca i onoga što oni predstavljaju i tako to treba i gledati. Kvazi trakat je bio pojašnjenje što se događa kad ljudi koji nisu vjernici pričaju o vjeri te misle da ju razumiju, tu je uletila i priča sa Goldsteinom da to dočaram slikovitije. A kako vidim u tom smjeru ide i priča sa imenima. Zato sam u ranijem postu napisao podebljano. Kako je to stvar na koju vjernici slabo obračaju pozornost jer je i ona sama kao takva nebitna.

PS: I opet ponavljam da papa nije Franjo I jer još nema Franje II, on će postati Franjo I tek kad netko poslije njega uzme opet ime Franjo, što će njega činit Franjom II, a ovog sadašnjeg papu Franju tada Franjom I.

Ne razumijem zašto si moj post citirao/la kao "svašta nešta" jel to znači da ga nisi ni čitao/la pa sada repliciraš na mukte ili :D Post je iznimno razumljiv, zato pitam.
Ma meni je baš supač novi cappo di tutti capi,kao i svaki do sada,pošten čoek nebi mogao A reći protiv njega...

Gle, ja sam Jelena, kako bi se zvala na njemačkom, engleskom, latinskom, švedskom, surinamskom... Ako sam Jelena, onda sam Jelena. A ne on mene, :) !!!
mali_ivica

Nije vera tu da se prilagođava svakom ponaosob, ako je to tako onda ona ni nema svrhu.

Hehe.. Povijest RKC je povijest prilagodbe stavova i pravila društvenim okolnostima kad god njihova promjena zaprijeti gubitkom moći, utjecaja i novca..

Bill Maher on Catholic Church rules
:wink:
Samo me zanima u kojem ce pravcu njegova teologija ici. Mozda nazalost ostanem razocarana njegovim pontifilatom!!
Nakon velikog teloga Benedikta cini mi se da smo dobili slabog teologa, ali čovjeka koji razumije narod. Kao čovjek mi se sviđa, kao teolog...vidjet cemo!
SrodnaDuša

Samo me zanima u kojem ce pravcu njegova teologija ici. Mozda nazalost ostanem razocarana njegovim pontifilatom!!
Nakon velikog teloga Benedikta cini mi se da smo dobili slabog teologa, ali čovjeka koji razumije narod. Kao čovjek mi se sviđa, kao teolog...vidjet cemo!

Ljudi cijene skromnost i poniznost, i nisam uvjeren da im je od velike važnosti da je papa veliki teolog. Ivan Pavao II, za razliku od Benedikta, je bio omiljen u narodu baš zbog svojih ljudskih osobina.
Ako govorimo o narodu, onda je ovo odlican izbor! Topao i pristupacan narodu za razliku od hladnog njemca. Istina da narodu ne znaci previse teologija, ali meni kao tologu to je vazno. Benedikt je jedan od najboljih živucih teologa, ali se kao papa nije snašao. U svome pontifikatu je bio dosta neodlucan. Stalno se govori o nekoj reformi kurije. Ne treba nikakva posebna reforma kurije, treba samo postaviti svoje ljude, prave ljude na prava mjesta. Benedikt je u tome okljevao.
Čini mi se da s Franjom nece biti tako. Isusovci su poznati po odlučnosti i čvrstoci.
SrodnaDuša

Ako govorimo o narodu, onda je ovo odlican izbor! Topao i pristupacan narodu za razliku od hladnog njemca. Istina da narodu ne znaci previse teologija, ali meni kao tologu to je vazno. Benedikt je jedan od najboljih živucih teologa, ali se kao papa nije snašao. U svome pontifikatu je bio dosta neodlucan. Stalno se govori o nekoj reformi kurije. Ne treba nikakva posebna reforma kurije, treba samo postaviti svoje ljude, prave ljude na prava mjesta. Benedikt je u tome okljevao.
Čini mi se da s Franjom nece biti tako. Isusovci su poznati po odlučnosti i čvrstoci.

Papa i ostalo svećanstvo je tu radi naroda, a ne radi crkve i teologa. Crkvenoj zajednici kao i ostatku svijeta, fali morala, poštenja i dobrote, a ne filozofije.
Teologija, neznaci iskljucivo filozofija!
Uostalom, žalosno je koliko ljudi malo svoju vjeru poznaju. U Hrvatskoj ima danas mozda oko 20-25% istinskih vjernika, ciji zivot potvrđuje njihovu vjeru i oko 60% onih koji se tako nazivaju. U ciju ja vjeru nemam pravo sumnjati, ali imap pravo reci da je danas veliki broj Hrvata koji su katolici radi tradicij, popularno je ono Hrvat - katolik, pa da ne kažem od stoljeća sedmog....
Takvi katolici nanose veliku štetu Crkvi u Hrvata.
Rimski biskup sa zborom biskupa i kardilana iz cijeloga svijeta, sa svecenstvom, đakonima, redovnicima i redovnicama, sa teolozima laicima je odgovoran za crkveni nauk koji je uspostavi sam Krist!
Svecenik je radi naroda, ali kakav svecenik??
SrodnaDuša

Svecenik je radi naroda, ali kakav svecenik??

