Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Spasimo od rušenja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
moonshiner

Ukupno postova: 101
Spol: Muško Muško
Post Postano: 05.01.2013. 23:26 
Naslov:  Re: Spasimo od rušenja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jednom zgodom prolazio sam kroz jednu od svježe raskrčenih ulica i čuo kako se jedna gospođa i jedan od radnika raspravljaju oko rušenja drveća (zanemarimo sad što se ne treba raspravljati s čovjekom koji drži motornu pilu u ruci).

Pored njih stajao je radnik s lopatom koji joj je rekao: "Gospođo, mi imamo svoje šefove, a ja sam plaćen za kopanje. Kad mi kažu da kopam, ja mogu kopati do Kine ako treba."

I u tome je sva bit: oni koji organiziraju, koju nadgledaju i koji su zaduženi za ovakve velike radove jednostavno nisu sposobni i očito nemaju potrebno znanje izvesti ih bez činjenja velike štete. Ili ih - što bi bilo još tužnije - nije briga.

Zašto je bio kolaps kad je palo ono malo snijega? Zato što ništa nije bilo dobro organizirano, a zna se da organizacija nije posao vozača ralice. On vozi kako i gdje mu kažu jer je za to plaćen. I to radi dobro, ali oni koji su plaćeni da organiziraju - oni ne rade dobro.

Kada razuman čovjek seli namještaj koji ne može proći kroz ulazna vrata, probat će sve moguće opcije (rastaviti ga, nakriviti ga, okretati, probati neki drugi izlaz...), no kad zbilja ništa ne upali - srušit će komad zida. Da se zid može srušiti jednako lako kao posjeći drvo - ovi bi to odmah napravili jer je to najlakše rješenje koje ne traži puno mozganja, truda, promišljanja, a u krajnjoj liniji i rada.

Najlakše je srušiti drveće jer smeta, jer je problem, ali nitko ne razmišlja dugoročno i na više razina. Drveće se ruši tek kada su sve druge opcije iscrpljene. A s obzirom koliko je drveća u Osijeku posječeno, lako je zaključiti da se o bilo kojim drugim opcijama nikada nije razmišljalo. Valjda svi, bez obzira na vrstu radova, dobiju upute koje počinju s "Prvo posječeš sva stabla...".

Ukupno postova: 3470
Upozorenja : 1
Post Postano: 06.01.2013. 0:16 

moonshiner je napisao/la :
Jednom zgodom prolazio sam kroz jednu od svježe raskrčenih ulica i čuo kako se jedna gospođa i jedan od radnika raspravljaju oko rušenja drveća (zanemarimo sad što se ne treba raspravljati s čovjekom koji drži motornu pilu u ruci).

Pored njih stajao je radnik s lopatom koji joj je rekao: "Gospođo, mi imamo svoje šefove, a ja sam plaćen za kopanje. Kad mi kažu da kopam, ja mogu kopati do Kine ako treba."

I u tome je sva bit: oni koji organiziraju, koju nadgledaju i koji su zaduženi za ovakve velike radove jednostavno nisu sposobni i očito nemaju potrebno znanje izvesti ih bez činjenja velike štete. Ili ih - što bi bilo još tužnije - nije briga.

mislim da oni sto su prije drzali motornu pilu, jer su zavrsili 4 razreda osnovne skole, danas organiziraju taj posao.

i njima se ne moze objasniti da drvetu treba 40 godina da naraste.

i btw, nekada se pitam ... 'osijek nikada nece biti ocek ? ... da je postao ocek ... bi li se ovako odnosili prema njemu ? ... ja mislim da jangori okupator ne bi ovako devastirao i zapustio grad kao sto ga ovi domoljubi i velike 'rvatine unistavaju

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tranquilize
Ukupno postova: 548
Post Postano: 06.01.2013. 4:37 

Ingo je napisao/la :
moonshiner je napisao/la :

mislim da oni sto su prije drzali motornu pilu, jer su zavrsili 4 razreda osnovne skole, danas organiziraju taj posao.

