| Autor |
Poruka |
|
Awatto Ukupno postova: 78 Spol:  Nebitno
|
Vidiš, tu se varaš. Tvoji roditelji, ako je sve istinito, nisu prosječni. Prosječna obitelj kasni sa plaćanjima te je zadužena na sve strane. Prosječna obitelj nema ušteđevinu.
"Zemljo", morao sam otvoriti hrvatske oglasnike, tek toliko da provjerim. Koliko sam vidio, pristojan dvosoban stan se može iznajmiti za manje od 1500kn. Dakle, sa dva primanja od 3000 kuna, stanovanje čini tek četvrtinu troškova, i ostavlja 4500kn za "osnovne ljudske potrebe".
Kaže ovaj link da je potrošačka košarica u Osijeku 3250kn. Znači, najgrubljom računicom, toj obitelji ostaje oko 1000kn mjesečno. Pored toga, imaju zdravstveno osiguranje (kakvo, takvo), subvencionirane vrtiće, besplatno školovanje (opet, kvaliteta nebitna za raspravu) i osiguranu mirovinu.
Jel' moram dalje? |
|
|
|
|
|
 |
|
mariox
Ukupno postova: 685 Spol:  Muško
|
Mislim da pričaš gluposti, prije svega. Iako radim dosta dugo, imam sa 27 godina, preko 6 godina radnog staža. Radim još uvijek, u istoj firmi. Pored toga, za sebe (side job) radim još poneke poslove. Živim na relaciji Osijek - Zagreb i dugi niz godina ne živim s roditeljima, te im ujedno nisam na sisi. Moji su prosječna, radnička obitelj koja ne kasni sa plaćanjem računa i svih drugih obveza. Možda kroz radni vijek od 35 godina imaju i neku ušteđevinu. Uopće mi nije jasno o čemu ti laprdaš?
Govorim da je plaća od 3000 kn (bila redovna ili ne) za današnje pojmove ekstremno mala. Nedao ti Bog da s njom imaš dijete i kredit za stan. Halo, zemlja zove...
|
Naravno da je mala, ali su nažalost ljudi dovedeni u takvu situaciju da im bilo kakva redovna plaća puno znači. Slažem se s onim dijelom da bi bilo idealno da je prosječna plaća cca 1000 eura. Tada bi se moglo pristojno živjeti. |
|
|
|
|
|
 |
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
...najgore u cijeloj priči je slijedeće: dovedeni smo u situaciju da moramo biti zahvalni ako smo zaposleni i imamo zdravstveno, a radimo za minimalac.....pa na čemu da budem zahvalna ako sam ja uložila i vrijeme i novac i živce u svoje znanje i iskustvo, a natrag dobijem toliko da, ne samo da mogu uštedjeti, nego često ne mogu i razvući čitav mjesec.....je**š takav život.... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
 |
|
PsychoSoldier
Ukupno postova: 1719 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
iznajmljeni stan: 1500
režije: najmanue oko 800
košarica: 3250
eventualno stvari za djecu (skola...): najmanje 1000
ukupno: ugrubo 6500
2 minimalca: 4200
članova: 4
ovi u cammeu imaju kolko, oko 3000 kuna, ali nitko ne racuna one kazne koji svi, SVI, dobivaju jer nije otvorio vrata, vozio je 5 km/h vise od dopustenog, nije usisao auto...
a ovaj zgrce pare (da ne zgrce ne bi sirio posao) usprkos kreditu za aute, servisu, place i sve ostalo sto ide... |
|
|
|
|
|
 |
|
avantgarde Ukupno postova: 818 Spol:  Nebitno
|
Vidiš, tu se varaš. Tvoji roditelji, ako je sve istinito, nisu prosječni. Prosječna obitelj kasni sa plaćanjima te je zadužena na sve strane. Prosječna obitelj nema ušteđevinu.
"Zemljo", morao sam otvoriti hrvatske oglasnike, tek toliko da provjerim. Koliko sam vidio, pristojan dvosoban stan se može iznajmiti za manje od 1500kn. Dakle, sa dva primanja od 3000 kuna, stanovanje čini tek četvrtinu troškova, i ostavlja 4500kn za "osnovne ljudske potrebe".
Kaže ovaj link da je potrošačka košarica u Osijeku 3250kn. Znači, najgrubljom računicom, toj obitelji ostaje oko 1000kn mjesečno. Pored toga, imaju zdravstveno osiguranje (kakvo, takvo), subvencionirane vrtiće, besplatno školovanje (opet, kvaliteta nebitna za raspravu) i osiguranu mirovinu.
Jel' moram dalje?
|
Ne znam zašto imaš potrebu meni objašnjavati neke stvari?
Nisam se uvrijedio, već sam morao odgovoriti na očito prozivanje od strane drugog forumaša.
Te statističke podatke okači mačku o rep.
Mislim da kvaliteta života i nije baš neka u toj tvojoj računici. No, ako se ti takvom situacijom zadovoljavaš, meni je to za tebe ok.
Vjerujem da bi nam bilo super da trampimo krumpire za rajčicu i da polugoli hodamo po livadama, ali na žalost radimo za pare koje pokreću sve oko nas.
Vjerojatno sam se nespretno i brzopleto izrazio rekavši "adekvatna naknada, osnovne potrebe". |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nemoj shvatit osobno (kao što hoćeš), ali ovakvi odgovori i stavovi su osnov problema. Tržište, kakvo god da je, će odrediti cijenu za tvoje "i vrijeme i novac i živce i znanje i iskustvo". Naravno, uvijek postoji i mogućnost da sve te tvoje vrline nitko ne želi platiti niti kune. (op.a. nasumični primjeri znanja koja se slabo plaćaju se mogu pronaći na ovoj stranici). No, tko bi trebao intervenirati ukoliko dotični doktor filologije, nakon 20tak godina školovanja ne može zaraditi niti 10 tisuća, možda niti 5, ili čak niti dobiti ikakav posao?
I, ne, nije vas nitko "doveo u situaciju". Koliko me sjećanje služi, u Hrvatskoj je davno ukinut feudalizam. Svatko ima svoju sudbinu u rukama, te bira put kojim će hodati. Jedan od tih je, naravno, sjedit na rukama i prigovarati, što načelno nije ništa loše, ali nekako dvojim da vodi ka boljim primanjima. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Probao sam ti objasniti da je tvoje viđenje prosječnog podosta iskrivljeno. Jednako tako, kvaliteta koju očekuješ od minimalnih (!) primanja su, također, iskrivljena.
Osim toga, na prethodnoj stranici sam postavio nekoliko pitanja, na koje nisi odgovorio. No, za dobro ove rasprave, postavit ću ih još jedanput, i svi sudionici su pozvani odgovoriti:
Koja svota novaca bi bila prikladna za taj posao? Da li ti misliš da bi taj čovjek otvarao tu taxi službicu da mora platiti radnike 7 ili 8 tisuća? Da li je po tvome bolje da nije niti započeo taj posao i stvorio te poslove (100tinjak radnih mjesta) ako će ljude plaćati zakonom propisanom minimalnom naknadom? Da li svi trebamo sjediti na rukama i čekati, ili kao ova osoba stvarati poslove i zapošljavati ljude? |
|
|
|
|
|
 |
|
Duminske Trake
Ukupno postova: 401 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
Jel' moram dalje?
|
Ne znam zašto imaš potrebu meni objašnjavati neke stvari?
Nisam se uvrijedio, već sam morao odgovoriti na očito prozivanje od strane drugog forumaša.
Te statističke podatke okači mačku o rep.
Mislim da kvaliteta života i nije baš neka u toj tvojoj računici. No, ako se ti takvom situacijom zadovoljavaš, meni je to za tebe ok.
Vjerujem da bi nam bilo super da trampimo krumpire za rajčicu i da polugoli hodamo po livadama, ali na žalost radimo za pare koje pokreću sve oko nas.
Vjerojatno sam se nespretno i brzopleto izrazio rekavši "adekvatna naknada, osnovne potrebe".
|
E pa tvoj je "problem" što već 6 godina radiš i primaš plaću...a kad recimo ne bi radio 2-3 godine (a neki nemaju sreće i puno duže od tog) onda bi i plaću od 2500 kuna dočekao kao ozeblo sunce. Moraš se staviti u perspektivu očajnika (prosječnog građanina) pa onda vidit šta je plaća od 2500-3000 kuna...to je spas,i nažalost kakva takva lova s kojom se može preživjeti.