Ono što bi svećanstvo trebalo biti, u suprotnosti je sa onim što danas realno je.
Trebaju živjeti po onom što propovijedaju. Skromno i ponizno.
Kriv je odgoj!
Godinama sam studirala s bogoslovima (svecenickim kandidatima) i tocno znam kako razmišljaju! Često puta sam znala biti razocarana. Čak do te mjere da sam jedan semestar pokupila sve stvari u vrijeme ispita i rekla "Dosta je!"

Po meni sam sistem izgradnje u duhovnom smislu budučih svečenika (bogoslova) ljudi koji se pripremaju za svečenićko zvanje nije dobar. Nažalost iz prve ruke vidjela sam različita podmetanja, mržnju, želju za osvetom od svojih kolega subrata iz bogoslovije. I to od ljudi koji će danas - sutra biti svećenici. Krasno nas uči ta naša teologije!

Mladi ljudi, od 18 godina kada dođu u bogosloviju u 21 sat moraju biti u krevetu, zaključani u zgradi, i tako žive 6 godina. Nisu iskusili život, nisu pošteno disali svojim plučima. Nisu imali priliku vidjeti da li je to uistinu njihov žiotni poziv. A da ne spominjem one koji nakon osnovne škole sa 14 godina odu na npr. Šalatu u malo sjemenište. I onda nakon ređenja što bude - kao psi pušteni s lanca. Rade sve ono što im se branilo punih 6 ili 10 godina.

Opčenito sam jako razočarana cijelim sustavom bogoslovije. I dugo vremena dok sam studirala imala sam unutarnje borbe sama sa sobom. Zato što vidiš da nije dobro, a ne možeš reagirati.

Ali onda vidiš da ima i onih dobrih dečkiju, istina mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ali ih ima. Samo njih ne vidiš po kafićima pijane, kako hodaju s otkopčanim hlačama i kolarom na vratu, nego oni poslje predavanja odlaze u bogosloviju, ručaju, mole, uče...

Završila bi sa riječima mr. sc. psihologije, inače svoga bivšeg profesora "...u bogosloviji imamo leglo pijanica, pedera i kurvaroša..."!
SrodnaDuša

Kriv je odgoj!
Godinama sam studirala s bogoslovima (svecenickim kandidatima) i tocno znam kako razmišljaju! Često puta sam znala biti razocarana. Čak do te mjere da sam jedan semestar pokupila sve stvari u vrijeme ispita i rekla "Dosta je!"

Po meni sam sistem izgradnje u duhovnom smislu budučih svečenika (bogoslova) ljudi koji se pripremaju za svečenićko zvanje nije dobar. Nažalost iz prve ruke vidjela sam različita podmetanja, mržnju, želju za osvetom od svojih kolega subrata iz bogoslovije. I to od ljudi koji će danas - sutra biti svećenici. Krasno nas uči ta naša teologije!

Mladi ljudi, od 18 godina kada dođu u bogosloviju u 21 sat moraju biti u krevetu, zaključani u zgradi, i tako žive 6 godina. Nisu iskusili život, nisu pošteno disali svojim plučima. Nisu imali priliku vidjeti da li je to uistinu njihov žiotni poziv. A da ne spominjem one koji nakon osnovne škole sa 14 godina odu na npr. Šalatu u malo sjemenište. I onda nakon ređenja što bude - kao psi pušteni s lanca. Rade sve ono što im se branilo punih 6 ili 10 godina.

Opčenito sam jako razočarana cijelim sustavom bogoslovije. I dugo vremena dok sam studirala imala sam unutarnje borbe sama sa sobom. Zato što vidiš da nije dobro, a ne možeš reagirati.

Ali onda vidiš da ima i onih dobrih dečkiju, istina mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ali ih ima. Samo njih ne vidiš po kafićima pijane, kako hodaju s otkopčanim hlačama i kolarom na vratu, nego oni poslje predavanja odlaze u bogosloviju, ručaju, mole, uče...

Završila bi sa riječima mr. sc. psihologije, inače svoga bivšeg profesora "...u bogosloviji imamo leglo pijanica, pedera i kurvaroša..."!

Ovaj tvoj epski izričaj bi se mogao svesti na tri rečenice iz mog gorenjeg odgovora tebi.
Ono što bi svećanstvo trebalo biti, u suprotnosti je sa onim što danas realno je.
Trebaju živjeti po onom što propovijedaju. Skromno i ponizno.

Tagovi