Istraživanja na životinjama

Društvo, politika

Istraživanja na životinjama

Stavljam topic pod Društvo, u nedostatku drugog izbora... Eto, zanima me vaše mišljenje o pokusima na životinjama.

Koliko ta ispitivanja smatrate etičnima i koliko smatrate da se to vas samih tiče, odnosno, razmišljate li o tome?

Odnosi se na istraživanja kozmetičkih kompanija, ali i na ona u biomedicinske svrhe.
Je ne bi mogao onim beaglovima lomiti kosti ni da se radi o mom vlastitom zivotu, a tko ne voli sebe, ne voli drugog...
Ne znam jeste li znali, ali Pliva ima štalu punu konja na kojima se testiraju lijekovi. Konja!

Protiv sam, jer po meni cilj ne opravdava sredstvo: nitko nije zaslužio umrijeti radi većeg dobra, pa ni životinja koja u tom slučaju nikako ne može imati pravo izbora (ajd ljudi, oni mogu pristati na eksperimentalni lijek...). Što će biti dalje, možemo se zapitati: dizat ćemo skitnice ispod mosta da na njima testiramo lijekove? Jer ako cilj opravdava sredstvo, onda je dopušteno da neki ljudi umru da bi drugima bilo bolje.

Slažem se s Circom, da tko ne može biti human prema životinjama, kako će biti prema ljudima?
ja ne volim ljude koji ne vole životinje...

oriflame ne testira svoje proizvode na životinjama...
to sam zapamtila...
yellowica

Volim zivotinje, na rostilju, u juhi, uz malo grcke salate...
Imaš na stranici prijatelja životinja listu kozmetičkih tvtki koje testiraju i ne testiraju proizvode na životinjama. Nivea ne testira, kao ni sve iz DM asortimana (npr. Balea), kao ni Avon niti Oriflame. Ali gotovo svi koji proizvode šminku testiraju svoje proizvode na životinjama: tu spadaju Max Factor, Loreal, Maybelline...
Odobravam jedino u medicinske svrhe...bolje na životinjama nego na ljudima...a ako vam je toliko žao životinja šta ne spasite koju pa se prijavite umjesto nje...
Ma da, tu moram priznati svoje licemjerje: jedem meso, ali ne bih da se na jadnim životinjicama testiraju kemijski proizvodi. Međutim, svoj bojkot izražavam kroz nekupovanje proizvoda tvrtki koje testiraju proizvode na životinjama...
Ne znam koliko se može vjerovati tome da ne testiraju svoje proizvode na životinjama i ljudima. Sve se može srediti preko posrednika, raznih instituta......

Prvo su na udaru životinje, osobito one koje se i uzgajaju samo za pokuse, a u konačnici su ljudi koji za određenu lovu, nazovi nadoknadu, pristaju isprobati lijek ne bi li se uočile nuspojave. Teško je odlučiti se za ili protiv jer da bi došlo do novog lijeka, mora se testirati, ali je pitanje koliko je testiranje na dobrovoljnoj bazi, zbog socijalne ugroženosti i sl. i što sve ljudi moraju potpisati kad pristaju biti zamorci, u slučaju da nešto pođe po zlu. Ne sumnjam da velike kompanije imaju dobre odvjetnike koji su u stanju ograditi se sami od sebe, a kamoli ne zaštititi kompaniju za masnu lovu, koju bi zapravo trebalo dati ljudima koji pristaju biti dio pokusa.

(uf, Alana, ti ćeš sigurno biti onaj odvjetnik što radi pro bono......)
Alana Bates

Ne znam jeste li znali, ali Pliva ima štalu punu konja na kojima se testiraju lijekovi. Konja!

Kao prvo sry što sam samo ovo izvukao iz konteksta, ali kad lupaš gluposti onda bar provjeri jesu li istinite.
Naime na Plivinoj farmi se stvarno drže konji u prosječnoj starosti od 12 do 25 godina, najčešće su to pripadnici nešto hladnokrvnijih pasmina (posavci, haflingeri..), oni su serumski konji. Što znači da služe za proizvodnju hiperimunih seruma. Kad bi se dozvolilo da se na ljudima provode takve radnje ja bih prvi bio za, ustvari davao sam plazmu pa na neki način i jesam bio podvrgnut testiranju. U načelu naše farmaceutske tvrtke slabo testiraju svoje proizvode na životinjama, nego to povjeravaju tvrtkama koje se time bave. Ah da i na kraju hvala svim predivnim životinjama na njihovim kožama i životima koje su darovali kako bi moje debelo dupe neopterećeno bilo izloženo sunčevim zrakama. Posebice bi se zahvalio jadnim Beaglovima , koji su mi studiranje učinili zanimljivijim. :lol:
Hm, iznenađuje me broj protivnika testiranja na životinjama... ugodno, naravno :D

Što se tiče onoga "bolje na životinjama nego na ljudima"... Bilo kakav medicinski proizvod koji je prošao testiranja na životinjama, prije no što dospije na tržište mora proći i svoj test na ljudima. Jasno je, naime, da se ljudski i životinjski organizam bitno razlikuju. Ne samo u anatomskom nego, što je još važnije, u fiziološkom smislu.

Ali, razlika je u tome što su pokusi na ljudima zaštićeni strogom zakonskom regulativom i ljudi sami pristaju da se testiranja na njima provode, pri čemu im se pruža sva zaštita i pažnja dostojna jedne osobe. Naravno, ima iznimki. Ponekad velike, bogate kompanije ponude "modelima" velike svote novca... a israživanja im nanesu štetu, no ti su slučajevi rijetki.

Sa životinjama, kao što znate, nije tako.

Muče ih, lome, zlostavljaju, ubrizgavaju kiselinu u oči i najčešće ih na kraju ubiju, ako uopće prežive... a one nemaju pravo izbora.

Meni je to stvarno strašno. Naravno da sam za napredak znanosti, ali ne na uštrb drugog živog bića. Bez obzira radi li se o psu, svinji, štakoru ili majmunu. Svi oni imaju središnji živčani sustav, osjećaju strah, privrženost, bol...

O uvijetima u laboratorijima da ne govorim...
Ovu temu smo već odavno prožvakali na

http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=899

Poučena prethodnim iskustvom, kad su se neki upozoreni na grješku uvrijedili na osobnoj razini pa tražili publiku kako bi se opravdali ili štajaznam što već, evo ovim putem lijepo molim i preporučujem SVIMA onima (ne želim namjerno imenovati i ne želim nikog povrijediti na osobnoj razini) koji započinju novi topic, da prethodno prosurfaju kroz Forum031. Ima puuuuno zanimljivih tema o kojima smo svi skupa puuuuno pametnoga rekli i zaključili.

Manji je bad ako izvučete nešto iz naftalina nego ponovno krenuti s temom iz početka. Ponavljanje teme je krajnje nezanimljivo, jer ljudi uglavnom misle isto ono što su mislili i u prethodno prožvakanom topicu, a malo je vjerojatno da će se ponovno uključiti u raspravu - jer su svoje već rekli.

Prema gore navedenom, Osijek031 iščitavajte, pratite nas svakodnevno kako bi bili u tijeku, slušajte mišljenja, upijajte ih raščlanjujte. S nama postanite informiraniji, vještiji i.... pametniji. :-)

Danke na pozornosti i suradnji. :-)
Možeš ti sad tu kukat i plakat za jadnim životinjama, al to ti neće ništa promijenit...
Ja sam eto tip osobe koji čovjeka stavlja ispred životinje...tako da me puno, puno više brine patnja ljudi (ne mora bit vezana uz testiranja) od patnje životinja....
um...jesam li losa osoba ako nemam trenutacno nikakvo misljenje o temi?

jesam protiv nepotrebnog mucenja zivotinja, ali - kako da znam jel neki proizvod, lijek, ili nesto trece sto koristim nije jednom (zabiljezeno ili nezabiljezeno) testiran na nekoj zivotinji?
Eto, Gemi, pri otvaranju topica sam se unaprijed ispričala jer nisam naišla na istu temu, a čudilo me kako je nema... tako da si mi se slobodno mogla obratiti osobno, nema uvrede :)
Mislim da nisi, Puki :wink: Ali, nije niti bitno je li neki lijek testiran na životinjama stotinama godina prije. Znanost je napredovala, a isto tako i čovjekov moral i etika.

Sada postoje brojne alternative koje u potpunosti mogu isključiti testiranja na životinjama. Zašto se ne koriste? Obično su to puno skuplje i kompliciranije metode u koje se treba mnogo ulagati. A ljudi ko ljudi, zašto bi izabrali teži način, iako je taj ispravan? U ovom slučaju, cilj nikako ne opravdava sredstvo.

Marigold, ti imaš svoj stav i to je u redu. Ali, već je počelo s onim "kukati nad jadnim životinjama", a to mi se ne sviđa. Vodi u smjeru omalovažavanja tuđih stavova. Prvenstveno jer nisi u pravu. Čovječanstvo ne bi patilo zbog prestanka istraživanja na životinjama. Naravno, ne govorim o potpunom prestanku. Ali, trebala bi biti smanjena na minimum. I životinje bi trebale dobiti tretman dostojan živih bića.

Pitam se kako itko može ostati hladan na strahote koje se događaju iza zatvorenih vrata laboratorija! Možda to treba vidjet. Osobno sam, od kada sam vidjela "blaži oblik", zauvijek zamrzila tu praksu.

I nije istina da protivnicima istraživanja na životinjama nije stalo do čovjeka. Ja sam odabrala poziv kojemu je cilj briga za čovjeka! Bilo bi suludo da me ljudska patnja ne dira i nije točno da ne činim sve kako bih čovjeku pomogla kako god i gdje god mogu. Ali, ovdje raspravljamo o pokusima na životinjama.

Oni pomažu samo gigantima željnima novca, a ne ljudskoga dobra. I čine neke stvari jednostavnijima... ali ne ispravnima. To nikako!
Kao što rekoh ne odobravam pokuse na životinjama koje čine kozmetičke tvrtke, ali u medicinske svrhe da.
Bolje da na nekom štakoru rade istraživanja koja će možda pomoći da se nešto otkrije nego da ga ja zatučem ak mi stane na put...
wendy

Eto, Gemi, pri otvaranju topica sam se unaprijed ispričala jer nisam naišla na istu temu, a čudilo me kako je nema... tako da si mi se slobodno mogla obratiti osobno, nema uvrede :)

Sve pet. Znaš ono sto ljudi - sto ćudi. Netko voli osobno, a netko privatno....tko bi svima ugodio. Poruka je namjenjena SVIMA...bez uvrede i s dobrom najmerom. :-)
Alana Bates

Protiv sam, jer po meni cilj ne opravdava sredstvo: nitko nije zaslužio umrijeti radi većeg dobra, pa ni životinja koja u tom slučaju nikako ne može imati pravo izbora (ajd ljudi, oni mogu pristati na eksperimentalni lijek...). Što će biti dalje, možemo se zapitati: dizat ćemo skitnice ispod mosta da na njima testiramo lijekove? Jer ako cilj opravdava sredstvo, onda je dopušteno da neki ljudi umru da bi drugima bilo bolje.

Slažem se s Circom, da tko ne može biti human prema životinjama, kako će biti prema ljudima?

ne testiraju se ljekovi na njima već se proizvode. proizvode se na taj način serum protiv ugriza zmije i crne udovice, također i antitetanus serum. nebrojeno puta su ti preparati spasili ljudske živote. te životinje nakon zahvata ne umiru. za sada ne postoji drugi način, dakle nemože se protuotrov sintetizirati. milo moje bistro :twisted:
yellowica

oriflame ne testira svoje proizvode na životinjama...
to sam zapamtila...

oni te plačaju za ovu reklamu????
Nemam skroz definirano mišljenje o ovoj temi (neka su pitanja prebitna da bih na njih imao unaprijed pripremljene odgovore, odnosno nepromjenjiv stav). Samo, zanima me što bi napravila osoba koja sad kaže da je protiv takvih testiranja, da se nađe u situaciji da, recimo, sama može jednim takvim testiranjem spasiti život nekoj bliskoj osobi?! Koliko god ne volim mučenja drugih bića, ne kladim se da to ne bih napravio!
DonQuijote

Samo, zanima me što bi napravila osoba koja sad kaže da je protiv takvih testiranja, da se nađe u situaciji da, recimo, sama može jednim takvim testiranjem spasiti život nekoj bliskoj osobi?! Koliko god ne volim mučenja drugih bića, ne kladim se da to ne bih napravio!

Naravno, ovo je škakljivo pitanje. A baš takvo mi najčešće postavljaju ljudi s kojima se sukobljavam na tom polju :lol: tako da ja imam pripremljen odgovor, s obzirom da sam već nebrojeno puta odgovarala na takva i slična pitanja. Ovako bih to "dočarala". Kad bih bila u situaciji da moram birati hoću li spasiti svoje dijete ili psa... spasila bih svoje dijete. Ali, to je normalna reakcija - i pas bi spasio svoje štene. Stvar je u tome što to nema veze sa stavom o istraživanjima na životinjama. Odnosno, ne bi trebalo imati, jer:

alternativa postoji za svaki pokus koji se radi na životinji. Dakle, smanjanjem isrtaživanja na životinjama na minimum ne bi patilo niti jedno ljudsko biće. Istraživanja bi se prvo radila in vitro i zatim na čovjeku. Za razliku od današnje situacije, kada se još uvijek istraživanja na ljudima rade nakon istih na životinjama.

Pri tome treba imati na umu da se ljudski organizam, kako sam već naglasila, jako razlikuje od životinjskog. Isto se pokazalo na brojnim ljudima koji su osjetili strašne posljedice nakon uzimanja određenog lijeka... koji je prije toga PROŠAO test na životinjama i pokazao se kao regularan.

Dakle, prekidom istraživanja na životinjama bismo pomogli i ljudima. Lošije bi bilo jedino onima koji bi taj postupak financirali... ali to već nije područje etike.
debeli

Alana Bates

Kao prvo sry što sam samo ovo izvukao iz konteksta, ali kad lupaš gluposti onda bar provjeri jesu li istinite.
Naime na Plivinoj farmi se stvarno drže konji u prosječnoj starosti od 12 do 25 godina, najčešće su to pripadnici nešto hladnokrvnijih pasmina (posavci, haflingeri..), oni su serumski konji. Što znači da služe za proizvodnju hiperimunih seruma. Kad bi se dozvolilo da se na ljudima provode takve radnje ja bih prvi bio za, ustvari davao sam plazmu pa na neki način i jesam bio podvrgnut testiranju. U načelu naše farmaceutske tvrtke slabo testiraju svoje proizvode na životinjama, nego to povjeravaju tvrtkama koje se time bave. Ah da i na kraju hvala svim predivnim životinjama na njihovim kožama i životima koje su darovali kako bi moje debelo dupe neopterećeno bilo izloženo sunčevim zrakama. Posebice bi se zahvalio jadnim Beaglovima , koji su mi studiranje učinili zanimljivijim. :lol:

Pa ovako provjeravam jesu istinite, ali ni tebe ni Willa nisam baš skužila, nisam od struke i treba mi malo crtat da dođem do nekog zadovoljavajućeg zaključka (a i malo sam spora, sori...). Ade ope objasni. Znači: uz pomoć njihova metabolizma se proizvode protuotrovi protiv ugriza zmija i crnih udovica? Koji se još ne mogu sintetski proizvesti? A kad bi se moglo, bi li bio za to, da siroto matoro kljuse provede zadnje dane na nekoj finoj livadi? :)
Čuj, moje žaljenje za jadnim životinjicama može ostati samo na toj razini jer nisam od struke, i možda bih trebala istraživati o tome ne bih li imala nešto cjelovitije mišljenje, to dopuštam. Također, svjesna sam da životinje nisu ljudi i da ne bi trebali pretjerivati u zaštiti životinja (kao oni freaky Prijatelji životinja koji hodaju goli po Zagrebu) kad milijuni ljudi hodaju gladni po svijetu, kad su milijuni bolesni, kad milijuni umiru od hladnoće. Ipak, vjerujem da oboje možemo imati u razumnoj mjeri.
@Alana, ja nisam protiv golih prosvjednika dapače ima zgodnih curki :)
Neke stvari se jednostavno nemreju sintetizirati, da te ne lažem mislim da postoje neki sintetički imunoglobulini no nisu nesto specifični, no nema veze. Ti konji ne pate po pitanju etike struke, jedu i bolje od svojih rođaka, ništ ne rade i idu na livadu kad nije kiša.Bit je da se njima ubrizga propisana (mala) količina antigena, i onda ti oni potpuno prirodno proizvode antitijela. Pošto se ista nalaze u krvnom serumu, izvadimo krv i izdvojimo antitijela. Tako dobivamo Tetanus antitoxin serum i ostale t.z.v. protuotrove.
A i prema njima se mora dobro postupati da bi tijelo proizvodilo optimalne kolicine antidota:) (kao da sam nesto citao ...)
Vjerujem da su testiranja na životinjama u nekim segmentima jiš uvijek nužna. Ali se i velika većina može zaustaviti jer je nepotrebna. One tvrtke (kozmetičke i slično) koje testiraju proizvode na životinjama uglavno to rade kako bi se zaštitile (ako bude sranja, nismo krivi, testirali smo... A zaboravljaju da koža jednog zeke i jednog čovjeka nisu baš iste!). One tvrke koje to ne rade, temeljitije su jer im je veća prijetnja od tužbe ako bude problema.
Mnoga se istraživanja mogu zamijeniti alternativnim metodama. Npr. ne moraju se u komoru ispunjenu dimom cigareta stavljati biglovi kako bi se provjerila štetnost. Praćenjem pušača kroz godine može se zaključiti da su cigare štetne i u kojoj mjeri! Mislim da postoji 500-injak alternativnih metoda koje mogu zamijeniti testiranje na životinjama!
čuj da ti budem iskren nisam čuo da se životinjama maže koža sa kozmetičkim preparatima, da bi se vidjelo da li on izaziva neke pojave. U biti se životinjama ubrizgava određena smjesa kemikalija koje sadrži pojedini preparat te se prate alergijske reakcije. Vrlo slično alergotestovima koji se obavljaju u humanoj dermatologiji. Životinje se najviše koriste za ispitivanje vakcina i lijekova za liječenje tumora. Tako da to sa Beaglovima nepije vode, a oni se koriste u istraživanjima samo zato što im je leglo genetski uniformno pa su mala statistička odstupanja prilikom dugotrajnog istraživanja. Što msliš kako su došli do saznanja da se neke lijekove treba izbijegavati tijekom trudnoće, ili da streptomicin oštećije sluh?
Ok, što se tiče situacije s konjima, u potpunosti se slažem da to nije nešto što bi trebalo zabraniti jer, koliko mi je poznato, alternativa tu doista ne postoji, a konji su maženi i uglavnom žive u povoljnim uvijetima, a njihovu zdravlju to ne škodi.

Neka istraživanja nije moguće nadomjestiti in vitro metodama, ali u tim slučajevima je opet bitno postupanje prema životinjama. Ovo se prvenstveno odnosi na ispitivanje moždanih funkcija kod primata, recimo. No, ta istraživanja su naročito skupa i komplicirana, a na životinje se obično dobro pazi.

Velika većina istraživanja provodi se bespotrebno, s mogućnošću izbora drugih metoda.

Sad nemam vremena, ali sutra ću postat neke od slučajeva u kojima su ljudi stradali baš zbog prethodno provedenih eksperimenata na životinjama.

Što se tiče ispitivanja lijekova, sve je moguće ispitati in vitro do određene mjere, nakon čega će se istraživanje provesti na ljudima, koji na to dobrovoljno pristanu. Da ne bude zabune, istraživanje bi se svakako provelo na čovjeku, samo što bi tome prethodili nedovoljno pouzdani pokusi na životinji.

Debeli, čitajući tvoje postove, zanima me tvoja motivacija za odabir zanimanja. Mislim, nemoj ovo shvatit kao napad nego mi jednostavno nije jasno...
Koliko dobro možeš raditi svoj posao s ovakvim stavom prema životinjama?

Uspoređujem to s mojim kolegama koji su odabrali fakultet iz nekih razloga koji nikako nisu humanost i briga za zdravlje čovjeka.

Ne želim da ispadne kako glumim sveticu ili šta ti ja znam šta. Jednostavno, smatram da je briga za zdravlje čovjeka ili životinje nešto što je teško obavljati kako treba bez velike ljubavi predanosti.

Dvoumila sam se između veterine i medicine... I na kraju je presudila, uz veliko zanimanje za medicinu, i ljubav prema životinjama. Svjesna sam, naime, da bih tijekom fakulteta morala raditi životinjama neke stvari koje jednostavno ne bih mogla podnijet.

Ne shvaćam kako možeš, kao veterinar, podržavati pokuse na životinjama.
@wendy kad liječnik kaže da voli svoje pacijente i da bi spavao sa njima onda je to normalno. A kad veterinar to izjavi onda je to sodomija i mučenje životinja. Mislim da bi mi ljubav prema životinjama utjecala na objektivnu prosudbu, te iste dovela u opasnost. Najviše mrzim ljubitelje životinja koji si umišljaju da oni najbolje poznaju što njihov ljubimac obožava, te njihova sebičnost kada životinju kojoj je lagodan način života isti produžio za dvostruko, pokušavaju joj još produžiti. Takva životinja počne patiti zbog starosnih promjena, a vlasnik uz pomoć raznih lijekova produžuje njegovu patnju. E vidiš to ne volim. Ah da zadnja životinja s kojom sam imao posla danas je bila juneća četvrt na kuki u rashladnoj komorici, a mogu ti reći da je bila i ukusna, onako sa gljivama mislim da se to zvalo Stroganoff ili sl.
Hehe, životinjo :wink: ! Ah, tko bi ti zamjerio... :lol: Slažem se s onom tvjom tvrdnjom o pojedinim "ljubiteljima životinja". Mnogo ljudi zapravo ne shvaća koliko svojom "ljubavlju" zapravo pate svoje ljubimce. Imam takvih primjera u susjedstvu na pretek. I ne možeš im objasnit da se ponašaju nerealno.
debeli

@wendy kad liječnik kaže da voli svoje pacijente i da bi spavao sa njima onda je to normalno. A kad veterinar to izjavi onda je to sodomija i mučenje životinja. Mislim da bi mi ljubav prema životinjama utjecala na objektivnu prosudbu, te iste dovela u opasnost. Najviše mrzim ljubitelje životinja koji si umišljaju da oni najbolje poznaju što njihov ljubimac obožava, te njihova sebičnost kada životinju kojoj je lagodan način života isti produžio za dvostruko, pokušavaju joj još produžiti. Takva životinja počne patiti zbog starosnih promjena, a vlasnik uz pomoć raznih lijekova produžuje njegovu patnju. E vidiš to ne volim. Ah da zadnja životinja s kojom sam imao posla danas je bila juneća četvrt na kuki u rashladnoj komorici, a mogu ti reći da je bila i ukusna, onako sa gljivama mislim da se to zvalo Stroganoff ili sl.

konačno jedna pametna i od veterinara!!!
Eh a što je tu bilo pametno-?
Da ne spavaš s kućnim ljubimcima jer je to sodomija :)
Stvarno??? :-)
Danas je moderno voljeti životinje.

A šampon kojim ste oprali kosu, spojevi u juhama iz vrećice, preparat koji uzimate za nokte - sve je prokušano na životinjama.

Deklaratorno, svi smo mi prijatelji životinja, gay-friendly, zagovornici prava djece, manjina, žena i volova - ali kad treba odustati od voljenoga preparata u fensi-šmensi šarenoj kutijičici - e ondak druga pjesma.

S druge strane, to je vjerojatno u redu, jer bez takvih testiranja bili bi u mraku, a pitanje je samo financijske prirode tko bi ih i gdje obavio ilegalnije i beskrupuloznije.

I Miljenko Jergović se sam sebi posro usta kad se oglasio u vezi lomljenjem kosti psima.
Novinari koji su vijesti bacali kao perje s nebodera nisu se potrudili objaviti neke demantije, istražiti što se zapravo i u kojim uvjetima događalo...

Sit sam te naivnosti u našem medijskom prostoru.

Kao što je wendy napisala negdje dalje, svaki starac što gleda na igralište je pedofil danas. Svaki eskperiment je monstruozna eugenika, svaki put kad netko izmlati ženu zavrtio je evolucijski kotač u rikverc...

Blah, zijev.

P.S. Nitko nije zamrzio tenis zbog činjenice da se najfinije žice za reket prave od mačjih crijeva. I nitko od vas neće u smrtnoj opasnosti odbiti usluge dežurnog kirurga samo zato što i on ima konce od gorenavedena materijala.
Dobro, neke se stvari još uvijek ne mogu zamijeniti.
Ali opet tvrdim da se 90% testiranja na životinjama može zamijeniti nečim drugim. Npr., u školama i na fakultetima. Nito mi ne može tvrditi da tehnologija nije toliko napredovala da se hrpa toga ne može naučiti na simulacijama. Pa zašto se toliko proučavaju i seciraju životinje nego da im se upozna anatomija. I onda fino u kompjuter i adio... Ono što se ne može, može se raditi na već bolesnim životinjama. Ne moraju im se bolesti izazivati kako bi ih liječili.
Kao što je jedan veterinar na ovu temu izjavio proser (da se nježno izrazim). Pitao je prisutne kako bi zalijepili kornjačin napukli oklop. Neće sigurno koristiti žbuku i slično, bla, bla... nego će pogledati u knjigu i vidjeti da se oklop lijepi dvokomponentnim ljepilom.
Super, ali ne moraju se lomiti kornjačini oklopi da bi se to saznalo. Mogu se iskoristiti kornjače koje su same slomile oklop.
A što je najgore, lomili su se oklopi. I rezale uši. I spaljivala dlaka. I rezala koža. I izazivali tumori...
Ok, što je učinjeno, učinjeno je. Ali stvarno za mnogo toga nema više potrebe.
Nije mi cilj moralizirati niti se koristiti bilo čime kako bih pokušala promijeniti nečije mišljenje. Htjela sam samo potaknuti na razmišljanje. Ali, oni koji se ne protive pokusima na životinjama ni malo, teško da će promijeniti svoje mišljenje.

Stvarno ne želim ulaziti u konflikte, pa ću određene postove ignorirati.

Što se tiče reketa i mačjih crijeva… mačka baš mora biti živa kako bi se došlo do njenih crijeva? Odnosno, krivo sam se izrazila, crijeva moraju biti od mačke koja je ubijena, a nije uginula prirodnom smrću ili u prometnoj nesreći? Taj primjer ne pije vodu, premda je vjerojatno bilo pomalo simbolično «rečeno» ;)

Sasvim je normalno da nećemo odbiti koristiti medicinske proizvode koji su nekada davno bili testirani na životinjama. To bi bilo prilično blesavo i donijelo bi nova istraživanja i nove probleme. Ali, nije u tome stvar. Ne možemo, ni da želimo, mijenjati nešto što se događalo stotinama godina prije. Ali možemo znatno promijeniti ono što se događa trenutno ili će se dogoditi u budućnosti.

Neka oni kojima je glavni argument za istraživanje na životinjama taj kako svi koristimo lijekove testirane na taj način, shvate da je problem u onome što se događa sada.
U prošlosti nisu bile dostupne alternativne metode, kao što je situacija danas. Ljudi, dakle, i nisu baš imali izbora. No, sada je situacija drukčija. Ako se odvoji više novca i vremena, živa bića će biti pošteđena patnje, a rezultati će za čovjeka biti još djelotvorniji.

Ne želim biti patetična, ali činjenica je da su životinje ŽIVA BIĆA i da je samo po sebi jasno da tako s njima treba postupati.

Zanima me još, misle li baš svi da su svi oni kojima je stalo do životinja gay-friendly u najmanju ruku, ako ne i da su svi gay?! Ako to nije predrasuda, ne znam što jest. Mislim, nema ništa loše u tome «biti gay-friendly», ali to je individualna stvar svakog pojedinca i ne znam što bi to povezivalo sa ljubavi pojedinca prema životinjama.
I zašto se sve koji vole životinje posprdno naziva «Prijateljima životinja»?

To je jedna udruga koja djeluje na svom području i koja za to ima svoje metode, koje ja baš ne želim komentirati jer se u x stvari ne slažem s njima. A gdje god se zauzmem za neku životinju, nazivaju me baš tako.
8

Danas je moderno voljeti životinje.

A šampon kojim ste oprali kosu, spojevi u juhama iz vrećice, preparat koji uzimate za nokte - sve je prokušano na životinjama.

Deklaratorno, svi smo mi prijatelji životinja, gay-friendly, zagovornici prava djece, manjina, žena i volova - ali kad treba odustati od voljenoga preparata u fensi-šmensi šarenoj kutijičici - e ondak druga pjesma.

S druge strane, to je vjerojatno u redu, jer bez takvih testiranja bili bi u mraku, a pitanje je samo financijske prirode tko bi ih i gdje obavio ilegalnije i beskrupuloznije.

I Miljenko Jergović se sam sebi posro usta kad se oglasio u vezi lomljenjem kosti psima.
Novinari koji su vijesti bacali kao perje s nebodera nisu se potrudili objaviti neke demantije, istražiti što se zapravo i u kojim uvjetima događalo...

Kao što je wendy napisala negdje dalje, svaki starac što gleda na igralište je pedofil danas. Svaki eskperiment je monstruozna eugenika, svaki put kad netko izmlati ženu zavrtio je evolucijski kotač u rikverc...

Blah, zijev.

P.S. Nitko nije zamrzio tenis zbog činjenice da se najfinije žice za reket prave od mačjih crijeva. I nitko od vas neće u smrtnoj opasnosti odbiti usluge dežurnog kirurga samo zato što i on ima konce od gorenavedena materijala.

Ne znam jesmo si sad dobri pa jel ti se smijem obraćati, ali pokušam, pa ignoriraj ako ti se ne da... :)
Jest da je moderno voljeti životinje. To je istina. I jest da smo mnogi licemjeri u određenoj mjeri, pa sam i sama to priznala u jednom od prethodnih postova (kvragu, pa jedem hranu životinjskog podrijetla, je li?), međutim, to nije opravdanje da, ako se smijem poslužiti tvojom metaforom i dalje vrtimo evolucijski kotač u rikverc: ne vjerujem da bi humanost trebala biti selektivna i odnositi se samo na neke ljude i ne na životinje. Ako smo u prošlosti i imali opravdanje da zlostavljamo životinje, sad smo valjda (a možda sam idealistica) dosegli stupanj razvoja u kojem se pitanje istraživanja na životinjama može postaviti kao moralno, a ne tehničko pitanje. Na razini teorije, možemo razgovarati o tome, na razini prakse još uvijek ne znamo dovoljno. No treba se nadati da će jednom pitanje istraživanja na životinjama biti stvar prošlosti...
Alana Bates

No treba se nadati da će jednom pitanje istraživanja na životinjama biti stvar prošlosti...

Hoće, kad dovoljno razviju ljudske klonove, pa budu istraživanja obavljali na njima! Zašto se obavljaju istraživanja na životinjama, zašto se sijeku prašume, zašto se već ne vozimo na vodu... Zato jer to trenutno nije u interesu vladajućem lobiju. Vladajućem na svjetskoj razini, ne ove kod nas što misle da upravljaju nečim bitnim. Dok se njima iz nekog razloga ne promijeni interes, možemo mi raspravljati o tome do mile volje. Ali, ok, bar je zabavno.
Alana Bates

No treba se nadati da će jednom pitanje istraživanja na životinjama biti stvar prošlosti...

Hoće, kad dovoljno razviju ljudske klonove, pa budu istraživanja obavljali na njima! Zašto se obavljaju istraživanja na životinjama, zašto se sijeku prašume, zašto se već ne vozimo na vodu... Zato jer to trenutno nije u interesu vladajućem lobiju. Vladajućem na svjetskoj razini, ne ove kod nas što misle da upravljaju nečim bitnim. Dok se njima iz nekog razloga ne promijeni interes, možemo mi raspravljati o tome do mile volje. Ali, ok, bar je zabavno.
Alana Bates

Btw, mislim da ste krivo shvatili 8, pa povezali "prijatelje životinja" s gay-friendly (kako bljutav politički korektni termin!) osobama.

Re: Istraživanja na životinjama

Alana Bates

Btw, mislim da ste krivo shvatili 8, pa povezali "prijatelje životinja" s gay-friendly (kako bljutav politički korektni termin!) osobama.
Ne trebaju ljudski klonovi da bi se provodilo istraživanje na ljudima. U doba Hitlera i nakon njega, nije se još znalo kakve su posljedice od radioaktivnog zračenja i ostalih opasnih tvari. Istraživanja su se provodila na ljudima (mahom na Židovima, ako se ne varam), a posljedice su bile katastrofalne. Nakon što su istraživanja provedena, shvatilo se da se moraju zataškati jer su bila preokrutna. Stoga su se, da bi potvrdili teorije, sva istraživanja ponovila na životinjama.
Stoga duboko vjerujem da se istraživanja na ljudima vode i dan danas, ali što se ne zna...
8

hm...prosvjetli nas, o bwana!
ja mrzim tenis, there you go.

btw -
htio sam napisati dugi i lijepi post kako sam zapravo protiv istrazivanja na zivotinjama, ali - tko sam ja? onak, reket koji imam je najbolje u svom platnom razredu, dakle - ima macja crijeva. ne sjetim se provjeriti da li je proizvod koji koristim testiran na zivotinjama. da saznam da je, ne bi me natjeralo da ga promjenim.
covjek sam od branda, ako mi se nes svidja, svidja. jebiga, zao mi je ako je testirano na zivotinjama. cim ga koristim znaci da nije ni jednu zivotinju ozlijedio.