Ići u neku širu demagogiju kako te male plaće nisu u redu nema smisla...onda možemo razvesti priču maltene od svjetske krize 1929. godine...jer nismo ništa naučili još od onda. Isto tako nema smisla pričati što bi bilo kad bi bilo ili trebalo bi biti tako i tako...ne,nema smisla raspravljati o tome,stvari stoje ovako kako stoje i to je SADA tako. Ako SADA nemam čime platiti režije i napunit frižider onda hvala ti Cammeo što nam nudiš radna mjesta. Naravno da mi nije životni san raditi tamo i da mi to nije plaća iz snova ali kako stvari stoje sada,to je mnogima zadnja slamka spasa.
Isto tako naravno da Cammeo unatoč troškovima zgrće pristojnu lovu ali opasan je to posao...to je kao kad vodiš restoran,kupiš svježe namirnice a niko ti ne dođe i sve ti propadne a novac si već uložio...a što se taksiranja tiče pa jednostavno je izračunati zaradu - 20 kuna košta 5 kilometara a automobil troši otprilike kunu po kilometru,dakle na gorivo ode 5-6 kuna,sve ostalo je prihod. |
|
|
|
|
|
 |
|
anakonda
Ukupno postova: 6288 Lokacija: ...tu sam.... Spol:  Žensko
|
Nemoj shvatit osobno (kao što hoćeš), ali ovakvi odgovori i stavovi su osnov problema. Tržište, kakvo god da je, će odrediti cijenu za tvoje "i vrijeme i novac i živce i znanje i iskustvo". Naravno, uvijek postoji i mogućnost da sve te tvoje vrline nitko ne želi platiti niti kune. (op.a. nasumični primjeri znanja koja se slabo plaćaju se mogu pronaći na ovoj stranici). No, tko bi trebao intervenirati ukoliko dotični doktor filologije, nakon 20tak godina školovanja ne može zaraditi niti 10 tisuća, možda niti 5, ili čak niti dobiti ikakav posao?
I, ne, nije vas nitko "doveo u situaciju". Koliko me sjećanje služi, u Hrvatskoj je davno ukinut feudalizam. Svatko ima svoju sudbinu u rukama, te bira put kojim će hodati. Jedan od tih je, naravno, sjedit na rukama i prigovarati, što načelno nije ništa loše, ali nekako dvojim da vodi ka boljim primanjima.
|
...neću te osobno shvatiti (kako misliš da hoću)....da, tržište određuje cijenu rada, ali hrvatsko tržište rada je prešugavo da bi se uopće tako moglo zvati....na moju veliku žalost, radila sam u međunarodnim firmama i po bijelom svijetu, i vidjela da se uloženo znanje i iskustvo adekvatno plaća......da su stvari postavljene drugačije nego kod nas.... rad u Lijepoj našoj totalno je podcijenjen i silom prilika je nametnuto da kada se čovjek, nakon par godina na birou, zaposli - smatra 2500 Kn bogatstvom.....ja ovdje radim na radnom mjestu koje je odgovornije i zahtjevnije nego ono za koje sam bila plaćena plaćom od 2-3 kilje $$$, a za to primam plaćicu manju od 3500 KUNA....i shvaćam da sam budala što sam se vratila u Lijepu moju, da ova situacija današnja nije normalna i došla je do dna, te da bi možda opet bilo vrijeme spakirat kofere i otići trbuhom za kruhom, odnosno tamo gdje će će mi se isplatiti raditi...
...i kužim ja sve te ljude koji rade za Cammeo za manje novaca nego što ja dobijem, svima treba novac za preživljavanje....jer kada 100 puta čuješ rečenicu "ajde, šuti - bar imaš posao" nakon određenog vremena počneš i vjerovati u nju..... |
|
_________________ Ismijavati glupost je moralna dužnost svakog normalnog čovjeka, ne činiti to bi bilo jednako ignoriranju požara na benzinskoj pumpi u centru grada |
|
|
|
 |
 |
|
|