Spasimo od rušenja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi!

Osijek

Spasimo od rušenja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi!

Potaknuta medijskim najavama uklanjanja drvoreda i mnogobrojnih pozivima zabrinutih građana na Zeleni telefon udruga Zeleni Osijek pokrenula je peticiju za očuvanje drvoreda lipa na osječkoj Promenadi i pronalaženje alternativnog rješenja za izvođenje neophodnih radova obnove kanalizacije.

Najava uklanjanja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi zbog projekta obnove kanalizacije i gradnje sjevernog kolektora još je jedna u nizu devastacija sve oskudnijih zelenih površina u gradu Osijeku. Grad koji je godinama slovio kao jedan od najzelenijih, sve više gubi svoje prepoznatljive drvorede.

Drvored lipa koji krasi osječku Promenadu - jednu od najljepših šetnica u regiji nije zaslužio biti predmetom ideološke demagogije kakvim ga se prikazuje u medijima već ukras grada koji nadilazi ove okvire. Za građane, ali i sve posjetitelje grada Osijeka ovaj drvored predstavlja prostor za rekreaciju i uživanje u urbanom prirodnom okruženju. Za postizanje trenutne veličine stabala lipe bio je potreban period od oko 30 godina te uklanjanje zelenih površina ne smije biti predstavljano kao obračun s političkim sustavima iz prošlosti.

Ne osporavajući opravdanost projekta izgradnje sjevernog kolektora i obnove kanalizacije pozivamo investitora i izvoditelja radova na pronalaženje alternativnog rješenja koje bi sačuvalo drvored na Promenadi.

Ovim putem Zeleni Osijek pozivaju sve građane da potpišu online peticiju i daju svoj glas za očuvanje drvoreda lipa na osječkoj Promenadi te da se uključe u ovu inicijativu svojim komentarima, fotografijama, dopisima, itd.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Pročitajte i...
Sljedećeg ljeta promenada postaje veliko gradilište
dakle, svjestan svih mogucih posljedica ... * ... monstrume pomozi molim te :)
Ne danas! Danas, kažem SJEC!
ma šta god vi mislili! ccccmokicch
:Dapakich

Admine moj/mili moj moderatore.. Molim te jednu trajnu bananu/Kikiriki za Ingo - a pls!
Da ne upotrijebimo 1vo sječanjske odredbe novoga zakona! Hvala na razumijevanju!
paukčić

(Ili sami snosite odgovornost novog.. DA MISLIM I DALJE PROTUUSTAVNOG ZAKONA!) al gdje su Odv"jetnici"ojkaši među nama da zaustave ovu, novu pošast? Kršenje ustavnog prava na slobodu govora? Pa čak i OVDJE na jbnm 031!?

Re: Spasimo od rušenja drvoreda lipa na osječkoj Promenadi!

Nema logike: naime koliko je ono miliona grad Osijek dao kako bi se uredili parkovi istog i kako bi pokupili neku nagradu ( sječam se samo da je u pitanju neki cvijet ) i sad ti isti ruše staabla na sve strane..ovo s Promenadom će biti fiasko jer sam vidjela promjer cijevi za kolektor..kad se sve dobro prekopa dugo vremena će trebati da samo trava poraste. Na kraju Vukovarske ulice prema INI posijekli su dva reda stabala starog bar 50 godina, a prilikom izrade trga Slobode, prekopali ruzičnjake , natakli dvije kocke izgledaju kao mrtvačnice i odrezali drvo bozikovine stare bar 20 godina...oni koji znaju za prolaz kod Supera znaju da ona tamo ovom projektu nikako nije mogla smetati...izgleda da klapa koja dijeli milone za nekakvu nagradu cvijet nije usklađena s klapom koja nosi pilu kao primarni alat. Našla :)))) 6 brojem i slovom miliona kuna otišlo iz proračuna za brončani cvijet i sad cjepaj Miško
 Katastrofa je posjeći stabla stara tridesetak godina, ali ako se za spomenutu kanalizaciju (sjeverni kolektor), ne može iznaći neki alternativni pravac, ili ako bi neka druga trasa višestruko povisila cijenu projekta, tad smatram da je rušenje opravdano. Naravno da pri tom treba voditi računa da se sve vrati u prvobitni položaj, i posadi novo drveće (čak i veći broj stabala nego što je bilo), te da o mladom drveću netko vodi brigu dok ne ojaća kako se ne bi osušilo zbog suše. JBG-a kanalizacija je nužna potreba i funkcionalnost iste ne bi smijela biti upitna.

Sigurna sam da postoji alternativa, samo se za alternativu treba stručno i inteligentno pripremiti i smisliti što gdje i kako, a ne kao kreteni upaliti pilu i sve posjeći.

O "višestrukom povišenju cijene projekta" (kojega spominje simo031) je, IMHO, bespredmetno razgovarati: koliko puta je ta ista grabežljiva, kriminalna gradska vlast ukrala NAŠE (gradske) novce za svoje prćije?

Ovo je situacija u kojoj ja kao građanka NE PRISTAJEM na političku demagogiju (u sprezi s gospodarskim kriminalom) i NE PRISTAJEM na bezglavu, nepripremljenu i neinteligentnu sječu drvoreda kojega će - ako je suditi po dosadašnjem iskustvu - zamijeniti dvadesetak šiba zabijenih u zemlju (po mogućnosti onih smiješnih bagrema iz reisnerove) koje nikada više neće doživjeti hortikulturnu brigu i njegu. Drugim riječima, većina tih šiba brzo će se pretvoriti u mrtvo bilje, a na njihovo će se mjesto onda, pretpostavljam, zasaditi maćuhice jer one, eto, izvrsno održavaju već jako nategnutu eko-ravnotežu ove izbetonirane gradske sredine.
 Što god mi rekli to će biti pretpostavke i nagađanja. Problem je daleko kompleksniji nego što se na prvi pogled čini. Pitanje je bi li investitor (fondovi EU) pristao na neku drugu (potencijalno skuplju) trasu, da bi se spasio drvored. Jednako tako je upitno postoji li doista neka druga prihvatljiva trasa za spomenuti projekt. No, kako kao i većina na forumu nisam stručan, samim tim, ni kompetentan da bi mogao decidirano reći da postoji alternativni pravac za trasu sjevernog kolektora. Bilo kako bilo, siguran sam da izgradnja kolektora ne bi smjela biti dovedena u pitanje zbog politiziranja ili nekog drugog banalnog razloga.
Nema govora o rušenju čitavog drvoreda. Uklonit će se max 5 stabala od 88 lipa uz šetnicu, koja će se naknadno podaiti i to je to.
Uzgred, od tih 88 lipa danas je ostalo oko 65 stabala.

ako se mora kopati, neka se kopa..bila sam skeptična i prema Trgu slobode pa je na kraju ispao super, u roku i svi su oduševljeni, čak i ljudi koji dođu u Osijek..jedino me zabrinjava prljavština novog trga i općenito Osijeka, sve puno smeća, čikova, žvaki, lišća...vidi se mentalitet ljudi..no, radi li uopće UNIKOM nešto??? :roll:
Potpisano!

Trg Slobode je katastrofa! I tu se sasjeklo maltene sve što se moglo. Čudo da su ostavili ona 2-3 drveta kod Te-Koma.

Zar se u ovom gradu ne može nešto obnavljati/graditi, a da se pritom ne sasjeku drvoredi?
Još u vrtiću djeca uče da je ljudska rasa ovisna o drveću jer drveće proizvodi kisik pri čemu koristi ugljični dioksid koji ljudska rasa nemilice proizvodi !

Teška debilana.

Sad još samo čekam masakr na Zrinjevcu.
honey

ako se mora kopati, neka se kopa..bila sam skeptična i prema Trgu slobode pa je na kraju ispao super, u roku i svi su oduševljeni, čak i ljudi koji dođu u Osijek..jedino me zabrinjava prljavština novog trga i općenito Osijeka, sve puno smeća, čikova, žvaki, lišća...vidi se mentalitet ljudi..no, radi li uopće UNIKOM nešto??? :roll:

Ispao je tebi super,ali pitaj malo druge i reči će ti da je to bačen novac.
Naravno da Unikom dobro radi,kad ima dobrog direktora...:)
Nije nikakvo čudo ako se uništi još jedan drvored. Naime ovaj drvored lipa je posađen u broju 88 (nakon Titove smrti), vrijeme kada je Osijek dobivao "zelene vrpce" kao najzeleniji grad tadašnje Jugoslavije. To su svakako osobine koje danas nisu poželjne. Iskreno, svaki gradonačelnik ima svoje "bisere" poslije kojih grad ostaje bez stotina i stotina stabala i prekrasnih drvoreda. Činjenica je da se ovaj kolektor može premjestiti za koji metar i drvored bi bio sačuvan.....ali nitko bitan to ne smije predložiti. Što se tiće Trga slobode, mislim da je napravljen urbocid sa dva crna sarkofaga koji su šaka na oko, kao i onaj red domina kod šetača, ali to nije tema ovog posta....
Posjekli su prije 2 godine drvorede s obje strane Krstove ulice. Zasadili nove, no kako ih nitko nije zaljevao, svi su se osušili. Dakle, drvoreda više nema. Stanujemo na Vukovarskoj, totalno je ogoljena. Kažu da će saditi. No, pitanje je koju vrstu drveta (ponuđač će ponuditi neku koju će nahvaliti,a možda u ovim krajevima uopće ne uspjeva - rečeno jest koja vrsta drveta se planira ovdje na Vukovarskoj, ali nije ni Hrast, ni Lipa, ni ništa slavonsko-osječko prepoznatljivo). Eto pa mi sada željno iščekujemo što će se to zasadati na Vukovarskoj u Dgo. Iako dok izraste, ja neću dočekati hladovinu od toga drveća.. možda moja djeca.
gle čuda od zelenog osijeka! oni se sjetili spašavat drvored! unatrag 5 godina osijek je uzgubio oko 1000 komada stabala i desetak drvoreda zbog bahatosti vodovoda, hepa, osijekkoteksa i sličnih ,a uz blagoslov gradonačelnika đapića i bubala. sjeklo se ko sumanuto. a zelenog osijeka ni blizu!!! ljetos je vukovarska izgledala ko da je u tijeku iskrcavanje na normandiju, a niko nije ni glasa digao.
uostalom, plan za sječu drveća na promenadi predstavio je ljetos drug novoselić,
http://www.glas-slavonije.hr/172252/3/Sljedeceg-ljeta-promenada-postaje-veliko-gradiliste
ljudi se zgražali, ali nitko nije reagirao da se kopanje šajzešlaufa premjesti ispod ili iza promenade.
sad odjednom-peticija,smiješno.
Zeleni Osijek-to postoji??
Dobro su se sjetili! A gdje su bili do sad? Pogledajte što se učinilo od Hebrangove, Vukovarske od Bendeka ka istoku, Kršnjavoga i da ne nabrajam. Pa u normalnim gradovima diže se općenarodni ustanak zbog jednog jedinog posječenog stabla, a gle nas...pretužno!!!

Jednom zgodom prolazio sam kroz jednu od svježe raskrčenih ulica i čuo kako se jedna gospođa i jedan od radnika raspravljaju oko rušenja drveća (zanemarimo sad što se ne treba raspravljati s čovjekom koji drži motornu pilu u ruci).

Pored njih stajao je radnik s lopatom koji joj je rekao: "Gospođo, mi imamo svoje šefove, a ja sam plaćen za kopanje. Kad mi kažu da kopam, ja mogu kopati do Kine ako treba."

I u tome je sva bit: oni koji organiziraju, koju nadgledaju i koji su zaduženi za ovakve velike radove jednostavno nisu sposobni i očito nemaju potrebno znanje izvesti ih bez činjenja velike štete. Ili ih - što bi bilo još tužnije - nije briga.

Zašto je bio kolaps kad je palo ono malo snijega? Zato što ništa nije bilo dobro organizirano, a zna se da organizacija nije posao vozača ralice. On vozi kako i gdje mu kažu jer je za to plaćen. I to radi dobro, ali oni koji su plaćeni da organiziraju - oni ne rade dobro.

Kada razuman čovjek seli namještaj koji ne može proći kroz ulazna vrata, probat će sve moguće opcije (rastaviti ga, nakriviti ga, okretati, probati neki drugi izlaz...), no kad zbilja ništa ne upali - srušit će komad zida. Da se zid može srušiti jednako lako kao posjeći drvo - ovi bi to odmah napravili jer je to najlakše rješenje koje ne traži puno mozganja, truda, promišljanja, a u krajnjoj liniji i rada.

Najlakše je srušiti drveće jer smeta, jer je problem, ali nitko ne razmišlja dugoročno i na više razina. Drveće se ruši tek kada su sve druge opcije iscrpljene. A s obzirom koliko je drveća u Osijeku posječeno, lako je zaključiti da se o bilo kojim drugim opcijama nikada nije razmišljalo. Valjda svi, bez obzira na vrstu radova, dobiju upute koje počinju s "Prvo posječeš sva stabla...".

moonshiner

Jednom zgodom prolazio sam kroz jednu od svježe raskrčenih ulica i čuo kako se jedna gospođa i jedan od radnika raspravljaju oko rušenja drveća (zanemarimo sad što se ne treba raspravljati s čovjekom koji drži motornu pilu u ruci).

Pored njih stajao je radnik s lopatom koji joj je rekao: "Gospođo, mi imamo svoje šefove, a ja sam plaćen za kopanje. Kad mi kažu da kopam, ja mogu kopati do Kine ako treba."

I u tome je sva bit: oni koji organiziraju, koju nadgledaju i koji su zaduženi za ovakve velike radove jednostavno nisu sposobni i očito nemaju potrebno znanje izvesti ih bez činjenja velike štete. Ili ih - što bi bilo još tužnije - nije briga.

mislim da oni sto su prije drzali motornu pilu, jer su zavrsili 4 razreda osnovne skole, danas organiziraju taj posao.

i njima se ne moze objasniti da drvetu treba 40 godina da naraste.

i btw, nekada se pitam ... 'osijek nikada nece biti ocek ? ... da je postao ocek ... bi li se ovako odnosili prema njemu ? ... ja mislim da jangori okupator ne bi ovako devastirao i zapustio grad kao sto ga ovi domoljubi i velike 'rvatine unistavaju

Ingo

moonshiner

mislim da oni sto su prije drzali motornu pilu, jer su zavrsili 4 razreda osnovne skole, danas organiziraju taj posao.

i njima se ne moze objasniti da drvetu treba 40 godina da naraste.

i btw, nekada se pitam ... 'osijek nikada nece biti ocek ? ... da je postao ocek ... bi li se ovako odnosili prema njemu ? ... ja mislim da jangori okupator ne bi ovako devastirao i zapustio grad kao sto ga ovi domoljubi i velike 'rvatine unistavaju

ok shvacamo tvoje frustracije, ali daj se nekad malo kontroliraj sa tim smjesnim paralelama koje vuces, ovako "okupatori" dekoriraju

ocito u ratu nisi izgubio nikoga i nista kad ti je tako lako svaki dan ovako s*ati...
Kao što je netko već napisao, devastacija drveća u gradu datira još od Đapića, a kulminirala je za Bubimira. Do sada su stradale Vinkovačka, Reisnerova, Gundulićeva, Divaltova i najsvježije - Vukovarska. Sporadične sječe drveća u Europskoj aveniji i drugim ulicama neću ni spominjati.
Što se tiče Trga slobode, po meni bi bolje rješenje bilo samo zamjena postojećih ploča, bez intervencije u samu formu trga. Nažalost, i tamo smo bili svjedoci iživljavanja pretencioznih arhitekata i nestručnosti onih koji su ih angažirali.
Prije sad već 4 godine sam odlazeći ujutro na posao (bilo je rano proljeće) prolazila onom ulicom u centru između Radićeve i Jagerove (tamo gdje je Ober) i naišla sam baš u vrijeme kada su kasapili drveće u cijeloj ulici.
Nisam mogla ne upitati zašto to rade i dobila sam odgovor - Zato što ima bolesnog drveća. -
Upitah pa koliko je drveća bolesno, rekoše 3-4.
Pa zašto onda svo drveće režu? Odgovor je bio - Zbog ujednačenog drvoreda. -
Neujednačen drvored je i u Europskoj Aveniji pa skroz do Donjeg grada pa opet nisu sve iskasapili već samo nadomjeste bolesno drvo novom mladicom!
Čemu onda ovo?

Poanta - dvadesetak drveća je moralo biti porušeno zbog 3-4 bolesna drveta.
Lipi je potrebno najmanje 10 godina da liči na nešto.
Pogledajte na što liči to drveće sada sa 4 godine.
Jadne lipe
Uostalom kao i sve zivo sto se se unistava

Ma koji drvored kod Drave????????????
Stari sam Osječanin i duša me boli. Pramenada nije šetnica za ljeto jer nema hladovine.Ne znam tko je projektirao tu "šetnicu" na kojoj ljeti možeš sjesti na sunce i gorjeti kao u paklu.S jedne strane sunce a sa druge užareni asfalt.Umjesto neodržavanih žardinjera pokraj klupa trebate posaditi drveće. I tako do stare vodovodne centrale.Vidim posadjeno je drveće ali daleko od klupa mislim da je to za kerovodce a za ostale neka se i dalje peku na suncu i tako nema nikoga tijekom ljeta ili se varam poneko.
Stanujem u naselju G.Zobundžije i neki dan dođoše Unikomci i uništiše platane javora kojima je trebalo 30g.rasta da nas zaštite od sunca i vjetra.Sada izgledaju kao groblje.Ostala samo debla bez ijedne grančice.Kome to treba nama stanarima sigurno ne.
Ako je demokracija mogli su pitati stanarei to bi trebalo uvesti. Pozdrav svima ljubiteljima drveća u gradu Osijeku.
ja sam doživjela šok kad sam nedavno uletjela u Vukovarsku u DG

Tagovi