opet, ako sam za zastitu zivotinja, kako mogu biti dovoljno licemjeran da jedem meso, jaja, ubijam muhe i slicne stetocine, spricam komarce, ne micem zamke za miseve koje pronadjem, ne prijavljujem susjede koji drze zivinu u "nezivinarnim" uvjetima...?

iskreno, volio bih da se prestane eksperimentirati na zivotinjama. ali nemam ni zivaca ni namjere pocinjati borbu. mozda zvuci harsh i jesam mila dusica i osjecajan i sve, ali naucili su me da budem realan. jebiga.

ma serem samo jer sam gladan , ne shvacajte me ozbiljno(stvarno se cudno ponasam kad sam gladan)
Ma ja mislim da ste vi svi zabrijali na neke modernističke fore. Kada budem vidio u Billi da je košara za djecu Doma Ivice Šestak ispunjenija od one za napuštene životinje. I kad ne budem viđao kako ljudi kopaju po kontejnerima. I kad budem viđao umiljate pit bulove, i vlasnike koji čiste za svojim seronjama, i djecu u pješćanicima koja se ne igraju sa psećim govnima. I kad ne budem viđao izgladnjele ljude i jebene židove koji peru po Libanonu onda cu se zauzeti za prava životinja naročito mrava jer oni najviše rade od svih a nikoga to baš i nije briga
debeli

Ma ja mislim da ste vi svi zabrijali na neke modernističke fore. Kada budem vidio u Billi da je košara za djecu Doma Ivice Šestak ispunjenija od one za napuštene životinje. I kad ne budem viđao kako ljudi kopaju po kontejnerima. I kad budem viđao umiljate pit bulove, i vlasnike koji čiste za svojim seronjama, i djecu u pješćanicima koja se ne igraju sa psećim govnima. I kad ne budem viđao izgladnjele ljude i jebene židove koji peru po Libanonu onda cu se zauzeti za prava životinja naročito mrava jer oni najviše rade od svih a nikoga to baš i nije briga

I to se slažem. Issue je kompliciran.
Čovjek je uvijek sebi podređivao prirodu.
Riskirajući katastrofe, postizali smo pothvate.

Uopće ne pokušavam pravdati zlostavljanje - ali bojim se da je uzaludno da mi o tome razgovaramo ovdje. Bez činjenica i slično.
Ajmo se boriti za prava ugnjetavanih komaraca u Osijeku :-)
Evo nekoliko izjava poznatih i priznatih svjetskih liječnika koji su se očitovali o vivisekciji: "Eksperimenti u kojima laboratorijske životinje uz našu pomoć obolijevaju od rada nisu nam pomogli i neće nam pomoći u razumijevanju te bolesti niti u liječenju onih ljudi koji od nje pate. "
Albert Sabin, liječnik i mikrobiolog koji je razvio cjepivo dječje paralize. (1906 — 1993)

"Liječnici koji zagovaraju vivisekciju ne zaslužuju društveno priznanje, štoviše i zato što je njihova brutalnost vidljiva ne samo u vršenju eksperimenata već i njihovoj liječničkoj praksi. To su uglavnom ljudi koje ništa neće spriječiti da zadovolje svoju nemilosrdnu i bezosjećajnu strast prema zaradi i ugledu. "
Dr. med. Hugo Knecht

"Vivisekcija je privlačna osnovnim instinktima straha i kukavičluka i proizlazi iz nepravednih principa da "onaj koji ima moć je u pravu" i "da cilj opravdava sredstvo" dozvoljavajući tako svaku okrutnost od strane tirana pod izlikom da je neophodna. Pred licem ljudske pravde, vivisekcija je osuđena zbog: okrutnosti prema životinjama, beskorisnosti za čovjeka i prepreke na putu istinskog saznanja. "
Dr. M. Beddow Baily, u knjizi "More Spotlights on Vivisection" London, 1958

evo i link na jednu zanimljivu recenziju, a knjiga se, ako nekoga bude zanimalo može nabaviti na izvornom jeziku u knjižnici Medicinskig fakulteta Osijek:

www.findarticles.com/p/articles/mi_m0999/is_7278_322/ai_70362962

Knjiga je to liječnika koji je sam obavljao pokuse na životinjama i, zamislite, nije prestao zbog ljubavi prema životinjama nego iz drugih razloga.
Netko je spomenuo činjenice... pa hajde, iznesimo ih onda :wink:

Evo još jedan link, za početak:

www.vivisection-absurd.org.uk/eands.html

Kad to pročitate, možemo nastaviti dalje, odnosno, zašto se usprkos svim tim saznanjima o nepouzdanosti, nehumanosti i štetnosti za čovječanstvo pokusi na životinjama i dalje koriste? Evo nekoliko razloga:

Dr. Werner Hartinger, njemački kirurg sažeo je razlog 1989.: "Postoje, zapravo, samo dvije kategorije liječnika i znanstvenika koji se ne protive vivisekciji: oni koji o njoj ne znaju dovoljno i oni koji od nje dobro zarađuju." 1986. je rekao: "Znanstvenici tvrde da vole istinu, ali kada se nasuprot istine stavi novac, tada novac vole više."

Da bi se dobile donacije za istraživanja i zadržao posao, potrebno je redovito producirati znanstvene radove. Najbrži i najlaški način da se rad objavi je korištenje životinja u eksperimentima.

Vremenski faktor također igra značajnu ulogu. "Generacije štakora mjere se tjednima, a ne desetljećima. Dok klinički istraživač napiše jedan dobar znanstveni rad, eksperimentator na životinjama može napisati najmanje pet. Najlakši način da objaviš svoj rad je da uzmeš neku postojeću teoriju u kojoj izmijeniš vrstu životinje, dozu lijeka, metodu ocijenjivanja rezultata ili neku drugu varijablu." Onima koji žele samo napredovati u svojoj karijeri, važan je broj, a ne vrijednost istraživanja.

Evo, ovo bi bili "argumenti" za istraživanja na životijama. Pa vi sad odlučite isplati li se to i nije li to bespotrebno mučenje živi bića. Dakle, samo kako bi netk prosperirao.
Još činjenica? Evo:

Korištenje životinja u laboratorijskim istraživanjima dovelo je do zastoja pa čak i katastrofa. Transfuzija krvi kasnila je 200 godina zbog propalog testa na životinjama; transplantacija rožnice kasnila je 90 godina iz istog razloga. Nakon projekta u kojem je korišteno 18.000 miševa, Teropterin se koristio u tretmanu djece oboljele od leukemije, no djeca su umirala brže nego ona bez tretmana.

Stotinu miligrama scopolamine nema nikakvog efekta na pse i mačke, a samo pet miligrama je dovoljno da ubije čovjeka.

Amylnitrate opasno podiže unutarnji tlak oka kod pasa, a kod čovjeka ga snižava.

ASPIRIN - koji se, između ostalog, uzima kao sredstvo protiv bolova, izaziva urođene poremećaje kod mačaka.