i njima se ne moze objasniti da drvetu treba 40 godina da naraste.

i btw, nekada se pitam ... 'osijek nikada nece biti ocek ? ... da je postao ocek ... bi li se ovako odnosili prema njemu ? ... ja mislim da jangori okupator ne bi ovako devastirao i zapustio grad kao sto ga ovi domoljubi i velike 'rvatine unistavaju

ok shvacamo tvoje frustracije, ali daj se nekad malo kontroliraj sa tim smjesnim paralelama koje vuces, ovako "okupatori" dekoriraju

ocito u ratu nisi izgubio nikoga i nista kad ti je tako lako svaki dan ovako s*ati...

PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 06.01.2013. 9:27 
Naslov:  

Kao što je netko već napisao, devastacija drveća u gradu datira još od Đapića, a kulminirala je za Bubimira. Do sada su stradale Vinkovačka, Reisnerova, Gundulićeva, Divaltova i najsvježije - Vukovarska. Sporadične sječe drveća u Europskoj aveniji i drugim ulicama neću ni spominjati.
Što se tiče Trga slobode, po meni bi bolje rješenje bilo samo zamjena postojećih ploča, bez intervencije u samu formu trga. Nažalost, i tamo smo bili svjedoci iživljavanja pretencioznih arhitekata i nestručnosti onih koji su ih angažirali.

Ukupno postova: 416
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.01.2013. 10:18 
Naslov:  

Prije sad već 4 godine sam odlazeći ujutro na posao (bilo je rano proljeće) prolazila onom ulicom u centru između Radićeve i Jagerove (tamo gdje je Ober) i naišla sam baš u vrijeme kada su kasapili drveće u cijeloj ulici.
Nisam mogla ne upitati zašto to rade i dobila sam odgovor - Zato što ima bolesnog drveća. -
Upitah pa koliko je drveća bolesno, rekoše 3-4.
Pa zašto onda svo drveće režu? Odgovor je bio - Zbog ujednačenog drvoreda. -
Neujednačen drvored je i u Europskoj Aveniji pa skroz do Donjeg grada pa opet nisu sve iskasapili već samo nadomjeste bolesno drvo novom mladicom!
Čemu onda ovo?

Poanta - dvadesetak drveća je moralo biti porušeno zbog 3-4 bolesna drveta.
Lipi je potrebno najmanje 10 godina da liči na nešto.
Pogledajte na što liči to drveće sada sa 4 godine.

Ukupno postova: 4
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.01.2013. 16:42 
Naslov:  

Jadne lipe
Uostalom kao i sve zivo sto se se unistava

MileBlues
Ukupno postova: 1
Post Postano: 06.03.2013. 10:49 

Ma koji drvored kod Drave????????????
Stari sam Osječanin i duša me boli. Pramenada nije šetnica za ljeto jer nema hladovine.Ne znam tko je projektirao tu "šetnicu" na kojoj ljeti možeš sjesti na sunce i gorjeti kao u paklu.S jedne strane sunce a sa druge užareni asfalt.Umjesto neodržavanih žardinjera pokraj klupa trebate posaditi drveće. I tako do stare vodovodne centrale.Vidim posadjeno je drveće ali daleko od klupa mislim da je to za kerovodce a za ostale neka se i dalje peku na suncu i tako nema nikoga tijekom ljeta ili se varam poneko.
Stanujem u naselju G.Zobundžije i neki dan dođoše Unikomci i uništiše platane javora kojima je trebalo 30g.rasta da nas zaštite od sunca i vjetra.Sada izgledaju kao groblje.Ostala samo debla bez ijedne grančice.Kome to treba nama stanarima sigurno ne.
Ako je demokracija mogli su pitati stanarei to bi trebalo uvesti. Pozdrav svima ljubiteljima drveća u gradu Osijeku.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
PEGY

Ukupno postova: 2664
Post Postano: 06.03.2013. 12:22 
Naslov:  

ja sam doživjela šok kad sam nedavno uletjela u Vukovarsku u DG

Skoči u forum: