[FOTO] Je li ova skrivena kuća najljepša u Osijeku?

Osijek

[FOTO] Je li ova skrivena kuća najljepša u Osijeku?

Vjerojatno jedna od najinteresantnijih i prirodi okrenutih kuća koje smo vidjeli u posljednje vrijeme nalazi se u Osijeku. Arhitektica Helena Alfirević Arburina u surradnji s arhitektom Draženom Arbutinom pokušala je stvoriti posebnu vezu između čovjeka i prirode.

Moderna 'House 04' koju je projektirala arhitektica Helena Alfirević Arbutina pokazuje dvojnost ljudske egzistencije i stalnu potrebu pronalaženja unutarnjeg mira. Kuća neobičnog oblika donosi dosta genijalnih detalja.

Kuća se tretira kao skup tri krila od kojih svako ima svoje značajke i osobnost, kako funkcionalne tako i vizualne. Osnovna ideja tako strukturirane kuće bila je grupirati i odvojiti funkcionalne jedinice, ali i očuvati dva iznimna stabla oraha na parceli, čija sjena pruža prirodan hlad i ugodan boravak na južnoj strani parcele u ljetnim mjesecima.

Tri krila kuće definirana su funkcijama koje u njima dominiraju. U istočno krilo smještena je garaža pored koje je zeleni vrt te zatvoreni wellness dio s kupaonicom i velikom spavaćom sobom s garderobom. S druge strane krilo je rezervirano za djecu i njihovu kupaonicu.

Dva su krila povezana u središnje, zajedničko područje, gdje su u jednom prostoru integrirani kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak.

Dvostruka visina stropa u istočnom dijelu srednjeg krila omogućila je galeriju s knjižnicom orijentiranom na uličnu stranu vrta i kroz stakleni zid vizualno povezanu s rijekom Dravom. Najzanimljiviji dio inače lijepo uređenog dnevnog botravka je moderni, viseći kamin, koji dominira sobom.

Izgradnja ove kuće u Splavarskoj ulici koštala je oko 1300 EUR-a po m2, površina stambenog prostora iznosi 400 m2, a ukupna površina parcele je 2000m2.

Povijesni medij

Izvor: architecturelover.com
Foto: Robert Leš
a gdje se nalazi kuća?
Splavarska ulica
aha, sad vidim da piše u tekstu xD u svakom slučaju lijepa je kuća
Zaista predivno..
Kuća je zaista posebna. Zna li se tko je vlasnik?
ne bi se baš kladio da je najljepša...jer ipak svakome je njegova kuca najljepša plus što se o ukusima ne raspravlja ... al da je nadasve zanimljiva to je istina.....

nego...bilo bi zanimljivo pitati vlasnika kuce...za jedno 30 godina...kad shvati da mu je od cijele te zanimljive kuce...dovoljna jedna soba i kupatilo....što on sam misli...za svoju kucu... ;)
Lako ćemo mi za kuću. Mene zanima odakle nekome pare za ovo čudo???!!!
Znanstveni novak

Hmda, kaže članak:
"Izgradnja ove kuće u Splavarskoj ulici koštala je oko 1300 EUR-a po m2, površina stambenog prostora iznosi 400 m2, a ukupna površina parcele je 2000m2."

Dakle, prvo trebaš imati novac za kupnju parcele od 2000 m2 s pogledom, pa trebaš imati novac za gradnju kuće, pa trebaš imati novac za opremanje iste.
Samo ovo srednje košta 1300x400= 520000 €! (sic, i to dupli!)
U kojoj se firmi daju tolike plaće da se ovo može izvesti, ili još bolje- tko je toliko kreditno sposoban ako se ovakva kuća može izgraditi na pošten način? :shock:
rodaroda

Znanstveni novak

U kojoj se firmi daju tolike plaće da se ovo može izvesti, ili još bolje- tko je toliko kreditno sposoban ako se ovakva kuća može izgraditi na pošten način? :shock:

Vi kao da niste čuli za prekovremeni rad? :)
Predivna!
Kuća je zvjerska! Još da je šibnit neki uzidani akvarij od recimo 3x3, bilo bi kao u raju.
rodaroda

Dakle, prvo trebaš imati novac za kupnju parcele od 2000 m2 s pogledom, pa trebaš imati novac za gradnju kuće, pa trebaš imati novac za opremanje iste.
Samo ovo srednje košta 1300x400= 520000 €! (sic, i to dupli!)

Vodi svoje brige i uzivaj u slikama :wink:
Vlasnik je jedan arhitekt, a cijena kompletno svega je oko 25 miljuna kuna. Sitnica. :D
nije arhitekt nego građevinar
Kuća je definitivno drukčija, često prolazim Splavarskom, ali mi se ne sviđa nedostatak intimnosti. Naime s ulice se sve vidi unutra jer nema zavjesa niti zelenila koje zaklanja pogled.
Dosta često se mogu vidjeti ukućani kako na gornjem katu sjede izvaljeni u fotelje i gledaju TV, hodaju kućom itd.
A privatnost je definitivno nešto što očekujem od doma.
eto što ti jadan balkanski narod....staviš sliku kuce...i odmah krene rasprava...oklen mu mu novci....jer ako ja nemam kako može imati netko drugi...

o tome tko je na kakav nacin i s kojim novcima sagradio kucu...je briga samog vlasnika....kako ce pravdati novce i da li ima miran san....

ovdje se raspravlja o tome da li je kuca lijepa, ljepša ili najljepša....eventualno da li je samim tim i funkcionalna za život....

okanite se gledanja u tuđi novcanik....potrudite se da sami napunite svoj...jer sranjem po forumu sigurno necete zaraditi niti jednu lipu
Kuća je prekrasna. Moram priznati da je nisam vidio uživo, no i na fotkama djeluje više no impresivno. Vjerojatno najljepša kuća u gradu. Međutim, kao što je netko već komentirao preko Facebooka, taj interijer mi ne odiše toplinom doma. Unatoč izvjesnom broju drvenih elemenata, nekako je hladan i agorafobičan. Ova izvedba interijera mi je primjerenija za kakav arhitektonski ili ini ured nego za dom. No ukusi su različiti...
@Preacher, ovakav, ili bilo koji drugi interijer - nije za svakoga. Covjek si je napravio kucu po svojoj mjeri. Drugi mogu dijeliti taj ukus ili ne moraju. Netko bi si napravio istu ovakvu da moze, a netko drugi sasvim drugaciju.

Meni je ovo lijepo za vidjeti, ne znam kako bi mi bilo zivjeti u takvoj kuci. Znam samo da kuca iz mojih snova nije ovakva, ali ne znaci da mi ova ne bi mogla postati podjednako draga. ;-)
Dobra je lokacija za kuću.Splavarska je jedna od najljepših ulica u gradu...:)
Kuca mi je idealna za party, ko iz filmova... boce jackija po podu, bijelo na stolu, pijane manekenke na svakom cosku :D
Al da bi zivio u njoj i ne bi.
p.s. ako vlasnik slucajno odluci organizirat takav party slobodno nek stavi pozivnice ovdje hehe.
Vlasnik je moj prof s građe
luka_os

Vlasnik je moj prof s građe

Jel' i on sudjelovao u nedavnom štrajku prosvjetara? :)
koliko ja znam vlasnik nije profesor već poduzetnik. ali ko da je bitno
tamna strana

eto što ti jadan balkanski narod....staviš sliku kuce...i odmah krene rasprava...oklen mu mu novci....jer ako ja nemam kako može imati netko drugi...

o tome tko je na kakav nacin i s kojim novcima sagradio kucu...je briga samog vlasnika....kako ce pravdati novce i da li ima miran san....

ovdje se raspravlja o tome da li je kuca lijepa, ljepša ili najljepša....eventualno da li je samim tim i funkcionalna za život....

okanite se gledanja u tuđi novcanik....potrudite se da sami napunite svoj...jer sranjem po forumu sigurno necete zaraditi niti jednu lipu

U vremenima kada se preturaju kante za smece i skupljaju plasticne boce kako bi se prezivilo, a dok se u isto vrijeme grade velebna zdanja, mislim da je i vise nego aktualno odakle nekome novaca za tako sto. To sto ti ne vidis korelaciju izmedju ta dva drustvena fenomena me ne iznenadjuje.

Hrvati su jedini narod, mozda cak i u svijetu, koji nije izasao na ulicu kada se je kod nas prelila globalna financijska kriza, od koje je uzgred budi receno i profitirao tip ljudi koji danas i gradi takva velebna zdanja nad kojima slinimo, jer svatko drugi je itekako osjetio krizu na svojoj kozi i nema za platiti rezije, a kamoli za gradnju kataloskih gradjevina.

Neka oni samo i dalje grade, i neka ih nitko ne pita odakle im. Ionako, recimo, u imovinskoj kartici imaju vjerovatno skroman auto (mozda Golf 3 iz '99.) i eventualno vikendicu negdje na moru. Sav ostali kapital, zaradjen vrlo vjerovatno kroz mutljagu, je prepisan na djecu, rodjenu i nerodjenu.

Nacionalizirati imovinu lopova, i vratiti je u drzavni proracun pod hitno.
Znanstveni novak

tamna strana

U vremenima kada se preturaju kante za smece i skupljaju plasticne boce kako bi se prezivilo, a dok se u isto vrijeme grade velebna zdanja, mislim da je i vise nego aktualno odakle nekome novaca za tako sto. To sto ti ne vidis korelaciju izmedju ta dva drustvena fenomena me ne iznenadjuje.

Hrvati su jedini narod, mozda cak i u svijetu, koji nije izasao na ulicu kada se je kod nas prelila globalna financijska kriza, od koje je uzgred budi receno i profitirao tip ljudi koji danas i gradi takva velebna zdanja nad kojima slinimo, jer svatko drugi je itekako osjetio krizu na svojoj kozi i nema za platiti rezije, a kamoli za gradnju kataloskih gradjevina.

Neka oni samo i dalje grade, i neka ih nitko ne pita odakle im. Ionako, recimo, u imovinskoj kartici imaju vjerovatno skroman auto (mozda Golf 3 iz '99.) i eventualno vikendicu negdje na moru. Sav ostali kapital, zaradjen vrlo vjerovatno kroz mutljagu, je prepisan na djecu, rodjenu i nerodjenu.

kao što sam vec ranije u jednom drugom postu naveo....ponovit cu opet
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize ostvaruju 30 % više odlazaka na skijanje ...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize po kucanstvu u prosjeku imaju 2 mobilna aparata...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize.....poharaju sve trgovacke centre kao da je sudnji dan...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize ne ostavljaju ni jedno slobodno mjesto u birtijama...

i tako u nedogled....

a to što neki žive po principu...ako je meni krepala krava...neka mom susjedu krepaju dvije....to je samo pokazatelj balkanskog mentaliteta...i cinjenica da Hrvati samo znaju kukati srati i pljuvati....al zasukati rukave i napraviti nešto za sebe....e to je vec podrucje znastvene fantastike....

jer odavno je poznata izreka....tko hoce...nađe nacin...a tko nece...nađe izgovor....
tamna strana

Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize ostvaruju 30 % više odlazaka na skijanje ...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize po kucanstvu u prosjeku imaju 2 mobilna aparata...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize.....poharaju sve trgovacke centre kao da je sudnji dan...
Hrvati su jedini narod koji u doba najvece krize ne ostavljaju ni jedno slobodno mjesto u birtijama...

i tako u nedogled....

Hajde budi ljubazan, pa iznesi barem jedan relevantan statistički izvor za podatke koje ispaljuješ, sa linkom. Hvala, od srca.
tamna strana

Znanstveni novak

tamna strana

i tako u nedogled....

a to što neki žive po principu...ako je meni krepala krava...neka mom susjedu krepaju dvije....to je samo pokazatelj balkanskog mentaliteta...i cinjenica da Hrvati samo znaju kukati srati i pljuvati....al zasukati rukave i napraviti nešto za sebe....e to je vec podrucje znastvene fantastike....

jer odavno je poznata izreka....tko hoce...nađe nacin...a tko nece...nađe izgovor....

u potpunosti potpisujem znanstvenog novaka. socijalna osjetljivost u Hrvata je nikakva. da imam takvu lovu, pa cak i da sam ju posteno zaradio, bilo bi mi NEUGODNO tako sto izgraditi u OSIJEKU, hej u OSIJEKU!!!

A sto se tice odlazaka Hrvata na skijanje, njihovu zaludjenost posjedovanjem mobitela, haranju po trgovackim centrima i slicno, oni sigurno ne odrazavaju imovinsko stanje tih ljudi vec sasvim jedan drugi, puno dublji fenomen.

I ne, nije istina da Hrvati znaju samo kukati, srati i pljuvati. Istina je da su drustvene nejednakosti u nasoj zemlji prevelike. A o njima ovise pocetne pozicije. Toliko od mene.
Od sutra prestajem

tamna strana

i tako u nedogled....

Hajde budi ljubazan, pa iznesi barem jedan relevantan statistički izvor za podatke koje ispaljuješ, sa linkom. Hvala, od srca.

koliko vidim imaš prste da tipkaš...
dakle otvoriš ovaj link google ....te na vrlo jednostavan i brz nacin dobiješ sasvim nove spoznaje o neimaštini Rvata u ovo doba najvece krize...
izgleda da si odlucio zivjeti u skladu sa svojim potpisom Tamna Strano. Nedostaje samo 'slijep'.
@rajka....ako ne znaš...Hrvati su prolili krv...boreci se da izađu iz mracnog doba socijalizma.....Hrvati su ginuli...nebili konacno došao taj dugo ocekivani zapadnjacki kapitalizam

gospodo draga...dobili ste to što ste tražili... ova kuca je upravo produkt tog kapitalizma kojem ste toliko dugo godina težili...
Da i? Kakve veze ima tvoja paralela sa skijanjem s cijelom pricom? Kapitalizam postoji i u brojnim drugim zemljama, pa (gle cuda!) u njihovim provincijskim gradovima nema potrebe za ovakovim isticanjem. Cini se da je tebe zivot fino mazio kad imas ovakve stavove.
jesi li 100% sigurna da u provoncijama nema ovakvih kuca ?
da li stvarno misliš da u sirimašnijim cetvrtima nema razlike ?

to što ti nemaš mogucnosti napraviti ovakvu kucu ti ne daje za pravo drugome zabraniti da napravi takvu kucu

to što se ova kuca samo u smislu arhitektonske izvedbe izdvaja od prosjeka....(a financijski budimo realni odavno ima skupljih kuca u Osijeku)...ne daje ti za pravo da odmah prozivaš vlasnika kako je lopov ili muljator koji je na nelegalan nacin stekao novce

što se tice paralele između skijanja i neimaštine odnosno siromaštva u Rvata...je samo iz tog razloga...da se pokaže kako mi znamo samo jako dobro kukati a onda na sasvim krivi nacin pokazujemo koliko smo stvarno siromašni

Re: [FOTO] Je li ova skrivena kuća najljepša u Osijeku?

nazalost stavovi poput nick-a Rajka su nasa stvarnost.
Tuzno i jadno.
Lose i za osobu ,a i zajednicu
clean_ac

koliko ja znam vlasnik nije profesor već poduzetnik. ali ko da je bitno

Pa to je izgleda mnogima najbitnije
Tko je ,sto je, koliko para, odakle
Broj gaca isl
A tema dizajn i arhitektura ccccccccccc
rajka

da imam takvu lovu, pa cak i da sam ju posteno zaradio, bilo bi mi NEUGODNO tako sto izgraditi u OSIJEKU, hej u OSIJEKU!!!