PENICILIN - korištenje penicilina je odgađano jer je njegov pronalazač Alexandar Fleming otkrio da ne funkcionira kod zečeva. Zečevi naime izbacuju penicilin putem mokraće. Tek kada je Fleming ne znajući više što, isprobao penicilin na bolesnom čovjeku postinut je izvanredan rezultat djelovanja.

KORTIKOSTEROIDI: uzrokuju rak kod glodavaca iako se godinama uspješno primijenjuju na ljudima.
Još? http://www.dlrm.org

Pa, eto, ako netko želi tvrditi neke stvari, neka ih prvo provjeri. Mislim da sam vam dala dovoljno literature, ovi linkovi su nepresušni izvor informacija. :wink:

Ovaj posljednji je stranica Udruge liječnika i pravnika protiv eksperimenata na životinjama. Ljudi koji, dakle, znaju puno više nego mi.
(puki je u medjuvremenu jeo)

nisam mislio na vivisekciju pod istraživanjem nad životinjama, to mi je malo prebolesno. to ne podržavam.

pa ce neki ekstremisti uletiti u neki laboratorij gdje su testirali nesta na zivotinjama i proci ce 28 dana i ja cu se probuditi...
"Zemlja je središte svemira!" svi osim Kopernika

Ne želim reći da svi ti ljudi koje si citirala nisu u pravu, ali si onda mogla pored njih citirati i one s druge strane, da bi mi, koji nemamo veliko znanje o tom problemu, mogli odvagati argumente.
wendy

PENICILIN - korištenje penicilina je odgađano jer je njegov pronalazač Alexandar Fleming otkrio da ne funkcionira kod zečeva. Zečevi naime izbacuju penicilin putem mokraće. Tek kada je Fleming ne znajući više što, isprobao penicilin na bolesnom čovjeku postinut je izvanredan rezultat djelovanja.

Testiranje na ljudima. Generacijama.
Većina gluhih koje sam sreo rođeni su pedesetih i šezdesetih a sluh su izgubili jer je netko bakterijske infekcije kod njih tretirao - streptomicinom.

Pa vi testirajte na ljudima, ali na meni nemojte.

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13015&
Isto tako alkohol ne šteti jetri pasa!
Pa vi pijte!
DonQuijote

"Zemlja je središte svemira!" svi osim Kopernika

Ne želim reći da svi ti ljudi koje si citirala nisu u pravu, ali si onda mogla pored njih citirati i one s druge strane, da bi mi, koji nemamo veliko znanje o tom problemu, mogli odvagati argumente.

Don, pročitaj sva tri moja posljednja posta. Dala sam "argumente" za, samo nisam citirala, to sam izvukla iz medicinke etike koja nam služi kao literatura na faksu.

Citirala sam liječnike koji su odustali od istraživanja na životinjama. Rekli su to pomalo "poetično" tj. "patetično", ali zato je u knjizi (dala sam link za recenziju) sve opisano vrlo znanstveno. I, ponavljam, ne bazira se na ljubavi prema životinjama nego ljubavi na ljudima. Kojima istraživanja na životinjama ne pomažu
8

Testiranje na ljudima. Generacijama.
Većina gluhih koje sam sreo rođeni su pedesetih i šezdesetih a sluh su izgubili jer je netko bakterijske infekcije kod njih tretirao - streptomicinom.

Pa vi testirajte na ljudima, ali na meni nemojte.

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13015&

STREPTOMYCIN: popularni antibiotik koji je uzrokovao urođene deformacije ekstremiteta kod štakora. No, unatoč tome, nastavio se koristiti na ljudima. I DAVATI ŽENAMA U TRUDNOĆI, nakon čega su znali nastupiti veliki problemi, deformacije, komplikacije, a jedna od njih, ujedno i najčešća je - oštećenje sluha. Kod štakora, dakle, nije bilo oštećenja sluha. Ali se na njima pokazao štetnim. No, ipak su nastavili davati lijek trudnicama i djeci.

Eto, koliko je tima što rade pokuse na životinjama stalo do čovjeka.

A ti si protiv pokusa na ljudima. Naravno, ali ti si protiv napretka znanosti više nego mi koji se tu zalažemo za prestanak testova na životinjama.

Ako nekome nije jasno, ponavljam stoti put da lijek, nakon što je testiran ili in vitro ili na životinji MORA biti testiran na čovjeku. Situacija je sljedeća:

MODEL: čovjek, dobrovoljac
ZAŠTITA MODELA: Zakon o pravima pacijenta, ostala brojna zakonska regulativa
NAČIN: pažljivo doziranje i promatranje djelovanja
U SLUČAJU KOMPLIKACIJA: izvršitelj je nahebo

Situacija može biti i sljedeća:

MODEL:čovjek, dragovoljac, potplaćen za eksperiment
ZAŠTITA: nikakva, platili su im da šute
NAČIN: kako hoće, što god se dogodilo, ne mogu im ništa - postupak je u tajnosti, tj. "na crno"
U SLUČAJU KOMPLIKACIJA: pacijent nahebo

Strašno je to, slažem se! I treba se boriti protiv toga. Ali, za to je zaslužan zakon, mi tu ne možemo napraviti ništa jer se za to ne zna. Odnosno, zna se, ali ne i kad, gdje, tko...

Ali, prvi primjer je nešto što se obavezno radi i komplikacije nastaju najčešće - pogodite kad!? Da, nakon testiranja lijeka prethodno na životinji.
Dakle, da se streptomicin desetljećima testirao u laboratoriju, promatrao i sl. ne bi toliko djece bilo oštećena sluha. O drugim posljedicama da ni ne govorim.

Ali, ne! Testirali su ga na štakorima koji se toliko razlikuju od čovjeka. Pokazao se štetnim i za njih, iako u drugom području patologije, no ipak su ga pustili u prodaju.

Eto, neka mi netko objasni, zbog čega su onda mučeni ti štakori? To je ljudima donijelo nešto dobro?!

Ajde, dajte mi još koji svoj "argument".
wendy

I, ponavljam, ne bazira se na ljubavi prema životinjama nego ljubavi na ljudima.

Znao sam da je ljubav prema životinjama samo krinka! ;)
wendy

U SLUČAJU KOMPLIKACIJA: izvršitelj je nahebo

Nezahvalno je stajati u obranu tih pokusa jer su stvarno brojni nepotrebni i nehumani - ali razumiješ da ako nešto istestiraš na štakoru koji je nasličniji čovjeku - da onda zapravo smanjujemo rizik nuspojava?
Što bi jedan s ovog foruma rekao: "sto posto ne postoji", čak se i mnoge "jedinke" među nama u rekacijama na neke spojeve ponašaju kao različita vrsta. Netko pocrveni, otekne iznutra i uguši se od acetilsalicilne kiseline, a SADu ju dnevno troše u količini od 48 t.

Pouka bi bila da pokusi i njihovo vršenje trebaju postati predmetom strožijih nadzora, javnog uvida i znanostvenici bi morali opravdati svoj pokus pred nekim višim sudovima, povjerenstvima i sl.

