Našao posao za deset osoba, a samo je jedna odlučila raditi

Osijek

Našao posao za deset osoba, a samo je jedna odlučila raditi

U zemlji gdje se kriza produbljuje iz dana u dan sve je više ovisnika o neradu. Među njima brojni su i Osječani. Potvrđuje to Marijan Gubina, predsjednik Osječke lige za borbu protiv ovisnosti, koji kaže da tome u prilog govore i studijska istraživanja kako građani bolje žele živjeti od socijalne pomoći nego od vlastitoga rada. Kako i ne bi, kad šesteročlana obitelj sa svim vrstama socijalnih i ostalih pomoći mjesečno namakne i do 6.000 kn!

- Ljudi su se navikli na nerad i uživaju u zaštićenom prostoru neradnika, što im je omogućila država koja o njima skrbi. Oni istodobno guše državni aparat, jer posla ima, ali nitko ne želi raditi. Konkretno; molio sam poduzetnike da prime deset nezaposlenih osoba. Međutim, samo se jedna od tih deset osoba javila i nastavila raditi, unatoč tome što su svi oni govorili da nemaju što jesti i i da nemaju dovoljno novca za život. Ostalih devet je odustalo - priča Gubina.

Dodaje kako je glavni moto neradnika želja za visokim položajem bez velikoga rada. Da je njihov stav i ovisnost koja je, kaže, raširenija nego ikad prije, donekle i opravdan Gubina komentira činjenicom da šesteročlanoj obitelji država i lokalna samouprava mjesečno uštedi i do 2.000 kn, koliki je iznos dijela plaćenih režijskih troškova korisnicima socijalne pomoći, ali i razna druga prava koje kao korisnici ostvaruju. Država je, kaže, otvorila prostor za neradničku populaciju, a navika nerada stvorila je ovisnost koja se može izliječiti tek kontrolom prihoda u obitelji s jednom nezaposlenom osobom ili dvije.

- Nema registriranih ovisnika koji će doći kod nas u Ligu i reći da su ovisni o neradu. No ti se ljudi lako prepoznaju i tek ukidanjem povlastica kao nezaposlenima mogu se trgnuti i riješiti ove ovisnosti koja nije ništa manje štetna od bilo koje druge - zaključuje Gubina.

Radni dan kao prokletstvo

- Godinama se nismo odmakli od kulta nerada i vlada paradigma kako se osloboditi od rada, a ne kako osloboditi rad. Svojom ovisnošću o neradu hrvatski radnik prosvjeduje protiv korporatista koji su stvorili dužničko ropstvo. Konkretno, prosječna obitelj ima tri kredita i oni koji rade prosvjeduju protiv niskih plaća i nemogućnosti otplate kredita i preživljavanja - rekao nam je to prof. Zlatko Miliša koji kaže kako se ovisnici o neradu dobro uklapaju u knjigu čikaškog novinara koji je 1986. godine napisao bestseler "Walking", a gdje je tisuće ispitanika priznalo da je za njih prokletstvo preživjeti radni dan.

Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031
konacno da se o ovom problemu pocelo pricati...istina da se o ovome odavno zna...al eto pocela je javna rasprava ......
najlakše je kukati kako se nema..kako je sve skupo kako je država u penisu...
al kad se treba prihvatiti posla...ne možeš nigdje nikoga pronaci...
no ako se i pronađe netko tko bi radio...onda se odmah gleda kako bi taj posao trebao biti u stilu ...kancelarija...po mogucnosti da se može spojiti na fejsbuk...i nekako docekati kraj radnog vremena.....

zajeban smo mi narod.....
...ma tko to namakne 6000 kuna bez rada da mi je samo znati...iskreno mislim da doticni gospodin Gubina s oprostenjem sere...
ja sam radio 7 godina od toga 2,5 bez i jedne kune placeno...i sto se sada dogada...sada kad odem na razgovor za posao me lagano odbruse jer imam radnog iskustva i ne odgovaram im, a zasto im ne odgovaram, pa nije ih ni sram reci mi u facu da im ne odgovaram upravo zato sto sam vec radio i sto oni ne mogu za mene dobiti nista od drzave...i onda mi se nade tako neki pametnjakovic koji sere okolo kako posla ima a ljudi nece raditi...slobodno mi se javi s poslom ne da cu ti ga ja prihvatiti nego cu ti u roku 5 minuta dovesti bar jos 20 osoba koje sigurno nece odbiti raditi....
ne vidim o kakvom se poslu ovdje radi ?

da nije mozda neki super posao za 1500 kn i 12 sati radnog vremena dnevno ?

jednom mi je jedna zena rekla zasto nece raditi za 1500.

min 1000 kn joj treba da plati cuvanje djeteta, za put joj ode jos 400, 500 kn ... ponekada treba pojesti nesto na poslu ... i uglavnom vise potrosi da radi, nego da ostane kod kuce bez ikakvih primanja.
O samom Marijanu Gubini bi se dalo puno toga reći.

Dao je oglas na bika.net kao Udruga Auxilium koja traži radnike za Call centar. Na nepuno radno vrijeme?
http://www.bika.net/posao/radnik-call-centru-m-z/18812
Tako je on molio druge da zaposle ljude? Kakav to call centar? Kakva Udruga Auxilium?
Malo bi se opario i uzeo postotak pa je sad kivan što nije zaradio?

Ovdje traži poslovne tajnice. Wtf??
http://www.njuskalo.hr/pravo-administracija/poslovna-tajnica-m-z-oglas-4935685

Uostalom kakav je ovo članak? To je komentar XY osobe na trenutnu situaciju u državi ili što? On je nekakvo mjerilo?
Svašta :roll:
Korina

O samom Marijanu Gubini bi se dalo puno toga reći.

Dao je oglas na bika.net kao Udruga Auxilium koja traži radnike za Call centar. Na nepuno radno vrijeme?
http://www.bika.net/posao/radnik-call-centru-m-z/18812

Posao u call centru, a traži se životopis s fotografijom?
Hrvatska je puna takvih drkoša koji trebaju robove a ne radnike.Čim traži fotku za posao u call centru znaš da s njim nije nešt u redu.Redakcija uopće ne bi trebala objavljivati ovakve članke.
ma građani odvratni neradnici ovi u vladi se ubiju od toga dao siguraju poslove i poprave državu ccc :\
daleko od toga da hrvati (odnosno čitavi balkanci) nisu drkaroši, ali postoje i oni koji bi bez ikakvih problema radili... čak ih ima jako puno takvih, o kojima se ne piše... sigurno da ima posla, daleko od toga... ali radno vrijeme 8+ radnih sati i plaća eventualno 2200, ako imaš sreće... sramota za našu državu...
Radila sam ja kod Gubine pa sam dala otkaz i ostala neisplacena..
zašto nije navedeno koji posao je nuđen???

btw kad se moja legica nakon što je diplomirala išla prijaviti na HZZ, prilikom prvog individualnog razgovora su je pitali da li se želi prekvalificirati za pomoćnog kuhara :)

nabijem ja njima prekvalifikaciju :)
MissTake

zašto nije navedeno koji posao je nuđen???

btw kad se moja legica nakon što je diplomirala išla prijaviti na HZZ, prilikom prvog individualnog razgovora su je pitali da li se želi prekvalificirati za pomoćnog kuhara :)

nabijem ja njima prekvalifikaciju :)

A treba kvalifikacija za guljenje krumpira? Zar to ne bi mogla raditi i sa fakultetom bez prekvalifikacije? :D
kad budeš išao na individualni razgovor u HZZ pitaj si referenta ;)
MissTake

kad budeš išao na individualni razgovor u HZZ pitaj si referenta ;)

Meni su sa mojim fakultetom nudili prekvalifikaciju za pomoćnog bageristu, što on ne može bagerom to bih ja lopatom :D
sramota kome vi dajete medijskog prostora Gubini smrdljivom, sramota...

Re: Našao posao za deset osoba, a samo je jedna odlučila raditi

Znam dobro tko je on i šta je ali to je manje sad bitno...ono što je rečeno u ovom članku je točno. Možda ne o tih 6 tisuća kuna ali da bi ljudi uz minimalno truda radili maksimalno plaćen posao e to bi...a ne bi sigurno prodavali kukuruz ko onaj dečko na Kopiki što ima diplomu na pravu. Svi ste navikli na kredite,ajfone i govna...al nema 'leba bez motike!
Nije sramota odbiti posao!!! To je svačije pravo.
Jedino ako nećeš sam sebe zaje?bati pa raditi od jutra do sutra za minimalac? i još da ti neki kreten nabija osjećaj krivnje da ti njemu platiš što te zaposlio.
Šta bi netko trebao raditi ĐABE?!
Sa ovakvim prihvaćanjem posla za mizeriju ruši se cijena rada sve dok se nepretvorimo u Tajland ili Kinu.
Kako velepoduzetnici nabijaju osjećaj krivnje svim nezaposlenima da bi oni opravdali svoje postupke, prikazali se kao žrtve i glavno da se prikažu kao pošteni ljudi.
Plati čovjeka, pa ćeš imati radnika.
davorccc

Jedino ako nećeš sam sebe zaje?bati pa raditi od jutra do sutra za minimalac? i još da ti neki kreten nabija osjećaj krivnje da ti njemu platiš što te zaposlio.
Sa ovakvim prihvaćanjem posla za mizeriju ruši se cijena rada sve dok se nepretvorimo u Tajland ili Kinu.
Kako velepoduzetnici nabijaju osjećaj krivnje svim nezaposlenima da bi oni opravdali svoje postupke, prikazali se kao žrtve i glavno da se prikažu kao pošteni ljudi.

Alkar davorccc u sridu!

Sve je podređeno krupnom kapitalu, i vlasnici kapitala
svim sredstvima pokušavaju što više srušiti cijenu rada, kako bi ostvarivali što veći profit.
Dobro došli u kapitalizam...
Ja nisam nikada odbio posao, ma kako "loše" posao izgledao. Svaki posao je prilika za stjecanje iskustva i novih kontakata. Sjedenje kod kuće vas neće dovesti nigdje. Sad radim za dvije firme iz SAD-a. Jedna je nedavno tražila ljude i zamolili su mene da okupim tim. Jedva sam uspio naći par ljudi koji bi radili. I to posao na kojem nakon par mjeseci učenja i prakse se može bez problema zarađivati i po 100 kuna po satu. Sve što je potrebno je računalo. Software je besplatan. Tako da je prilično istinita ona "traži pos'o, moli Boga da ga nenađe". Mi se sprdamo sa crnogorcima i dalmatincima da su lijeni, ali nisu baš ni slavonci za zapeti. Svi bi mukte.
davorccc

hoceš to isto govoriti nagodinu kad uđemo u faking EU...pa kad ti dođe hrpa rumunja i bugara...pa kad kažu...da ce raditi tvoj posao za 150 eura ??
šta misliš da ce ti gazda reći...ma ne treba imam ja radnika koji to radi za 300 ?

u doba kapitalizma btw koji smo sami toliko htjeli i cak krv proljevali za taj kapitalizam....jedino je bitan profit i opstanak....tako da te tvoje price oko poštenog placanja...pricaj nekome drugome...

evo ti jedan konkretni primjer kapitalizma....
http://www.jutarnji.hr/steve-jobs-odgovorio-obami--proizvodnja-iphonea-nikada-se-nece-vratiti-u-sad--procitajte-zasto-/1002159/

ako si dovoljno pametan ovo ce ti puno toga objasniti

prošla su vremena gdje je jedini cilj u životu bio uhljebit se u nekoj dobroj firmi po mogucnosti državnoj....drkati po cijele dane penis...i tako docekati mirovinu...

jer nažalost...više ne postoje...sigurne firme....sigurni poslovi...a najmanje dobre gazde...radnici su postali redni brojevi na papiru u upravi firme...ništa više
i što je najzanimljivije...nema više nikakve sigurnosti..
radnici su postali redni brojevi na papiru u upravi firme...ništa više
tamna strana

hoceš to isto govoriti nagodinu kad uđemo u faking EU...pa kad ti dođe hrpa rumunja i bugara...pa kad kažu...da ce raditi tvoj posao za 150 eura ??
šta misliš da ce ti gazda reći...ma ne treba imam ja radnika koji to radi za 300 ?

Da, svakako će doći hrpa Bugara, Rumunja i ostalih, evo jedva čekaju da rade za 150 eura mjesečno, a hranu, stan i ostalo će plaćati barem 400 eura, evo sve su ludi pa već sada zauzimaju mjesto u redu na granici...
markonato

tamna strana

Da, svakako će doći hrpa Bugara, Rumunja i ostalih, evo jedva čekaju da rade za 150 eura mjesečno, a hranu, stan i ostalo će plaćati barem 400 eura, evo sve su ludi pa već sada zauzimaju mjesto u redu na granici...

to je samo bio ogledni primjer da se pokaže razlika, a ne stvarna cijena rada...
Dpet

Ja nisam nikada odbio posao, ma kako "loše" posao izgledao. Svaki posao je prilika za stjecanje iskustva i novih kontakata. Sjedenje kod kuće vas neće dovesti nigdje. Sad radim za dvije firme iz SAD-a. Jedna je nedavno tražila ljude i zamolili su mene da okupim tim. Jedva sam uspio naći par ljudi koji bi radili. I to posao na kojem nakon par mjeseci učenja i prakse se može bez problema zarađivati i po 100 kuna po satu. Sve što je potrebno je računalo. Software je besplatan. Tako da je prilično istinita ona "traži pos'o, moli Boga da ga nenađe". Mi se sprdamo sa crnogorcima i dalmatincima da su lijeni, ali nisu baš ni slavonci za zapeti. Svi bi mukte.

di vi budete svi taki koji tražite ljude za neki poso? nigdje oglasa vašeg, nejavljate se na moj oglas???
Duminske Trake

Znam dobro tko je on i šta je ali to je manje sad bitno...ono što je rečeno u ovom članku je točno. Možda ne o tih 6 tisuća kuna ali da bi ljudi uz minimalno truda radili maksimalno plaćen posao e to bi...a ne bi sigurno prodavali kukuruz ko onaj dečko na Kopiki što ima diplomu na pravu. Svi ste navikli na kredite,ajfone i govna...al nema 'leba bez motike!

možda dalje u svijetu nema leba bez motika, al ovdje nema leba s motikom
tamna strana

davorccc

u doba kapitalizma btw koji smo sami toliko htjeli i cak krv proljevali za taj kapitalizam....jedino je bitan profit i opstanak....tako da te tvoje price oko poštenog placanja...pricaj nekome drugome...

http://www.jutarnji.hr/steve-jobs-odgovorio-obami--proizvodnja-iphonea-nikada-se-nece-vratiti-u-sad--procitajte-zasto-/1002159/

prošla su vremena gdje je jedini cilj u životu bio uhljebit se u nekoj dobroj firmi po mogucnosti državnoj....drkati po cijele dane penis...i tako docekati mirovinu...

jer nažalost...više ne postoje...sigurne firme....sigurni poslovi...a najmanje dobre gazde...radnici su postali redni brojevi na papiru u upravi firme...ništa više

@tamna strana: NEMOJ PODCJENJIVATI DRUGE LJUDE. Nisi ti najpametniji i nemoj nekome soliti pamet. Nemoj misliti da drugi nekuže stvari, kuže bolje nego TI. Ovo što si napisao nije topla voda.
Neradnika ima i uvijek će ih biti, ali Glas je mogao napisati o kojim se to poslovima radi. Možda su ljudi odbili posao jer imaju dovoljno poštovanja prema sebi da ne rade loš i potplaćen posao? Uvijek postoje dvije strane priče i ne bi se trebalo generalizirati.

Redakcija 031

- Ljudi su se navikli na nerad i uživaju u zaštićenom prostoru neradnika, što im je omogućila država koja o njima skrbi...

Da nisu ljudi to i vidjeli od državnih dužnosnika i glavonja na visokim pozicijama koji su masno plaćeni za nerad?! Puj, kakav neradnički narod! Bitno da se pljuje po malim ljudima.
Glas u zadnje vrijeme s ovakvim neprovjerenim pričama samo još više srozava svoj ugled.Naravno da u društvu uvijek ima pojedinaca koji ne žele raditi, ali to nije pravilo već iznimka.
dani_os

Dpet

di vi budete svi taki koji tražite ljude za neki poso? nigdje oglasa vašeg, nejavljate se na moj oglas???

Elance recimo, na FB obavijestio oko 200 prijatelja. Zanimljivo da ni ovdje nisam dobio nijedan PM. Toliko o zainteresiranosti.
elance nikad čuo, sa fejsa sam otišo, a nisam ti prijatelj bio vjerojatni dok sam bio na fejsu,
ne znam kad si to tražio, al nisam vidio da si tražio.
dani_os

elance nikad čuo, sa fejsa sam otišo, a nisam ti prijatelj bio vjerojatni dok sam bio na fejsu,
ne znam kad si to tražio, al nisam vidio da si tražio.

Nikad čuo za Elance? Goglaj pa ćeš vidjeti što je to i koliko tamo posla ima.
našo sam sad kad si reko
Freelancer.com, Elance, Odesk. Posla koliko hoćeš. Nije lako i treba se boriti, ali hej, život nije lak, osim ako si u onih 1% sa zlatnom žlicom.
davorccc

tamna strana

davorccc

@tamna strana: NEMOJ PODCJENJIVATI DRUGE LJUDE. Nisi ti najpametniji i nemoj nekome soliti pamet. Nemoj misliti da drugi nekuže stvari, kuže bolje nego TI. Ovo što si napisao nije topla voda.

ti bi se sad prepucavao ili što...?

ako imaš štogod pametnoga napisati slobodno izvoli...ako nemaš onda svoje frustracije i komplekse lijeci u za to predviđenim institucijama....
ne smatram se najpametnijim...al zasigurno realno razmišljam i imam realan pogled na život...
Velika je stvar imati koliko toliko zdravo društvo-sredinu da bi ljudi bili imalo zadovoljni. U ovo vrijeme to je teško velika je kaljuža .... Ovako kao danas se prema radnicima i poštenim ljudima nije odnosio ni onaj bravar Joža ...
lehi

Velika je stvar imati koliko toliko zdravo društvo-sredinu da bi ljudi bili imalo zadovoljni. U ovo vrijeme to je teško velika je kaljuža .... Ovako kao danas se prema radnicima i poštenim ljudima nije odnosio ni onaj bravar Joža ...

Jadan je ovaj post, a još jadniji komentar... posla u gradu do mile volje ............Karavane prolaze ,a psi i dalje laju...
Ti si našao deset radnih mjesta , pa tko te tjerao

Re: Našao posao za deset osoba, a samo je jedna odlučila raditi

A o kakvom se tu poslu radi gsn Gubina, kolika je plaća..jel 2000 kuna ..i onda mi od tih 2000 kuna poduzetnik odbije 10 posto jer mu se taj dan nije digo!!!?? Poduzetnik u Hrvata je u 80 posto slučajeva neka udebljana svinja, ima ženu koju vara sa nekom kurabom....radnici ne primaju plaću....on okolo hoda sa čačkalicom u ustima i jedino čime razbija glavu je kako prevarit državu..koja se svim silama trudi pomagat tom "poduzetniku"... :evil:

Tagovi