Zasto, po cemu se to Osijek toliko razlikuje od ostalih gradova slicne populacije?
...eto, dobro rekao @Tamna strana...od nekoliko fotki vrlo zanimljive kuće, tri stranice dnevno političkih pljuvačina.....
...osobno, kuća je izvana vrlo zanimljiva, ako ništa drugo....iznutra mi je interijer presterilan, ali to je stvar ukusa....
...kako se nitko nije sjetio pljuvati "Vilu Vodovod dok sam bio direktor" ili onaj užas od Nado centra....ovo je sasma lijepa i neobična kuća, i baš dobro da je u Osijeku....
Jack Fate

rajka

da imam takvu lovu, pa cak i da sam ju posteno zaradio, bilo bi mi NEUGODNO tako sto izgraditi u OSIJEKU, hej u OSIJEKU!!!

Zasto, po cemu se to Osijek toliko razlikuje od ostalih gradova slicne populacije?

po takvom razmišljanju...u Osijeku bi se samo trebale graditi štale...jer eto to je onda prihvatljivo za okolinu....plus što ne bi bilo zavisti od ostalih građana...jer kako se netko samo usudio sagraditi nešto drugacije u Osijeku...

nego...kad se ova tema toliko zasrala....cudime da vec netko nije spomenuo Glavaša.....sigurno je i on ucestvovao u i oko izgradnje ove kuce....
prva stvar, ni jedan moj komentar nije bio politicki.

druga stvar, ni jednom nisam rekao da je vlasnik te kuce lopov, muljator niti da je na ilegalan nacin stekao novce.

ono sto sam pokusao reci je da nije ni vrijeme ni mjesto za takvo sto. zasto mislim da je to tako, necu dalje objasnjavati jer me ocito nekolicina vas ne razumije.

treca stvar, u mojim komentarima nema ni trunka ljubomore, ako ste to mislili. niti mislim da imam pravo ikome zabraniti graditi takvo sto. niti da bilo tko drugi ima to pravo. niti mislim da se u osijeku trebaju graditi samo stale. ali imam pravo, pa cak i duznost, ukazati na neke stvari. to sto neki ne razumiju na sto pokusavam ukazati je upravo odraz onoga na sto pokusavam ukazati.

previse sam puta posjetio obitelji na uskim njivama da bih podrzavao bilo koji oblik snobizma. a ako je negdje isti izrazen, onda je to u Osijeku. upravo zato sto ga je u takvoj sredini tako LAKO njegovati.

ispricavam se ako je zbog mene rasprava krenula u krivom smijeru. nastavite se diviti arhitektonskim rjesenjima same kuce!
tamna strana

Od sutra prestajem

tamna strana

dakle otvoriš ovaj link google ....te na vrlo jednostavan i brz nacin dobiješ sasvim nove spoznaje o neimaštini Rvata u ovo doba najvece krize...

Zašto nisam iznenađen? Pričopričac velikih usta i grandioznih izjava bez pokrića.

Jesi znao da su 75% osječana transvestiti?
Jesi znao da su Hrvati jedini narod u galaksiji koji nemaju mucice u pupku?
Jesi znao da su hrvatski arhitekti redom pokupovali sve parcele u Splavarskoj,jer je počela arhitekt-olimpijada; natjecanje za najkuću u ulici?

NISI?
Pa imaš google...
Od sutra prestajem

tamna strana

Od sutra prestajem

tamna strana

Zašto nisam iznenađen? Pričopričac velikih usta i grandioznih izjava bez pokrića.

Jesi znao da su hrvatski arhitekti redom pokupovali sve parcele u Splavarskoj,jer je počela arhitekt-olimpijada; natjecanje za najkuću u ulici?