Od praskozorja naše vrste, uvijek smo podređivali prirodu sebi. Svom opstanku. Od prebacivanja brvna preko vodotokova, izuma poluge ili razvoja prvotne balistike za potrebe lova. Ne vidim zašto bismo danas trebali ustuknuti u borbi protiv side, raka ili ebole samo zato što nije lijepo da se zbog toga muče laboratorijski štakori.

Na jednoj strani vage je čovjek i njegova prava i obveze (prema sebi i budućim naraštajima), a na drugoj štakor te njegova prava i obveze.

Proturječim onima koji bezuvjetno i na sva usta zagovaraju prava životinja, samo da bi sebe (sebi i drugima) prikazali trendovski, u duhu vremena: "Viš kak' sam ja dobar čovjek, pa ja sam ti aktivist..."
Za deset godina kad se bude pričalo u e-društvu, tj. i-društvu, opet će sve znati isti ljudi i opet će diljem internetskih bespuća prosipati svoju veleučenost i neizmjerljivu empatiju prema obespravljenima samo da bi zadovolji svoju sebičnu potrebu da se solidiraziraju i da nekoga oplakuju. Ti mi se gade.
Ali, stver je bas u tome sto pokusi na zivotinjama nisu pouzdaniji. Prouči malo moje zadnje postove. Tamo ti je hrpa činjenica koje to pokazuju. Ako ne vjeruješ meni, provjeri. Sve je to iz stručne literature, ne iz moje glave.
Jedini slučaj u kojem pokus na životinji daje senzitivnije rezultate je otkrivanje uzročnika sifilisa (Treponema pallidum) inokulacijom u kunića. No, postoje i brojne druge metode.
I tako sad, ljudima je lakše prouzročiti kuniću tešku bolest, umjesto napraviti više pokusa in vitro...

Stvar je uvjerenja, a ne trenda. Životinje u meni izazivaju svakave osjećaje. Neke nježnost, neke strahopoštovanje, neke pak samo strah... a neke i gađenje (prvenstveno svakakvi gmazovi i kukci). Ali, to svejedno nije razlog da ih se muči.

Gledala sam neku emisiju o životinjama, pa su tamo napomenuli kako krokodili ubiju stotine ljudi svake godine. Da, a zašto? Jer se bore za opstanak. Da čovjek ne ulazi na njihov teritorij, toga ne bi bilo.

Kažu, ono, životinja ima snagu, a čovjek razum. Po tome se i razlikujemo od njih. A zašto taj naš razum ne iskoristimo?

Odmah da kažem, za mene mučenje životinja JER JE TO JEFTINIJE ili JEDNOSTAVNIJE nije stvar zdravog razuma. Bez uvrede.

Pa, eto, ako te stvarno zanima tema, prouči dobro moje postove (zadnjih 5-6 gdje sam iznosila isključivo znanstvene činjenice). Dakle, postoje vrlo jaki argumenti "protiv", a shvatili su to i oni koji ne vole životinje previše.

Voljela bih kada bi mogli svi pročitati knjigu za čiju sam recenziju dala link. Mislim da tada više nitko ne bi bio za pokuse na životinjama.

I misli ti što hoćeš o mojim motivima za, kako si rekao "aktivizam", meni je dovoljno što sama znam kakve su moje namjere i razlozi.

Isto misle svi koji me ne poznaju dovoljno, a čuju moje ideje...ono, preserava se, to je sad u modi. a oni koji me jako dobro poznaju, znaju da je to iz ljubavi prema prirodi...ali misle da sam luda.

Krasno je to u ovom svijetu. I kad misliš da je nešto ispravno pa se za to želiš boriti, nalaziš osudu sa svih strana. Ljudi stvarno jedni drugima znaju ubit svaku motivaciju.
Ma čovjek se previše petlja u sve i upravo će ga to koštati glave.
Evo, čitala sam da su napokon uspjeli oploditi stanicu (ako se to uopće može nazvati oplodnjom) bez muškarčeve, koristeći DNK samo iz ženske stanice. Konačno smo dokazali da muškarci nisu potrebni.
Pokus se radio na miševima, neki su potomci umrli, neki bili malo abnormalni, a neki ok. Sad su kao prestali s pokusima zbog etičkih pitanja.
Yeah, right.
tonya

Evo, čitala sam da su napokon uspjeli oploditi stanicu (ako se to uopće može nazvati oplodnjom) bez muškarčeve, koristeći DNK samo iz ženske stanice. Konačno smo dokazali da muškarci nisu potrebni.
Pokus se radio na miševima, neki su potomci umrli, neki bili malo abnormalni, a neki ok. Sad su kao prestali s pokusima zbog etičkih pitanja.
Yeah, right.

ček, ako sam dobro shvatio...potomci takve oplodnje su bile isključivo ženke? :D
Čekaj malo wendi pa i čovjek se bori za svoj opstanak ujedno je i svjesno biće koji uspijeva cijelu prirodu podrediti sebi. Od početka kada mu je pošlo za rukom nadmudriti ribe i pse on iskorištava životinje za svoju dobrobit. Zašto bi se mi sad odrekli nase tradicije i navika, što trebamo istraživati emancipaciju životinja u našem društvu, omogućiti svakoj beštiji ustavna prava. Protiv sam nanošenja suvišne boli i patnje kako penzionerima tako i životinjama. Ja recimo uzgajam afričke ciklide doma, i znam da im ambijent mojeg akvarija nikako nije ugodan i prirodan al su lijepe i ja uživam u njihovoj ljepoti (zatočeništvu). Imam mačku koja dvanaest godina nije osjetila zemlju pod šapama, i ne brijem da joj to odgovara, al ona jadna ne konta da postoji bolji život. Zato mislim da je sva sreća da smo se davno prije mi ljudi izborili za primat među vrstama, (jel zato spadamo u primate?), pa tako sada mi radimo što hoćemo a ne životinje.
Znala sam da će jedan od komentara biti kako se i čovjek bori za svoj opstanak :wink:

čovjekov opstanak ne bi bio upitan kada bi se brinuo za životinje.

Baš taj razum nas dijeli od životinja. ne bismo li ga onda mogli iskoristiti, između ostalog, za zaštitu slabijih? A ne na njihovu štetu.

Briga za djecu, mentalno zaostale, stare nemoćne osobe... i životinje bi nas trebala ispunjavati duhovno. A ne vlastiti prosperitet na njihovu štetu.
gazda777

tonya

Yeah, right.

ček, ako sam dobro shvatio...potomci takve oplodnje su bile isključivo ženke? :D

Haha, dobro pitanje!!!! Zaslužuješ kikiriki!
tonya

Yeah, right.

Previse se igramo Boga...
Sve mi se cini da ce za nekoliko godina biti pravo cudo dobiti jedno sasvim normalno dijete...
Pa već je i sad je čudo.

Tagovi