HHO o utakmici Osijek-Rijeka: upotreba pirotehnike, uvredljive i rasističke poruke - saznajte koje

Osijek

HHO o utakmici Osijek-Rijeka: upotreba pirotehnike, uvredljive i rasističke poruke - saznajte koje

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt ''Izravna prevencija navijačkog nasilja''. Projektom se žele pridružiti onim društvenim grupacijama koje se suprotstavljaju nasilju na našim sportskim terenima, a poglavito na nogometnim utakmicama.

Promatrači HHO-a pratit će tijekom sljedećeg prvenstva nogometne klubove Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka.

Promatrači HHO-a bili su na utakmici Osijek-Rijeka 5. kola HNL-a i [subota 19.8. 2012.] i zabilježili uvredljive i rasističke povike te upoterbu pirotehnike, iako su svi navijači pregledani pri ulazu. Izvještaj prenosimo u cijelosti:

Na utakmici je bilo oko 2000 navijača, stadion ima sigurnosne kamere. Svi navijači su prilikom ulaska pretreseni. Na stadionu je bilo stotinjak navijača Osijeka – Kohorte, tradicionalno smještenih na istočnoj tribini i oko 30 pripadnika riječke Armade na sjevernoj tribini.

Bez obzira na činjenicu da je spiker od početka navijače pozivao da se suzdrže od rasističkih ili uvredljivih poruka, ili uporabe pirotehnike, sve je bilo upravo obrnuto.

U 10. minuti, nakon jedanaesterca za Osijek, Armada se oglasila skandiranjem ''Jebo vas Šuker'', što su ponavljali tijekom utakmice. Od 20. minute naizmjenično navijači su Kohorte skandirali Armadi ''riječke pičke'', a Armada njima ''osječke pičke''.

Nakon isključenja domaćeg igrača Vrgoča u 29. minuti istočna tribina počela je skandirati sudcu Strahonji ''cigane, cigane'', što je podržala i Kohorta.

U 55. minuti navijači Kohorte pripalili su nekoliko baklji, na koje nije bilo nikakve reakcije, a jednako tako pripadnici Armade upalili su desetak baklji u 77. minuti. Pred kraj utakmice, Kohorta je pjevala ''jebem te Rijeko'', a zapad je skandirao sudcu ''cigane''. U 86. minuti istočna je tribina skandirala ''HNS pederi, nogomet ste sjebali''.

Postavlja se pitanje svrhovitosti redarskih službi i pretresa gledaoca. Poznato je da navijači Armade uvijek priređuju vatromet bakljama, pa je pitanje kako osiguranje te baklje nije moglo pronaći između tridesetak navijača. Isto pitanje postavlja se i za navijače Kohorte.

HHO - Hrvatski Helsinški odbor ua ljudska prava
koja hrpa pizdarija...da prostite
buuuuuuuuuuaaaaaaaaahahahahahahahahahahahahaha.... pa jebote ovo je nevjerovatno... izgleda da sam ja bio na krivoj tekmi, očito sam bio gledati nk metalac XD XD 1. otkad je "riječke pičke", "jebem te rijeko", "jebo vas šuker" i ostale parole rasizam??? još malo pa će zabraniti psovanje na tekmi... jedino ne znam šta će biti kazna? šibom po guzi? XD XD 2. "vatromet bakljama" o.O... kohorta nekoliko baklji zapalila, a armada desetak??? ovo je brutalnije nego išta... bila zapaljena jedna baklja koja je i ostala na tribini isto kao i bljeskalica kod armade... trebalo bi jednom napraviti pravu bakljadu pa da vide šta je "vatromet baklji", da za ubuduće znaju razliku... ovo je prestrašno... kud su usrali nogomet tu sada žele i otjerati šačicu mazohista koji gledaju taj njihov mamićev usrani nogomet.... HNS PEDERI NOGOMET STE SJEBALI!!!
najbolje bi bilo da se na stadion dolazi u odjelu s kravatom kao u kazalište, jer eto... to je zapravo isto samo što ovdje nemaš krov ali imaš raskošan wc... također spominjanje ženskog reproduktivnog organa na stadionu je stvarno ne primjereno i svi bi trebali na goli otok. taj prgan treba poštivati, a ne se (za)je....ti s njime!!!
....ahahahahahaha, kakav detaljan izvještaj.....kakve gluposti.....ahahahahaaaaa.....
jel ovo nekakva ala theonion.com zajebancija ili prava vijest ?
koja hrpa pizdarija, ajme majko :lol:

al inače treba skinut ograde, naredit sjedenje i samo dat oštre zatvorske kazne i procesuiranje počinitelja odmah poslije utakmice, pa da vidiš da se i navijačka stoka može pretvorit u ljude.. al ništa od toga neće još biti, ipak su i dalje navijači jednim dijelom pijuni političkih stranaka
Netko zbilja prima placu za ovo?
"Postavlja se pitanje svrhovitosti redarskih službi i pretresa gledaoca...."

ili se postavlja pitanje svrhovitosti cijele lige i ovoga nazovi nogometa...
wilko

"Postavlja se pitanje svrhovitosti redarskih službi i pretresa gledaoca...."

ili se postavlja pitanje svrhovitosti cijele lige i ovoga nazovi nogometa...

ne ali bi se trebalo postaviti :D
Provokator

koja hrpa pizdarija, ajme majko :lol:

al inače treba skinut ograde, naredit sjedenje i samo dat oštre zatvorske kazne i procesuiranje počinitelja odmah poslije utakmice, pa da vidiš da se i navijačka stoka može pretvorit u ljude.. al ništa od toga neće još biti, ipak su i dalje navijači jednim dijelom pijuni političkih stranaka

To je svojevremeno Margaret Thatcher uvela u Britaniji. U zemlji čiji nogometni huligani slove kao najozloglašeniji, na stadionima bez ograda, navijači sjede mirno kao bubice.
Btw, ove poluimbecilne opservacije HHO-ovih dokoličara deplasirano je uopće i komentirati.
ovaj izvještaj sa utakmice je na razini zadacnice iz 2.razreda osnovne sa temom kako sam proveo prve školske praznike....malo sam piškio pa sam malo kakio...i eto to je to....

đizus....žutilo je penis naspram ovoga
Evo predlažem HHO-u da odu na uzvrat utakmice u Maribor pa neka poslušaju "kulturne" Slovence što skandiraju i kako se ponašaju pravi građani iz EU-a pa neka usporede sa ovom utakmicom. HHO o nogometnim utakmicama, svećenici o umjetnoj oplodnji, ima li kraja ovome?!?

Re: HHO o utakmici Osijek-Rijeka: upotreba pirotehnike, uvredljive i rasističke poruke - saznajte ko

Nismo vikali cigane nego CIGANI u množini :P :D
Bajdvej HHO na nogometnim utakmica je besmislen kao i prosvjedi protiv debljine ispred McDonaldsa.
!nnovation

Netko zbilja prima placu za ovo?

....ooooooo, da...itekakvu plaću.....
Najveći problem i jest u tome što u ovakvom skandiranju i ponašanju na stadionima nitko ne vidi problem.
Jasno je k'o jedanput jedan da su HHO-ovci zapravo duboko razočarani što nije bilo rasističkog hukanja, vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, dizanja desne ruke itd... Zato su u nedostatku 'konkretnijeg' materijala pisali ove budalaštine.
Ovo kao nije dovoljno sramotno? Sramotno bi bilo tek da se nekog ubilo? To želiš reći?

Ako većina smatra da je ovakvo ponašanje dio "normalne navijačke kulture", onda možemo zaključiti samo da se pomaknula referentna točka ljudskosti.

Žalosan će i tužan biti život djeci kojoj ste vi roditelji.
...osobno ne podržavam bilo kakve rasističke ili nacionalističke ispade bilo gdje, pa tako i po utakmicama (na koje doduše niti ne idem)....
...no, kako itko može shvatiti ozbiljnim onakvu hrpu gluposti kakvih dugo ne vidjeh i to još nazvanih izvještajem???????....
...HHO je za prošlu godinu dobio institucionalnu potporu za razvoj udruge 153.754,00 Kn, što su ozbiljni novci za organizaciju koja radi što točno?????...piše ovakva sr**nja???????.....
Malo tko želi biti rasist, nacionalist i divljak. No, o čovjeku sude njegova (ne)djela, a ne njegove želje.

Što je točno sranje u ovom izvještaju? Ima li laži?

Zamisli da se tvoje dijete (ako ga imaš) bavi na primjer atletikom, ili može i nogometom. I igra se utakmica, a neki nepoznati ljudi s tribine mu viču "anakondin sine - cigane", "ubij, ubij, ubij anakondinog sina", "anakondin sine - j.... ti mamu", "anakondin sine - igramo ti se s majčinom s...).

Da li bi ti i onda ovakvi izvještaji bili sranje?
Carobnica

Malo tko želi biti rasist, nacionalist i divljak. No, o čovjeku sude njegova (ne)djela, a ne njegove želje.

Što je točno sranje u ovom izvještaju? Ima li laži?

Zamisli da se tvoje dijete (ako ga imaš) bavi na primjer atletikom, ili može i nogometom. I igra se utakmica, a neki nepoznati ljudi s tribine mu viču "anakondin sine - cigane", "ubij, ubij, ubij anakondinog sina", "anakondin sine - j.... ti mamu", "anakondin sine - igramo ti se s majčinom s...).

Da li bi ti i onda ovakvi izvještaji bili sranje?

Mislim da Anakondinom sinu kako si ga nazvala ne bi smetalo da mu psuju mamu ukoliko ima 5 puta veću plaću od HR prosjeka, a nogometaši dosta često to i imaju. Bude neisplata, ali na kraju sve to dođe na naplatu, pa se prodaju van i zarađuju u mjesec dana ono što ti nećeš za cijeli život... Ja ne bi imao ništa protiv recimo da sjedim u saboru i da me cijela HR pljuje dok lova kaplje, a dobro znaš da tako svi misle.
...gledamo ovaj izvještaj s dvije potpuno različite strane....ti si apsolutno u pravu, sve što kažeš je točno, no vjerujem da bi vjerojatno i tada popljuvala HHO i njegov skupo naplaćen izvještaj, jer ga vjerojatno i tada ne bih shvatila ozbiljno....
....moj sin je sportaš, išla sam s njim po različitim natjecanjima i zaista bi mi bilo grozno da čujem ono što si gore navela....no, ono što ne podnosim je da skupo naplaćeni izvještaj neće pročitati oni koji to rade, već on izgleda da služi jedino ismijavanju po forumima....usijane glave sigurno neće pročitati ovo i reći: okej, pogriješio sam......
...zar ne bi bilo pametnije da se novac koji je država uložila u ovakvu glupost potroši na neke druge načine sprečavanja rasističkih/nacionalističih ispada????...n
Financiranje HHO-a nije nešto u što sam upućena. Koliko se razumijem, oni tih 150 tisuća kuna nisu dobili za ove izvještaje, nego za ukupno djelovanje.

Kažeš da bi bilo bolje da oni ovo nisu napisali. Onda bi imali situaciju da nema izvještaja i stanje gdje nitko ne govori o ovom problemu. HHO je napravio ovaj korajk i svoj dio posla. Kad bi svi odradili svoje, divljaci bi bili tamo gdje im je i mjesto - osramoćeni, popljuvani, posrani i popišani ispod kamena.

"Zar ne bi bilo bolje..." je loš način za raspravu. Posao HHO-a je upravo to što su napravili. Dobili su noac za to i na to su ga potrošili. Netko drugi je dobio za nešto drugo i potrošio na nešto drugo, možda je upravo to ono "bolje" koje tebe zanima. Ovaj izvještaj nema svrhu izravno sriječiti ispade, već upoznati javnost s onim što se stvarno zbiva.

Loša situacije nastaje samo kad netko dobije novac i ne potroši ga na ono na što bi trebao.

Javnost je neupućena, neinformirana i ono najvažnije - neobrazovana i zatucana, što potvrđuju i komentari na ovaj izvještaj. Ljude više čudi što je netko napisao ovakav izvještaj od toga da netko izvikuje onakve gnjusobe. Svrha ovog izvještaja je upravo to - obrazovanje javnosti i upoznavanje s onim što je dobro i loše.
Carobnica

Javnost je neupućena, neinformirana i ono najvažnije - neobrazovana i zatucana, što potvrđuju i komentari na ovaj izvještaj. Ljude više čudi što je netko napisao ovakav izvještaj od toga da netko izvikuje onakve gnjusobe. Svrha ovog izvještaja je upravo to - obrazovanje javnosti i upoznavanje s onim što je dobro i loše.

U puno toga si i ti neupućena pa te to ne spriječava da pišeš o nečemu o čemu pojma nemaš kao i ovi u HHO-u
markonato

Carobnica

U puno toga si i ti neupućena pa te to ne spriječava da pišeš o nečemu o čemu pojma nemaš kao i ovi u HHO-u

al kohorta o svemu sve zna :lol:
...živo me interesira hoće li se HHO oglasiti i protiv slovenaca koji su na dinamo-maribor izvikivali kojekakve nacionalističke uvrede hrvatima....
anakonda

...živo me interesira hoće li se HHO oglasiti i protiv slovenaca koji su na dinamo-maribor izvikivali kojekakve nacionalističke uvrede hrvatima....

IZJAVA O IZRAVNOJ PREVENCIJI NAVIJAČKOG NASILJA BR. 9/2012

U sklopu projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja, promatrači HHO-a zabilježili su sljedeća događanja vezano uz uzvratnu međunarodnu nogometnu utakmicu 4. kola kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka između NK Maribor i GNK Dinamo, 28. kolovoza 2012. u Mariboru, na stadionu Ljudski vrt:

Što se tiče Dinama, njegove antinavijačke skupine BBB-a nije bilo na samoj utakmici. Slovenska policija dan ranije vratila je jednu skupinu navijačkih piromana iz Siska i Karlovca, kod kojih su pronađena pirotehnička sredstva.
Iz Zagreba su otišla 3 autobusa navijača u organizaciji uprave kluba, od čega su 2 autobusa bila rezervirana za menadžment, upravu kluba i istaknute osobe iz javnog života. Dva autobusa s upravom kluba i predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom sprovedeni su do slovenske granice pod jakom policijskom pratnjom s džipovima punim specijalaca. Od Zagreba do granice, na nadvožnjacima na autoputu stajali su policijski automobili i uočljive policijske ophodnje, sve to s obzirom na činjenicu da su postojale indikacije kako bi antinavijačke skupine BBB-a mogli kamenovati autobuse. U Sloveniji su također autobuse dočekali slovenski specijalci, a nadomak Mariboru, negdje oko 30-ak km nad kolonom autobusa i policijskih vozila letio je policijski helikopter. Očito je da su zajedničke procjene obadviju policija predvidjele mogućnost incidenata.
Sama utakmica protekla je u fanatičnom navijanju prepunog stadiona (oko 12 tisuća gledatelja). ''Udarna skupina'' Viole Maribor, bilo ih je oko 1000 smještenih na južnoj tribini, dok je 200-ak Dinamovih navijača smješteno na zapadnoj tribini, opkoljeno policijskim kordonom. Već prije početka utakmice, udarna skupina Viola utvrdila je pravac daljnjeg navijanja: ''ubij, ubij, ubij purgera'', ''jebo vas Maribor'', ''bando ciganska'', ''purgerske pičke'', ''jebem Zagreb, jebem Dinamo'', trajalo je tijekom cijele utakmice. Prije početka utakmice na južnoj tribini uočene su upaljene baklje. Na navijanje malobrojnih Dinamovih navijača Mariborčani su reagirali zajedničkim skandiranjem: ''malo vas je, malo vas je, pičkice'', a u 32. minuti ali i u 80. minuti, kad je Dinamo već vodio, u teren su uletali predmeti, pa je spiker upozorio da će sudac biti prisiljen prekinuti utakmicu. U 73. minuti nakon što španjolski sudac nije priznao neregularni gol, stadion sudcima skandira ''cigani, cigani'', a nakon toga ''UEFA – mafia''. U 84. minuti 5-6 razjarenih ljudi verbalno napada navijače Dinama u VIP loži a potom skandiraju ''Mamiću cigane, odlazi iz svetinje''. Nakon završetka utakmice na južnoj tribini upaljeno je desetak baklji uz gore navedeno skandiranje na račun Dinama iz Zagreba.
I povratak u Zagreb, za sva 4 autobusa uključujući i onaj s Dinamovim igračima, bio je pod budnom paskom slovenske i hrvatske policije.
anakonda

...zar ne bi bilo pametnije da se novac koji je država uložila u ovakvu glupost potroši na neke druge načine sprečavanja rasističkih/nacionalističih ispada????...n

ohohoho puno toga bi bilo pametnije od ovoga.

Pogledaj ovo izvjesce iz maribora... "ubij purgera" je fanaticno navijanje a "mamicu cigane" djelo antinavijaca :D :D

ljubi ih zdravkec :D

Udruga koja bi trebala istrazivati ....ma joj koju poruku poslati, kome??? :D
...ne pratim nogomet, pa ne znam koliko ima istine u izjavi g. Ivana Zvonimira u članku.....ono što je meni zapelo za oko je:

"Projekt je planiran još prije tri godine, ali tek sada smo krenuli u njegovu realizaciju. Naš zadatak je samo bilježiti što se događa na tribinama za vrijeme prvoligaških utakmica."

....tri godine priprema za bilježenje tko je kome što vikao i u kojoj minuti?????????....pa onda malo dalje u tekstu:

"Mi se financiramo iz svog projekta, iz proračuna, nitko sa strane nama ne plaća za obavljanje našeg posla".

....dakle, ja plaćam za što???? na stranicama HHO sam pronašla Izvještaj o radu za 2011 (http://hho.hr/izvjestaji/stanje-ljudskih-prava/)...nabrojane su aktivnosti poput sastanaka s ovim i onim, službena putovanja po zemljama bivše Juge i 26 izjava na razne teme (od povrede ljudskih prava Mirjane i Ive Sanadera do Inicijative promjene imena Trg Maršala Tita u Sveučilišni trg u Zagrebu).....
...prihodi i rashodi su također zanimljivi:
-ukupan prihod: 1,24 mil kn
-od toga, iz donacija: 1,22 mil kn (67,5 % priv. poduzeća, a 32,5 % državni proračun - znači cca 400.000 kn)
-ukupni rashodi: 1,15 mil kn (od toga 28% na brutto plaće za 3 djelatnika, 21,7% na naknade izvan radnog odnosa predsjednika/direktora, 6,% na putovanja i dnevnice i tako dalje........)
-balans: 90.098,26 Kn čistaka u plusu
-toliki novci da bi se napisali izvještaji poput ovih sa stadiona, e to mi sjeda jako loše na želudac.....

Tagovi