NISI?
Pa imaš google...

vidi ovako...meni nije problem tebi nacrtati i bojicama ako treba samo da bi razumio....

za pocetak evo ti ovaj link....
http://www.monitor.hr/vijesti/30-posto-vise-rezervacija-za-skijanje-nego-prosle-godine/221899/

ako ti ni to nije dovoljno mogu ja i nastaviti.....
kad sam vidjela sličice, prvo što mi je palo na pamet je " kak se tu sve sjaji i blista!" onda sam vidjela ono kamenje oko stola (ili je tepih nijebitno) ali treba to držati bez prašine, mislim stalno netko po kući mora čistit, a ja to ne volim. Kuhinja! kao da nikad nije taknuta toliko sve blista i u stvari jako mi se sviđa. I na kraju kuća je u Slavoniji, a ne vidim nimalo bujnog slavonskog cvijeća i zelenila, a tako puno kamena, mramora i svačeg što mi je prije za (ne znam) neki otok škrte vegetacije, Brač recimo.
To je onako prvo što mi je palo na pamet; mislim da je u tu kuću uloženo jako puno truda i razmišljanja, kuća je presavršena i jako lijepa i drago mi je da je u Osijeku i bilo bi lijepo kada bi bilo jako puno takvih neobičnih i novih kuća po Slavoniji, to bi značilo da su i ljudi na neki način pomaknuli svoja razmišljanja ka nečem novom i boljem i da im/nam je svima bolje.
tamna strana

http://www.monitor.hr/vijesti/30-posto-vise-rezervacija-za-skijanje-nego-prosle-godine/221899/

Pa tih "30%" je novinska senzacija, a to ti piše i u samom članku. Dakle, ne radi se o doslovnom porastu broja skijaša za 30%, nego neke agencije bilježe 30% više prometa, a razlog tome je propast nekih velikih turističkih agencija (tipa Generalturista).

Uglavnom, daj ti i druge linkove za svoje stavove pa da i to prokomentiramo, iako nije tema :D

A što se tiče kuće, meni se pak ne sviđa izvana, a sviđa iznutra, izuzev kamina.
arhitektonski vrlo zanimljiva. Cestitke.

ali, meni je prva stvar pala na pamet ... 'kako zagrijati taj prostor' ? ... i onda pred ocima $$$$$
uff kuca je izmisljena... manje je vise, obozavam ovaki minimalizam :)

offtopic: stvarno je zanimljivo kako ljudi vole gledati u tude novcanike :S :S... kao sto je netko napisao, bolje se trudite uciniti vas novcanik pozeljnim za gledanje nego da gledate druge.

po meni bi prvom drustveno uredenje trebalo biti utpijsko (bez onog dijela sa robovima) bez novaca ui privatnog vlasnistva, ali kako to u ovom svijetu nije moguce i kako prevladava kapitalizam moram se prilagoditi i cinim sve ne bi li si ugodio u zivutu (na to mislim da ulazem u svoje sklovanje, i intelekualni napredak koji za sobom vuce i nagrade - novac)
Da nije slučajno vlasnik kuće na poreznoj listi srama..
to je dobro pitanje :)

kao sto je dobro pitanje odakle mu pare? ako je vlasnik profesor sa faksa, sigurno je prodavao ispite... ako je gradjevinac, sigurno je izvukao novce...
mozda je saborski zastupnik pa je "usparao" :D

proslo je vrijeme sutnje, trebamo se pitati takve stvari... pogledajte, zadnja osoba koju se "moralo" slusati i nista se nije smjelo pitati, cami u Remetincu jer je osudjen na 10 godina!
O moj boze.
bas se radujem novom zakonu...al se frcati po forumu :D :D :D

Ovo, recimo, treba fino prijaviti doticnom pa neka poduzima odredjene korake;)
tamna strana

Od sutra prestajem

tamna strana

Od sutra prestajem

tamna strana

NISI?
Pa imaš google...

vidi ovako...meni nije problem tebi nacrtati i bojicama ako treba samo da bi razumio....

ako ti ni to nije dovoljno mogu ja i nastaviti.....

Off:

Lekcija iz elementarne statistike:
2009 - 400
2010 - 300
2011 - 200
2012 - 260
Porast 2012 u odnosu na 2011 je 30 % , ali to ne govori ništa o početku kriznog razdoblja i dugoročnijim trendovima.

Uostalom, kani se dramatiziranja, nego proputuj malo i upoznaj svijeta, pa nećeš više započinjati rečenice sa "Hrvati su jedini narod..."

Tagovi